Author |
Topic  |
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8125 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
Posted - 23/08/2022 : 13:46:26
|
Prema Zimskoj Zmiji treba snimiti film!!! Kakav bi to odličan western bio 😃 |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 24/08/2022 : 11:55:25
|
Okej ljudi, budala sam pa pomagajte. Maloprije sam na kiosku kupio dva paketa Zagora u remitendi jer sam nekako povezao da sam dobio Zagor: Korijeni 1-4 u ta dva paketa. Naravno, zajeba sam se jer nisam dobro gledao tako da sad imam Korijene 1 i 4, a brojevi 2 i 3 su Priče iz Darkwooda.
Vidim da se Korijeni nastavljaju jedan na drugi broj, no mogu li se barem Priče čitati neovisno jedna o drugoj? Da nisam skroz bacio novce  |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9563 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Posted - 24/08/2022 : 12:18:46
|
Pročitah upravo Pričeviz Darkwooda #2 i izgleda da sam ipak bacio novce. Ovo je užasno. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27630 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 24/08/2022 : 12:27:54
|
Kupi iz paketića pa ćeš bacit manje novaca🙂 Uhhhhh. Sad vidim da i jesi iz paketića... |
Ja sam fetišist papira! |
Edited by - jaki on 24/08/2022 12:28:59 |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
|
nikotin
Senior Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
2414 Posts
Member since 12/12/2016 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27630 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19516 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 24/08/2022 : 21:11:04
|
quote: Originally posted by nikotin

|
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17906 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 25/08/2022 : 12:18:33
|
pročitao sam tek novog kandraksa iz zlatne serije veselog četvrtka
dobro i pitko... ide lagano u dahu se čita a ne ko pojedine epizode iz odabranih priča iz afrike 12 dana čitaš strip on tebe čita
lijepo je kad se fenovi uključe u rad na pojedinim epizodama
|
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
Terminator
New Member

Bulgaria
207 Posts
Member since 26/06/2003 |
Posted - 26/08/2022 : 17:03:17
|
Zagor specijal 42: Vulture Peak
Nakon poprilično razočaravajuće serije Zagorovih epizoda, stigao nam je 42. specijal, i to kakav!
Na početku se čini kao jedna od mnogih Zagorovih epizoda u kojima on sprečava napad na kočiju/karavanu. Ali, začudo, ne doima se nimalo repetitivno. Vjerojatno jer im je meta bila nimalo tipična zarobljenica s dosta blagim lovcem na nagrade. Izbjegnut je, dakle, klišej s krvnikom zarobljenikom koji će junacima praviti probleme.
Bježeći od potjere, zastaju u Vulture Peaku, gdje će putnik iz kočije, najamnik, biti prisiljen poduzeti nepopularne mjere i susresti svoju sudbinu. On je junak kraja epizode, koji daje upečatljivost priči. Prikazan nam je onako kako bi ga junakinja vidjela, u situaciji da izvršava svoj posao, ali shvaća gdje je i što je.
Zamberletti uspješno kombinira vestern s nadnaravnim, a prate ga Di Vittove snježne i ledene vizure.
10/10 |
I am the law. |
Edited by - Terminator on 26/08/2022 17:03:57 |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 26/08/2022 : 20:00:54
|
Prvi dio analize moje najdraže Zagorove epizode: Zimska Zmija. Za mene najbolja Zagorova epizoda u kojoj nam je Nolitta pokazao svoje umijeće pisanja i pripovijedanja stvorivši dugu, ali konstantno napetu, gotovo filmsku priču koja u sebi sadrži sve što možemo poželjeti: akciju, dramu, napetost, malo horora, pa čak i ljubavne scene koje su, inače, netipične za Zagora. Svaka stranica u priči nam donosi nešto uzbudljivo i ni na trenutak nisam pomislio: "Hmmm, ovo je bilo nepotrebno". Također, sjajno je kako epizoda ima i smisleni povijesni kontekst koji pridonosi njezinom značaju, ali i dodatno pojačava Zagorov status "Gospodara Darkwooda" na samom kraju stripa. Krenimo sada u analizu epizode od samog početka. Sve se činilo normalno; Zagor popravlja kolibu, dobivamo komični Chicov trenutak, saznajemo za sastanak poglavica, Zagor sprema svoj dolazak, ali onda stvari kreću nizbrdo. Kreću toliko nizbrdo da se i sam Zagor u nekim trenucima mora zapitati ima li njegova "misija" smisla. Smatram da je ova epizoda udarila direktni temelj za Sclavijeve maestralne Demone ludila (istina, bez Nolittinog Terora sa Šeste planete, Sclavi ne bi mogao napisati Demone, ali ovdje po prvi puta imamo koncept rušenja Zagora). Dakle, Zagor, zaštitnik Indijanaca, Duh sa Sjekirom, obvezao se da će se iskupiti za svoj masakr nad nedužnim Indijancima tako što će ih uvijek čuvati od nepravde i što će se boriti za njihova prava. Ipak, u ovoj epizodi radi nešto apsurdno. Zagor, zaštitnik Indijanaca, ubija te iste Indijance kako se oni ne bi osvetili bijelim Europljanima koji su bezrazložno masakrirali bizone, glavni izvor hrane za Indijance. (Naravno, služili su im za još mnoge stvari. Bacite oko na recenziju za zadnju epizodu PSDZ). E, sada, tu dolazi do oslikavanja istinske kontradiktornosti Zagorove misije. Naime, Indijancima trebaju bizoni da prežive. Europski debili stižu u Ameriku i masakriraju bizone i time ugrožavaju opstanak Indijanaca. Kako bi spriječili masakr nad bizonima, Indijanci prijete objavom rata bijelcima. Objava rata bi za njih predstavljala katastrofu. Dakle, kako god okrenete, Indijanci su nagrabusili. Osim ako Zagor nešto ne učini. No, što on tu može? Vau, Nolitta je ovdje baš zadao glavobolju Zagoru. Možda se pitate: "Zašto je baš ovo najbolja Zagorova epizoda?" Pa, zato što jednostavno jest. Primjerice, Demoni ludila koji kod mene isto kotiraju jako visoko su, moram priznati, u nekim trenucima malo zbunjujući i repetitivni (one scene u pećini). Supermike je, iako genijalan, malčice prenaivan. Teror sa Šeste planete je genijalan, ali ova epizoda jednostavno ostavlja jači dojam. Dakle, iako postoje neke epizode koje mogu parirati Zimskoj Zmiji, ta epizoda ipak ima jednu dozu nekakvog x faktora i zato je najbolja. Mislim da je ovdje značajan i onaj "trademark" lagani Nolittin uvod u priču. Sada ću raščlaniti epizodu dio po dio. Zanimljiv mi je način na koji je započela priča. Naime, nakon što ju je Hellingen ranije dignuo u zrak, Zagor je popravljao kolibu. Naravno, i Chico je izvodio standardne ludorije te se činilo kako se Darkwood vraća u normalu te da se time i Zagorov svijet opet vraća svojoj standardnoj ravnoteži. Zatim je uslijedio klasični sastanak poglavica na kojem se Zagor inače uvijek reafirmirao kao Duh sa Sjekirom kroz svoja spektakularna pojavljivanja. Ipak, ovoga puta dobiva neočekivano iznenađenje u vidu Zimske Zmije koji mu se suprotstavlja i propituje Zagorove poruke o miru. Na taj se način dovodi u pitanje sam Zagor kao lik. Je li Zagorova poruka o miru zapravo prevara? Indijanci su ovdje u pravu, ali ih Zagor spriječava da provedu pravdu, što je krajnje nelogično i ironično. Naime, ponovno im prodaje istu priču koju im je prodao u bezbroj navrata: "Budite dobri prema bljedolikima i ne suprotstavljajte im se jer imaju veliku i moćnu vojsku koja vas može uništiti. Pustite mene da pokušam nešto učiniti". Dakle, Zagor je nekakav posrednik između dva naroda, ali pitanje je dokle će to biti moguće. (Sclavi je to lijepo dočarao u Demonima ludila gdje Zagor konačno otvoreno odbacuje svoju boju kože i staje na stranu Indijanaca u sveopćem ratu). Ovdje, pak, nije stao na stranu Indijanaca i dopustio je da nekolicina Kiowa bude ubijena za dobrobit svih Indijanaca. No, opravdava li cilj baš uvijek sredstvo? Ono što me impresioniralo je Nolittina genijalna scena s violinistima koju ste zasigurno zapazili. Smatram da je na taj način Nolitta lijepo prikazao istinsko prijateljstvo između 2 violinista koji su dugo vremena zajedno svirali. Također, genijalno je prikazao revolver koji se nalazio uz violinista za vrijeme njegove zadnje svirke. Sve nam je rekao, bez da napiše redak teksta. (Burattini bi sigurno na barem 2 stranice objasnio kako se violinist planira ubiti). Za kraj, violinist je posvetio jednu pjesmu svojem prijatelju. To se sve odvijalo za vrijeme očajničkog marša Zagora i Europljana prema spasu. Upravo je taj marš idući fascinantan dio ove priče koja puca od napetosti. Unatoč svojem bogatstvu i statusu, plemići su prisiljeni marširati prerijom u bijegu od Indijanske prijetnje. To nam dokazuje da su i oni samo obični ljudi koji mogu umrijeti poput običnih siromaha. Ipak, jedna osoba je bila spremna umrijeti, a to je bio Zagor. Naime, Zagor je bio voljan žrtvovati sebe za spas Europljana. To je pravi herojski i altruistički čin kojim se djelomično iskupio za to što je ranije poubijao brojne Kiowe. Htio je dati svoj život u zamjenu za živote Europljana koji su se, zapravo, uvalili u probleme samo svojom krivicom i krivicom svojeg vodiča. Iako je u početku žrtva trebao biti upravo vodič, plemići su pokazali svoju glupost i sami ga ubili. Zato Winter Snakeu treba nova žrtva - Zagor. Zašto Zagor? Pa, u mojim očima je Zagor za Indijance nekakva vrsta poluboga i heroja, pa zasigurno predstavlja veliki trofej za ratobornog poglavicu. Tu možemo povući i paralelu s borilačkim sportovima - ako želite biti prvak, morate pobijediti prvaka. Tako Winter Snake vidi Zagora kao priliku da dokaže svoju moć i postane najmoćniji Darkwoodski poglavica. Nadalje, ova Nolittina majstorija obiluje epskim, pamtljivim scenama, pa ću ih sada navesti. Zanimljivo je kako sam uočio ukupno 33 takve scene: |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
 |
|
Ted Miller
Average Member

808 Posts
Member since 28/10/2021 |
Posted - 27/08/2022 : 02:17:57
|
svaka čast na postu :) jedva cekam procitati epizodu i slazem se s Terminatorom također, jako ugodno iznenađenje vulture peak |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 27/08/2022 : 18:04:49
|
Prvih 14 scena: 1) Popravak kolibe Zagor popravlja kolibu, ništa čudno. No, to možemo promatrati i na jedan metaforičan način. Naime, 2 epizode ranije, Hellingen je dignuo Zagorovu kolibu u zrak svojim raketama. To možemo shvatiti kao svojevrsno rušenje Zagorovog svijeta, ali kako je koliba popravljena na početku Zimske Zmije, možemo zaključiti da se činom popravka kolibe Zagorov svijet "popravio" i da se sve vratilo u normalu. 2) Sastanak poglavica Sastanci poglavica u Darkwoodu uvijek su imali poseban značaj. Naime, svi se sjećamo prvog Zagorovog pojavljivanja na sastanku u epizodi Zagor priča, kada je po prvi puta izveo spektakularan silazak među Indijance. Također, na tim sastancima uvijek imamo priliku vidjeti stanje među darkwoodskim Indijancima. 3) Zagorov ulazak na scenu Zagor svojim ulascima uvijek pojačava svoj dojam Manituovog poslanika, pa je to odradio i ovaj put. Na taj način uvijek nanovo potvrđuje svoj autoritet. 4) Winter Snakeov ultimatum Winter Snake svojim ultimatumom odbacuje Zagorove poruke o miru i suživotu s bijelcima i dovodi u pitanje Zagorov božanski status. Također, ultimatumom pokazuje da ne vidi Zagora kao autoritet. 5) Zagorovo obećanje da će riješiti probleme Zagor, kao zaštitnik Indijanaca obećaje da će riješiti naizgled bezizlaznu situaciju. Nolitta tako zahuktava radnju i kreira pojačanu napetost. 6) Posjeta vojsci i upoznavanje sa situacijom Ovu sam scenu izdvojio kao dobar prikaz situacije sa Europljanima, ali i dobru metaforu današnjeg turizma u kojem turisti praktički rade što ih je god volja. 7) Pucanje po lešinarima U ovoj situaciji vidimo koliko je situacija zapravo teška i kakve bi posljedice mogle biti. Zagor se osjeća bespomoćno i zaprepašteno kao nikad do sad. 8) Sudar svijetova u susretu s plemićima Zagor kao "šumski čovjek" i plemići kao pripadnici modernog europskog društva uviđaju svoje međusobne razlike i doslovce se čude jedni drugima. 9) Uvođenje lika Memphis Joea Memphis Joe je zapravo pravi negativac u ovoj priči i on je uzrok svih nevolja jer je zbog novca koji su mu plemići dali bio voljan izazvati rat. 10) Scene s ženama u kampu Malo komedije u teškoj situaciji. Također, prikazuje se Zagorova superiornost u odnosu na europske muškarce. 11) Napad na Zagora i napad plemića na Indijance Zagoru popušta gard zbog onolikih žena i završava namagarčen. Nolitta pokazuje da ni Zagor nije nepogrešiv. Kada plemići napadnu Indijance, zapečaćuju svoju sudbinu i dovode se u bezizlaznu situaciju. 12) Memphis Joe ostavlja Zagora mravima Po mome sudu, jedan od najnapetijih trenutaka u serijalu. Bezizlazna situacija se još pogoršava, naši su prijatelji u škripcu i Nolitta nas tjera da stvarno pomislimo da se Zagor ovoga puta neće izvući. 13) Frida spašava Zagora Ovdje se izokreće stereotipni prikaz dame u nevolji koju spašava hrabri junak. Žena je stavljena u ulogu junakinje i spasiteljice što je zaista rijetkost u stripovima. 14) Zagor maše bijelom zastavom Bijela zastava simbolizira predaju i ovaj nam trenutak pokazuje da je Winter Snake definitivno najdostojniji Zagorov protivnik do sada. (Do trenutka nastanka epizode). Do tada nezaustavljivi Zagor je prisiljen predati se i prepustiti se milosti Kiowa. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 27/08/2022 : 18:05:27
|
quote: Originally posted by Ted Miller
svaka čast na postu :) jedva cekam procitati epizodu i slazem se s Terminatorom također, jako ugodno iznenađenje vulture peak
Hvala |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 27/08/2022 : 20:03:57
|
quote: Originally posted by Qwertz
Prvi dio analize moje najdraže Zagorove epizode: Zimska Zmija. Za mene najbolja Zagorova epizoda u kojoj ...
qwertz, prilično dobro!! čak iznenađujuće za mene, moram priznati, sve i ako su te vodile neke smjernice koje si vidio iz ranijih rasprava. nebitno, dobra analiza.
ps - stavit ću ti ovdje tekst koji sam napisao za Igora (DJ) kao poticaj na daljnja promišljanja i buduće tvoje stripašenje (i filozofiranje sjekirom;)) |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 27/08/2022 : 20:19:51
|
ZIMSKA ZMIJA KAO KLASIK
Prema uobičajenoj definiciji klasikom se smatra djelo koje se održalo kao trajno, vrijedno i uzorno. Priču koju ovdje čitamo pod naslovom The Red Sand, fanovi zovu jednostavno – Zimska Zmija. Objavljena davnih sedamdesetih prošloga stoljeća (1974.-75.), Zimska Zmija redovito ulazi u top-liste Zagorovih epizoda. Štoviše, u vrhu omiljenih priča, mogli bismo reći jedna od dvije-tri koje se (neformalno) smatraju najboljim epizodama ikad (vidi rasprave na hrvatskom sajtu stripovi.com ili statistiku ocjena čitatelja http://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-custom-stat&Hero=ZG&Sort=2&SortOrder=DESC&Num=25&submit=Tra%9Ei ; koliko čujem, i na talijanskim forumima je slična situacija). Dakle, naš je Igor (urednik i izdavač Epicenter Comics Zagora) mogao s potpunim pravom u recenziji Zimske Zmije rabiti riječ «klasika», premda je zadržava tek na pojedinim scenama. Ovdje ćemo pokušati proširiti pojam na cijelu epizodu: što je to zbog čega nas Zimska Zmija susreće još i danas, zbog čega je nezaobilazna u Zagorovom opusu, pa je zapravo temelj za kasnije ozbiljne pokušaje propitivanja Zagora (recimo, jedan od čuvenijih je Sclavijev Demon ludila, koji jednom nogom stoji na ramenima Nolittine Vječne magije, a drugom upravo na ovo priči). Zbog čega je «trajna, vrijedna i uzorna».

Kuća
Spomenuli smo da je epizoda izvrsno primljena od strane publike. No, sam autor (Guido Nolitta) također daje povoda shvaćanju da se ovdje radi o izuzetnoj epizodi. To je dotadašnja najduža priča (400 str.), ujedno 'najepskija' premda ili upravo zbog toga što je Zagorov svijet prikazan 'realistički'. Glavni junak ne drži konce u rukama: umjesto da bude «veći od stvarnosti» (kako je to uobičajeno) događa se suprotno i svijet postaje složeniji, raslojeniji. To je najveće iskušenje koje će Zagor morati proći. Spoznati da je svijet velik, «više od» (nekoliko njegovih «zakona»), da drugi jesu, važe, imaju motive i ne samo da ih imaju već ih iznose; da su drugi osobe i zahtijevaju… sve, pa i potvrdu «glavnog junaka serijala». Nakon 100 brojeva, 100 pustolovina, junak je na početku. Izbrisane sve zasluge, čitav 'staž' te se mora ponovo dokazivati. I Zagor kaže: «Pa, dobro.»
Priča počinje standardnim nolitijanskim uvodom sa Chicovim gegovima: Zagoru se ruši kuća. Pa ipak će se taj uvod pokazati znakovitim. Uskoro će sve biti na kocki, Darkwood u pitanju, a radnja razvijena u tragediju epskih razmjera. Rušenje 'kuće' je model stavljanja na dnevni red teme «propitivanje osnovnih postavki stripa» (mnogi će varirati temu). No, Zagor će ponovo (iz)graditi 'kuću'. Samo, ovoga će puta to biti naočigled svih: i aktera i publike.

Autoritet
Da je Zagor gospodar Darkwooda, jedna je od tih pretpostavki. Pogotovo je njegovo djelo i lik neupitan kod Indijanaca. Zagor se pouzdaje u tu činjenicu:
«I ove godine se želim pojaviti na svoj način… Moram ponovo izazvati njihovo strahopoštovanje i time potvrditi slavu čuvenog «Duha Sa Sjekirom»»
Na Chicovu opasku da se radi o «drugorazrednim trikovima», Zagor odgovara «Što ćeš, sva su sredstva dobra za hvalevrijedne ciljeve.» Dakle, on je svjestan situacije (kasnije ćemo se vratiti na pojam «situacije») i zna da je metodika ostvarivanja «Duha Sa Sjekirom» važan, zapravo, nužan uvjet njegovog projekta.
I onda prvi – paf… Na proljetnom skupu plemenskih poglavica, kada je izlazak na scenu već uspio, Zagor je presječen odlučnim tonom:
«O kakvom ti to miru govoriš, Zagor-Te-Nay?»

Izazovan, snažan, ponosan, drzak, poglavica Zimska Zmija osporava Zagora na njegovom terenu. Težak udarac i to dvostruko: 1. pred onima kojima obično ulijeva «strahopoštovanje» i 2. postavlja se pitanje «mira». Kakav je to mir, koji Zagor provodi; je li to dobro rješenje za Indijance ili se radi o lažnoj utjehi? Kakav je to mir o kojem Zagor govori? To je pregnantno izražena sumnja, stavljena sada na uvid svima i Zagora mora potresti, jer stvar ide u meso, u kost. Pogađa u najunutarniju točku oko koje je zapravo izgrađen Duh Sa Sjekirom.
Od tog trenutka pa nadalje, Zagor će doživjeti šamar za šamarom, a radnja će se razvijati kao ukidanje autoriteta. Čitav njegov navlastiti imaginarij, u kojemu se pretpostavlja da neupitno važi (da je bespretpostavno važan!), pokazat će odjednom drugo, neugodno lice. Vojska više nije ulazim-u-pukovnikov-ured-i-šakama-sređujem-stvar; vojska postaje šraf u glomaznom aparatu, a u vidno polje ulazi diplomacija kao instrument uređivanja odnosa. Drugim riječima, dolazi do nove suspenzije Zagora. On na trenutke gubi prisebnost (scena sa strvinama). A tek slijede udarci. Ništa bolje neće proći ni među svojima, među ljudima sa granice. Ovi su sada jednako tvrdi, nepovjerljivi, sa vlastitim nastojanjima. Dvoboj između Memphis Joea i Zagora spada u najgrandioznije tučnjave serijala, premda se ne radi ni o kakvom arhineprijatelju. Tek obični graničar, vodič karavana. Memhis Joe je realnost podignuta na višu potenciju, a sa te perspektive Darkwood izgleda daleko, tek idilična slika sa prve stranice stripa. I zatim finalna točka ukidanja Zagora. Tuđinci u ovoj epizodi nisu nespretni građani, nisu ni ludi znanstvenici ni fantastična čudovišta. Ne, do ukidanja dolazi uvođenjem elementa koji nadmašuje Zagora na mnogo načina. Društvena stvarnost iskače u prvi plan, pojavljuje se klasni moment, pojavljuje se «estetska svijest» za koju je svijet nešto sasvim drugo od Zagorovog uobičajenog Darkwooda, a na jedan način ga nadilazi zrelom i profinjenom kulturom: šampanjac, kavijar i valcer smanjuju Zagora do zbunjole.

Time smo stigli do točke na kojoj «ukidanje Zagora» mora zastati, jer bi se u protivnom pretvorilo u potpunu negaciju. Nolitta to zna te razvija obrat koji priču čini klasikom: Zimska Zmija je uzorni Zagor Raising.
Ovdje se moramo vratiti korak unatrag. Konstantirali smo suspenziju važenja Gospodara Darkwooda. Ali što je, u stvari, autoritet? Ima li autoritet onaj kome se daje bezuvjetna slijepa poslušnost? Ili stvari stoje malo drugačije…
Gore smo spomenuli da je Zagor svjestan «situacije». On zna da se mora potvrditi kako bi za Indijance i dalje važio kao Duh Sa Sjekirom. Drugim riječima, njegov autoritet nije bezuvjetan ni u tom slučaju. Ali zbog čega bi ga Indijanci priznali? Zar samo na temelju «drugorazrednih trikova»? Zacijelo ne. Trikovi i ikonografija stoje na nečem drugom, njih podupiru djela. Ovo će spoznati, na ovaj ili onaj način, svi akteri ove epizode. Vojska neizravno, dok će Kiowe, graničari i europski plemići neposredno sudjelovati u uvidu. Kažem «spoznati» i «uvid», jer se autoritet, na kraju krajeva, temelji na priznanju da onaj drugi ima bolje uvide. I austro-ugarska estetska svijest mora priznati da Zagor sagledava šire i dalje, da on jednostavno više znade – da on jest autoritet. Zagor pleše bečki valcer umješnije.

Protiv svih – za njih
Kako ostali uviđaju da Zagor više znade? Svi oni imaju razloge, dobre razloge koje stavljaju na stol. Kiowe potežu pitanje bizona i teritorija; graničari pokazuju želju «popeti se na društvenoj ljestvici»: prestati se potucati po dugim prašnjavim putovima, doći do novca i ostvariti američki san; plemići stavljaju na dnevni red temu, aktualnu u njihovoj domaji, «o estetskom odgoju čovjeka». Oni su homo ludensi, igraju se, putuju, upoznaju i reflektiraju o svijetu. Da, svi imaju argumente i dovode Zagora i Darkwood u pitanje. Naizgled.
Rekli smo da Zagor razumije «situaciju». To je ono što promašuju ostali. Oni su zatečeni u «situaciji», koju nisu osvjetlili dovoljno. Njihov vidokrug je manji, «horizont» uži i kraći (pojmove «situacija» i «horizont» koristimo prema razmatranjima njemačkog filozofa H-G Gadamera) . Uzmimo Kiowe. Za njih je «situacija» to da će ostati bez hrane, jer bljedoliki ubijaju bizone. Je li to dobar argument? Neosporno jest. Zagor bi mogao reći «Da, braćo, u pravu ste.» Kiowe slijedom svog argumenta, poduzimaju akciju i napadaju bijelce. Žele ih pobiti, jer imaju «pravo». To je za njih čitava «situacija». Ali Zagor zna da nije. Nije čitava. Graničari. Za njih je «situacija» da vode neke plemiće koji dobro plaćaju i nije neka velika šteta ako se malo zaobiđe dogovor vlade i Indijanaca oko teritorija. Naposljetku, ogromno je to prostranstvo, bizona ima, pa čemu škodi da ih se nekoliko desetaka upuca? Prilika je to, možemo se pomoći, tko zna što sve dobro može ispasti na kraju, što se može učiniti tim novcem na dobrobit svih. I tu bi Zagor mogao reći «U pravu ste, ljudi.» Ali! Ni to nije sve, opet fali cjelina. Austrijanci pak vide «situaciju» kao dobro režirano uzbuđenje, kontroliranu pustolovinu. Osim toga, svašta se tu nudi, stječu se novi doživljaji, koji se mogu preraditi, duhovno, estetski se izraziti. Mogu se napisati znanstvene studije ili poetski, u svakom slučaju, može se pridonijeti kulturnoj izgradnji. Ali!
Zagor je godinama u «situaciji». Njemu pripada veći i dalji «horizont». Ostali gledaju ograničeno, usmjereni na ono najbliže: na hranu, na novac, na «doživljaj», a on znade ispravnije ocjeniti značenje svih stvari unutar «horizonta». A «sve stvari unutar horizonta» govore da svi imaju jednim dijelom pravo. Neki više (Kiowe), neki manje (Austrijanci), no nitko nema apsolutno pravo promatrati drugoga kao stvar, kao sredstvo. Drugi je svrha, prije svega čovjek. Zagorov «horizont» nikada ne ispušta ovaj temeljni vidik. Kamo god se kreće i kako god se pomiče «horizont», ova točka orijentacije ostaje. Zato može doći i do privremenih obrata «prava», pa je Zagor prinuđen stati na stranu Austrijanaca, jer su toga trenutka oni – ugrožena strana. Njihovo pravo na život je iznad prava Kiowa na bizone. Zagor ima jasne principe, širok i bistar horizont, stoga može odlučno provoditi pravdu – to je bit Duha Sa Sjekirom.
Dakle, Zagor ima u vidu cjelinu. Zbog toga se postavlja - protiv svih. Protiv svih razloga, koji, premda dobri, jesu samo partikularni razlozi. Štoviše, oni su međusobno isključujući. Bez Zagorove korekcije, svijet ostalih završava u ovome:

Oni dolaze do te spoznaje razvijanjem radnje, koja je jedno sjajno režirano «dugo putovanje». Putovanje kroz Darkwood (čija je suspenzija sukladna onome što je Burattini nazvao Nulta Godina Darkwooda: napad na karavanu je divlja surova bitka do istrebljenja, surovost kakva inače nije tipična u Zagorovom svijetu; vidi prvi napad u svesci Očajničko putovanje – paralela u specijalnom broju Nulta godina Darkwooda) je istovremeno obrazovanje aktera. Oni sada imaju saznanje da je njihov početni posprdni ili sumnjičavi odnos promašen i, u pravom smislu, neutemeljen. Zbog toga se mijenja stav i Zagor sada stoji više nego je to bilo prije početka ove pustolovine, ovog iskušenja koje je svladao.
Klasičnost
Ovim razmatranjem približavamo se poanti. Zimska Zmija ostaje obvezujuća u svakom ozbiljnom promišljanju Zagora. Radi se o zaista «trajnom, vrijednom i uzornom» djelu, jer Nolitta tu pokazuje model «propitivanja Zagora» i ujedno nudi odgovor. I sve to radi u jednoj, gotovo 'običnoj', tipičnoj darkvudskoj priči. Mlađe, 'ambicioznije' (i naivnije) čitatelje baš ta okolnost zbunjuje: pa ne događa se ništa posebno, nema prevelike mašte, friziranih uglancanih zlikovaca, csi-profilizacije likova… Da, nema jeftinih senzacija ni «chainsaw masakr» spektakla. Pa što? Tim bolje. Jer,
«Napredak istraživanja ne razumije se u shemi proširenja i prodiranja u nova područja ili materijale, nego u postizanju višega stupnja refleksije o postavljenom pitanju.»
Pitanje «Zagor» ne rješava se u otvaranju sve novih i novih stilizacija, manira, načina pripovjedanja, «amerikanizaciji», «darknajtizaciji»… To su, više-manje dobrodošla variranja teme, ali su u osnovi sporedna stvar. «Horizont» teme «Zagor» rasvjetljuje se jače «višim stupnjem refleksije» o samoj stvari. A «sama stvar» su pustolovine, objavljene epizode koje nam nadolaze kao «predaja». Čitajući Zagora mi već jesmo u «predaji» i preostaje nam samo da to osvijestimo i uvažimo kao neotklonjivi moment strukture razumijevanja (Zagora). Neke pustolovine jesu već postale kanonske. One govore nama u sadašnjosti, premda dolaze iz «predaje». A održale su se zato, jer je «bit Zagora» u njima došla do izražaja, tu je, takorekuć, suština lika i serijala dana na upečatljiv način. To zovemo bezvremeno, evergreen. Zbog toga može Igor 30 godina nakon objavljivanja doživjeti «raspon emocija», a ja nakon 40 godina tražiti bit i pokazati da je taj «raspon» još više. Da Zimska Zmija ima raspon argumentiranja mnogih gledišta, a jednako tako scenarističku raskoš u jednoj, tobože, prema današnjim 'standardima' minornoj priči. Jer, ovdje je upravo na najjednostavniji, pitki, način izvedena osnova: Zagor ne pripada niti jednoj strani u 'sporu', ni graničarima, ni Kiowama, ni plemićima, ni vojsci. Rješava situaciju po situaciju, zauzimajući naizgled ovu ili onu stranu. Ali njegova je strana jedino Istina i Pravda i prema toj maksimi postupa u datom trenutku. Dok stvari postaju sve gore i gore, dok se mora boriti protiv onih kojima želi pomoći, dok se sve ruši, Zagor ima put i ispravno rješenje: «Idemo dalje! Nema predaje.» I onda kulminacija. Dok se čini da je odigrao posljednji adut, žrtvovao sebe za spas drugih, Zagor poduzima riječ i podsjeća na zasluge. Podsjeća na Duha Sa Sjekirom, podsjeća na sebe samog. One, protiv kojih se maločas borio, tvrdo, čvrsto, odlučno. U bezizlaznoj situaciji, svezan na stupu, Zagor odvažno kaže: «Da, ovoga puta borio sam se protiv vas, jer je bilo ispravno, ali kada je trebalo, borio sam se i za vas.» Nema predaje. U tim riječima, u tom stavu, Darkwood je vraćen, nanovo uspostavljen – kuća je ponovo izgrađena.
A efektnost kojom je izgrađena, čitava ideja tako atraktivno izvedena da mnogi današnji čitatelji, neki od njih rođeni 20 godina nakon objavljivanja ove priče, još uvijek mogu biti pokrenuti, pa i uzvišenim osjećajima doživljavati pojedine scene. Mnogima je ova priča sinonim za plemenitost, a na taj smo pojam, plemenštinu Zagorovog svijeta, svrnuli pozornost prilikom objavljivanja prve epizode ovog izdanja, Terror from the Sea. Upravo zbog svega toga, zbog širine i dubine onoga što sadrži i djeluje na čitatelje, Zimska Zmija je klasik.
 |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 27/08/2022 : 22:07:04
|
quote: Originally posted by stinky
ZIMSKA ZMIJA KAO KLASIK
Prema uobičajenoj definiciji klasikom se smatra djelo koje se održalo kao trajno, vrijedno i uzorno. Priču koju ovdje čitamo pod naslovom The Red Sand, fanovi zovu jednostavno – Zimska Zmija. Objavljena davnih sedamdesetih prošloga stoljeća (1974.-75.), Zimska Zmija redovito ulazi u top-liste Zagorovih epizoda. Štoviše, u vrhu omiljenih priča, mogli bismo reći jedna od dvije-tri koje se (neformalno) smatraju najboljim epizodama ikad (vidi rasprave na hrvatskom sajtu stripovi.com ili statistiku ocjena čitatelja http://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-custom-stat&Hero=ZG&Sort=2&SortOrder=DESC&Num=25&submit=Tra%9Ei ; koliko čujem, i na talijanskim forumima je slična situacija). Dakle, naš je Igor (urednik i izdavač Epicenter Comics Zagora) mogao s potpunim pravom u recenziji Zimske Zmije rabiti riječ «klasika», premda je zadržava tek na pojedinim scenama. Ovdje ćemo pokušati proširiti pojam na cijelu epizodu: što je to zbog čega nas Zimska Zmija susreće još i danas, zbog čega je nezaobilazna u Zagorovom opusu, pa je zapravo temelj za kasnije ozbiljne pokušaje propitivanja Zagora (recimo, jedan od čuvenijih je Sclavijev Demon ludila, koji jednom nogom stoji na ramenima Nolittine Vječne magije, a drugom upravo na ovo priči). Zbog čega je «trajna, vrijedna i uzorna».

Kuća
Spomenuli smo da je epizoda izvrsno primljena od strane publike. No, sam autor (Guido Nolitta) također daje povoda shvaćanju da se ovdje radi o izuzetnoj epizodi. To je dotadašnja najduža priča (400 str.), ujedno 'najepskija' premda ili upravo zbog toga što je Zagorov svijet prikazan 'realistički'. Glavni junak ne drži konce u rukama: umjesto da bude «veći od stvarnosti» (kako je to uobičajeno) događa se suprotno i svijet postaje složeniji, raslojeniji. To je najveće iskušenje koje će Zagor morati proći. Spoznati da je svijet velik, «više od» (nekoliko njegovih «zakona»), da drugi jesu, važe, imaju motive i ne samo da ih imaju već ih iznose; da su drugi osobe i zahtijevaju… sve, pa i potvrdu «glavnog junaka serijala». Nakon 100 brojeva, 100 pustolovina, junak je na početku. Izbrisane sve zasluge, čitav 'staž' te se mora ponovo dokazivati. I Zagor kaže: «Pa, dobro.»
Priča počinje standardnim nolitijanskim uvodom sa Chicovim gegovima: Zagoru se ruši kuća. Pa ipak će se taj uvod pokazati znakovitim. Uskoro će sve biti na kocki, Darkwood u pitanju, a radnja razvijena u tragediju epskih razmjera. Rušenje 'kuće' je model stavljanja na dnevni red teme «propitivanje osnovnih postavki stripa» (mnogi će varirati temu). No, Zagor će ponovo (iz)graditi 'kuću'. Samo, ovoga će puta to biti naočigled svih: i aktera i publike.

Autoritet
Da je Zagor gospodar Darkwooda, jedna je od tih pretpostavki. Pogotovo je njegovo djelo i lik neupitan kod Indijanaca. Zagor se pouzdaje u tu činjenicu:
«I ove godine se želim pojaviti na svoj način… Moram ponovo izazvati njihovo strahopoštovanje i time potvrditi slavu čuvenog «Duha Sa Sjekirom»»
Na Chicovu opasku da se radi o «drugorazrednim trikovima», Zagor odgovara «Što ćeš, sva su sredstva dobra za hvalevrijedne ciljeve.» Dakle, on je svjestan situacije (kasnije ćemo se vratiti na pojam «situacije») i zna da je metodika ostvarivanja «Duha Sa Sjekirom» važan, zapravo, nužan uvjet njegovog projekta.
I onda prvi – paf… Na proljetnom skupu plemenskih poglavica, kada je izlazak na scenu već uspio, Zagor je presječen odlučnim tonom:
«O kakvom ti to miru govoriš, Zagor-Te-Nay?»

Izazovan, snažan, ponosan, drzak, poglavica Zimska Zmija osporava Zagora na njegovom terenu. Težak udarac i to dvostruko: 1. pred onima kojima obično ulijeva «strahopoštovanje» i 2. postavlja se pitanje «mira». Kakav je to mir, koji Zagor provodi; je li to dobro rješenje za Indijance ili se radi o lažnoj utjehi? Kakav je to mir o kojem Zagor govori? To je pregnantno izražena sumnja, stavljena sada na uvid svima i Zagora mora potresti, jer stvar ide u meso, u kost. Pogađa u najunutarniju točku oko koje je zapravo izgrađen Duh Sa Sjekirom.
Od tog trenutka pa nadalje, Zagor će doživjeti šamar za šamarom, a radnja će se razvijati kao ukidanje autoriteta. Čitav njegov navlastiti imaginarij, u kojemu se pretpostavlja da neupitno važi (da je bespretpostavno važan!), pokazat će odjednom drugo, neugodno lice. Vojska više nije ulazim-u-pukovnikov-ured-i-šakama-sređujem-stvar; vojska postaje šraf u glomaznom aparatu, a u vidno polje ulazi diplomacija kao instrument uređivanja odnosa. Drugim riječima, dolazi do nove suspenzije Zagora. On na trenutke gubi prisebnost (scena sa strvinama). A tek slijede udarci. Ništa bolje neće proći ni među svojima, među ljudima sa granice. Ovi su sada jednako tvrdi, nepovjerljivi, sa vlastitim nastojanjima. Dvoboj između Memphis Joea i Zagora spada u najgrandioznije tučnjave serijala, premda se ne radi ni o kakvom arhineprijatelju. Tek obični graničar, vodič karavana. Memhis Joe je realnost podignuta na višu potenciju, a sa te perspektive Darkwood izgleda daleko, tek idilična slika sa prve stranice stripa. I zatim finalna točka ukidanja Zagora. Tuđinci u ovoj epizodi nisu nespretni građani, nisu ni ludi znanstvenici ni fantastična čudovišta. Ne, do ukidanja dolazi uvođenjem elementa koji nadmašuje Zagora na mnogo načina. Društvena stvarnost iskače u prvi plan, pojavljuje se klasni moment, pojavljuje se «estetska svijest» za koju je svijet nešto sasvim drugo od Zagorovog uobičajenog Darkwooda, a na jedan način ga nadilazi zrelom i profinjenom kulturom: šampanjac, kavijar i valcer smanjuju Zagora do zbunjole.

Time smo stigli do točke na kojoj «ukidanje Zagora» mora zastati, jer bi se u protivnom pretvorilo u potpunu negaciju. Nolitta to zna te razvija obrat koji priču čini klasikom: Zimska Zmija je uzorni Zagor Raising.
Ovdje se moramo vratiti korak unatrag. Konstantirali smo suspenziju važenja Gospodara Darkwooda. Ali što je, u stvari, autoritet? Ima li autoritet onaj kome se daje bezuvjetna slijepa poslušnost? Ili stvari stoje malo drugačije…
Gore smo spomenuli da je Zagor svjestan «situacije». On zna da se mora potvrditi kako bi za Indijance i dalje važio kao Duh Sa Sjekirom. Drugim riječima, njegov autoritet nije bezuvjetan ni u tom slučaju. Ali zbog čega bi ga Indijanci priznali? Zar samo na temelju «drugorazrednih trikova»? Zacijelo ne. Trikovi i ikonografija stoje na nečem drugom, njih podupiru djela. Ovo će spoznati, na ovaj ili onaj način, svi akteri ove epizode. Vojska neizravno, dok će Kiowe, graničari i europski plemići neposredno sudjelovati u uvidu. Kažem «spoznati» i «uvid», jer se autoritet, na kraju krajeva, temelji na priznanju da onaj drugi ima bolje uvide. I austro-ugarska estetska svijest mora priznati da Zagor sagledava šire i dalje, da on jednostavno više znade – da on jest autoritet. Zagor pleše bečki valcer umješnije.

Protiv svih – za njih
Kako ostali uviđaju da Zagor više znade? Svi oni imaju razloge, dobre razloge koje stavljaju na stol. Kiowe potežu pitanje bizona i teritorija; graničari pokazuju želju «popeti se na društvenoj ljestvici»: prestati se potucati po dugim prašnjavim putovima, doći do novca i ostvariti američki san; plemići stavljaju na dnevni red temu, aktualnu u njihovoj domaji, «o estetskom odgoju čovjeka». Oni su homo ludensi, igraju se, putuju, upoznaju i reflektiraju o svijetu. Da, svi imaju argumente i dovode Zagora i Darkwood u pitanje. Naizgled.
Rekli smo da Zagor razumije «situaciju». To je ono što promašuju ostali. Oni su zatečeni u «situaciji», koju nisu osvjetlili dovoljno. Njihov vidokrug je manji, «horizont» uži i kraći (pojmove «situacija» i «horizont» koristimo prema razmatranjima njemačkog filozofa H-G Gadamera) . Uzmimo Kiowe. Za njih je «situacija» to da će ostati bez hrane, jer bljedoliki ubijaju bizone. Je li to dobar argument? Neosporno jest. Zagor bi mogao reći «Da, braćo, u pravu ste.» Kiowe slijedom svog argumenta, poduzimaju akciju i napadaju bijelce. Žele ih pobiti, jer imaju «pravo». To je za njih čitava «situacija». Ali Zagor zna da nije. Nije čitava. Graničari. Za njih je «situacija» da vode neke plemiće koji dobro plaćaju i nije neka velika šteta ako se malo zaobiđe dogovor vlade i Indijanaca oko teritorija. Naposljetku, ogromno je to prostranstvo, bizona ima, pa čemu škodi da ih se nekoliko desetaka upuca? Prilika je to, možemo se pomoći, tko zna što sve dobro može ispasti na kraju, što se može učiniti tim novcem na dobrobit svih. I tu bi Zagor mogao reći «U pravu ste, ljudi.» Ali! Ni to nije sve, opet fali cjelina. Austrijanci pak vide «situaciju» kao dobro režirano uzbuđenje, kontroliranu pustolovinu. Osim toga, svašta se tu nudi, stječu se novi doživljaji, koji se mogu preraditi, duhovno, estetski se izraziti. Mogu se napisati znanstvene studije ili poetski, u svakom slučaju, može se pridonijeti kulturnoj izgradnji. Ali!
Zagor je godinama u «situaciji». Njemu pripada veći i dalji «horizont». Ostali gledaju ograničeno, usmjereni na ono najbliže: na hranu, na novac, na «doživljaj», a on znade ispravnije ocjeniti značenje svih stvari unutar «horizonta». A «sve stvari unutar horizonta» govore da svi imaju jednim dijelom pravo. Neki više (Kiowe), neki manje (Austrijanci), no nitko nema apsolutno pravo promatrati drugoga kao stvar, kao sredstvo. Drugi je svrha, prije svega čovjek. Zagorov «horizont» nikada ne ispušta ovaj temeljni vidik. Kamo god se kreće i kako god se pomiče «horizont», ova točka orijentacije ostaje. Zato može doći i do privremenih obrata «prava», pa je Zagor prinuđen stati na stranu Austrijanaca, jer su toga trenutka oni – ugrožena strana. Njihovo pravo na život je iznad prava Kiowa na bizone. Zagor ima jasne principe, širok i bistar horizont, stoga može odlučno provoditi pravdu – to je bit Duha Sa Sjekirom.
Dakle, Zagor ima u vidu cjelinu. Zbog toga se postavlja - protiv svih. Protiv svih razloga, koji, premda dobri, jesu samo partikularni razlozi. Štoviše, oni su međusobno isključujući. Bez Zagorove korekcije, svijet ostalih završava u ovome:

Oni dolaze do te spoznaje razvijanjem radnje, koja je jedno sjajno režirano «dugo putovanje». Putovanje kroz Darkwood (čija je suspenzija sukladna onome što je Burattini nazvao Nulta Godina Darkwooda: napad na karavanu je divlja surova bitka do istrebljenja, surovost kakva inače nije tipična u Zagorovom svijetu; vidi prvi napad u svesci Očajničko putovanje – paralela u specijalnom broju Nulta godina Darkwooda) je istovremeno obrazovanje aktera. Oni sada imaju saznanje da je njihov početni posprdni ili sumnjičavi odnos promašen i, u pravom smislu, neutemeljen. Zbog toga se mijenja stav i Zagor sada stoji više nego je to bilo prije početka ove pustolovine, ovog iskušenja koje je svladao.
Klasičnost
Ovim razmatranjem približavamo se poanti. Zimska Zmija ostaje obvezujuća u svakom ozbiljnom promišljanju Zagora. Radi se o zaista «trajnom, vrijednom i uzornom» djelu, jer Nolitta tu pokazuje model «propitivanja Zagora» i ujedno nudi odgovor. I sve to radi u jednoj, gotovo 'običnoj', tipičnoj darkvudskoj priči. Mlađe, 'ambicioznije' (i naivnije) čitatelje baš ta okolnost zbunjuje: pa ne događa se ništa posebno, nema prevelike mašte, friziranih uglancanih zlikovaca, csi-profilizacije likova… Da, nema jeftinih senzacija ni «chainsaw masakr» spektakla. Pa što? Tim bolje. Jer,
«Napredak istraživanja ne razumije se u shemi proširenja i prodiranja u nova područja ili materijale, nego u postizanju višega stupnja refleksije o postavljenom pitanju.»
Pitanje «Zagor» ne rješava se u otvaranju sve novih i novih stilizacija, manira, načina pripovjedanja, «amerikanizaciji», «darknajtizaciji»… To su, više-manje dobrodošla variranja teme, ali su u osnovi sporedna stvar. «Horizont» teme «Zagor» rasvjetljuje se jače «višim stupnjem refleksije» o samoj stvari. A «sama stvar» su pustolovine, objavljene epizode koje nam nadolaze kao «predaja». Čitajući Zagora mi već jesmo u «predaji» i preostaje nam samo da to osvijestimo i uvažimo kao neotklonjivi moment strukture razumijevanja (Zagora). Neke pustolovine jesu već postale kanonske. One govore nama u sadašnjosti, premda dolaze iz «predaje». A održale su se zato, jer je «bit Zagora» u njima došla do izražaja, tu je, takorekuć, suština lika i serijala dana na upečatljiv način. To zovemo bezvremeno, evergreen. Zbog toga može Igor 30 godina nakon objavljivanja doživjeti «raspon emocija», a ja nakon 40 godina tražiti bit i pokazati da je taj «raspon» još više. Da Zimska Zmija ima raspon argumentiranja mnogih gledišta, a jednako tako scenarističku raskoš u jednoj, tobože, prema današnjim 'standardima' minornoj priči. Jer, ovdje je upravo na najjednostavniji, pitki, način izvedena osnova: Zagor ne pripada niti jednoj strani u 'sporu', ni graničarima, ni Kiowama, ni plemićima, ni vojsci. Rješava situaciju po situaciju, zauzimajući naizgled ovu ili onu stranu. Ali njegova je strana jedino Istina i Pravda i prema toj maksimi postupa u datom trenutku. Dok stvari postaju sve gore i gore, dok se mora boriti protiv onih kojima želi pomoći, dok se sve ruši, Zagor ima put i ispravno rješenje: «Idemo dalje! Nema predaje.» I onda kulminacija. Dok se čini da je odigrao posljednji adut, žrtvovao sebe za spas drugih, Zagor poduzima riječ i podsjeća na zasluge. Podsjeća na Duha Sa Sjekirom, podsjeća na sebe samog. One, protiv kojih se maločas borio, tvrdo, čvrsto, odlučno. U bezizlaznoj situaciji, svezan na stupu, Zagor odvažno kaže: «Da, ovoga puta borio sam se protiv vas, jer je bilo ispravno, ali kada je trebalo, borio sam se i za vas.» Nema predaje. U tim riječima, u tom stavu, Darkwood je vraćen, nanovo uspostavljen – kuća je ponovo izgrađena.
A efektnost kojom je izgrađena, čitava ideja tako atraktivno izvedena da mnogi današnji čitatelji, neki od njih rođeni 20 godina nakon objavljivanja ove priče, još uvijek mogu biti pokrenuti, pa i uzvišenim osjećajima doživljavati pojedine scene. Mnogima je ova priča sinonim za plemenitost, a na taj smo pojam, plemenštinu Zagorovog svijeta, svrnuli pozornost prilikom objavljivanja prve epizode ovog izdanja, Terror from the Sea. Upravo zbog svega toga, zbog širine i dubine onoga što sadrži i djeluje na čitatelje, Zimska Zmija je klasik.

Uuu, ovo je odlično, imam i na engleskom  Onaj moj post će biti nadopunjen kroz iduće dane. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 28/08/2022 : 17:52:13
|
15) Ironični monolog Nolitta usred akcijske scene ubacuje veoma zanimljivu Zagorovu introspekciju punu ironije. Ironično je to što Zagor, kako bi zaštitio SVE Indijance, mora ubiti mnoge ratnike Kiowa, iako oni s punim pravom štite svoje interese. 16) Početak očajničkog marša Zagor i plemići moraju krenuti u bijeg od Kiowa prema sigurnoj lokaciji. Veoma napeta situacija koju Nolitta vodi sjajnom i jednostavnom naracijom. 17) Violinist Ovo je za mene jedna od najboljih scena, ne samo u Zagoru, već i u povijesti stripa. Jedan od 2 violinista koji su doputovali, uzeo je sa sobom svoj instrument, iako je Zagor izričito naredio da ljudi uzmu samo krajnje neophodne stvari. Ipak, on je uzeo svoju violinu koju je putem izgubio. Kada se htio vratiti po nju, pao je i slomio noge. No, shvatio je svoju grešku i odlučio umrijeti za spas svojih prijatelja. Nije htio da mu Zagor pomogne, iako je mogao. Ono što je lijepo odrađeno u ovoj sceni jest trenutak kada odlučuje odsvirati nešto po posljednji put, pušta suzu i kadar se samo prebacuje na revolver. Nolitta je ovdje rekao sve, ne rekavši ništa. I u trenutku smrti, čovjek je odlučio raditi ono što ga je uveseljavalo cijelog života. Predivna scena. 18) Pronalazak razbijenih kanua i Winter Snakeovo plašenje Nolitta nam u ovoj sceni daje neku nadu u potencijalni brz završetak problema i uspješan bijeg protagonista kanuima. Ipak, to je samo lažna nada jer su kanui probušeni. Tako su bijelci na neki način stavljeni u isti položaj u koji su oni doveli Indijance svojim glupim i krajnje nepromišljenim ubijanjem bizona, odnosno u situaciju beznađa iz koje nema izlaza. Sve kulminira kada se Winter Snake pokazuje kroz otvore u špilji. Na taj način kao da poručuje Zagoru i ostalima: " Živi ste samo jer sam vas ja pustio i mogu vas ubiti kad god poželim". 19) Poljupci s Fridom na mjesečini Nevjerojatno, ali istinito. Romantika u Zagoru!!!! Nolitta je osmislio scene do sada neviđene u stripovima. Glavni junak ljubi djevojku. Te su scene nevjerojatne iz više razloga. Ponajprije, jer su nezamislive za većinu starijih stripova, ali i zato što su bile totalno nepredviđene u situaciji gdje je smrt blizu. Zagor i Frida izmijenjuju nježnosti unatoč prijetnji Kiowa. Nolitta nam ovako još jednom dokazuje da je i Duh sa Sjekirom od krvi i mesa, ali još nešto. Ljubav je nevjerojatna sila koja može promijeniti svijet. Meni se čini da su i Zagor i Frida tada na tren zaboravili na smrtonosnu prijetnju i prepustili se trenutku što dodatno pridonosi realizmu epizode i još malo odmiče Zagora od stereotipnog "savršenog" i hladnog junaka te dodatno pojačava njegovu ljudskost. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 28/08/2022 : 17:53:10
|
Nastavak u gornjem postu |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 28/08/2022 : 18:06:53
|
Ja zimsku zmiju nisan čita ko dite pa nemam nostalgičnih osjećaja. Sjećam s3 da mi je priča bila klasični ep al nisam je odavno ponovio. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 28/08/2022 : 19:39:38
|
quote: Originally posted by stinky
kakva crna nostalgija lijepo ti piše: Zimska Zmija je klasik!
trebaš ti to ponoviti, natanane
Kažem baš zato šta ja nemam nostalgičnu dimenziju tim je bolje. Čitao sam al nisam odavno. |
 |
|
Topic  |
|
|
|