Ah, ova zadnja priča me dovela na rub suza, šteta što nemamo više priča o Tomu jer su fenomenalne, ali sve što je dobro kratko traje.
U vlaku sam završio u istom vagonu s profesorom-inzom. Poceo mi je pricati o Zagorovim recenzijama, Zagorovim fanovima i autorima, te o Zagoru opcenito. Nakon 10 minuta sam se bacio pod tracnice...
Gde ima da se pazari "Tom's Bar" u Beogradu? U "Darkwoodu" trenutno nemaju, a u "Belom putu" su prodali, pa me interesuje gde bih jos mogao pogledati...
ma, strip je fenomenalan svaka priča je bolja od prijašnje i sve se to nadgradjuje crtež fenomenalan, montaža bezprekorna, dialogi nezaboravni uzgred, najviše mi se svidjaju Tomovi, oni skoro nepotrebni komentari, koje kadtad dodaje oni odaju pravu dubinu Tomove duše pa da, Berardi i Milazzo, zaista vanredan dvojac poslednje dvije priče su toliko jake, da ne dodješ do reči a poslednja stranica vredi suhog zlata eee, da a tek predgovor izvesni Marko Šunjić ko bi ga znao predgovor je tako fenomenalan, da prosto nisam došao sebi več dugo vremena nisam pročitako tako mnogo u tako malo reči zbilja profesionalno sročeno na najvišem nivoju
hvala ti Markose i za predgovor i za strip mislim, pa, baš mi je čast, što sam ga pročitao
______________________ onaj, koji sniva tudje snove
nema na čemu, drago mi je da ti se svidio i stvarno, za očekivat je da taj kraj onemogućava uživanje u drugom čitanju, ali nije tako, i u drugom čitanju je dobar, a crtež je sami vrhunac milacove karijere
if you tolerate this, then your children will be next
Ovaj strip me naprosto oduševio, tako lagana i fluidna priča, s tolko puno emocija i značenja, uz tako maestralan crtež . jednostavno odlično. Pročitao sam ga u dahu, dva puta
Ima vec neke dvije godine da sam citao ovaj strip i ne sjecam se bas dobro koja je koja prica po redu, al se sjecam da su me ona prica gdje Tom ispadne mrcina (mislim da je to prva) i ona zadnja prica gdje se dozna o njegovoj proslosti odusevile i da se samo zbog njih dvije isplatilo uzeti i procitati strip.
Da, u pitanju su klišeji. Sve smo to već vidjeli u nekom filmu ili čitali u nekom romanu. Ali Tom's Bar ima i nešto što niti jedan film ni roman nema - Milazzov crtež. Isključivo zahvaljujući crtežu klišeji postaju podnošljivi i strip uspijeva prenijeti emocije. Bar je tako kod mene. Najjači dojam su mi ostavili prizori bez teksta i čini mi se da bi strip bio puno bolji da ga uopće nema. Uz sitne preinake (primjerice: umjesto vijesti na radiju, vijesti u novinama) sve četiri priče bi bile lako razumljive, a pripovijedanje samo pomoću crteža bi donijelo nesvakidašnju poetičnost stripu koji ovako ostaje tek simpatično (iako izvrsno nacrtano) štivo.
Nego, jedan lijepi Berardi/Milazzo omnibus bi super upao za ovu Fibrinu obljetnicu. U iste korice staviti Tom's Bar, Detektiv Marvin, Tiki i Springville
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud