forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 144

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 17/02/2023 : 08:36:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tkosta74

Što se crtanja tiče, tablet mi je ubrzao proces rada, jako.

Ovo je ključno. Netko tko živi od stripa ima na raspolaganju alat koji mu može ubrzati crtanje nekoliko puta. Zašto ga ne bi koristio?

Jedini minus je nedostatak originalnih tabli koje bi se mogle prodati, ali ovako ostane vremena za klasično rađene ilustracije.

U mojoj struci je AutoCAD ubrzao crtanje barem deset puta. Ubrzo se izgubila profesija tehničkog crtača, ali nitko ne žali previše. Nešto za što su prije bili potrebni mjeseci, danas je moguće uraditi za tjedan dana. Shvaćam da nije isto strip i projektiranje objekata, ali na koncu sve su to poslovi od kojih netko živi.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 09:46:10  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Uf. Objasni turcima da su im zgrade crtane i projektirane u autocadu.

Alija Balta nam je demonstrirao vrh restauriranja Maurovića digitalnim alatima.

Tkosta opisuje da ne bi mijenjao svoje handmade akvarele ni za šta. Tak i treba.

Tablet olakšava proces crtanja. Napikavaš, napikavaš, dok ne zdrmaš. Teška štaka.

Možeš ga koristiti za skiciranje, no, prije ili kasnije valja pogledati papiru u lice :)

Tada krv prokola.
I koncentracija naraste.

I sad imamo primjer majstora Žeželja sa digitalnim alatom u ruci.

Radovi odmah gube svjezinu i silu poteza, bili rađeni ili dorađeni na kompu.
Hibridni proizvod.

Cijena ubrzanja procesa rada digitalnim alatom rezultirala je lošom kvalitetom i degradacijom zanata.

Narušeni su čvrsti temelji.

Edited by - frano on 17/02/2023 10:13:28
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 10:01:11  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Naravno da svak odlučuje sam za sebe, svak bira sam svoj način djelovanja.

Kod snage ideje je slična situacija.
Go to Top of Page

tkosta74
Average Member

687 Posts

Member since 15/03/2014

Posted - 17/02/2023 : 10:16:07  Show Profile Show Extended Profile  Send tkosta74 a Private Message  Reply with Quote
Frane, ma nije loša kvaliteta, nego drugačija. Kaže jedan moj kolega nema dušu…pa normalno da nema. Nema dušu ni platno ni papir ni kamen…pa ni tablet. Ali ima dušu autor/autorica, i medij je u tom kontekstu nebitan. Samo sredstvo preko kojeg “duša” komunicira s drugima.
Sitin se svog pokojnog profesora…pričao čovik o snebivanju i užasu kojim je popraćeno otvaranje Eiffelovom tornja. Hrpa čelika, ružna spodoba usred romantičnog grada…sličnih primjera po svitu i u svitu kolko oš. Mogu tako zamisliti i nekog zidnog slikara u Altamiri, kad je vidio da mu kolega crta i slika bojom na suhoj jelenjoj koži, vjerojatno ga je zatukao buzdovanom dok je spavao pokraj vatre. Jer tko je to vidio, zid pećine je zakon za slikarije, kakva koža.
Btw, kao se zvao onaj što je zamislio zid od zraka? Nevezano za ovo do sad, palo mi na pamet, koji bi to bio likovni medij?
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 10:25:55  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Snaga poruke, snaga duha autora je nešto drugo.

Ovdje govorim o degradaciji s tehničke, zanatske strane.

Koja ide uporedo i s degradacijom duha.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 10:44:46  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ima puno vješto (i ručno) nacrtanih stripova.
Ali dobrim dijelom su to isprazni stripovi.

Ribić, Sudžuka, počesto i Kordej su naši reprezentativci u tome.
Srbi su im velka konkurencija u tom vidu.

I onda, šta preostaje, divimo im se s tehničke strane, jer ničeg drugog tu više i nema.

I to je sve u redu.

Ipak snaga likovnosti ide uporedo sa snagom ideje i duha autora.

I tu je ta personalna ljepota (i ružnoća).
Sukus.
:)

Edited by - frano on 17/02/2023 10:45:43
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 10:54:25  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Kaj bi ja dal da Esad, Kordej, Sudžuka ili Dješka ulete u ovaj razgovor.

Tko god, od spomenutih veličina.
Navratite.

Pa da pospikamo na brisanom prostoru.
Na Stinkyjevim poljanama :)

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 11:04:02  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
A tkostine Kartoline, oni akvareli koje sam videl u Godišnjaku... pa to je bomba.

Tehnički je to nemjerljivo s bilo kojim digitalnim kolorom.
Idejno su to autorske priče. Tu se nema kaj. Iza tih stvari stojiš čvrsto.
Jer takve i jesu.
Osobne i prozivljene.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 17/02/2023 : 11:22:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by frano

Rat može prekinuti svatko.
No, sad je vruće.
Većinom je sada tamo ekipa željna borbe.

Američka oružana ulaganja za bolji zivot ukrajinaca su divna. Za Oskara.

Meritum.
Ameri i ukrajinci sada opravdano napadaju ruse zato jer su ovi napali njih.

Rusi su krenuli u "invaziju" sa hrđavom opremom. Baš su šašavi. Ameri sad kreću u invaziju sa modernijim vojnim igračkama i sa stripovima.

Slično kao i Beva, tako ni rusi, niti ameri ili ukrainci, ne priznaju poraz. Da se radi o sportu bila bi to napeta utakmica.

Poučen iskustvom "ratnog duha" sa ovih prostora, to raspoloženje se širi ko šumski požar. Samo što se sada radi o velikoj teritoriji u vlasništvu Majke Zemlje. Ne amera ili ukrajinaca ili rusa.

Po tko zna koji put ljude se uvlači u veliki oružani sukob. Nažalost, mnogi se odazovu jer su željni borbe. Žive od rata do rata. Od valute do valute.

Rezime.
2014. prvi oružani okršaji između rusa i ukrajinaca.
2022. Rasplamsalo se žešće.
2023. Uvlače se i upetljavaju mnogi.

Trivia - na današnji dan je rusija priznala hrvatsku. I to, dva mjeseca prije amera :)

PS Beva, semantika, jel to nekaj za klopat?

Beva ti je jako dobro objasnio u čemu griješiš pa bi ta tema današnji rusko-ukrajinski rat mogla biti zaključena.

2014 nije prvi sukob Rusa i Ukrajinaca, iako se ni jedni ni drugi u prošlosti nisu tako zvali. Rusi su bili Moskoviti, a Ukrajince se doživljavalo kao Kozake, Kozaci su kroz razne povijesne periode sačuvali ukrajinsku tradiciju. No, postoji više vrsta Kozaka. Zaporiški koji su smrtni neprijatelji Rusa iako su u jednom manjem periodu službovali za Ruse vrlo brzo su postali neprijatelji. Čak su zajedno sa Poljacima razorili Moskvu a Švedi zaposjeli sjever današnje Rusije. I nekako se nakon tog perioda kako su Moskoviti ojačali počinje pojavljivati ime Rusi/Rusija ( iako oni kažu Rossija ). Petar veliki je nešto petljao oko toga i počeo pripisivati povijest Kjivskog rus Moskovitima.

Postoje Donski Kozaci, njih su Rusi pridobili, valjda zbog toga što su bili dosta daleko od ruskog carstva pa su im služili za obranu juga tog carstva. I dan danas u Stavropolju postoje kozačke škole. Obučavaju ih jahanju, mačevanju, pucanju itd. Mada tko će danas uzjahati konja i s mačem krenuti na recimo tenk? To je više poradi očuvanja kozačke tradicije.

Dok je Zaporiškim sve bilo zabranjivano.

Kozaštvo je ukrajinska tradicija iliti naroda koje danas nazivamo Ukrajinci. Recimo i Kubanske Kozake su osnovali Ukrajinci ali kroz protok vremena i udaljenost bazen novačenja su postali Rusi ili narodi koji tamo žive.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 11:43:27  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

quote:

Rat može prekinuti svatko.
No, sad je vruće.
Većinom je sada tamo ekipa željna borbe.

Američka oružana ulaganja za bolji zivot ukrajinaca su divna. Za Oskara.

Meritum.
Ameri i ukrajinci sada opravdano napadaju ruse zato jer su ovi napali njih.

Rusi su krenuli u "invaziju" sa hrđavom opremom. Baš su šašavi. Ameri sad kreću u invaziju sa modernijim vojnim igračkama i sa stripovima.

Slično kao i Beva, tako ni rusi, niti ameri ili ukrainci, ne priznaju poraz. Da se radi o sportu bila bi to napeta utakmica.

Poučen iskustvom "ratnog duha" sa ovih prostora, to raspoloženje se širi ko šumski požar. Samo što se sada radi o velikoj teritoriji u vlasništvu Majke Zemlje. Ne amera ili ukrajinaca ili rusa.

Po tko zna koji put ljude se uvlači u veliki oružani sukob. Nažalost, mnogi se odazovu jer su željni borbe. Žive od rata do rata. Od valute do valute.

Rezime.
2014. prvi oružani okršaji između rusa i ukrajinaca.
2022. Rasplamsalo se žešće.
2023. Uvlače se i upetljavaju mnogi.

Trivia - na današnji dan je rusija priznala hrvatsku. I to, dva mjeseca prije amera :)

PS Beva, semantika, jel to nekaj za klopat?

Beva ti je jako dobro objasnio u čemu griješiš pa bi ta tema današnji rusko-ukrajinski rat mogla biti zaključena.

2014 nije prvi sukob Rusa i Ukrajinaca, iako se ni jedni ni drugi u prošlosti nisu tako zvali. Rusi su bili Moskoviti, a Ukrajince se doživljavalo kao Kozake, Kozaci su kroz razne povijesne periode sačuvali ukrajinsku tradiciju. No, postoji više vrsta Kozaka. Zaporiški koji su smrtni neprijatelji Rusa iako su u jednom manjem periodu službovali za Ruse vrlo brzo su postali neprijatelji. Čak su zajedno sa Poljacima razorili Moskvu a Švedi zaposjeli sjever današnje Rusije. I nekako se nakon tog perioda kako su Moskoviti ojačali počinje pojavljivati ime Rusi/Rusija ( iako oni kažu Rossija ). Petar veliki je nešto petljao oko toga i počeo pripisivati povijest Kjivskog rus Moskovitima.

Postoje Donski Kozaci, njih su Rusi pridobili, valjda zbog toga što su bili dosta daleko od ruskog carstva pa su im služili za obranu juga tog carstva. I dan danas u Stavropolju postoje kozačke škole. Obučavaju ih jahanju, mačevanju, pucanju itd. Mada tko će danas uzjahati konja i s mačem krenuti na recimo tenk? To je više poradi očuvanja kozačke tradicije.

Dok je Zaporiškim sve bilo zabranjivano.

Kozaštvo je ukrajinska tradicija iliti naroda koje danas nazivamo Ukrajinci. Recimo i Kubanske Kozake su osnovali Ukrajinci ali kroz protok vremena i udaljenost bazen novačenja su postali Rusi ili narodi koji tamo žive.

Može.
Sam si zaključio da razbijaju Rusiju sa svih strana. I drž se toga.

Glede izgovaranja imena najtočnije je Rasija.
Sunce sija.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 11:53:42  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Glede povijesnih dokumenata.
Ja vjerujem Gogolju.

Prenosi srž i duh starih vremena.
Koja se nisu promijenila ni trunke.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 17/02/2023 : 11:58:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Uf. Objasni turcima da su im zgrade crtane i projektirane u autocadu.

To samo pojačava poantu da je alat samo - alat. Opet su znanje, vještina i stručnost onoga koji alatom upravlja ključni.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

tkosta74
Average Member

687 Posts

Member since 15/03/2014

Posted - 17/02/2023 : 12:07:11  Show Profile Show Extended Profile  Send tkosta74 a Private Message  Reply with Quote
“Tehnički je to nemjerljivo s bilo kojim digitalnim kolorom. “
Znači puno od kolege👍
Slažem se. Ne u mom slučaju nego generalno, zato i ne slikam digitalno niti radim neke post obrade na skeniranu sliku. Za cb crtež mi je drugačji film…ako ne kompliciraš puno s digitalnim crtežom, radiš bez efekata kojih ima more,i koristiš samo jedan dva alata…ta cb tabla koju su zgotovio izgleda kao da je crtana rukom na papiru. Teško da moš prepoznat razliku. Stvar pristupa. Ja uzimam minimum što mi digitalija nudi, netko se raspištolji.
A snaga ideje i duha autora kako kažeš…pa da, sve naše marke veže prije svega posao, i tu je teško-osim vrhunskog tehničkog nivoa dobit ili očekivati više. Možda ne bi ni tribali. Moje iskustvo u tim stvarima je minorno, ali pretpostavljam da se jako puno toga mora poklopit ne bi li scenarist i crtač iznjedrili nešto posebno u devetoj umjetnosti. Posao gura, melje i drobi…rekao je jednom prilikom Novosel kad je prvi put gledao Dražena nakon što se vratio iz Amerike, kaže pa on je postao stroj za koševe. Bio je i prije, ali NBA je zanat i talent digla na novu potenciju. Tamo je bio jedan od mnogih, ali meni je draži onaj Dražen kojem smo vikali sve i svašta, i kojem nismo priznali da je igrao najlipšu košarku nakon Kreše. Ta njegova košarka prije Amerike meni je draža, jer je njegova i samo njegova. Tako su mi i autorski stripovi mojih kolega uvik isprid bilo kojeg blokbastera u svitu stripa. Pa sve i da se nitko na njih ne osvrne.
Go to Top of Page

tkosta74
Average Member

687 Posts

Member since 15/03/2014

Posted - 17/02/2023 : 12:12:32  Show Profile Show Extended Profile  Send tkosta74 a Private Message  Reply with Quote

To samo pojačava poantu da je alat samo - alat. Opet su znanje, vještina i stručnost onoga koji alatom upravlja ključni.

Eto. A ukus je ukus. Ne volimo svi istu glazbu niti smo oženili istu curu.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 13:39:05  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
A trend je trend.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/02/2023 : 13:52:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
eto, ja posudio Poglavicu jelena, pa vi puknite od muke. opet ću o tome malo pričati, a i o filmu Tragovi.

vidim da se prijavio novi kandidat u antologijske stvari, pa bi bilo baš dobro, tkosta, da kažeš koju o Poglavici jelena. da vidiš kako ću mu ja nanišaniti dušu, eeeeee...
Go to Top of Page

tkosta74
Average Member

687 Posts

Member since 15/03/2014

Posted - 17/02/2023 : 14:10:06  Show Profile Show Extended Profile  Send tkosta74 a Private Message  Reply with Quote
Ja uopće nemam problema da Jelena bude poglavica. Ako je najmudrija i ako je njen tata najjači.

Pa, živući meštri od zanata u hrvata mi idu nekako ovim redom…Žeželj mi je prvi, a Frane odma do njega. Moj trend, moj ukus, što li…meni bitno, drugome ne mora bit.
O stripu u par riči čim vrimena uhvatim.

Edited by - tkosta74 on 17/02/2023 14:11:12
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 17/02/2023 : 14:17:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

Glede povijesnih dokumenata.
Ja vjerujem Gogolju.

Prenosi srž i duh starih vremena.
Koja se nisu promijenila ni trunke.

Ovaj dio gdje govoriš o duhu prošlih vremena je točan. Samo Gogolj nije prenio taj duh. Danas bi rekli da je propagandist. Vrlo je vjerojatno taj uradak učinio takvim jer je carevima tog doba takvo što trebalo. Pa evo upravo o Kozacima se malo toga zna baš zbog Gogolja.

Što se tiče naziva rasija da istina tako kažu, a piše se onako kako sam napisao.

Rusi nemaju toliko čudnih glasova ali Ukrajinci imaju. Recimo Hotel Rusi pišu uglavnom Otel a Ukrajinci Hotel samo taj ćirilični znak koji u srpskoj ćirilici znači g u Ukrajinaca je neki mješung između g i h.

Ukrajinska ćirilica

А а - A a
Б б - B b
В в - V v
Г г - H h
Ґ ґ - G g
Д д - D d
Е е - E e
Є є - Je je
Ж ж - Ž ž
З з - Z z
И и - Y y
I i - І і
Ї ї - Ji ji
Й й - J j
К к - K k
Л л - L l
М м - M m
Н н - N n
О о - O o
П п - P p
Р р - R r
С с - S s
Т т - T t
У у - U u
Ф ф - F f
Х х - H h
Ц ц - C c
Ч ч - Č č
Ш ш - Š š
Щ щ - Šč šč
Ю ю - Ju ju
Я я - Ja ja
Ь ь - ' apostrof

Kod slova h anglikanski prijevodi vrlo često pišu kh, pa je Kharkiv umjesto Harkiv ili Kherson umjesto Herson. A radi se o čistim glasovima h.

Još dodatno Ukrajinci nemaju slova lj, a ni Rusi.

Pa recimo grad Lavov koji oni zovu Ljviv pišu Львів, slovo l sa ovim apostrofom što bi u srpskoj ćirilici bio v u latinci je b.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 14:47:59  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Bome, skroz blisko rusima. Ko da su braća :)
Otud valjda i netrpeljivost.

Šč forever :)

Edited by - frano on 17/02/2023 15:14:01
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/02/2023 : 15:16:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger
Ovaj

Krugeru, daj si otvori topic i nađi si ljude pa derite po abecedi do mile volje. Jebote, mene to uopće ne zanima, a doklipsao si u moj topic i sad mi tu pričaš markove konake.

Tema je Frano, stripovi Tulipan, Skice, Otac, tema je Žeželj, strip Poglavica jelena. O tome bismo mi htjeli raspredati. Zašto o tome ne znaš zucnuti ni slova???????

O Ukrajini, Rusima i sve te spamerske stvari, evo, izrijekom kažem da ovdje to može pričati isključivo Frano (jer je on tulipan). A ostali, doviđorno. Otvorite si topic, mislim, jel to toliko teško??!!

Edited by - stinky on 17/02/2023 15:17:44
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 15:30:36  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ne bum ni ja više Stinky. Isprika.
Moj ulog nije mali, već sam se izjadao.
Zato sve to pratim.
Čak i raspored tenkova.

Poglavica Jelena.

Napamet zborim.
Ima kadrova da ti pamet stane...

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 17/02/2023 : 16:08:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Tema je Frano, stripovi Tulipan, Skice, Otac, tema je Žeželj, strip Poglavica jelena. O tome bismo mi htjeli raspredati. Zašto o tome ne znaš zucnuti ni slova???????

Heh, uletio sam u raspravu sa franom o temi koja mi je jako dobro poznata. Nekako mi se čini kako smo čist ok raspravljali iako se uglavnom ne slažemo po tom pitanju.
Što se tiče spomenutih stripova kako ću pričati o nečemu što nisam pročitao.
Žeželj, nešto znam o njemu ali nisam baš neki fan njegovih djela.

A opet s tobom je teško raspravljati o stripovima jer imaš diktatorske manire, ako nije po tvom ne valja, ne želiš poslušati drugačije mišljenje.
Go to Top of Page

tkosta74
Average Member

687 Posts

Member since 15/03/2014

Posted - 17/02/2023 : 16:50:39  Show Profile Show Extended Profile  Send tkosta74 a Private Message  Reply with Quote
Poglavica Jelena. A možemo je i pohrvatit, pa nek bude kraljica.

[url=https://freeimage.host/][/url]
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/02/2023 : 17:13:14  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Kolko ti treba vremena za jednu ovakvu sliku?
Go to Top of Page

tkosta74
Average Member

687 Posts

Member since 15/03/2014

Posted - 17/02/2023 : 17:20:36  Show Profile Show Extended Profile  Send tkosta74 a Private Message  Reply with Quote
Dva dana. Ova je relativno velika, 60x80cm. Manji formati idu brže, znaš i sam.
Go to Top of Page
Page: of 144 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.78 seconds. Snitz Forums 2000