Author |
Topic |
anto
Advanced Member
Serbia
21101 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 21/02/2023 : 14:35:22
|
quote: Originally posted by naker
Revolver
Napisao & nacrtao Matt Kindt
Muškarac nezadovoljan monotonošću svog života se po zna koji put napio, ali nakon što se bacio u krevet i zaspao u 11:11 biva prebačen u paralelni svet koji je sušta suprotnost njegove svagdanje borbe. U jednom svetu on je nebitan radnik kojeg šef non stop podjebava i u vezi je sa curom kojoj su pare i šoping najvažnije stvari u životu; dok u drugom svetu on vodi uzbudljiv i nasilan život gde sa svojom šeficom pokuša da otkrije ko stoji iz terorističkog napada na njegovu zemlju. Junak ove priče treba da raščisti sam sa sobom koji svet je stvaran, a koji je samo san.
Sama ideja paralelnih svetova i dualnosti nije nešto originalno i već je bila obrađivana u nekim drugim stripovima, ali realizacija zaslužuje visoke ocene. Autor umešno vodi naraciju gde će se čitaoci često češati po glavi pokušavajući da shvate koji je svet stvaran, a koji ne. Grafički je ovo poprilično interesantno i unikatno delo, ne samo zbog toga što autor koristi dva različita stila i kolora kako bi napravio razliku između dva sveta, već i zbog načina na koji prezentira flashback scene koje probijaju okvire i deluje kao da su "uglavljene" između panela. Kao da sve ovo već nije dovoljno, autor takođe na poprilično neortodoksan način numeriše stranice, gde se broj stranice nalazi unutar rečenice izvučene iz najnovijih vesti ispisanih na dnu svake stranice. Prvi put vidim ovako nešto, i obožavam kada naletim na autore koji vole da eksperimentišu
Ko voli mindfuck stripove, Revolver je štivo za njega
sjajan osvrt,i verujem dobra peporuka;bravo nejker! |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
naker
Advanced Member
4547 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 22/02/2023 : 20:00:04
|
Nijigahara Holograph (jedan tankobončić, 200 str.)
Napisao & nacrtao: Inio Asano
Uf, ovaj autor baš voli da mrači zar ne? Napisano pre Punpuna, ali deli sličnu premisu, da neprijatno doživljeno iskustvo u detinjstvu ostavlja permanentni žig na duši mlade osobe, žig koji postaje kao teret, lanac, koji nas nepovratno vuče na dole.. Dodajte na ovo i urbanu legendu da se u tunelu ispod mosta krije čudovište, čije bekstvo pretkazuje paranormalna pojava ogromne količine leptira, i moglo bi se reći da ništa nije onako kako se na prvi pogled čini da jeste.
Radnja prati dva protoka vremena, sadašnjost i prošlost, i iskreno ne mogu reći da je realizacija na visokom nivou jer ovaj strip nije lako pratiti i deluje da je autor ovde još bio neiskusan i nije znao na koji način da vodi priču, a da ona bude razumljiva za čitaoca, a da pritom i zadrži elemente misterije i neizvesnosti. Ako bi me neko pitao da mu objasnim konkretne stvari iz ovog stripa, ne bih mu mogao pomoći jer ni sam ne znam. Sve ove greške autor će ispraviti u Punpunu.
Nijigahara Holograph je teško, ozbiljno štivo, sa mnogo sirovih emocija, i neugodnim osećajem tokom čitanja. Nemojte da vas nisam upozorio |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2125 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 22/02/2023 : 20:14:51
|
Čudan crtež. Kombinacija fotografije i crteža. Nekako mi u trenutku delovalo vau, al kad se zagledah više beše mnjah.
Ne znam dal je to samo par tabli ili je ceo ovakav?
Revolver deluje zanimnjivo. Moram posetiti prodavnicu.
|
Resistance is futile. |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6258 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 22/02/2023 : 20:17:31
|
quote: Originally posted by borg
Čudan crtež. Kombinacija fotografije i crteža. Nekako mi u trenutku delovalo vau, al kad se zagledah više beše mnjah.
Hrpa mangi ti je na tu foru. Kao da samo obrade neku fotografiju, neki put se čini da samo likove crtaju...ali svejedno mi to super na kraju izgleda. Ima toga puno u I Am A Hero.
I opet to preporučam svim ljubiteljima TWD-a. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
naker
Advanced Member
4547 Posts
Posted - 22/02/2023 : 20:52:54
|
@borg; fotografija je sveprisutna kroz ceo strip, meni je OK. Mada generalno govoreći stripovi Inia Asana se manje gledaju, a više čitaju.
Revolver je jača preporuka u svakom slučaju |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7990 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
naker
Advanced Member
4547 Posts
Posted - 22/02/2023 : 22:03:22
|
Ne bi me čudilo da imaju, Japanci su ludi za fotografisanjem. Dok svi mi već odavno slikamo samo sa telefonima, Japanac ga i dalje dere po fotoaparatima, totalno old school! A i bukvalno svi poznati brendovi koji prave fotoaparate su iz Japana. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2274 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 23/02/2023 : 11:50:50
|
quote: Originally posted by Wolfman
Shubeik Lubeik Deena Mohamed, Pantheon, 2023.
Priča mi izgleda ful zanimljiva. Crtež meh. Volio bi da izađe kod nas.. |
|
|
Wolfman
Senior Member
Croatia
1089 Posts
Member since 13/07/2010 |
Posted - 23/02/2023 : 12:38:59
|
quote: Originally posted by pcoro Priča mi izgleda ful zanimljiva. Crtež meh. Volio bi da izađe kod nas..
Je, simpatično je sve skupa. Jedino ne znam može li to u Orku specijal, kad ima stranica i u boji Meni je dobar crtež, svakako bolji od Perzepolisa |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2274 Posts
Member since 17/01/2006 |
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4742 Posts
Member since 26/01/2009 |
Posted - 23/02/2023 : 13:06:36
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
quote: Originally posted by borg
Hrpa mangi ti je na tu foru. Kao da samo obrade neku fotografiju, neki put se čini da samo likove crtaju...ali svejedno mi to super na kraju izgleda. Ima toga puno u I Am A Hero.
I opet to preporučam svim ljubiteljima TWD-a.
Ja sam junak je za Okružen mrtvima što je Kafić uzdravlje za Prijatelje. :) |
https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html https://www.delfi.rs/starway |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6258 Posts
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4742 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
Saale
Starting Member
76 Posts
Member since 26/09/2022 |
|
Wolfman
Senior Member
Croatia
1089 Posts
Posted - 26/02/2023 : 01:17:18
|
Exit, Stage Left!: The Snagglepuss Chronicles Mark Russell, Mike Feehan, DC Comics, 2018.
Sjećate li se smotanog i plašljivog ružičastog antropomorfnog lava iz crtanih filmova američkog studija Hanna-Barbera koji je bio popularan kod nas pod imenom Krezumica? Većina ga vjerojatno pamti po teatralnim manirama, komičnom i pretjerano ceremonijalnom govoru s tipičnim završavanjem rečenica na "čak" (primjeri: "Pravo imaš - stara, a dobra Engleska. Domovina barda besmrtnog Shakespearea, čak."; "Čini se umoran da sam. Iscrpljen, čak."), blesavim frazama tipa "Tako mi mlijeka u prahu!" te čestom probijanju četvrtog zida uz neizostavni uzvik "Kidam nalijevo" (ili "nadesno", ovisno o slučaju) prilikom napuštanja trenutačne scene. U američkom originalu, koji je započeo s emitiranjem krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, taj lav se zvao Snagglepuss (vrlo kratko i Snaggletooth), a njegov uzvik kod nas preveden u "Kidam nalijevo!" originalno je bio nadahnut kazališnom scenskom režijom i glasio je "Exit, stage left!".
(klik na sliku za veću rezoluciju)
Više od pola stoljeća kasnije, DC Comics je započeo s objavljivanjem novih stripovskih adaptacija mnogih likova iz klasičnih Hanna-Barbera crtanih filmova, prilagođenih modernoj čitalačkoj publici uz obrađivanje mračnijih i ozbiljnijih tema nego u izvornicima. Posebno se ovdje svojim scenarističkim doprinosom istaknuo Mark Russell sa zanimljivim interpretacijama obitelji Kremenko (The Flintstones, 2016.) i već spomenutog lava Krezumice (Exit, Stage Left!: The Snagglepuss Chronicles, 2018.). E sad, kako je Russell od blesavog Krezumice, čijim smo se avanturama u djetinjstvu smijali pred malim ekranima, napravio ozbiljnu priču smještenu u doba političkih progona navodnih komunističkih subverzivaca u SAD-u početkom 1950-ih godina? Ne znam ni ja, ali tako mi mlijeka u prahu, uspio je. Rasturio, čak. :)
Zbog njegovog kitnjastog ružičastog krzna, teatralne osobnosti i općenito nedostatka osobina koje zapadno društvo tradicionalno povezuje s muževnošću (hrabrost, snaga, atleticizam itd.), mnogi su Snagglepussa iz crtanih filmova doživljavali kao stereotipično gay lika. U svakom slučaju se može reći da je predstavljao čistu suprotnost idealu "pravog" muškarca, nešto što je bilo vrlo lako pa čak i poželjno ismijavati u američkom društvu sredinom prošlog stoljeća, gdje se vodila žestoka borba protiv svih vanjskih, unutarnjih, pravih, ali i izmišljenih neprijatelja "američkog načina života" i "američkih vrijednosti", što god to značilo. Snagglepuss je tako u Russellovoj interpretaciji postao simbol upravo tih "devijanata" koji su bili u suprotnosti s tradicionalnim američkim idealima, barem iz perspektive (desničarskih) vladajućih elita.
Russellov Snagglepuss je uspješni kazališni pisac iz New Yorka (porijeklom iz Mississippija), očito modeliran prema slavnom dramskom piscu Tennessee Williamsu, koji živi u lažnom braku kako bi prikrio svoju homoseksualnost. Radnja je smještena na početak 1950-ih godina u SAD-u, period u američkoj povijesti koji je bio obilježen politički motiviranim istragama i progonima u svim sferama javnog života, a koje je inicirao republikanski senator Joseph McCarthy. Ta doktrina, po njemu neslavno nazvana makartizam, dovela je do progona i marginalizacije velikog broja znanstvenika, umjetnika i općenito političkih neistomišljenika, a sve pod krinkom tobožnje borbe protiv antiameričke djelatnosti potpirene tzv. crvenom panikom - široko rasprostranjenim hladnoratovskim strahom od svega što se može dovesti u bilo kakvu (stvarnu ili izmišljenu) vezu s komunizmom i Sovjetskim Savezom. Snagglepuss se nađe u centru cijelog tog kaosa, kada ga, kao prominentnog i u javnosti iznimno popularnog predstavnika lijeve inteligencije, pozovu pred kongresni odbor za antiameričku aktivnost pod sumnjom da je simpatizer komunističke partije.
McCarthyjev lov na komuniste samo je jedan od aspekata kojima se Russell bavi. Drugi je svakako iznimno nepovoljan položaj homoseksualaca u tadašnjem američkom društvu. Poput političkih disidenata, koji u javnosti moraju prikrivati svoja prava uvjerenja zbog straha od političkog progona, homoseksualci prikrivaju svoju seksualnu orijentaciju i često žive u lažnim brakovima kako bi izbjegli osudu društva za svoje sklonosti. Kroz cijelu radnju stripa se provlači ta ideja (koju je Russell ukrao od Shakespearea, a Shakespeare od nekog trećeg) da je cijeli svijet pozornica, a svi ljudi tek glumci, koji nose različite maske u različitim okolnostima. Baš kao što Snagglepuss jednom prilikom kaže svojoj ženi: čovjeka stvarno poznaješ tek po dijelovima osobnosti koje ti ne pokazuje otvoreno.
Skoro svi likovi u Russelovoj priči su primjer toga, od Snagglepussa i njegovih prijatelja, preko stvarnih povijesnih ličnosti koje susrećemo (primjerice Marilyn Monroe) pa sve do glavne antagonistice Gigi Allen. Ova predstavnica američke vlade se silovito bori protiv svega antiameričkog i ucjenjujuje ljude zbog njihove homoseksualnosti, iako je i sama lezbijka. Možda će vam se to učiniti suviše jeftinim i neoriginalnim, ali onda saznate da je Gigi temeljena na Royu Cohnu, odvjetniku koji je u stvarnosti bio desna ruka senatora McCarthyja i koji je odgovoran za javni progon nekoliko desetaka homoseksualaca, iako je i sam bio homoseksualac, a zanimljiv detalj je i da je umro od AIDS-a. Iako su nam maske koje nosimo često nametnute društvenim pritiskom i željom za pripadanjem, Snagglepuss nas upozorava da nakon dovoljno vremena postajemo ta maska koju smo odlučili nositi te da nema veće tragedije u životu nego umrijeti sam sebi stranac. Upravo konformizam, prema kojem je makartizam ironično vodio, uništava individualnost i slobodni duh, koji su pak iskra iz koje nastaju kreativnost, inovacije i sve ostale lijepe stvari kojima težimo u zdravom i slobodnom društvu.
Ako ste gledali genijalnu modernu animiranu seriju BoJack Horseman, uočit ćete mnoge paralele s Russellovim Snagglepussom, a te paralele nisu samo tematske. Slično kao BoJack, Snagglepuss živi u alternativnoj verziji naše stvarnosti u kojoj antropomorfne životinje žive ravnopravno među ljudima. Snagglepuss je tako, kao i u izvornom crtanom filmu, antropomorfni lav ružičastog krzna, samo što je u Russellovom stripu prikazan "realističnije" (koliko je to već moguće za jednog ružičastog lava koji priča i hoda na dvije noge). Crtež Mikea Feehana je pristojan kada se radi o životinjskim likovima, no malo mi je čudno kako crta ljudske likove, a pogotovo stvarne povijesne ličnosti. Najbolji primjer za ovo mi je Marilyn Monroe, koja u Feehanovoj crtačkoj izvedbi apsolutno nimalo ne liči na pravu Marilyn. Osim ako je to bio nekakav dodatni metakomentar i proširenje one ideje o maskama pa to ni nije trebala biti prava Marilyn nego neka glumica koja samo glumi Marilyn u Russelovoj priči. :)
Iako se radnja u Snagglepussovim kronikama odvija prije više od pola stoljeća, sve na što nas ružičasti lav upozorava itekako je aktualno i danas. Mnogi će reći da je Russellova moderna reimaginacija obitelji Kremenko krunski dragulj ove moderne DC-jeve linije stripova s klasičnim Hanna-Barbera likovima, no uz svo dužno poštovanje prema Fredu, Wilmi i ekipi, za mene je to ipak Russellov Snagglepuss. Kroz Kremenkove je Russell dao poprilično oštru satiru i kritiku naše moderne civilizacije, no ono što je meni tamo nedostajalo je neka koherentnija priča koja bi povezivala sve epizode zajedno. Znam da je to vjerojatno bila svjesna odluka, jer su naposlijetku i originalni Flintstonesi bili ništa drugo nego animirani sitcom, gdje je svaka epizoda bila više-manje samostalna. Ne želim da se ovo pretvori u nekakvu kritiku Flintstonesa, koji su mi isto tako odlični. Samo hoću reći da mi je Snagglepuss sa svojim suptilnijim pristupom i razrađenijim pripovijedanjem, a unatoč Feehanovom većinski neispiriranom crtežu, sjeo još bolje i od Flintstonesa. U svakom slučaju jedna od boljih stvari koja je izašla iz DC-jeve kuhinje u dosta dugo vremena.
--- Dodatak:
Iskopao sam jednu epizodu Krezumice da se podsjetite https://www.dailymotion.com/video/x3095st |
Edited by - Wolfman on 26/02/2023 11:47:06 |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 26/02/2023 : 09:46:41
|
Odličan je Snagglepuss i definitivno je jedna od boljih stvari iz DCeve kuhinje u zadnjih 10ak godina. Pisao sam i ja o njemu ovdje, no ne tako detaljno kao ti. Iskreno, Flintstonesi su mi ipak draži jer imaju izraženiji taj cinični/satirični humor koji toliko volim kod Russella, no Snagglepuss možda ipak udara malo jače i ostavlja dugotrajniji dojam. Šteta što crtež ipak nije malo razigraniji. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
Edited by - Paka01 on 26/02/2023 09:47:08 |
|
|
Wolfman
Senior Member
Croatia
1089 Posts
Posted - 26/02/2023 : 11:43:48
|
Odlični su i Flintstonesi, jedino kažem, tamo sam imao dojam da je svaka epizoda samo poligon za Russellovu kritiku određenog aspekta civilizacije i društva (konzumerizam, rat, politika itd.), a likovi i pozadinska priča su u drugom planu. To više-manje i on sam kaže u predgovoru Deluxe izdanja Flintstonesa. Nakon što mu je otkazan Prez nakon 6 od predviđenih 12 nastavaka, Russell je mislio da će mu Flintstonesi biti zadnji strip koji će imati priliku napisati pa je htio iskoristiti tu priliku da kaže sve što je htio reći i ode uz prasak Stoga nije baš brinuo o suptilnosti ili nijansama. Snagglepuss je tu po meni jači, jer čak i kad se makne cijela ta satira i humor, u pozadini ostaje kompetentno ispričana priča sa srcem i dušom. |
Edited by - Wolfman on 26/02/2023 11:46:04 |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6258 Posts
Posted - 27/02/2023 : 09:42:38
|
PLUTO
Ovo je uz Akiru nešto najbolje od mange što sam do sada pročitao. Ne, ovo je nešto najbolje od stripa općenito što sam čitao. Autori su razvalili i napravili mračniju verziju tezukinog AstroBoya tj jednu od priča iz AB svijeta (The Greatest Robot On Earth).
Nedavno je izašao svojevrsni trailer za anime adaptaciju na kojoj je Urusawa (autor mange) radio punih 7 ili čak 8 godina da ispadne što je moguće bolje. Trailer me uz stalne hvalospjeve tu na forumu ponukao da pročitam mangu. Krenuo sam jučer ujutro...i završio do kraja dana, mislim da ima oko 1600 stranica. Po napetosti tj ''ajde još samo ovo poglavlje'' principu ovo bi smjestio čak iznad Posljednjeg Atlasa kojeg isto nisam ispuštao dok nisam pročitao sve.
Da budem iskren, AstroBoya znam nešto sitno preko crtana, a puno više preko odlične igre za GBA koju toplo preporučam. Ali ovdje su autori od vj dječije priče napravili mračni akcijski triler koji je toliko prokleto napet da me stalno zanimalo što će biti dalje. Taj tezukin svijet robota je genijalan, toliko sitnica vezane uz robote, kritika današnjeg društva...ma sve je odlično. Crtež Je isto jako dobar. Ne bih htio ništa spojlat, ali kao što sam rekao meni je ovo u samom vrhu pročitanih stripova i instantno mi je uletio u top 10. Moglo bi se čak reći i da priča nije nešto spektakularno, ali je ispričana i nacrtana na najspektakularniji mogući način. I tek sada mi taj anime trailer izgleda još bolje i privlačnije kada vidim kako to dobro izgleda u pokretu i nadam se da neće majmunirat sa X sezona, nego da ćemo cijelu priču dobiti u jednoj.
Ovo bi toplo toplo preporučio svima, a posebno mojim Nathanovcima (ima očito dosta Tezuke i u Nathanu ;)), ova manga je čudo.
Stvarno se nadam da je i Marko možda bacio oko na ovo pošto voli Tezuku, a ovo mu je vj najbolji mogući omaž.
Bit ću ovako tužan ako ovo ne bude izdano :
Eh da, vidim da se uz Plutoa još spominju 20th century boys i Monster od Urusawe kao top mange, pa ću vj i to čitati. |
Edited by - DiSkAcH on 27/02/2023 09:46:49 |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 27/02/2023 : 09:51:43
|
Koliko se sjećam, što se tiče Urasawe i ovdašnjih izdavača, nije tu problem u nezainteresiranosti već je praktički nemoguće dobiti prava. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6258 Posts
Posted - 27/02/2023 : 10:01:13
|
quote: Originally posted by Paka01
Koliko se sjećam, što se tiče Urasawe i ovdašnjih izdavača, nije tu problem u nezainteresiranosti već je praktički nemoguće dobiti prava.
A hebemu, nema čak ni eng komplet izdanja za kupiti (po normalnoj cijeni). A ništa, pošto je nada kurva, možda uz anime izađe neko HC izdanje ala Akira u kutijici. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 27/02/2023 : 10:05:43
|
Mislim da je samo pitanje vrimena kad Viz izbacit "perfect edition (2u1)" isto ko šta su radili i s Monster i 20th Century Boys. Do tada nažalost ostaje samo čekati Mada, bio je neki hint prije par mjeseci tu na forumu da je neki srpski izdavač osigurao prava za Urasawu, al sad koliko istine ima u tome... Ne znam. |
|
|
DK24
Average Member
Croatia
622 Posts
Member since 24/04/2020 |
Posted - 27/02/2023 : 10:19:11
|
Flinstonesi su odlični, nadam se da ćemo njih i Snagglepussa vidjeti u izdanju Fibre. A Hanna-Barbera ima još jako dobrih likova koji bi mogli biti materijal za nove stripove. |
Edited by - DK24 on 27/02/2023 10:20:23 |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 27/02/2023 : 10:34:54
|
quote: Originally posted by Paka01
Koliko se sjećam, što se tiče Urasawe i ovdašnjih izdavača, nije tu problem u nezainteresiranosti već je praktički nemoguće dobiti prava.
dobro, to su govorili za mangu en general do pre manje od 10 godina, i vidi danas poplavu:)
+ Wolfmanu hvala na velikodusnim osvrtima |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7990 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 27/02/2023 : 11:14:29
|
quote: Originally posted by Wolfman
Iako se radnja u Snagglepussovim kronikama odvija prije više od pola stoljeća, sve na što nas ružičasti lav upozorava itekako je aktualno i danas.
Pitanje na koje me navode ovakvi stripovi je: Da li nam treba Snagglepuss da bi nam strip autori progovorili o makartizmu, progonu komunista, tretmanu homoseksualaca ili raznim drugim pojavama u društvu (rasizam, rat, politika, licemerje...), koje zavređuju kritiku i umetnički tretman i komentar?
Da su nam neophodni Flinstonesi?
Možda je Émile Bravo u svojim nastojanjima da nam kroz Spirua pripoveda o Belgiji i Evropi uoči i tokom drugog svetskog rata još uspešniji, jer je pored visokog zanatskog umeća uspeo da ispriča priču koja u suštini nema veze sa Spiruom i Fantaziom, ali i da dobrim delom ostane veran izvornom duhu ovih likova i serijala.
Ali nije baš lako ostvariti takav "2u1".
Deluje da je češći slučaj taj, da su ovi likovi iz pop kulture, u ovakvim svojim novim verzijama i angažovanim pričama za odrasle, samo mamac da bi privukli onaj segment publike koji bi se teško dohvatio ozbiljne literature, koja se bavi ozbiljnim temama.
Meni lično, kompromis ove vrste deluje kao linija manjeg otpora i dodvoravanje. A uz to, čini mi se da američki autori, odnosno DC kao vlasnik licence i nema previše poštovanja za izvorne likove/crtane filmove/stripove u originalnom izdanju.
To su subjektivne stvari, ali meni je poštenije, kad pisac sedne za prazan papir i napiše knjigu sa likovima koje je sam smislio za tu svrhu, da bi progovorio o problemima koji ga okupiraju.
Mislim da nam za teme savremenog društva - AIDS-a, narkomanije, globalizma, fašizma, LGBT-a, ekologije, manjinskih prava, medija, politike, kapitalizma, eksploatacije, verske netrpeljivosti, manipulacija, ratova i svega drugog, nisu neophodni ni Tarzan, ni Tom & Jerry, ni Pera Detlić, ni Scooby Doo.
Mada ima i onih popularnih likova iz sveta zabave, koji jesu adekvatni da prenesu neke poruke/kritike i to su i radili i do sada, bez reinventovanja i adaptiranja, u svojim izvornim verzijama (od Spajdermena i X-Mena do Zagora). |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 27/02/2023 : 11:19:47
|
Naravno da nisu potrebni, al ako funkcionira, funkcionira Moglo se ovo sve prikazati i s "običnim" ljudima, al da, sigurno će ovakav strip privući veću publiku nego da se radilo o no-name likovima. Moje je mišljenje da su ovakvi stripovi skroz okej jer i ne pokušavaju zapravo zamijeniti originalne likove. Nije ovo odjednom postalo kanon zbog kojeg će originalni crtići patiti. Ovo je jednostavno nekakav "elseworlds", da se tako izrazim... I to jako, jako dobar elseworlds. |
|
|
Topic |
|
|
|