forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Markos nam se nesto ucutao...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1084

silvertestelone
Starting Member

16 Posts

Member since 04/11/2022

Posted - 07/11/2022 : 13:26:58  Show Profile Show Extended Profile  Send silvertestelone a Private Message  Reply with Quote
Da bismo osvetlili celu situaciju oko digitalnog tržišta, te malo je stavili u perspektivu, izneću par podataka. Udeo digitalnih izdanja najveći je ubedljivo u Japanu i Koreji (45-55%) uz napomenu da su Koreja i Japan praktično polovina svetskog tržišta računajući i štampana i digitalna izdanja, u USA je to oko 9%, a recimo kod lidera u Evropi Francuske najmenji (oko 3%). Oni koji zastupaju ideju da je strip jedino moguće i ispravno čitati u štampanoj formi, imali bi vraški težak, odnosno praktično nemoguć zadatak, a to je da sve mlađe i buduće generacije nateraju da čitaju štampane stripove, mislim da je to kao kada biste ih terali da čitaju i listaju štampane dnevne novine i časopise, da gledaju filmove na kasetama i vuku diskmene i vokmene po ulicama, da koriste telefonske govornice. U Francuskoj recimo klinci masovno čitaju stripove upravo zahvaljujući povlasticama koje su omogućene za članstvo i pristup digitalnim platformama za kupovinu ili čitanje. Prognoziram da će za 10-15 godina najviše, u svim navedenim regijama digitala preći udeo od 50%, a da će u vodećim zemljama Azije praktično nestati štampani strip.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8954 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 07/11/2022 : 13:30:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:
Originally posted by Tonto

quote:

Unatoč svin tin promjenama strip je iša naprid.
Meni web stripovi nisu nikakav korak naprid.
Sebičan san, briga me za neke likove sa četvrtastin očima i šta će oni čitat. To strip u svakon slučaju nije. Nak to nazovu animewebtoon3Dmangagigainternetcomics, i sve 5.

Meni ni fibrini integrali nisu strip, to su megahardluksuzneknjizurine. Strip mora biti u nastavcima, u reviji. :P

To je upravo ovo šta pišen, evolucija stripa. Umisto loše otisnutog stripa na tariguzu koji čitan 3 stranice tjedno, čitan kvalitetno otisnute stripove na odgovarajućen papiru, koliko oću stranica dnevno.
Web stripovi ne predstavljaju nikakav korak naprid, jer ne pričamo uopće o istome mediju.

Mozda je do godina i nostalgije, ali sve mi je drazi neevoluirani strip, odnosno nacin konzumacije kakav je bio tad. Iscekivanje nastavka mi je bio jedan bitnijih faktora stripa kao medija.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/11/2022 : 13:36:46  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Unatoč svin tin promjenama strip je iša naprid.
Meni web stripovi nisu nikakav korak naprid.
Sebičan san, briga me za neke likove sa četvrtastin očima i šta će oni čitat. To strip u svakon slučaju nije. Nak to nazovu animewebtoon3Dmangagigainternetcomics, i sve 5.

Meni ni fibrini integrali nisu strip, to su megahardluksuzneknjizurine. Strip mora biti u nastavcima, u reviji. :P

To je upravo ovo šta pišen, evolucija stripa. Umisto loše otisnutog stripa na tariguzu koji čitan 3 stranice tjedno, čitan kvalitetno otisnute stripove na odgovarajućen papiru, koliko oću stranica dnevno.
Web stripovi ne predstavljaju nikakav korak naprid, jer ne pričamo uopće o istome mediju.

Mozda je do godina i nostalgije, ali sve mi je drazi neevoluirani strip, odnosno nacin konzumacije kakav je bio tad. Iscekivanje nastavka mi je bio jedan bitnijih faktora stripa kao medija.

Razumin te donekle.
Ali meni je recimo tribalo 30 godina(doslovno) da pročitan cili XIII, i 20 godina za jebenih 10 epizoda Tornjeva Bois Mauryja.
Načeka san se za 3 života, to mi se više ne da.
Oću sad i oću sve.
Na papiru...
Kvalitetnome...
Hrapavome...

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/11/2022 : 13:50:47  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by silvertestelone

Prognoziram da će za 10-15 godina najviše, u svim navedenim regijama digitala preći udeo od 50%, a da će u vodećim zemljama Azije praktično nestati štampani strip.

Ja sam se ranijih godina naslušao prognoza da će do danas svi stripovi i knjige biti digitalni, pa su ispale pogrešne. Nezahvalno je prognozirati, obično ne bude po prognozi.

Ponekad brojke sa tendencijom rasta, ne nastave da rastu, nego stagniraju ili počnu da opadaju, trend se promeni itd.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/11/2022 : 13:59:24  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zmcomics

A što se prodaje elektronskog stripa tiče evo jedne insajderske informacije. Marketprinta nema više pa nije poslovna tajna. Marketpint je na Novinarnicu postavljao sva svoja izdanja. Pisanih romana, od kojih je Marketprint živeo i koji su imali i do deset puta bolju prodaju od Stripoteke, bilo je 12-15 izdanja mesečno, Stripoteka je bila jedna. U mesečnom obračunu prodaje Stripoteka je nosila oko 50% ukupne zarade kada je reč o elektronskim izdanjima.

Ovo može da znači i 3-4 prodate digitalne Stripoteke i 3-4 "primerka" (fajla ili kako se to već kaže) svega ostalog.
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
13018 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 07/11/2022 : 14:08:49  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Digitalizacija je opće prisutna na svim poljima. Strip tu nije iznimka.

Ozbiljnim izdavačima je to jasno i u ponudi imaju obje varijante.

Have mercy
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27616 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/11/2022 : 14:18:45  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Koji vam je K?
Ja se mučim i slažem gomilu papira a vi ovdi palamudite o digitali...
Idem ručat!

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 07/11/2022 : 14:19:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ako ćeš tom logikom, onda ne predstavljaju ni korak nazad. Ne predstavljaju ništa jer se ne radi o istom mediju... Možeš stripove onda uspoređivati i sa štrucom kruva.

Mislim, oprosti, djeluje ko da sam se zakačija samo na tvoje postove, al frustriraš me Ko da sa pubertetlijom pričam... Stav ti je takav da ako se tebi ne sviđa i ako tebi nije korisno, automatski nikome ne valja i nije korisno.

Štampani strip nigdi neće otić.
Rast će mu cijena pojavila se digitalna izdanja ili ne.
Postoje ljudi koji aktivno čitaju priko ekrana, bilo zbog osjećaja, bilo zbog toga šta je (nekad) lakše rukovat readerom nego knjižurinom, bilo zbog skladišnog prostora, itd... Bezveze je ne dati im ono što traže.

Neće strip pokopat digitala. Ako će ga išta pokopat, onda će ga pokopat cijene energenata, cijene sirovina i proizvodnje, skladišni prostor i mrtvi kapital u vidu neprodanih izdanja. Šta misliš, da se digitalna izdanja nikad ne pojave na tržištu, da bi se brojka brojka fizičkih izdanja povećala? Bi k****. Ljudi bi našli drugu zanimaciju, dostupniju i jeftiniju.

A neće ga pokopat ni to.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/11/2022 : 14:21:38  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
Počeli novi članovi iz Srbije nicat ka gljive posli kiše.
Momci u čemu je problem sa starin nikovima?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1238 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 07/11/2022 : 14:22:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da bismo osvetlili celu situaciju oko digitalnog tržišta, te malo je stavili u perspektivu, izneću par podataka. Udeo digitalnih izdanja najveći je ubedljivo u Japanu i Koreji (45-55%) uz napomenu da su Koreja i Japan praktično polovina svetskog tržišta računajući i štampana i digitalna izdanja, u USA je to oko 9%, a recimo kod lidera u Evropi Francuske najmenji (oko 3%). Oni koji zastupaju ideju da je strip jedino moguće i ispravno čitati u štampanoj formi, imali bi vraški težak, odnosno praktično nemoguć zadatak, a to je da sve mlađe i buduće generacije nateraju da čitaju štampane stripove, mislim da je to kao kada biste ih terali da čitaju i listaju štampane dnevne novine i časopise, da gledaju filmove na kasetama i vuku diskmene i vokmene po ulicama, da koriste telefonske govornice. U Francuskoj recimo klinci masovno čitaju stripove upravo zahvaljujući povlasticama koje su omogućene za članstvo i pristup digitalnim platformama za kupovinu ili čitanje. Prognoziram da će za 10-15 godina najviše, u svim navedenim regijama digitala preći udeo od 50%, a da će u vodećim zemljama Azije praktično nestati štampani strip.

Pa uz ovoliku produkciju koju imamo u nas definitivno se nameće nužnost digitalnog. Imamo velik broj novih izdanja ali naklade su i dalje male što govori da tržište baš i ne raste toliko koliko se stvara pritisak na postojeće tržište da probavi sva nova izdanja. Srećom imamo knjižnice pune stripova pa se to još da amortizirati . Ali uvođenje digitalija znači smanjenje tiskanih naklada koje su ionako već male, što poskupljuje tisak pa će to malo što se odštampa biti još skuplje i manje pristupačno pa će polako tiskani strip postati kolekcionarski item za "elitu" koja si ga može priuštiti i pohraniti, a bit će i dva kriterija izdavanja, jedan za digitalno i jedan za tiskano. To je već sad prisutno u glazbi, ditigalno će izdavači objaviti sve, a kad je u pitanju štampa fizikalnog medija vrlo su proračunati i kod manje popularnih naslova najčešće traže da to pokrije izvođač ili da otkupi dio izdanja da oni pokriju sav svoj trošak.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 07/11/2022 : 14:23:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
@Nesvrstani:
Ali dobivaš veliki plus za King Diamonda s prošle stranice

And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

Edited by - Paka01 on 07/11/2022 14:23:21
Go to Top of Page

zare80
Average Member

Serbia
586 Posts

Member since 22/09/2008

Posted - 07/11/2022 : 14:25:40  Show Profile Show Extended Profile  Send zare80 an AOL message  Send zare80 a Yahoo! Message  Send zare80 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Neznan baš kako oslobođeni prostor ima veze sa nepretkom stripa kao takvog.
Dio evolucije stripa u Hrvatskoj je i to šta danas imamo mogućnost veliku većinu toga pročitat iz knjižnica, tako da se ne moran zamarat skenovima.
To je kvalitetna evolucija, a ne skenirani stripovi.

Pa kako, jednostavno je, digitalni protoj je beskonacan malte ne :), a fizicki nije. Pa sam MArkos ce morati da kupi veci stan za par godina ako bude hteo d smesti po jednu verziju svakog svog izdanja. Dalje, kad krecem na odmor ja recimo hocu sa sobom da ponesem i procitam 10-20 stripova, to je prakticno nemoguce sa HC knjizurinama. Slazem se, dozivljaj se ne moze porediti, ali za neka izdanja mi papir iskreno nije presudan, niti su toliko dobra da cu mnogo nesto vise uzivati kada ih budem citao na skenu. Znaci sam dostupnost stripa postaje veca, veca mogucnost za citanje i prenosa medju ljudima, brze je jednostavno nego otici i u knjiznicu.
Kad nekom preporuci Fibra strip, a knjiznica mu daleko a strip mu dostupan na jedan klik digitalno, kako to nije napredak? Da li knjiznica pokriva svako naselje u HR?
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/11/2022 : 14:26:48  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

quote:

Ako ćeš tom logikom, onda ne predstavljaju ni korak nazad. Ne predstavljaju ništa jer se ne radi o istom mediju... Možeš stripove onda uspoređivati i sa štrucom kruva.

Mislim, oprosti, djeluje ko da sam se zakačija samo na tvoje postove, al frustriraš me Ko da sa pubertetlijom pričam... Stav ti je takav da ako se tebi ne sviđa i ako tebi nije korisno, automatski nikome ne valja i nije korisno.

Štampani strip nigdi neće otić.
Rast će mu cijena pojavila se digitalna izdanja ili ne.
Postoje ljudi koji aktivno čitaju priko ekrana, bilo zbog osjećaja, bilo zbog toga šta je (nekad) lakše rukovat readerom nego knjižurinom, bilo zbog skladišnog prostora, itd... Bezveze je ne dati im ono što traže.

Neće strip pokopat digitala. Ako će ga išta pokopat, onda će ga pokopat cijene energenata, cijene sirovina i proizvodnje, skladišni prostor i mrtvi kapital u vidu neprodanih izdanja. Šta misliš, da se digitalna izdanja nikad ne pojave na tržištu, da bi se brojka brojka fizičkih izdanja povećala? Bi k****. Ljudi bi našli drugu zanimaciju, dostupniju i jeftiniju.

A neće ga pokopat ni to.

Ma tebi je i Black album dobar.
Frustriraš me

Aj da pokušan pojednostavnit.
Ne smetaju mi web stripovi.
Jasno mi je da je to smjer u kojen idemo.
Samo me nemojte uvjeravat da je to isto, i bit ću dobar i miran.

Oš ić s menon i vicon čitat Inkala kad dođe u kina?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 07/11/2022 14:29:28
Go to Top of Page

ŠAŠ
Average Member

666 Posts

Member since 13/10/2013

Posted - 07/11/2022 : 14:28:51  Show Profile Show Extended Profile  Send ŠAŠ a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

Paralela između konzumacija filma/glazbe i konzumacije knjige/stripa ne stoji. Gledanje filma na ekranu TVa je potpuno isti end user experience bez obzira sa koje platforme/medija u pozadini se taj film puštao. Isto vrijedi i za video igrice. Dakle cloud streaming ili fizički disk što se korisničkog sučelja tiče jesu ista stvar.

Kod muzike se lome koplja koliko ima razlike u digitalnom i analognom doživljaju, ali za većinu prosječnih konzumenata to je opet u oba slučaja skoro potpuno isti doživljaj jer korisničko sučelje (zvučnik/slušalice) opet jesu ista stvar.

Kod čitanja to nije tako, tu je razlika daleko izraženija nego kod muzike ili filma, jer digitalno korisničko sučelje (aka ekran) i analogno korisničko sučelje su potpuno različiti. Također, u slučaju stripa, analogno sučelje i ambalaža su integralni dio samog djela. Dok kod filma ambalaža ne znači skoro ništa, a kod muzike (omoti i knjižice) daju dodatnu vrijednost ali su distrakcija u odnosu na konzumaciju primarnog sadržaja, knjiga koju držite u rukama i njene korice, naslovnica se se također konzumiraju u sklopu konzumacije tog djela na isti način kao i ono samo. Medij knjige i karakteristike papira također diktiraju puno toga, naprimjer nije isto otvoriti neku duplericu u knjizi i na ekranu.

Razlika između analognog i digitalnog još je izraženija kod stripa nego kod čitanja književnosti i publicistike, jer čitanje crno-bijelog printa slova bez slika ima puno manje faktora od čitanja full color pa čak i C/B stripa i e-ink čitači tu mogu vrlo dobro imitirati čitanje sa papira (najvažniji faktor je da svjetla e-ink čitača, sa razliku od klasičnih ekrana laptopa i tableta, ne svjetle čitatelju ravno u oči), dok za strip još uvijek ne postoje kvalitetni e-ink čitači.

ajmo počet od pretpostavke da postoje različiti ljudi koji konzumiraju neku vrtu umjetnosti i samim time imaju drugačija stajališta jedna od drugih.pa tako mogli nismo reći da imamo u jednu ruku prosječnog čitatelja i u drugi nekakvu suprotnost tome ''strastvenog''.budući da oboje konzumiraju umjentnost (neki manje a neki više) moglo bi se i reći da jednako tako tu postoji i različiti aspeki same konzumacije i sadržaja kao takvog.odnoso nekima su neki sadržaji u vezi produkta bitni a nekima suprotno.pa tako ,ispričaj me ako griješim ali vukozec ,ti bi se mogao kategorizirat u skupini strastvenijih.dakle ljudima kao tebi umjetnost nije samo forma konzumacije potrošnog sadržaja nego nečeg više,a u to više mogli bi se ubrojiti dodatni sadržaji o kojima evo diskutiramo.dakle dolazimo do zaključka da na istu stvar ljudi i možda gledajo isto (spektar običan-strastveni)

e sad ,analogna digitalna glazba.čemu?

dakle postoji razlika kojom se portvrđuje da je digitalni zapis bolji od analognog.u soničnom i tehničkom spekrtu digitalno ga rasturi.krčanje i šum na pločama je sa zanimljivom angedotom opisao bob katz : '' mi pišamo u vodu da bude ukusnija"
a zašto onda ljudi skupjaju ploče?ploče koje su i same integrali dio samog djela
zato što se ljudi poistovječuju s projekcijom identiteta koji žele postići kao takvog

kod čitanja (stripa) kažeš da je razlika daleko izraženija doživljavanja sadržaja u odnosu na digitalni-ne digitani.

ok...teško mi je percipirat kako drugi doživljavaju nekakav sadržaj i postavljat se u njihovu kožu te gledat iz njihove perspektive.doživljavanje može i ne mora biti drugačije s obzirom na korisničko sučelje .no, postavlja se na kraju temljno pitanje čitanja ; s kojeg je sučelja bolji odnosno potpuniji doživljaj.dakle ,ne mogu ti točno reći s kojeg je bolje budući da je ,koliko ja znam malo studija uopće napravljeno na tu temu ,ali osbobno ti mogu reći kad čitam nešto ili konzumiram sučelje mi je gotovo pa ne bitno(ako je uopće i bitno).bitan mi je sadržaj koji se nalazi unutar toga.e sad ,možemo replicirat na to da samo sučelje sadržaja i bitno da bi se postigao taj rezultat no ovdje ćemo se samo vrtit u krug.sa amblažnog gledišta odnosno tehničkog tablet ekran je superionriji u odnosu na strip papir.dakle ovdje ogovorim od odnosu ppi i dpi,te jednako tako boja ,prilagodljvih formata,ergonomičnosti i povoljnosti.česta mana koju čujem je da ljude ''boli oči'' od čitanja sa tableta iako ja osobno nemam problema s time niti sa monitorima ili tv ekranima.u drugu ruku puno sam puto čuo da ljudi otkad su prešli na kindle čitaju puno više.

nazvat glazbene omote distrakcijom mi je jednako nazivat bilo kakve omote distrakcijom.budući da su ljudi prvenstveno vizualna bića uvijek se prvo hvataju na taj segment.nazvat to distrakcijom može se samo jednino sa stajališta doživljavanja glazbe kao samog čistog izoliranog osjetilnog iskustva.budući da je percpiranje i konzumacija glazbe složena tema bio sam ozbiljan kad sam te pitao što radiš dok slušaš glazbu i što ti se kola po glavi.

dakle ,kod svakog profila ljudi postoje kriteriji po kojem želi konzumirat sadržaj.pa tako je i kutija filma za nekog criterion kolektora i te kako bitna ,a tip papira knjige gotovo pa svim čitatljima nebitan.jednako je tako i naslovnica vrlo često faktor za kojim će se posezat za nepoznatim bendom ,a formta stripa ne bitan nekome tko ulazi u svijet stripa.psihološki profili su raličiti i drugačiji,svatko je svoj izolirani univerzum vlastiti iskustava i navika ,sklonosti i preferancija.na temelju vlastite osobnosti gradimo sustav vrijednosti i poimanja stvari i sadržaja te konzumacije.ono što ti gore tvrdiš su iskustva i mišljena profilirane tebi i tvome osobnom ja ,a ne kako tvrdiš ''istina''.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 07/11/2022 : 14:31:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Može Još ću stavit i slušalice da mogu doživit cili audiovizualni komplet.

Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

734 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 07/11/2022 : 14:32:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by zmcomics

A što se prodaje elektronskog stripa tiče evo jedne insajderske informacije. Marketprinta nema više pa nije poslovna tajna. Marketpint je na Novinarnicu postavljao sva svoja izdanja. Pisanih romana, od kojih je Marketprint živeo i koji su imali i do deset puta bolju prodaju od Stripoteke, bilo je 12-15 izdanja mesečno, Stripoteka je bila jedna. U mesečnom obračunu prodaje Stripoteka je nosila oko 50% ukupne zarade kada je reč o elektronskim izdanjima.

Ovo može da znači i 3-4 prodate digitalne Stripoteke i 3-4 "primerka" (fajla ili kako se to već kaže) svega ostalog.

U početku jeste bilo tako, prvih nekoliko meseci, ali je rast prodaje bio konstantan... ne znam dokle bi došlo do sada, jer je Stripoteka davno stala, ali čisto info, bez Stripoteke je to poslednje godine prešlo par hiljada eura godišnje... ako bi pretpostavili da bi Stripoteka donosila i dalje isto koliko i pisani romani zbirno... Stripoteka bi tu nosila profita koliko je nosila u celokupnom štampanom tiražu...
Ali bitna napomena... to je nestripska platforma, izolovan slučaj, bez reklame... koliko bi drugačije bilo da je platforma gde bi redovno bili strip čitaoci i gde bi se reklamirali i prodavali samo stripovi... na Novinarnici su stripovi kolateralna šteta...:(

STRIP VESTI svakodnevno na www.stripvesti.com i www.facebook.com/StripVesti • Homepage www.zmcomics.com
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25988 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 07/11/2022 : 14:36:26  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Ja sam jedan od tih koji su kupili Stripoteku preko Novinarnice. ;)

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

ŠAŠ
Average Member

666 Posts

Member since 13/10/2013

Posted - 07/11/2022 : 14:40:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ŠAŠ a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

quote:

Može Još ću stavit i slušalice da mogu doživit cili audiovizualni komplet.

e da,je li netko uspio skinut onaj audio ''soundtrack'' od melvile?ja sam pokušao prije ali mrtva link
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10637 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 07/11/2022 : 14:48:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Upravo mi se javio prijatelj da je zainteresiran za digitalne stripove ako su na mat papiru.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/11/2022 : 14:50:22  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zare80

quote:

Neznan baš kako oslobođeni prostor ima veze sa nepretkom stripa kao takvog.
Dio evolucije stripa u Hrvatskoj je i to šta danas imamo mogućnost veliku većinu toga pročitat iz knjižnica, tako da se ne moran zamarat skenovima.
To je kvalitetna evolucija, a ne skenirani stripovi.

Pa kako, jednostavno je, digitalni protoj je beskonacan malte ne :), a fizicki nije. Pa sam MArkos ce morati da kupi veci stan za par godina ako bude hteo d smesti po jednu verziju svakog svog izdanja. Dalje, kad krecem na odmor ja recimo hocu sa sobom da ponesem i procitam 10-20 stripova, to je prakticno nemoguce sa HC knjizurinama. Slazem se, dozivljaj se ne moze porediti, ali za neka izdanja mi papir iskreno nije presudan, niti su toliko dobra da cu mnogo nesto vise uzivati kada ih budem citao na skenu. Znaci sam dostupnost stripa postaje veca, veca mogucnost za citanje i prenosa medju ljudima, brze je jednostavno nego otici i u knjiznicu.
Kad nekom preporuci Fibra strip, a knjiznica mu daleko a strip mu dostupan na jedan klik digitalno, kako to nije napredak? Da li knjiznica pokriva svako naselje u HR?

Nisan siguran imaju li sva naselja u Hrvatskoj struju i vodu, tako da knjižnicu nema svako naselje, ali većina ljudi u Hrvatskoj živi u gradovima tako da virujen da su stripovi iz knjižnica dostupni većini. Vezano uz aktualnu neprijateljsku komšijsku politiku, i tu me zanima šta će bit dalje, jer u knjižnici(Splitskoj) je bilo more srpskih izdanja.

E da, ovo kad nemoš drugačije nego digitalno ti je upravo ono kad ti je od žena dostupna samo Desanka Šakić.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 07/11/2022 14:54:11
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 07/11/2022 : 14:50:39  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
Gledanje i slušanje stripa u kinu je relikt iz prošlog stoljeća

https://youtu.be/QMFiUrpR5DE

Go kneel and weep
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/11/2022 : 15:03:58  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Bas maloprije pokupih vracajuci se s posla[url=https://postimg.cc/mtL8KzZM][/url] jebes servise ,fizicki je fizicki.
Al naravno,svi mi drukcije dozivljavamo istu stvar. Nekome smo perspektivon blize,nekom dalje.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace

Edited by - lwood on 07/11/2022 15:07:06
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/11/2022 : 15:08:53  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

Bas maloprije pokupih vracajuci se s posla[url=https://postimg.cc/mtL8KzZM][/url] jebes servise ,fizicki je fizicki.
Al naravno,svi mi drukcije dozivljavamo istu stvar. Nekome smo perspektivon blize,nekom dalje.

Baš si čudan čovik.
A moga si samo kliknit na youtube.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

silvertestelone
Starting Member

16 Posts

Member since 04/11/2022

Posted - 07/11/2022 : 15:14:18  Show Profile Show Extended Profile  Send silvertestelone a Private Message  Reply with Quote
Pretpostavljam da većina ovda pripada generaciji x, jer sve isključivo posmatraju iz svoje perspektive. Klince koji prva slova uče i čitaju na ekranima, zabole za kvalitet i format papira, štampe, poveza. Fetišari njuškanja papira, milovanja po policama, ili asfiksije stripova najlon kesama, prosto će relativno brzo fizički izumreti.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/11/2022 : 15:22:38  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pretpostavljam da većina ovda pripada generaciji x, jer sve isključivo posmatraju iz svoje perspektive. Klince koji prva slova uče i čitaju na ekranima, zabole za kvalitet i format papira, štampe, poveza. Fetišari njuškanja papira, milovanja po policama, ili asfiksije stripova najlon kesama, prosto će relativno brzo fizički izumreti.

Neće. Novi će se kolekcionari stvoriti. Klinci sve više kupuju gramofonske ploče. A nisu odrastali sa njima.

Kolekcionarske strasti su u genima, kao sklonost prema nasilju npr.

U Srbiji, stariji su odavno prestali da idu u bioskope, kad se pojavila besplatna analogna pa digitalna piraterija. Klinci koji su odrastali na besplatnoj digitalnoj pirateriji, sad idu u bioskope. Nisu ih ni roditelji vodili čak. Jednostavno su otkrili opciju koja im može odgovarati.

Stare stvari se same vraćaju, kad novi ljudi dovoljno postanu zreli da shvate njihove prednosti ili draži.
Go to Top of Page
Page: of 1084 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.75 seconds. Snitz Forums 2000