forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 124

miladin
Starting Member

41 Posts

Member since 13/01/2010

Posted - 05/12/2021 : 16:58:00  Show Profile Show Extended Profile  Send miladin a Private Message  Reply with Quote
Reč, dve o Kenu Parkeru, pogledajte i uživajte....https://www.youtube.com/watch?v=nmck58TjDFQ&t=2s
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4528 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 15/12/2021 : 14:23:51  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Zavrsio sa citanjem. Sto je bilo a onom ubojicom fani koja ga je ganjala Po kanadi. Stalno Sam ocekivao da ce ona negdje iskocit u zadnjim epizodama. zadnja epizoda Mi nije Bas sjela. Malo je konfuzna s dve paralelne radnje i onim crtezom. Cijeli serijal je inace odlican kao cjelina. covjeku prisjedne Amerika i njihov tzv. pionirski duh kad sve ovo procita, a vjerujem da radnja nije daleko od istine
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 24/12/2021 : 01:13:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Dvanaest pročitanih ''Kenova Parkerova'' ove godine.

46. Adah - 100%
47. Istina - 79%
48. Divlja rasa - 82%
49. Rijeke krvi - 74%
50. Priče o vojnicima - 90%
51. Iduća postaja Stockton - 77%
52. Naikin bijes - 73%
53. Pioniri - 92%
54. Boston - 91%
55. Pljačka u ulici Reginald - 68%
56. Priča o nakitu i prevarama - 76%
57. Plaćenik - 73%

Prvi put da neka KP epizoda od mene dobije prosečnu ocenu manju od 70. Kvalitet neujednačen, ili prosečne ili odlične priče. Ali Ken je kao pica, i kad nije tako dobar - dobar je. Ove tri priče nakon dolaska u Boston me nisu oduševile, možda jer su više krimići smešteni u gradsko okruženje. I generalno u ovom razdoblju kao da je manjak odlično profilisanih sporednih likova. Najbolja priča mi je logično Adah, za njom slede Pioniri, Boston i Priče o vojnicima, te Divlja rasa. Nadam se da ću privesti kraju Kena u 2022. godini, mada sudeći po broju priča koje su mi ostale to će verovatno biti '23, ko živ ko mrtav. Ove godine sam pauzirao preko tri meseca sa Kenom jer sam čitao i završio jedan drugi western serijal, ''Belu i Bronka'', koji su tek solidan i zabavan serijalčić bez ikakvog uspona a sa malim padovima - u rangu najslabijih Kenova. Od vesterna sam takođe guštao prva četiri Pogrebnika (prva dva sam već čitao pre), a do kraja godine me čekaju 5 i 6. Dogodine od vesterna samo Ken, koji uprkos nekim slabijim (bar za KP standard) pričama i dalje ostaje meni najdraži vestern i nadam se da će biti još odličnih priča, počev od Štrajka koji mi sledi. Ken uostalom i nije serijal koji se čita brzo, a osećam da ću doživeti onaj poseban vid čitalačko-fanovske 'krize' jednom kada dođem do kraja.

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4528 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 30/12/2021 : 11:14:47  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Strajk je meni jedna od boljih epizoda, uz to je nazalost i pocetak kraja
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 14/01/2022 : 22:15:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Ken Parker SR 28: Slučaj Olivera Pricea (KP SA 10a, KP LIB 28, KP LMS 532)

Scenarij: Giancarlo Berardi & Alfredo Castelli
Crtež: Giancarlo Alessandrini
Naslovnica: Ivo Milazzo

Kratki sadržaj:
Među tek pridošlim novacima u utvrdi Benton jedan se posebno ističe, a razlog je što njegov je otac ujedno i zapovjednik utvrde. Pukovnik Price se izričito protivi sinovoj ideji da postane vojnik, a zna se da u ovakvim situacijama se među vojnicima počinje stvarati animozitet prema tatinom sinu i navodnom posebnim tretmanom u odnosu na ostale vojnike.

Zanimljivosti:
- Radnja ove priče odvija se u travnju 1876., većinom u Fort Bentonu.
- Ova epizoda je originalno izdana u ožujku 1980. godine, Dnevnik ju objavljuje krajem 1982., Libellus u studenom 2006., a Strip-agent u kolovozu 2019.
- Fort Benton je osnovan 1846. kao posljednja ispostava za trgovinu krznom u gornjem toku Missourija. Utvrdu je preuzela Američka vojska od 1868. do odlaska vojnih jedinica 1881., a od utvrde se razvio istoimeno naselje koje danas broji tek 1449 stanovnika.

Komentar:
Ne mora automatski biti dobra epizoda ako je riječ o Kenu Parkeru!
Po svim pitanjima ovo mi je sigurno najlošija priča do sada. Opet se pokazuje da je Castelli dao i hvala Bogu još daje najbolje od sebe isključivo na svom čedu - Martyju. Ovdje je scenarij neusporedivo lošiji u odnosu na ono što inače Berardi pruža. Istina je da ni Berardijev predložak nije svijetla točka, jer je tema viđena nebrojeno puta, ali većina prethodnih priča ovog serijala pokazuje da se dobrim scenarijem sve može popraviti.
E, pa Castelli nije uspio u ničemu!
Priča je spora, jednosmjerna, nelogična u situaciji kada Ken prepušta neiskusnom novaku (kojeg treba vratiti u utvrdu i praktički spasiti) vođenje napada na indijansko selo, pa onda još kasnije prigovara da je plan loš.
Mislim, to nije iskusni Ken, niti bi njegov lik u takvoj situaciji postupio. Šokantan završetak je sigurno Berardijeva ideja i na njega nemam nekih zamjerki. Sudbina!
Ono što je najgore, taj kraj mi uopće ne ostavlja gorak okus jer se nisam uspio poistovjetiti s glavnim likom, a to najviše govori o scenariju.

U gomili promašenih stavova i praznih izjava jedino vrijedno spomena je istinita pukovnikova tvrdnja u ovom dijalogu:
Oliver Price: "Vidim da ne cijeniš svoje ljude, tata!"
Pukovnik Price: "Izvrsni su vojnici! I to baš zato što su neobrazovani. Kada zatrubi za juriš, jurnu, ne pitajući se o pravednosti onoga što čine!"

Alessandrini bolji nego u prethodnim radovima na ovom serijalu, ali "uzalud mu trud svirači".
Samo da za kraj napomenem da sam veliki obožavatelj Castellija i njegovog Martyja, ali treba biti iskren i reći kada nešto ne valja.

(priča: 6, scenarij: 3, crtež: 8, naslovnica: 8) - 59%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 15/01/2022 01:46:37
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 17/02/2022 : 22:47:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Ken Parker SR 29: Veličanstveni revolveraš (KP SA 10b, KP LIB 29, KP LMS 539)

Scenarij: Giancarlo Berardi & Alfredo Castelli
Crtež: Giovanni Cianti

Kratki sadržaj:
Ken putem naleti na čovjeka koji iz revolvera neuspješno pokušava pogoditi prazne konzerve. Razlog nepreciznosti je u gubitku vida, pa je upravo na putu specijalistu u Helenu. Budući da idu istim smjerom Ken ga odluči otpratiti, a uskoro im se pridruži mladi revolveraš u potrazi za Divljim Billom Hickokom i željom da postane slavan u obračunu s njim.

Zanimljivosti:
- Radnja ove priče odvija se krajem proljeća 1876. na putu prema Heleni, a završnica u tom danas glavnom gradu države Montana.
- Ova epizoda je originalno izdana u svibnju 1980. godine, Dnevnik ju objavljuje početkom 1983., Libellus u studenom 2006., a Strip-agent u kolovozu 2019.
- Nakon što je na kraju prošle epizode dobio dozvolu od zapovjednika, Ken je ovaj put zaista krenuo u posjetu svojima. Kako sam kaže, prošlo je već osam godina od kada ih je zadnji put vidio, što je točno jer su se tragični događaji iz prve epizode serijala odvili 29.12.1868.

Komentar:
Prikazivanje loših strana revolveraške slave nije nikakva novost u vestern žanru. Na prvu me ova priča najviše podsjetila na film Revolveraš (1950.) s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi. Većina standardnih postavki su tu, ali zna se da ovaj serijal uvijek ima dodatne minijature koje uvelike povećavaju ukupan dojam.
Po scenarističkim elementima Castelli je puno bolji u odnosu na prethodnu epizodu, a upitno je koliko od dobrog u priči je zaista njegova ideja. Obrasci razvijanja radnje su tipični za Berardija, pa mislim da ovdje nije samo njegova tema kao u "Slučaju Olivera Pricea".

Helena 1875.:

Helena je zbog nalazišta zlata bila bogat grad u vremenu radnje ove priče što je galvni razlog raskošne Viktorijanske vizure grada, a Cianti je svojim crtežom s obzirom na limitiranost brojem stranica odlično vizualizirao tu raskoš, pogotovo ako se povuče usporedba s naseljima tog vremena na tim još divljim teritorijima.
Već u prvom svom uratku Cianti je pokazao da ima potencijala, a u ovoj epizodi to dodatno potvrđuje. Šteta pa je sve ostalo na potencijalu jer je crtao još samo KP SR 35: Staza divova, a uz to je zadnju trećinu epizode morao dovršiti Milazzo, jer je zbog stalnog kašnjenja došlo do prekida suradnje s Berardijem.
Cianti zaista ima sposobnost uvjerljivog dočaravanja osjećaja preko crteža i sposobnost upečatljivog kadriranja, ali ima i velik potpuno promašenih vinjeta koje izgledaju kao da sam ih ja nacrtao. Prošli put sam mu dao šesticu, a ovdje nategnutu osmicu.

Ukupno gledano, nisam baš impresioniran. Daleko je ovo od najviših razina ovog serijala.

(priča: 6, scenarij: 7, crtež: 8, naslovnica: 6) - 69%

Edited by - Spock on 17/02/2022 23:20:51
Go to Top of Page

Deki86
Average Member

Croatia
848 Posts

Member since 07/02/2006

Posted - 27/02/2022 : 09:15:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Deki86 a Private Message  Reply with Quote
Pozdrav ljudi! Zna li netko gdje se u Zagrebu ili Rijeci mogu pronaći KP strip agent stripovi iz remitende 2 stripa za 40kn? Nedavno sam se odlučio za skupljanje Kena i vidio na par kioska zadnje brojeve te sam ih ukupio. U Tower centru u Rijeci su ih imali cijelu planinu, ali kako su obnovili tj preuredili kiosk, izbacili su sekciju za stripove. Gledam zadnjih par vikenda po Zagrebu, ali nikako da ih nađem. Može pomoć?
Go to Top of Page

vešmašina
Average Member

599 Posts

Member since 12/10/2013

Posted - 28/02/2022 : 12:16:23  Show Profile Show Extended Profile  Send vešmašina a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deki86

Pozdrav ljudi! Zna li netko gdje se u Zagrebu ili Rijeci mogu pronaći KP strip agent stripovi iz remitende 2 stripa za 40kn? Nedavno sam se odlučio za skupljanje Kena i vidio na par kioska zadnje brojeve te sam ih ukupio. U Tower centru u Rijeci su ih imali cijelu planinu, ali kako su obnovili tj preuredili kiosk, izbacili su sekciju za stripove. Gledam zadnjih par vikenda po Zagrebu, ali nikako da ih nađem. Može pomoć?

Možda Školska knjiga na Trgu?
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26826 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 28/02/2022 : 12:28:03  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:

Remitendu u kesicama ćeš naći samo na kioscima.
Od striparnica Columbo je imao često akcije po 20 kuna komad pa pitaj njega.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9399 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 28/02/2022 : 12:35:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa nisu baš izbacili stripove. I dalje su tamo ali u manjem obimu. Nisam siguran da imaju Kena Parkera, nisam bio blizu. Ionako su me živcirali jer većinom samo pakete imaju.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26826 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 28/02/2022 : 17:37:45  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Imaš u striparnici Columbo 20 kn komad.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2316 Posts

Member since 10/04/2021

Posted - 28/02/2022 : 22:34:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Ivan Liverpool a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja isto pokusavam kompletirati serijal, inace kao mali sam naletio na jednu epizodu i uopce mi se nije svidjela te sam otpisao serijal, no tamo negdje u studenom-prosincu 2020. sam dobio neke preporuke pa sam odlucio dati novu priliku serijalu i kao rezultat toga, u tih 14-ak mjeseci od 30 brojeva, sakupio sam njih 22.
Bas danas sam kupio 2 broja u Rijeci. U Hocu knjigu u toweru sam naletio na njih. Bio je svaki pakovan zasebno i pripremio sam se na to da dam 98 kn za ta 2 broja koja sam htio uzeti, kad na kraju sam dobio neki popust i platio 68kn Ocito sam naletio na neke popuste koji inace ne vrijede jer na svakom je pisala cijena 49kn, a ovako sam svaki platio 34. Bas sam bio sretan zbog toga, da sam znao da su popusti u tijeku, uzeo bi i tri hahaha
Ja sam isto inace po toweru sakupljao te paketice, i onda odjednom dodem jedan dan i vidim da su skroz preuredili kiosk. Ima i dalje stripova, ali znatno su smanjili ponudu. Ima u paketima po 3 Dylan Doga ili paketi od 2 Alan Forda i 1 Diabolika i to je vise-manje to koliko mi se cini. Mozda i neki Zagori u paketima.
Nisam dugo gledao, ali u toweru na prvom katu u Intersparu je takoder znalo biti po 2 Kena u paketu, tamo odmah lijevo kad se ude, gdje je stand s novinama, no kako su i tamo smanjili postepeno ponudu, prestao sam ici.
U Rijeci ih jos ima i u Skolskoj knjizi na Korzu, ali tamo su po punoj cijeni, znaci jedan 49kn.
I to je to gdje sam ih uspio naci. Zanimljivo kako na kioscima ih uopce nema. Cak niti oni najnoviji brojevi nisu dolazili na sve kioske i onda sam prosle godine na proljece jednom mjesecno isao pjeske s Trsata do grada u onaj kiosk pored McDonaldsa koji je jedini imao te nove brojeve i tako nabavio zadnjih 5 brojeva serijala.
Jos mi ih je 8 ostalo za nabaviti tako da vjerujem da bi u dogledno vrijeme mogao imati cijelu kolekciju.

"Losing is not my enemy. Fear of losing is my enemy."

Edited by - Ivan Liverpool on 28/02/2022 22:36:30
Go to Top of Page

Deki86
Average Member

Croatia
848 Posts

Member since 07/02/2006

Posted - 01/03/2022 : 17:55:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Deki86 a Private Message  Reply with Quote
I ja sam davno imao jedan jedini broj Kena Parkera i nikako mi se nije svidio. Kasnije sam ga zavolio, uzimao sam ga u Riječkoj sveučilišnoj knjižnici dok su još imali stripove. Prva dva broja sam kupio pred par mjeseci u Školskoj knjizi na Korzu. Jedan dan sam išao ciljano u tower po stripove, i kada sam došao vidio sam da preuređuju kiosk. Bio sam skroz razočaran i odem par metara dalje do Hoću knjigu. Točno sam naletio na neki popust koji imaju ponedjeljkom od 17-19h pa sam se nakupovao Tex klasika koji su mi falili u kolekciji :D
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 13/03/2022 : 10:05:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Ken Parker SR 30: Dome, slatki dome (KP SA 10c, KP LIB 30, KP LMS 543)

Scenarij: Giancarlo Berardi
Crtež: Ivo Milazzo

Kratki sadržaj:
Ken se vratio kući nakon dugih osam godina i tragične epizode u kojoj je ostao bez brata, dok se istovremeno u grad vraća i njegov prijatelj iz djetinjstva, pravi sin razmetni koji sa sobom donosi i mnogo nevolja.

Zanimljivosti:
- Radnja ove priče odvija se početkom svibnja 1876. na granici današnje Montane i Wyominga, u Rapid Cityju (današnja Južna Dakota) i u Kenovom rodnom gradu Buffalu (današnji Wyoming).
- Ova epizoda je originalno izdana u lipnju 1980. godine, Dnevnik ju objavljuje početkom 1983., Libellus u studenom 2006., a Strip-agent u kolovozu 2019.
- Na kraju ove epizode Ken telegramom dobiva premještaj u Fort Lincoln u Sjevernoj Dakoti (iako do 1889. nije bilo podjele na Južnu i Sjevernu Dakotu, ali sigurno da je moguće da je već tada to bio udomaćen naziv među rijetkim stanovnicima tih krajeva)
- Kopači zlata na stranicama 33. i 34. su "glasom i stasom" zvijezde nijemog filma: [url=https://hr.wikipedia.org/wiki/Laurel_i_Hardy]Stanlio i Olio[/url].
- Ken se vraća kući nakon dugih osam godina, odnosno nakon tragičnog događaja iz prve epizode serijala koji se odvio 29.12.1868., a priča započinje na istom mjestu kao i premijerna epizoda serijala - tada trgovačkoj postaji starog Puncha, sada farmi mladog bračnog para. Slijedom toga ponovno se pojavljuje tada šesnaestogodišnja Jeanne, a sada udana žena koja čeka dijete. Saznajemo da je u međuvremenu stari Puncho umro, samo što ga je Jeanne u prvoj epizodi starog Puncha zvala "tata", a sada kaže da mu je nećakinja!?

Komentar:
Toliko je čistih emocija bez imalo patetike nabijeno u ovoj priči da bi se skoro o svakoj stranici moga napisati opširna recenzija. Jednostavno, Milazzo i Berardi u koprodukciji su rijetko viđena dobitna kombinacija.

Već sam naglašavao, a ova epizoda dodatno potvrđuje da je upravo Milazzo taj faktor koji daje dodatnu vrijednost ovom serijalu. Nema tu potrebe za tekstom i didaskalijama, majstor sve priča crtežom.

Svatko od nas može jasno osjetiti osjećaje prilikom Kenovog dolaska kući, kao i teško breme bratova spomena. Da ne bi ušao u kolotečinu i patetiku, Berardi ubacuje lik Kenova prijatelja iz djetinjstva, Dicka, koji se također vraća kući nakon dugo vremena. Samo što je u pitanju pravi "sin razmetni", ali bez želje da se pokaje, a sa sobom donosi samo nevolje i nesreću bližnjima. Mogu još nabrajati upečatljive likove, ali dovoljno je spomenuti bezličnog, a opet toliko jezivog i upečatljivog Pinkertonovog agenta i Dickovu bivšu djevojku, koja je osuđena i izolirana od društva zbog izvanbračnog djeteta sa sebičnim i neutaživim sinom razmetnim. Nakon Dickovog odlaska jedino rješenje joj je bilo postati prostitutka i lagati djetetu da ide po noći čistiti. Scene nakon Dickovog obećanja da će njih dvoje odvesti negdje daleko, gdje će moći normalno živjeti, pokazuje koliko malo treba za sreću, ali čuda se ipak rijetko događaju.

"Kako siješ, tako ćeš i žeti!" - Dick je završio kako je i živio, a sa sobom je povukao i svoje bližnje, u ovom slučaju (na sreću) samo nesretnu Lenu, dok će njegov sin ipak dobiti priliku za bolji život, a njegov časni otac priliku da barem unuka izvede na pravi put - kad već nije uspio sa sinom.

"Nije svako zlo za zlo", pa će malac tako imati pravu priliku, kakvu mu njegov razmetni otac nikad ne bi pružio.

Nema se više što dodati osim podijeliti sve desetke, a mislim da Ken nije održao obećanje dano ocu:

(priča: 10, scenarij: 10, crtež: 10, naslovnica: 10) - 100%

Edited by - Spock on 13/03/2022 10:06:25
Go to Top of Page

Deki86
Average Member

Croatia
848 Posts

Member since 07/02/2006

Posted - 13/03/2022 : 23:26:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Deki86 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Imaš u striparnici Columbo 20 kn komad.

Nije 20, nego 25, ali to je i dalje odlična cijena, hvala na hintu. Naručio sam si jednu lijepu hrpicu.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9399 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 20/05/2022 : 12:04:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Massimo Carnevale

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5415 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 20/05/2022 : 21:18:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
Fenooomenalnoooo
Go to Top of Page

Macbeth
Junior Member

361 Posts

Member since 19/08/2022

Posted - 29/10/2022 : 14:23:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Macbeth a Private Message  Reply with Quote
Pišem ovo - možda samo sebi za dušu, a ako tko i pročita, tim bolje - nakon što sam pročitao zadnju epizodu ovog prekrasnog serijala.

Sjećam se prvog Bonelli stripa kojeg sam pročitao... bio je to Zagor, epizoda Majstorski udarac. Ništa nisam razumio, ali sam onda svejedno kupio još nekoliko Zagora na kiosku i tako je počelo - prešao sam na Dylana, ponekad Tex, tu i tamo Blek ili Mark, pokoji Mister No ili Nathan, ovisi što se nađe...

Međutim, nikad nisam naišao na Kena Parkera. Pretpostavljam da nije bio aktualan tada, ja sam ipak još u kasnim dvadesetima... s vremenom je strast za stripovima splasnula, knjige su sad ispunjavale taj prostor, a stripovi su (vrlo glupom, tuđom odlukom!) negdje bačeni ili zaboravljeni... ostala je samo oveća hrpa Dylana i Zagora, ponešto Alan Fordova i slično, bogzna kako je to preživjelo sve do danas!

I tako, jednog dana, prije pola godine, šetam trgovačkim centrom... nije baš romantično mjesto radnje, da... pa ipak! Uđem u knjižaru, razgledavam knjige i prođem kraj nekih stripova. Za oko mi zapne Ken Parker, 50 kn po jednom trobroju, lijepo izložen na polici, kronološki, ma milina!

Razmišljam ja tako... pa ljeto je, malo mi treba i opuštanja uz laganije štivo, uzet ću možda prvi broj pa ako valja mogu povremeno kupiti još koji broj, ako ih ima samo 30 onda nije preveliki trošak... znate kako to već ide, opravdavanje trošenja novca na stripove

Naravno, nakon prvog pročitanog broja sve je bilo jasno... ide vrlo brzo i drugi, a zatim (negdje oko petog ili šestog trobroja) jednostavno odlazim još nekoliko puta u tu istu knjižaru, kupujem brojeve koji mi fale jer sam orobio već sve kioske i njihove paketiće , i vrlo brzo ih imam svih trideset... i lagano čitam, i uživam!

Sve do danas... pročitah napokon i posljednju epizodu.
Naravno, nema smisla biti pretjerano patetičan i govoriti kako nam neki junak mnogo znači i kako je baš taj junak vrhunac umjetnosti ili nešto najbolje ikad... sve je to stvar ukusa.
Dosta je čudno govoriti o nekom strip junaku ovako kasno, nakon što su ga gotovo svi već pročitali, kad mi strip predstavlja nešto sasvim drugo u odnosu na ono što mi je predstavljao kad sam bio mali...

Ipak, za mene je ovo najbolje usporediti s onim osjećajem kad sam po prvi put preslušao sve albume Beatlesa. Znaš da si upravo iskusio nešto čarobno, nešto prelijepo i gorko samo po sebi - jer tko zna hoćeš li opet naći nešto takvo...
Ken me vratio u dane djetinjstva, kad sam čitao Zagora i Dylana i ostalu ekipu. Sad mi ti junaci baš i ne odgovaraju u tolikoj mjeri, ali to je normalno... možda "prerastem" i Kena, tko zna (iako sumnjam)...
Ken me, uz sve to, i naučio ponešto o životu, ili mi barem ponovno pokazao neke stvari koje sam zaboravio... nije to ništa komplicirano ili filozofski, već je to nešto jednostavno... puki crteži i slova.
Kenova sudbina me ipak podsjeća na ono najbitnije, a to je da se ipak mora ići dalje, uvijek dolazi jutro. Već sam to napisao u komentaru na recenziju posljednje epizode - ne volim tužan kraj, promijenio bih ga da mogu, ali on ostaje i to je tako...

Za kraj, hvala svima koji su omogućili ovaj format Kena Parkera na hrvatskim kioscima i u knjižarama. Nisam upućen do kraja, ali koliko sam shvatio, neki od tih ljudi obitavaju i na ovom forumu, pa eto - hvala od srca što ste omogućili da pročitam nešto ovako lijepo i vratili mi tu iskru djetinjstva kroz (meni) novog strip junaka.
Hvala i ljudima čije sam preporuke čitao prije kupovine prvih brojeva, naravno.
Hvaliti Berardija, Milazza i ostale crtače je suvišno, oni ovo neće pročitati, ali zna se... Ken Parker, barem za mene, ostaje najbolji Bonellijev junak.
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18874 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 29/10/2022 : 14:27:50  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Macbeth

Pišem ovo - možda samo sebi za dušu, a ako tko i pročita, tim bolje - nakon što sam pročitao zadnju epizodu ovog prekrasnog serijala.

Sjećam se prvog Bonelli stripa kojeg sam pročitao... bio je to Zagor, epizoda Majstorski udarac. Ništa nisam razumio, ali sam onda svejedno kupio još nekoliko Zagora na kiosku i tako je počelo - prešao sam na Dylana, ponekad Tex, tu i tamo Blek ili Mark, pokoji Mister No ili Nathan, ovisi što se nađe...

Međutim, nikad nisam naišao na Kena Parkera. Pretpostavljam da nije bio aktualan tada, ja sam ipak još u kasnim dvadesetima... s vremenom je strast za stripovima splasnula, knjige su sad ispunjavale taj prostor, a stripovi su (vrlo glupom, tuđom odlukom!) negdje bačeni ili zaboravljeni... ostala je samo oveća hrpa Dylana i Zagora, ponešto Alan Fordova i slično, bogzna kako je to preživjelo sve do danas!

I tako, jednog dana, prije pola godine, šetam trgovačkim centrom... nije baš romantično mjesto radnje, da... pa ipak! Uđem u knjižaru, razgledavam knjige i prođem kraj nekih stripova. Za oko mi zapne Ken Parker, 50 kn po jednom trobroju, lijepo izložen na polici, kronološki, ma milina!

Razmišljam ja tako... pa ljeto je, malo mi treba i opuštanja uz laganije štivo, uzet ću možda prvi broj pa ako valja mogu povremeno kupiti još koji broj, ako ih ima samo 30 onda nije preveliki trošak... znate kako to već ide, opravdavanje trošenja novca na stripove

Naravno, nakon prvog pročitanog broja sve je bilo jasno... ide vrlo brzo i drugi, a zatim (negdje oko petog ili šestog trobroja) jednostavno odlazim još nekoliko puta u tu istu knjižaru, kupujem brojeve koji mi fale jer sam orobio već sve kioske i njihove paketiće , i vrlo brzo ih imam svih trideset... i lagano čitam, i uživam!

Sve do danas... pročitah napokon i posljednju epizodu.
Naravno, nema smisla biti pretjerano patetičan i govoriti kako nam neki junak mnogo znači i kako je baš taj junak vrhunac umjetnosti ili nešto najbolje ikad... sve je to stvar ukusa.
Dosta je čudno govoriti o nekom strip junaku ovako kasno, nakon što su ga gotovo svi već pročitali, kad mi strip predstavlja nešto sasvim drugo u odnosu na ono što mi je predstavljao kad sam bio mali...

Ipak, za mene je ovo najbolje usporediti s onim osjećajem kad sam po prvi put preslušao sve albume Beatlesa. Znaš da si upravo iskusio nešto čarobno, nešto prelijepo i gorko samo po sebi - jer tko zna hoćeš li opet naći nešto takvo...
Ken me vratio u dane djetinjstva, kad sam čitao Zagora i Dylana i ostalu ekipu. Sad mi ti junaci baš i ne odgovaraju u tolikoj mjeri, ali to je normalno... možda "prerastem" i Kena, tko zna (iako sumnjam)...
Ken me, uz sve to, i naučio ponešto o životu, ili mi barem ponovno pokazao neke stvari koje sam zaboravio... nije to ništa komplicirano ili filozofski, već je to nešto jednostavno... puki crteži i slova.
Kenova sudbina me ipak podsjeća na ono najbitnije, a to je da se ipak mora ići dalje, uvijek dolazi jutro. Već sam to napisao u komentaru na recenziju posljednje epizode - ne volim tužan kraj, promijenio bih ga da mogu, ali on ostaje i to je tako...

Za kraj, hvala svima koji su omogućili ovaj format Kena Parkera na hrvatskim kioscima i u knjižarama. Nisam upućen do kraja, ali koliko sam shvatio, neki od tih ljudi obitavaju i na ovom forumu, pa eto - hvala od srca što ste omogućili da pročitam nešto ovako lijepo i vratili mi tu iskru djetinjstva kroz (meni) novog strip junaka.
Hvala i ljudima čije sam preporuke čitao prije kupovine prvih brojeva, naravno.
Hvaliti Berardija, Milazza i ostale crtače je suvišno, oni ovo neće pročitati, ali zna se... Ken Parker, barem za mene, ostaje najbolji Bonellijev junak.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26826 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 29/10/2022 : 14:37:31  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Voli Kena,voli Hajduka a ni Zagor mu nije mrzak

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 04/11/2022 : 20:12:01  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Legenda o Kennisuaqu
Slike

Vidim ove priče u Fibrinim Parkerima (pretpostavljam i u SA izdanjima), ali ih ne vidim u Systemovim
Nedostaju te priče u Systemu ili nisam dobro vidio? I ako nedostaju, nalaze li se u nekom drugom izdanju?
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 04/11/2022 : 20:15:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
https://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-supb-vec-1-slike/810/

"Slike" je u izdanju Veselog cetvrtka, superbook 1. (tj. 18 po italijanskoj / originalnoj numeraciji)

Edited by - Jocko on 04/11/2022 20:16:39
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 04/11/2022 : 20:47:13  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Hvala
Znači još Legenda fali
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 16/03/2023 : 23:36:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Premijerna recenzija još jednoga novijeg člana - Macbetha, koji je svoju recenzentsku karijeru odlučio započeti u skladu sa svojim imenom, Hamletom, ali i Kenom:

https://www.stripovi.com/recenzije/ken-parker-kp-fb-60-normin-princ/2987/

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7507 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 02/04/2023 : 20:06:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Ken Parker SR 31: Sveta brda
(KP SA 11a, KP LIB 31, KP LMS 548)

Scenarij: Giancarlo Berardi i Maurizio Mantero
Crtež: Bruno Marraffa

Kratak sadržaj:
Na putu prema Fort Lincolnu, gdje je dobio premještaj, Ken upada u nove nevolje u pokušaju da spriječi novi rat između bijelih doseljenika i Sijuksa Bika Koji Sjedi.

Zanimljivosti:

- Radnja ove priče odvija se 1876. na granici današnje Južne Dakote i Wyominga, u gradu Sundance i okolici.
- Ova epizoda je originalno izdana u srpnju 1980. godine, Dnevnik je objavljuje 1983., Libellus u studenom 2006., a Strip-agent u rujnu 2019.
- Na kraju prošle epizode Ken je telegramom dobio premještaj u Fort Lincoln u Sjevernoj Dakoti (iako do 1889. nije bilo podjele na Južnu i Sjevernu Dakotu, ali sigurno da je moguće da je već tada to bio udomaćen naziv među rijetkim stanovnicima tih krajeva).

Komentar:
Unatoč ubacivanju stvarnih i svima poznatih (Bik Koji Sjedi i general Custer) povijesnih likova i istinitih povijesnih okolnosti, moj dojam je da je ovo monotona i jednodimenzionalna epizoda, pogotovo kada se povuče usporedba s velikim brojem odličnih priča koje krase ovaj serijal. Jednostavno nedostaje za Berardija karakterističan vic u naraciji, a razvoj radnje prolazi bez ikakva iznenađenja. Kenova uloga je očekivano "donkihotovska", ali ponavljanje izlizanih fraza o nepravdi prema Indijancima postaje naporno. Završna osveta bi kao trebala biti poanta, ali to je slabo, da ne kažem promašeno. S tom osvetom autori izjednačavaju Kena s istim tim zlikovcima.
Sigurno da smatram da su ti spletkari najgore vrste morali biti kažnjeni za svoja nedjela, ali ne na način kao u ovoj priči. Scenaristi su trebali barem osuditi takav čin osvete, ako su već odlučili da Ken mora biti taj koji će ih kazniti.
Marraffa skoro pa odličan! Jasno dočarava sve scenarističke zamisli, a efektnim sjenčanjem i većom uporabom crne stvara dojam boljeg stripa u odnosu na fabulu.
Kad vidim što je Marraffa mogao i znao, još me više začuđuje njegov površan i karikaturalan crtež na Mister No serijalu.
Naslovnica idilična, u pravoj suprotnosti s pričom.

(priča: 5, scenarij: 4, crtež: 8, naslovnica: 9) - 60%

Go to Top of Page
Page: of 124 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.33 seconds. Snitz Forums 2000