forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1212

adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 13/08/2022 : 13:59:19  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Bravo za recenzije. Jedino se ne slazem sa ocijenom za tin hinan. Meni je to bilo necitljivo.
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 13/08/2022 : 15:59:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

Bravo za recenzije. Jedino se ne slazem sa ocijenom za tin hinan. Meni je to bilo necitljivo.

Hvala. Meni je Tin Hinan bio fora priča, ali svatko ima svoj ukus, pa shvaćam ako se nekome ne sviđa.

Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a.
Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži.
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 13/08/2022 : 16:25:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Opet mi ne stane
Otok srebrnih lisica
Colombo-Giusfredi/Ferri - 82%
JA Odiseja polako ide svome kraju. Vidjeli smo svašta i doživjeli brojne nevjerojatne avanture. Sve je krenulo u Darkwoodu, kada je Zagor počeo otkrivati davno zaboravljene djelove svoje prošlosti. Tada je sve počelo poprimati puno šire razmjere i morali smo se suočiti s negromantima i doktorom Richterom uspomoć Caina. Nakon što su poraženi, (hmmm, jesu li uopće poraženi), dogodilo se nešto neočekivano što je usmjerilo cijelu daljnju odiseju. Dexter Green je uzeo atlantidske dragulje, ostavio Zagora da umre i otputovao prema Južnoj Americi. Ipak, prije pravog putovanja, usljedila je usputna borba s Cajunima u Louisiani koja je, usput rečeno, trebala završiti u Maksiju. Kada smo porazili Cajune i njihov pokušaj stvaranja međunarodnog incidenta, uputili smo se na krajnju granicu Sjeverne i Južne Amerike. Stigosmo u Panamu i tamo su se odvile sjajne avanture u vidu borbi s lokalnim revolverašima i svojevrsne potrage za blagom. Upoznali smo kapetana Missiona i njegovu zajednicu ljudi. Napustivši Panamu, ukrcali smo se na brod za Peru u kojem smo uživali u živopisnom krajoliku, suočavali se s lokalnim moćnicima i susreli Barranca, novog gada u serijalu. Zagor se susreće sa Jacintom, ženom posebnih moći koja ga upućuje na sam vrh Andi. Tamo upoznajemo društvo čuvarica znanja Atlantide koje Zagoru daju kugle uspomoć kojih će pronaći njihove sestre u Amazonskoj prašumi. Nakon toga, usljedio je svojevrsni predah od starih civilizacija u Mignaccovoj priči koja nam je donijela susret s Indijancima glavosječama - Jivarosima i brojne lijepe Ferrijeve omaže Mister Nou. Ubrzo smo se vratili u potragu za Greenom, kada smo u Amazoniji pronašli Amazonke kojima se pridružila Marie Laveu. Vratio se i Barranco s misijom da uništi Amazonke. U konačnici, Zagor ipak sve riješava u svojem stilu i možda produžuje vrstu Amazonki. (Marie ga sumnjivo gleda na samom kraju stripa ;-)). Napustivši Amazonke, odlazimo dalje u Brazil i završavamo usred pobune robova. Nakon puno proljevene krvi i ponovnog susreta s Lobom, napuštamo Bahiu i odlazimo u Sertao, na malu dozu sukoba s lokalnom vojskom. Nastavivši svoje putovanje, dolazimo usred prašume, na visoravan gdje je vrijeme stalo. Sukobljavamo se s dinosaurima i praljudima u Rubinijevom remek-djelu. Zatim se spuštamo u Čile i svjedočimo jednoj od najvećih prirodnih katastrofa koje su ikada zadesile tu zemlju. Također, borimo se s nekakvim vjerskim fanaticima. Izvukavši živu glavu iz Čilea, naši prijatelji završavaju u Patagoniji gdje upoznaju posadu broda čiji kapetan ima velike probleme sakrivene u vlastitoj prošlosti. Nakon smrti kapetana, kormilar preuzima zapovjedništvo nad brodom i naši prijatelji nastavljaju putovanje sa njima. Ipak, kada se činilo da je razrješenje Odiseje jako blizu, lokalni zatvorenici su oteli brod i prisilili nas na neočekivano skretanje s puta. Ipak, na kraju stižemo u Punta Arenas, najjužniju stalno naseljenu točku svijeta. Tamo otkrivamo da je Dexterov brod netom otplovio. Finalni sukob se tako, odvija na drugom kontinentu. Na Antarktici konačno hvatamo Greena i sukobljavamo se s Atlantidskim čudovištima koja su predstavljala veliku prijetnju za cijeli svijet. Napokon uhvativši Greena, dolazimo i do ove epizode koja predstavlja svojevrsni epilog cijele odiseje.

Kao prvo, moram reći da mi baš i nije leglo što nam je trebalo 30 brojeva da od Darkwooda stignemo do Antarktike, a za put natrag nam treba samo jedna epizoda od 156 stranica. Mogli su komotno ubaciti još koju nevezanu pustolovinu na putu natrag. Šteta. Ovo je posljednja stanica na putovanju Južnom Amerikom i odvija se na Falklandskom otočju. U prologu saznajemo da su se svi uspješno vratili na brod i da je Green rastrgan unutarnjim demonima koji su ga natjerali na izdaju, ali da se oporavlja. Ipak, prije nego odemo kući, brod treba malo pokrpati pa se odmaramo na Falklandima. Tamo otkrivamo da nekakav ludi lik zvani Jethro želi ubiti mladu djevojku Moon jer ju smatra vješticom i usputno istrijebiti sve srebrne lisice na otoku. Na otoku se javlja sjajna atmosfera koja podsjeća na Darkwood, a Ferri briljira u mračnim scenama. Na samom kraju, nakon nekoliko akcijskih scena prožetih komedijom, dobivamo dramski rasplet u kojem saznajemo nešto od velike važnosti za Jethrov lik. Neću reći što točno (pročitajte epizodu :-)). Tada odiseja uistinu lagano završava, Green se vraća u normalu, a Zagor i Chico odlaze prema Norfolku. Ipak, imamo otvoreni završetak u kojem saznajemo da ima još Atlantidske tehnologije u bazi Drugdje. Evo ga, to je to. Što smo novoga dobili ovom odisejom? Paaa, ništa posebno, serijal se vraća u status quo i čeka nas zadnji sukob s Mortimerom. (Šalim se, naravno da će ga Burattini opet vratiti). Ipak dobili smo neke sjajne avanture koje ćemo moći ponovno čitati s užitkom, ali nema ništa od nekih toliko najavljivanih promjena u serijalu i otkrića vezanih uz Zagorovu prošlost. To je jedina zamjerka, ali ostalo je bilo jako dobro.

Priča i scenarij su solidni, nema tu puno filozofije, samo akcija i prolog i epilog koji su vezani uz JA Odiseju. Sedmice za jedno i drugo, nedostaje im "ono nešto" da bi bili bolje ocijenjeni. Crtež nije na nakoj majstorskoj razini, ali Ferri je pokazao da je i pod stare dane ostao majstor mračne atmosfere. Ma, dat ću mu desetku. Naslovnica koja se odnosi na ovu epizodu je stvarno maestralna, mračna i atmosferična. Crtež je dobio desetku temeljem čiste subjektivnosti, ali naslovnica je objektivno vrhunska.

Dostojan kraj sjajne odiseje.

Mortimer: Zadnji čin
Burattini/Verni - 90%
Ovo je bilo baš dobro. Nakon povratka iz Južne Amerike, naše junake dočekao je niz strahota. Spaljena je njihova koliba. Ipak, to je bio tek početak nevolja. Ubijen je i stari Doney. Ali, ni to nije sve. Sjećate li se Indijanke Tabithe i doktora Sanda? I Tabitha je ubijena i Zagor počinje osjećati krivnju za sve probleme. Zatim slijedi vrhunac zla gdje dolazi do požara na Golden Baby i smrti jednog mornara. Zaista su to bili zastrašujući događaji, ali šteta je što Burattini nije imao malo više hrabrosti da uzdrma status quo serijala i ubije nekog od važnijih likova te tako malo zatrese Zagorov svijet.

Zamislite da je Mortimer ubio nekog važnijeg lika. Recimo, Doca, Rochasa ili čak Fishlega. Tada bi Zagor mogao opravdano pobjesniti i po prvi puta hladnokrvno ubiti protivnika. Možda bi mogao zbog ubojstva i završiti u zatvoru (i onako se iduća epizoda odvija u Hellgateu :-)). Ipak, zanimljivo je dodan i motiv Mortimerove osobne boli.

Verni je ovdje razvalio, zaista je maestralno odradio epizodu. Mogu čak reći da je na trenutke bio na tragu Ferrija.

Naslovnice su jako dobre, jedina zamjerka je to što je Zagor ispao čudno na zadnjoj.

Također, "Mortimer je utjelovljenje zla, i kao takav više ne bi imao što za reći da je kojim slučajem preživio ovaj sukob sa smrtnim neprijateljem. Samo da Burattiniju ne padne na pamet jedan klišej, pa idućih petnaestak godina pratimo Zagora kako lovi osvetoljubivog Mortimerovog brata blizanca.", recenzent je predvidio budućnost...

Jako dobra epizoda.

Pobuna
Marolla/Bisi - 100%
E, ovo je stripčina. Ferri kao iz najboljih dana na naslovnicama, Bisi rastura s crtežom, a ni Marolla ne zaostaje. U zloglasnom Hellgateu dolazi do pobune zatvorenika. Zagor mora otići u zatvor spasiti kći generala Dillona. To nas vodi u sjajni avanturu koja puca od akcije sa svih strana. Zagor mora preživjeti u izrazito neprijateljskom okruženju i sve to obaviti prije nego vojska digne Hellgate u zrak svojim topovima.

Strip je pun upečatljivih scena, poput one gdje se Zagor susreće s brojnim ljudima koje je upravo on strpao u Hellgate ili one kada Chico zaluta ispod zatvora. Marolla pokazuje da zna napraviti dinamičan i akcijom prožet scenarij na temelju već viđene teme - zatvorske pobune.

Iskreno se nadam da ćemo dobivati što veći broj ovakvih avantura koje podsjećaju na ono davno zlatno doba zbog kojeg smo svi zavoljeli Zagora.

Ocjene su, paaaa, sve desetke. Jedino mi nije najjasnije kako zatvor može goriti za vrijeme pljuska, ali neću cjepidlačiti bezveze.

Odlična, odlična, odlična epizoda. Marolla, položio si i piši što češće. Skidam kapu!!

Očajnička utrka
Burattini/Nuccio - 91%
Čim sam vidio Nucciovu naslovnicu na kiosku, pomislio sam da ovo mora biti dobro. Za promjenu, bio sam u pravu :-)

Nucciova naslovnica je za čistu desetku, a ni Ferrijeve nisu za baciti. Prva i treća su maestralne, dok je druga malo slabija, ali također dobra.

Crtež je jedan od najboljih koje sam vidio na Zagoru. Nuccio sjajno crta Zagora, Chica i druge ljude. Krajolici i krupni kadrovi su mu prelijepi, a o prikazu životinja ne vrijedi trošiti riječi. Pogledajte samo kako je čovjek nacrtao one velike guštere. Nuccio je pravi majstor i šteta je što ne crta više i češće.

Priča je odlična i inovativna. Zagor protiv divljine. Ima nekakav starinski, nostalgični šmek kada Zagor mora preživjeti sam protiv brojnih neprijatelja, ali je opet svježa sa snažnom i aktualnom porukom. Ljudi mogu biti najgore zvijeri.

Scenarij je najslabija larika ove priče, jer ne znam je li baš biko potrebno ispričati čitateljima prošlost baš svakog negativca u ovom stripu. Također, učestali flashbackovi malo smetaju u čitanju, ali je plus to što nema previše nepotrebnog dijaloga.

Zaključak: Odlična priča koja je mogla postati moderni klasik da Burattini nije pretjerao s objašnjavanjem i flashbackovima. Također, čini mi se da sam nekada negdje pročitao da je ovo morao biti sastavni dio JA odiseje, što ima smisla jer u Otoku srebrnih lisica se naši prijatelji iskrcavaju u Norfolku, a i ova priča počinke u tom gradu. Također, moram još jednom pohvaliti sjajan Nucciov crtež. Bravo majstore, crtaj što više i što češće!!

Bubnjevi u noći
Rauch/Pesce - 69%
Naslovnica mi se baš sviđa.

Pesceov crtež je ovdje malo slabiji, u odnosu na njegov prethodni rad na početku JA sage. Njemu treba davati epizode s puno žena, kad mu već ide njihovo crtanje.

Sama priča je soldina. Imamo potencijalnu pobunu Indijanaca, vođenih živopisnim likovima. Oni žele krenuti u rat protiv bijelaca koju su zaposjeli njihove teritorije. Dakle, nema tu nekakve filozofije. Čista akcija.

Dobar je onaj dio gdje Zagor primjećuje svoju nekadašnju krvoločnu želju za osvetom, u jednom mladom indijanskom ratniku. Ipak, ovdje se radi o ubojstvu brata.

Solidna i zabavna epizodica za pola sata razbibrige.

Dan invazije
Rauch/Ferri - 82%
Broj 600, da prijatelji, naš je omiljeni junak uspješno dočekao šestoti broj regularne serije na kioscima. Mislim da Nolitta i Ferri nisu mogli ni sanjati kakav će uspjeh njihova kreacija polučiti.

U 600 brojeva, u pedesetak godina izlaženja i bezbroj avantura u kojima je posjetio 3 kontinenta (Afrika, Južna i Sjeverna Amerika, a kasnije i Europa), borio se s kriminalcima, pobunjenim Indijancima, otmičarima, trgovcima robljem, praljudima, vampirima, druidima, demonima, čudovištima, ludim znanstvenicima te vanzemaljcima. Upravo su vanzemaljci centralni motiv ovog kratkog, ali vrlo dobrog stripa.

Da, dobro ste pročitali, vanzemaljci su se vratili. Akkronijanci se opet vraćaju u Darkwood, imaju krvoločne i zle planove. Postavlili su nevidljivu barijeru oko šume i ponovno podigli svoju bazu na planini Nataani. Počinju otimati Indijance kako bi se prehranili njihovom krvlju. Zagor poziva sve poglavice na čuveni sastanak (obožavam te scene u kojima se sastaju Indijanci, pa Zagor spektakularno uđe na scenu, a zatim redovit uslijedi neočekivani zaplet), ovdje jedno pleme izdaje svoju braću i predaje ih vanzemaljcima čiji povratak na scenu izgleda spektakularno. Sve izgleda izgubljeno te je i sam Zagor zarobljen.

Također, saznajemo da su vanzemaljci pokušavali rekreirati oružje koje ih je zadnji put zaustavilo, ali bezuspješno. Svaki put se štit raspadao, a strijele nisu pričinjavale nikakvu štetu na testiranjima. Rauch tu pravi zanimljiv zaokret i konstatira da tajna nije u oružju, već u RUCI KOJA GA DRŽI. Tim postupkom Rauch smješta Zagora među legendarne junačke Indijance poput Rakuma, Kekouka, Akota i ostalih. Dakle, u Zagorovom postojanju postoji i nešto nadnaravno što ga čini različitim od običnih ljudi. (Lijepi dodatak Zagorovom mitskom porijeklu).

Dalje, kada Zagor shvati da je tajna u njemu, a ne u oružju, uzima luk, strijele i štit i počinje s masakrom nad Akkronijancima. Daimon bježi nekim interglaktičkim portalom i ostavlja razornu bombu koja može uništiti cijeli Darkwood. (Valjda je ono bomba, nisam potpuno siguran). Tada Akotov duh otvara portal, a Zagor vraća bombu pošiljatelju. Svijet je opet spašen!!!

Ocjene: Priča dobiva devetku, jer je u moru besmislenih povrataka, ovo napokon jedan kvalitetni, ali šteta je što nije na većem broju stranica. Scenarij je malo lošiji, ali nije ni bilo prostora za neko vrhunsko pripovijedanje na ovako malom broju stranica. Za crtež ide osmica ponajprije zbog nostalgije, ali ima i nekoliko sjajnih kadrova i kolor to diže na dodatni nivo. Za naslovnicu, nažalost samo sedmica. Postojala je dobra ideja, ali je slabije realizirana i za moj ukus nedostaje neka pozadina.

Za kraj zaključujem da ovo svakako nije loš strip, a najveća mana mu je prevelika zbrzanost radnje zbog premalo stranica. Zaista postoje neke jako dobre ideje, poput nevidljive barijere oko Darkwooda ili one priče s rukom i oružjem. Iako ovo nije neko remek dijelo, u nekim trenucima podsjeća na ona dobra, dobra, dobra stara vremena.

Hellingenovo nasljeđe
Burattini/Ferri-Sedioli-Verni - 66%
Guess who's back? Back again?

Da, Hellingen se vratio. Valjda. Nemam baš pojma što je Burattini htio postići ovim stripom, ali u redu. Što je, tu je. Nakon povratka Akkronijanaca u prethodnom broju, aktivirali su se njihovi razni strojevi razasuti diljem planine Nataani i u bazi Drugdje. Naravno, nekako se vratio i Hellingen, ali ni to nije sve. Saznali smo i njegovu, dosad neviđenu tužnu životnu priču. U ovom stripu ima sjajnih segmenata, ali ima i nevjerojatnih debilizama.

Sam početak djeluje obećavajuće. Pale se razni strojevi na planini Nataani, aktiviraju se strojevi i bude se neki roboti. Oni imaju samo 1 cilj: ubiti Zagora. Prvo se činilo da su to nekakvi čudni, divovski Indijanci nadljudske snage, ali zapravo su nekakav ripoff terminatora. Taj, prvi dio je crtao Ferri i još je bio probavljiv. Ipak, kasnije je Burattini sve bacio niz vodu debilnim nastavkom.

Radnja se uskoro premješta u bazu Drugdje u kojoj se Hellingen rekonstruirao unutar neke čudne vanzemaljske kade. Burattini ovdje, u manjku vlastite maštovitosti, osmišlja debilno rješenje. Naime, taj Hellingen koji se vratio je onaj Hellingen kojeg je još Nolitta spržio u Akkronijanskoj kabini. Ali, to u stvari ni nije taj Hellingen, već njegov klon?!?!

Dakle, sad imamo 3 Hellingena. Sclavijevog koji se pomirio sa smrću, Bosellijevog koji je u Vendigovom paklu i Burattinijevog koji se stvorio u tom nekakvom aparatu.

U ovom stripu, umjesto da imamo neku akciju, imamo veliku dozu blebetanja. Saznajemo Hellingenovu životnu priču kojom ga Burattini degradira iz ludog znanstvenika u nekakvog bezveznog rasista koji ima neke glupave ideje o višim rasama zbog kojih ga ostali znanstvenici odbacuju. Bravo Moreno, svaka čast.

Zatim se vraćamo na planinu Nataani gdje, umjesto da dobijemo neki spektakularni završni sukob, dobivamo brzinski kraj na 3 stranice u kojem Zagor priziva Vendiga koji vuče Hellingena u svoj pakao, zajedno s Boselijevim Hellingenom.

Nisam čitao posljednjeg Hellingena i iskreno se bojim pročitati ga. Burattini je ovim stripom otvorio prostor za nevjerojatne gluposti. Koliko će, dovraga, Hellingena sada postojati? 29? I od toga će ih 12 biti rasisti, 12 ludi znanstvenici i petorica pokajnika.

Bolje bi bilo da je Burattini ostavio Hellingena da počiva u miru u svemirskom brodu, Vendigovom paklu ili gdje je već trebao biti.

Crtež je na visokoj razini kroz cijeli strip, čak je i Ferri na izmaku snaga odlično odradio svoj dio. Naslovnice su, također odlične, s obzirom na to da ih je crtao čovjek od gotovo 90 godina. Priča je lošnjikava, niti smrdi, niti miriše. Nakon napetog početka, sve je otišlo kvragu. Scenarij je blaga katastrofa. Sastoji se od prepričavanja, flashbackova, praznog hoda, gluposti i nekoliko dobrih akcijskih scena.

Nadam se da će u budućnosti Hellingen ponovno dobivati dobre epizode, ili da će izmisliti nekog novog negativca, jer je Hellingen, možda odradio svoje i zaslužuje otići u mirovinu.

Monstrum iz Philadelphije
Burattini/Russo - 83%
Ponovno se vraća Poe u jednoj vrlo zabavnoj akcijskoj epizodi s elementima trilera i horora. U Zagorovom svijetu pojavio se jedan lik koji ima elemente jednog od Poeovih likova iz romana o Gordonu Pymu.

Naši prijatelji uskroro stižu u Philadelphiu kako bi razrješili misterij ubojice gdje im vodič postaje upravo Edgar Allan Poe a.k.a Agent Raven. Jako dobro je osmišljena gradska armosfera ove avanture, ali prava je šteta što se radnja u kednom trenutku sveoa na jurcanje za neprijateljima po gradu.

Russov crtež mi se sviđa. Nije kao klasični crtači, ali definitivno nije ni loš. Nadam se da ćemo ga viđati što češće.

Naslovnica je jako dobra, ali je položaj nogu Zagora i ovog gospodina malo čudna.

U svakom slučaju, zabavan strip.

Povratak Crnih Vukova
Capone/Bisi - 90%
Uopće neću komentirati sadržaj ove odlične epizode s vrhunskim crtežom i odličnom naslovnicom. Samo ću reći: Capone, počivao u miru. Tako je glasio originalni komentar, ali malo ću ga proširiti. Capone je ovdje povezao 2 antagonista iz Zagorovog serijala, ili bolje rečeno antagonista Iron Mana sa skupinom antagonista Crnih Vukova. Svi se sjećate Nasilja u Darkwoodu. Ovo je, tehnički gledano, nadogradnja te epizode u vidu opreme i sposobnosti nove vojne jedinice koja pravi probleme po Darkwoodu. Ima dosta akcijskih scena, a crtež je maestralan. Također, lijepo je da, nakon dosta epizoda, opet vidimo Tonku u važnoj ulozi unutar stripa.

Faraonova sjena

Ferri je nacrtao sjajne naslovnice. Ipak, Burattini i Torricelli kao da su se napušili dok su ovo radili. Cijela epizoda ima neki trippy efekt na čitatelje. Kada sam ju prvi put u cjelosti pročitao, ostao sam totalno zapanjen. Kako je Burattini uspio u 250 stranica ubaciti profesora Oldbounda, Zagora, Chica, nekakve Egipćane, arheologe i jebenog Aladinovog duha iz svjetiljke. Početak je čak i bio solidan, Zagor se nekako našao u Egiptu u doba faraona, to nam je čak i moglo držati pažnju neko vrijeme, ali onda je sve otišlo niz zahod.

Burattini je indirektno vratio Krebsa, lika koji je htio vratiti egipatsko carstvo i to usred Darkwooda. Odnosno donio nam je arheologa koji se ugleda na njega, na početku se činio kao neki dobar lik, ali ispostavilo se da je ipak gad. To smo vidjeli već toliko puta, da uopće nije iznenađujuće. Zagor u egipatskom okruženju obećava puno više od onoga što smo ovdje dobili.

Priča i scenarij su ovdje stvarno krš i lom. Stvarno kao da ih je pisao čovjek pod utjecajem opojnih sredstava. Četvorke, i to jedva. Crtež je prilično lošnjikav, Toricelli kao da je devoluirao u nekog polukarikaturistu. Petica za crtež. Ali ajde, barem su naslovnice maestralne, posebno druga. Ferri je prikazao sjajnu atmosferu na njima i prava je šteta što sadržaj ne paše uz naslovnice.

Kaos u istinskom smislu te riječi.

Plamen nad Marrywellom
Zamberletti/Chiarolla - 79%
Okej, kao prvo, naslovnice su vrhunske, pogotovo prva, ukoliko uzmemo u obzir to da je druga zapravo kopiran Ferrijev crtež za alternativnu naslovnicu Lavine s novom pozadinom, ali nema veze. Ispale su odlično.

Kao što sam više puta rekao, Chiarollin crtež mi ne paše, ali ima neku svoju čar u ovakvim surovim i realističnim epizodama. Odlično prikazuje naftu i stradavanja životinja u istoj. Čak i ljude crta prilično dobro, osim Zagora i Chica na čiji se izgled nikako ne mogu priviknuti.

Sama radnja stripa je klasični western. Imamo moćnika koji terorizira sve ljude koji ga okružuju. Ipak, ovdje dobivamo i jedan moderni dodatak - naftu. Crno zlato, kako ga neki nazivaju je središnji motiv stripa i odlično paše u Zagora jer donosi malo realizma. Ipak, šteta što nije bilo malo više akcije i nekih pokušaja da se potjeraju Indijanci ili tako nešto.

Nova i maštovita priča, barem za Zagorov serijal dobiva osmicu. Scenarij dobiva sedmicu jer je malo preneambiciozan, moglo se tu razviti još većih problema za Duha sa sjekirom, ali nije bilo volje/hrabrosti/mogućmosti ili čega već. Crtež je prilično dobar za ovakvu realističnu priču i svojevrsnom prljavštinom Chiarolla pridonosi realizmu priče. Naslovnicama desetka.

Neljudi
Burattini/Barison - 58%
Posljednje Maestrove naslovnice na regularnoj seriji. Počivao u miru legendo, iako nisu nešto sjajno, dobit ćeš desetke za njih. Hvala na bezbroj sjajno oslikanih stripova.

Barisonov crtež je kao stvoren za ovakve mračne, horor stripove. Desetka i njemu.

Priča i scenarij su dno, ali stvarno. Nekakav Zagor terminator koji mora ubijati vanzemaljce po Darkwoodu. Ovo kao da je ispalo iz stripa o Brad Barronu. Ovo je nastavak stare priče pod naslovom Prijetnja iz svemira i loš je. Ovdje je najjači dokaz da Burattini nije Nolitta niti da će ikada postati. Scenarij je trebao biti emotivan s onim vanzemaljcem koji se pretvori u sljepčevog sina, ali emocije su kod mene isparile u trenutku kad je Zagor uzeo onu svemirsku pušku u ruke.

Djeluje kao da je ovo slučajno uletjelo na Zagora i nadam se da će ovakve priče u budućnosti biti samo iznimka, a ne pravilo.

Inače volim malo dulje prokomentirati epizode, ali ne da mi se trošiti vrijeme i slova na ovo. Ne ponovilo se!

Zenith 666
Mignacco/Piccato-Riccio - 85%
666 number of the beast. Uskoro idem na trening i baš mi se sluša Iron Maiden.

Ovaj strip je značajan po mnogočemu. Prvi put se na naslovnicama pojavljuje crtež koji nije izašao iz olovke maestra Ferrija koji je, nažalost preminuo. Naslovnica je sjajna i obećavala je početak novog sjajnog razdoblja. Je li Piccinelli opravdao očekivanja? Procijenite sami, ali ova naslovnica je za čistu desetku.

Priča je sjajna i Mignacco je odlično povezao razne likove koje je kreirao Sclavi u jednu cjelinu. Priča ima jedan stupanj misterije i fantastike koji je jako dobar. Također, vraćamo se i u Golnor. U vrlo kratku priču na solidan su način ukomponirani: Zagor, Digging Bill, likovi iz Golnora, crni gospodar, paravoli, Galad, Vuk Samotnjak i ostali brojni likovi iz Sclavijevih priča. Spoiler alert: DD :-)

Scenarij je solidan, s obzirom na broj stranica, ali ostaje dojam velike zbrzanosti koja se mogla izbjeći većim brojem stranica. Plus je to što je većina priče ispunjena akcijim te nema nekih objašnjavanja i dijaloga koji nisu potrebni.

Crtež je u najmanju ruku zanimljiv i varira od odličnog do katastrofalnog, ali Picatto ipak, kao legenda Dylan Doga, zaslužuje pohvale za svoj rad.

Ocjene: Sjajna i maštovita priča s brojnim referencama na stare epizode dobiva desetku. Scenariju ide osmica jer ostaje dojam da je ova priča mogla biti epskija da je scenarij bio dužini da se protegla na 2-3 broja. Crtež, što reći o crtežu? Pa, kao što rekoh, varira od odličnog do katastrofalnog. Isti likovi često izgledaju različito, ali zbog jako dobrog kolora koji diže ukupni dojam, dobit će sedmicu. Naslovnica je sjajna, nakon što nas je Maestro napustio, Piccinelli je dobio težak zadatak zamijeniti ga. Ovdje je to odradio sjajno, ideja naslovnice je briljantna, a realizacija ne zaostaje. Na kraju krajeva, više nego solidan i neopravdano kritiziran strip.

Vampiri!
Rauch/Della Monica - 100%
Opaaa. Ovo je odlično i sada jedva čekam pročitati onaj novi susret s Rakosijem u Europi. Ova je epizoda sjajno počela i sjajno završila. A ni ono između nije bilo loše. Rauch, kao nekada Boselli, piše kompleksnu epizodu punu akcije s puno likova od kojih svaki ima svoju karakterizaciju i ulogu u stripu.

Pojavljuju se brojni likovi iz starih avantura i nakon laganog Darkwoodskog uvoda susrećemo se s Ylenijom, Metrevelićem, oni likovi koji su lovili vampire u prošlim epizodama, ali i neki novi.

Tu definitivno treba spomenuti nekakvog Svateka, opakog vampira koji ima vlastitu vojsku i želi pronaći Raskosija. Varga, također, želi naći Rakosija kako bi ga ubila i okončala prijetnju koju on predstavlja.

U ovom miksu likova i više radnji, pratimo odlučne Zagorove borbe protiv raznih manje ili više moćnih neprijatelja. Sjajno je što Rauch održava visok nivo neizvjesnosti kroz cijeli strip i ne znamo trebamo li očekivati smireniji dio ili neku akcijsku borbu s vampirima.

Ne znam vrijedi li trošiti riječi na DellaMonicu. Kakav je to majstor. Likovi su mu sjajni, atmosfera vrhunska, sjenčanje na razini Ferrijevog. Nadam se da će crtati što više epizoda.

Premijerne Picinellijeve naslovnice nakon debija na Zenithu 666 su stvarno sjajne. Prva je baš dylandogovska s onom vampiricom koja iskače kroz prozor. A, ni ostale ne zaostaju. Baš moram dati desetku.Odlično!!!!

Newfoundland
Burattini/Piere - 82%
Ovo mi izgleda kao neki Nestali istraživač iz Aliekspresa. Moram reći da nije loše, ali nedostaje "ono nešto" što bi ovu epizodu učinilo spektakularnom, kao što je to bio gore spomenuti Bosellijev klasik.

Dakle, što se događa u Newfoundlandu? Imamo brod Freedom koji je, ironično, zapeo u ledu. Jedan drugi brod, pod nazivom Sea Ryder ga ide izbaviti. Zagor se, također pridružuje ekspediciji. Zatim sve slijedi neki očekivani i linearni tijek radnje.

Odlazimo na put, doživimo brojne avanture u netipičnim krajevima, netko sabotira brod, nasukamo se i suočavamo s vremenom, životinjama, lošim uvjetima i saboterima koji se razotkrivaju. Naravno, na kraju sve završava sretno i vraćamo se u luku iz koje smo otputovali na početku

Jako dobar strip s lijepim, zimskim ambijentom. Scenarij nije baš najbolji, fali mi neki x-faktor koji bio ovo učinio boljim. Sedmica. Prilično dobroj priči dajem osmicu. Pierreov crtež je skoro savršen, sjajno je nacrtao Zagora s bradom i prikazao ledeni ambijent. Devetka. Naslovnice su maestralne i izgledaju svježe i avanturistički. Čista desetka.

Dobar strip koji je, uz malo više truda i razmišljanja, moga biti još bolji.

Krik vile smrti
Burattini/Piccininno - 80%
Zanimljiv miks povijesti, akcije, avanture i mistike.

Jedan već viđeni zaplet u vidu neke čudne sekte koja ubija iz samo sebi znanih razloga. Ipak, ovdje imamo dobar dodatak kroz irske korijene te sekte koji su isti kao i Zagorovi irski korijeni. Čini mi se da je Burattini ovdje možda i započeo neku malu sagu o irskim korijenima.

Sama priča je prilično zabavna i misteriozna, posebno sa pojavom one vještice i Crommovog glasnika. (Jelte, Harald od Cromma😆). Imamo puno jurnjave, nasilja i konstantni neodređeni osjećaj opasnosti. Moram reći da sam očekivao nešto veliko kroz ovu priču, ali nažalost, to je izostalo. Ipak, pošto postoji nastavak, možda se može očekivati daljnji razvoj ove zanimljive ideje.

Također, čini mi se da će se ovi likovi i povezati s Kandraksom. Moglo bi to biti zanimljivo.

Crtež je jako dobar, dinamične i akcijske scene su prikazane odlično, dok su statične malo lošije, ali prolazne. Nadam se da će Piccininno još crtati Zagora u budućnosti, svakako je bolji od, recimo, Cassarovih, Mangiantinija i nekih drugih crtača.

Naslovnice su dobre, ali Zagorov profil lica je gotovo identičan na obje. I, uz to, nije baš dobro prikazan.

Zabavna epizoda

Povratak samuraja
Rauch/Pesce - 82%
Jako dobra epizoda koja donosi nastavak nastavka starog Nolittinog klasika. Ovo je treći dio samurajske trilogije u Zagorovom svijetu i donosi nam pravu internacionalnu avanturu i povratak jednog starog lika.

Vraća se Takeda, čiji mi je lik oduvijek bio zanimljiv. On je samuraj bez gospodara, što je veoma sobra tema za pisanje knjiga, snimanje filmova, ili kreiranje stripova j ovom slučaju.

Ovdje Japanci odlučuju prekinuti politiku izolacionizma i malo se upoznati s američkom kulturom, civilizacijom i tehnologijom. Čak su poslali i veleposlanika, ali naravno da ga je netko oteo i sada Zagor mora spriječiti internacionalno s*anje epskih razmjera.

Svidjelo mi se što je Rauch u priču odlučio ubaciti i nindže . Ipak, glavni negativci su američki otmičari koji nemaju nimalo srama i ni pred čime ne prezaju za ispunjenje svojih ciljeva.

Odlučno je prikazan i odnos Zagora i Takede koji iz početnog animoziteta prelazi u međusobno poštovanje. Također, sviđa mi se što je Takeda svoju osvetu dobio preko drugog lika koji nije Zagor.

Pesceov crtež je prilično dobar, ima finu dozu dinamike i vrlo dobro crta likove. Inače mi se sviđa njegov prikaz žena, ali ovdje ih baš i nema. Jedino mi baš ne leži njegov Chico. Ipak, bio je pravi izbor za ovu epizodu punu akcije, borbe i općenito dinamičnih scena.

Naslovnice su sjajne i baš netipične za Zagora. Sviđa mi se sve, od kompozicije, realizacije do kolora. Baš su fino nacrtane.

Lijepa epizoda koju vrijedi pročitati.

Pipci
Burattini/Verni - 84%
Ovo djelomično podsjeća na zlatno doba Zagora. Ipak, samo djelomično. Burattini nije Nolitta, iako pokušava biti. Verni nije Ferri, iako pokušava biti.

Sama epizoda je prilično napeta i interesantna s nekim elementima horora. Sve djeluje prilično misteriozno i zagonetno te je zanimljiva za čitanje. Također, Burattini uvodi nekakavog čudnovatog parazita oko kojeg razvija radnju. Nalazimo razna trupla koja stvaraju izraženi kontrast komičnom uvodu koji smo imali na početku.

Priča je zaista interesantna, ali dojam malo kvari to što nam je znanstvenik sve objasnio. Nekada je možda bolje pustiti mašti na volju, nego imati sve nacrtano. Nolitta bi vjerojatno ubacio puno više akcije, ali nam ne bi dao toliko detaljno objašnjenje svega.

Verni je jako dobar i njegov crtež je zaista ugodan oku. Pokušava imitirati Ferrija, ali mu tu baš ne ide u potpunosti. Ima svoj jako dobar stil koji asocira na Maestra, ali nije kao Ferri.

Naslovnice su jako dobre, jedino je putanja predmeta koji lete iz rudnika iza Zagora malo čudna.

Jako dobra epizoda.

Smirnoffova osveta
Mignacco/Venturi - 68%
Jako zanimljiva akcijska epizoda sa puno sukoba između više strana sa međunarodnim spletkama i intrigama koja nam donosi i povratke nekih starih likova, poput grofa Lapalettea - našeg omiljenog lopova i vojvode Smirnoffa - interesantnog negativca vrlo ružne naravi.

Centralni motiv priče s tim nekakvim potencijalnim ratnim sukobom između Rusije i Britanije je veoma interesantan, ali djeluje malo prekompleksno da bi se mogao prikazati u 3 stripa. Također, neki su elementi malčice nepotrebni. Nije bilo potrebno da se ubaci ovolika količina flashbackova jer se svi sjećamo prvog susreta sa Smirnoffom, a i onaj dio s Tkačem, odnosno Krojačem me i nije baš previše oduševio.

Strip je ispunjen brojnim flashbackovima i Mignaccovim pokušajima da nas svoj način ispriča vlastito viđenje završetka prethodnog susreta sa Smirnoffom, što mu baš i nije najuspješnije pošlo za rukom.

Venturijev crtež je iznimno dobar i ima istančani klasični stil crtanja u kojem mu likovi izgledaju veoma dobro, kao i pozadine. Jedino je povremeno blago karikaturalan.

Sve 3 naslovnice su jako dobro osmišljene, ali slabije nacrtane.

Povratak plavuše
Zamberletti/Laurenti - 59%
Vraća se Blondie. Da, u galeriju povrataka likova u Zagorovim epizodama, ulazi i seksipilna plavuša. Ipak, sve je to loše osmišljeno. Jedini plus je Laurentijev genijalni stil crtanja žena.

Očekivali bismo da će Blondie igrati neku važniju ulogu u epizodi koja se temelji na njezinom povratku, ali djeluje kao da je Zamberletti samo napisao neki tipični western i da mu je netko predložio (Burattini, tebe gledam!!), da ubaci povratak nekog od starih likova u priču.

Ovdje imamo 2 paralelne radnje. Plavuša koja bježi iz zatvora i Zagor i Chico koji žele pomoći traperima u zaustavljanju beskrupuloznog, zlog lokalnog moćnika. I to je to, nažalost, nema nikakvih novosti vezanih uz (ljubavni?, možda) odnos Zagora i Blondie. Dakle, običan western s dodatkom Blondie.

Laurenti je ovdje bio standardno osrednji, ali je briljirao na crtanju žena. Mislim da on najbolje crta žene u cijelom Zagorovom staffu. Ajde, može proći i Pesce. Ali, ostali ne znaju prikazati žene kao navedeni dvojac.

Naslovnice su jako dobre, posebno prva. Ipak, čudi me to što Zagor gleda u Blondiene oči. 😋

Usijana stijena
Burattini/Esposito bros - 58%
.........iiiiiiiiii ćorak!!!

Nevjerojatno je kako se loša priča krije iza ovako dobrih naslovnica. Mislio sam da ljudi pretjeruju kada prigovaraju Burattiniju zbog flashbackova, ali ovo je već tragično. Ne samo da je vratio dva stara neprijatelja upitne kvalitete, već je trećinu stripa potratio na prepričavanje. Jedina svjetla točka je sjajna ideja da se Thunderman oslijepi i njegovo ludilo pred kraj priče. Mali ljudi su bezvezno prikazani i nemaju skoro nikakv značaj.

Crtež može proći i neki prizori su odlični. Naslovnice su stvarno vrhunske, za razliku od unutrašnjosti....

Nolitta, plačem za Vama!!!

Vigilanti
Zamberletti/Manginatini - 46%
Kao što jedna od mojih profesorica zna reći: sve je rečeno i više nema šta da se kaže. Mangiantini je čudan crtač. Maestralno crta pozadine, ali likovi su mu često katastrofa. Mislim da ga ne bi bilo loše upariti s nekim tko zna crtati ljude, pa da on bude zadužen za to, a Manginatini neka crta pozadine. Ovako je to dosta šlampavo. Naravno, opet se vraćaju stari likovi. Jer, zašto da ne. Priča je tipični nepretenciozni western i može se čitati, u pomanjkanju boljega. Barem je naslovnica dobra, s zanimljivom perspektivom.

Priča i scenarij ne nude gotovo ništa drukčije od tipičnih westerna, na crtež neću više trošiti riječi. Svi odreda dobivaju 4. Naslovnica je barem za 10, ali uzaludno, kad je u stripu razočaranje...

Ljudi zmije - još nemaju recenziju. Komntirat ću kada ju dobiju, ali svidjela mi se epizoda

Crne suze
Mignacco/Cassaro bros. - 43%
Opet isto. Naslovnica obećava, a unutra krš i lom.

Imamo već viđenu priču. Vrač baca prokletstvo, naravno, nitko mu ne vjeruje dok se ono ne obistini. Neki ljudi umiru od prokletstva i sada odjednom prijeti izbijanje indijanskog rata. Logika na vrhuncu, nema što. Redaju se scene prokletstva jedna za drugom, ali nijedna nije toliko upečatljiva da bih je istaknuo. Ne znam, stvarno ne znam zašto je ovo upalo u redovnu seriju.

Crtež je iznimno loš. Cassarovi ne znaju sjenčati, šaraju linije po papiru umjesto da osjenčaju crtež. Lica likova su im katastrofa, proprocije kelmpave, a krajolici zamrljani. Doista mi se čini da svatko može crtati.

Ne znam što više reći, ne znam vrijedi li uopće trošiti riječi na ovo. Ali, ipak, nije sve tako crno. Iduća epizoda je sjajno nacrtana.

Monument Valley
Burattini/Kerac - 100%
Ma koga briga za priču? Koga briga za scenarij? Koga briga za naslovnice koje su usputno rečeno odlične!!!

Pa ljudi moji, strip je nacrtao naš čovjek!!! Da, u moru talijanskih autora isplivao je i Bane Kerac. Nevjerojatna je šteta što ne crta češće, ali možda je tako i bolje, da može što bolje nacrtati epizode koje dobije. Ima svoj poseban prikaz Zagora koji odskače od tipične šablone i to mi se sviđa. Uz to, odlično crta i krajolike.

Priča je dobar miks povijesne fantastike i čistokrvnog westerna koji agent Raven pripovijeda agentima u bazi Drugdje. Navodno su se njezini događaji odvijali za vrijeme Zagorove kratke odiseje po Kanadi, Aljasci i Kaliforniji gdje se susreo s Eskimom, Honest Joeom i njegovom posadom, princom Rezanovim i starim prijateljima iz epizode Razbojnici u Kaliforniji. Šteta što i ovo nije ukomponirano u kronološki slijed onih maksija, kao još jedan maksi. Tada bi se cijela mini odiseja podigla na viši nivo.

Ova je priča prava avantura ispripovijedana na, u najmanju ruku zanimljiv način praćena maestralnim crtežom i prelijepim naslovnicama. Želimo što više ovakvih priča, a što manje povrataka Thundermana, Mortimera i ostalih likova koji se konstantno dižu iz mrtvih. To nam ne treba. Dajte nam samo odličnog crtača i zanimljiv krajolik, kao ovdje i bit ćemo zadovoljni!

Crommovi sluge
Burattini/Esposito bros - 67%
Interesantna ideja koju je scenarist nažalost slabo realizirao. Mogao je ovo biti neki epski uvod u idući susret s Kandraxom, ali dobili smo neku zbrkanu epizodu punu svega i svačega. Ova sekta koja se pojavila prije par epizoda želi ponovno uspostaviti keltsku civilizaciju i Zagor im je krvna žrtva za taj čin.

Dobra je bila prilika da se ubaci nešto o Zagorovoj prošlosti, ali nije ubačeno ništa novo i bitno. Priča je jako predvidiva i znamo što će se kasnije dogoditi u svakom trenutku stripa. Moglo je ovo biti puno,puno,puno bolje. Najbolja stvar su akcijski dijelovi kojih ipak ima dosta.

Braća Esposito su ovo dosta lijepo odradili. Imaju dinamičan crtež, Zagorovo lice im izgleda dobro. Jedino nekad vuku na karikaturu pa malo spuštam ocjenu.

Druga i treća naslovnica su sjajne, ali prva je katastrofa. Jednostavno je čudno nacrtana i ružno obojana.

Sve u svemu, osrednji strip.

Hellingenova sudbina
Burattini/Verni-Sedioli - 57%
Hellingen. Zagorov arhineprijatelj, od svojeg početka obećavao je sjajne avanture i epske sukobe. Prvo je bio običan ludi znanstvenik s jednostavnim ciljem: osvojiti svijet. Prvo je stvorio Titana, čeličnog monstruma pomoću kojeg je planirao pokoriti prvo SAD, pa zatim sve ostale države i postati gospodar svijeta. Ipak, Titan je potopljen i Hellingen je spaljen u svojem laboratoriju. Ne biste vjerovali, ali preživio je i vratio se još luđi. Nakon što je neko vrijeme sijao užas svojom podmornicom, Fishleg ga ubija svojim harpunom. Treća sreća, ili ipak ne? Hellingen je ipak preživio i harpun i vratio se. Ovaj put konačno kao malo veća prijetnja. Urotio se sa pukovnikom Kraizerom i odlučio pomoću svojih dalekodometnih raketa pokoriti SAD. Nakon novog neuspjeha, izgubio je razum. Potpuno ludi Hellingen završava u Skylabu i tamo stupa u kontakt s izvanzemaljcima. U posljednjem Nolittinom djelu za Zagora, dolazi do epskog sukoba između Zagora i Akkronijanaca u kojem oni gube pomoću indijanskog magičnog oružja. Hellingen umire u kabini Akkronijanaca i tako završava njegova ovozemaljska priča. Zatim slijedi epsko Sclavijevo remek-djelo. U Divovima dobra i zla Hellingen stvara nevjerojatne probleme za Zagora i ruši mu cijeli svijet. Na kraju, nakon završne bitke protiv Zagora, poraženi Hellingen se pomirio sa sudbinom i odlazi na vječni počinak. Boselli, možda i bez potrebe, vraća Hellingena uz pomoć Wendiga. Tu se već Hellingen dijeli u dva lika. Prvog, koji se odlučio na moran počinak u Sclavijevom stripu i drugog, koji je sastavljen od atoma razasutih u svemiru. Taj je drugi na kraju Bosellijeve priče zatočen u Wendigovom paklu i zapravo je tu trebalo umiroviti Hellingena i prebaciti Wendigu palicu glavnog negativca serijala. Nažalost, Burattini je imao druge planove i ponovno je stvorio Hellingena u stroju Akkronijanaca. To bi čak i bilo solidno da genije nije odlučio vratiti onog defaultnog Hellingena koji je umro na kraju Terora sa šeste planete. Dakle, on je na neki način poništio Sclavija i Bosellija i vratio Hellingena ludog znanstvenika. Zapravo ga je ponovno degradirao na onog lika iz prve dvije epizode. Najveća glupost koju je učinio je svakako davanje rasističkih karakteristika Hellingenu. Po Burattiniju, jedini Hellingenov motiv za njegovo zlo je mržnja prema drugim rasama. Osim toga što je to prilično glupo, Burattini je potrošio 424 stranice zadnjeg susreta na: prepričavanje prošlih sukoba, prepričavanje Hellingenove prošlosti, malo dobrih scena ponovnog aktiviranja vanzemaljske tehnologije i zbrzano prizivanje Vendiga na samom kraju. Tako doznajemo da je ovaj treći Hellingen koji se probudio u kabini, također završio u Vendigovom paklu. Dakle, Sclavijev Hellingen se pomirio sa svime, Bosellijev Hellingen je u paklu, a pridružuje mu se i ovaj Burattinijev klon. Sada smo trebali dobiti nekakav epski sukob između Zagora, Kikija i pomirenog Hellingena na jednoj i Vendiga, kloniranog Hellingena i pravog Hellingena koji je završio u paklu, na drugoj strani. Dobili smo.....šipak.

Ova priča nema nikakve epskosti u sebi. Samo nekakvom kvazi-znanstveno laprdanje. Ovih 282 stranice i prošlih 424, ne donose ništa novo, osim par detalja iz Hellingenove prošlosti koji nam uopće nisu trebali. Burattini možda nije znao kako kvalitetno nastaviti nakon Bosellijeve priče, ali bolje da nije napisao ništa, nego ovo. Ili je jednostavno mogao kreirati nekog novog negativca. Šteta. Priča dobiva četvorku jer ne donosi apsolutno ništa i nema nimalo maštovitosti kao što ju imaju prošli susreti. Scenarij je klimav, djeluje mi da se Burattini pogubio u moru klonova i da ni sam više ne zna što bi trebao učiniti. Iskreno mislim da je vrijeme da se osmisli neki novi negativac, ili da se susreti s Hellingenom prepuste nekom novom, maštovitijem scenaristu. Npr. Marolli ili Rauchu koji su pokazali da znaju napisati kvalitetne stripove. I priča i scenarij dobivaju neke četvorke. Nadam se da će uskoro početi neka bolja vremena...

Ali ajde, nije sve tako crno. Verni i Sedioli su ovo jako dobro grafički realizirali. Imaju u sebi neke Ferrijeve elemente, nisu onako dobri, ali mogu proći. Osmica.

Naslovnice su odlične i izgledaju epski. Ipak, moram reći da ostavljaju malo gorak okus jer smo vidjeli i puno bolje naslovnice na sličnu temu. U svakom slučaju, kod ove priče vanjski izgled korica puno je bolji od onoga što dobivamo unutra. Devetka.

Što reći na kraju. Hellingen se srozao na samo dno. Nadam se da će ga netko konačno umiroviti u jednom epskom susretu i da će doći do nekog "preporoda", kao što je do njega došlo 1994. s Nestalim istraživačem.

Piroman - još nemaju recenziju. Komntirat ću kada ju dobiju, ali mi je epizoda sasvim solidna.

Krv Kiowa
Rauch/Nuccio - 94%
Nuccio je majstor. Pravi majstor. Prava je šteta što radi kao arhitekt, pa ne može redovito crtati Zagora, "na puno radno vrijeme".

Ovdje nam je Rauch vratio jednog od najkarizmatičnijih Nolittinih likova koji ponovno traži osvetu. Ipak, uhićen je i u takvom stanju ga vidi Zagor. Winter Snake preko noći bježi iz zatvora i Zagor ga mora uhvatiti i privesti pravdi.

Winter Snake ovdje ima snažne motive za ubojstvo senatora i čak se krvno zaklinje na osvetu u napetim scenama na samom početku stripa. Jako dobar strip s maestralnim crtežom i vrhunskim naslovnicom.

Ovo nije toliko epsko kao prvo pojavljivanje Winter Snakea, nije nekakav klasik, ali je svakako zabavna i akcijska priča koju možemo s guštom čitati.

Sjajna odljka je bila da se ovo iz kolor edicije prebaci u regularnu seriju. Bio bi grijeh obojati ovakav, majstorski Nuccijev crtež. Crtežu i naslovnici dajem desetke, priča i scenarij su također odlični, ali dajem im devetku jer smatram da odlični Rauch ima još potencijala da napiše neko još bolje, vrhunsko djelo.

Mutantova kći - nisam još čitao, nemam pojma što reći

Grad nade- nema recenziju, ali je sasvim čitljivo

Kandrax
Chiaverotti/Torricelli - 79%
Ahhhh, očekivao sam puno više od ovoga, pogotovo nakon što sam vidio talijanske preview table. Na kraju je ispalo da je ovo, unatoč sjajnoj početnoj ideji da se stvori Kandraxova varijacija na temu Demona ludila, ostalo neiskorišteno.

Kao prvo, tematika alternativne sadašnjosti uzrokovane promjenama prošlosti je pregenijalna tema da se ograniči samo na 2 broja. Također, fali mi ona atmosfera koju su najbolje epizode znale imati i uopće nisam imao dojam da se radi o pojavljivanju jednog od najgorih neprijatelja.

Kao drugo, nema tu nekog napetog uvoda kakve je Nolitta znao maestralno sastavljati. Odmah idemo direkt u glavu, što ne bi bilo loše da cijela epizoda nije ostala nekako zbrzana.

Zapravo se radi o lošoj realizaciji odlične ideje.

Crtež je solidan, a naslovnica sjajna.

Vodeno stvorenje
Nisam se još susreo s epizodom, ali mi po naslovnici vuče na neku obradu Zelene prijetnje.

Zombiji u Darkwoodu
Marolla/Bisi - 100%
Dame i gospodo, dobrodošli u 21. stoljeće. Ovo je moderan strip, ovo je dinamična radnja, ovo je čista akcija, ovo je sjajan crtež. Marolla je ovdje pokazao da je moguće napisati odličan strip bez da vratimo nekog prastarog neprijatelja iz mrtvih i spiskamo stotinjak stranica stripa na bezvezno objašnjavanje i prepričavanje prethodnih sukoba. Strip pršti akcijom koja ima i maestralne elemente strave i užasa. Posebno je sjajno to što Marolla odmah prelazi na stvar bez nekog predugog uvoda i omogućava da strip pročitamo u jednom dahu. Imamo klasičnu potjeru za zločincima koja uskoro prerasta u sveopću borbu na život i smrt. Ali ne borimo se sa banditima, borimo se s nečime što se češće viđa kod Dylan Doga - zombijima. Napokon nešto moderno, što se odmiče od klasičnih elemenata u Zagorovom svijetu. Iako strip koristi sve klišee iz filmova i igrica sa zombijima, to sve ispada zabavno i dinamično. Znam da se Zagor više puta već susreo s živim/probuđenim mrtvacima (Vudu, Osveta Vudu, Buđenja, Žezlo Tin-hinan, Cainov povratak, Prokleto blago itd.), ali ovdje je to sve ispripovijedano na nov i uzbudljiv način. Crtež je maestralan, Bisi briljira u prikazu akcijskih scena. Također, moram napomenuti i da zna stvoriti dobru atmosferu te da je dobro prikazao zombije. Prava je šteta što ne crta češće. Naslovnice su sjajne i imaju dobru horor atmosferu. Možemo osjetiti tjeskobu kojom strip odiše, samo gledajući u naslovnice. Odličan, moderan strip. Nadam se da će Marolla pisati što češće jer njegove priče nikada ne razočaraju. S ovakvim scenaristom, Zagoru se ipak možda smješi svjetla budućnost, iako se povremeno nad njega navija sjenka sumnje.

Sjajna priča dobiva desetku, pokazuje nam da se i nakon 60 godina izlaženja može napisati novi i svjež strip.

Dinamični scenarij dobiva desetku. Nema dosadnih djelova, a veliki plus je i to što strip počinje in medias res, bez 100 stranica uvoda.

Bisi je majstor, to je sve što ću reći. Desetka.

Piccinelli često oscilira od odličnih do osrednjih naslovnica. Ovdje je zaredao dvije odlične. I njemu desetka.

Pa neka netko kaže da se više nema što novog napisati na Zagoru.

Ima još epizoda u redovnoj seriji, ali nisam čitao ni talijanske skenove, ni nikakve naše pirate, pa ih neću ni navoditi. Ovo gore je moj osvrt na Zagorovu redovnu seriju. Sve u svemu, iznimno sam zadovoljan pročitanim. Kako bi drukčije uopće niti moglo biti, ipak je to Zagor!!!
Mogao bi uslijediti osvrt na ostale edicije, a ovo što nisam još komentirao, komentirat ću kad pročitam, pa ću samo urediti ovaj post

Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a.
Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži.

Edited by - Qwertz on 13/08/2022 18:28:39
Go to Top of Page

maverick
New Member

200 Posts

Member since 13/08/2012

Posted - 13/08/2022 : 17:11:00  Show Profile Show Extended Profile  Send maverick a Private Message  Reply with Quote
Izgubljeni svijet
Boselli/Rubini - 92%
Sjajna, inovativna priča za Zagora, iako je koncept "izgubljene civilizacije" već veoma često korišten. Jako dobra priča ispunjena avanturom bez previše nepotrebnog dijaloga koja se čita u jednom dahu. Sve to prati maestralan, doktorski crtež Michelea Rubinija.

P.s. Vratite nam Rubinija na Zagora, dat ćemo vam Mangiattinija, Laurentija i oba brata Cassaro da crtaju Texa.

Ha ha. To je ono u stilu mijenjam ženu od 50 godina za dvije od 25. Sumnjam da će past na tu foru... ali neka uzmu i Espositose. Pokvarili su mi zadnji nastavak Kerčevog Puebla.
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 13/08/2022 : 17:28:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by maverick

Izgubljeni svijet
Boselli/Rubini - 92%
Sjajna, inovativna priča za Zagora, iako je koncept "izgubljene civilizacije" već veoma često korišten. Jako dobra priča ispunjena avanturom bez previše nepotrebnog dijaloga koja se čita u jednom dahu. Sve to prati maestralan, doktorski crtež Michelea Rubinija.

P.s. Vratite nam Rubinija na Zagora, dat ćemo vam Mangiattinija, Laurentija i oba brata Cassaro da crtaju Texa.

Ha ha. To je ono u stilu mijenjam ženu od 50 godina za dvije od 25. Sumnjam da će past na tu foru... ali neka uzmu i Espositose. Pokvarili su mi zadnji nastavak Kerčevog Puebla.

Otprilike. Ili kao ono, dajem jednu novčanicu od 100 za dvije po 200

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 13/08/2022 : 18:08:28  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Slazem se da svime osim Sto bi njufaundlendu zbog originalnog scenarija dao bolje ocijene. Zenit 666 je uz princa vilenjaka nesto najgore Sto Sam citao od zagora
Go to Top of Page

SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1004 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 14/08/2022 : 16:03:28  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by legaz
Nije Rauh uništio Rakošija već Venturi sa sa svojim degeneričnim crtežom.

Da se vratim na ovo, pošto sam upravo pročitao ovu mini evropsku sagu. Venturi mi je ovdje sasvim ok, ali Rauch je odličan. Vjerujem kako će većina ljudi ipak uživati u ovih 5 za mene jako dobrih epizoda.

No one gets out of childhood alive.

Edited by - SSM on 14/08/2022 16:07:00
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 14/08/2022 : 16:33:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Monument Valley je stupidna priča, sve najgore burattinijevo se sklopilo u tom nedjelu. A bilo je potencijala. Svaka cast kercu al ne može se zanemariti priča i scenarij koji su dno dna.
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 14/08/2022 : 19:12:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Duhovi kapetana Fishlega
Burattini-Rauch/Venturi - 85%
Dobra priča za otvaranje nove edicije. Kolor Zagor nastaje kao svojevrsna zamjena za ugašeni almanah. Svaka priča će se, u većoj ili manjoj mjeri fokusirati na prošlost nekog od sporednih likova serijala i to u boji.

Fishleg mi je možda i najdraži sporedni lik u Zagorovom svijetu zajedno sa svojom živopisnom i simpatičnom posadom broda Golden Baby. Ipak, nikad nismo saznali Fishlegove korjene, prošlost i mnoge stvari o njemu. Primjerice, kako je izgubio nogu?

Sve počinje odlično i misteriozno. Fishleg usred snježne noći susreće čovjeka za kojeg je mislio da je odavno mrtav, ali to nije sve. Od njihovog zadnjeg susreta prošlo je mnogo godina, a on je još uvijek mlad. Također, Zagor i Chico na scenu stupaju sukobom s kočijašem. Takav uvod većinom obećava sjajnu priču (prisjetimo se samo Morske strave ili prvog Supermikea).

Uglavnom, nakon susreta s Fishlegom kreće standardni flashback. Ipak, ovoga puta je taj Flashback sasvim logičan, jer kako ćemo ispričati priču iz nečije prošlosti, osim flashbackom. Otkrivamo da je Fishleg i kao mlad radio na brodu i kako je možda upravo on odgovoran za potapanje broda i smrt nekoliko ljudi. Ipak, to nije istina, brod je potopljen zbog jednog drugog mornara. U tom potopu, on gubi i nogu.

Nakon što se osvjestio, spašen je, ali mu je noga amputirana. Dobio je unjetnu nogu od kitove kosti. Tu dobivamo i simpatičan detalj rezbarenja njegove priče na nogu. U stripu imamo i scene borbe s zlikovcima koje su sjajno dočarane te intirgantan twist s sinom glavnog zlikovca koji izgleda isto kao njegov otac u mladosti.

Priča i scenarij su jako dobri. Nema nekih nepotrebnih dijaloga koji zavlače radnju. Sve ide brzo i direktno. Jedina zamjerka je velika sličnost priče kapetana Fishlega i kapetana Ahaba iz Moby Dicka. Crtež je gotovo perfektan. Venturi odlično crta likove i maestralno dočarava atmosferu. Jedini problemčić je to što su mu likovi ponekad malo karikaturizirani. Naslovnica je solidna, snijeg na njoj je plus, sjajno je zamišljena, ali Zagor i Fishleg nisu dobro nacrtani. Također, dojam bi bio bolji da je smještena u noćnu atmosferu.

Dobro otvaranje nove edicije!

Guthrumov povratak
Rauch/Sedioli - 81%
Okej, prije svega, imam pitanje za milijun dolara. Je li Ludens nešto za*ebao pa smo ponovno dobili Venturijevu alternativnu naslovnicu za prvi kolorac na predlistu stripa, ili Sedioli jednostavno nije stigao nacrtati alternativnu naslovnicu za ovaj strip, pa je ponovno ubačena Venturijeva. Ma nema veze, nije toliko bitno. Bitno je da smo dobili prilično dobar strip sa zanimljivom radnjom.

Rauch je lijepo izbalansirao malo povijesti, malo vikinških legendi i puno akcije s horor atmosferom. Zagor, Chico i Guthrum kreću u veliku avanturu istraživanja misterija nestanka jedne skupine Vikinga. Naravno, dolazi do sukoba s lokalnim Indijancima.

Ipak, tu su i nekakvi nordijski/vikinški demoni koji baš nadodaju dobru atmosferu samoj priči. Zagoru se u borbi protiv njih priključuju i neki od hrabrih vikinških ratnika. Na kraju i sam Guthrum dobiva svojih 5 minuta za pokazivanje junaštva.

Najveća zamjerka je što nismo dobili baš nikave informacije o Guthrumovoj prošlosti, iako je ova edicija bila zamišljena da nam da mali uvid u prošlost raznih sporednih likova.

Sediolijev crtež je solidan. U nekolim trenucima je na tragu Maestra, u drugim trenucima izgleda malo lošije. Moram reći da ovdje predrečavi kolor kvari sveukupni dojam.

Naslovnica je jako dobra. Moram reći da mi se kolor na ovim naslovnicama za kolor Zagora (ova rečenica nema smisla) sviđa puno više nego kolor kojim inače bojaju Ferrijeve naslovnice.

Prošlost Jimmija Gitare
Burattini/Kerac - 54%
Kerac je jako dobar dodatak Zagorovom staffu, pošto ima smisao za crtanje i kadriranje te svojim stilom odudara od ostalih crtača. Donosi pravi dašak svježine u Zagorov svijet. Njegova naslovnica ove priče je za čistu desetku, Ferrijeva je za neku sedmicu. (10+7=17/2=8.5~9).

Priča je prava mala katastrofa. Burattini nam je krenuo ispričati čak i one najmanje detalje iz života Jima Gitare. To i ne bi bila tako loša stvar, da nije samo uzeo Zagorovu priču i malo je preadaptirao. Kao što je recenzent komentirao, radi se o čistom ripoffu s nekim manjim odstupanjima. Ni sam ne bih smislio bolji opis. Bilo je prilično dosadno i predvidivo u nekim trenucima. Definitivno najslabija priča sa našim muzikalnim banditom.

Sve u svemu, strip koji vrijedi pročitati zbog crteža, ali sama priča nije spektakularno.

Tajna pukovnika Perrija
Zamberletti/Di Vitto bros - 79%
U ovom kolorcu dobivamo uvid u prošlost pukovnika Perryja, jednog od najznačajnijih sporednih likova Zagorovog svijeta. Ipak, prava je šteta što je scenarist otišao predaleko u njegovu prošlost i pričao nam o njegovom djetinjstvu i mladim danima.

Smatram da bi to sve ispalo bolje da smo dobili priču o tome kako je Perry postao vojnik i da smo čitali o nekim vojnim avanturama i, možda, nekim nerješenim odnosima iz njegove prošlosti. Ovako je sve ispalo nekako mlako i nedorečeno. Također, ono s Indijancima kao da sam već mnogo puta vidio.

Crtež braće Di Vitto je solidan, ali nažalost, ništa više od toga. Čak ni kolor nije podigao njihov crtež na neku značajno višu razinu.

Naslovnica je solidna. Možda bi izgledala bolje uz neku drugu pozadinu. Također, djeluje kao da će se Zagor i Perry poubijati, a to se uopće nije dogodilo u stripu.

Drevno prokletstvo
Rauch/Ferri-Verni-Sedioli - 79%
Maestralna naslovnica. Piccinelli pokazuje da može nacrtati pravo umjetničko djelo kad hoće. Također, moram reći da sam primijetio nešto jako zanimljivo. Piccinelli daje krasne ideje za naslovnice, ali njegovi nadređeni redovno biraju najgoru opciju od ponuđenih.

Važna karika ove epizode je maestro Gallieno Ferri koji je počeo crtati ovaj kolorac, ali ga, nažalost, nikada nije imao priliku dovršiti zbog smrti. Ovdje njegov crtež znatni slabu, potezi su mu drhtavi, linije nepovezane, ali i takav crtež stvara onu vrhunsku ferrijevsku atmosferu o kojoj većina današnjih crtača može samo sanjati. Ostatak priče su sasvim korektno odradili Verni i Sedioli koji su pokušali biti na tragu Maestra i djelomično su uspjeli. Kolor je odličan i podiže cijelu atmosferu na višu razinu.

Priča i scenarij i nisu baš nešto. Osim nekoliko zanimljivosti iz Metrevelićeve prošlosti i spominjanja naših prostora te borbe s demonima, Rauch nam ovdje nije dao ništa posebno. Da je ovo napisao Mignacco ili Burattini, uopće ne bih bio ovoliko kritičan, ali Rauch je pokazao da može i zna bolje. Također, likovi ovdje malo previše pričaju, a premalo djeluju. Res, non verba!!! Trebalo nam je još malo akcije.

Također, imam malu zamjerku za crtež; demon je trebao biti prikazan malo strašnije, ali iz poštovanja prema Maestru ostavljam desetku.

Naslovnicu sam već prokomentirao, a radnji, kao što rekoh, fali ono nešto da se podigne na viši nivo. Ima malo previše dijaloga i otezanja. Ipak, vizualni dio stripa je za čistu desetku.

Sablasti za Digging Billa
Marolla/Bisi - 97%
Milsim da Zagor ima svjetlu budućnost uz ovakvog scenarista. Marolla je stvarno pravi majstor. Ovdje sjajno balansira na granici između avanture, horora i krimića te uz to vraća čuckastog tragača za blagom -Digging Billa.

U ovom sjajnom stripu imamo priliku upoznati se sa tragedijom lokalne obitelji, njihovim blagom i živopisnim tragačima/banditima predviđenima Claire. Marolla ovdje donosi interesnatan miks događaja. Imamo standardnu Digging Billovu potragu, bandite, duhove, slijepog Indijanca i još puno toga. Mislim da bi Burattini morao otići kod njega na lekcije maštovitog i akcijskog sastavljanja scenarija za strip.

Jedina mala zamjerka za priču je to što nismo saznali ništa novo o Digging Billu, odnosno njegovoj prošlosti, kao što je tome slučaj s drugim likovima u kolor ediciji.

Bisi je razvalio, a boja je sve to podigla na višu razinu. Stvarno djeluje moćno u nekim trenucima. Posebno je dobro dočarana maglovita noć i scene s potapanjem kuće. Zaista možemo reći da su Marolla i Bisi trenutno najsvjetlije točke Zagorovog serijala u ovom trenutku.

Naslovnica je odlična.

Wandering Fitzijeva pravda
Giusfredi/Laurenti - 76%
Zanimljiva ideja. Saznali smo još ponešto o Zagorovoj prošlosti, konkretnije o vremenu kad je bio uz Wandering Fitzija. Neke od novih informacija koje saznajemo su: Fitzy je vrijeme provodio uz Jelenu i njenog sina Percyja, Percy ima čudnu deformaciju lica i zbog toga ga ismijavaju, Zagor je prije sjekire već imao iskustva s bacanjem predmeta u protivnike, doduše bacio je kamen, ali udarac je udarac, neovisno od kamena ili od sjekire.

Ipak, misija Fitzija i Pata je ovdje bila spriječiti sukob Cayuga i bijelaca uzrokovan pojavom misterioznog ubojice koji na licima žrtava ostavlja urezani osmjeh sličan Percijevoj deformaciji. Naravno, on nije ubojica. Dakle, ova priča se sastoji od sadašnje avanture pronalaska ubojice i prizora iz Zagorove prošlosti. Zanimljiva ideja. Ovo je kao neka vrsta laganog uvoda za mini serijal: Origins. Moram jednom pročitati sve priče o Zagorovoj prošlosti u jednom komadu. Ovaj kolorac je solidan, donosi nekoliko novih zanimljivosti vezanih uz Zagorovu prošlost. Ona priča o sjekiri koja je s jedne strane tupa, a s druge oštra je genijalna i sadrži samu Zagorovu srž u sebi.

Priča i scenarij su solidni, nedostaje im još ono nešto što bi ih podiglo na razinu Zagor priče ili Nulte godine Darkwooda, pa zato dobivaju sedmicu. Laurentijev crtež je standardno osrednji, ali ga ovdje boja podiže na jedan malo viši nivo. Naslovnica je vrhunska. Obožavam ove naslovnice s više ukomponiranih prizora.

Sve u svemu, solidan i zabavan strip.

Morbovska prijetnja
Faraci/Venturi - 72%
Koja hebeno epska naslovnica. Piccinelli je ovdje razvalio. Šteta što sadržaj nije ni približno u skladu s naslovnicom.

Ovo je zapravo nekakav pokušaj da se neki trash-akcijski-science fiction žanr projicira u Zagora. Ispalo je to, u najboljem slučaju sasvim solidno. Šteta što je ovo realizirano na samo 128 stranica jer smatram da team-up s nekim drugim junakom zaslužuje veći broj stranica za razvoj radnje. Moglo je ovo biti neko epsko djelo na 300 i više stranica okršaja s nemilosrdnim izvanzemaljcima. Također, moram nadodati da mi Morbovi djeluju puno epskije od Akkronijanaca.

Priča je, u neku ruku, svježa i inovativna. Barem za Zagora. Dobili smo susret s drugim Bonelli junakom, nažalost to nije Tex ili Dylan, već Brad Barron, Njujorški borac protiv izvanzemaljaca. Također, zbog kratkoće ovog stripa nismo dobili neki veći zaplet, poput sukoba između protagonista ili nekakav preokret na kraju stripa. Također, mislim da bi bila veća fora da je Zagor završio u modernom svijetu i morao se snaći tamo.

Ipak, crtež je veoma dobar, pogotovo prikaz raznih izvanzemaljaca. Vemturi je ovo nacrtao prilično dobro i još nismo vidjeli ovakav crtež od njega. Ne znam je li radio i na Brad Barronu, ali se ovdje snašao sasvim solidno.

Naslovnica djeluje epski, kompozicija malo podsjeća na neka od Rubinijevih remek-djela za Epicenter comics. Jako, jako dobro.

Moram reći da je ovo sasvim dobro i zabavno, unatoč raznim kritikama u komentarima. Radije ću pročitati nekakav zabavan team-up, nego povratak nekog bezveznog lika u kojem od 300 stranica, 100 otpada na prepričavanja i flashbackove. Treba nam više ovakvih crossovera i team-upova u Bonelliju. Zamislite samo susret Dylana i Bata Batterona, Texa i Zagora, Zagora i Magic Winda i tako dalje...

Gambitina osveta
Rauch/Pesce - 71%

Pesce u boji i nije nešto. No, prije nego komenitram bilo što drugo, moram se osvrnuti na Ludensov naslov. Gambit i osveta?!?! Zar nemaju tamo nekog nadzornika da kaže prevoditelju/prevoditeljici: molim te, stavi naslov u google translate. Svatko tko ima barem osnovno znanje talijanskog jezika, najvjerojatnije zna da je naslov trebao glasiti Gambitina osveta ili Osveta Gambit ili Osveta koju Gambit upućuje nekim osobama iz svoje prošlosti :-). To je kao da su Marš očajnika preveli kao Očajnici i marš.

Sama priča je solidna, imamo malo akcije i nekoliko baš zabavnih scena. Također, dobivamo priliku pobliže upoznati Gambit i saznati neke pojedinosti iz njezine prošlosti. A sama je radnja smještena na idealno mjesto za priču o Gambit - otok kockarnicu.

Sve je puno akcijskih scena, a i sam početak s onim pismom je bio prilično intrigantan.

Pesce je solidan, žene crta jako dobro kao i inače. Ali, moram reći da mu kolor ne leži i da mu se crtež malo kvari kada je obojan.

Naslovnica bi bila odlična da ova dva bočna lika na izgledaju kao da su ispali iz Alan Forda.

Solidan kolorac.

Witiko
Burattini-Ravera/Barison - 53%
Evo, stvarno volim Zagora. Ali, moram reči da je ovo jedina epizoda koju nisam uspio pročitati do kraja u jednom pokušaju. Naslovnica je obećavala nešto zanimljivo. Također, nadao sam se da ćemo saznati nešto o prošlosti Doca Lestera. Ipak, dobili smo traljavi pokušaj horora koji čak nije ni strašan. Imamo malo ubojstava po Darkwoodu, pa što? Ni prvi, ni zadnji put. Priča je mogla funkcionirati i bez da se uopće spomene Doc. Također, objašnjenje toga kako je nastalo to "strašno" čudovište je viši nivo debilizma. Vojnik je pojeo ljudsko meso i postao je čudovište. Vau, impresioniran sam. Jedino što malo podiže sveukupnu atmosferu je snijeg koji se javlja u stripu. Također, iako inače volim Zagora u boji, moram reći da je smrtni grijeh bojati Barisona. Čovjek je kao stvoren za mračne horor priče, ali ne možete stvoriti mračnu atmosferu u obojanom stripu.

Loša priča i loš scenarij dobivaju trojke. Odličan crtež koji samo malo kvari boja dobiva devetku. Naslovnica je prilično dobra i dobiva osmicu. Šteta što je ovo takva katastrofa, ova je edicija baš bila obećavajuća na samom početku. Baš šteta...

Otmica Ikara la Plumea
Burattini-Perniola/Russo - 60%

E ovo je krš i lom. Zašto Burattini ima potrebu konstantno nastavljati tuđe radove i vraćati radnje na stare lokacije na kojima su se već odvijale neke stare priče. Zašto vratiti neke tuđe likove, kad imate kreativnu slobodu da stvorite manje-više što god hoćete.

Burattini je ovdje, potpuno nepotrebno, nastavio stari Toninellijev specijal pod naslovom "Grad na krovu svijeta". Ipak, ovdje je u priču ubačen i barun La Plume kojeg su oteli i prisilno odveli na vrh litice gdje se misteriozni grad nalazi. Jedino osvježenje ovdje je pojava barunove kćeri koju još nismo imali priliku susresti.

Kada stignemo u grad, vidimo da se sve promijenilo, mnogli bivši stanovnici su ubijeni, a gradom je zavladao INTELIGENTNI MAJMUN. Recenzent ga je stvarno dobro usporedio s Hellingneom. Ovdje nekakav majmun pritišće te tipke kao Hellingen. Očito je majmun pametniji od većine ljudi. Pffffff.

Likovi su loše osmišljeni, ne otkrivamo njihove ciljeve i motive, a za ekspozicije i objašnjenja Burattini korisiti holograme. Iskreno se bojim da ćemo dobiti nastavak ovoga.

Ali ajde, barem je Russov crtež jako dobar. Dobro crta likove, pozadine i lica likova. I kolor podiže njegov crtež na još bolju razinu.

Naslovnica je prilično dobra, ali ne vidim čemu poderane hlače (opet!!) na Zagoru. Valjda u SBE-u misle da, ako glavnom junaku poderete odjeću, dodate nekakce izratito epske elemente na naslovnicu.

Misija Drunky Ducka
Burattini/Kerac - 70%
Kao prvo, ove naslovnice s ukomponirana 2 prizora su maestralne. Kao drugo, Kerčev crtež je sjajan, odskače od tipičnih crtača na serijalu na dobar način i crta prepoznatljive likova svojim simpatičnim stilom. Sjajno, bolji je od 70 posto ostalih Zagorovih crtača. Kao treće, ova priča je stvarno debilna. Koliko god volim Zagora, moram reći da ovo nema veze s vezom. Scenarij kao da je kopiran od Prošlosti Jima Gitare i preadaptiran za Drunky Ducka s nekim malo izmjenjenim elementima.

Nažalost, iako bi kolorci valjda trebali donositi priče sporednih likova i staviti ih "pod svjetla pozornice" ovdje je Drunky Duck i dalje samo sporedan lik. U početku je on morao dostaviti neko pismo, ali na kraju Zagor i Chico preuzimaju tu ulogu, paralelno se boreći protiv bandita koji pod svaku cijenu žele domoći se tog pisma. Očito se Burattini usred priče sjetio da bi morao ispričati nešto i o prošlosti Drunky Ducka, pa saznajemo kako je počeo piti i koje je bilo njegovo prvotno ime, ali to je manje-više to.

Na kraju je pismo uspješno dostavljeno i zagonetka je riješena kroz najgluplje moguće objašnjenje. Protagonisti zajedno sjedaju za stol i objašnjavaju nam kako je knjiga blago. Vau.

Glavna radnja nema gotovo nikakve veze s Drunky Duckom i djeluje mi da je ubačena u kolor specijal čisto onako, reda radi. Priča je prilično labava i dobiva šesticu. Scenarij je krš i lom, osim što je doslovna kopija prošlog kolorca nastalog suradnjim Burattini/Kerac, ne donosi ništa uzbjdljivo, već samo priču, priču, malo pucnjave i još priče. Jedva prolazna četvorka. Ipak, nije sve tako sivo (kad imaš s nekim otić' na pivo :-). Crtež je maestralan, Kerac zna crtati i ima odličnu vlastitu viziju Zagorovog lika i djela. Uz to, velik plus su i česti easter eggovi koje simpatično i suptilno ubacuje u crtež. Naslovnica je odlična i sjajno kombinira 2 prizora. Iako je scenarij loš, vizualni dio stripa zaslužuje čiste desetke.

Zarobljenica Hurona
Mignacco/Romeo - 83%
Novi Zagorov kolorac. To sigurno znači da se vraća neki od starih likova iz serijala. Dakako, to pravilo je i ovdje potvrđeno i vratio se Banack. Who the fuck is Banack?!, mogao bi se zapitati netko tko nije predobro upoznat sa Zagorovim svijetom. Paa, ja se sjećam samo dvije epizode u kojima se pojavio taj lik. One Toninellijeve Rječne patrole i onog prvog maksija s više priča. Prvi susret s Banackom na mene je ostavio solidan dojam:

"Solidna, ali predvidiva epizoda. Pojavila se neka "vojna" jedinica koja nudi zaštitu lokalnim trgovcima koji prevoze svoju robu rijekom. Naravno da svakog tko ne plaća zaštitu napadaju neki misteriozni i opasni banditi. Čak će i najgori debili uspjeti zbrojiti 2 i 2 te zaključiti da iza tih napada stoji upravo Riječna patrola.

Sve bi bilo okej da se nisu upleli u poslove Zagorovih prijatelja. A očito, onaj tko radi probleme Zagorovim prijateljima, radi ih i njemu. Tada Duh sa sjekirom kreira sjajan plan kojim će namamiti patrolu u klopku. Kreirao je pravi mali dream-team. Od brojnih likova koji se ujedinjuju u uništenju Riječne patrole, moram posebno istaknuti Banacka.

Njegov lik je zaista zanimljiv i evidentno je da se otprije poznaje sa Zagorom. To nam je Toninelli potvrdio i u prvom maxiju s više priča gdje smo saznali zanimljivu priču o upoznavanju Zagora i Banacka."

Banack je zaista zanimljiv lik koji može stajati rame uz rame s Zagorom što se tiče hrabrosti i sposobnosti. U epizodi s Riječnom Patrolom, bilo je evidentno da se oni od negdje poznaju. Toninelli nam je nakon nekoliko godina u prvom maksiju s više priča otkrio interesantnu priču oko toga kako su se on i Zagor upoznali.

Ovaj kolorac nam donosi nekakvu malu nadogradnju u odnosu Zagora i Banacka te nam uz to i rasvjetljava nekoliko događaja iz njihove prošlosti. Priča se ne dešava direktno, već u prepričavanju jedne avanture Zagora i Banacka koju su doživjeli s Huronima.

Huroni su mi uvijek bili interesantni kao indijansko pleme jer se često pojavljuju u raznim stripovima. (Često gostuju i u Bleku te Marku). Volio bih i iznijeti neke kratke informacije o tom plemenu:

Huroni (Wyandoti, Wendati), sjevernoamerički Indijanci irokeške jezične skupine. Početkom XVII. st. oko 30 000 Hurona nastanjivalo je područje uz Georgian Bay, istočno od jezera Hurona. Kao posljedica različitih epidemija njihov se broj do 1639. smanjio približno na 10 000. Između 1616. i 1648. Huroni su bili prvi saveznici Francuza i imali gotovo monopol u trgovini krznima, na štetu Irokeza. U polovici XVII. st. Irokezi su uništili huronsku konfederaciju, a njezini su se pripadnici raspršili. Dio su prihvatila irokeška i druga plemena. Jedna se skupina Hurona potkraj XVII. st. naselila u Lorettei u Québecu, a druga je krenula na zapad te se, naposljetku, u polovici XIX. st., naselila u Oklahomi. Prema procjenama, u SAD-u danas živi oko 4000 potomaka Hurona te oko 3000 u Kanadi od kojih većina koristi francuski kao materinji jezik. Zanimljivo je kako je pleme Wyandota koje smo isto često susretali u stripovima poteklo od Hurona.

Pojavljuju se i u brojnim Zagorovim epizodama i prilično su značajni, kao što je izneseno i u recenziji. Također, jako lijepo je analiziran i Toninellijev opus u koji neću dublje ulaziti.

Ovdje smo dobili jednu solidnu pričicu s dosta akcije i tečnom radnjom koja nas, za promjenu, ne davi previše nekim nepotrebnim glupostima i može se lako pročitati. Na svu sreću, ima relativno mali broj stranica te se radnja nije razvodnila, kako često zna biti slučaj u drugim epizodama.

Ono što moram pohvaliti je to što nema puno dijaloga. Jednostavno mi ne paše kada u, recimo, scenama borbe imamo po 4 reda teksta u oblačićima. Ovdje su dijalozi jednostavni i ne smetaju previše.

Crtež je zaista lijep. Dinamičan je, izgleda dosta moderno i sjajno je obojan. Istina je da Zagor malo odskače od onih klasičnih postavki, ali nek' odskače. Radije gledam ovakav crtež nego u radove nekih stalnih crtača koji su ili loši ili samo loše imitiraju bolje crtače od sebe. Na trenutke me crtež gospođe (ili gospođice?) Romeo podsjeća na neprežaljenog Rubinija. Možda se nekome ne sviđa, ali, ljudi moji, to je napredak i to je moderan crtež.

Kolor je solidan, mogao bi biti i puno bolji, ali mislim da ih u SBE-u nije previše birga kako kolor izgleda, već samo da epizodu pobojaju i prodaju. No, ne bi bilo pravedno da spustim ocjenu sjajnoj crtačici zbog slabog kolora.

Naslovnica je okej. Sviđaju mi se Indijanski simboli i to što je Piccinelli očigledno poradio na Zagorovom licu u odnosu na one ranije naslovnice. Jedino me u oko bode narančasta pozadina koja mi nema nekog smisla. Ljepše bi izgledalo da imamo plavo nebo, ili možda neku šumu.

Sve u svemu, radi se o prilično dobroj epizodici koja je svakako iznad prosjeka novijih Zagorovih epizoda i u globalu ostavlja pozitivan utisak. Dajte nam što više ovakvih epizoda, a prestanite raditi nekakve gluparije sa kloniranim znanstvenicima, magičnim egipatskim artefaktima i ostalim glupostima.

Što se mene tiče, ovaj kolorac je položio.

Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 14/08/2022 : 19:58:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Dvorac na nebu
Burattini/Torricelli - 88%
Znači, to je taj famozni prvi Zagorov gigant. Jako sam zadovoljan premijernom Zagorovom epizodom u ediciji Giganta, ali jedna stvar me jako zanima. Zašto ova edicija više ne izlazi?

Ova, prva od samo 3 epizode izašle u gigantima je jako dobra. Donosi nam miks sf-a, horora i avanture u vidu mračnih monstruma koji su stigli iz parelelne dimenzije. Naravno, gdje će najprije doći, ako ne u Darkwood. Baš je zabavno to što se Zagor mora suočiti s raznim demonima u poznatom okruženju.

Baš se vidi da je ovo rađeno baš za specijalno izdanje u gigantu jer sve izgleda nekako "žešće" nego u običnim epizodama. Posebno crtež.

Toricelli je nacrtao pravu majstoriju. Ima puno maestralnih krupnih kadrova i sjajno je prikazao brojna čudovišta koja se pojavljuju. Zanimljivo je i to da je ovu epizodu crtao dva puta. Bilo bi fora da se objave i prve table, čisto radi usporedbe.

Naslovnica je stvarno genijalna. Ferri se baš potrudio za ovo jubilarno izdanje.

Čovjek koji je pobijedio smrt
Burattini/Verni - 100%
Kakva recenzija, ljudi moji!!!!

Kakav strip, ljudi moji!!!!!

Burattini je ovdje bio na nekim steroidima, ljudi moji!!!!!

Ne znam je li itko očekivao da ćenovo biti tako sjajno. Početak je bio šokantan, zaista šokantan. Zagor je mrtav!!!! Jesmo li ponovno upali u neku Sclavijevu paralelnu dimenziju? Jesmo li u nekoj okomitoj dimenziji? Što se događa?! Ne, nije ovo nekakav trik, Zagorovo tijelo je spaljeno i njegov pepeo je prosut Darkwoodom.

Tko ga je ubio? Hellinegen? Rakosi? Kandrax? Je li opet počinio samoubojstvo? Ludilo, čisto ludilo. I onda je Burattini ubacio flashback...

...ali ovaj put je to bio dobar flashback i saznali smo da je u radnju upleten i Zagorov dvojnik Olaf Bogetosky. Napokon je dobio epsku epizodu kakvu zaslužuje. A saznali smo i njegovu interesantnu životnu priču.

On i Zagor se moraju zamijeniti!! Zašto? Ma međunarodne intrige, duga priča. Burattini je u strip genijalno ubacio i europske političke spletke, samo na temelju činjenjenice da je Bogetosky europsko prezime, genijalno.

Zagorov povratak? E to je bilo maestralno!!

Zagorovim povratkom nije se vratio samo Zagor. Vratio se cijeli jedan mit, vratila se nada, vratio se spas za Indijance. Zapravo, vratio se i NOLITTA. Da, ovaj je strip i dokaz da će, sve dok živi Zagor, živjeti i legendarni Nolitta.

Zagor je ovdje još jednom pobijedio smrt, iako se ne radi o njegovoj fizičkoj smrti. Zapravo nam je dokazano da Zagor nikad neće umrijeti. Neće umrijeti sve dok ga mi čitamo.

Burattini, iako je nekad znao napisati i malo gluplje priče, ovdje se ponovno pokazao u najboljem svijetlu i dokazao da u njemu još ima onog mladog Burattinija koji je, uz Bosellija, spasio serijal 90-ih. Tada su Zagora poslali na putovanje cijelom Amerikom. Ovdje je ostao u Darkwoodu, a opet smo dobili maestralnu epizodu dostojnu gigant edicije u kojoj je izašla.

Također, moram se još kratko osvrnuti na lik Zagorovog dvojnika koji je, zaista, evoluirao od onog bandita iz prvih susreta u svojevrsnog junaka koji je gotovo ravnopravsn Zagoru. Zašto? Pokazao je da je voljan žrtvovati svoj život za neko više dobro, ili u ovom slučaju spas Darkwooda i očuvanje mita o Duhu sa sjekirom.

Uz to, sviđa mi se i to što je priča nabijena emocijama od početka do kraja. Gotovo mi se izmamila suza na oko u nekim trenucima. Stvarno briljantno. Jedino su možda tek na kraju otkriti da pravi Zagor nije umro, ali nema veze.

Vernijev crtež je maestralan kroz cijeli strip i dokazao je da je njegova titula Ferrijevog nasljednika čak i opravdana te da može nacrtati genijalan strip ako to hoće i ako dobije dobar scenarij. Jednostavno je razvalio. Vrhunski je prikazao atmosferu, akciju, emocije, ma sve. Bravo Verni!!!

Naslovnica je mračna i atmosferična, baš onakva kakvu ova sjajna priča i zaslužuje.

Jednostavno nemam nikakvih zamjerki na ovaj strip i moram mu dati sve desetke. Genijalno!!!!

Priča o Betty Wilding
Burattini/Ferri - 68%
Ovo je neka malo zbunjujuća epizoda. Sviđa mi se što je puna referenci na prethodne epizode i neka knjizevna djela, ali zbunila me ona nekakva zamjena identiteta Elizabeth i Lizzie.

Ovdje se Zagor djelomično ponovno suočava sa svojom prošlosti i direktno se susreće sa ocem. Ipak, na prošlost ne može utjecati, pa sve ostane isto. Također, interesantan mi je dio u kojem dolaze ti nekakvi Irci tražiti nasljednicu Betty Wilding i Zagorovo skrivanje toga da ju poznaje.

Uskoro saznajemo priču o dvije mlade djevojke, jednoj tragičnoj smrti i jednoj zamjeni identiteta. Moram priznati da sam dvaput pročitao ovaj dio priče jer me malo zbunio.

Ferrijev crtež je solidan, ali znao je biti i bolji.

Naslovnica je dobra.

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 14/08/2022 : 21:04:26  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Morbovska prijetnja je klasik trash,dvorac na bebu Mi isto nije Po volji. Beti vajlding je meni Jako dobra epizoda. Ostalo bi dao slicne ocijene
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 15/08/2022 : 11:30:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Stazama sjevera
Boselli/Della Monica - 86%
Zabavna zimska epizoda koja se odvija prije prve Zagorove epizode. Imamo područje puno raznih etničkih skupina koje međusobno nisu u najboljim odnosima i samo se čeka iskra koja će rasplamsati sukob. Naravno da dolazi i određeni čovjek u čijem je osobnom interesu da izbije rat. Prava zavrzlama.

Također moram istaknuti tri stvari koje mi se sviđaju u ovoj epizodi. Prva je to što je radnja smještena u Zagorovu prošlost, prije no što je upoznao Chica. Druga je jako dobra snježna atmosfera Kanade. Treća je jako dobar Della Monicin crtež. Čovjek je stvarno majstor zanata.

Naslovnica je solidna. Zabavna priča za čitanje u slobodno vrijeme koja nema nekih nepotrebnih komplikacija i dosadnih dijaloga.

Bijeli vrač
Burattini/Verni - 73%
Zagorova faca na naslovnici izgleda malo čudno.

I sama je Zagorova avantura u ovoj epizodi malo čudna. Djeluje mi kao da sam ovaj zaplet već negdje vidio, možda u nekom filmu ili negdje, stvarno se ne mogu sjetiti.

Uglavnom, imamo doktora koji liječi sve ljude, bez obzira na rasu. Dakle, liječi i Indijance, što se, naravno, ne dopada određenim, hmmmm, nazovimo ih rasistima.

Također, liječio je i jednu Indijanku s kojom će u idućim brojevima i ući u brak. Ipak, ubit će je Mortimer. Šteta.

Vernijev crtež je iznenađujuće dobar. Vuče na Ferrija, ma jako dobro.

Naslovnica je solidna, samo Zagor izgleda malo čudno.

Zabavna epizoda.

Utrka na rijeci
Burattini/Della Monica - 76%
Prilično dobar almanah. Della Monica je majstor. Jako dobro zna crtati sve likove, ali i krajolike te akcijske scene. Ponovno idemo na sastanak trapera gdje se susrećemo s Docom, Rochasom, starim Doneyem i ostlaim traperima. Nakon onih standardnih događaja sa svakog sastanka kreće uzbudljiva utrka.

Zanimljiva avanturistička priča s pojedinim dobrim akcijskim segmentima. Povremeno podsjeća na one stare dobre epizode bez nepotrebnih gluparija poput objašnjavanja i besmislenih dijaloga ili flashbackova.

Naslovnica je okej, ništa specijalno.

Krvavi očnjaci
Burattini/Chiarolla - 79%
Zanimljiv stripčić.

Hladna, zimska atmosfera. Solidan Chiarollin crtež. Zanimljiva ideja priče sa psom. Banditi ubijaju čovjeka i njegov sin i pas ipak preživljavaju.

Saznajemo da je dječakov otac, za života, pronašao skriveno blago do kojeg, od preživjelih, samo pas zna put. Odlična ideja je bila ubaciti životinju kao protagonista epizode. Također, kanadska hladna atmosfera sa snijegom i ledom sjajno doprinosi cjelokupnom dojmu.

Sjećam se da mi je Chiarollin crtež nekad bio muka za gledanje, ali ne znam što se dogodilo. Možda sam ja malo ostario, možda su mi se ukusi malo promijenili, ili sam, možda, vidjevši kakvi diletanti sve dobivaju prostor za crtanje Zagora, počeo cijeniti Chiarollu koji, iako ima svoj specifičan stil, zna crtati.

Naslovnica je malo slabija, pozadina je dobra, ali likovi izgledaju malo čudno. Kao da se je Zagor upao ispred Djeda Mraza koji na godišnjem odmoru vježba gađanje puškom.

Sveta puma
Russo/Colombi - 67%
Priča je priličmo zanimljiva, solidna čak. Ipak, Colombijev crtež mi se ne sviđa previše.

Sam zaplet priče malo previše asocira na Nolittinog Tigra, zato sam i rekao da je priča zanimljiva :-). Ipak, ovdje nema tigra nego imamo pumu. Također, nemamo indijsku mitologiju, već onu indijansku.

Taj senator želi pod svaku cijenu ubiti pumu za trofej, ali Zagor će ga spriječiti.

Zanimljiv dodatak cijeloj priči je pojavčjivanje Mnogookog.

Kao što sam rekao, crtež nije baš najsjajniji. Jednostavno je malo čudan i to je sve što mogu reći.

Naslovnica je solidna, ali malo je iritantno to što opet pucaju po Zagoru, a nisu ga pogodili. Možda je on neki predak Nea iz Matrixa.

Čovjek koji je došao s kišom
Colombo-Cajelli/Rubini - 98%
Ovo je stvarno bilo zabavno. Pojavio se neki lik koji se ničega ne sjeća. Indijanci ga primaju u svoje pleme kao jednog od njih. Ipak, tko je on i koji je njegov cilj?

Zaplet podjeća na jednog drugog čuvenog Bonelli junaka - Magičnog Vjetra. On je također bijelac nejasne prošlosti koji živi među Indijancima.

Ovdje saznajemo se on ne sjeća ničega, ali otkrivamo i da je imao jednu misiju - ubiti Zagora. Sjajno je pripovijedanje u stripu i postavljanje kraja stripa na njegov početak. Jako inovativna tehnika. Sviđa mi se.

Strip nije dosadan, ima složenu kompoziciju događaja u kojoj se izmjenjuju sadašnje i prošlo vrijeme. Gubitak pamćenja je odličan detalj, a scene s dvobojom na kiši su stvarno vrhunske. Priča i scenarij zato dobivaju desetku jer se na malom broju stranica razvila kvalitetna radnja.

Rubinijev crtež je ovdje sjajan, unatoč tome što je u početnoj fazi. Mogli se pretpostaviti da će u budućnosti postati pravi majstor.

Naslovnica je solidna, atmosfera je dobra, ali Zagorov lik ne izgleda baš sjajno na njoj.

Blago Digging Billa
Mignacco/Bisi - 79%
Bisi odličan na svojem debiju. Maestralno. Ima svoj vlastiti stil, ne kopira druge, ali opet ne švrlja po papiru kao Cassarovi ili, povremeno, Laurenti. Odmakom vremena postajao je sve bolji i bolji.

Naslovnica je prilično dobra, ali glupava faca na Digging Billu i besmisleno raspoređeni Zagorovi tragovi u pijesku jako kvare sveukupni dojam.

Priča je zabavna, ali trebalo joj je više prostora za razvoj. Ovdje to sve djeluje jako zbrzano. Dobili smo standardnu priču o potrazi za blagom i bandom zločinaca. Možda je mogla biti bolja i zabavnija da je imala više stranica.

Solidan strip s vrhunskim crtežom.

Krvavo pismo
Cajelli/Chiarolla - 50%
Pfffffff....... Slaba, predvidiva, sterotipna priča koju smo vidjeli već bezbroj puta. Ima previše svega u premalo prostora, pa je stoga sve ispalo natrpano i zbrzano. Chiarolla se nije proslavio, a ,iskreno, nije ni Ferri.

U oluji
Rauch/D'Arcangelo - 80%
Iznenađujuće zabavan strip s prilično dobrim crtežom.

Nema tu nekih pretjerivanja i neke složenosti radnje. Pravi akcijski strip sa solidnom atmosferom. Šteta da svi almanasi nisu bilo ovako kvalitetni, možda se edicija ne bi ugasila.

Odlično su detalji s prerušenim banditima i onim ubojicom. Baš zabavno i napeto.

Naslovnica je soldina, dobro je prikazana kišna atmosfera.

Demonski otok
Boselli/Laurenti - 82%
Zanimljivo ispripovijedana kratka epizoda. Ponovno se susrećemo sa simpatičnom posadom iz Golden Baby, doduše ovoga puta kroz priču ispričanu između Fishlega i Honest Joa. Ovo je svojevrsni nastavak Careva pečata, jer otkrivamo događaje neposredno nakon te epizode.

Boselli je sjajno izmješao akciju, dramu i poluhoror, lažno nas navukavši na nekakve nadnaravne protivnike. Ipak, to je bila lažna uzbuna. Ipak su to samo ljudi. Tada počinje akcija koja završava pozitivno za naše junake.

Zanimljivo pripovijedanje praćeno solidnim crtežom u prilično dobrom stripu za kratku zabavu. Naslovnica je vrhunska.

Čudovište crnog mjeseca
Mignacco/Chiarolla - 70%
Dinamična priča koja na trenutke asocira na Tigra. Zabavno i puno akcije, samo što je malčice zbrzano, ali nije ni moglo biti previše mudrovanja na samo 96 stranica. Imamo zanimljivu pojavu nadnaravnog čudovišta koje kolje sve pred sobom.

Chiarolla je solidan. Dobro crta Indijance i horor scene, samo mu Zagor i Chico malo štekaju.

Ferrijeva naslovnica nije spektakularna, ali je solidna.

Sve u svemu, solidna epizoda.

Bez milosti za Colemana
Cajelli/D'Arcangelo - 70%
Ronnie Coleman? Mark Coleman? Ma neee, Joe Coleman.

Indijanci Seneke uhvatili su jednog bandita za kojeg je raspisana nagrada. Oni sad žele od Zagora da im pomogne isporučiti ga pravdi kako bi dobili predviđenu nagradu. Tu su i njegovi bivši suradnici.

Zabavna epizoda s puno akcije i nepredvidivosti. Moglo je i bolje, ali za ovako mali broj stranica je sasvim prolazno.

D'Arcangelov je solidan, ništa posebno, ali može proći.

Naslovnica je solidna. Ne znam zašto, malo mi vuče na Bleka.

Doktor Knox
Perniola/Chiarolla - 60%
Hmmmm. Ovo je komotno mogao biti Dylan Dog. Darkwood zamijenite Londonom, Chica Grouchom, Zagora Dylanom i Knoxa Xabarasom i to je to. Čini mi se da je najveći problem ove edicije jednostavno premali broj stranica. Mogla je ova epizoda biti puno bolja, sa više horora, napetosti i akcije, ali kakva se radnja može razviti na samo 96 stranica.

Crtež nije baš najbolji, Chiarolla je imao i puno boljih izdanja. Naslovnica je dobro osmišljena, ali nije baš najbolje nacrtana.

Moglo je ovo puno bolje funkcionirati da je radnja smještena u nekakav grad na obali, u nekakvu luku punu ljudi i zagađenja. Tu bi Chiarolla disao puno bolje. Također, mogao je centralni motiv biti neko otimanje pijanaca i istraga policije koaj ide u krivom smjeru, sve dok se Zagor ne uplete i rasplete klupko misterije.

Šteta, imalo je potencijala.

Sablasni jedrenjak
Rauch/Gramaccioni - 76%
Nakon 14 brojeva, edicija Zagorovog almanaha dočekala je svoj kraj. Bilo je tu svega, od katastrofa, do sjajnih epizoda. Ipak, ova se epizoda nalazi baš negdje na pola puta.

Radi se o nekakvoj kombinaciji gusarske pričice i Nolittine kuće užasa. Ispalo je to sasvim solidno i bilo je baš napetih djelova. No, možda bi bilo bolje da se otišlo u nadnaravnom, horor smjeru.

Ipak, nema duhova. To su samo krijumčari oružja koje vodi, ne biste ni pomislili, šerif. Ovo me baš podsjeća na tipičnu hrvatsku priču hehe.

Gramaccioni je bio zadužen za grafičku realizaciju stripa i ispalo je to sasvim solidno. Ništa spektakularno, ali prolazno. Ima nekih malih zamjeraka, ali može proći.

Naslovnica je baš genijalna. Pogotovo kad pogledate cijelu naslovnicu, a ne samo polovicu.

Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 16/08/2022 : 12:41:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Korijeni
Burattini/cijeli šleper crtača - 91%
Zanimljiva ideja. Burattini želi ispričati Zagorovu prošlost iz drugog kuta i u tome djelomično uspjeva Samoj priči dajem čistu desetku jer se zapravo bazira na sjajnim starim pričama o Zagorovoj prošlosti i sviđa mi se to što premijerno vidimo neke događaje za koje još nismo znali. Primjerice, detalj u kijem Zagor uči letjeti po trapezu u cirkusu, dublji prikaz odnosa Zagora i Fitzija te ubacivanje događaja u pećini u kontinuiet epizode Zagor priča...

Scenarij je malo manje sjajan, kao prvo djelomično je preuzet iz starih priča te se neki dijalozi gotovo identično ponavljaju. Zatim dolazim do najveće zamjerke za ovaj mini-serijal: Zašto je Burattini morao opravdati zločin Zagorovpg oca?! Upravo je taj pokolj koji je Mike Wilding učinio davao Zagoru motiv da bide zaštitinik Indijanaca i tako iskupi grijehe svog oca, ovako je to ispalo malo glupavo.

Crtež je maestralan, imamo priliku vidjeti nove snage Zagorovih crtača sa modernijim kadriranjem i bojom. Posebno su sjajni neki od krupnih kadrova. Također je zanimljivo to što je ovih 6 brojeva, zapravo jedna cjelovita priča prikazana kroz pera više crtača.

Što reći o naslovnicama? Možda samo; RUBINI DOKTORE!!!

U istom postu ocijenit ću i "Specijal" ediciju.

Protunapad
Toninelli/Ferri - 85%
Baš zabavna epizoda koja zaslužuje svoju titulu specijala. Vraćaju se Sullivani, vraća se Rocky Thorpe, vraća se Satko, vraća se Jim Gitara, ali nije to neko veselo okupljanje.

Naime, netko ih je oteo. Kao što znate, oteo ih je još jedan povratnik u Zagorov svijet - zlobni Butcher. Njegov lik mi je bio interesantan još od orvog pojavljivanja gdje se pokazao kao zešći psihopat. Ovdje planira svoju osvetu na zanimljiv način koji mi se ne da razotkrivati. Jako zabavna epizoda.

Ipak, čini mi se da je moglo i malo bolje. Akcijske scene su dobre, ali neki dijalozi nisu baš logični.

Ferrijev crtež je standardno odličan, atmosferičan i s dobrim prikazom glavnih i sprednih likova te akcijskih scena.

Pozadina naslovnice je baš dobra, sviđa mi se koncept s više prizora u jednoj naslovnici. Jedino mi se ne sviđa Zagorova poza koju, kao da sam već negdje vidio na nekoj naslovnici. Također, kako je, dovraga, Butcher poljubičastio.

Zabavna epizoda.

Kamen koji ubija
Toninelli/Ferri - 90%
Zanimljiv i kratak Zagorov specijal. Toninelli je napisao vrlo dobar scenarij, a Ferri je sve to popratio majstorskim crtežom.

Digging Bill je stvarno jedan od najboljih sidekickova u Zagorovom svijetu. Uvijek donosi avanturu i komediju. Tako je i ovdje. Ovdje tražimo zloglasni ogromni dijamant koji je jednom jadnom traperu oduzeo vid.

Nažalost, grupa bandita muči trapera i ubija ga, kako bi otkrili lokaciju dragocijenog kamena. Nakon svojeg gnjusnog nedjela, kreću u potragu za kamenom. Uskoro saznajemo da je to, zapravo, sveti kamen za Indijance. Tu ponovno dolazimo do pitanja trebamo li u životu težiti ka materijalnom, ili pokušati biti što bolji ljudi i pomagati drugim ljudima.

Naslovnica ima neki zanimljiv i misteriozan šmek. Sviđa mi se. Jedino je Zagorova poza malo čudna.

Jako dobar strip za zabavu i kraćenje vremena.

Grad iznad svijeta
Toninelli/Ferri - 62%
Ferri je najsvjetlija točka ove priče koja je zaista nevjerojatna. U redu, Darkwood je velik i pruža razna mogućnosti, ali pretjeruju s nekakvim misterioznim civilizacijama iza svakog ugla. Ovjde nalazimo grad na vrhu jedne od brojnih darkwoodskih planina. Naravno, pridružuje nađ se i barun Ikar la Plume čijom zaslugom naši junaci posjećuju misteriozni grad.

Naime, njegova se letjelica, kao i obično, pokvarila. Ipak, pokvarena je i ova priča. Ima nekoliko naivnih i predvidljivih segmenata. Odlično su istaknuti u recenziji, pa ih neću bezveze nabrajati.

Možda bi ova tematika bolje odgovarala na Martinu Mystereu.

Ferrijev crtež i naslovnica su najsvjetlije točke stripa koji je imao potencijala, ali je ispao poprilično nedorečen i traljav

Crni plamen
Boselli/Ferri - 87%

10, 7, 10, 6

Eh, kakva šteta što ovo nije realizirano na više stranica. Boselli je osmislio genijalnu priču koja je mogla ući u top 10 epizoda da je malo pomnije razrađena. Princip po kojem se vodi ovaj strip je sjajan. Imamo 7 veličanstvenih indijanskih junaka koji moraju otići u svetu zemlju i spasiti plamen Wakana. Ukoliko se plamen ugasi, zlo će zavladati svijetom i demon Wendigo će biti slobodan.

Nakon pročitanog ovog stripa i svih Hellingenovih avantura, ne mogu se oteti dojmu da je Hellingena stvarno trebalo umiroviti nakon Bosellijeve priče. Tada bi se fokus glavnog negativca serijala mogao prebaciti na Wendiga koji je, iskreno rečeno, triput veća faca od Hellingena. Pogotovo onog Burattinijevog.

Od svih 7 ratnika, najupečatljiviji je Heyoka, naopaki ratnik koji zbog božanske tradicije mora raditi nešto veoma komično. Naime, prema plemenskim običajima, Heyoka je prisiljen sve raditi naopako. Onaj početak s Chicom je istinska Bosellijeva genijalnost pretočena na papir.😄 Od ostalih, posebno iznenađuje Satko. Zanimljivo je kako je on dobio pismo od Manitua, jer ne bi vjerovao vizijama, pošto već dugo živi u "civilizaciji".

Odlaskom u zemlju duhova, naši junaci se suočavaju sa svakakvim nedaćama i protivnicima. Posebno bih istaknuo Ženu pauka i onog lika koji se nadmetao u zagonetkama sa Satkom. Na kraju slijedi i obračun s Wendigom u kojem naši junaci pobjeđuju pomoću prolijevanja vlastite krvi. Ako želite saznati kako se to točno odvilo, pročitajte strip. Nećete se razočarati.

Priča je za čistu desetku. Zagor s ostalim junacima naroda Indijanaca mora spasiti sveti plamen Wakana i zaustaviti Wendiga. Naravno, moraju se suočiti s brojnim neprijateljima i problemima.

Scenarij je malo slabiji. Radnja djeluje prebrzo u nekim djelovima i ostaje žal što ovo nije napisano na više stranica. Mogli smo dobiti nešto uistinu epsko. Opet ću ponoviti: je*eš Hellingena, Wendigo bi trebao postati glavni neprijatelj serijala. To posebno dolazi do izražaja u Bosellijevom Hellingenu.

Crtez je sjajan. Ferri na standardno visokoj razini s svojim atmosferičnim crtežom jako dobro grafički realizira Bosellijec scenarij.

Naslovnica mi nije nešto. Od toliko epskih prizora u stripu, moglo se je odabrati neki bolji za naslovnicu.

Jako dobar specijal koji opravdava svoju specijalnu etiketu. Svidio mi se strip i zasigurno ću ga ponovno čitati s užitkom, ali moram još jednom ponoviti. Hellingena u penziju, a Wendiga u akciju!!!

Tajna C. Columba
Burattini/Ferri - 80%
Baš mi se sviđaju ovakve epizode s nekom alternativnom povijesti. Ovdje imamo nadogradnju nekoliko nadnaravnih/sf/mitoloških elemenata na priču o Kolumbu.

Neki profesor Navarro, koristeći stari Kolumbov dnevnik, saznao je da je u jednu pećinu u Sjevernoj Americi Kolimbo pohranio jedan sanduj misterioznog sadržaja. Svidjela mi se određena neizvjesnost vezana uz njegov sadržaj.

Ipak, uskoro saznajemo da je u njemu zastrašujući golem, ogromno i opasno čudovište. Može ga se ubiti samo ako mu se obriše dio natpisa sa čela. Recenzent je dobro primijetio da je Burattiniju promakla općepoznata činjenica da se hebrejski piše s lijeva na desno.

No, treba napomenuti da KOLUMBO NIJE PRVI KOJI JE STUPIO U AMERIKU!!! Ovo uopće nije toliko važno za sam strip, već samo imam osjećaj da ovu činjenicu treba opet istaknuti.

Sviđa mi se što u ovom stripu ima dosta filmskih, avanturističkih, akcijskih i povijesnih elemenata, što ju na trenutke čini pomalo filmskom.

Ferrijev crtež je gotovo perfektan. Stvorio je dobru atmosferu kroz cijeli strip, jedino je šteta da Golem nije još malčice strašnije prikazan.

Naslovnica je vrlo dobro osmišljena, samo Zagorovo lice izgleda čudno i nije mi jasno kamo gleda. Također, boje nisu baš najbolje.

Interesantan i definitivno zabavan specijal.

Urota bogova
Boselli/Marcello - 78%

Simpatična epizoda sa zanimljivom radnjom vezanom uz Zagorovu prošlost koja nam donosi i zamimljive dodatke vezane uz rasvjetljavanje detalja iz Zagorove prošlosti, konkretno, Zagorovog odnosa s Tonkom, njegovim krvnim bratom.

Sviđa mi se što su ovdje jako lijepo izbalansirani misteriozno-nadnaravni segmenti sa racionalnim objašnjenjima koja se ovdje dobro uklapaju u cjelokupnu radnju.

Najveća zamjerka mi je to što su Indijanci prikazani kao neki stereotipni debili koji su nevjerojatno praznovjerni. Moglo je to biti i malo uvjerljivije, sa stvarnim elementima mitologije iz kulture Indijanaca.

Marcellov crtež je solidan, pogotovo za debitanta. Kako mu je ovo prva epizoda, moram reći da je sasvim dovoljno prikazao.

Naslovnica ima solidan motiv, ali je čudno realizirana.

U svakom slučaju, solidan specijal koji zanimljivo donosi još jedan komadić u slagalicu Zagorove prošlosti.

Legenda o Wandering Fitziju
Burattini/Ferri - 76%
Okej, kao prvo, ova naslovnica mi se uopće ne sviđa. Fitzy mi liči na Mr. Beana kada se u intru od serije spušta na pločnik i osvjetli ga ona svemirska svjetlost. A, i Zagor izgleda čudno.

Kao drugo, Ferrijev crtež je u ovoj epizodi na top nivou. Zaista genijalno. Maestro je opravdao svoj nadimak.

Sam strip nam donosi zanimljiv dodatak u sagu o Zagorovoj prošlosti, iz vremena dok je boravio s Fitzijem.

Zabavno

Crna duša
Boselli/Ferri - 85%
Jako dobra epizoda koja je imala potencijala za puno veći broj stranica, više epskih događaja i bogatiju radnju. U prologu imamo prizore davne bitke između dobra i zla koji će neizravno utjecati na razvoj svih daljnjih događaja. Kao i inače, nakon pobjede, snage dobra izvode neku čaroliju koja će spriječiti zlo da opet ustane. Ali, naravno da će ih netko, nehotice, osloboditi i probuditi te tako započeti niz novih katastrofalnih događaja.

Dolazi nekakav Crni Zagor koji predstavlja zlu verziju Duha sa sjekirom. Možda je to Zagor koji, nakon masakra Abenaka, nije odlučio postati zaštitnik Indijanaca. Bilo bi jako zanimljivo da je ovo Boselli smjestio u jedan maxi od 320 stranica. Možda bismo onda dobili neku avanturu u rangu Demona ludila u kojoj bi Wendigo dobio više prostora. Ovako je baš primjetno da radnja pati zbog ograničenog broja stranica.

Ferrijev crtež je maestralan. Iako je povremeno malo neprecizan, uspio je dočarati iznimno mračnu atmosferu koja se proteže kroz strip.

Što da kažem za naslovnicu? Nije loša, ali trebala je izgledati moćnije i efektnije.

Anđeo smrti
Boselli/Dotti - 84%
Jako dobra naslovnica iza koje se krije jako dobra priča.

Sama tema vjerskih fanatika je prilično zanimljiva jer zaista pruža puno materijala za kreiranje složeno ukomponiranih priča. Možemo reći da je i "Anđeo smrti" Bosellija i Dottija jedna od takvih epizoda.

Markos je stvarno dao sjajan rezime ove epizode: "Poludjeli fanatik Preacher dolazi u grad Reginu sijući za sobom smrt i pustoš." Da, stvarno je pogođena sama srž epizode ovim kratkim sadržajem.

Ipak, nije to kao svaka stereotipna epizoda ovakve tematike. Ovdje imamo još nekoliko zanimljivih likova, poput Regine, Jima, pokatoličenih Indijanaca koji pridonose kompleksnosti radnje.

Dotti je prilično dobar ovdje, samo malo kaska u prikazu likova. Ali, ipak uspijeva stvoriti jako dobru mračnu atmosferu koja paše uz sam tonalitet cijelog stripa.

Naslovnica je jako dobra, ali moja zamjerka za Ludesnovo izdanje je to što ne vidimo trećinu naslovnice zbog natpisa na njoj. Kao da ne bismo i sami, nakon čitanja zaključili da ima 160 stranica.

Vrlo dobar i atmosferičan strip koji u sebi ima i malo snijega. Sigurno se nećete razočarati ako ga odlučite pročitati.

Vitezovi grala
Burattini/Ferri - 73%
Templari su stvarno fascinantna tema i zaista nije čudno što su oni tema brojnih filmova, knjiga i stripova. Čak sam i ja iz čiste dosade napravio strip na četrdesetak stranica o templarskom blagu. Zaista su misteriozni i uzbudljive su razne teorije o njihovoj sudbini.

Burattini ovdje solidno balansira između legendi, povijesnih činjenica i vlastitih ideja u stripu koji je, uz sve to, i ispunjen akcijom. Također, lijepo je uklopio i likove iz Brodoloma na Missouriju. Moram reći da je ovdje trebao biti ubačen i Digging Bill. To bi onda bilo genijalno.

Ovo je drugi specijal u nizu za kojeg mi se, nakon čitanja, čini da je trebao biti napisan na više stranica jer je pružao puno više prostora za nešto epsko.

Ferri je solidan. Istina, imao je i boljih radova, ali ni ovo nije neka katastrofa. Lijepo je nacrtao vitezove.

Naslovnica je genijalno osmišljena, ali je malo slabije realizirana. Trebalo je biti više vitezova i Zagora je trebalo postaviti u manje čudan položaj.

Sve u svemu, solidno.

Princ vilenjaka
Boselli/Torricelli - 79%
Ovo je neki miks Demona ludila, Horda zla, djelomično Morske strave i Gospodara prstenova. Zaista je ovo nekakva nadnaravna priča s raznim čudno sklopljenim elementima. Ipak, najzanimljiviji je način kako je Zagor završio u Tir-Nan-Ogu. Naime, Mnogooki je ponovno smućkao nekakvo čarobno sredstvo koje je prebacilo Zagora u drugi svijet. Baš mi je zanimljivo kako u ljekarnama Indijanskih vračeva ima svega i svačega. Stvarno imaju poneki napitak za apsolutno sve. To je, ponekada, i pretjerano.

Priča ima i puno akcije te nadnaravnih elemenata koji su mi lijepo sjeli. Sve se odvija jako brzo i nimalo nije dosadno. Jedino što se čini kao da je ovo moglo biti i na više stranica jer je na kraju ispalo malo nedorečeno.

Toricellijev crtez je solidan, možda i njegov najbolji na Zagoru jer se stvarno potrudio i bio u svojem elementu s ovom nadnaravnim pričom. Od blijede kopije Ferrija, postao je jako dobar crtač. Barem u ovom stripu.

Naslovnica je dobra, ali čudna, jako čudna. Ne znam što reći o njoj, osim da je čudna.

Pustolovina u Kanadi
Boselli/Marcello - 73%

7, 7, 8, 7

Ovo je baš ona najobičnija akcijska avantura s Indijancima koji prijete pobunom. Kao i inače, predovodi ih netko tko u svemu ima vlastiti interes, naravno, bijelac. Ipak, ovo je smješteno u Kanadu, pa je, kao, neviđeno i inovativno. Ipak, nažalost, Kanada je jedino što ne liči na već viđene Zagorove epizode

Svjetla strana priče je svakako akcija kojom je strip prožet. Ima dosta nasilja i pucnjave, ali i nelogičnosti koje kvare dojam. Također, ima puno sporednih likova koji nam ne donose ništa specijalno, samo su ubačeni reda radi.

Marcellov crtež je solidan. Iako neki govore da im ne paše, meni se sviđa. Prilično je dobar i definitno bolji od nekih likova koji se danas nazivaju profesionalnim crtačima.

Ferrijeva naslovnica mi nije nešto. Znao je napraviti i bolje naslovnice, a ova avantura u Kanadi pruža pregršt mogućnosti za sjajne naslovnice.

Solidan strip u kojem je, nažalost, jedina specijalna stvar - lokacija.

Vojska duhova
Burattini/Marcello - 80%
Jako zabavna epizoda s puno misterije, akcije i avanture s dobrom atmosferom i zanimljivim referencama na Komandanta Marka. Zanimljivo je to što nam je Burattini otkrio da je ovo zaista ona utvrda u kojoj je obitavao Mark, ali je prava šteta što se on ne pojavljuje.

Recenzent je dobro konstatirao da Zagor u ovoj epizodi radi kao detektiv među ljudima i duhovima koji su svi nečime opsjednuti. Ipak, kao što smo mogli pretpostaviti, pravih duhova nema.

Marcellov crtež je solidan, ali nažalost znatno slabiji od onoga što nam je pružio u Nestalom istraživaču.

Naslovnica je solidna. Nemam što posebno istaknuti vezano uz nju.

Solidan specijal, ali ima i boljih.

Smrtonosna močvara
Burattini/Chiarolla - 21%
Inače volim ostavljati malo duže komentare na recenzije, ali ovo remek djelo mogu komentirati samo jednom rječju: JAO

Kineska sekta
Pelo/Torricelli - 72%
Ah, nova pojava Kineza je obećavala nešto dobro ili barem solidno, pogotovo nakon odličnog Carevog pečata i maestralnih Zmajevih gusara. Nažalost, bivši Zagorov scenarist ni u svojoj drugoj priči nije napisao nešto iole kvalitetno.

Sama ideja sa prolijevanjem krvi zbog zadovoljavanja nekog boga je već viđena, ali interesantna. Nažalost, ovaj je strip koncipiran poput neke video igrice. Naši prijatelji moraju proći kroz 5 arena u kojima će se boriti protiv raznih neprijatelja.

Također, većina dijaloga je potpuno debilna i neuvjerljiva.

Toricellijev crtež je najbolji dio ove priče. Imao je i boljih radova, ali i recenzent je dobro zaključio da na ovako blesavom scenariju ne možete napraviti neki genijalan crtež.

Naslovnica mi se baš sviđa. Nije baš najbolji Ferrijev rad, ali je sasvim zadovoljavajuća. Posebno ako uzmemo u obzir unutrašnjost stripa.

Divlja horda
Moretti/D'Arcangelo - 79%
Ma ovo je nekakav prosječan western s malo izmjenjenom lokacijom i dodatkom jedne, hmmm kako bih je nazvao, kontroverzne teme koju zasigurno ne bismo mogli vidjeti u starijim Bonelli epizodama.

Naime, radi se o otimanju žena i prodaji istih ljudima po pustim predjelima Kanade. Naravno, otimači su Metisi. Je li u Zagoru napisana bilo koja epizoda na području Kanade, a da nisu spomenuti Metisi. Samo zbog toga priči dajem ocjenu manje, pretjeruju s njima.

Iako je tema prilično ružna, u Bonelliju kao da nisu imali hrabrosti ubaciti malo realizma i brutalnijih detalja. Tada bi cijela priča bila podignuta na još malo višu nivo.

D'Arcangelov crtež je jako dobar, ali zbog povremenih greškica ne mogu mu dati najviše ocjene. Također, povremeno kopira Ferrija. E, da, gdje je on nestao? Ne vidim ga na ovim novijim epozodama. (D'Arcangelo, ne Ferri. Znam da nas ke Maestro, nažalost, napustio).

Naslovnica je baš epska i jeziva s tom munjom iza konjanika. Jako mi se sviđa, bravo Ferri.

Vidjevši komentare i ocjene, očekivao sam katastrofu, ali sam ostao ugodno iznenađen.

Posejdonovo prokletstvo
Burattini-Sossi/Ferri - 71%
Sama tema s gusarima uvijek pruža mogućnost da se napiše nešto zabavno i kvalitetno. Nažalost, ovo je prilično dosadno. Čak ni Digging Bill koji inače uvijek donosi dobre avanture ovdje ne pomaže previše.

Ova ideja s potomcima starih članova posade mi je malo bezvezna, na sličan kalup napisan je i specijal Anulkino prokletstvo koje sam pročitao noćas nakon treninga. Opet nekakvi preci, potomci, prokletstva i komplicirani zapleti. Nije loše, ali čitao sam i puno bolje epizode s više akcije i više zanimljivih događsja.

Ferrijev crtež je prilično dobar u akcijskim scenama. Nije to onako sjajno kao ranije. Vidi se da je malo ostario, ali može proći.

Naslovnica mi se sviđa. Vuče na Dylan Doga i ima neke misteriozno-fantastične elemente.

Solidno, ali na momente jako dosadno. Grafički dio priče je definitivno bolji od priče i scenarija.

Anulkino prokletstvo
Burattini/Mangiantini - 80%
Opasnije od kamikaza :-). Ne znam jesu li baš opasnije od kamikaza, ali znam da ih većina ne koristi žmigavce. Instruktor mi je baš danas rekao da na to pazim na kružnim tokovima jer mogu zbog nečijeg nekorištenja žmigavaca pasti ispit. I u ovom stripu se javlja jedna opasna stara žena. Ipak, ona nije opasna zbog žmigavaca, već zbog prokletstva koje je bacila i samim time uzrokovala zaplet stripa.

Strip se, konkretno, bavi prokletstvom koje je sustiglo mladu djevojku čiji se predak bavio lovom na vještice. Dalje upoznajemo niz interesantnih likova, ali glavna priča se vezuje uz prošle događaje koji sd odnose na spaljivanje jedne vještice na lomači.

Ona je, naravno, bacila prokletstvo. Sama radnja je prilično jezovita, napeta i atmosferična. Posebno je interesantan onaj dio sa starim pismima koja svjedoče o spaljivanjima i prokletstvima. U recenziji je baš interesantan dio koji govori o povijesti spaljivanja vještica. Baš mi se svidio.

Mangiantinjev crtež je solidan, krajolici su dobri, ali su likovi malo čudni. Ovo bi sve bilo puno bolje da je strip nacrtao "prime" Ferri. Zagor izgleda malo premlado u njegovoj realizaciji.

Naslovnica je prilično dobra, samo mi nije jasno kamo Zagor gleda. Možda ova prostorija ima prozor i vani prolazi neka zgodna plavuša ili crnka ili brineta ili...

Na putu ubojica
Mignacco/Torricelli - 92%
Danas sam po prvi put pročitao ovaj specijal i baš mi se svidio. Kako bi rekli dečki iz Dubioze kolektiva, ima neku žicu, ima ono nešto. Baš je zabavan, napet do samog kraja i uz to je praćen sjajnim crtežom.

Na prvu sam očekivao neku već viđenu western priču o osveti, ali Mignacco je uspješno izbjegao tu zamku i preusmjerio se prema mitologiji Indijanaca i koristio nadnaravne elemente koji su se veoma lijepo stopili s pričom.

Također, imamo i povremene dobre avanturističke elemente u vidu onog putovanja prema logoru gdje bi se trebao nalaziti vrač. Uz to, sviđa mi se objašnjavanje radnje kroz noćne more. Ovo je dokaz da se flashback može ispričati i na bolji način od lika koji samo krene, ničim izazvan, trabunjati o svojoj prošlosti i tako zauzme trećinu stripa. Baš dobro.

Toricelli je pravi kameleon. Čovjek može promijeniti stil iz stripa u strip i to mi se baš sviđa. Ovdje je, zaista, briljirao koristeći klasičan i ne previše raskošan stil (poput onog u Princu vilenjaka).

Naslovnica je jako dobro osmišljena, ali izgledala bi još puno bolje da je šuma prikazana malo gušće.

Iznenadilo me ovo i to ugodno.

Šamanova grobnica
Paolucci/Chiarolla - 96%
Inače baš i ne volim Chiarollu, ali ovdje je razvalio. Moram reći da je možda i najbolji crtač za crtanje Indijanaca u cijelom Zagorovom staffu. Prikazuje ih na pravi način, kao gorostase grubih crta lica, a ne kao nekakve vesele dječarce.

Priča je sjajna, napeta i misteriozna. Na samom početku imamo uzbudljiv prolog na otoku u kojem poludjeli stari šaman Shawneeja priziva nekog demona. Ipak,ne uspijeva u svojoj zamisli jer ga zaustavljaju suplemenici vođeni novim vračem. On se zaklinje na osvetu. Otok na kojem se sve to zbilo je proglašen opasnim i zabranjen je svaki pristup na njega.

Ipak, kako to uvijek biva, za petnaestak godina, netko odlazi na taj otok. Zašto, kvragu, uvijek svi u stripovima, knjigama i filmovima moraju otići na mjesto koje je zabranjeno i PROKLETO?!?! Ah, valjda je to dobar plot twist. I da, također, ovdje opet imamo znanstvenika koji je samo željan znanja, ali je okružen banditima. Tipično.

Uglavnom, baš pred vjenačanje, mladenci su oteti. Otmičari su, naravno, ljudi iz znanstvene ekspedicije. Naravno, debili nekako oslobađaju demone. Naravno, Zagor i plemenski vrač kreću u borbu. Sjajno je osmišljeno to da je demon neranjiv, ali postoji magična narukvica koja daje snagu svojem nositelju i pomoću nje može ubiti demona. To me podsjeća na one strijele iz Terora sa šeste planete.

Posebnost ove epizode je i to što Zagor, za promjenu, nije taj koji sve riješava. Naime, demoni su poraženi formiranjem magičnog kruga u kojem Zagor nije sudjelovao. On je samo držao demone na sigurnoj udaljenosti za vrijeme stvaranja magije. Na kraju su demoni poraženi i sunce simbolično sviće nad prokletim otokom. Kraj

Sjajna ideja. Sjajna realizacija. Paolucci je osmislio odlučnu priču s odličnim mješanjem čiste akcije, mitologije i horora. Za priču desetka, a za scenarij devetka jer su u nekim segmentima Chico i Zagor previše zapostavljeni. Crtežu ću dati desetku, Chiarolla je inače prilično loš, ali ova misteriozna horor atmosfera mu stvarno jako dobro leži i kao što rekoh, maestralno crta Indijance. Naslovnici s izmijenjenim Zagorovim licem dat ću devetku. Izgleda jako dobro i privlači na čitanje. Ipak zamjerkica je to što je morala biti izmjenjivana.

Ovaj specijal je opravdao svoj naziv i pružio nam specijalnu avanturu u netipičnom okruženju. Na momente je djelovalo kao da čitam Magičnog Vjetra (da, ovo je kompliment)

Mjesec kostura
Rauch/Gramaccioni - 82%
Prvi Zagor kojeg sam ikada pročitao. Zanimljiva, misteriozna radnja, nažalost praćena lošnjikavim crtežom.

Skupina Indijanaca ubijena je i opljačkana za vrijeme svojeg svetog obreda. To izaziva bijes duhova koji kreću ubijati jednog po jednog odgovornog i sijati užas po cijelom području. Neke scene smrti su zaista zastrašujuće.

Sjajna ideja. Zaista sjajna; duhovi se žele osvetiti ubojicama i oskvrniteljima (valjda ta riječ tako glasi, ne znam točno) svetog obreda. Zbog toga stradavaju mnogi ljudi. Od svih likova u najjačem sjećanju su mi ostali stari Indijanac pijanica i mladi par sačinjen od bijelca i Indijanke. Scenarij je također dobar, ali ne sjajan. Radnja je previše raštrkana u nekim trenucima, no onaj dio s duhovima koji se javljaju svakog punog mjeseca je genijalan. Crtež je najslabija karika ove epizode i likovi često izgledaju izobličeno. Naslovnica je odlična, tjeskobna i misteriozna te dobro oslikava radnju. Jedina zamjerka kod ovih specijala je to što u Ludensovom izdanju ne vidimo gornji lijevi kut naslovnice zbog natpisa. Mislim da uopće nije potrebno toliko isticati da strip ima 160 stranica. Nasreću, to je popravljeno u novim brojevima.

Zaključak: kako mi je ovo prvi Zagor kojeg sam ikad pročitao, vjerojatno sam malo subjektivan u ocjenjivanju, ali priča je zaista sjajna i sviđa mi se taj princip duhova osvetnika. Scenarij je dobar jer nema puno suvišnih i sumornih dijaloga. Crtež je najslabiji dio priče. Kao što je netko već komentirao, Gramaccioni svim likovima crta nekakve podočnjake i neki od njih izgledaju krajnje karikaturalno. Ipak, treba priznati, kosture je lijepo nacrtao. Naslovnica je odlična i nemam što prigovoriti osim onog natpisa u hrv. izdanju kojeg sam već prokomentirao.

Ples duhova
Perniola/Mangiantini - 74%
Ajde da jednom bijelci postaju robovi Indijancima. To se barem ne viđa često. Ovdje Zagor mora pokazati da njegova "zakletva" iz Zagor priče prema kojoj će uvijek pomagati potlačenima, bez obzira na rasu, još uvijek vrijedi.

U ovom specijalu mora stati na stranu bljedolikih i pomoći jednoj mladoj ženi imena Molly da nađe muža. Samo što, Molly nije ona tipične, bespomoćna ženica iz westerna. Ona je baš spremna na akciju i na hladnokrvna ubojstva kad god je to potrebno. Zabavno.

Ipak, ima tu nekih malo blesavih dijaloga i naivnih rješenja, pa je radnja stvarno pretjerano zaglupljena u pojedinim trenucima. Naravno, u priču se uključuju i trgovci oružjem zato jer, zašto ne.

Mangiantinijev crtež je daleko od lošeg, ali nije ni u gornjem domu Zagorovih crtača. Pošto je imao i boljih radova od ovog, dat ću neku osrednju sedmicu.

Naslovnica nije neki spektakl, ali mi se sviđa kako je nacrtana i ono sivo nebo koje kao da najavljuje nevolje.

Crna krv
Perniola/Cassaro bros - 73%
Ovo je baš neki filmski strip. Šteta da nije bolje nacrtan.

Sama priča je prilično zanimljiva s puno emotivnih scena, ali i sa pregršt onih akcijskih. Također imamo lijepi omaž prerano preminulom Duncanu. Ovdje imamo blagi doticaj i s problematikom rasizma.

Zagor ponovno dokazuje da ljude ne gleda prema rasi, nego po onome što jesu i bez imalo razmišljanja skače u pomoć neoravedno optuženom bivšem robu. Mora se boriti protiv skupine nemilosrdnih ubojica i to rezultira brojnim akcijskim prizorima

Cassarovi su prilično knjakavi, mogla je ovo biti puno bolja epizoda da ju je crtao bilo tko drugi. Doslovno su srozali ukupni dojam epizode za 20%.

Naslovnica je solidna.

Čovjek iz Mavericka
Zamberletti/Mangiantini - 80%
Tipična western banda, tipični grad duhova i netipični svećenik. Ovo je, manje-više rezime ovog ne tako specijalnog specijala.

Zamberletti je čovjek za ovakve priče. Nepretenciozni westerni bez previše komplikacija sa isključivo realističnim elementima. To je njegov opus na Zagoru. (Barem sam, na temelju dosad pročitanog, ja tako zaključio).

Ovdje imamo jednog bandita koji dugo vremena nije bio u tom "poslu", ali se odlučio vratiti po davno ostavljeni plijen. Ovo nije loše, ali bilo bi bolje na Texu nego na Zagoru.

Mangiantinijev crtež nije loš, krajolici su mu sjajni, sano što povremeno zašteka u prikazu likova.

Naslovnica je baš neka kaubojska i sviđa mi se.

Buđenja
Burattini/Barison - 91%
Sjajna, mračna i strašna priča. Ovaj strip je u potpunosti opravdao etiketu "specijal", jer je stvarno specijalan i netipičan za Zagora. U malom selu u Americi mrtvaci ustaju i osvećuju se ljudima s kojima imaju nerješene račune iz prošlosti. Čisti horor. Početak je odličan i misteriozan, vidimo nekog nepoznatog lika kako ustaje iz groba usred mračne i kišne noći te dolazi do svoje rodbine i ubija ih. S vremenom, sve više takvih slučajeva se javlja i izgleda kao da je počela apokalipsa. I sada svi čekamo... Dylan Doga, jer ovo su njegovi tipični slučajevi, no ovdje netko drugi mora rješiti situaciju - Zagor.

Zagor je u ovom stripu stavljen u netipičnu situaciju. Na početku stripa zapravo ni ne zna s kim se mora suočiti. I sam čitatelj je u nedoumici - radi li se o nekom prokletstvu, epidemiji čudne bolesti ili slučajevima prividne smrti. Jedina zajednička nit svih buđenja je to da probuđeni rješavaju razne stare račune. Na kraju otkrivamo i tko je kriv za sve to. SPOILER ALERT (doktorova žena). Jedino što oni još žele usavršiti je to da mrtvaci budu razumni. Za to im treba potpuna transfuzija krvi, i naravno, opet je nastradao jadni Chico. Zagor ipak spašava stvar i probuđeni doktor ubija svoju suprugu prije no što njega samog ubije Zagor.

Zanimljiva i originalna priča koja još nije viđena na Zagoru ispunjena napetošću i tjeskobom dobiva desetku. Za scenarij ide osmica jer su neki dijalozi nepotrebni i humor (iako ga inače obožavam u stripovima) ovdje malo smeta u ovakvoj horor atmosferi. Crtež je netipičan, još neviđen na Zagoru, ali sjajan. Pravi mračni, ozbiljni horor crtež. Zagor je prikazan ozbiljnije i starije, a Chico izgleda sjajno i komično. Barison bi bio sjajan i na Dylanu. Naslovnica je najslabija karika ovog stripa i malo čudnog Zagorovog izraza lica. Također, mala zamjerka je i ruka koja izlazi iz groba (kao da izlazi Shrek, a ne živi mrtvac :-)).

Ovaj strip je prilično dobar i stvarno specijalan. Posebno ga je atmosferično čitati usred noći, po kišnom vremenu i grmljavini.

Cristopher mora umrijeti
Burattini-Bartoli/Venturi - 79%
Hmmmm. Što reći o ovome. Pa, ideja je jako zanimljiva. Ljudi neobjašnjivo postaju ubojiti u blizini ovog dječaka, kao da ih neka nadnaravna sila tjera na to. Prvi takav slučaj bilo je agresivno ponašanje inače miroljubivog indijanskog plemena, zatim je uslijedio napad prijateljskog trapera na Zagora.

Nakon nekoliko sličnih događaja, Zagor shvaća da ima nešto čudno u tom dječaku. I, uistinu, saznajemo da mali Christopher ima telepatske moći nalik onima mutanta Rendalla Skulla. Može natjerati ljude da promjene svoje ponašanje i prilagode ga njegovim željama.

Ipak, posebno je zanimljivo to što on ne može baš najbolje kontrolirati svoje moći pa mu često izmiču kontroli te može napraviti veliku štetu. Na kraju, vidimo i nešto netipično za Zagora. Ne riješava problem sjekirom, već razgovorom i stavlja se u svojevrsnu očinsku poziciju naspram Christophera. Tako ga uspijeva smiriti.

Na kraju, dječak dobiva obitelj koju zaslužuje i ode vozeći se na kolima. Čuo sam da se vratio u jednom od novijih maksi stripova, što me uopće ne čudi jer mi se i ovdje činilo da njegov lik ima potencijala za neke žešće zaplete. Još nisam pročitao taj maksi, ali svakako planiram.

Za zanimljivu ideju dajem devetku, sve je dobro, ali je već djelomično viđeno kod Sculla. Scenarij je malo slabiji, s neuvjerljivim dijalozima i nedostatkom nekih opasnijih dječakovih poteza. Crtež je jako dobar, Venturi ima neke Ferrijevske crte, ali malo vuče na karikaturizam. Ako tu uspije popraviti, bit će vrhunski crtač. Osmica. Naslovnica je okej, ali mislim da bi bilo bolje da je odabran neki nadnaravni motiv ili neki prizor u kojem mali Christopher stvara žestoki kaos. Sedmica.

Zanimljiv specijal sa djelomično maštovitom tematikom. Solidno.

Banda petorice
Altariva/Chiarolla - 83%
Altarivin jako dobar debi. Ponovno nam je prikazao temu osvete slične onoj Zagorovoj. Dva brata žele se osvetiti petorici ljudi odgovornima za smrt njihovih roditelja. Tu imamo mnogo zanimljivih emotivnih scena, ali ne nedostaje ni akcije. A moram spomenuti i blage elemente detektivskih romana.

Chiarollin crtež je solidan. Zanimljivo prikazuje likove i kao da je malo poradio na anatomiji.

Također, Altariva zanimljivo koristi onaj motiv kutijice za puder i fino vodi radnju koja, unatoč tome što je potpuno linearna i jednostavna, uspijeva zainteresirati čitatelja.

Ma kraju smo dobili twist koji nitko nije mogao ni zamisliti. Ma genijalno.

Naslovnica je prilično dobra. Edit: baš i nije toliko dobra. Pozadina je efektna, ali je Zagor ispao jako loše.

Tajanstveni brod
Eccher/Sedioli - Verni - 77%
Kada sam listao ovaj strip osjetio sam duh onog starog dobrog legendarnog Zagora s avanturističkim, napetim i misterioznim epizodama. Također, pojava posade s Golden Baby je uvijek veliki plus i baš je dobro vidjeti ih opet.

Ovdje strip počinje s nizom neobjašnjivih ubojstava raznih ljudi sa jednog broda koji je nedavno stigao iz Afirke. Sumnja pada na našeg prijatelja Orsovica sa Golden Baby. Ipak, bio je drogiran protiv svoje volje i ničega se ne sjeća.

Uvod je bio baš dobar, ali priča kasnije gubi na napetosti i njezin dojam jako slabi. Pogotovo s pojavom onog Dicksona i činjenicom da Zagorovo ponašanje varira od krajnje opreznog do totalno naglog i nepromišljenog. Očito je da Eccher ne poznaje još dovoljno Zagorov karakter, ali za debi je to ispalo sasvim solidno.

Verni je, u kombinaciji sa Sediolijem ovdje jednostavno maestralan. Sve su sjajno nacrtali: od likova, krajolika i emocija do napetih akcijskih scena. Jednostavno su razvalili ovdje.

Naslovnica je fora, u stilu Bleka Stene, ali je nekako malo čudno ukošena.

Sve u svemu, solidan strip koji je morao biti i bolji jer je imao potencijala.

Stvorenja iz tame
Testi/Barison - 69%
Ehhhh....

Barisonova iznimna sposobnost da maestralno prikaže horor i mračnu atmosferu je istovremeno dar i prokletstvo. Zašto prokletstvo? Zato što Nolitte više nema, Sclavi već dugo ne piše za Zagora, a nitko u trenutnom Zagorovom scenarističkom staffu očito nije sposoban napisati dobar i napet horor strip bez da to ode u sferu trash-horora ili u krajnju karikaturalnost. Bilo bi sjajno napraviti neku alternativnu ediciju u kojoj razni novi crtači mogu na svoj način interpretirati stare klasike serijala. (Zamislite da Barison nacrta Sveti brijeg ili da Della Monica odradi Bignottijeve završetke Zimske Zmije i Terora sa šeste planete u svojem stilu. Ili, pak, da Nuccio odradi neke od epizoda koje su crtali Gamba ili Segna.) Ipak, to nije realno, pa će Barison najvjerojatnije trošiti svoj talent na traljave epizode poput ove ili onog kolorca Witiko.

Ovdje smo dobili nekakvu čudnu priču. Kada kažem čudnu, stvarno milsim ČUDNU. Dakle, nakon toliko godina u Darkwoodu, Zagor po prvi puta ovdje saznaje da je ona nastanjena nekakvim zastrašujućim stvorenjima. Također, saznajemo za neku pećinu snova u kojoj se pojavljuju čudovišta iz ljudskih snova. Dok sam ovo čitao, osjećao sam se jako zbunjeno. Malo lovimo nekakve bandite, pa se odjednom pojavljuju neka čudovišta i mi to sve čitamo kao nešto najnormalnije i uopće nas ne bi trebalo čuditi što dolaze nekakva random čudovišta svakog trenutka. Ovo me malo asociralo na Kafkinu Preobrazbu. Ne sama radnja stripa, ali činjenica da nešto potpuno apsurdno prihvaćamo kao normalno. Tako se ovdje uopće ne čudimo pojavi ovih stvorova, a ne čudi se ni sam Zagor.

Zanimljivo je i to što se ovdje ponovno pojavio šerif Kowalski kojeg smo vidjeli u prošlom Barisonovom specijalu.

Priča je čak i dobra te je imala potencijala da ispadne dobro, ali traljav scenarij ju je upropastio. Uopće nisam uspjevao uhvatiti neku nit radnje čitajući strip. Samo su se redali događaji i čudovišta, pa se najednom Zagor sjetio da mora ići probuditi nekog lika iz čijih snova su izašla čudovišta. Moram reći da sam stvarno, po prvi puta u životu, bio istinski zbunjen radnjim nekog Zagorovog stripa. Crtež je sjajan i mračan te su čudovišta prilazana prilično dobro. Naslovnica mi se sviđa.

Knjiga sjena
Perniola/Russo - 84%
Novi primjer odlične ideje koju je zeznula lošnjikava realizacija.

Sam početak je genijalan, radnja počinje in medias res, buđenjem naših prijatelja u sobi jednog saloona. Ipak, nije se dogodilo ono na što smo svi pomislili. Ne, Zagor i Chico nisu pokupili nekakve lijepe djevojke i u stilu filma Mamurluk zaboravili događaje prethodne burne noći ispunjene alkoholom i raznim drugim oblicima zabave. Dogodilo se nešto sasvim drugo.

Uskoro bivaju optuženi za ubojstvo i počinje sveopća potjera za njima. Ipak, izbavljaju se uz pomoć Cheveya, indijanskog šamana koji se razumije u bjelačku "magiju". Uskoro saznaju da je uzrok svih nevolja mađioničar Castaldo.

Također, uz Castalda, vezana je još jedna zanimljivost. Saznajemo da je Castaldo bio nekakav neuspješni mađioničar koji je odlučio prodati dušu nekakvom nadnaravnom demonu. Dakle, demon je postao sastavni dio Castalda i vodio sve njegove postupke, a zauzvrat je Castaldo dobio moć da radi prave mađioničarske trikove. Ipak, ima jedna caka: demon zahtijeva povremene ljudske žrtve.

Sama kulminacija radnje odvija se u Bostonu, preciznije u kazalištu. Tamo Castaldo odrađuje svoju predstavu i odlučuje nahraniti demona dušama gledatelja. Tu iz njega izlazi demon i pravi Castaldo uviđa svoje greške te se odlučuje žrtvovati.

Russov crtež je vrlo dobar, odlično crta ljude i pozadine. Jedina mala zamjerka je to što bi mogao još malo poraditi na sjenčanju.

Priča je dobro osmišljena i iskače iz sfere već viđenih epizoda. Scenarij je malo slabiji, priča gubi napetost u jednom trenutku usred radnje. Prava šteta, jer je početak bio genijalan. Crtež sam već komentirao, pa mi ostaje samo naslovnica. Jako je dobro osmišljena i nacrtana, jedino je šteta što i demon nekako nije ubačen na nju.

Zaista specijalna epizoda

Put za raj
Secchi/Mangiantini - 67%
Dobra priča koju je s*ebao loš scenarij. Na početku je baš bilo napeto i razvijala se neka polumisteriozna atmosfera. Baš su me zaintrigirali čudaci koji nastanjuju New Eden. To je nekakva vjerska sekta koja povremeno žrtvuje ljude nekakvom božanstvu kako bi ostali u blagostanju. Već viđena tema, ali zabavno je za čitanje.

Također, tu je i Dempsey kojeg je Zagor na početku lovio, ali su se kasnije morali udružiti u spašavanju svojeg života. Priča je prilično dobra i tečna do samog kraja kada je sve izgubilo smisao.

Zanimljivo je i to što u cijeloj epizodi nema Chica. Vjerojatno ga je Zagor ostavio u nekom restoranu sa dva dolara u džepu, a ovaj se je najeo kao gospodin, pa je u nemogućnosti da plati morao ostati prati tanjure dok ne isplati hranu.

Uz to, recenzent je lijepo istakao detalje u kojima Zagor nije uspijevao u ničemu.

Mangiantini je solidan, mogao bi puno bolje, ali ipak ne vidim čemu toliko pljuvanje po njemu.

Naslovnica je solidna, ali njen motiv pucnjave baš i nema neke veze s epizodom. Trebali su uzeti neki bolji motiv. Također, zašto je nebo bijelo?! Zar im je ponestalo boje u redakciji?

Povratak u kuću užasa
Burattini/Sommacal - Voltolini - 51%
Opet Burattini roka po povratcima. Ovoga puta to nije povratak nekog lika, prijatelja ili neprijatelja. Vraćamo se na staro mjesto radnje jednog Nolittinog klasika. Kuću strave.

Ipak, više je stravičan ovaj strip, nego sama kuća. Pa zar Burattini može biti toliko nemaštovit da ima potrebu izimati stare priče, prepričati ih flashbackovima i malo nadodati nove događaje. Pa specijal bi trebao biti edicija sa specijalnim epizodama, a ovdje nema ništa specijalno. Baš ništa...

Tužno je kako se Burattini srozava od čovjeka koji je, uz Bosellija bio najzaslužniji za Zagorov preporod u svenarista koji postaje razlog zašto Zagoru treba novi preporod. Više od pola radnje otpada na prepričavanje stare epizode i na nekakve pokušaje komedije. Zaista tužno. Nolitta vrati se.

Crtež je čudan, malo je jako dobar, a malo je katastrofalan. Ne znam kojeg boga rade. Valjda su svi vrhunski Zagorovi crtači ili preminuli, ili prešli na Texa. Naslovnica je jako dobra i dramatična. Upravo je ona najbolji dio ovog stripa i obećava nešto dobro. Šteta što ovdje obećanje nije ispunjeno...

Edited by - Qwertz on 16/08/2022 13:18:02
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 17/08/2022 : 12:39:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Još su ostali samo maksiji i onda slijedi veliki izračun prosječne ocjene za cijeli (zapravo, većinu) Zagorovog serijala. Moram priznati da nemam ni približnu predodžbu koja će to ocjena biti. (Naravno da Zagor zaslužuje čistu desetku, ali zanima me realna brojčana ocjena)

Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 17/08/2022 : 13:08:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Dolina vjetra
Siciliano/Chiarolla - 51%
E ovo mi se baš nije svidjelo i smatram da je jako dobro što su idući maxiji bili puno bolji i kvalitetniji. Ovo je moglo biti puno zanimljivije, imali smo priliku da dobijemo avanturističku priču o potrazi za izgubljenim čovjekom u pustinji. Mogla je ovo biti nekakva pustinjska verzija Nestalog istraživača, ali nije ispala tako.

Zaista je malo glupo što u svakom kutku svijeta u stripovima, ne samo Zagoru već općenito, u svakom stripu mora postojati nekakva čudnovata izgubljena civilizacija koji nitko prije glavih junaka nije otkrio.

Na trenutke sve vuče i na Mad Maxa, a zanimljiv je detalj konstantnog puhanja vjetra u dolini.

Chiarollin crtež je solidan, ali na trenutke je malo brljao u prikazima likova što je najvjerojatnije rezultat brzog crtanja.

Naslovnica je fora i dobro je dočarano puhanje vjetra. Jedino mi se čini da je Chico malčice premali i samo zato ne mogu dati maksimalni desetku za Ferrija.

Smatram da je ovo solidna epizoda, ali da je u prvijencu nove edicije trebala biti neka bolja epizoda. (Možda Dugo putovanje, ali vjerojatno još nije bila gotova u trenutku izdavanja prvog maxija).

Užasno prokletstvo
Burattini/Chiarolla - 74%
Zabavna epizoda koja je, nažalost, već viđena u nekim segmentima.

Ponovno imamo lokalnog moćnika koji želi istjerati/istrijebiti Indijance iz njihovih teritorija zbog vlastitih poslovno/posjedničkih interesa. Ipak, novost je da je na njega bačeno prokletstvo.

Dvije stvari koje bih morao istaknuti su to da je Zagor stavljen u sporednu ulogu i radnja se gradi na drugim likovima, što je svakako zanimljiv koncept. Druga stvar, odnosno lik je svakako stari Mowka koji je stvarno živopisan lik.

Chiarollin crtež je solidan, ali na trenutke izgleda ružno i prezbrzano sa malo previše crnila.

Mislim da se naslovnica ne odnosi na ovu epizodu, ali sviđa mi se i baš izgleda avanturistička.

Dugo putovanje
Burattini/Chiarolla - 92%
Napokon sam i ovo pročitao i baš mi se svidjela ova odlična, realistična priča koja u sebi ima i nekoliko stvarnih događaja koji su dobro izmješani sa dodatnim pričama vezanima uz Zagora i neke od sporednih likova.

Povijesna pozadina ove priče je zaista srcedrapajuća i pomalo zastrašujuća. Toliko je loše da ni sam Zagor nije mogao utjecati na tragične događaje. Radi se o jednom od najboljih dokaza da su Amerikanci zaista licemjerne svinje. Danas govore nešto o miru, demokraciji, toleranciji i jednakosti. Pljuju po ratu u Ukrajini, da, stvarno je užasno biti Ukrajinac u ovim vremenima, ali zanimljivo je da nitko nije prigovarao kada su poubijali na tisuće djece i drugih ljudi u Siriji, Afganistanu Vijetnamu i ostalim mjestima. Također, direktno su krivi za izumiranje jednog veličanstvenog naroda, naroda američkih Indijanaca. Forumaši koji su rođeni 1970-ih/1980-ih sigurno su čuli pjesmu švedskog benda Europe pod naslovom "Cherokee" koja govori o tragičnom maršu suza koji su Cherokkeji morali preći jer ih je američka vlada natjerala na to.

Zagor i Cherokee-odvjetnik Satko bezuspješno pokušavaju pomoći jadnim ljudima. Ali, po prvi puta, sve je uzalud. Nisu mogli učiniti ništa i po prvi puta je Zagor očajan i bespomoćan. Naime, ono što se dogodilo u Divovima dobra i zla događalo se u nekom paralelnom svemiru. Ovo se događa za pravo.

U stripu odlično vidimo sav očaj i svu bol jednog naroda koji je stoljećima u miru živio u svojim domovima. Živjeli su u miru, sve dok ih nisu istjerali. Mislim da niti jedan crtač nije bio bolji izbor za ovaj strip od Chiarolle, koji je bio odličan, unatoč nekim standardnim manjkavostima.

Naslovnica je mogla biti i bolja, ali okej.

Čovjek s crnom maskom
Moretti/Donatelli - 46%
Idućoj epizodi ovog maksija dao sam desetku za crtež iz čistog poštovanja prema Donatelliju jer mu je to bio zadnji rat. Kako ovo nije Donatellijev zadnji rad, mogu biti i realniji i reći da ovo, jednostavno, nije dobro. Stari majstor nije više ni sjena samog sebe iz najboljih dana.

Sama priča je, paaaaa, čudna i pomalo besmislena. Imamo nekakvog discount Zoroa koji ubija sve ljude koji imaju bilo kakve veze sa zlatom i sve prikupljeno zlato baca u vatre Klete Gore.

Radnja nije baš dobro viđena i ima previše slučajnosti za prelaska sa događaja ma događaj. Kao da je Moretti imao neku ideju, ali nije najbolje znao kako da je sprovede u djelo.

Crtež sam komentirao, a naslovnicu također, na recenziji druge priče ovog maxija.

Sjena na suncu
Burattini/Donatelli-D'Arcangelo - 61%
Priča i scenarij su labavi. Imamo pomrčinu koju Indijanci tumače kao loš znak od bogova, ili čega već. Nekako za to optužuju bljedolike i spremaju se za novi rat. Naravno, Zagor kreće to zaustaviti. Kao i inače, tu je i neki lažni prorok koji, po običaju, priča hrpu gluposti.

Epizoda se ističe samo po tome što je ona Donatellijev posljednji rad na serijalu. Nažalost, preminuo je crtajući ovu epizodu. Počivao u miru. Epizodu je solidno dovršio D'Arcangelo. Dajem desetku iz čistog poštovanja, iako realno crtež nije za desetku.

Nema baš nekih upečatljivih likova, osim možda onog vrača, a i sama epizoda nije baš pamtljiva.

Naslovnica je solidna. Klasična scena potjere na kojoj ipak moram istaknuti neke interesantne pojedinosti. Prva: pogledajte samo kakvu je facu napravio konj kada mu je koplje proletjelo pored glave. Smijeh. Druga: Zagorovo lice mi izgleda kao da ga je nacrtao Sedioli, iako mi se čini da on još tada nije bio u Zagorovom staffu.

Lošnjikava epizoda, ali može ju se pročitati.

Napuštena utvrda
Burattini/Cassaro bros - 68%
Jako dobra, misteriozna i napeta priča koja nas drži prikovanima uz strip od početka do kraja, jer ne znamo što će biti na idućoj stranici. Ipak, Cassarov crtež je bolan za gledanje. (Crtež braće Cassaro, zapravo. Ne da mi se brisati četvrtinu komentara, pa ću radije ovako nadodati :-))

Sjećam se da mi je ovaj strip dala tatina teta (nemam pojma koji je naziv za tu rodbinsku vezu. Prateta, možda?) . Uglavnom, tada sam tek počinjao s čitanjem stripova i bio mi je prvi put da se susrećem s ovako velikom epizodom. Ipak, bila je stara godina i ionako sam planirao ostati budan barem do ponoći, pa sam krenuo pročitati strip.

Tada sam ga jedva pročitao. Ipak, nakon nekoliko godina, pred jedno 2 dana, ponovno sam ga pročitao i baš mi se svidio. Ajde, osim crteža. Cassarovi su stvarno lošnjikavi crtači.

Ferrijeva naslovnica je lijepa, iako baš ne pogađa bit priče. Možda je mogao ubaciti neke demone na nju. Ali, ajde, neću previše komplicirati, dobra je.

Sama ideja priče mi je baš zabavna. Imamo misteriozne nestanke, imamo misionare u Indijanskim plemenima, imamo usijane glave, imamo vojnu utvrdu na zlom glasu, imamo zločestog zapovjednika utvrde koji petlja sa crnom magijom i, naravno, imamo Zagora koji mora riješiti brojne probleme koji ne prestaju dolaziti.

Ipak, u nekim trenucima priča kao da je malo prenategnuta i nepotrebno zakomplicirana, ali, s druge strane, Burattini se iskupljuje dobrim akcijskim scenama i interesantnim prikazom zlobe koja se krije u Carmodiju.

Jako dobra priča koja je napeta i zanimljiva od početka do kraja, sa samo malo otegnutosti u pojedinim trenucima koju kvari crtež. U svakom slučaju, zabavno.

Noćna mora na moru
Mignacco/Cassaro bros - 62%
Ne znam zašto se svi toliko čude ovom naslovu. Noćna mora na moru. Pa, talijanski naslov je doslovno preveden na naše.

Inače su epizode s Fishlegom genijalne, ali ova je malo slabija. Ideja je bila prilično dobra. Nestali mornari i potraga za njima. To je stvarno moglo izrasti u genijalnu pustolovinu. Također, posada Dark Sharka je prilično jezovita i oko njih je razvijena mračna atmosfera.

Šteta da nismo dobili malo epskiju avanturu jer more zaista pruža bezbroj mogućnosti za razvoj radnje. Također, ovdje imamo previše digresija na glavnu radnju, a i sam neprijatelj nije baš najjasnije definiran. Shvatit ćete o čemu govorim ako pročitate.

Crtež braće Cassaro je prilično slab. Likovi su dobri samo u kruonim kadrovima, a ostalo je jako loše. Tijela su deformirana, sjenčanje bezvezno.

Naslovnica je jako dobra ali je kvari čudno Fishlegovo lice.

Tajni agenti
Burattini/Sedioli - 76%
Ovo je neki realistični, moderni Zagor sa urbanim elementima i potencijalnim međunarodnim zapletima. Uz sve to, ovdje imamo i tajne agente. Naravno, netko ih želi ubiti i, kao inače, Zagor to mora spriječiti kako ne bi došlo do komplikacija internacionalnih razmjera.

Dodatak svemu su i interesantni tajni agenti koji su nositelji te nekakve dodatne note ozbiljnosti u stripu. Ipak, početak je bio malčice dosadnjikav sa previše priče i objašnjavanja koja nikome ne trebaju. No, u drugom djelu priča dobiva na dinamici i postaje puno zanimljivija.

Sediolijev crtež je solidan. U početku priče je bilo i katastrofalnih djelova, ali se odmicanjem priče prema kraju i crtež poboljšavao. Neke je djelove stripa nacrtao genijalno, ali likovi mu malo vuku na karikature.

Ferrijeva naslovnica je, također, solidna. Nije na njoj prikazano ništa specijalno, ali izgleda prilično zanimljivo.

Zaključak: zabavna epizoda koja ne donosi ništa posebno, ali ju se može pročitati bez povraćanja

Marinci
Capone/Della Monica - 86%
Povijesni kontinuitet u ovom maksiju ne postoji, ali nema veze. Zagor je ionako vanvremenski junak. Ovdje se po prvi puta susreće sa posebnom vojnom granom - marincima. Ne samo da se su sami marinci kao tema prilično interesantni, već je i Della Monica briljirao na crtežu.

Baš su dobre scene gdje Zagor trenira vojnike. Također, većina likova je jako dobro okarakterizirana i odlično se uklapaju u akcijske scene kojih strip ima u izobilju. Baš mi se sviđaju ove realistične teme u stripovima.

Odlično je to što su marinci prikazani drukčije od tipične vojske u Zagorovom svijetu, pa zaista dobivamo dojam da se radi o posebnom, elitnom odredu.

Naslovnica je jako dobro osmišljena, ali činjenica da je Ferri plagirao sam sebe (Mr. No ide u rat) i malo lošije nacrtao Zagorovo lice, tjera me da malo spustim ocjenu.

Jako dobar maksi.

Ratnici
Burattini/Prisco - 92%
Zabavna i jednostavna epizoda koja nam opet donosi prijetnju indijanskog rata. Ovdje je jedan lik uspio okupiti ratnike iz raznih plemena kako bi ih poveo u rat. Nema tu neke filozofije, samo akcija.

Ovdje se i Zagor mora boriti protiv Indijanaca, iako je inače njihov zaštitnik. Zaista zabavno, s interesantnom pojavom karizmatičnog Kaimakana čiji je lik jako dobro osmišljen. Ima i puno nasilnih scena, što mi se baš sviđa.

Priscov crtež je, jednostavno, sjajan. Čovjek zna crtati, a Indijanci mu leže kao budali šamar. Zaista dobro prikazuje i akckjske scene kojih ovdje ima puno.

Naslovnica je solidna. Mogao se odabrati i bolji motiv, ali okej. I ova akcijska naslovnica dobro izgleda.

Definitivno jedan od boljih maksija.

Plameno brdo
Burattini/Cassaro bros. - 61%
Zanimljiva ideja sa reakcijom Indijanaca na prirodnu katastrofu u vidu vulkana koji eruptira. Kao i inače, smatraju to upozorenjem od bogova te optužuju bljedolike vojnike za bijes bogova. Naravno, rješenje je žrtvovati vojnike vulkanu. Naravno, Zagor to neće dopustiti. Smatram da je takva priča sasvim dovoljna, ali Burattini je tu odlučio ubaciti i neku dodatnu ljubavnu priču. Šteta, trebalo je više pisati o vulkanu i njegovim posljedicama.

Crtež je loš. Cassarovi jednostavno loše crtaju. Ovako interesantnu epizodu s vulkanom trebao je definitivno crtati neki bolji crtač od njih.

Naslovnica je vrhunska. Baš izgleda uzbudljivo. Kada bih htio cjepidlačiti, rekao bih da je Zagor prevelik. Ali, neću cjepidlačiti.

Zabavna epizoda s neiskorištenim potencijalom koja je trebala dobiti puno bolji crtež.

Smrtonosna utrka
Perniola/Sedioli - 76%
Kako podignuti prosječnu priču na malo viši nivo?

Ma, ubacite je na snijeg. Ovdje se dogodilo upravo to. Da se ovo ne odvija na snijegu, u dobroj zimskoj atmosferu, bilo bi prilično prosječno. Imali bismo Zagora koji mora dostaviti lijek od točke A do točke B i 2 bivša znanstvena suradnika od kojih je jedan dobar, a drugi zao. Dakle, već viđeno.

Ipak, ovdje nam Perniola nadodaje i interesantnu utrku saonicama koja nadodaje dosta akcije i dinamike u kompletan strip. Ima tu svega, akcije, avanture, nasilja, prilično zabavna i nepretenciozna epizoda koja nema namjeru donijeti nam nešto epski, nešto monumentalno, već nam pružiti popodnevnu zabavu.

Sediolijev crtež je osrednji. Na trenutke vuče na Ferrija, na trenutke na Magnusa, na trenutke je slab. Ali, ajde, može proći jer nije to neka katastrofa poput onih kakve smo znali dobivati u maksijima.

Naslovnica mi se sviđa. Ferri je razvalio. Jednostavno ne znam što bih mu mogao zamjereiti . Sjajna snježna atmosfera.

Tonkin gnjev
Burattini/Pesce - 85%
Jako interesantna epizoda gdje prvi puta vidimo sukob Zagora i njegovog krvnog brata Tonke. Naime, Zagor je pred Tonkinim očima propucao jednog Mohawka. Naravno, to je sve bio taktički potez vezan uz bandite, ali Tonka za to nije znao.

Naravno, moramo uvijek imati nekakve bandite koji se žele okoristiti cjelokupnom situacijom. I ovdje je tome tako. Šteta, veći fokus je trebao biti samo na sukobu Zagora i Tonke i njihovom odnosu.

Recenzent je dobro utvrdio da ne bismo vidjeli nikakvu razliku da je na Tonkinom mjestu bio bilo koji drugi Indijanac. (Uuuu, možda bi sve ispalo epskije da je, umjesto Tonke, ubačen Winter Snake).

Pesceov crtež je prilično dobar. Nije to ništa spektakularno, ali vidi se da si je dao truda.

Naslovnica je genijalna i zaista je obećavala puno bolju priču nego što smo je stvarno dobili.

Orlovi sa sjevera
Capone/Mangiantini - 73%
Ahh, ovo kao da sam vidio više puta u raznim stripovima. Ponajprije u Bleku i Marku, ali i u Zagoru. Glavni likovi stignu usred ničega. Tamo je situacija, naravno, komplicirana do daske. Imamo čudne vojnike, čudne stanovnike, osvetoljubive Indijance i, kao da to nije dovoljno, skupinu zanaskiranih pobunjenika koji prave dodatne probleme

Zagor mora spriječiti potencijalni rat Engleske i SAD-a u priči s dosta likova, akcije preokreta s nekoliko prilično dobrih likova. No, loša stvar je to što ima dosta nekih nelogičnosti i besmislenih djelova priče koji baš ne doprinose najbolje radnji stripa.

Mangiantinijev crtež je čak i dobar. No, puno je bolji u crtanju krajolika nego likova koji često izgledaju premlado. Ali, dobro je prikazao pojedine akcijske scene, pa može proći.

Naslovnica je solidna, ali malo je nemaštovita i generička.

Ajde, ovo je solidno i čitljivo.

Crni osvetnik
Mignacco/Laurenti - 85%
Što s kvragu događa?! U Darkwoodu se pojavio neki lik koji ubija vojnike sjekirom. Je li Zagor prolupao, radi li se o nekakvoj zavjeri, je li se možda pojavilo nekakvo čudovište...pa, svašta je moguće u Zagorovu svijetu. Ipak, ovdje je riječ o čovjeku.

Black Axe, junak ili zločinac, novi Zagor ili njegov neprijatelj. Veoma zanimljiva tema, jer Mignacco zapravo pokazuje što je Zagor mogao postati da je imao malo drukčije životne izbore. Dakle, nepoznati čovjek koji se skriva iza maske Black Axea već neko vrijeme ubija vojnike. Mignacco nas sjajno više puta navodi na krivi trag i pokazuje da zaista zna napisati sjajnu priču kad ima inspiracije.

Dakle, otkrivamo da je prolog priče u kojem vidimo pokolj u nekom selu povezan s pojavom Crnog osvetnika puno godina poslije. Žrtve su, između ostalih, i oni ljudi koji su sudjelovali u pokolju. Na kraju gledamo i epski sukob dvojice izvanrednih ratnika, Zagor i Black Axea, u kojem Zagor, naravno, pobjeđuje. Otkrivamo i tko je Crni osvetnik, nakon što ga Zagor ubije.

Odlična priča praćena napetim scenarijem. Možda je mala šteta što Black Axe nije ostao živ. Bilo bi sjajno vidjeti kako bi se možda on i Zagor zajedno borili za pravdu u Darkwoodu. Ipak, imaju i neke male nedostatke, pa će od mene dobiti devetke. Iako mi Laurenti inače i nije baš omiljen crtač, ovdje je bio prilično dobar i zato dobiva osmicu. Ferrijeva naslovnica izgleda malo čudno, ideja je dobra, ali Black Axe izgleda previše sitno, ili je možda Zagor prevelik, u svakom slučaju, dobit će sedmicu

Jako dobar strip koji je prilično osvježenje serijalu i može ga se bez problema s guštom pročitati više puta.

Čovjek na nišanu
Burattini/Sedioli - 80%
Jako dobra dinamična priča s puno događaja nabijenih akcijom u kojoj Zagor ponovno susreće predsjednika SAD-a i spašava mu život. Uvod sa slonom mi se, također, svidio i zaista je bio atipičan.

Baš volim kada se u strip ubace realistične, gradske scene sa stvarnim povijesnim ličnostima i tako se formira neki kakav-takav kontinuitet. Ipak, malo mi je žao što su Zagor i predsjednik ovdje u oredobrim odnosima. Veći gušt je bio vidjeti bijesnog Zagora koji napada predsjednika u Dugom putovanju. Ali, ajde, Zagor ipak mora biti prikladnog ponašanja kako ga vlada ne bi sankcionirala. :-).

Također, ovi cirkuski likovi su zabavan dodatak. Moram nadodati i da smatram da je komentar o Michaelu Jacksonu ovdje bio krajnje nepotreban, ali nema veze.

Sediolijev crtež je solidan. Šteta je što povremeno previše zamasti i zacrni crtež,da to ne radi bio bi kao neka blago karikaturalna verzija Ferrija. Možda crta malo prebrzo, pa to sve ispadne malčice brzopleto.

Naslovnica ima dobar motiv, ali je slabije nacrtana. Možda bi bilo bolje da je prikazana iz malo drukčije perspektive jer ovdje Zagor izgleda premaleno u odnosu na velikog atentatora.

Zračna banda
Burattini/Di Vitto bros - 72%
Zabavan maksi koji nema ništa katastrofalno u sebi, ali me nije oduševio. Imamo malo misterije, imamo interesantne zločince i povratak Ikara la Plumea.

Susrećemo se s avionima što i nije prečesto u Zagoru i sve je ispalo prilično zabavno i barem nije bilo previše dosadno. Ako ništa drugo, radi se o eksplozivima, a ne o alkoholu hehe.

Crtež braće Di Vitto na ovoj epizodi može proći na račun misternoovske nostalgije. Dobro crtaju dinamične scene kojih ima dosta.

Naslovnica je gotovo vrhunska, samo je Zagor malo prevelik. Ona isto kao da je osmišljena za Mr. Noa.

Nije neko remek-djelo koje ćemo pamtiti u vječnosti, ali svakako je zabavno za pročitati za vrijeme dosadnog popodneva.

Tajanstveni otok
Burattini/Chiarolla - 74%
Jako dobra i mračna epizoda s puno akcije i ubijanja u kojoj Chiarollin crtež paše relativno dobro. Sama ideja je već viđena, ali definitivno zanimljiva. Naši junaci stižu na, na prvi pogled, pusti otok.

Ipak, kakav bi to bio jezoviti otok bez nekakvih misterioznih ubojica. Radnje je baš bila napeta i neizvjesnost se fino gradila, kada je Burattini odlučio ubaciti flashback. Prava šteta. Tako je nepotrebno zapetljao i Očajničku utrku.

Mali problem je to što je Zagor prikazan malo previše moćno. Bilo bi to čisto okej da se radi o nekoj epskoj nadnaravnoj epizodi u kojoj mu je sam Manitu podario moći. Ipak, smatram da ga je ovdje trebalo malo prizemljiti.

Chiarollin crtež sam već komentirao. Nije neko remek-djelo, ali može proći.

Naslovnica je jako dobra, ali jedna nelogičnost mi jako kvari dojam. Kako su se, pobogu, uspjeli nasukati onako visoko. Brod je morao poletjeti da završi u onoj poziciji :).

U zemlji Dakota
Mignacco/Mangiantini - 76%
Ovo je baš dobro i napeto počelo. Chico je otet, a Zagor stiže u prerije u kojima su nastanjeni Dakota Indijanci. Ipak, kasnije se radnja malo rasplela u glupom smjeru. Opet dolaze trgovci alkoholom i opet Zagor ne dopušta da se prodaje alkohol u Darkwoodu. Nikada mi nije bilo jasno zašto je toliko protiv trgovine alkoholom. U redu, neki će praviti probleme kad se napiju, ali ne svi.

Iako je pohvalno ubacivanje paralelnih radnji u stripove, ovdje bi možda bilo bolje da nas je scenarist zadržao u neizvjesnosti tako da nam ne otkriva što se događa s Chicom. Onda se, odjednom, u strip ubacuje i misterija vezana uz onu otetu ženu. Možda se stvarno trebalo fokusirati samo na Chicovu otmicu, ali dobro.

Mangiantinijev crtež kroz strip varira od vrhunskog do osrednjeg. Jako je dobar u prikazu krajolika, ali mu likovi znaju izgledati čudno, a ponekad i premlado.

Naslovnica je solidna i to je sve. Nije ništa spektakularno, ali nije ni loša.

Sve u svemu, čitljiv maksi koji je mogao biti i bolji.

Kaznionica na jezeru
Mignacco/Di Vitto bros. - 76%
Ovo je mogao biti jako lijep, filmski, strip da se autor malo više potrudio oko razrade scenarija. Priča sa skupinom kriminalaca koja pokušava organizirano osloboditi jednog druga iz zatvora maksimalne sigurnosti je genijalna. Ne, nisam ironičan. Stvarno je genijalna.

Jedino je problem što se kroz cijeli strip malo previše otezalo, prije nego se prešlo na stvar i krenulo s razradom bijega iz zatvora. Interesantni su mi razni profili kriminalaca s kojima se Zagor sukobljava u ovoj epizodi. Sviđa mi se kako svatko od njih na neki način doprinosi planu bijega iz zatvora.

Onaj Rodgers stvarno vuče na neku blijedu posvetu Mister Nou i na trenutke malo podsjeća na njega.

Ono što jako podsjeća na Mister Noa je, definitivno, crtež braće Di Vitto koji je jako dobar u svemu osim u prikazu likova. Izgleda mi kao da imaju neki defaultni kalup za crtanje glava i samo izmjenjuju specifične facijalne karakteristike kao razlikovni element za likove.

E, naslovnica je maestralna. Ova osvjetljena kaznionica usred noći baš ostavlja neki filmski dojam.

Odlična priča koju je slab scenarij zaustavio da postane još boljom.

Saboreri
Capone/Cassaro bros. - 74%
Netko me sabotira, cijeli život moj. I protiv mene lobira, cijeli život moj...

Vojko V kao je napisao soundtrack za ovaj maxi. Ne znam zašto, ali ovo mi se baš svidjelo. Imamo doticaj sa stvarnim povijesnim događajima bušenja kanala Erie koji bi trebao spojiti sjeveroistok SAD-a i Velika Jezera. Odlično je to što je prerano preminuli Capone u ovih 200 i kusur stranica napisao sjajnu priču s više paralelnih radnji.

Imamo gradnju kanala, potragu Johna Claytona za sinovima, pojavu tajanstvenih sabotera i konačno Zagorovu misiju da riješi sve probleme. Također, sjajno je to što je ovo veoma realistična epizoda s dozom neizvjesnosti. Naime, imamo više sumnjivih likova od kojih je svatko potencijalni saboter

Sjajna, stvarno sjajna radnja koja je mogla izrasti u vrhunski strip, ALI...

.....braća Cassaro. Loše, prilično loše. Prava je šteta što su od mora vrlo dobrih i odličnih crtača u Zagorovom staffu, upravo Cassarovi crtali Sabotere. Možda bi cijeli dojam bio puno, puno, puno bolji da je ovo crtao netko drugi. Primjerice: Ferri, Della Monica, Dotti, Andreucci, Rubini, ma bilo tko. Bio bi to onda jedan od klasika serijala.

Ferrijeva naslovnica je jako dobra, jedino ovaj propucani momak do Zagora izgleda jako čudno.

Solidan i neopravdano pljuvan maxi, barem se Capone potrudio osmisliti nešto novo, a ne prepričavati prastare avanture.

Gospodari oluja
Burattini-Sossi/Chiarolla - 67%
Zabavna epizoda puna nadnaravnog i akcije. Ponovno imamo zaplet gdje mladi Indijanci ne slušaju upozorenja starijih i učine nešto zabranjeno te iz toga proizlaze razni problemi.

Ti mladi Indijanci ovog puta postaju demoni. Baš divno. Nekim čudom, jedan je ubijen i naravno da je potrebno žrtvovati dijete za opstanak moći. Naime, mrtvog Indijanca treba zamijeniti njegovim sinom, kako bi moć svih četvero Indijanaca opstala. Zanimljivo, ali ne previše inovativno.

Chiarollin crtež je ovdje malo lošiji nego inače i malčice brlja s proporcijama i položajima likova. Recenzent je dobro utvrdio da mu najbolje leže mračne epizode i crtanje Indijanaca, pa bi možda bio dobar na Magučnom Vjetru.

Naslovnica na prvi pogled izgleda jako dobro, ali kada malo pozornije bacite oko na Zagora, vidite da i nije tako dobra.

Spasilačka ekspedicija
Rauch/Sedioli - 70%
Ovdje su se vratili Kruger i Mayer koji uvijek donose nešto zanimljivo. I to je, nažalost, najpozitivnija točka ovog maksija. Simpatični Staggler je postao negativac, što je stvarno glupa odluka, s obzirom da je mogao biti baš dobar sidekick.

Zagor se ovdje vraća u Zemlju iz koje nema povratka (ali očito se možete vratiti u nju, nakon što jednom odete.) Moram reći da više nema onaj šarm kojinje nekad imala. Očito je do scenarista, jer Rauch u ovom momentu očito još nije bio dorasao da se uhvati u koštac s Toninellijevim klasikom.

Priča je preotegnuta, previše je nepotrebnih dijaloga, a premalo akcije kakvu je Toninelli ubacio u svoju priču. Također, Rauch nije uspio postići onaj šarm kakav je prethodna epizoda imala.

Također, Sedioli nije Ferri. Solidno je ovo nacrtao, ali povremeno mu oni monstrumi izgledaju krajnje karikaturalno.

Naslovnica je samo solidna i ništa više. Izgleda kao neka obična scena borbe, jedino one siluete u pozadini malo popravljaju dojam.

Solidno

Prolaz između tisućljeća
Burattini/Esposito bros - 87%
Prilično dobra epizoda s dvije radnje. Jedna se dešava 10800 godine prije nove ere, a druga 1830-ih/1840-ih. Dosta dobra ideja je bila da se ubaci taj paralelizam sadašnjosti i prošlosti.

Ipak, ova radnja u sadašnjosti je prosječna. Nema tu ništa spektakularno, a bilo je potencijala za avanturu sličnu Izgubljenom svijetu. Ono s praljudima kojise bore s tigrovima je dobra ideja i prava je šteta što nije bilo malo više akcije u tom smjeru. Najbolji dio priče je definitvno to što ima dosta akcije i solidno karakteriziranih likova

Za crtež su se pobrinula braća Esposito. Prilično su dobro odradili posao i lijepo prikazali brojne scene. Jedino je šteta što povremeno malo bacaju na karikaturizam.

Naslovnica je gotovo maestralna. Borba Zagora protiv tigra. Sjajan motiv. Jedino bi bilo lijepše da je na njoj noć. Zamislite samo zvjezdano nebo u pozadini. Ipak, dat ću 10.

Sve u svemu, epizoda me ugodno iznenadila jer je u ovoj ediciji znalo izaći i puno gorih epizoda.

Legija ubojica
Zamberletti/Chiarolla - 47%
Nikada još nisam odustao od čitanja Zagorovog stripa. Ipak, ovdje se to dogodilo. Kada sam ga prvi put čitao, trebalo mi je 2 dana da ga pročitam koliko mi je bio dosadan. Malo akcije, pa hrpa gluposti, pa malo nepotrebnog pričanja, pa malo akcije, pa iznimno dosadan dio, pa kraj. To je manje-više summa sumarum ovog stripa. Metisi imaju potencijala za nešto zabavno,, ali ispali su dosadni. Moram reči da sam jedva dočekao kraj.

Chiarollin crtež nije baš najbolji, ali je u svakom slučaju bolji dio ovog nedjela devete umjetnosti.

Naslovnica je ok

Put nade
Burattini/Gramaccioni - 77%
Jako zanimljiva priča puna akcije i s dramatičnim iščekivanjem tornada. Iznimno mi se sviđaju epizode s tim prirodnim katastrofama. Također, lik mlade Sharon je jako dobro osmišljen i interesantan je njezin odnos sa Zagorom.

Iako u maxi često upada svakakvo smeće, ovo je bila sasvim solidna epizoda sa dosta upečatljivih događaja. U svakom slučaju, bolje od nekih gluposti s povratcima.

Svidjela mi se inovativna ideja da se ubaci tornado u strip. Mislim da ovo još nismo nikad vidjeli. Gramaccionijev crtež nije baš vrhunski, ali može proći. Iako mi se njegovi raniji radovi više sviđaju, moram priznati da dobro dočarava razne živopisne događaje.

Naslovnica je okej. Izgleda jako dinamično i lijepo je prikazana akcija na njoj.

Novo Verybadovo ludilo
Altariva/Mangiantini - 72%
Napokon neka svježa ideja. Zamjena mozgova, odnosno, bolje rečeno umova. To je sve rezultat Hellingenovih izuma koji su pronađeni. Vlada je učinila veliku grešku i ustupila ih profesoru Verybadu. Pa mislim stvarno, Verybad, very bad, jako loš!!! Nitko ne primjećuje da čovjek takvog prezimena može biti opasan?!?!

Ipak, ideja priče je imala potencijala za nešto epsko. Zamislite da je Zagorov um zamijenjen sa umom nekog ludog vojnog glavešine koji želi istrijebiti sve Indijance tako što ih nahuška u rat protiv nadmoćne vojske.

No, ovdje imamo jednog moćnika koji želi uzeti mlado tijelo svog nećaka i tako nastaviti svoj život, jer ga sadašnje tijelo lagano napušta.

Šteta da ovdje nije bilo malo većih planova s zamjenom umova. Prava šteta!! Ipak, dobili smo nešto relativno svježe i dosad neviđeno.

Mangiantini je stvarno čudan crtač. Jedan kadar nacrta maestralno, a već u drugom jaaako zabrlja. Stvarno mislim da bi ga trebalo upariti s nekim crtačom koji dobro crta ljude, a slabije mu idu pozadine. Jer Mangiantini stvarno lijepo zna nacrtati krajolik, ali Zagor i Chico mu izgledaju, u najmanju ruku, čudno.

Naslovnica je čisto dobra, iako nas navodi na potpuno krivi trag. Djeluje kao da je Verybad kreirao neku inovativnu spravu za mučenje, a ne stroj za zamjenu umova.

Ipak, sve u svemu, čitljiva i zabavna priča.

Meta: Bat Batterton
Mignacco/Cassaro bros. - 59%

Ma jooooj. Braća Cassaro stvarno ne crtaju dobro. Znam da ljudi moraju od nečega živjeti, ali stvarno su ajme joj. Mislim da su možda i jedni od najgorih crtača u kući Bonelli, ako ne i najgori. Ipak, ako je istina da je Bonelli na samrti rekao da se nikoga ne smije otpustiti, trebalo bi im dati neki njihov niskobudžetni serijal.

Ova priča sama po sebi nije nešto, ali bi zasigurno bila bolja da ju je crtao neki bolji crtač. Ponajprije, Battrerton donosi humor, a Cassarovi nisu baš dobri u prikazu humora. Početna ideja sa dvije zavađene obitelji mi se sviđa i pružala je mogućnost za dobar western strip. Nažalost, otišlo se u nekom misterioznom smjeru sa onim nestalim novinarem. Šteta.

Ima ovdje i nekoliko napetih scena, posebno ono na početku s nekim misterioznim ubojicom. No, sve se rastopilo do kraja stripa i ostavljen je loš sveukupni dojam.s

Naslovnica je solidna. Ima neku misterioznu atmosferu, ali nažalost unutrašnjost stripa nije u skladu s naslovnicom.

Čovjek koji je vidio budućnost
Altariva/Di Vitto bros. - 62%
Solidna epizoda, ali ništa više od toga. Imamo Indijanca koji vidi budućnost. Često predviđa tragedije i one se ispunjavaju. Njegovo pleme želi započeti rat, ali on doživljava strahovite vizije.

Također, dolazi do netipične perspektive gledanja na Zagora od strane Indijanaca što je manje-više najjači dio priče. Ubacio je Altariva i nekoliko Chicovih ludorija, ali čini mi se da je to učinjeno za malo proširivanje broja stranica, čisto da epizoda ne bude jednodjelna za redovnu seriju.

Crtež braće Di Vitto je solidan, ali moram reći da su bili bolji na Mister Nou gdje su ulazili u top 5 crtača. Ovdje su tek osrednji. Ipak, odlično su odradili one mračne vizije s Zagorom.

Naslovnica stvarno nije nešto. Možda je i jedna od najlošijih Ferrijevih. Indijanac je skoro velik kao konj, Zagor izgleda čudno, a na nebu se vide tragovi aviona. Imao je Maestro puno boljih radova.

Osrednja epizoda za jedno čitanje.

Otpadnici
Zamberletti/Di Vitto bros. - 51%
Slaba priča. Nema tu neke prave poante, nema želje da se napiše nešto ozbiljno iako je tema solidna. No, kao prvo smješno mi je što tu nekakvi bezvezni odbačeni vojnici kao mogu postati toliko moćni i organizirani da uspiju organizirati atentat na premijera Britanije. To mi uopće ne djeluje realno. A kad bi to i učinili, ne vidim kako bi zbog toga SAD zaratile s Britancima. Najvjerojatnije bi ili izručile ili streljale krivce.

Mislim da je Zamberletti htio napisati neku špijunsko-akcijsku priču, ali se nije proslavio. Ponajprije je razlog tome premali broj stranica da se napiše išta iole kompleksno.

Vrhunac gluposti je ono kad je Zagor infiltriran u kamp neprijatelja maskiran u Zagora. Stvarno besmisleno. Kako nitko nije prepoznao nadaleko poznatog Gospodara Darkwooda.

Ubačeno je jako puno likova koji ničemu ne služe i imam dojam da je Zamberletti započeo pisati kompleksan strip, ali se sapleo na pola puta te nije znao što i kako dalje.

Braća Di Vitto su osrednje nacrtali ovu epizodu, ali ne treba im zamjerati. Ni veći umjetnici se ne bi mogli proslaviti na ovako glupom scenariju.

Naslovnica stvarno nije nešto. Možda je i jedna od najlošijih Ferrijevih. Indijanac je skoro velik kao konj, Zagor izgleda čudno, a na nebu se vide tragovi aviona. Imao je Maestro puno boljih radova.

Ova epizoda dolazi u donji dom Zagorovih epizoda. Slabo.

Ubojice Indijanaca
Burattini/Prisco - 83%
Cherokee, marching on the trail of tears. Svaki put kada netko spomene Cherokeeje sjetim se ove legendarne pjesme legendarnog švedskog benda Europe. Svi znate da su Cherokeeji česti gosti Zagorovih epizoda i gotovo uvijek garantiraju jako dobru epizodu. Pa, svaki Zagorov fan sjetit će se maksija broj 2 pod naslovom "Dugo putovanje". Ono je baš genijalna epizoda. Iako ovaj maksi ne možemo nazvati klasikom poput ovog prije spomenutog, svakako je jako dobar i čitljiv.

Zaplet ove epizode je interesantan. Netko je pokušao ubiti Satka, Cherokee odvjetnika i Zagor želi saznati tko je to i kazniti ga. Također, želi razjasniti cjelokupnu situaciju koja je ispala prilično komplicirana.

U priču se uključuje nekoliko starih likova i sviđa mi se takav koncept ako autor dobro iskoristi te stare likove, a ne da mu služe samo za popunjavanje stranica i neke nepotrebne i blesave dijaloge kao što je tome bio slučaj u Usijanoj stijeni gdje nam je Burattini nepotrebno prepričao susret s Thundermanom i Marcusom do najsitnijih detalja. Zaista je dobro što se ovo sve odradilo u smjeru akcijskog stripa. Iako je recenzent okarakterizirao ovu priču kao prosječnu, ja bih je ipak svrstao u malo bolju kategoriju.

Ipak, moj stav je možda djelomično potaknut Priscovim crtežom koji je gotovo perfektan, ali na trenutke djeluje malo zbrzano, pa ne mogu dati čistu desetku. Malo odskače od tipičnih Zagorovih crtača i ima svoju posebnu viziju. Jako mi se sviđa što ne crta Indijance kao neke anoreksične papke poput većine drugih crtače nego to odrađuje malo bolje.

Naslovnica izgleda dobro, ali čini mi se da baš nema veze s ovom pričom, već je samo odabrana jedna od Ferrijevih ilustracija koje su nastale tijekom njegove karijere.

Sve u svemu, jako dobra priča.

Ulice New Yorka
Burattini/Mangiantini - 69%
Naslovnica je obećavala pravi akcijski strip u gradskoj atmosferi, kao što je to svojevremeno bio Nolittin Akt nasilja. Ipak, to nismo dobili.

Dobili smo relativno inovativnu tematiku otimanja mlade Indijanke u svrhe prostitucije. Zagor, naravno, mora otići u New York i spasiti ju. Veliki minus je to što Burattini nije poslao i Tonku u grad zajedno sa Zagorom. Bilo bi to jako zanimljivo: indijanski poglavica u velegradu. Ipak, očito nema dovoljno mašte za to.

Dobili smo nekoliko zanimljivih akcijskih scena. Posebno su zanimljivi susreti s njujorškim ološem. Ipak, ostaje dojam da se tu moglo puno više i puno bolje.

Mangiantini je ovo odradio prilično dobro. Lijepo je prikazao gradsku atmosferu i sporedne likove. Jedino su mu Zagor i Chico malo lošiji.

Naslovnica je iznimno dobra i prava je šteta da sadržaj stripa nije jednako dobar. Bilo je tu potencijala za puno više od ovoga što smo dobili.

Tajna druida
Zamberletti/Torricelli - 69%
Zanimljiva ideja koja je mogla ispasti i bolje od ovoga. Naime, Zamberletti u Darkwood dovodi nekakvu čudnu zvijer koja ubija sve pred sobom. Imamo tu i solidan misteriozno-jezovit uvid s druidima, ali mali problem je u tome što se Zagor već nekoliko puta sukobljavao s jednim druidom, Kandraxom. Ovi druidi koji se pojavljuju u ovom stripu nisu ni približno toliko zabavni i opasni.

Borimo se protiv neke njihove zvijeri, zajedno s nekim novim likovima u Zagorovom svijetu koji nisu toliko dobro okarakterizirani da bih ih sada nepotrebno izdvajao i opisivao.

Toricelli je sasvim solidno odradio svoj dio. Ima dobrih fantasy kadrova, ali zna i malo zaštekati. Sviđa mi se što koristi više stilova.

Naslovnica je jako dobra, ali Zagor previše liči na Texa u licu da bih dao desetku.

Pripovijesti iz Darkwooda
Puno scenarista/Puno crtača - 98%
Kada sam ovo po prvi put pročitao bio sam oduševljen. Listao sam strip i vidio nešto novo, nešto svježe i dosada neviđeno. Baš mi se svidjela ideja da se stvori jedna priča koja u sebi sadržava više manjih priča. Zanimljivo je to kako ove male priče zapravo možemo i čitati zasebno, bez povezujuće priče. Ipak, i povezujuća priča je bila jako dobra. Crtao ju je genijalni Della Monica i na trenutak kao da nas je vratio u zlatno doba Zagora svojim maestralnim crtežom. Govoreći o zlatnom dobu Zagora, vratio se i Toninellijev stari lik - Banack. U prvoj kratkoj priči saznali smo stvari iz njegove prošlosti. Ipak, nije to onaj klasični Burattinijev način pripovijedanja gdje saznajemo razne glupe i nebitne informacije. Bio je to pravi akcijsko-avanturistički strip sa zanimljivom Zagorovom ulogom. Toffanetti je bio poprilično dobar, drukčiji od klasičnih Zagorovih crtača. Posebno dobar je bio dvoboj sa medvjedom. Druga priča iz pera Contu/Mangiantini je, jednostavno, maestralna. Crtež je na nekoj višoj razini s onim sivo osjenčanim prikazima Američkog rata za neovisnost. Također, motiv one poruke u boci je majstorski izveden. Također, moram reći da sam ostao iznenađen sretnim završetkom epizode. Bio sam 99% siguran da je vojnik izgubio život. Ipak, on ne samo da je preživio, već se i vratio svojoj ljubavi kojoj je uputio pismo još za vrijeme rata. Ma, genijalno. Iduća priča u realizaciji Sediolija i Di Orazia je malo slabija, ali i dalje jako dobra. Donosi nam pravu horor/gotičku atmosferu. Veliki plus je dodatak nadnaravnosti u vidu onih duša koje muče preživjelog opata. Sedioli se malo igrao s kadriranjem i to je ispalo jako, jako dobro. Iako priča nije baš originalna, donosi određenu dozu svježine. Iduća je priča baš prava filmska. Kao da je ispala iz nekog od brojnih westerna. Radi se o revolveraškom dvoboju između zloglasnog revolveraša i Zagora. On želi pobijediti Zagora kako bi mogao steći glas najubojitijeg revolveraša. Ipak, Zagor se ne da isprovocirati i odbija dvoboj. Ipak, prisiljen je na borbu, nakon što Chico bude otet. Duh sa sjekirom, naravno, pobjeđuje. No, nije ubio protivnika. Učinio je nešto puno gore. Bacivši sjekiru, smrskao mu je šaku. Njegova taština ga je koštala mogućnosti da ikada više drži revolver i ubije bilo koga u dvoboju. Bastianoni je bio jako dobar, posebno u kadrovima dvoboja. Ipak, u nekim segmentima malo čudno spaja glave i tijela likova, no neću cjepidlačiti. Zadnja, ali ne manje dobra priča odnosi se na jednu, za Zagora, netipično osjetljivu temu. Silovanje. Indijanka je silovana od strane jednog bijelog trapera i ostala je trudna. Želi se osvetiti tako što će ga ubiti. Ipak, odlučuje da neće ubiti trapera. Samo ga ostavlja šepavim za cijeli život. Na kraju vidimo Zagora u ulozi primalje. Da, po prvi je puta porodio bebu. Zaista jako dobra i dramatična epizoda. U priči koja sve povezuje, pojavljuje se sin Eddija Rufusa, novinara iz Zagorove priče. Saznajemo Eddijevu tragičnu sudbinu kroz nekoliko zanimljivih zapleta. Crtež koji se proteže kroz strip mi se jako svidio i odmaknuo se od ustaljenih normi u Bonelliju. Palac gore. Priče su, također, inovativne i uzbudljive. Dajem im desetke. Jedino je naslovnica malo lošija. Mapa Darkwooda je prikazana prilično bezvezno i nema nikakve veze s događajima na stranicama stripa. Ipak, dajem joj osmicu.

Pravi dašak svježine i inovativnosti.

Ledene zemlje
Rauch/Di Vitto bros. - 79%

Da nisam pratio ovaj forum i da nisam pročitao niti jednu Zagorovu avanturu, ovaj maxi bi bio jedan od najboljih koje sam čitao. U prvoj polovici prikazuju se razna ubojstva i druga nedjela za koja je kriv neki misteriozan lik. Sjajno je to što Rauch i Di Vittovi nisu prikazali negativca i razotkrili njegov identitet sve do druge polovice stripa.

Ima tu sjajnih scena u prirodi, borbi između Zagora i Eskimove bande, dolazak Honest Joa i njegove posade. Ipak, imam jednu malu neodoumicu. Ne mogu se oteti dojmu da je bilo planirano stvoriti mini sagu u kojoj lovimo Eskima, ali da je u zadnji tren odlučeno sve završiti ovdje.

Priča i scenarij su jako dobri, ali ima malo nedostataka pa zato ide osmica. Di Vittosi su ovo solidno nacrtali, likovi su im malo kockasti u nekim kadrovima i mislim da su možda trebali malo prikrivati Eskimov lik. Također, mogli su ubaciti malo više snijega u strip.

Piccinelli je nacrtao sjajnu naslovnicu kojoj moram dati desetku, iako nije najlogičnija. U priči nema toliko snijega kao na naslovnici, te nam nepotrebno otkriva da bi Eskimo mogao biti negativac.

Solidan maxi.

Yukonski kozaci
Perniola/Mangiantini - 79%
Nastavak mini sage o putovanju kroz Sjever SAD-a do Kalifornije. Nakon posljednjeg pozdrava s Eskimom, odlazimo u mali posjet ruskoj koloniji u Novom Arhangelsku gdje su naši prijatelji već bili tijekom druge priče sjevernoameričke odiseje.

Iako bismo pomislii da će princ Rezanov biti glavni sidekick u ovoj epizodi, ta uloga pada u ruke Alexisa Pougatchewa, Nolittinog lika iz stare epizode o došljacima s Aljaske.

Ima dosta akcije u ovoj priči i interesantan je motiv rušenja tiranina koji ugnjetava narod. Prava američka tema, jedino što tiranija ovdje stvarno postoji, a nije razlog ratu samo nafta, kao u većini američkih demokratskih .ekspedicija u egzotične krajeve.

Radnja rušenja tiranina je interesantna i jako mi se svidio put koji su naši junaci morali proćinda ga sruše.

Mangiantinijev crtež je vrlo dobar. Dao si je više truda nego inače i uz standardno dobre pozadine i pejzaže, i likovi mu izgledaju sasvim prolazno.

Naslovnica je dobro nacrtana, ali ne prenosi baš glavnu radnju stripa. Ali, ajde sviđa mi se scena na njoj. Zagor djeli batine, kao u dobra stara vremena.

Neloš strip.

Crni orao
Rauch/Sedioli - 79%
Sasvim solidna i zabavna epizoda s interesantnim povratcima starih likova. Mislim da uopće nije problem ako se stari likovi vrate, ako se oko toga kreira dobra epizoda, a ne neka otegnuta glupost na 400 stranica od kojih će 200 otpasti na flashbackove, 100 na nepotrebne opise detalja iz prošlosti likova, a na samo 100 će se nešto događati. Rauch je ovdje vratio mnogo likova, neke koji su se zadnji put pojavili još za vrijeme sjevernoameričke odiseje, ali je oko njih kreirao zabavnu priču punu akcije.

Uveo je intirgantan lik Crnog orla koji se borio protiv zlikovaca u Zagorovom stilu. Zanimljiv je bio i trenutak u kojem je otkriven identitet tajanstvenog borca. Također, imamo i blagi povijesni kontekst kalifornijske borbe za neovisnost od Meksika. Baš mi se sviđaju ovakve povijesne priče.

Sediolijev crtež je okej, ima i boljih crtača, ali nije katastrofalno. Možda samo da malo poradi na sjenčanju i olakša pritisak tinte, kako mu obrubi likova ne bi bili tako crni.

Naslovnica je solidna, ali moglo je to puno bolje. Lik Crnog orla je baš bezvezno prikazan.

Zabavan maxi.

Jeza iz Drugdje
Puno scenarista/Puno crtača - 79%
Jako efektna naslovnica s 2 ukomponirana prizora.

Crteži su interesantni, svi su manje-više dobri, ali moram posebno istaknuti Bisija koji je razvalio i pokazao da je istinski majstor i Barisona koji je kao stvoren za mračne stripove. Picatto i Troiano su istaknuti s druge strane, nisu se proslavili ovdje.

Ne želim nikome spoilati radnju ovog maksija, a također mi je vrijeme da krenem na trening, pa ću samo istaknuti da sve epizode odišu avanturizmom i nekom malom zajedničkom dozom tjeskobe. A sve su povezane zajedničkim linijom Edgara Allana Poea koji pripovijeda svoje priče u bazi "Drugdje".

Sve u svemu, ovo je ispalo mnogo bolje od mojih očekivanja. Mislim da bi ovakav princip maksija mogao biti dobar za davanje prilika novim crtačima, prije zapošljavanja u Zagorovom staffu za stalno, ali isto tako i za gostovanja nekih od legendi serijala koje više ne rade na Zagoru (Rubini, Andreucci itd.)

Stočari
Burattini/Grammacioni - 85%
Kao što su neki već komentirali, očekivao sam krš, lom i katastrofu. Ipak, ostao sam ugodno iznenađen.

Priča je veoma svježa i inovativna za Zagora. Mislim da ovakvu tematiku još nismo vidjeli. Osage od Vlade dobivaju stoku koja bi im trebala biti dovoljna za preživljavanje zime. Ali Vlada, kao Vlada, opet se radi o nekim mućkama i prevarama i Osage su dobili mršave i bolesne krave od kojih nema pomoći. Zagor mora otkriti kamo je završila stoka namijenjena za Osage i dovesti je do njih.

Okuplja ekipu netipičnih kauboja. Sjajno je to što je Burattini svakog od njih prilično dobro okarakterizirao u kratkim crtama. Posebno je dobro ocrtana povezanost Noela i Gavina. Oni kreću u pravu, pravcatu kaubojsku avanturu u kojoj se moraju boriti protiv neprijatelja, prirode i elementarnih nepogoda. Sjajno je oslikano sve s čime su se pravi kauboji morali boriti.

Ne znam je li priča originalna ili nije, ne zanima me je li već negdje viđena ili nije, sjajna je i od mene dobiva devetku. (Desetka je ipak rezervirana za one prave klasike). Scenarij sjajno prati priču, nema previše dijaloga, i stalno se događa nešto uzbudljivo, bez praznog hoda. Crtež je malo slabiji, ali ima i odličnih prizora u crtežu, pa dobiva sedmicu. Naslovnica je odlična, nemam prigovora i zato desetka.

Šumske priče
Puno scenarista/Puno crtača - 82%
Zabavan maxi s više epizoda u snježnoj atmosferi. Jako dobro. Piccinelli kao da se ovdje više potrudio oko crtanja Zagorovog lica. Priče su vrlo dobre, kao i crtež. Ima finih i interesantnih trenutaka u njima, kao i netipičnih kadrova.

Dezerteri
Perniola/Della Monica - 87%
Prosječna epizoda koja nam ne donosi ništa novo, inovativno ili spektakularno. Ipak, sve je to ispalo sasvim dobro i čitljivo. Imamo puno akcijskih scena i napetosti. Sve se odvija vrlo dinamično i uzbudljivi događaji se redaju jedan za drugim. Samo što djeluje kao da smo to već sve negdje vidjeli. Ipak, ovo je prosječna vojnička epizoda kakve smo često već viđali na Zagoru ili Texu.

Sama tematika dezertera je uvijek zabavna, osim ako scenarij nije neka dosada. Ipak, ovdje je slučaj da je Perniola napisao zabavnu i brzu priču u koju je dodao elemente osvete, ali i jednu neizravnu ljubavnu priču.

Možda bi sve to ispalo i lošije nego što jest, da epizodu nije crtao maestralni Della Monica kojem ne mogu pronaći nikakve zamjerke, posebno ako paralelno s promatranjem njegovog crteža promatramo crtež braće Cassaro ili nekog drugog talenta. Samo neka nam on crta što više epizoda.

Naslovnica je solidno osmišljena i sviđa mi se, samo što je perspektiva malo čudna.

Sve u svemu, maksi s prosječnom epizodom i iznadprosječnim crtežom.

Uz rijeku
Puno njih/Puno njih - 64%
Kratke priče povezane u jednu. Moram reći da je taj koncept bio najbolji u prvom takvom maksiju, gdje je povezujuća prča mogla funkcionirati kao zasebna i bila je puna akcije. U slijedećim maksijima, taj je princip otišao u krasan ku...khmmm. Ovdje, kao i u maksiju s pričama iz "Drugdje", centralna priča ne služi ničemu, osim povezivanja kratkih priča u jednu. Imamo razne likove koji novinaru pripovijedaju o Zagorovim avanturama.

Kratke priče su solidne, do lošije. Mislim da je crtež, svakako bolji dio ovog maksija. Čini mi se da bi crtačima ovdje trebalo dati više prostora da se razmašu i izađu iz standardnih okvira. Moram istaknuti Chiarollu, Oskara i Barisona koji su bili najbolji od 6 crtača kraćih priča te Voltolinija koji je jako dobro odradio centralnu priču.

Ipak, scenariji su mogli i trebali biti bolji.

Naslovnica je dobro osmišljena, ali je Zagor prilično loše nacrtan. Također, u oko me bode ova prva kućica. Jednostavno izgleda čudno.

Odjel omega
Nigdje ga nisam našao. Možda nije ni bio stigao na kioske kod mene.

Fantomski brod
Zamberletti/Chiarolla - 82%
Kakva naslovnica!!!!

E ovo je jako, jako dobro. Ponovno putujemo s posadom Golden Baby. Ovoga puta otplovili smo u nezamislivu avanturu koja je djelomično povijesno utemeljena. Naime, spominje se Philadelphijski eksperiment s navodnim ciljem da se brodovi učine nevidljivima. Nakon misterioznog prologa, započelo je fino izvedeni gradski dio ovog maksija gdje pratimo razne događaje. Ipak, najvažniji dio je, svakako, otmica profesora Colemana koji je pronašao znanstveno objašnjenje za ono što se navodno i u stvarnosti dogodilo tijekom eksperimenta.

Ovdje smo dobili sve što Zagorovu epizodu čini dobrom. (DOBROM, A NE ODLIČNOM. Da bi bila odlična, fali joj "ono nešto"). Imamo susret s našim mornarima, imamo neizvjesnu avanturu, imamo iskrcavanje na egzotičnoj lokaciji, imamo misteriozne neprijatelje, imamo vrhunsku atmosferu plovidbe.

Ipak, priča se malo razvodnila na onom otoku kad su se pojavila ona čudovišta. Mislim da je to bilo potpuno nepotrebno i da se trebalo koncentrirati na plovidbu i razotkrivanje misterija nestanka brodova.

Chiarollin crtež nekada nisam volio, ali što ga više gledam, to je bolji. Jedino mu anatomija povremeno izgleda loše. Ovdje je stvorio dobru atmosferu, sjajno je prikazao plovidbu i razne nedaće koje mogu zadesiti mornare tijekom iste.

Piccinellijeva naslovnica je maestralna i baš vas tjera da kupite strip :). Odlično je osmišljena i kompozicija na njoj je sjajna. Kolor, je također jako lijep.

Ovaj maxi je jedno od najugodnijih iznenađenja iz SBE u zadnjih nekoliko godina.

Edit: navodno je i Nikola Tesla sudjelovao u eksperimentu.

Priče Mnogookog
Puno autora/Puno autora - 78%
Maksija više nema. Zamijenio ga je ovaj neki Zagor plus koji, barem u ovom broju sadrži više kratkih priča povezanih još jednom. Pa, zapravo, dobili smo isti koncept kao kod onih maksija s više priča, ali na manje stranica. A sve to za iste pare. Ovo nije normalno. Prvi redovni Zagor je koštao 7 kuna i 70 lipa, a sada košta 25 kuna. Prvi maxi je koštao 39 kuna i imao je 320 stranica, pa je poskupio na 49 kuna, pa su ga spustili na 288 stranica za 49 kuna, pa su ga spustili na 192 stranice za 49 kuna. Znači, 10 kuna skuplje sa 128 stranica manje. Pa, neću reći da nas šišaju kao ovce, ali...

Ovo je napravljeno na isti kalup kao onaj maksi sa Pričama iz baze Drugdje. Imamo nekoliko kraćih priča povezanih jednom koja zapravo ne govori o ničemu, već služi samo kao konektor za više kratkih priča.

Pričice su mahom osrednje. Neke su malo lošije, neke malo bolje, ali u globalu je to samo neki prosjek. Baš šteta. Mislim da je ovo savršena prilika da nam na Zagoru malo gostuju neki crtači poput Rubinija, Andreuccija, Ville i ostalih sjajnih majstora koje je ukrao onaj lik u žutoj košulji. Nažalost, veće su šanse da, ako se slučajno u ovim kratkim pričama istakne neki dobar autor, on pređe na Texa u roku odmah.

Što se dojmova tiče, sve je manje-više solidno, ali moram istaknuti Venturijevu promjenu stila na njegovoj epizodi. Mislim da je on shvatio bit ove edicije - malo eksperimentiranja, dolazak novih k drukčijih crtača, zapravo, donoše je malo svježine u serijal.

Naslovnica je dosta dobra, ali djeluje mi nekako iskrivljeno/ukošeno. Pozitivna stvar je što izgleda da se Piccinelli jako popravio u crtanju Zagorovog lica.

Sve u svemu, ovo je solidno, a je li dobra zamjena za maxi koji je svojedobno pružio i neke odlične priče, pokazat će vrijeme.

P.s1: Napokon nova Zagorova recenzija

P.s2: Jako dobra recenzija
Tajanstvenu močvaru još nisam čitao.

Edited by - Qwertz on 17/08/2022 14:00:57
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 17/08/2022 : 14:04:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Također, ne smijem izostaviti komentar za ovaj dugoočekivani susret:
Bandera
Boselli/Piccinelli - 87%
Okej, napokon sam ovo pročitao. Pošto je izgledno da ovo neće tako brzo osvanuti na kioscima, odlučio sam učiniti nešto što inače baš i ne prakticiram tako često. Naručio sam strip iz Školske knjige. To možda stvarno i jest način da se brže dođe do stripa, ali jednostavno nije isti gušt kako kad odete do grada, razgledate kiosk, malo prelistate stripove koji se tamo nalaze i onda na temelju neke brzinske prosudbe i trenutačnih financijskih dosega odlučite što ćete uzeti. Zatim čekate da dođete kući, sjednete i na pola sata se uživite u strip. Također, tu je uvijek i onaj efekt nestrpljivosti od trenutka kupovine stripa, do trenutka kada ga napokon pročitate. Ovako, kada ga kupite preko interneta, jednostavno nije isti gušt, ali dobro. U zadnje vrijeme, zbog raznih novonastalih obveza, nisam baš stigao komentirati gotovo ništa što sam pročitao. (Najviše sam čitao Mister Noa i ponekog Texa te Dylana, ali nikako da uhvatim vremena za napisati nešto suvislo o njima.) Ipak, ovo je poseban strip i zaslužuje od mene da žrtvujem neko vrijeme koje bih proveo spavajući. (Još je Riblja Čorba pjevala: Spavam danju, radim noću...). No, dosta gluposti. Prije nego što se osvrnem na ovu epizodu, volio bih se osvrnuti na dvije sjajne Zagorove avanture koje su svojevrsni prequeli ovog crossovera. Dakako, radi se o Teksaškim rendžerima i Krvnoj braći koje sam ponovno pročitao kako bih se bolje uživio u postavke ovog team-upa. Još sam u ožujku ostavio komentar na Teksaške rendžere koji je glasio:

"Genijalan nastavak putovanja po Americi. Boselli je napisao vrhunsko djelo prožeto avanturom i akcijskim scenama koje su u savršenom skladu sa laganim uvodom iz samog početka stripa.

Zagor i Chico šetajući vrućom i suhom pustinjom nailaze na grad Tortillas. U gradu nema nikoga zbog velike vrućine. Tražeći mjesto za odmor, nabasaju na 2 američka bandita - Gunnyja i Sharpa koji maltretiraju Pedra - lokalnog konjušara. Nakon što ih je naučio lekciju, oni se zaklinju na osvetu. Uskoro saznajemo dvije stvari iznimno važne za daljni nastavak priče.

Digging Bill se vratio i traži novo blago. Pedro, njegov konjušar, zapravo nije konjušar, već poglavica indijanskog plemena Quahadi Sivi Vuk. On otkriva Zagoru da su njegovu djecu oteli okrutni banditi Komančerosi. Od tog trenutka Boselli kreće razvijati dvije paralelene radnje: Digging Billovu potragu za blagom i borbu Sivog Vuka protiv komančera s ciljem da vrati otetu djecu.

Zatim se u radnju upliče još jedna strana - rendžeri. Hrabri ljudi koji se bore protiv Komančera i opasnih Indijanaca. Njihov vođa Adam Crane bio je na stupu za mučenje u logoru komančera, ali je stekao povjerenje prema Zagoru i Sivom Vuku nakon što su ga oslobodili.

Tada zajedničkim snagama pobjeđuju komančere i njihovog upečatljivog vođu El Diabla koji redovito citira biblijske stihove. Uskoro, nakon pobjede usljedile su dvije moćne scene. Zagor, Adam Crane i Sivi Vuk postaju krvna braća. Na taj način mržnja rendžera i Komanča prestaje. Također, Digging Bill napokon pronalazi pravo blago i uzima jednu zlatnu polugu sa sobom.

Priča i scenarij su vrhunski, radnja je napeta, zanimljiva i nepredvidiva do samog kraja.

Andreuccijev crtež je fantastičan. Sjajno crta krajilike, likove i akcijske scene. Također, nacrtao je nekoliko briljantnih krupnih kadrova.

Naslovnice su odlične, osim prve koja je malo čudnjikava.

Moderni klasik Zagorovog serijala."

i Krvnu braću koji je glasio:

"Nastavak Izgubljenog rudnika. Naime, od posljednje avanture naših prijatelja u Texasu nije se puno toga promijenilo. Iako više nema Komančera (mislim, ima ih, ali ovdje nisu sudionici radnje), pratimo kompleksan sukob rendžera, Komanča i Meksikanaca. Texas je zahvatilo pravo ludilo i ne zna se tko tu koga j...želi ubiti :).

Vraćaju se mnogi naši stari prijatelji od kojih moram istaknuti Zagorovu krvnu braću; poglavicu Komanča Sivog Vuka i zapovjednika rendžera Adama Cranea. Sviđa mi se kako Boselli uvijek ubaci hrpu likova i neke kompleksne sporedne radnje koje, u pravilu, fino ukomponira u tijek stripa.

Ovdje je do izražaja došla Zagorova neodlučnost i rastrganost između 2 strane i 2 rase. Ovo malo vuče i na onu dilemu iz Demona Ludila. Strip je ispunjen akcijom i naslijem te bi mu i najbolji westerni pozavidjeli.

Marcellov crtež je za čistu peticu (školsku), to bi bila desetka po principu stripovi.com ocjenjivanja. Baš mu leži western.

Volio bih dati desetku i za naslovnice, pa da to bude 100%. Ipak, iako su sjajne, druga naslovnica za strip pod naslovom "Teritorij Komanča" je malo slabija jer Zagor izgleda čudno.

Sjajna, gotovo perfektna epizoda."

Osobno, iskreno preporučam svakome tko odluči pročitati ovaj team-up, odnosno crossover (Jesu li to sinonimi ili postoji neka razlika?) da pročita, ili barem prelista ove dvije gore navedene epizode jer u njima dobivamo odličan uvod u ono što se događa u susretu Texa i Zagora. Zašto se oni nisu prije susreli, pitat će se netko. Pa, stvarno mi se čini da bi bilo teško odraditi smisleni susret "pravog" Zagora sa "pravim" Texom bez ubacivanja nekih SF elemenata primarno zbog toga što se njihove vremenske odrednice razlikuju za dvadesetak godina. (Nemojte me tu baš držati za riječ, ovo sam ugrubo išao pogađati, ali shvaćate što huću reći).

ALI!!!

U SBE-u su pokrenuli interesantnu ediciju koja se bavi avanturama mladog Texa Willera koje se odvijaju prije no što je uz svojeg sina Kita te prijatelje Carsona i Tiger Jacka postao legenda Divljeg Zapada. Radi se o iznimno zanimljivoj ediciji Mladog Texa koja nam je do sada podarila neke odlične priče. Tu ponajprije moram spomenuti priču sa Seminolama koju je napisao Boselli i nacrtao Rubini i koja se, po mome mišljenju, trebala dogoditi u ZAGORU!!!! No, dobro, tu sam izrazito subjektivan :). Dakle, Tex je doživio pokretanje jednog paralelnog prequel serijala koji se bavi njegovom mladošću.

Okej. Prvi je korak odrađen i Tex je malo pomlađen. Drugi korak potreban za povezivanje Texa i Zagora jest da se Zagora malo postara. To je isto odrađeno specijalno za ovaj crossover. Možda je to grafički moglo izgledati još malo bolje, recimo da su na Zagora nabacili i neku bradu, a ne samo sijede zaliske, ali to je manje bitno.

Boselli je ovdje odradio i jedan prilično hrabar potez. Odlučio je ubiti Sivog Vuka kako bi ostarijeli Zagor imao nekakav motiv dolaska u Texas, u goste mladim Texu. Nažalost, sukobi rendžera i Indijanaca i dalje traju i vidimo da se ništa nije promijenilo. Lijepo je ukomponirana i ona priča s proročanstvom.

Veliki plus ovom stripu je i surov prikaz realnosti bez nekih uljepšavanja i nepotrebnih nadnaravnih elemenata i drugih komplikacija. Također, dijalozi su prilično dobri i uvjerljivi. Na sreću, nema onih nepotrebnih brbljanja. Nekada nam se može učiniti da ima puno teksta, ali to je sve u službi priče i samo pridonosi njezinoj kompleksnosti. Upravo ovdje Boselli, za mene, odnosi prednost ispred Burattinija. Naime, usudio bih se reći da je Boselli ovdje u manje od 130 stranica složio bolju priču nego što je to Burattini učinio u svoja dva Hellingena zajedno. Naravno, ne možemo sada baš u isti koš stavljati susret s Heliingenom i susret s Texom, ali želim reći da bismo u oba slučaja očekivali neku epsku priču. E, pa Boselli je ovdje odradio epskiju priču nego Burattini u svojim Hellingenima. To sam htio reći :).

E sada treba povući jednu paralelu između Zagora i Texa. Iako je Tex po fiktivnoj godini rođenja mlađi i ovdje mu Zagor u nekim trenucima odigrava ulogu mentora, činjenica je da je Tex kao serijal nastao prije Zagora. Ja mislim kako je Tex pripadnik generacije junaka prije Zagora. Naime, Tex je baš onaj pravi western s kaubojima, Indijancima, pucačinama i ostalim elementima zbog kojih volimo westerne. S druge strane, Zagor je nekakva nadogradnja tipičnog westerna s elementima avanture, horora, fantastike itd. Također, Texa je kreirao otac, a Zagora sin (Gianluigi Bonelli i Sergio Bonelli). Naravno, kao i u svakom crossoveru, između 2 junaka na samom početku vlada malo neprijateljstvo koje se brzo izgladi nakon par nasilnih scena. (To mi se već čini nekim pravilom u svim stripovima. Sjetite se samo prvog susreta Zagora i Caina).

Dakako, likova ima još. Moram istaknuti Adama Cranea, jednog od rijetkih prijatelja (uz Rochasa, Tonku i Caina) koji se može mjeriti s Zagorom. On ovdje služi kao neka svojevrsna poveznica između Zagora i Texa što mi se čini kao pun pogodak sa Bosellijeve strane jer je na taj mačin stvorio logičku vezu.

Također, za mene je ovaj crossover nepobitan dokaz da je Zagor veći junak od Texa. Zašto? Možda sam opet subjektivan jer više volim Zagora i puno sam ga više čitao nego Texa, ali smatram da je Zagor ovdje u više navrata prikazan kao iskusniji i "moćniji".

Nadalje, u priči se javlja i hrpa stvarnih povijesnih elemenata koji su lijepo nabrojani u zanimljivostima. Moram reći da sam prije čitanja osjećao određenu dozu skeptičnosti i nekakvu glupastu priču poput crossovera Zagora i Brada Barrona, ali Boselli me nije razočarao i napisao je odličnu priču.

Piccinellijev crtež je jednostavno gušt gledati. Puno je bolji u stripu nego na Zagorovim naslovnicama iako mi na njima inače puno više smeta predrečavi kolor nego što mi smeta Piccijev crtež. Za Zagora je odradio samo jednu epizodu posvećenu Huronima i odmah su nam ga mazli na Texa. Ovdje je odradio vrlo dobar posao. Iskreno smatram da je ovdje uložio dosta truda i lijepo je prikazao cijelu epizodu. Još ću jednom ponoviti da je možda trebao nabaciti i bradu na Zagora, ali to je najvjerojatnije odluka uredništva, kao što je netko već rekao u drugim komentarima. Ono što moram pohvaliti je i fina atmosfera koja se protegla kroz cijeli strip.

Nadam se da će i nastavak odraditi neki od "ukradenih" crtača. Ne bih se žalio da opet bude Picci, ali može i Andreucci, Prisco, Rubini, a možda i netko iz Texovog staffa. Ostaje nam da čekamo nastavak...

Priča je dobra i puna događaja, ali dati ću joj osmicu jer mi se čini da se Boselli ovdje tek zagrijava i da nas u nastavku čeka nešto puno epskije i bolje od ovoga, iako ni ovo nije loše, dapače, ugodno sam iznenađen.

Scenarij je još bolji od priče i pripovijedanje je vrlo tečno te se priča jako brzo čita. Nema nekih trenutaka u kojima se moramo zaustaviti i zapitati se što smo upravo pročitali. Nažalost, toga ima u mnogim drugim epizodama, ali ovdje nema i to je bitno. Također, scene s onim pismom koje su nekima možda i bile patetične, mene su oduševile.

Za kraj ostaje naslovnica. Ne znam gdje im je u SBE-u bila pamet da odobre ovakvu bezveznu naslovnicu za ovako bitnu epizodu. Izgleda kao da su bezveze ubačene dvije ilustracije Zagora i Texa na prazan papir te da je brzniski našvrljana neka pozadina. Dotti može i zna puno, puno bolje. Ne daju D.J.-u da mu Rubini radi naslovnice za američkog Zagora, a puštaju ovakve naslovnice za povijesne susrete. Ehhh... Nadam se da će nastavak imati bolju naslovnicu. (Možda Villinu ili Rubinijevu ili Andreuccijevu ili Dottijevu bolju od ove). Ne znam koju ocjenu da dam naslovnici. Ako joj dam prenisku ocjenu, srušit ću ukupnu ocjenu ove veoma dobre epizode. Ajde, poklonit ću joj jednu navučenu šesticu u nadi da će drugi susret imati neku bolju naslovnicu.

Što još reći? Ja sam zadovoljan, čak ugodno iznenađen. Bilo je pitanje vremena kada će doći do ovog susreta i napokon smo ga dočekali. Ispalo je to jako, jako dobro i jedva čekam američko izdanje, a zatim nastavak

Edited by - Qwertz on 17/08/2022 14:05:14
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 17/08/2022 : 14:08:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Sada mi je plan izračunati prosjek ocjena. Chico specijali namjerno nisu ovdje uključeni jer je, ipak, u njima protagonist Chico, a ne Zagor😁
Ima 433 priče

Edited by - Qwertz on 17/08/2022 14:16:38
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 17/08/2022 : 16:20:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
76% je moja prosječna ocjena. U srednjoj školi, to je četvorka. Pa, to je možda i realno, ako uzmemo u obzir da je Zagor serijal koji izlazi više od 60 godina i kroz kojeg su prošli brojni autori. Činjenica je da nisu svi radili jednako kvalitetne radove, ali svaki je od njih na neki način oblikovao Zagora, a samim time i nas koji smo ga čitali. Zagor, junak, legenda, borac i, povrh svega, dobar čovjek koji svakome od nas može, na neki način, biti uzor i dalje nastavlja izlaziti iz mjeseca u mjesec unatoč povremenim padovima. Tijekom godina vidjeli smo sve: western, avanturu, fantastiku,horor, SF, krimić i još mnogo toga. Upravo zbog te raznovrsnosti, lako je zavoljeti čitanje Zagora i uživati bez obzira na uzrast. Siguran sam da Zagor ima fanova u rasponu od 5 do 95 godina i da, između ostalog, zato još uvijek izlazi. Autori su nam podarili niz nezaboravnih epizoda koje su se urezale u sjećanja svih čitatelja i hvala im na tome. Istina, bilo je i slabijih epizoda, ali niti jedan serijal ne može stalno biti savršen. (No, moram napomenuti da je Zagor imao zaista savršenih epizoda). Veliko hvala svim autorima, kako onima boljima, tako i onima mrvicu lošijima. Siguran sam da je Zagor utjecao na brojne ljude i zato je, unatoč prosjeku od 76%, zapravo strip za čistu stotku!!!

Go to Top of Page

Ted Miller
Average Member

808 Posts

Member since 28/10/2021

Posted - 17/08/2022 : 16:23:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Ted Miller a Private Message  Reply with Quote
bas je lijepo citati tvoje osvrte Qwertz :) I sam mislim jednog danog tako od pocetka si memorirati svako citanje, sa par komentara, osvrta, biljeziti pojavljivanje likova i zanimljivih stvari koje se ponavljaju kroz serijal i sl ^^ jednog dana
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 17/08/2022 : 16:29:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ted Miller

bas je lijepo citati tvoje osvrte Qwertz :) I sam mislim jednog danog tako od pocetka si memorirati svako citanje, sa par komentara, osvrta, biljeziti pojavljivanje likova i zanimljivih stvari koje se ponavljaju kroz serijal i sl ^^ jednog dana

Zahvaljujem

Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 17/08/2022 : 16:30:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ted Miller

Ako se odlučite na nešto takvo, s guštom ću pročitati

Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 20/08/2022 : 08:09:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Mene nekoliko slijedećih dana neće baš često biti na forumu zbog povećanih poslovnih obveza, ali planiram završiti recenziju za Dylan Doga i onda ću napraviti jedan tekstić u kojem ću analizirati jednu meni jako dragu Zagorovu epizodu. (Spoiler1: radi se o najboljoj Zagorovoj epizodi. Spoiler2: crta ju Ferri)

Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 21/08/2022 : 19:51:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Qwertz

Mene nekoliko slijedećih dana neće baš često biti na forumu zbog povećanih poslovnih obveza, ali planiram završiti recenziju za Dylan Doga i onda ću napraviti jedan tekstić u kojem ću analizirati jednu meni jako dragu Zagorovu epizodu. (Spoiler1: radi se o najboljoj Zagorovoj epizodi. Spoiler2: crta ju Ferri)

Naravno, to je Zimska Zmija. To je to od mene za danas, a sad idem na posao

Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10859 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 22/08/2022 : 01:15:07  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Pa dobro Quertz kad ides spavat?
Zanima me u kojem si to razdoblju procitao ovo sve i stigao napisati osvrte na procitano?
Nisam jos sve procitao doduse, ali listam do kraja stranice da napisem komentar i nikako stici do nje 😁.

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 03/09/2021

Posted - 22/08/2022 : 13:34:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Qwertz a Private Message  Reply with Quote
Spavam danju, čisto par sati. Radim noćnu smijenu. A ovo sam sve čitao negdje od svoje dvanaeste godine😁

Go to Top of Page
Page: of 1212 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 2.56 seconds. Snitz Forums 2000