Author |
Topic  |
Chui
Senior Member

1238 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 07/11/2022 : 15:30:45
|
Za domaće izdavače je dobro što još ne postoje neki stripovski netflixi koji nude sve to prevedeno na lokalni jezik pa dok se ne dese takvi igrači imaju prostora za digitalno, uz neku pristupačnu cijenu i ovakvu ili čak i veču produkciju mogli bi solidno proči. Konformizam uvijek pobjeđuje a uz financijske i skladišne limite brijem da bi svi sa ovog foruma imali pretplatu na barem jednog digitalnog izdavača. |
 |
|
Bokoja
New Member

.jpg)
137 Posts
Member since 26/11/2020 |
Posted - 07/11/2022 : 15:32:53
|
quote: Originally posted by ŠAŠ česta mana koju čujem je da ljude ''boli oči'' od čitanja sa tableta iako ja osobno nemam problema s time niti sa monitorima ili tv ekranima.u drugu ruku puno sam puto čuo da ljudi otkad su prešli na kindle čitaju puno više.
Ovo uopšte nije zanemarivo, ako pola dana gledamo ekran, plus telefon, bukvalno nema šanse da bih uzeo strip tako da čitam nakon posla. Kindle sa druge strane ima tu ink tehnologiju i stvarno ne zamara oči kao drugi ekrani koji smanjuju blink rate, pa sa njega mogu bez naprezanja da čitam bilo kad. |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 07/11/2022 : 16:00:47
|
quote: Originally posted by ŠAŠ
quote: Originally posted by vukozec
Paralela između konzumacija filma/glazbe i konzumacije knjige/stripa ne stoji. Gledanje filma na ekranu TVa je potpuno isti end user experience bez obzira sa koje platforme/medija u pozadini se taj film puštao. Isto vrijedi i za video igrice. Dakle cloud streaming ili fizički disk što se korisničkog sučelja tiče jesu ista stvar.
Kod muzike se lome koplja koliko ima razlike u digitalnom i analognom doživljaju, ali za većinu prosječnih konzumenata to je opet u oba slučaja skoro potpuno isti doživljaj jer korisničko sučelje (zvučnik/slušalice) opet jesu ista stvar.
Kod čitanja to nije tako, tu je razlika daleko izraženija nego kod muzike ili filma, jer digitalno korisničko sučelje (aka ekran) i analogno korisničko sučelje su potpuno različiti. Također, u slučaju stripa, analogno sučelje i ambalaža su integralni dio samog djela. Dok kod filma ambalaža ne znači skoro ništa, a kod muzike (omoti i knjižice) daju dodatnu vrijednost ali su distrakcija u odnosu na konzumaciju primarnog sadržaja, knjiga koju držite u rukama i njene korice, naslovnica se se također konzumiraju u sklopu konzumacije tog djela na isti način kao i ono samo. Medij knjige i karakteristike papira također diktiraju puno toga, naprimjer nije isto otvoriti neku duplericu u knjizi i na ekranu.
Razlika između analognog i digitalnog još je izraženija kod stripa nego kod čitanja književnosti i publicistike, jer čitanje crno-bijelog printa slova bez slika ima puno manje faktora od čitanja full color pa čak i C/B stripa i e-ink čitači tu mogu vrlo dobro imitirati čitanje sa papira (najvažniji faktor je da svjetla e-ink čitača, sa razliku od klasičnih ekrana laptopa i tableta, ne svjetle čitatelju ravno u oči), dok za strip još uvijek ne postoje kvalitetni e-ink čitači.
ajmo počet od pretpostavke da postoje različiti ljudi koji konzumiraju neku vrtu umjetnosti i samim time imaju drugačija stajališta jedna od drugih.pa tako mogli nismo reći da imamo u jednu ruku prosječnog čitatelja i u drugi nekakvu suprotnost tome ''strastvenog''.budući da oboje konzumiraju umjentnost (neki manje a neki više) moglo bi se i reći da jednako tako tu postoji i različiti aspeki same konzumacije i sadržaja kao takvog.odnoso nekima su neki sadržaji u vezi produkta bitni a nekima suprotno.pa tako ,ispričaj me ako griješim ali vukozec ,ti bi se mogao kategorizirat u skupini strastvenijih.dakle ljudima kao tebi umjetnost nije samo forma konzumacije potrošnog sadržaja nego nečeg više,a u to više mogli bi se ubrojiti dodatni sadržaji o kojima evo diskutiramo.dakle dolazimo do zaključka da na istu stvar ljudi i možda gledajo isto (spektar običan-strastveni)
e sad ,analogna digitalna glazba.čemu?
dakle postoji razlika kojom se portvrđuje da je digitalni zapis bolji od analognog.u soničnom i tehničkom spekrtu digitalno ga rasturi.krčanje i šum na pločama je sa zanimljivom angedotom opisao bob katz : '' mi pišamo u vodu da bude ukusnija" a zašto onda ljudi skupjaju ploče?ploče koje su i same integrali dio samog djela zato što se ljudi poistovječuju s projekcijom identiteta koji žele postići kao takvog
kod čitanja (stripa) kažeš da je razlika daleko izraženija doživljavanja sadržaja u odnosu na digitalni-ne digitani.
ok...teško mi je percipirat kako drugi doživljavaju nekakav sadržaj i postavljat se u njihovu kožu te gledat iz njihove perspektive.doživljavanje može i ne mora biti drugačije s obzirom na korisničko sučelje .no, postavlja se na kraju temljno pitanje čitanja ; s kojeg je sučelja bolji odnosno potpuniji doživljaj.dakle ,ne mogu ti točno reći s kojeg je bolje budući da je ,koliko ja znam malo studija uopće napravljeno na tu temu ,ali osbobno ti mogu reći kad čitam nešto ili konzumiram sučelje mi je gotovo pa ne bitno(ako je uopće i bitno).bitan mi je sadržaj koji se nalazi unutar toga.e sad ,možemo replicirat na to da samo sučelje sadržaja i bitno da bi se postigao taj rezultat no ovdje ćemo se samo vrtit u krug.sa amblažnog gledišta odnosno tehničkog tablet ekran je superionriji u odnosu na strip papir.dakle ovdje ogovorim od odnosu ppi i dpi,te jednako tako boja ,prilagodljvih formata,ergonomičnosti i povoljnosti.česta mana koju čujem je da ljude ''boli oči'' od čitanja sa tableta iako ja osobno nemam problema s time niti sa monitorima ili tv ekranima.u drugu ruku puno sam puto čuo da ljudi otkad su prešli na kindle čitaju puno više.
nazvat glazbene omote distrakcijom mi je jednako nazivat bilo kakve omote distrakcijom.budući da su ljudi prvenstveno vizualna bića uvijek se prvo hvataju na taj segment.nazvat to distrakcijom može se samo jednino sa stajališta doživljavanja glazbe kao samog čistog izoliranog osjetilnog iskustva.budući da je percpiranje i konzumacija glazbe složena tema bio sam ozbiljan kad sam te pitao što radiš dok slušaš glazbu i što ti se kola po glavi.
dakle ,kod svakog profila ljudi postoje kriteriji po kojem želi konzumirat sadržaj.pa tako je i kutija filma za nekog criterion kolektora i te kako bitna ,a tip papira knjige gotovo pa svim čitatljima nebitan.jednako je tako i naslovnica vrlo često faktor za kojim će se posezat za nepoznatim bendom ,a formta stripa ne bitan nekome tko ulazi u svijet stripa.psihološki profili su raličiti i drugačiji,svatko je svoj izolirani univerzum vlastiti iskustava i navika ,sklonosti i preferancija.na temelju vlastite osobnosti gradimo sustav vrijednosti i poimanja stvari i sadržaja te konzumacije.ono što ti gore tvrdiš su iskustva i mišljena profilirane tebi i tvome osobnom ja ,a ne kako tvrdiš ''istina''.
Odakle početi :)
Možda od toga da you are preaching to the converted. Stotine ploča koje gomilam su dokaz da meni "popratni sadržaj" poput omota i dalje itekako znači. Pa dodati da je potpisujem puno toga što si gore napisao i da mi uopće nije neočekivano da se slažemo oko puno toga. Pa onda da sam ja do prije koju godinu vjerojatno bio skeptik u vezi digitalnog čitanja (ne-strip) knjiga, da bi onda zahvaljući kindleu to doživilo preporod, doslovno sam ponovo rođen kao čitač, kako zm kaže (naročito ovo za mrak):
quote: Originally posted by zmcomics
sada više čitam beletristiku jer mi Kindle pruža mnogo više mogućnosti za čitanje kad god i gde god, pa čak i u mraku.
Ipak sam puno veći skeptik za čitanje stripova digitalno, knjige mi ne pada na pamet čitati na ičemu osim kindlea, a ja ne znam za strip čitač koji bi bio ekvivalent kindleu.
I za kraj da kažem da radiš klasičnu grešku kad kažeš da ja tvrdim da iznosim neupitnu "istinu". Odnosno da citiram "ono što ti gore tvrdiš su iskustva i mišljena profilirane tebi i tvome osobnom ja ,a ne kako tvrdiš ''istina''." Dakle nije istina da sam to igdje tvrdio. Naravno da je to moje mišljenje, no (uvijek to ponavljam po internetskim raspravama ;) ) smatram bespotrebnim i redundantnim prilikom iznošenja vlastitog mišljenja naglašavati ono "to je samo moje mišljenje".
|
Edited by - vukozec on 07/11/2022 16:20:08 |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Posted - 07/11/2022 : 16:01:51
|
quote: Originally posted by Bokoja
quote: Originally posted by ŠAŠ česta mana koju čujem je da ljude ''boli oči'' od čitanja sa tableta iako ja osobno nemam problema s time niti sa monitorima ili tv ekranima.u drugu ruku puno sam puto čuo da ljudi otkad su prešli na kindle čitaju puno više.
Ovo uopšte nije zanemarivo, ako pola dana gledamo ekran, plus telefon, bukvalno nema šanse da bih uzeo strip tako da čitam nakon posla. Kindle sa druge strane ima tu ink tehnologiju i stvarno ne zamara oči kao drugi ekrani koji smanjuju blink rate, pa sa njega mogu bez naprezanja da čitam bilo kad.
Tako je. Amen. |
 |
|
Lorda
Average Member

Croatia
695 Posts
Member since 07/11/2002 |
Posted - 07/11/2022 : 16:04:40
|
A gle, neizbježno je da će jednom ovakvi stripovi i knjige tisakni na papiru izumrijeti... to što se meni takvo nešto ne sviđa to je drugi par rukava. Mislim da do sada nisam pročitao niti jedan digitalni strip do kraja, neke knjige jesam...
Jednostavno, cijene papira (šume, ekologija, zeleni itd) će rasti, dostupnost drveta će biti sve manja, troškovi proizvodne papirnatih stripova će se stalno povećavati (eventualno da se izmisli neka jeftinija zamjena za papir plus fejk miris) i na kraju će biti ono što svi znamo, biti će papirnatih stripova ali samo ultra kolekcionarskih, nema šanse da se tiskaju ove gomile stripova kao danas, pogotovo kao danas ova kiosk izdanja. Jedino je pitanje hoće li to biti za 2, 5 ili 10 godina. Većina ovih današnji izdavača tada više neće postojati.
Najprije će odumrijeti izdavači poput ludensa/strip agenta... cijena stripova će rasti dok ne prijeđe granicu kada će takvi kiosk stripovi većini biti preskupi za ono što nude a granica za to je blizu.
Nakon toga idu izdavači poput Libellusa; oni izdaju donekle kolekcionarska izdanja ali generalno nisu tako luksuzni, morat će smanjiti obim različitih izdanja i izdavati samo ultrakolekcionarske kao ono Zagor izdanje (nisam pratio je li u međuvrmenu izašlo), i oni se s cijenama lagano približavaju plafonu.
Najduže će izdržati netko poput Fibre; veliki formati, super tisak, dobar prijevod, kartonske kutija itd... Za to će uvijek postojati publika koja ima love za to, jedino je pitanje koji će biti broj tih ljudi, a nama je uvijek ograničenje jezik, ta se izdanja rade za mnogo manje tržište nego što npr. su francusko i japansko.
A što se tiče prijelaza naših izdavača na digitalno i ponude takvih izdanja to više uopće nije pitanje hoće li nego kada...
A tu onda dolazi do drugog problema, s vremenom će naši izdavači postati suvišni, jer recimo zašto ne bi neki veliki francuski izdavač sam nudio digitalne stripove iz svoje kolekcije s prijevodima na balkanske jezike (uposli kvalitetnog prevodioca i to je to), ovako mora prodavati prava pa paziti da se stavke ugovora poštuju itd itd.
Netko je dobro primjetio da to recimo netflix odavno radi, ne treba mu druga ruka za to...
Znači jedino kada im je potreban naš izdavač je kada se izdaju luksuzna papirna izdanja na lokalnom jeziku...
|
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Posted - 07/11/2022 : 16:14:01
|
quote: Originally posted by manhunter
Ja sam jedan od tih koji su kupili Stripoteku preko Novinarnice. ;)
Znaš li ostalu četvoricu? :) |
 |
|
vice
stripovi.com suradnik

7341 Posts
Member since 29/06/2005 |
Posted - 07/11/2022 : 16:22:43
|
Svi vi tribate čitat webtoonove. Tamo vam je obratno, izlaze u digitalnom obliku, a manji broj se izdaje u tiskanom obliku. :D
Inače, Kindle, pogotovo s front lightom je zakon! |
And like that... he's gone. |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Posted - 07/11/2022 : 16:30:21
|
quote: Originally posted by vice
Svi vi tribate čitat webtoonove. Tamo vam je obratno, izlaze u digitalnom obliku, a manji broj se izdaje u tiskanom obliku. :D
Inače, Kindle, pogotovo s front lightom je zakon!
Webtoonovi, kao ekvivalent kratkih novinskih pasica, vjerojatno jesu najpogodniji za digitalnu konzumaciju. Pročitaš za čas, nasmiješ se, pičiš dalje svojim putem.
A sad stvarno dosta, bole me oči od čitanja foruma više :) |
 |
|
vice
stripovi.com suradnik

7341 Posts
Posted - 07/11/2022 : 16:36:33
|
quote: Originally posted by vice
Inače, Kindle, pogotovo s front lightom je zakon!
Webtoonovi, kao ekvivalent kratkih novinskih pasica, vjerojatno jesu najpogodniji za digitalnu konzumaciju. Pročitaš za čas, nasmiješ se, pičiš dalje svojim putem.
A sad stvarno dosta, bole me oči od čitanja foruma više :)
Webtoonovi su ti poput tjednih chaptera mangi, a znaju bit i prilično dugi. Većina prati i više naslova dnevno, tako da ako se i isključi binge model čitanja (a koji obuhvaća nemali dio konzumacije, pogotovo ako si u zaostatku ili anglosaksonska inačica izbaci čitavi webtoon odjednom) ipak to čitanje više guta vrijeme od novinskih pasica.
Kad smo kod novinskih pasica i digitalnih stripova, imate Comics Kingdom i Go Comics za to. ;) |
 |
|
fler
Senior Member

Croatia
2074 Posts
Member since 21/10/2003 |
Posted - 07/11/2022 : 17:17:05
|
Ipak sam puno veći skeptik za čitanje stripova digitalno, knjige mi ne pada na pamet čitati na ičemu osim kindlea, a ja ne znam za strip čitač koji bi bio ekvivalent kindleu.
Previše je ostaloga za komentirati pa to ne diram  Samo da ovdje nešto spomenem: svašta se zanimljivoga dešava na području e-ink tehnologije, uključujući i boju (koja sve bolje izgleda, pa samo što nije ušlo na velika vrata).
Nije Kindle (više) jedina opcija, imaš čitav niz sjajnih e-ink uređaja koji osim čitanja imaju i mnoge druge funkcije (Remarkable, Boox, itd.).
|
Split your lungs with Blood and Thunder
|
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41110 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 07/11/2022 : 17:34:44
|
quote: Originally posted by sawitch
Jbt koji offtopic
Kako offtopic? Pa Markos idalje ćuti. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
Chui
Senior Member

1238 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 07/11/2022 : 17:40:09
|
quote: Originally posted by Lorda
A gle, neizbježno je da će jednom ovakvi stripovi i knjige tisakni na papiru izumrijeti... to što se meni takvo nešto ne sviđa to je drugi par rukava. Mislim da do sada nisam pročitao niti jedan digitalni strip do kraja, neke knjige jesam...
Jednostavno, cijene papira (šume, ekologija, zeleni itd) će rasti, dostupnost drveta će biti sve manja, troškovi proizvodne papirnatih stripova će se stalno povećavati (eventualno da se izmisli neka jeftinija zamjena za papir plus fejk miris) i na kraju će biti ono što svi znamo, biti će papirnatih stripova ali samo ultra kolekcionarskih, nema šanse da se tiskaju ove gomile stripova kao danas, pogotovo kao danas ova kiosk izdanja. Jedino je pitanje hoće li to biti za 2, 5 ili 10 godina. Većina ovih današnji izdavača tada više neće postojati.
Najprije će odumrijeti izdavači poput ludensa/strip agenta... cijena stripova će rasti dok ne prijeđe granicu kada će takvi kiosk stripovi većini biti preskupi za ono što nude a granica za to je blizu.
Nakon toga idu izdavači poput Libellusa; oni izdaju donekle kolekcionarska izdanja ali generalno nisu tako luksuzni, morat će smanjiti obim različitih izdanja i izdavati samo ultrakolekcionarske kao ono Zagor izdanje (nisam pratio je li u međuvrmenu izašlo), i oni se s cijenama lagano približavaju plafonu.
Najduže će izdržati netko poput Fibre; veliki formati, super tisak, dobar prijevod, kartonske kutija itd... Za to će uvijek postojati publika koja ima love za to, jedino je pitanje koji će biti broj tih ljudi, a nama je uvijek ograničenje jezik, ta se izdanja rade za mnogo manje tržište nego što npr. su francusko i japansko.
A što se tiče prijelaza naših izdavača na digitalno i ponude takvih izdanja to više uopće nije pitanje hoće li nego kada...
A tu onda dolazi do drugog problema, s vremenom će naši izdavači postati suvišni, jer recimo zašto ne bi neki veliki francuski izdavač sam nudio digitalne stripove iz svoje kolekcije s prijevodima na balkanske jezike (uposli kvalitetnog prevodioca i to je to), ovako mora prodavati prava pa paziti da se stavke ugovora poštuju itd itd.
Netko je dobro primjetio da to recimo netflix odavno radi, ne treba mu druga ruka za to...
Znači jedino kada im je potreban naš izdavač je kada se izdaju luksuzna papirna izdanja na lokalnom jeziku...
To je to. Digitalno je budućnost i zapravo sadašnjost stripa jer se radi i o egzistencionalno nužnom stvaranju nove mlađe publike, pitanje je koliko tu budućnosti ima za lokalne izdavače kad odu ove starije generacije odrasle na stripu bilo da se radi o digitalnom ili tiskanom stripu. Već i sad bi jefnitiji digitalni format mnogo pomogao i današnjim stripofilima smanjiti pritisak na budžet, naravno ti će uvijek kupiti i tiskano izdanje koje baš žele imati u kolekciji ali i ostali stripovi će im biti dostupniji. Knjižnica je tu dobro rješenje koje ide na ruku stripofilima al ne stvara mlađu publiku fiksiranu na digitalno, roditelji ljubitelji stripa sigurno se tu trude svoju ljubav prenijeti i djeci i sigurno bi im to bilo lakše preko digitalija. Za velika tržišta nema brige digitalni strip neće izumrijeti, pitanje je samo dal će ti veliki htjeti se osvrnuti i na naša mala tržišta sa prijevodima kad naši lokalni izdavači pokleknu, a to je kako sad stvari stoje neminovno. Ne danas ni sutra al kad taman tamo kad Markos ode u zasluženu penziju. A to da trenutno imamo boom stripa je i zato što kod nas sve kasni za ostatkom svijeta, isto imamo i u glazbi kreativni boom za sve malobrojne ljubitelje kvalitetne glazbe ali i to je kasnilo 10/15 godina za svijetom. A možda nas klinci sve iznenade i dopizde im mobiteli s kojima su praktički rođeni i požele osjetiti papir među prstima. |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Posted - 07/11/2022 : 18:03:59
|
quote: Originally posted by fler
Previše je ostaloga za komentirati pa to ne diram  Samo da ovdje nešto spomenem: svašta se zanimljivoga dešava na području e-ink tehnologije, uključujući i boju (koja sve bolje izgleda, pa samo što nije ušlo na velika vrata).
Nije Kindle (više) jedina opcija, imaš čitav niz sjajnih e-ink uređaja koji osim čitanja imaju i mnoge druge funkcije (Remarkable, Boox, itd.).
I čitaš li ti ili itko drugi stripove na takvim e-ink, frontlight readerima? Kakva su iskustva? Samo crnobijele ili kolor također? To je opcija koja mi je potencijalno zanimljiva.
Dodatno na temu, kod nas je i ponuda legalno dostupnih e-knjiga, a posebice onih u formatu za kindle i slične e-readere (dakle ne u pdfu i slično) još uvijek smiješna, odnosno nikakva. A prvi Kindle prije 15 godina se pojavio. |
 |
|
vice
stripovi.com suradnik

7341 Posts
Posted - 07/11/2022 : 18:20:30
|
Šteta da nemamo Kindle Unlimited. Pa ipak, sve nove knjige bivaju izdavane i u Kindle formatu, koji je i nama dostupan za kupovinu (ja tako najviše i kupujen i čitan na Kindle appu priko moba). Svoj e-reader još neman (isproba san ih nekoliko) i koristin Samsung mob i Ipad Air3 za čitanje. Možete stoga pretpostavit da ako mi je to ok, koliko zapravo volin čitanje na ekranu. :D
Šta se čitača tiče, u dvojbi san oko kupovine Kindle Paperwhite Signature i Onyx Boox Nova Air C serije. |
Edited by - vice on 07/11/2022 18:21:02 |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2424 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 07/11/2022 : 18:46:23
|
Jbt koji offtopic
Vala, najbolje obrisati zadnjih dvadesetak strana.  |
Resistance is futile. |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 07/11/2022 : 19:30:54
|
quote: Originally posted by borg
Jbt koji offtopic
Vala, najbolje obrisati zadnjih dvadesetak strana. 
Najzanimljivijih 20 strana od svih 846 koliko ih trenutno ima.
Ovde se ruše države i definira budućnost, a tamo neki lik prije par stranica piše da nevalja neki preview. O jeben te robijo koji autizam.
|
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
Edited by - NESVRSTANI on 07/11/2022 19:54:37 |
 |
|
henry
Senior Member

Serbia
1709 Posts
Member since 20/09/2005 |
Posted - 07/11/2022 : 19:35:53
|
quote: Originally posted by Paka01
Jbt koji offtopic
Kako offtopic? Pa Markos idalje ćuti.
A ćute i ostali izdavači, i srpski i hrvatski. Možda se plaše nagomilanog gneva ovdašnjih forumaša... |
Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti. Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve! |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 07/11/2022 : 19:40:05
|
Jednostavno, cijene papira (šume, ekologija, zeleni itd) će rasti, dostupnost drveta će biti sve manja, troškovi proizvodne papirnatih stripova će se stalno povećavati (eventualno da se izmisli neka jeftinija zamjena za papir plus fejk miris)
Znači triba pare ulagat u očuvanje i širenje šuma, a ne u nove tehnologije. Kad se obnove šume, papir će bit jeftin, a tiskanja izdanja 20& jeftinija. Ka popratna pojava čak će i disanje bit olakšano.
na kraju će biti ono što svi znamo, biti će papirnatih stripova ali samo ultra kolekcionarskih, nema šanse da se tiskaju ove gomile stripova kao danas, pogotovo kao danas ova kiosk izdanja. Jedino je pitanje hoće li to biti za 2, 5 ili 10 godina. Većina ovih današnji izdavača tada više neće postojati.
Upravo tako. Ka šta je blesavo negirat da su web stripovi i čitanje sa ekrana budućnost, tako je blesavo(U stvari još blesavije) tvrdit da tiskani strip neće postat luksuz.
@Paka Rezon da stripovi ionako poskupljuju ti je blesav. |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 07/11/2022 : 19:44:36
|
quote: Originally posted by henry
quote: Originally posted by Paka01
Jbt koji offtopic
Kako offtopic? Pa Markos idalje ćuti.
A ćute i ostali izdavači, i srpski i hrvatski. Možda se plaše nagomilanog gneva ovdašnjih forumaša...
A možda sutra počinje Interliber pa slažu štandove. Srpski izdavači se vjerovatno neće javljat, jer ne bi ni ja da ispadnen takav šupak. Zakopa bi se negdi i molija boga da me svi šta prije zaborave. |
Edited by - NESVRSTANI on 07/11/2022 19:48:08 |
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 07/11/2022 : 19:45:40
|
quote: Originally posted by henry
A ćute i ostali izdavači, i srpski i hrvatski. Možda se plaše nagomilanog gneva ovdašnjih forumaša...
Razlog više da se posumnja da je u pitanju zajednička akcija i da se ostali hrvatski izdavači spremaju da zabrane Fibri da objavljuje stripove na hrvatskom tržištu. |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 07/11/2022 : 20:06:02
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
@Paka Rezon da stripovi ionako poskupljuju ti je blesav.
Pusti me na miru, kuvan gulaš. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10637 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 07/11/2022 : 20:07:27
|
quote: Originally posted by Colt Razlog više da se posumnja da je u pitanju zajednička akcija i da se ostali hrvatski izdavači spremaju da zabrane Fibri da objavljuje stripove na hrvatskom tržištu.
Koja je svrha ovakvog posta? |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 07/11/2022 : 20:08:31
|
quote: Originally posted by Peyo
quote: Originally posted by Colt Razlog više da se posumnja da je u pitanju zajednička akcija i da se ostali hrvatski izdavači spremaju da zabrane Fibri da objavljuje stripove na hrvatskom tržištu.
Koja je svrha ovakvog posta?
Colt je kvalitetan zajebant. |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10637 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Topic  |