forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Markos nam se nesto ucutao...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1084

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 07/11/2022 : 12:02:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

Strip ako i ima budućnost(baren na ovin prostorima) za 30 godina, to su nekakve web mange, ili neki novi web stripovi sa novocvjetajućeg Indonezijskog ili JUžnoafričkog tržišta web stripova.
U svakon slučaju nešto šta neće imat veze sa onin šta smo mi čitali.

Kao da je to nešto loše.
Prvih par desetljeća 20. stoljeća ljudi su čitali Krazy Kat, Little Nemo i slične u novinama, a danas je to (pod navodnike) kuriozitet za šačicu zaljubljenika u jako stare stripove. Ovo šta mi čitamo danas nema veze s onim što su ljudi tada čitali... Da im je bilo reći da će se ti stripovi prodavati u tvrdokoričenim knjigama na najboljem mogućem papiru i koštati toliko koliko već koštaju, mislim da ne bi virovali.

Unatoč svim tim promjenama, strip svejedno nije nestao, niti će nestasti.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

ŠAŠ
Average Member

666 Posts

Member since 13/10/2013

Posted - 07/11/2022 : 12:02:27  Show Profile Show Extended Profile  Send ŠAŠ a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

quote:
Originally posted by ŠAŠ

quote:

Reci, znaš li kako izgleda naslovnica Eternauta i tko je autor iste?
Kako izgleda naslovnica omota Sedam samuraja i tko je autor istog?

da,ne
da,ne

Pa, autor naslovnice Eternauta je isti kao i autor stripa, obično je tako (ili neki drugi gostujući crtač samo naslovnicu napravi).

to sam i pretpostavio samo sam bio pre lijen da to potvrdim

Edited by - ŠAŠ on 07/11/2022 12:03:09
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5077 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 07/11/2022 : 12:05:11  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ŠAŠ

quote:

Grr, distrakcija su, jer kod slušanja glazbe primarno je to, slušanje glazbe. Ako mozak nije koncentriran na to nego na nešto drugo, to je distrakcija od primarne aktivnosti. To što oni doprinose cijelom doživljaju i što su planirani dio tog doživljaja je druga stvar. Poanta je bila da se ambalaža glazbenih albuma konzumira na drugačiji način od samog sadržaja, za razliku od ambalaže stripa.

ok.što radiš kad slušaš glazbu?sjediš samo ili?koji kognitivni procesi su u igri?

Zašto moramo ulaziti u tu raspravu, zar nije istina ovo boldano što sam gore napisao?
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/11/2022 : 12:08:51  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
Ali nekad se omot i muzika baš lipo nadopunjuju.
Slušat album o ukletoj kući i imat ovi omot isprid sebe baš pojačava doživljaj i ne bi ga nazva distrakcijon.
[/url]

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

ŠAŠ
Average Member

666 Posts

Member since 13/10/2013

Posted - 07/11/2022 : 12:08:52  Show Profile Show Extended Profile  Send ŠAŠ a Private Message  Reply with Quote
pa ono...raspravljamo.

i zašto bi bila istina?ti si došao do nekakvog zaključka bez argumenata i utemeljenih činjenica.

Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/11/2022 : 12:13:46  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

quote:

Strip ako i ima budućnost(baren na ovin prostorima) za 30 godina, to su nekakve web mange, ili neki novi web stripovi sa novocvjetajućeg Indonezijskog ili JUžnoafričkog tržišta web stripova.
U svakon slučaju nešto šta neće imat veze sa onin šta smo mi čitali.

Kao da je to nešto loše.
Prvih par desetljeća 20. stoljeća ljudi su čitali Krazy Kat, Little Nemo i slične u novinama, a danas je to (pod navodnike) kuriozitet za šačicu zaljubljenika u jako stare stripove. Ovo šta mi čitamo danas nema veze s onim što su ljudi tada čitali... Da im je bilo reći da će se ti stripovi prodavati u tvrdokoričenim knjigama na najboljem mogućem papiru i koštati toliko koliko već koštaju, mislim da ne bi virovali.

Unatoč svim tim promjenama, strip svejedno nije nestao, niti će nestasti.

Unatoč svin tin promjenama strip je iša naprid.
Meni web stripovi nisu nikakav korak naprid.
Sebičan san, briga me za neke likove sa četvrtastin očima i šta će oni čitat. To strip u svakon slučaju nije. Nak to nazovu animewebtoon3Dmangagigainternetcomics, i sve 5.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 07/11/2022 12:15:12
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5077 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 07/11/2022 : 12:18:47  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ŠAŠ

pa ono...raspravljamo.

i zašto bi bila istina?ti si došao do nekakvog zaključka bez argumenata i utemeljenih činjenica.

A kako si ti došao do zaključka da moji argumenti koje sam iznio zapravo nisu argumenti?
Go to Top of Page

ŠAŠ
Average Member

666 Posts

Member since 13/10/2013

Posted - 07/11/2022 : 12:20:45  Show Profile Show Extended Profile  Send ŠAŠ a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by ŠAŠ

pa ono...raspravljamo.

A kako si ti došao do zaključka da moji argumenti koje sam iznio zapravo nisu argumenti?

pa di su?o čemu pričamo?

Edited by - ŠAŠ on 07/11/2022 12:22:11
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5077 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 07/11/2022 : 12:30:21  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ŠAŠ

quote:

quote:
Originally posted by ŠAŠ

pa ono...raspravljamo.

pa di su?o čemu pričamo?

Mogu i ja nastaviti postavljati pitanja umjesto da dajem odgovore na pitanja koja su postavljena meni.

Ajmo opet.
"Poanta je bila da se ambalaža glazbenih albuma konzumira na drugačiji način od samog sadržaja, za razliku od ambalaže stripa."

Istina ili ne?

Edited by - vukozec on 07/11/2022 12:30:55
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8954 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 07/11/2022 : 12:34:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sebičan san, briga me za neke likove sa četvrtastin očima i šta će oni čitat. To strip u svakon slučaju nije. Nak to nazovu animewebtoon3Dmangagigainternetcomics, i sve 5.

Meni ni fibrini integrali nisu strip, to su megahardluksuzneknjizurine. Strip mora biti u nastavcima, u reviji. :P

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

ŠAŠ
Average Member

666 Posts

Member since 13/10/2013

Posted - 07/11/2022 : 12:40:25  Show Profile Show Extended Profile  Send ŠAŠ a Private Message  Reply with Quote
gle,vrlo je jednostavno.budući da ti nešto tvrdiš,odnosno prije mene si upisao u topic tekst i miljšnje trebao bi to onda obrazložit ako te netko pita kako si došao do tog zaključka.tvrdit da je nešto istina jer ti to tvrdiš meni osobno ništa ne znači.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5077 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 07/11/2022 : 12:40:37  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

quote:

Meni ni fibrini integrali nisu strip, to su megahardluksuzneknjizurine. Strip mora biti u nastavcima, u reviji. :P

Čekam sa kupovinom Kronike dok ne izađe u reviji.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8954 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 07/11/2022 : 12:41:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Pa izasla je :)

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1238 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 07/11/2022 : 12:41:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Chui

Problem sa ditigalnim pretplatama je da su prejeftine da bi bile prihvatljive, a da bi mogle biti tako jeftine potrebno je veće tržište. Netlix Amazon i drugi mogu biti tako jeftini jer im je cijeli svijet na dlanu, iako oni ne nude skoro sve (kao što je praksa u glazbi) već samo svoju produkciju ili ono što kupe, pa da bi gledao sve što želiš moraš imati više pretplata. u glazbi je situacija još gora jer se nudi "sve" za sitne pare, poslovni model za glazbenike sa manjih tržišta tu nije ništa više od legaliziranog piratstva od kojeg nemaju niš osim ako nisu full masovni trap za klince.
kad je u pitanju strip radi se u startu o regijski (prijevodom) ograničeno tržište, hrvatska srbija bosna eventualno crna gora čita hrvatski. udruživanjem više izdavača pod jednu pretplatu je vjerovatno totalno neisplativo. također publika koja čita stripove je uglavnom starija publika, malo je digitalno odgojenih klinaca na stripu tako da mislim da će strip još sigurno neko vrijeme imati dobru prođu u tiskanom izdanju, a kad ta prođa prođe proči će i vrijeme stripa jer nove generacije to uopće ne zanima.

Sve potpisujem od riječi do riječi (Chui uostalom priča iz direktnog osobnog iskustva o nekim stvarima), osim ovog prekriženog, nisam siguran da je to 100% siguran scenarij, i prije su pokapali strip na ovim prostorima, da bi on danas doživio (ne baš tako) malu renesansu. Danas nije ista situacija kao u dobu mega naklada kad je svako dijete čitalo kiosk stripove, ali bome je danas pristuna neka nova publika i strip danas jest popularan, dovoljno je prošetati do neke knjižare za najširu publiku i pogledati njen izlog. Možda klinci danas čitaju strip manje nego prije, premda i dalje čitaju i oni, ali zato ga odrasli definitivno čitaju više nego u prijašnjim generacijama. Stvari i navike publike se s vremenom mijenjaju, vrijeme će pokazati kakve nove promjene nam nosi.

Digitalno će opstati naravno al samo ono što ima dovoljno veliko tržište. Mogu zamisliti stpovski Netflix ili neku Azijsku platformu čak i sa uključenim prijevodima na više jezika, al ne vidim naše izdavače da mogu tu bilo kako konkurirati, neće biti potrebe za njima, samo za prevodioce. Možda tek ako postanu lokalni ogranak te neke svjetke platforme, ali nema potrebe ni za tim jer je lokalna produkcija stripa posve nebitna i na lokalnom tržištu za razliku od npr glazbenih izdavača koji ipak produciraju glazbu za regiju osim što rade kao lokalni zastupnici svjetskih glazbenih korporacija.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5077 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 07/11/2022 : 12:43:35  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ŠAŠ

gle,vrlo je jednostavno.budući da ti nešto tvrdiš,odnosno prije mene si upisao u topic tekst i miljšnje trebao bi to onda obrazložit ako te netko pita kako si došao do tog zaključka.tvrdit da je nešto istina jer ti to tvrdiš meni osobno ništa ne znači.

Obrazložio sam. U preko nekoliko postova. Ti odbacuješ moje obrazloženje pa je sad loptica kod tebe da obrazložiš zašto je moje obrazloženje za odbaciti.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/11/2022 : 12:45:31  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ŠAŠ

Omot konzumiraš očima, glazbu ušima.
Ja san recimo sve vukozecovo razumija(valjda), ovo tvoje mi zvuči ka spinanje radi samoga spinanja.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

734 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 07/11/2022 : 12:45:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message  Reply with Quote

Digitalizacija strip izdanja je budućnost, i trebalo bi krenuti što pre. Em se hvata dobra pozicija, em je praktičnije. Neće izumreti papir, ali… pa ne moram imati sve na papiru, nemam gde ni da držim sve to. Ima puno stripova koje neću kupiti jer nemam mesta kod kuće, a vrlo rado bi ih pročitao na tabletu. Pogotovo ove što se štampaju manjeg formata.

Nikada me ni jedan elektronski strip nije odbio da kupim papirno izdanje, ali me je gomila njih privukla da kupim papir. Jednostavno ima stripova kojima leži ebook, ima koji moraju da budu i štampani.

Naše predrasude su samo naše, realnost je drugačija. Danas klinci internet 80% koriste preko mobilnog/tableta, mnogi nikada ni neće imati PC… klinci ne znaju šta je web sajt, gledaju/čitaju samo ono što ima aplikaciju za mobilni/tablet… treba se boriti i za tu publiku, mislim u svetu se bore, mi ovde smo ostali metuzalemi…:)

Mnogo više i lakše bih čitao stripove da ih imam u elektronskoj formi… sada više čitam beletristiku jer mi Kindle pruža mnogo više mogućnosti za čitanje kad god i gde god, pa čak i u mraku. Dok stripove mogu da čitam samo u pauzama za kafu kada si stvorim uslove za čitanje "komadina" od knjiga sa mojim omiljenim stripovima. Nažalost današnji ritam života je takav da su srećnici koji imaju više vremena/uslova za užitak.

Boneli, Mange, dobar deo USA stripova, Diabolik itd su kao stvoreni za tablete. Većinu od toga ne želim na policama, ali želim da pročitam. A nakon čitanja bih sigurno poželeo ponešto od toga i na policama.

Od kada sam kupio Kindle ne znam da li sam ijednu knjigu pročitao u papiru, i ništa mi nije smetalo. Kod kuće svako ima svoj Kindle, prvi kupljen pre skoro 20 godina, još uvek radi. Nema svetlo pa ga niko sada neće…:) Dešavalo se da kupim neke knjige u papiru, ali sačekam radije da ih čitam kada nabavim ebook. Komotnije je, lakše udobnije.

A što se prodaje elektronskog stripa tiče evo jedne insajderske informacije. Marketprinta nema više pa nije poslovna tajna. Marketpint je na Novinarnicu postavljao sva svoja izdanja. Pisanih romana, od kojih je Marketprint živeo i koji su imali i do deset puta bolju prodaju od Stripoteke, bilo je 12-15 izdanja mesečno, Stripoteka je bila jedna. U mesečnom obračunu prodaje Stripoteka je nosila oko 50% ukupne zarade kada je reč o elektronskim izdanjima. Između ostalog pomaže mogućnost da se iz celog sveta dođe do stripa na maternjem jeziku.

A koliko znam srpsko izdanje Alan Forda se odlično prodaje kao i Politikin (i Mali) zabavnik. I niko se nije žalio da je to uticalo na pad prodaje. Jedno su kolekcionari, drugo su ljudi sretni da im je omiljeni sadržaj uvek i svugde dostupan. Odeš na plažu i čitaš stripove, a gle čuda nije ti propao papir od vlage. Gde god bio u svetu skineš šta želiš i čitaš. Poneses tablet sa nekoliko polica stripova za čitanje na plaži.

Nažalost, ja sada nosim Kindle bez stripova. A stripove u papiru ne želim na morskoj vlagi i u pesku.

STRIP VESTI svakodnevno na www.stripvesti.com i www.facebook.com/StripVesti • Homepage www.zmcomics.com

Edited by - zmcomics on 07/11/2022 12:54:49
Go to Top of Page

ŠAŠ
Average Member

666 Posts

Member since 13/10/2013

Posted - 07/11/2022 : 12:46:33  Show Profile Show Extended Profile  Send ŠAŠ a Private Message  Reply with Quote
jesi li obrazložio ili to obrazloženje zapravo nije bilo obrazloženje
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/11/2022 : 12:51:31  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

To je upravo ovo šta pišen, evolucija stripa. Umisto loše otisnutog stripa na tariguzu koji čitan 3 stranice tjedno, čitan kvalitetno otisnute stripove na odgovarajućen papiru, koliko oću stranica dnevno.
Web stripovi ne predstavljaju nikakav korak naprid, jer ne pričamo uopće o istome mediju.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 07/11/2022 12:52:26
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5077 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 07/11/2022 : 13:02:49  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Ups
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/11/2022 : 13:06:10  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Ne sviđa mi se crtež.
Nekako mi je amaterski.
Ka da ga je neki baušelac ili božemioprosti konobar crta.
Jesi čita?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 07/11/2022 13:07:19
Go to Top of Page

zare80
Average Member

Serbia
586 Posts

Member since 22/09/2008

Posted - 07/11/2022 : 13:12:07  Show Profile Show Extended Profile  Send zare80 an AOL message  Send zare80 a Yahoo! Message  Send zare80 a Private Message  Reply with Quote
quote:

To je upravo ovo šta pišen, evolucija stripa. Umisto loše otisnutog stripa na tariguzu koji čitan 3 stranice tjedno, čitan kvalitetno otisnute stripove na odgovarajućen papiru, koliko oću stranica dnevno.
Web stripovi ne predstavljaju nikakav korak naprid, jer ne pričamo uopće o istome mediju.

A ne znam, daleko od toga da volim citanje na tabletu, ali nije mi ovo skroz tacno da ne postoji neki napredak. Veliki napredak bi predstavljala kolicina prostora koja ti je potrebna. Mozda ne pricamo o istom mediju ali pricamo o istoj umetnosti i to je i dalje strip bez obzira sto nije papir.
Volim i ja papir, ali bi izlazak digitalnog stripa meni prilicno pomogao, barem tako mislim, jer bih kupio samo ono sto mi se svidi posle prvog citanja, a ne da kupujem da bih uopste prvi put procitao. Drugi napredak je sto bi u tom slucaju CK mogao Fibri da pljune pod prozor :)
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5077 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 07/11/2022 : 13:13:53  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ŠAŠ

jesi li obrazložio ili to obrazloženje zapravo nije bilo obrazloženje

Smatram da postoji razlika između gledanja u omot i slušanja glazbe, odnosno da je ta razlika u svakom slučaju veća od razlike između gledanja u korice i gledanja u stranice stripa. Smatram da je to samorazumljivo, a također smatram da ta rečenica za koju smo/ste se uhvatili nosi malu težinu u postu iz kojeg je izvučena i da zato nema potrebe da dulje po njoj drvimo, ulazimo u raspravu o kognitivnim procesima itd. Stoga daljnjeg obrazlaganja s moje strane neće biti.

Inače,Nesvrstani je u pravu,Šaš me trola.No odovaram mu jer inače cijenim njegove postove.Premda ne stavlja razmak nakon interpunkcije :)

Edited by - vukozec on 07/11/2022 13:24:46
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/11/2022 : 13:21:09  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zare80

quote:

A ne znam, daleko od toga da volim citanje na tabletu, ali nije mi ovo skroz tacno da ne postoji neki napredak. Veliki napredak bi predstavljala kolicina prostora koja ti je potrebna. Mozda ne pricamo o istom mediju ali pricamo o istoj umetnosti i to je i dalje strip bez obzira sto nije papir.
Volim i ja papir, ali bi izlazak digitalnog stripa meni prilicno pomogao, barem tako mislim, jer bih kupio samo ono sto mi se svidi posle prvog citanja, a ne da kupujem da bih uopste prvi put procitao. Drugi napredak je sto bi u tom slucaju CK mogao Fibri da pljune pod prozor :)

Neznan baš kako oslobođeni prostor ima veze sa nepretkom stripa kao takvog.
Dio evolucije stripa u Hrvatskoj je i to šta danas imamo mogućnost veliku većinu toga pročitat iz knjižnica, tako da se ne moran zamarat skenovima.
To je kvalitetna evolucija, a ne skenirani stripovi.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/11/2022 : 13:23:21  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ŠAŠ

Samo trunka elementarne logike treba da bi se shvatilo u kojoj su meri papir, korice, štampa, boje itd integralni deo štampanog strip-izdanja, dok plakat filma nije u istoj meri integralni deo filma, kao ni plastična kutija CD-a deo muzike.
Go to Top of Page
Page: of 1084 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.39 seconds. Snitz Forums 2000