forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Čitate li recenzije?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7521 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 18/11/2021 : 21:44:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Ma vas bole recenzije Marka, Tellera i sličnih serijala, a ne dužina recenzija istih.
Onda se jasno izrazite, a ne uvijeno.
Te recenzije koje vam smetaju nisu uopće duge (možda koja moja zbog velikog broja slika).
Ima puno dužih recenzija serijala koje ne smijete spomenuti.

Evo ja ću: Zagor, Tex, Dragonero.

Skoro sve recenzije tih junaka su duže od ovih što ste ih se uhvatili kao pijan plota, a možeš mislit što je jedan noviji Zagor bolje štivo od Marka, ili Tex od Kita Tellera.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

14000 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 18/11/2021 : 22:03:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
Gle, ako su moje recenzije problem, to nije nikakav problem za ovaj portal. Samo to Markos ovdje mora napisati i ja se povučem bez velike frke s rada na recenzijama. Dakle, samo Markos, a ne netko drugi, bilo tko.

S druge strane, ne mogu se oteti dojmu da se, svako toliko vremena, predstavnici, hajdemo to tako nazvati, "Prosvijećenih stripovskih škola" obrušavaju na Bonelli, iz meni nepoznatih razloga. Meni je Bonelli super. Ali nikada nisam napadao ili obrušavao se na nešto što dolazi iz drugih stripovskih škola/junaka/predstavnika. To mi je van pameti.

Reem radi strašno kvalitetan posao i ne radi nikome protekcije, ne treba čovjeku pljuvati volonterski posao, u koji ulaže toliko truda, vremena i kvalitete.
Go to Top of Page

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

14000 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 18/11/2021 : 22:05:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

quote:
Originally posted by Spock

quote:
Originally posted by Vlladimir

Stara ekipa tipa Profa, Darkvud Devil, Colt, Ned Mace, Djole, Deecay... to su bile recenzije - konkretne i sadržajne. Za čitanje, uživanje. I motivacija, da nabaviš ili preskočiš strip.
Ovo posle je u velikoj meri, prepričavanje epizoda, spojlerisanje, kobasičarenje...

Tako je!

Ovo su npr. prave iskonske recenzije - konkretne i sadržajne:
https://www.stripovi.com/recenzije/tex-willer-tx-lu-57-60-yucatan/108/
https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lex-91-92-crna-bozica/97/
https://www.stripovi.com/recenzije/nathan-never-nn-lu-45-maskirani-osvetnik/103/
https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lex-84-86-decko-pik/96/

i vrhunac
https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lex-92-bozic-kalibra-45/95/

Ovo su samo neke random odabrane, prava je šteta što ih nema više ovakvih!

Ovi primjeri i nisu recenzije, to su obični komentari u par subjektivnih rečenica.

No mnoge recenzije su preduge, Markovi konaci.

Prava vještina kojoj treba težiti je pronaći zlatni rez između sažetog i opširnog. Držeći se novinarsko-kritičarske abecede (tko-što-gdje-kada-kako-zašto) koncizno iznijeti nužne informacije, argumentirani sud i poantu, maksimalno trimajući sve suvišno i sporedno.

Na Divčibarama ili Cetinju?
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 18/11/2021 : 22:15:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Ne znam odakle taj fetiš na povlačenje. Ljudi, time ne činite nikome uslugu!

Svatko smije pisati recenzije i ljudi kojima se ne sviđaju ove nove slobodni su pisati svoje. Ne treba odmah sve pretvarati u sukobe, postavljati se defanzivno, jer nitko nikog ne napada.

Jasno je meni da na forumu postoje određeni antagonizmi, ali ja ovdje to stvarno ne vidim.

Ja također ne čitam recenzije gotovo nikako, uglavnom jer me recenzirani stripovi ne zanimaju. To ne znači da te stripove ne treba recenzirati. Treba, itekako.

A opet ću ponoviti, za sve koji se smatraju pogođeni negativnijim kritikama: iskoristite ih kao motivaciju! I pišite još više! Možda vaš entuzijazam zarazi još nekoga pa bude više recenziranih stripova za širu publiku. Samo se ne treba nepotrebno dijeliti na kojekakve klanove.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2322 Posts

Member since 10/04/2021

Posted - 18/11/2021 : 22:33:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Ivan Liverpool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

a što bih ja trebao, izračunat postotak prije nego nešto napišem
da vam netko kaže 'nismo se vidjeli sto godina' vi bi ga sigurno ispravljali da nije toliko puno prošlo

uostalom, mark je ovdje samo kao primjer
recenzira se naveliko i kit teler u istoj maniri, vidim da i kapetam miki dobiva svoje recke...
ma cijenim i markove, kitove, mikijeve i sve ostale recenzije, jer znam da iza toga stoji veliki trud i ljubav
ali da su većina tih boneli recenzija zamorne i pretjerano detaljne, čak i pretenciozne - iza toga stojim

Tako je, i kapetan Miki je poceo dobivati svoje recenzije, a dobivat ce ih i dalje! Kome smeta, nek ne cita. Svaki serijal zasluzuje imati svoje recenzije, to sto bi vecina vas da se samo neki "bolji", "popularniji" serijali recenziraju, to je drugi par rukava. Meni se recimo osobno nikako ne svidaju one stare i kratke recenzije, a nacitao sam ih se ovo ljeto brdo jer sam krenuo recimo Zagora kronoloski citati i one prvotne recenzije nit nisu recenzije, prakticki je to bilo napisano samo da se napise, s 100-200 rijeci po recenziji. Ja po danu mogu 20 takvih napisati bez problema. I ne znam koga te kratke recenzije i mogu zainteresirati na citanje.

"Losing is not my enemy. Fear of losing is my enemy."
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13074 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 18/11/2021 : 22:47:41  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
@Dwayne & Hercule - hvala Hehe, dobro pa nisam još zreo za ludaru

quote:

recenzira se naveliko i kit teler u istoj maniri, vidim da i kapetam miki dobiva svoje recke...

Dobivam dojam kao da te to smeta što se ti dotični junaci recenziraju. Ovo što reče Hercule, sajt je od Markosa i on ima glavnu riječ, ako Markos kao šef ovog sajta osjeti da mu recenziranje ovih junaka "nižeg" statusa smeta i na neki način narušava mu ugled sajta, on će nam to reći i onda se više neće pisati i postavljati te recenzije.

Je, Kapetan Miki dobiva isto recke na pogon našeg novog, mladog člana Ivana Liverpoola i dečko radi izvrstan posao. Legenda sajta, DeeCay, napisao je prvu recenziju Kapetana Mikija i vjerojatno (samo pretpostavka) je pomislio tada "evo recenzija za prvu epizodu, pa sad neka netko jednog dana nastavi, ja sam im probio led". I Ivan je kao novi recenzent odabrao nešto "lakše" štivo za početak, čisto da se malo ufura u recenzije, a i fan je legendarnog trojca. I super mu ide. I ne bih želio da ga komentari u ovoj temi "poljuljaju" slučajno i da odustane. Pročitat ću svaku njegovu recenziju 50x ako treba i svaku ću mu komentirati.

Ponavljam, svi pišemo o onome o čemu volimo pisati i koliko zapravo možemo dati, svi znamo svoje limite. Ja bih volio napisati recenziju za "Walking Dead" od Fibre (meni je to jedna od najdražih kolekcija koje posjedujem), ali nemam kapaciteta za to, nažalost. Volio bih da to netko drugi napiše pa da imamo tu recenziju na sajtu, ali neće nitko. Ne možemo mi sad aktualnim recenzentima zapovjediti da pišu to i to, kao što rekoh, nismo mi profi pisci pa da možemo pisati i stvarati tekstove po narudžbi. Sretan si danas što uopće netko hoće pisati i stvarati recenzije, naročito kad danas imaš toliko tih popratnih sadržaja da ne znaš što bi prvo čovjek napravio.

Recenzenti nisu nikakvo tajno društvo, svatko je dobrodošao da piše o kojem god stripu želi, ovdje na forumu ima dosta inteligentnih i pismenih ljudi, ali iz nekoga razloga, ne pišu im se recenzije.

Strike first. Strike hard. No mercy.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 18/11/2021 : 22:49:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Hercule Poirot

Gle, ako su moje recenzije problem, to nije nikakav problem za ovaj portal. Samo to Markos ovdje mora napisati i ja se povučem bez velike frke s rada na recenzijama. Dakle, samo Markos, a ne netko drugi, bilo tko.

Ajde ajde, ničije recenzije nisu problem. Neke se nekome više sviđaju, neke manje, sasvim normalna stvar.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2140 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 18/11/2021 : 22:52:30  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Ja ne čitam recenzije, niti ulazim na taj deo sajta i setim ih se samo kad me lobiraju prilikom glasanja.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4968 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 18/11/2021 : 22:56:48  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Hm, neki ne mogu otrpjeti kritiku na vlastiti račun, i to čak indirektnu, koja uopće nije bila njima izravno upućena, a bavili bi se sa, pazi sad, kritikom tuđih djela. Razmislite malo o toj ironiji.
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8169 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 18/11/2021 : 23:04:56  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
ispričavam se ako sam svojim komentarom uvrijedio Ivana Liverpoola
nemam ništa protiv recenziranja kapetana mikija
niti protiv marka, kita, bleka...
ne smeta mi recenziranje određenih junaka
dapače
smeta me, odnosno ne smeta me, nego mi se ne sviđa stil recenziranja (kod nekih, ne svih) koji je postavljen kao standard, a radi se o pretjerano detaljnom opisu radnje i seciranju scenarističkih rješenja

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7521 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 18/11/2021 : 23:08:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Hm, neki ne mogu otrpjeti kritiku na vlastiti račun, i to čak indirektnu, koja uopće nije bila njima izravno upućena, a bavili bi se sa, pazi sad, kritikom tuđih djela. Razmislite malo o toj ironiji.

Ne, nego neki brane pozitivu koje se razvila oko recenzija.

Da ponovim, netko tko ne ostavlja komentare na recenzije, sigurno niti ne čita iste.
Prema tome, njegovo mišljenje o recenzijama nije uopće bitno.
Sve se svodi da se vama ne sviđaju recenzirani stripovi, kvaliteta recenzije istih je tu nebitna.

Dok vi ovdje sipate otrov, mi smo možda dobili novog recenzenta, ovaj put po vašem guštu:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=42932&REPLY_ID=2460403

Razlika je u tome što će on od nas neukih i nevičnih recenzenta nečega što ne zaslužuje recenzije dobiti maksimalnu pomoć i podršku neovisno o tome što piše, a od vas možda samo kritiku, ako ne zadovolji vaše kriterije.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13074 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 18/11/2021 : 23:15:56  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

smeta me, odnosno ne smeta me, nego mi se ne sviđa stil recenziranja (kod nekih, ne svih) koji je postavljen kao standard, a radi se o pretjerano detaljnom opisu radnje i seciranju scenarističkih rješenja

Pretpostavljam da je Markos pisao ovaj tekst 2003. godine, kad je i sam pisao recenzije (stavka 2): https://www.stripovi.com/magazin/regrutacija/45/

S vremenom je taj tekst apdejtan u temi "Kuharica", jer se od recenzenata traži više, čak i to seciranje koje spominješ:

quote:
2) Recenzije

Iako je broj recenzija u zadnje vrijeme jako porastao, još uvijek ima puuuuno stripova koji nisu obrađeni i opisani. Recenzije također moraju biti napravljene po određenom ključu, tj. tekst mora sadržavati neke osnovne dijelove kao što su:

- autori
- ocjene (od 1-10, za svaku komponentu stripa: priča, scenarij, crtež, naslovnica)
- broj stranica
- edicija i brojevi u kojima je priča objavljena (po mogućnosti sva izdanja)
- edicija, broj i naslov originalnog izdanja u kojem je priča objavljena
- kratak sadržaj
- eventualne zanimljivosti vezane za epizodu
- tekst recenzije

Recenzija mora biti recenzija, a ne naširoko prepričana fabula epizode! Naravno, trebate se dotaknuti priče, likova i pogotovo autora, ali recenzija služi za to da uz upoznavanje posjetitelja sa epizodom vi date svoj osobni sud/kritiku/mišljenje o epizodi. I naravno, nužno je da svoje kritike argumentirate, dakle, ako mislite da je neka priča dobra ili loša onda to morate i objasniti!

Evo par natuknica koje bi mogle pomoći prilikom pisanja teksta recenzije:

- centralna ideja stripa, je li je autor uspio iskomunicirati ili je ideja razvodnjena i banalizirana?
- scenarij (razrada ideje) - je li razvučen, rastrgan, konfuzan ili je dinamičan i kompaktan, te lijepo nosi centralnu ideju priče. Kakav je scenarij po dijelovima: uvod, zaplet i rasplet?
- jesu li neki dijalozi zapeli za oko, je li bilo emotivnih trenutaka? Ako je odgovor da - onda to treba objasniti.
- vještina autora u prikazivanju likova - kako su okarakterizirani (glavni i sporedni), jesu li im dijalozi uvjerljivi i prirodni, kakav im je međuodnos?
- imaju li likovi unutarnju motivaciju za postupke ili ih scenarist koristi samo da bi došao od točke A do točke B?
- koje su jake točke (momenti) u ovom stripu, a koje su slabe točke?
- kako se ova priča odnosi prema drugima u serijalu, je li bolja ili lošija od prosjeka?
- prethodna iskustva recenzenta sa autorima priče.
- treba napisati koju i o crtežu: izgled glavnih junaka, izgled sporednih junaka, vještina prikaza pozadine (drugi i treći plan), a može se staviti i pokoja sliku u recenziju ako postoji sken.
- treba napisati riječ-dvije i o naslovnici.

Strike first. Strike hard. No mercy.

Edited by - ReemCP on 18/11/2021 23:16:26
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 18/11/2021 : 23:19:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:

[Da ponovim, netko tko ne ostavlja komentare na recenzije, sigurno niti ne čita iste.

Ne znam odakle izvlačiš ove krive zaključke. Preduvjet za komentiranje je to da je osoba pročitala strip, a ne recenziju. Recimo moje recenzije su redovito loše komentirane, no po pregledima vidim da su sasvim pristojno čitanje (ili bar otvarane).

And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7521 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 18/11/2021 : 23:20:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

quote:

[Da ponovim, netko tko ne ostavlja komentare na recenzije, sigurno niti ne čita iste.

Ne znam odakle izvlačiš ove krive zaključke. Preduvjet za komentiranje je to da je osoba pročitala strip, a ne recenziju. Recimo moje recenzije su redovito loše komentirane, no po pregledima vidim da su sasvim pristojno čitanje (ili bar otvarane).

Mislio sam na ove ozloglašene (Kit, Mark, Miki), normalno.

Edited by - Spock on 18/11/2021 23:21:30
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 18/11/2021 : 23:27:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Okej, sry, mislio sam da pričaš općenito.
Uglavnom, meni se ne sviđa šta se stvorila atmosfera da se praktički ne može reći da ti se recenzija ne sviđa jer se to odma shvaća ko potkopavanje recenzenta. Mislim, meni je drago da se recenzije pišu, no neke su mi baš ono, meh... Po mom mišljenju ima recenzenata kod kojih je svaka recenzija ista, pročitaš jednu, kao da si ih pročitao sve. Zašto to shvatiti kao prozivku ili napad?

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21126 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 18/11/2021 : 23:34:00  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Po mom mišljenju ima recenzenata kod kojih je svaka recenzija ista, pročitaš jednu, kao da si ih pročitao sve. Zašto to shvatiti kao prozivku ili napad?

čitaš li ti prijatelju šta pišeš?

pa ako ovo nije spuštanje,ne znam šta je!?!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 18/11/2021 : 23:36:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:

Po mom mišljenju ima recenzenata kod kojih je svaka recenzija ista, pročitaš jednu, kao da si ih pročitao sve. Zašto to shvatiti kao prozivku ili napad?

čitaš li ti prijatelju šta pišeš?

pa ako ovo nije spuštanje,ne znam šta je!?!

Zato šta mi je to ko i muzika od AC/DC-a. Ako dugo slušaš sve zvuči jedno te isto. Nekome paše, nekome ne. Ne kažem da je to loše jer očito ima ljudi kojima se to sviđa, no meni to baš i nije napeto.

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7521 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 18/11/2021 : 23:38:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Okej, sry, mislio sam da pričaš općenito.
Uglavnom, meni se ne sviđa šta se stvorila atmosfera da se praktički ne može reći da ti se recenzija ne sviđa jer se to odma shvaća ko potkopavanje recenzenta. Mislim, meni je drago da se recenzije pišu, no neke su mi baš ono, meh... Po mom mišljenju ima recenzenata kod kojih je svaka recenzija ista, pročitaš jednu, kao da si ih pročitao sve. Zašto to shvatiti kao prozivku ili napad?

Pa, normalno da ima lošijih i boljih recenzija, ali da ima baš tako loših da zaslužuju neku posebnu kritiku, baš i ne.

Ti si sam nedavno postavio recenziju koja nije zadovoljavala uvjete za postavljanje, pa si naknadno ispravljao gramatičke pogreške u njoj. Sigurno znaš o kojoj govorim. Ja nisam htio ispravljati more gramatičkih pogrešaka, kao što sam radio dok je solar postavljao i čak smo se složili da recenziju treba vratiti na doradu, što sam bio napisao i na topicu rezervacija prije si je ti postavio onako nakaradnu.

Kako je i Reem više puta naglasio, nismo mi profesionalni pisci, već to radimo iz ljubavi.
Meni se isto stil nekih recenzenata ne sviđa, ali to je moje mišljenje, nikako pravilo.

Edited by - Spock on 18/11/2021 23:43:08
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 18/11/2021 : 23:41:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Istina, nisam baš pazio kod postavljanja te recenzije. No eto, da ne bi mislili da ama baš sve prolazi, Reem i ja smo nedavno odbili par recenzija uz poprilično dugačko objašnjenje autoru i iako smo ga pozvali da ih preradi i nadopuni, on je to odbio učiniti tako da nisu ugledale svjetlo dana, a u onakvom izdanju kakvo nam je došlo ni neće. Rečeno je da će se više gledati kvaliteta recenzija i to će stvarno biti tako.

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7521 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 18/11/2021 : 23:45:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Istina, nisam baš pazio kod postavljanja te recenzije. No eto, da ne bi mislili da ama baš sve prolazi, Reem i ja smo nedavno odbili par recenzija uz poprilično dugačko objašnjenje autoru i iako smo ga pozvali da ih preradi i nadopuni, on je to odbio učiniti tako da nisu ugledale svjetlo dana, a u onakvom izdanju kakvo nam je došlo ni neće. Rečeno je da će se više gledati kvaliteta recenzija i to će stvarno biti tako.

I to je OK. Onome kome se ne sviđa neki junak, autor recenzije ili nešto treće neka to ne čita.
Ima i topic za recenziju mjeseca u kojem svatko od nas uvijek može dati bodove onim recenzijama za koje smatra da to zaslužuju, elegantno i bez negativne zle krvi, a najbolja recenzija uvijek pobijedi koliko god se neki glasovi činili čudni.

Edited by - Spock on 18/11/2021 23:57:54
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4968 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 18/11/2021 : 23:51:57  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ne, nego neki brane pozitivu koje se razvila oko recenzija.

Da ponovim, netko tko ne ostavlja komentare na recenzije, sigurno niti ne čita iste.
Prema tome, njegovo mišljenje o recenzijama nije uopće bitno.
Sve se svodi da se vama ne sviđaju recenzirani stripovi, kvaliteta recenzije istih je tu nebitna.

Dok vi ovdje sipate otrov, mi smo možda dobili novog recenzenta, ovaj put po vašem guštu:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=42932&REPLY_ID=2460403

Razlika je u tome što će on od nas neukih i nevičnih recenzenta nečega što ne zaslužuje recenzije dobiti maksimalnu pomoć i podršku neovisno o tome što piše, a od vas možda samo kritiku, ako ne zadovolji vaše kriterije.

Pozitiva uopće nije preduvjet za dobru kritiku, a poanta je da ako se netko već misli baviti kritičkim osvrtima onda kritiku treba znati i otrpjeti i uvažiti.
Ne služe recenzije valjda da se recezenti međusobno tapšu po ramenima.

No vidim da sam već i ja među "vama koji sipate otrov". Ja namjerno nisam htio nikoga posebno izdvajati, moji komentari su bili općeniti, odnose se općenito na pisanje recenzija, ne samo na strip recenzije na stripovi.com. Tko se u njima prepozna prepozna se, tko uvaži moje mišljenje uvaži, tko ne uvaži nikom ništa.

Edited by - vukozec on 18/11/2021 23:53:06
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7521 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 19/11/2021 : 00:00:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pozitiva uopće nije preduvjet za dobru kritiku, a poanta je da ako se netko već misli baviti kritičkim osvrtima onda kritiku treba znati i otrpjeti i uvažiti.
Ne služe recenzije valjda da se recezenti međusobno tapšu po ramenima.

No vidim da sam već i ja među "vama koji sipate otrov". Ja namjerno nisam htio nikoga posebno izdvajati, moji komentari su bili općeniti, odnose se općenito na pisanje recenzija, ne samo na strip recenzije na stripovi.com. Tko se u njima prepozna prepozna se, tko uvaži moje mišljenje uvaži, tko ne uvaži nikom ništa.

Da ponovim:
"Kako je i Reem više puta naglasio, nismo mi profesionalni pisci, već to radimo iz ljubavi.
Meni se isto stil nekih recenzenata ne sviđa, ali to je moje mišljenje, nikako pravilo."

Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6884 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 19/11/2021 : 00:13:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Složit ćemo se: tko misli da može, olovku u ruke i pokaži se i daj doprinos sajtu te omogući da tvoja recenzija bude jedna mala baza u koju čitatelji mogu iznijeti svoja mišljenja o stripu. Markos bi sigurno bio sretniji da je tu recenzirano više Fibrinih naslova jer se radi o pojedinačnim naslovima i recenzija može privući čitatelja. Ja sam, pri podjeli bodova taj mjesec, napisao da bih
npr. kupio strip "Incognegro" da ga netko od izdavača objavi, jer me Pakina recenzija zainteresirala. Dakle, ne odbacujem ništa zato jer je iz te i te škole.
S Bonellijem je malo drukčije. Teško da svi nismo počeli od njega. Ili ga voliš ili (više) ne, jer si ga "nadišao", pa je on samo neka prva stepenica u tvom imaginarnom prosvijećenju. Što se tiče utjecaja recenzije na čitatelja, manji je. To su ipak serijali. Neće tri uzastopno loše epizode tako lako nikoga ni udaljiti od Zagora, kao što će teško, da je suprotno, vratiti Zagoru. Niti će mene većina onog što Sarghan recenzira privući tome (tipa Dragonero ili Dylan Dog), ali pročitam recenziju, posebno nakon što sam se upisao u "društvo". Nemamo svi ista razmišljanja kako je najbolje ni stilove pisanja, i dobro da je tako.
Kad smo kod brojeva, uz Zagorove, čini mi se da upravo Markove dobivaju najviše komentara. Dakle, recenzijom neke njegove epizode je otvorena mogućnost da ju, recimo, 10-ak čitatelja komentira. To uopće nije rađeno ni na onom općem topicu o komandantu Marku, a posve sam siguran ni u najavama tih izdanja. Znači, pozitivna stvar. I zamislite da je topic svakog Markovog broja imao po 10 postova u kojima bi se komentirale epizode koje sadrži, a ne ovaj čemer gdje Potrčko stavi naslovnicu, delboj pita jel strip izašao, pa mu netko odgovori da još nije, onda sutra netko drugi da jest, pa padnu i dvije reakcije na Piccinelijevu/Villinu/Rotundovu itd. naslovnicu, Curunirova kritika prijevoda naslova i "Čiča Mića, gotova je priča".

A za recenzije je teško imati opće pravilo. Nekad se može izbjeći, ali nekad mora spojlati jer ključna scenaristička rješenja imaju jak utjecaj na dojam, ocjenu koju daješ i obrazlažeš. Ne možeš baš "kolati". A i u broju stranica su neki serijali ograničeni.

Uff... hvala na pažnji.

loading...

Edited by - Dwayne_Looney on 19/11/2021 00:21:11
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7521 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 19/11/2021 : 00:20:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

Složit ćemo se: tko misli da može, olovku u ruke i pokaži se i daj doprinos sajtu te omogući da tvoja recenzija bude jedna mala baza u koju čitatelji mogu iznijeti svoja mišljenja o stripu. Markos bi sigurno bio sretniji da je tu recenzirano više Fibrinih naslova jer se radi o pojedinačnim naslovima i recenzija može privući čitatelja. Ja sam, pri podjeli bodova taj mjesec, napisao da bih
npr. kupio strip "Incognegro" da ga netko od izdavača objavi, jer me Pakina recenzija zainteresirala. Dakle, ne odbacujem ništa zato jer je iz te i te škole.
S Bonellijem je malo drukčije. Teško da svi nismo počeli od njega. Ili ga voliš ili (više) ne, jer si ga "nadišao", pa je on samo neka prva stepenica u tvom imaginarnom prosvijećenju. Što se tiče utjecaja recenzije na čitatelja, manja je. To su ipak serijali. Neće tri uzastopno loše epizode tako lako nikoga ni udaljiti od Zagora, kao što će teško, da je suprotno, vratiti Zagoru. Niti će mene većina onog što Sarghan recenzira privući tome (tipa Dragonero ili Dylan Dog), ali pročitam recenziju, posebno nakon što sam se upisao u "društvo". Nemamo svi ista razmišljanja kako je najbolje ni stilove pisanja, i dobro da je tako.
Kad smo kod brojeva, uz Zagorove, čini mi se da upravo Markove dobivaju najviše komentara. Dakle, recenzijom neke njegove epizode je otvorena mogućnost da ju, recimo, 10-ak čitatelja komentira. To uopće nije rađeno ni na onom općem topicu o komandantu Marku, a posve sam siguran ni u najavama tih izdanja. Znači, pozitivna stvar. I zamislite da je topic svakog Markovog broja imao po 10 postova u kojima bi se komentirale epizode koje sadrži, a ne ovaj čemer gdje Potrčko stavi naslovnicu, delboj pita jel strip izašao, pa mu netko odgovori da još nije, onda sutra netko drugi da jest, pa padnu i dvije reakcije na Piccinelijevu/Villinu/Rotundovu itd. naslovnicu, Curunirova kritika prijevoda naslova i "Čiča Mića, gotova je priča".

A za recenzije je teško imati opće pravilo. Nekad se može izbjeći, ali nekad mora spojlati jer ključna scenaristička rješenja imaju jak utjecaj na dojam, ocjenu koju daješ i obrazlažeš. Ne možeš baš "kolati".

Uff... hvala na pažnji.

To je to!
A tek ovo boldano!

Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 19/11/2021 : 09:32:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

Vidi se da Vllad može normalno komunicirati, kad hoće, iako su me ostali upozorili da pazim na njega jer je poznat kao žešći provokator. Ali sam mu ipak dao šansu svojedobno, nisam ga blokirao jer sam vidio neke njegove postove gdje je pisao o crtežu, čiji su se opisi dosta razlikovali (u dobrom smislu) od ostalih pa sam pomislio možda nešto i sam naučim. Jer vidio sam i neke njegove crteže (ako se ne varam, on je stvorio onaj kratki gej strip Zagor-SuperMike, koji je baš smiješan i fora), rekoh, čovjek sigurno nešto zna više o tome od nas običnih forumaša.

Međutim, kod mene je izgubio sav kredibilitet vrijeđanjem SVIH recenzenata na prošloj stranici koji danas pišu recenzije, tako da ako i u njegovim postovima bude ubuduće nešto pametno i konstruktivno napisano, apsolutno me ne zanima nit' mislim to gledati.

Znaš kako Reem... Razočaranje je surova stvarnost sa kojom se nosimo, 'teli ili ne. Bez obzira da l' nam se to sviđa il' ne, ljudi će nas sa vremena na vreme uvek razočarati. Svaki čovek, tu negde oko 30te.godine, mora se pomiriti sa faktom da je je život neprekidni niz s**nja.

Jednostavno, prilagodi se druže. Bitno je samo ostati staložen u svakom problemu i razočarenju. Kapiraš momenat?
Samo udahni duboko, izbroji do 5, i reci sebi: Moglo je biti i gore!
Znači, uvek lagani kreni da trazis rešenje za izlazak iz problema, i pozitivno u razočarenju!

Iz ličnog iskustva: Ne očekuj previše ni od koga i ni od čega, pa ćeš da vidiš kako ćeš manje da se razočaraš. A s druge strane, psiholozi kažu da posle 4,5 žestokih udara čovek zapadau u cikličnu depresiju koja se smenjuje sa "normalnim" periodom - a to je ono... heavy, ako kapiraš. Tako da ovo sitno, batali...

Živ bio!

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000