Author |
Topic  |
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts
Member since 04/06/2007 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 16/02/2023 : 17:07:30
|
quote: Originally posted by stinky
Da, da, sad sam pogledao poglavlje 7, i početak sa zimskim pejzažima je svjetlo, idila. Ali se završava sa spiljom, pa opet sanjanje... Kam će pobjeći poglavica jelena, sanja vaginalne manipulacije.
Vidiš, žena ga je izmanipulirala, sam sebi nabija rogove na glavu i odlazi iz šume. Nadvožnjaci i petlje, surfanje na kamionima. Žeželj se još nije oslobodio urbanog. (urbano je velika preokupacija D. Žeželja, u ranim radovima - Sophia, Sun City - ga to urbano "jebe")
Poglavica jelena se ne zna nositi sa ženskim. Žensko meso mu još izgleda kao tajna, umjesto da radi na androginu na jedan sunčaniji način. Baš ženu treba spiritualizirati, a ne ove pravce gore, oceansko stapanje - to treba konkretizirati, malo mesa. Znači, obrnuto nego D. Žeželj, za sada, radi.
Eto kako sam prije godinu dana lijepo zborio o Žeželju. Neka ovaj, za forumaše zagonentni, post posluži kao priprema za skok na poglavicu jelena Danijela Žeželja.
Prvo što bi cijenjeni stripaši trebali znati (a meni se čini da ne znaju i da se tu radi o fejk stripašima, na čelu s Bevom, koji uopće ne zna ovo što ću sada reći, jel' tako Beva) da je nedavno izašao hrvatski film TRAGOVI. Tragovi su film koji supotpisuje Danijel Žeželj kao scenarist.
O ovome lijepom hrvatskom filmu (o kojem Beva i čitava ekipa stripaša ne zna, čak ni to da postoji) pričat ćemo sutra.
S pojmom "mirila" sreo sam se čituckajući Zlatka Tomičića: NEBESKI KONJANIK S VELEBITA. Frano, susret urbane i narodne kulture u Tragovima, odlična tema maestra Žeželja, vidljiva već u Poglavici jelena.
Ono što je preprevolšebno je to da u Tragovima kao strip motiv dominira Zagor. Zagor se pojavljuje na nekoliko mjesta, čak i poster i kolekcija Zagora.
A viđe ovo. Mistični Velebit, duhovna hrvatska planina i Žeželj:
 |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts
Posted - 16/02/2023 : 17:15:20
|
Prvo što bi cijenjeni stripaši trebali znati (a meni se čini da ne znaju i da se tu radi o fejk stripašima, na čelu s Bevom, koji uopće ne zna ovo što ću sada reći, jel' tako Beva) da je nedavno izašao hrvatski film TRAGOVI. Tragovi su film koji supotpisuje Danijel Žeželj kao scenarist.
Nisam znao, što ne čudi jer pogledam film ili dva godišnje. Samo vi nastavite s diskusijom, ja sam se nakratko uključio jer mi je Frano nedorečen. Po njemu su se prodali ljudi koji se bore da im bude bolje. Pa šta su drugo radili doseljenici u Ameriku prije dvjesto godina nego tražili bolji život?
Ali ponavljam, ne dajte se smetati, tema se da čitati pa da ne kvarimo čarkama. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 16/02/2023 : 17:20:42
|
quote: Originally posted by Beva Ali ponavljam, ne dajte se smetati, tema se da čitati pa da ne kvarimo čarkama.
Kako da ne kvarimo, kad mi dovučete ovdje elvuda, polija i tu ekipa spamera. Tebe, Beva, mogu podnijeti, al' dok si daš truda i uključiš se stripovski (a ne spamerski i s tvojim la la filozofijama peškića).
Kao što ti je poznato, ja puno toga znam. Eto, znam čak i to da je Žeželj radio na Tragovima. Ne možeš reći da ne djelujem pedagoški, čak učiteljski, i da sam dobar.
Dao sam ti i mirila, a ti ćeš dalje istražiti što je to. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 16/02/2023 : 17:22:26
|
quote: Originally posted by frano
Čini mi se, nisam siguran, nije valjda i Danijel prešo na komp?
Prešao je na film. Kao i ti:)) |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts
Posted - 16/02/2023 : 17:27:38
|
Kao što ti je poznato, ja puno toga znam. Eto, znam čak i to da je Žeželj radio na Tragovima. Ne možeš reći da ne djelujem pedagoški, čak učiteljski, i da sam dobar.
Uvijek je korisno znati što više. Žeželja jako cijenim (doduše više kao crtača jer mi njegove ideje često nisu scenaristički najbolje prenešene) i možda nekad i pogledam film Tragovi, samo ti preporučuj. Ostat će negdje u glavi :) |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 16/02/2023 : 17:35:41
|
Da, to si dobro rekao: možda ćeš nekad pogledati film Tragovi. Naime, problem s novim hrvatskim filmovima je što ih ne možeš nigdje pogledati, igraju u kinu par dana i doviđenja. Tako i ove Tragove (a oni su barem kao kuriozitet zanimljivi stripašima, jer se unutra pojavljuje Zagor) ne znam kad ćeš i gdje moći gledati. Na nekom festivalu, ili kad se kroz par godina pojave na TV-u.
Žeželjeve stvari su malo hermetične za tebe. Recimo, jesi li vidio Poglavicu jelena? |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 16/02/2023 : 20:31:49
|
Beva, ovaj razgovor, to su tek moji doživljaji rata u ukrajini. I to kao gledaoca sa strane. Sa određenim iskustvom boljeg života u razvijenim sustavima. I to je sve.
|
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts
Posted - 16/02/2023 : 20:39:45
|
Beva, ovaj razgovor, to su tek moji doživljaji rata u ukrajini. I to kao gledaoca sa strane. Sa određenim iskustvom boljeg života u razvijenim sustavima. I to je sve.
Forum je ovo, svi imamo pravo na mišljenje, reagirao sam samo na opasku da su se ljudi koji idu u Ameriku prodali. Evo ja ostajem ovdje i nisam siguran da sam pametnije postupio od mnogih koji su otišli. Dapače :D |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts
Member since 25/10/2001 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts
Posted - 16/02/2023 : 21:28:22
|
quote: Originally posted by Kruger
Beva
Tko se prodao, rusi ili Ukrajinci?
Ma nije priča uopće o tome, općenito je bilo kako SAD uveze milijun ljudi godišnje, pa je Frano komentirao da su se prodali za lovu.
Inače, na strani sam Ukrajine apsolutno jer smatram da je sila užasan odgovor na kulturološki rat. Sve i da su Ukrajinci potpali skroz pod zapadnjačku propagandu, onu imaju puno pravo na to. Rusi su mogli eventualno pokušati pridobiti ih na isti način, ali izabrali su silu i tu nema opravdanja. Nikakvog. Naravno, pod "Rusi" mislim na službenu politiku. |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 16/02/2023 : 22:30:22
|
Rusi se ne opravdavaju. Grunuli su prvi (ili drugi, nebitno skroz :)
I sad se ekipa skuplja da grune po rusiji.
Obrambeni ili napadački rat su u svojoj biti ista stvar.
Opravdanost napadačkog ili odbrambenog rata, taj motiv se gleda.
|
Edited by - frano on 16/02/2023 22:37:04 |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts
Posted - 16/02/2023 : 22:56:43
|
Složit ćemo se da se ne slažemo. Samo jedna strana bira rat, tu je razlika.
Napadački rat po meni nema opravdanja. Nikad! Obrana Ukrajine od "zapadnih vrijednosti" nije nikakav razlog. A i super ih brane, baš će ruska kultura procvasti u Ukrajini nakon ovoga. Sigurno neće postići kontra-efekt, ma ne. |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 16/02/2023 : 23:14:23
|
quote: Originally posted by Beva
Napadački rat po meni nema opravdanja. Nikad! Obrana Ukrajine od "zapadnih vrijednosti" nije nikakav razlog. A i super ih brane, baš će ruska kultura procvasti u Ukrajini nakon ovoga. Sigurno neće postići kontra-efekt, ma ne.
Kako nema opravdanja? Pa ukrajinci, sa amerima i ostalima, sada opravdano napadaju rusiju :) |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 17/02/2023 : 07:03:14
|
Rat može prekinuti svatko. No, sad je vruće. Većinom je sada tamo ekipa željna borbe.
Američka oružana ulaganja za bolji zivot ukrajinaca su divna. Za Oskara.
Meritum. Ameri i ukrajinci sada opravdano napadaju ruse zato jer su ovi napali njih.
Rusi su krenuli u "invaziju" sa hrđavom opremom. Baš su šašavi. Ameri sad kreću u invaziju sa modernijim vojnim igračkama i sa stripovima.
Slično kao i Beva, tako ni rusi, niti ameri ili ukrainci, ne priznaju poraz. Da se radi o sportu bila bi to napeta utakmica.
Poučen iskustvom "ratnog duha" sa ovih prostora, to raspoloženje se širi ko šumski požar. Samo što se sada radi o velikoj teritoriji u vlasništvu Majke Zemlje. Ne amera ili ukrajinaca ili rusa.
Po tko zna koji put ljude se uvlači u veliki oružani sukob. Nažalost, mnogi se odazovu jer su željni borbe. Žive od rata do rata. Od valute do valute.
Rezime. 2014. prvi oružani okršaji između rusa i ukrajinaca. 2022. Rasplamsalo se žešće. 2023. Uvlače se i upetljavaju mnogi.
Trivia - na današnji dan je rusija priznala hrvatsku. I to, dva mjeseca prije amera :)
PS Beva, semantika, jel to nekaj za klopat?
|
Edited by - frano on 17/02/2023 07:04:52 |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 17/02/2023 : 07:33:17
|
Uglavnom, ja bum ovaj razgovor ugodni sad bar probal prekinut.
Ne ide to sam tak. Ni to lako, Beva.
Bolji život mi je u pitanju. :)
|
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts
Posted - 17/02/2023 : 07:35:20
|
Slično kao i Beva, tako ni rusi, niti ameri ili ukrainci, ne priznaju poraz. Da se radi o sportu bila bi to napeta utakmica.
Ne bih širio previše (mada mi se u pravilu to dogodi :D), ali ako Ukrajinci priznaju poraz, Rusi ohrabreni vjerojatno idu dalje, na Moldaviju pa tko zna gdje. Je li onda nelogično da se Ukrajinu toliko pomaže kad je to "lakši" način za ujedno obraniti i sebe.
Da se Rusiju malo ozbiljnije pritislo nakon aneksije Krima, vjerojatno se ne bi usudili učiniti što su učinili.
Amerikanci pomažu Ukrajinu jer im je to - korisno. Imaju golem vojni aparat kojem svako iskustvo služi da ostane najbolji na svijetu. Ali oni nisu započeli rat, čak su na sva zvona objavili ruske namjere na što su se iz Kremlja šeretski smijali i govorili "pa oni bolje znaju od nas što ćemo učiniti".
Pogledaj ovo, kako se ismijavalo američku obavještajnu službu lani:

To je bila ruska propaganda. "Glupi Ameri opet kuhaju". I onda za deset dana krene invazija. Nitko u mom okruženju nije vjerovao da će do rata doći, a kad je došlo, opet su tražili načine da opravdaju Rusiju jer im je bilo nepojmljivo da se u Europi danas tako nešto događa. Ali koliko god ih se pokušavalo oprati, samo je jedna strana odgvorna za krvoproliće. Sve i da te se provocira kao što apologeti tvrde, ne moraš biti zadnji idiot pa zagristi mamac. |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6292 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 17/02/2023 : 07:57:57
|
quote: Originally posted by Beva
Ne bih širio previše (mada mi se u pravilu to dogodi :D), ali ako Ukrajinci priznaju poraz, Rusi ohrabreni vjerojatno idu dalje, na Moldaviju pa tko zna gdje. Je li onda nelogično da se Ukrajinu toliko pomaže kad je to "lakši" način za ujedno obraniti i sebe.
Da se Rusiju malo ozbiljnije pritislo nakon aneksije Krima, vjerojatno se ne bi usudili učiniti što su učinili.
Amerikanci pomažu Ukrajinu jer im je to - korisno. Imaju golem vojni aparat kojem svako iskustvo služi da ostane najbolji na svijetu. Ali oni nisu započeli rat, čak su na sva zvona objavili ruske namjere na što su se iz Kremlja šeretski smijali i govorili "pa oni bolje znaju od nas što ćemo učiniti".
Pogledaj ovo, kako se ismijavalo američku obavještajnu službu lani:

To je bila ruska propaganda. "Glupi Ameri opet kuhaju". I onda za deset dana krene invazija. Nitko u mom okruženju nije vjerovao da će do rata doći, a kad je došlo, opet su tražili načine da opravdaju Rusiju jer im je bilo nepojmljivo da se u Europi danas tako nešto događa. Ali koliko god ih se pokušavalo oprati, samo je jedna strana odgvorna za krvoproliće. Sve i da te se provocira kao što apologeti tvrde, ne moraš biti zadnji idiot pa zagristi mamac.
Beva, slažem se. U ratu su uvijek dvije strane.
Nažalost, samo željne borbe.
Srdačan pozdrav, Beva. F.
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 17/02/2023 : 08:16:26
|
quote: [i]

Evo još jednog rata. Digitalno VS tradicionalno
Žeželjev rukopis je iznimno snažan. Odnosi svijetla i tame, to kefanje kistovima i valjcima i špahtlama, pošpricanim rasprsnutim polutonovima, po meni su svjetski br. 1 grafickog izričaja.
I eto ti ga na, meni se čini da je ovo gore digitalija. Više je detalja, atmosfera i rukopis su i dalje tu ... al, figa. Meni to nema snagu dobre stare špahtle.
Uvlači se tehnologija duboko među likovnjake.
Polako al sigurno, gubi im se trag.
|
 |
|
tkosta74
Average Member

687 Posts
Member since 15/03/2014 |
Posted - 17/02/2023 : 08:27:52
|
Moguće i da je skenirano pa digitalno dorađeno. Teško je zaključiti iz fotke, mutnjikavo… A digitaliju ne vidim kao zlo. Jednostavno to je drugi medij. S nekim svojim zakonima, prednostima i manama. Opet zadiremo u ukus pojedinca. Meni recimo ne pada na pamet slikati digitalno, niti digitalno dorađivati skeniranu sliku. Ali to je moj ukus. Mnogi razmišljaju drugačije, i to je ok. Što se crtanja tiče, tablet mi je ubrzao proces rada, jako. |
 |
|
Topic  |
|