Author |
Topic  |
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Member since 31/08/2007 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
Posted - 28/08/2022 : 20:00:24
|
Nastavak: 20) Napad Kiowa u grmovima Ova scena i nije toliko važna koliko je zanimljiva za gledanje. Kiowe koriste partizanske metode, tko bi to mogao zamisliti. Zanimljivo je kako je Zagora iskustvo naučilo da u sumnjivim situacijama uvijek bude spreman na opasnost. Kao da nam i Nolitta poručuje da u životu moramo bježati od pokretnih grmova. Šalim se, naravno. Poruka scene jest da uvijek moramo biti na oprezu te da nekada i najbezazlenije situacije mogu skrivati opasnost. 21) Winter Snake pristaje odustati od napada u zamjenu za Memphis Joea U ovoj sceni vidimo Winter Snakeov razum na dijelu. Shvaća da ne može unedogled nastaviti s borbom te pristaje na kompromis. Ako mu dovedu krivca, pustit će ostale na miru, a kazniti će samo onog tko je istinski odgovoran. (On je ustvari istinski negativac; Kiowe samo brane vlastitu egzistenciju, a plemići su samo hrpa glupih turista koji su slučajno odabraki pogrešnog vodič). Na taj bi način jedna žrtva spasila mnoge živote. No, je li to uopće pravedno? 22) Plemić ubija Joea Bilo bi pravedno - potrebe mnoštva nadvladavaju potrebe pojedinca. Još je lakše tako pomisliti kada je taj pojedinac zapravo i istinski kriv. No, tu nastupa plemićka glupost i egoizam. Hladnokrvno su odlučili ubiti Memphis Joea (istina, bio je gad, ali povrh svega - ljudsko biće) i tako su uskratili žrtvu Winter Snakeu pokazavši svoje elementarno nepoznavanje indijanskih običaja. 23) Zagor se predaje Kiowama U ovoj sceni vidimo sam vrhunac Zagora kao lika i njegovu bit, njegovu esenciju. Voljan je dati svoj život za spas plemića, mir među Kiowama i, u konačnici, spas Indijanaca. Smatram da se upravo tim činom iskupio za svoj i očev masakr nad Indijancima. Dakle, Indijance se ljute na bijelce zato što su im oni poubijali bizone. Indijanci žele poubijati bijelce. Ubojstvo bijelaca bi uzrokovalo osvetu bijelaca i masakre nad Indijancima. To se ne smije dogoditi!!! Nolitta tu stavlja naglasak na Zagorovu ulogu posrednika između 2 rase i odlučuje se žrtvovati zbog grijeha ljudi svoje rase, ali i neizravnog spasa Indijanaca. Zaista kompleksno, morate priznati. Nolitta, majstore!! 24) Žene muče Zagora Obična, bezvezna scena mučenja? Ne bih rekao. Kako su žene često slovile za slabiji spol (nećemo sad o tome), Nolitta je ovdje zapravo ponizio Zagora do krajnjih granica i, na neki način, totalno srušio mit o njemu kao nepobjedivom duhu, pustivši da ga žene istuku. Zagor je nemoćan i ne može učiniti ništa da spasi sebe, svoju auru duha i sve što je godinama gradio. 25) Nijedan ratnik ne želi ubiti Zagora Zašto nitko ne želi ubiti Zagora? Zagor je zaštitnik Indijanaca i nitko ne želi biti ratnik koji je ubio Zagora. Također, upečatljiva je i situacija kad Zagor svakom ratniku govori kako mu je i na koji način nekada pomogao. Na taj način vidimo kako je Zagor uistinu zaštitnik svih Indijanaca i da nikada ne bi namjerno nanio zlo svojoj braći crvene kože. 26) Dvoboj s Winter Snakeom Kulminacija!! Najvažniji Zagorov dvoboj u životu. Ukoliko ovdje bude poražen, u vodu pada sve za što se ikada borio i iza čega je stajao svojim postupcima. Napetost je na vrhuncu. Također, ovime i Winter Snake pokazuje da je častan ratnik i povrh svega dostojan poglavica Kiowa. |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
 |
|
Terminator
New Member

Bulgaria
207 Posts
Member since 26/06/2003 |
Posted - 28/08/2022 : 20:24:15
|
Misterij na brdu Naatani
Nije bilo teško naslutiti da je Burattini Hellingenovim nasljeđem krenuo stvarati vlastitu sagu o omiljenom Zagorovu zlikovcu.
U ovom, drugom činu (od, vjerujem, mnogo njih) nastavlja po Darkwoodu postavljati Hellingenove ili akkronijanske laboratorije s vojskom robota, a njegovi se sljedbenici polako šire i, naravno, žele oživjeti učitelja jer po njima je očito čovjek činio samo dobro i gurao znanost naprijed, bez uobičajene manije uništenja. Ili rasizma, u ovom slučaju.
U prvom se broju vraća Trampy (uz neizostavne flešbekove) te nas Kvatrić podsjeća kako i u Zagorovu svijetu nema više CRT televizora, nego smo već na tabletima. U drugom broju pojavljuje se još jedan svemirski brod, sličnost sa Zvjezdanim stazama upotpunjuje se teleporterom, kao i to da će netko od trojca Zagor, Tonka, Kerak stradati pri povratku u Hellingenov dvorac. Znamo tko. U trećem broju dolazimo do onoga što smo svi čekali. Burattini tu malo razvlači mitologiju iz Bosellijeve epizode, čak i može proći, ali ono što bi trebalo biti vrhunac epizode, pretvorilo se u previše toga prebrzo. I prejednostavno/naivno. Hellingen, eto, kani umaći (je li trebalo to otkriti?) i u stilu loše parodije ruši se na muzej. Drugdje su u stilu Dana nezavisnosti dobili svemirski brod za proučavanje, kao i Gartha da čini dobro.
Nažalost, nema kod Buretovih Hellingena predboselijevskog šarma niti Bosellijeve magije. Izvlači on dosta toga iz prijašnjih epizoda, pokušava tako opravdati vraćanje Hellingena i Wendiga, no ono čime to pokušava opravdati puno je bolje od onoga što stvara. I kad se to spoji, ne izgleda baš najbolje. U ovoj epizodi zamjerio bih mu i nepotrebno pozivanje Verybada te Zagorovu naivnost. Nije da nema iskustva s ljudima iz Drugdje da zna da mu lažu da je H umro. Da je bar zatražio da vidi tijelo.
Ali Hellingen mora preživjeti da bi se vratio. Jedino je druga naslovnica dobra, crtež dobar.
4/10 |
I am the law. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 29/08/2022 : 08:38:36
|
27) Zagorova pobjeda i pošteda Winter Snakeovog života E ovo je vrh!!! Dakle, Zagor je od Winter Snakea doživio muke, poniženja i bol. Pa, čak ga je natjerao da krene preispitivati samoga sebe i svoju misiju. Natjerao ga je na nezamislive dileme i patnje, ali Duh sa Sjekirom je još jednom svladao prepreke. Da, ljudi moji, pobjeda. A ono što je zatim učinio je nevjerojatno, pokazao se kao veći čovjek i poštedio je život čovjeku koji ga je do malo prije pokušavao ubiti. Oprost je najjače oružje!! 28) Upečatljivi bijeg U ovoj sceni je Zagor definitivno zapečatio svoj status Duha sa Sjekirom i definitivno je uvjerio Indijance da u njemu zaista ima nešto nadnaravno. Uz to, Zagor je ispao stvarno badass. Nije ništa rekao, samo je nestao nakon pobjede. 29) Susret s vojnicima Vojnici susreću Zagora iako su mislili da he mrtav. Iako je u ovoj sceni Zagor na izmaku snaga, i takav uspijeva ostaviti dojam. Također, Nolitta ovdje pojačava Zagorovu auru nepobjedivosti i među vojskom. 30) Povratak u utvrdu Utvrda ovdje metaforički predstavlja sigurnost. Dakle, Zagor se nakon mnogih nevolja napokon vraća na sigurno mjesto gdje nema prijetnji za mir u Darkwoodu. Sada napokon može malo odmoriti jer se krug života vratio na početak. 31) Frida šije novu košulju Zagorova crvena košulja s njegovim simbolom na prsima je najprepoznatljiviji simbol Duha sa Sjekirom. Ona je u ovoj epizodi poderana u smislu metafore rušenja Zagorovog lika, djela i misije. Kada je njegova košulja poderana, činilo se da je sve gotovo, da se jedan krug života raskinuo i da je Zagorova misija završena bezuspješno te da njegovo postojanje gubi smisao. Nakon pobjede, Zagor dobiva popravljenu košulju što simbolizira da je Duh sa Sjekirom opet tu, da čuva Darkwood i da ga u tome NITKO ne može spriječiti. 32) Razgovor s Fridom Ljubav u Zagorovom svijetu? Možda nekada, ali ne sada i ne ovdje. Kako bi se austrijska plemkinja uspijela prilagoditi Darkwoodu? Kako bi se Zagor prilagodio životu sa ženom? Što bi bilo s Chicom? Nolitta nas ovdje suptilno tjera da si postavimo takva pitanja i promislimo o njima. Tako se pišu stripovi!!! Dobili smo završetak epizode, ali i pitanja za budućnost. 33) Komični kraj Strip završava veselo i komično. Čak je i Chico našao potencijalnu ljubav svog života koju je morao smiriti čekićem :). Na kraju, simbolički, Zagor i Chico napuštaju utvrdu i odlaze u nove pustolovine. Pravi primjer odličnog, otvorenog kraja stripa. Nolitta nam poručuje: idemo dalje, bit će toga još!!! U nastavku slijedi analiza crteža, utjecaja epizode na serijal te usporedba s drugim važnijim epizodama.
|
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
Edited by - Qwertz on 29/08/2022 09:02:08 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 29/08/2022 : 09:46:20
|
morat ću si uzeti vremena i prostudirati ti te tvoje epohalne scene. iako me raduje što si ovako strasno ušao u stvar i pobrojao 33 epohalne scene. to je to, to ti je radovanje egzistencije iznad pukog zakona, to je život na najjače!! trenutno ratujem na sto frontova, pa da sad još ne dodajem novu zanimljivu stvar, jer čovjek ipak ima samo jedan život i samo 24 sata na dan. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 29/08/2022 : 11:37:25
|
quote: Originally posted by stinky
morat ću si uzeti vremena i prostudirati ti te tvoje epohalne scene. iako me raduje što si ovako strasno ušao u stvar i pobrojao 33 epohalne scene. to je to, to ti je radovanje egzistencije iznad pukog zakona, to je život na najjače!! trenutno ratujem na sto frontova, pa da sad još ne dodajem novu zanimljivu stvar, jer čovjek ipak ima samo jedan život i samo 24 sata na dan.
Nažalost. Nekad želim da dan traje duže |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 29/08/2022 : 12:21:46
|
U nastavku ću se ukratko osvrnuti na odličan crtež u epizodi. Ferri je ovdje bio briljantan. Lijepo je prikazao brojne akcijske scene, ali što je još važnije, bio je na visokoj razini i u brojnim napetim scenama. Također, sviđa mi se kako je prikazao facijalne ekspresije likova u određenim scenama i interesantan kontrast koji je uspio kreirati kroz plemiće na početku priče kada su još bili "na visokoj nozi" i na kraju, nakon marša, kada su se spustili među obične ljude, među smrtnike. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na prikaz Winter Snakea kojeg je uistinu prikazao kao dostojnog poglavicu i pravog opakog lika. Usporedbe radi, Tonka (poglavica Mohawka) izgleda kao običan Indijanac. Ali, u Winter Snakeovom prikazu ima nečeg posebnog. Zatim, moram se dotaknuti utjecaja ove epohalne Nolittine epizode na cijeli Zagorov serijal. Naime, za mene je ovo najznačajnija epizoda u cijelom serijalu. Zašto? U njoj je po prvi puta Zagor stavljen na istinsku kušnju i doveden u tešku situaciju. Priča je udarila temelj brojnim budućim remek-djelima poput Supermikea, Vječne Magije ili Demona ludila. Zajednička dodirna nit tih epizoda je stavljanje Zagora u položaj običnog čovjeka koji može doživjeti neuspjeh i poraz. Osobno, čini mi se da je i sam Sclavi inspiraciju za koncept svoje priče našao ovdje. Naime, ovdje je Winter Snake skoro srušio Zagorov svijet. Nadalje, Supermikeu je cilj, također, bio detroniranje Zagora. To je skoro i učinio pomoću svoje superiornosti. No, ta je superiornost bila gotovo isključivo fizička (snaga, preciznost i izdržljivost) dok je Zagor ipak bio bolji u netipičnim izazovima (zmija, puma). To pokazuje da je Zagor više od običnog snagatora. U Vječnoj je magiji Zagor uistinu bio nemoćan, ali je spasio stvar pomoću Indijanaca i njihove magije. No, upečatljivo je kako mu je Rakum uručio oružje, što znači da ona priča oko Manituovog poslanika možda i nije samo puka izmišljotina. Što se tiče Demona Ludila, usporedba će biti ponešto složenija. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 29/08/2022 : 15:12:28
|
Dakle, u obije epizode (Zimska Zmija i Demon Ludila) srušen je Zagorov svijet, no moram priznati da je Nolitta stvar odradio realističnije. Nolitta nam je dao tipično darkwoodsko okruženje i situaciju koja je lako zamisliva za Zagora te je postupno stigao do kulminacije u vidu rušenja Zagora, dok je Sclavi odmah krenuo direktno, u glavu i uzeo nadnaravne elemente kao temelj za gradnju priče. Naravno, imao je inspiraciju, a to je Užas sa Šeste planete čiji su Demoni ludila direktan nastavak. No, koncept rušenja je preuzet iz Zimske Zmije tako da možemo reći da su Demoni ludila svojevrsna kumulacija elemenata uvedenih kroz te dvije priče. No, Sclavi je bacio Zagora na koljena koristeći nadnaravne elemente, a Nolitta je koristio surovi realizam. (Demonima ludila ću se detaljnije pozabaviti u jednoj zasebnoj analizi u budućnosti). Ovdje sam samo htio prikazati utjecajnost Zimske Zmije na buduće epizode. |
Edited by - Qwertz on 29/08/2022 15:52:32 |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 29/08/2022 : 16:00:03
|
Za kraj: Nolitta i Ferri kreirali su remek-djelo značajnih razmjera koje smatram obaveznim štivom za svakog ozbiljnog Zagorovog fana. Radi se o maestralnoj epizodi koja šalje brojne poruke za čitatelje. Također, Zagorov je lik ovdje u jednoj mjeri srušen i ogoljen, ali se na kraju uzdigao. Ponovno je uspio naći balans između dvije rase i nekako provesti pravdu koja je više manje pomirila 2 sukobljene strane. Iako se u početku Zagor činio licemjernim ubijavši Indijance, to je zapravo činio zbog indirektnog spasa Indijanaca u Darkwoodu. Na samom se kraju ipak iskupio za ubijanje u ovoj epizodi kada je pristao biti žrtvom za spas Darkwooda. Zagor je oduvijek bio i ostao čovjek, junak i legenda i ponovno je dokazao da je dostojan nazvati samog sebe - Kraljem Darkwooda!!! |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 29/08/2022 : 16:06:37
|
O Zimskoj Zmiji imam 3500 riječi. Znači da će Demoni imati barem 5000 |
 |
|
Charlito de la Vega
Junior Member

Croatia
328 Posts
Member since 26/07/2011 |
Posted - 29/08/2022 : 16:53:43
|
quote: Originally posted by prop_ovednik
quote: Originally posted by Ivan Liverpool
Peti Mortimer 
Ma tu usranu kolaboraciju Tkača i Mortimera uvik zaboravim, jao što mi je to bio grozan strip. Bio sam tad čak toliko nabrijan na tu epizodu da sam htio napisati recenziju gdje sam sve popljuvao, ali odgovoriše me ljudi, kažu, ne pretjeruj....
To je točka na vremenskoj crti nakon koje kreće Buretov pad. Do tada je bio ok, malo naporan, ali sa solidnim radovima, a i ponekim vrhunskim uratkom. No, tu se strmoglavio (plus, cijela naredna saga "Tron bogova" je bila mlohava) i nikad se nije zapravo oporavio. |
I don't want to be one wave in the water but sea will drag me deep: one more haggard drowned man. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 30/08/2022 : 13:55:06
|
@stinky Imate li slučajno kakav tekst o Demonima Ludila/Divovima Dobra i Zla. Ja sam ponovno pročitao epizodu i mislio sam nešto napisati, ali zapelo je . Ima toliko toga da ne znam odakle bih počeo
|
Edited by - Qwertz on 30/08/2022 13:56:05 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 30/08/2022 : 15:30:01
|
pisao sam puno o tom stripu, tu negdje na forumu, kad se povela priča ima toga ohoho po topicu, nemam više pojma kojem, možda Razotkrivanje mita ili i drugdje, ne znam više to je sve građa za jedan ozbiljan tekst, treba samo malo to ušminkati i staviti u cjelinu ma, naći ćeš;))
stavit ću ti ovih dana Zagor protiv Supermašine, eto, to sam napisao također za Igora i to je luđe i od demona ludila
|
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 30/08/2022 : 15:58:56
|
Baš sam pročitao ovo sa supermašinom jutros nakon posla. Imam ovog američkog Supermikea. Fin i interesantan tekst |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 30/08/2022 : 15:59:33
|
Ali slobodno stavite i hrvatsku verziju ako imate |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 30/08/2022 : 19:00:05
|
čekaj, govoriš mi vi? nemoj mi govoriti vi ovdje, drugo da smo u razredu:)))
vidim da si podigao stari topic o demonu ludila ne da mi se sad to sve čitati, vidio sam ovo http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=7&TOPIC_ID=45854#1783122
imaš tamo sve što ti treba. samo, treba i sve to čitati...
Moram govoriti Vi iz čistog poštovanja, gotovo divljenja. Iako volim filozofiju, stripove i pogotovo stripovsku filozofiju, čitajući Vaše postove vidim da je još duuuuug put ispred mene da bih mogao istinski promišljati o stripovima na filozofski način |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 30/08/2022 : 19:00:37
|
čekaj, govoriš mi vi? nemoj mi govoriti vi ovdje, drugo da smo u razredu:)))
vidim da si podigao stari topic o demonu ludila ne da mi se sad to sve čitati, vidio sam ovo http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=7&TOPIC_ID=45854#1783122
imaš tamo sve što ti treba. samo, treba i sve to čitati...
Inače predajete nešto? |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 30/08/2022 : 20:12:04
|
pa kaj se ne vidi? tjelesni;)))
Stvarno? Onda posjedujete zavidno filozofsko znanje za profesora tjelesnog |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 30/08/2022 : 20:18:32
|
Malo smo otišli u offtopic, ali nema veze :). Da se vratim na Zagora. Za mene je on najbolji strip zato što nije poput ostalih junaka koji su nepogrešivi i savršeni. Ponekad preispituje sam sebe, radi greške, osjeća pritisak i upravo ga to čini ČOVJEKOM. Upravo nam ti izleti u Zagorovu podsvjest omogućuju da se poistovjetimo s njim i bolje ga shvatimo. (Essegesseovi junaci toga nemaju, kao ni, recimo, Tex kojeg se često uspoređuje s Zagorom. Dakle, Spirit with the hatchet rules!!! |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 30/08/2022 : 21:42:07
|
Teško. Smatram da još nisam na toj razini poznavanja Duha sa Sjekirom i da su za stjecanje takvog znanja potrebne godine proučavanja materije i dublje shvaćanje Zagora kao lika, Zagora kao stripa i, povrh svega, Zagora kao nauke. Što se tiče Demona Ludila, za sada ih moram ostaviti po strani jer zaista zahtjevaju puno promišljanja zbog svojeg statusa u Zagorovom serijalu. Praktički bi ih trebalo promotriti u kontekstu cijelog serijala, a ja, nažalost, još nemam toliki kapacitet. No, mogao bih ukrstiti šake sa super-mašinom, odnosno Supermikeom. Zasigurno me čeka teških 7 rundi, ali dat ću sve od sebe da izađem iz tog dvoboja uspravne glave i podignute ruke...  |
Edited by - Qwertz on 30/08/2022 21:43:19 |
 |
|
Topic  |
|
|
|