forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Markos nam se nesto ucutao...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1050

Chui
Senior Member

1088 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 31/10/2022 : 17:01:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alaniusfordius

Glavni problem je "plitko" trziste, ovo je "zero sum game". Kupaca je malo, budzeti su im ograniceni i vec su prenapregnuti zbog postojecih poskupljenja pa ce se za iste raspolozive pare kupovati manje stripova, sto ce zatim jos dodatno poterati cene nagore kako bi se prihodi odrzali na istom nivou, sto ce ponovno smanjiti prodaju (jos manje stripova)

Broj izdavaca samo govori o hrabrosti (mozda i ludosti) ljudi koji su se odvazili da taj posao udju - znate pricu o startapovima u IT industriji, koliko ih se pokrene a koliko ih uspe?

+1
Go to Top of Page

alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts

Member since 10/04/2017

Posted - 31/10/2022 : 17:04:27  Show Profile Show Extended Profile  Send alaniusfordius a Private Message  Reply with Quote
Pojedini srpski izdavaci bi mogli da razmisle o svom poslovnom modelu i da batale pumpanje profita tako sto ce po svaku cenu strip objaviti u pojedinacnoj knjizi.

Voleo bih da znam zasto je npr Makondo odlucio da zivotinjski zamak (dvorac) objavi u pojedinacnim albumima a Stare furune je objavio u integralu?

Zasto je CK Sedam zivota kopca, Velikog mrtvaca, Petra Pana ili Ramireza podelila u dve knjige? U slucaju CK je to mozda neko tehnicko ogranicenje (za Ramireza mozda vlasnik nije dozvolio integral), dok to sigurno ne mogu reci za Makondo...

Jel vasa publika kupuje korice ili ono izmedju njih, stripove?

Edited by - alaniusfordius on 31/10/2022 17:44:33
Go to Top of Page

alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts

Member since 10/04/2017

Posted - 31/10/2022 : 17:05:56  Show Profile Show Extended Profile  Send alaniusfordius a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by drogsy

quote:
Originally posted by sawitch

Ja da dam sutra izdavac dosao bih u Fibru i pitao da li mozemo da ne preklapamo izdanja

Drugim riječima, ti bi osnovao kartel među izdavačima
Je li tebi jasno da ti je kao konzumentu u interesu da imaš više alternativa istog stripa? Misliš da bi Libellus bio ovako skup da postoji srpska varijanta Libellusa (luksuzni, tvrdoukoričeni Boneli)?
Mislim da je krajnje vrijeme da prestanu ove spike o nekim tobože prijateljskim odnosima među izdavačima i o terminu "konkurencija" kao o nekoj jako ružnoj riječi, jer, htjeli-ne htjeli, oni su čista konkurencija. I to je ok. Dobrodošli u kapitalizam.

Konkurencija je potrebna ne samo zbog utjecaja na cijenu, nego i na kvalitetu izdanja.

Da možemo izabrati kvalitetnije napravljeno izdanje.

A što se tiče ponude naslova i pored ponekog dupliranja ona je velika, tako da se ima itekako što kupiti. I previše.

Slazem se, i skrecem paznju na moje prethodne postove, o logici kako se koji naslov izdaje odnosno o plitkom trzistu...
Go to Top of Page

alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts

Member since 10/04/2017

Posted - 31/10/2022 : 17:13:24  Show Profile Show Extended Profile  Send alaniusfordius a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by blueberry9

quote:
E batice, mojne molim te o reakciji hrvatskog trzista na srpske proizvode.

Batice, nema tog trika koji ce kupce Fibrinih izdanja u Srbiji naterati da umesto Fibrinog keksa kupi CK govno tako sto ce zabraniti legalan uvoz keksa. Kupovacu keks na pijaci ili ga necu uopste jesti, ali sigurno necu otici do CK-a.

Pazi da pojasnimo, ovo gore sam napisao u globalno oko hrvatskog trzista i ponasanja ljudi. Sto se stripova tice, siguran sam da se publika profilisala ko sta kupuje, svako ima svoj kriterijum ali generalno nije sve do kvaliteta.

Licno, imam vise CK stripova nego Fibrinih, i to samo zato sto mi CK katalog vise odgovara a crno na belo sam mnogo puta komentarisao CK kvalitetu.

Zato cu se jos jednom sloziti sa Peyom da nam treba konkurencija, a na kraju neka svako proceni sta mu je kvalitetnije
Go to Top of Page

alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts

Member since 10/04/2017

Posted - 31/10/2022 : 17:14:38  Show Profile Show Extended Profile  Send alaniusfordius a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

quote:

Za pocetak pogledaj objektivno koji je odnos hrvatske drzave i drustva prema najvecem broju stvari koji dolazi iz Srbije - setimo se samo seljacke bune kada je srpski kapitalista (da podsetim vlasnik fabrike keksa Jafa) pokusao da kupi fabriku slatkisa Kras.

Sta se na kraju desilo? Hrvatska cokolada je ostala u hrvatskom dzepu,a radnici su pojeli govno umesto da su lepo profitirali prodajom deonica

Prljavi pokvareni Hrvati nisu htjeli srpsku čokoladu (a ni stripove).
Treba ih genocidisat!

daj ne zajebavaj - sta je Cokolinda rekla za cokoladice u novogodisnjim paketicima u Dubrovniku pre neku godinu?
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26935 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 31/10/2022 : 17:17:09  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Erick S

Mi iz BIH sebi fino izaberemo THE BEST OF BOTH WORLDS

Ma daj...Ne budi Baldrick!
Normalno da svatko bira a što će izabrati ovisi o osobnim preferencijama,cijeni i dostupnosti.
Osmo/Osme beru vrhnje.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26935 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 31/10/2022 : 17:23:01  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
daj ne zajebavaj - sta je Cokolinda rekla za cokoladice u novogodisnjim paketicima u Dubrovniku pre neku godinu?

Pa jel mi pričamo o stripovima ili čokoladama?
Ako ćeš o čokoladama možeš na svaštari.
Stripovi srpskih izdavača se prodaju u Hrvatskoj.
Kako znam?
Iz osobnog iskustva.
Kad na interliberu do subote rasprodaš 400 DW mangi ili 50 integrala Asterixa(najnovihjeg broja) ili gomilu superheroja to znači da publike ima.Potrebna je povoljna cijena i dostupnost.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3296 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 31/10/2022 : 17:30:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Bojkotujem Inteliber dok ne dozvole štand sa srpskim čokoladicama.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40439 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 31/10/2022 : 17:31:28  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Drogsy
Sve si promasio. A da ne govorim o pretpostavljanju necega Sto tek veze sa mozgom nema. Stripova ima toliko da se nijedna od ovih izdavackih kuca ne mora preklapati.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 31/10/2022 : 17:34:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Svi spominju preklapanje kao nešto loše. Ja ga pak gledam ko dobru stvar.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts

Member since 10/04/2017

Posted - 31/10/2022 : 17:44:09  Show Profile Show Extended Profile  Send alaniusfordius a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Pa jel mi pričamo o stripovima ili čokoladama?
Ako ćeš o čokoladama možeš na svaštari.
Stripovi srpskih izdavača se prodaju u Hrvatskoj.
Kako znam?
Iz osobnog iskustva.
Kad na interliberu do subote rasprodaš 400 DW mangi ili 50 integrala Asterixa(najnovihjeg broja) ili gomilu superheroja to znači da publike ima.Potrebna je povoljna cijena i dostupnost.

mogu i tamo al mogu i ovde. i nemoj mi stavljati reci u usta koje nisam rekao. znam da se stripovi prodaju, znam i da nije sve legalno (tu jednim delom vaze moji komentari o srpskim proizvodima na hrvatskom trzistu)

a ti mi dokazi da moji komentri generalno ne stoje, ja sam ti da dva primera koji vrlo slikovito ilustruju moju tezu.

sto se stripova tice, stripasi u najvecem broju nisu iskljucivi po ovoj osnovi ali ih sigurno ima

Edited by - alaniusfordius on 31/10/2022 17:47:28
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 31/10/2022 : 18:30:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Drogsy
Sve si promasio. A da ne govorim o pretpostavljanju necega Sto tek veze sa mozgom nema. Stripova ima toliko da se nijedna od ovih izdavackih kuca ne mora preklapati.

I ti si falija... Toliko različite hrane ima pa se ipak jelovnici u 80% preklapaju.
Možeš li razumit izdavača da jednostavno želi u svom katalogu imati neki strip. Klasik je, drag mu je, profitabilan je...
E sad, neki su zakasnili i teško se ukrcat u prvi vagon... ali onda budi zadovoljan što si u kompoziciji, radi na tome da se pomakneš prema početku ( vrhu ) kompozicije ali ne na pizdunski način.

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4746 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 31/10/2022 : 18:33:31  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:

Drogsy

Sva sreća pa si ti ovdje da me prosvjetliš svojim ingenioznim idejama. A što ako dva različita izdavača žarko žele izdati isti strip, i recimo da je taj strip jedno od monumentalnih djela devete umjetnosti, i recimo da ima velik potencijal za dobru prodaju i zaradu, npr. Sandman, što bi ti poručio jednom od njih? "Budite ljudi, nemoj te izdati to, izdajte nešto drugo. Široko vam je polje, izdajte Karabinu Slima"?

Go kneel and weep

Edited by - drogsy on 31/10/2022 18:34:15
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26935 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 31/10/2022 : 18:36:09  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Bojkotujem Inteliber dok ne dozvole štand sa srpskim čokoladicama.

a da ja moram probat svaku

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40439 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 31/10/2022 : 18:40:58  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drogsy

quote:

Drogsy

Sva sreća pa si ti ovdje da me prosvjetliš svojim ingenioznim idejama. A što ako dva različita izdavača žarko žele izdati isti strip, i recimo da je taj strip jedno od monumentalnih djela devete umjetnosti, i recimo da ima velik potencijal za dobru prodaju i zaradu, npr. Sandman, što bi ti poručio jednom od njih? "Budite ljudi, nemoj te izdati to, izdajte nešto drugo. Široko vam je polje, izdajte Karabinu Slima"?

Ne prosvetljujem tr vec ti govorim da pricas napamet nesto o cemu nemas pojma (deo o saradnji firmi). Nikakav problem ni ako neko zeli isti strip. Moze se dogovoriti da se objavi u nekom intervalu ili sta god. Ali sa normalnim ljudima se dogovara.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4746 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 31/10/2022 : 18:54:39  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne prosvetljujem tr vec ti govorim da pricas napamet nesto o cemu nemas pojma (deo o saradnji firmi).

O čemu ja to nemam pojma? O suradnji kompanija općenito ili o tome što radi tvoja firma? Nisam ništa konstatirao o tome, btw.

quote:

Nikakav problem ni ako neko zeli isti strip. Moze se dogovoriti da se objavi u nekom intervalu ili sta god. Ali sa normalnim ljudima se dogovara.

Čuj, "S normalnim ljudima se dogovara". Frende, na slobodnom tržištu nitko ne mora drugome polagati račune za legalno objavljivanje i prodavnje nekog stripa ili biločega drugog. "Dogovoriti" se trebaš s ljudima poput mafije da te na silu ne izbace s tržišta jer im predstavljaš neželjenu konkurenciju

Go kneel and weep
Go to Top of Page

Odoakar
Junior Member

484 Posts

Member since 04/02/2017

Posted - 31/10/2022 : 19:01:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Odoakar a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Za pocetak pogledaj objektivno koji je odnos hrvatske drzave i drustva prema najvecem broju stvari koji dolazi iz Srbije - setimo se samo seljacke bune kada je srpski kapitalista (da podsetim vlasnik fabrike keksa Jafa) pokusao da kupi fabriku slatkisa Kras.

Sta se na kraju desilo? Hrvatska cokolada je ostala u hrvatskom dzepu,a radnici su pojeli govno umesto da su lepo profitirali prodajom deonica

Treba ih genocidisat!

Pričaš gluposti. Kakve veze kolinda ima s ovim? Pa vaš predsjednik hrvate naziva ustašama već mjesec dana, a plenkija glavnim ustaškim poglavicom.

Jel to ima veze sa stripovima?

Al ako hoćeš tako banalan primjer, u svim supermarketima u hrvatskoj ćeš na istoj polici naći pekmez Dida Bože,a kraj njega pekmez Bakina tajna. Proizveden u Srbiji, kvalitetom skoro isti, a jeftiniji. I ljudi kupuje Bakinu tajnu.

Edited by - Odoakar on 31/10/2022 19:01:38
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26935 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 31/10/2022 : 19:12:25  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Ne troši energiju na ugrožene.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts

Member since 10/04/2017

Posted - 31/10/2022 : 19:19:05  Show Profile Show Extended Profile  Send alaniusfordius a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Odoakar

quote:

quote:

quote:

Treba ih genocidisat!

Pričaš gluposti. Kakve veze kolinda ima s ovim? Pa vaš predsjednik hrvate naziva ustašama već mjesec dana, a plenkija glavnim ustaškim poglavicom.

Jel to ima veze sa stripovima?

Al ako hoćeš tako banalan primjer, u svim supermarketima u hrvatskoj ćeš na istoj polici naći pekmez Dida Bože,a kraj njega pekmez Bakina tajna. Proizveden u Srbiji, kvalitetom skoro isti, a jeftiniji. I ljudi kupuje Bakinu tajnu.

Citaj sa razumevanjem ono sto sam prvo napisao za Jafu i Kras, nemoj komentarisati samo ono sto ti odgovara
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8398 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 31/10/2022 : 19:21:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Barem polovica mojih sugrađana neće kupit srpski proizvod ako postoji hrvatski iako je možebitno kvalitetniji.

Kupujmo hrvatsko, pušimo lavandu!

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts

Member since 10/04/2017

Posted - 31/10/2022 : 19:21:32  Show Profile Show Extended Profile  Send alaniusfordius a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne troši energiju na ugrožene.

Jaki, prestani trolati
Go to Top of Page

alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts

Member since 10/04/2017

Posted - 31/10/2022 : 19:22:52  Show Profile Show Extended Profile  Send alaniusfordius a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Barem polovica mojih sugrađana neće kupit srpski proizvod ako postoji hrvatski iako je možebitno kvalitetniji.

Kupujmo hrvatsko, pušimo lavandu!

Hvala sto si bio objektivan i potvrdio ono sto sam prethodno pisao
Go to Top of Page

alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts

Member since 10/04/2017

Posted - 31/10/2022 : 19:54:30  Show Profile Show Extended Profile  Send alaniusfordius a Private Message  Reply with Quote
Sto se tice Vucica, on je smrad i lazljivac, jedno prica a drugo radi. vracam se ponovno na Jafu i Kras - prebroji koliko firmi sa vecinskim srpskim kapitalom posluje u Hrvatskoj a koliko firmi sa hrvatskim kapitalom u Srbiji

dacu ti dva primera za firme koje su po mestu na trzistu i prometu jednake ako ne i vece od ove transakcije Jafa/Kras - Konzum supermarketi nesmetano rade u SRB pod firmom Idea (koliko supermarketa (ne lanaca supermaketa) u srpskom vlasnistvu ima u hr?), a Tedeskijev Atlantik je kupio Soko stark (Smoki, cokolade Najlepse zelje itd) i Grand kafu (kafa Grand i Bakina tajna).

broj nije reciprocan, broj nije ni priblizan jer u HR drzava direktno radi da srpskih firmi uopste ne bude na hr trzistu. to nema veze sa Cokolindom, to je drzavna politika, zato Hrvatska nije dozvolila da se Kras proda

kad si spomenuo Bakinu tajnu, evo ga jedan link - da li ces ga procitati ili ne, to je na tebi, sta je u clanku je druga stvar (ne postavljam ga radi toga) postavljam ga radi slike da ne bude da sam je ja fotosopirao

https://www.sd.rs/biz/vesti/spisak-proizvoda-koje-kupuju-gradani-srbije-kojima-se-finansiraju-penzije-hrvatskih-branitelja-2018-12-10

Bakina tajna se proizvodi u Srbiji ali je u HR vlasnistvu i samo zato je na policama supermarketa, a Jafa keks je bas "retka zverka" (u smislu redak proizvod iz Srbije) na policama supermarketa i pumpi

Edited by - alaniusfordius on 31/10/2022 19:55:58
Go to Top of Page

Odoakar
Junior Member

484 Posts

Member since 04/02/2017

Posted - 31/10/2022 : 19:59:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Odoakar a Private Message  Reply with Quote
"Kao što smo već pisali, Mirovinski fond isplaćuje penzije hrvatskim braniteljima, pripadnicima HVO i hrvatskoj vojsci. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

To bi dalje značilo da građani Srbije kupovinom proizvoda Atlantic grupe finansiraju upravo one koji su vršili progon Srba sa njihovih ognjišta."

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25407 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 31/10/2022 : 20:06:27  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Gotovo je sa ovim nebulozama. Ostanite na temi.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page
Page: of 1050 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.45 seconds. Snitz Forums 2000