forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Naslovi koji odbijaju
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

izivko
Advanced Member

Germany
12522 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 29/03/2023 : 13:26:56  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Ja kad sam čuo međica, pomislio sam na ma malu među a zna se što je međa.

Tek kad sam proguglao vidio sam i ovo drugo značenje.

Have mercy
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 29/03/2023 : 13:35:31  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Evo i ja proguglao i izletile zanimljive slike, a u knjižnici sam.
Trebao sam biti pametniji.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4314 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 29/03/2023 : 13:49:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Ne kužim kako se sad stvorila priča oko točnosti prijevoda kad je tema o nazivima/naslovima koji odbijaju i/ili ništa ne govore.
Gospodari ječma meni zvuči nezvučno (hehe) i da ne znam o čemu se u stripu radi pomislio bih da je to nekakva dosadna poljoprivredno korporativna uredska drama tipa Bayer VS Monsanto. Recimo da je naslov "Gospodari hmelja"- to bi već i totalnom stripovsko-pivovskom tutleku moglo nagovjestiti o čemu se u stripu radi.
Mislim, svi znamo od čega se kuha piva ali hmelj je ipak bolji indikator od općenitog ječma kad se ječam koristi za milijardu stvari. A još bolje je što je u stripu sve počelo od kvasca :))) samo što na hrvatskom niti "Gospodari kvasca" ne zvuči baš najbolje.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Macbeth
Junior Member

361 Posts

Member since 19/08/2022

Posted - 29/03/2023 : 14:12:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Macbeth a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Ne mislim da je gospodari ječma loš prijevod. Da, mislim da bi kraljevi ječma bio bolji prijevod. Možda ovisi o podnebljima, ali kod mene se izraz kralj koristi za svakoga tko je posebno dobar u onome čime se bavi.

Nalsov me ne može odbiti od stripa, naslovnica može.

Tehnika međice je izvrstan naslov i slučaj kad me naslov može privući stripu usprkos meni neinteresantnoj i lošnjikavoj naslovnici.

Možete vi imati poimanje o nečemu, ali to kako netko kaže da je netko "kralj nečeg" nema veze sa prijevodom originalnog naslova.
Kao prvo, ako je tu riječ o kompaniji, postoji više dioničara/važnih faca, nije to diktatura jednog.
Kao drugo - što kad dođe na red neka žena? Je li i ona postaje "kraljica ječma" kao i "kraljica trotoara" ili štogod već bolje zvuči nekima?
Kakvi su to kraljevi, naposljetku, kad definiciju kralja i doslovno i metaforički ne poštuju? Gospodar je mnooooogo fleksibilnija imenica.
Logika po kojoj se nešto koristi u nekom kontekstu nema veze s ovim. Možemo pričati o tome da loše zvuči, da, ali to nije pogrešno. I meni Gospodari ječma zvuče dosadno na prvu, ali sam pročitao ono malo na Fibri što se nudi i meni uopće nije loše. Možda bih i kupio.
Po toj logici, vi bi preveli ovo "Tate-mate ječma", to su isto osobe koje su posebno dobre u onome što rade
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9402 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 29/03/2023 : 14:22:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Kako Vam je kralj-kraljica argument ali ne i kad dođu na red gospodar i gospodarica?

Mislim, meni je smeta naslov, dapače, dok alexts nije spomenuo nije mi ni palo a pamet da može drukčije. Sada mi ovo "Kraljevi" zvuči bolje.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10355 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 29/03/2023 : 14:26:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

night
Senior Member

Serbia
1608 Posts

Member since 07/07/2006

Posted - 29/03/2023 : 14:27:50  Show Profile Show Extended Profile  Send night a Private Message  Reply with Quote
Šta znam, moglo bi i vojvode, grofovi i/ili kneževi ječma?

Šta znam, meni ovo Gospodari ječma savršeno odgovara, jer nagoveštava i radnju, kroz strip skoro sve vrti oko toga kako je porodica gospodarila/upravljala ljudima oko sebe.

Edited by - night on 29/03/2023 14:29:42
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8303 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 29/03/2023 : 14:47:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Da li ste gledali kraljeve mamba, kraljicu zlocina, kraljeve bijega, kralja tigrova, kraljeve ulica, kraljeve ljeta...? Mogu razumjeti da nekome vise odgovara naziv gospodari, ne mogu razumijeti sprdanje sa aleksovom idejom.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Macbeth
Junior Member

361 Posts

Member since 19/08/2022

Posted - 29/03/2023 : 15:19:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Macbeth a Private Message  Reply with Quote

quote:
Originally posted by Deers

Kako Vam je kralj-kraljica argument ali ne i kad dođu na red gospodar i gospodarica?

Mislim, meni je smeta naslov, dapače, dok alexts nije spomenuo nije mi ni palo a pamet da može drukčije. Sada mi ovo "Kraljevi" zvuči bolje.

Zato što je gospodar mnogo neutralniji pojam, kralj je tako obilježen pojam koji insinuira stotinu drugih stvari.
Samim time što je gospodar širi termin, zgodniji je u kontekstu ovog stripa.
Zgodnije je reći, primjerice, da je Engleskom vladalo mnogo različitih vladara. I dalje je muški rod, ali nije specifično kao kod kralja i kraljice.

quote:
Originally posted by Tonto

Da li ste gledali kraljeve mamba, kraljicu zlocina, kraljeve bijega, kralja tigrova, kraljeve ulica, kraljeve ljeta...? Mogu razumjeti da nekome vise odgovara naziv gospodari, ne mogu razumijeti sprdanje sa aleksovom idejom.

Ne sprdam se, samo reagiram na tezu da je postojeći naslov loš. Naslov je skroz dobar.

Kako bi vi onda preveli "Lord of the Rings"?
Jer sigurno nije riječ o engleskim plemićima... uzeo se širi kontekst riječi "lord" i eto - Gospodar prstenova! Jednostavno.
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15787 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 29/03/2023 : 15:19:03  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by night

Šta znam, meni ovo Gospodari ječma savršeno odgovara, jer nagoveštava i radnju, kroz strip skoro sve vrti oko toga kako je porodica gospodarila/upravljala ljudima oko sebe.

Naravno da bi moglo. Cuj, nikad svi zadovoljni, to ti je jednostavno tako...ali ovo si tocno napisao i opisao, citao sam ovaj strip 3 puta i svaki put mi je bio sve bolji i zanimljiviji, te doslovno ostavlja dojam gospodarenja proizvodnje piva. I gospodarenja jos kojecega btw...
Uglavnom, iscitat cu ga sigurno jos. Vec me zove i kroz ovu raspravu...
Nego, bas imam jedan primjer; zasto se gospodari prstena ne zovu kraljevi prstena, a vidi vraga, tamo kraljeva koliko hoces... pa zato, sto su gospodari. Doslovno. I zvuci triput bolje...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12522 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 29/03/2023 : 15:20:30  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
A jeste zapeli za ovaj prijevod!

Ajd, onda ću i ja. Često se nepotrebno pribjegava doslovnom prijevodu.

- Les maîtres de l'Orge = Gospodari ječma

Svidjelo se to nekome ili ne ali tako je.
E sad je li bolje, vlaadari, gospodari, kraljevi ili babani...

Nijemci imaju sjajne i iskusne prevoditelje i meni se svidio njihov prijevod: Hopfen und Malz. U naslovu su izostavili riječ gospodar.
I taj prijevod su koristili i u svim kasnijim izdanjima.

Have mercy
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15787 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 29/03/2023 : 15:23:23  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Macbeth

Jer sigurno nije riječ o engleskim plemićima... uzeo se širi kontekst riječi "lord" i eto - Gospodar prstenova! Jednostavno.

Bogati, ista ideja u razmaku dvije sekunde...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/03/2023 : 15:28:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Ne dajite im ideje, već su Bagginsa prekrstili u Torbara.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15787 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 29/03/2023 : 15:30:52  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Ne dajite im ideje, već su Bagginsa prekrstili u Torbara.

Matan und jaranen!

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
1952 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 29/03/2023 : 15:45:33  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

niko nije spomenuo???
Tehnika međice - katastrofalan naslov

Jeste.

"Whatever it is, I'm against it."
Groucho Marx
Go to Top of Page

night
Senior Member

Serbia
1608 Posts

Member since 07/07/2006

Posted - 29/03/2023 : 16:06:21  Show Profile Show Extended Profile  Send night a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

quote:
Originally posted by night

Naravno da bi moglo. Cuj, nikad svi zadovoljni, to ti je jednostavno tako...ali ovo si tocno napisao i opisao, citao sam ovaj strip 3 puta i svaki put mi je bio sve bolji i zanimljiviji, te doslovno ostavlja dojam gospodarenja proizvodnje piva. I gospodarenja jos kojecega btw...
Uglavnom, iscitat cu ga sigurno jos. Vec me zove i kroz ovu raspravu...
Nego, bas imam jedan primjer; zasto se gospodari prstena ne zovu kraljevi prstena, a vidi vraga, tamo kraljeva koliko hoces... pa zato, sto su gospodari. Doslovno. I zvuci triput bolje...

Da, definitivno jedan od stripova kojima se povremeno vraćam.

Inače u stripu preferiram SF, mač i magiju, horor i Teksa Vilera, ali ne mogu da ne uživam u kvalitetnim ostvarenjima koja su u drugom žanru. Kvalitetni autori mogu i sa naizgled nezanimljivim temama da naprave fantastična dela. Stripovi kao što su Stare prdonje, Šahist, Dvorska luda, Spiru Emila Brava i mnogi drugi su mi izuzetni, iako obrađuju teme koje samo na prvu ruku nisu zanimljive ili su već više puta eksploatisane.

Edited by - night on 29/03/2023 16:07:33
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8027 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 29/03/2023 : 16:22:52  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

quote:
Originally posted by Macbeth

Bogati, ista ideja u razmaku dvije sekunde...

Čisto da se podsetimo da je diskusija počela, ne pre dve sekunde, nego pre dve strane, sa ovim

quote:
Originally posted by Jozzinelli

Mislim, da je strip neka varijacija na temu "Gospodara prstenova", bio bi okej ovakav naslov ,
ali kad se bavi pivom i njegovim proizvođačima, mogao ga je autor jednostavno nazvati "Pivari",
umesto što je upotrebio ovakvu pretencioznu sintagmu.

Da ne bude, da ste se prvi dosetili Gospodara prstenova.
(Mnogi ovde ne čitaju tuđe postove)
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 29/03/2023 : 16:32:09  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je problem što u ovoj raspravi pola ljudi raspravlja o samom naslovu, a pola o prijevodu istoga.
Rekao bih da je jasno da je 'Gospodari ječma' precizniji prijevod, a što bi bio bolji naslov je legitimno pitanje.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 29/03/2023 : 16:47:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

also - kako se moze naslutiti u samoj reci - "maître" znaci i "majstor [nekog zanata]"
pa sad, dal u vasem kraju majstorima kad istoci jedno ladno domace mutno bez glutena vicu "bravo gospodaru" ili "bravo kralju"?
u ovom slucaju od mene 3000 dinara za gospodina Al Eksa

Kad već samo podržavaš Al Eksa... apsolutno, apsolutno u mom kraju 98% ljudi u danoj situaciji reći će "bravo majstore".
Nogometašu kad zabije gol kažemo "bravo majstore"
Što opet nema veze sa prijevodom već su samo primjeri kako u određenim regijama neki izraz prolazi a negdi ne.
No netko je lipo komentira... po primjedbama/sugestijama mnogih, sumnjam da su strip uopće i pročitali.

Usput, ako netko nije zna... postoji ( neloša ) mini serija od šest epizoda pod palicom Van Hammea rađena po stripu.

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/03/2023 : 16:56:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote

And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 29/03/2023 : 16:57:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Ovo je statistika za di?

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/03/2023 : 16:59:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

Ovo je statistika za di?

Za internet, u stvarnosti (bar kod mene vamo) bi ovo "kralju" tribalo zauzimat bar 60%

Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 29/03/2023 : 17:04:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ovo je statistika za di?

Za internet, u stvarnosti (bar kod mene vamo) bi ovo "kralju" tribalo zauzimat bar 60%

Nije za internet... ranije san tija napisati da je oslovljavanje sa "kralju" obilježlje Hercegovine. Ništa loše pri tom ne mislim nego je tako... znam... i tebi je Hercegovina blizu kao i meni ( a i puno ih žive ode tako da... ).
Dakle nije za internet nego je pokupljeno sa stranice Hrvati Stuttgart, eroGAG izvor fotke.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 29/03/2023 : 17:08:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Zašto ne "Vladari ječma"
Ili "Ječmena imperija"
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8303 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 29/03/2023 : 17:18:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ovo je statistika za di?

U dvadeset godina konobarenja, mozda su me dva puta nazvali kralju... i oba puta je bila rijec o splicanima. Kad mene bi najcesce bilo covik pa mozda sefe i majstore, ali me uglavnom zovu marko...

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000