forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1209

Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2327 Posts

Member since 10/04/2021

Posted - 09/12/2023 : 16:57:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Ivan Liverpool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kontrast 2

quote:
Originally posted by igor 12

Ček, ovo da Bosellijeve priče nemaju dušu, to se odnosi na Zagora ili Texa? Jer onaj tko to kaže za Bosellijevog Zagora je:

Na oba, naravno - više na Teksa, koji je prikazan kao mašina za ubijanje.

Pa ne znam za to da nemaju dusu, meni je Boselli najbolji (ili jedan od najboljih) scenarist i na Zagoru i na Texu i na Dampyru. Na Zagoru je jedino Nolitta mozda bolji, na Texu ga ne bih usporedivao s Bonellijem jer ipak pripadaju razlicitim vremenima, a od svih drugih mi je bolji, a na Dampyru nema konkurencije. Uglavnom, Boss rules!

"Losing is not my enemy. Fear of losing is my enemy."
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 09/12/2023 : 17:11:53  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ček, ovo da Bosellijeve priče nemaju dušu, to se odnosi na Zagora ili Texa? Jer onaj tko to kaže za Bosellijevog Zagora je:

Na oba, naravno - više na Teksa, koji je prikazan kao mašina za ubijanje.

Naravno, to ćeš malo opširnije objasniti, potkrijepiti primjerima, bar kad je Zagor u pitanju?

Vamos a la playa tralalalala

Edited by - igor 12 on 09/12/2023 17:14:38
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 09/12/2023 : 20:08:26  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
Bosellijev Hellingen. Za početak, imamo prolog, a on je žešći mračnjak. Imamo nepoznatog čovjeka, izmučene psihe i sklonog alkoholu, lice mu ne vidimo, no kad zbunjenim gostima spomene Usherovu kuću, jasno je da je riječ o Edgaru Alanu Poeu. Imamo svemir i svemirski brod, u njemu stari znanac Wendigo, koji se odmah postavlja autoritativno i nekoj čestici,tj. djeliću sjećanja govori da će ga opet oživjeti uz pomoć njegove magije i znanosti koju djelić sjećanja posjeduje, i već tu Boselli negira Sclavija, jer djelić sjećanja govori: Vratiti se od smrti? Ha ha ha, bio bi to moj najveći pothvat. Boselli negira ili zaboravlja da je po Sclavijevoj interpretaciji Nolittin Hellingen umro u onoj kabini, no mržnja u njemu je bila toliko jaka da to nije shvatio i nastavio je živjeti. E, sad taj se djelić sjećanja nalazi u svemirskom brodu, istom ili sličnom u kojem se našao Sclavijev Hellingen kada je umro. Dakle, negira li Boselli Sclavija, ili je tek previdio, zaboravio neke stvari? Je li moguće da se taj dio prologa odigrava u Sclavijevoj dimenziji, ili je to Bosellijeva interpretacija Nolittinog Hellingena koji je ušao u kabinu za teleportaciju ali je nešto pošlo po zlu? I što je značilo Hellingenovo tiho zbogom? Jel on znao da će umrijeti? Jer čovjek koji se namjerava vratiti ne bi rekao zbogom, već vratit ću se Zagore da se osvetim.

Boselli je uzeo od obojice. Uzeo je Sclavijevu dimenziju jer se u njoj Wendigo može materijalizirati, dok u ljudskoj on nema moći, već djeluje preko posrednika, to nam je Boselli rastumačio u Crnom plamenu, i uzeo je Nolittinog Hellingena koji je dezintegriran u onoj kabini.

Edited by - igor 12 on 09/12/2023 21:04:13
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2307 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 09/12/2023 : 22:27:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vrati se na dio kad laprda kako je ovladao zakonima Wendigove dimenzije i magijom. Pročitaj polako ako ti je prvi put promaklo

To je onaj Helingen, Sklavijev i Bozelijev.
Nije to mogao poništiti (Bure), ali je na kraju Helingen ipak ostao samo kao ludi genije.
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

727 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 09/12/2023 : 22:32:41  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bosellijev Hellingen. Za početak, imamo prolog, a on je žešći mračnjak. Imamo nepoznatog čovjeka, izmučene psihe i sklonog alkoholu, lice mu ne vidimo, no kad zbunjenim gostima spomene Usherovu kuću, jasno je da je riječ o Edgaru Alanu Poeu. Imamo svemir i svemirski brod, u njemu stari znanac Wendigo, koji se odmah postavlja autoritativno i nekoj čestici,tj. djeliću sjećanja govori da će ga opet oživjeti uz pomoć njegove magije i znanosti koju djelić sjećanja posjeduje, i već tu Boselli negira Sclavija, jer djelić sjećanja govori: Vratiti se od smrti? Ha ha ha, bio bi to moj najveći pothvat. Boselli negira ili zaboravlja da je po Sclavijevoj interpretaciji Nolittin Hellingen umro u onoj kabini, no mržnja u njemu je bila toliko jaka da to nije shvatio i nastavio je živjeti. E, sad taj se djelić sjećanja nalazi u svemirskom brodu, istom ili sličnom u kojem se našao Sclavijev Hellingen kada je umro. Dakle, negira li Boselli Sclavija, ili je tek previdio, zaboravio neke stvari? Je li moguće da se taj dio prologa odigrava u Sclavijevoj dimenziji, ili je to Bosellijeva interpretacija Nolittinog Hellingena koji je ušao u kabinu za teleportaciju ali je nešto pošlo po zlu? I što je značilo Hellingenovo tiho zbogom? Jel on znao da će umrijeti? Jer čovjek koji se namjerava vratiti ne bi rekao zbogom, već vratit ću se Zagore da se osvetim.

Boselli je uzeo od obojice. Uzeo je Sclavijevu dimenziju jer se u njoj Wendigo može materijalizirati, dok u ljudskoj on nema moći, već djeluje preko posrednika, to nam je Boselli rastumačio u Crnom plamenu, i uzeo je Nolittinog Hellingena koji je dezintegriran u onoj kabini.

Boselli nije negirao Sclavija, u jednom trenutku se u močvari pojavljuje Hellingenova pomirena strana iz Demona ludila koja se sjeća svega što se dogodilo. Boselli je uzeo simboliku i stavio je u ravan akcije, ajmo reći doslovno materijalizirao ono što su ostavili Nolitta i Sclavi. Kod njega npr. Kiki više nije striktno u domeni duha, već izravno sudjeluje u fabuli.
Inače, Boselli je rekao kako je uvjeren da je Nolitta htio teleportirati Hellingena ulaskom u kabinu, prenio sam dosta Bosellijevih citata na forumu na temu Hellingena i Wendiga.
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2307 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 09/12/2023 : 22:36:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ivan Liverpool

Pa ne znam za to da nemaju dusu, meni je Boselli najbolji (ili jedan od najboljih) scenarist i na Zagoru i na Texu i na Dampyru. Na Zagoru je jedino Nolitta mozda bolji, na Texu ga ne bih usporedivao s Bonellijem jer ipak pripadaju razlicitim vremenima, a od svih drugih mi je bolji, a na Dampyru nema konkurencije. Uglavnom, Boss rules!

Nisam dovodio u pitanje kvalitet njegovih radova na Teksu, upravo sam napisao da je još uvak tamo najbolji (mada mu je Ruju blizu), da su njegove priče tehnički dobre, sa neprestanim preokretima (doduše, već se, zbog ponavljanja, malo izlizava taj deo), ali je Teks predstavljen kao sudija Dred.
Beskompromisan kada se zakon sprovodi i tu nema izuzetaka (sem u jako retkim situacijama i to kada ti likovi nisu ubili nikoga sa njegove strane zakona).

Kod Zagora je sličan, ista struktura priča, isto dosta preokreta, podpriča, ali je Zagor samo blaža verzija Teksa.
A u nekim pričama, poput Aljaske, je zaista presrao motku sa onim scenama gde se dve grupe kolju, a onda iznenada, zbog nekog razloga, prestaju i svi zajedno bratski idu na opijanje i proslavu.
To je totalno neozbiljno.
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2307 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 09/12/2023 : 22:46:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

To što je dezintegrisan, ne bi trebalo da znači da je ubijen.
Kada bi takvi uredjaji zaista postojali, oni bi (tehnički) i funkcionisali po tom sistemu dezintegracije i reintegracije.
Sklavi je taj, koji je ubio Helingena.
Ono što tu priču ipak čini pravovernom (ako izuzmemo preterano proseravanje sa prelaskom iz jedne more u drugu) je, što su paralelne dimenzije ipak Naučna fantastika.
Bozeli je posegao u magiju i izmislio (uveo) Vendiga, a to Helingenu pristaje kao piletu grudi.
Ipak, talentovan za komplikacije kakav jeste, napravio bi dobru priču - samo da nije onih kentaura na početku i potpuno bespotrebnog oživljavanja Kralja orlova.
A onda je sve to trebalo nekako ispraviti (po Buretovoj zamisli i tu se slažem sa njim) i vratiti Helingena u život i u SF, eliminišući taj magijski deo i Vendiga.
Sad, što se tog posla prihvatio Bure, koji očigledno nije dorastao takvim zadacima - to je drugi par cipela.

Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2307 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 09/12/2023 : 22:53:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by doom

Inače, Boselli je rekao kako je uvjeren da je Nolitta htio teleportirati Hellingena ulaskom u kabinu, prenio sam dosta Bosellijevih citata na forumu na temu Hellingena i Wendiga.

Upravo tako.
I sam sam očekivao (kada sam iz spiska izašlih brojeva, a posle svog dugogodišnjeg odsustvovanja iz sveta stripa, video da postoje još dve priče o Helingenu)da je on poslat na planetu Akron, da je tamo pokupio gomilu naprednih znanja i da se sada vraća sa svim uredjajima koje bi mogao konstruisati zahvaljujući njima.
Neko će reći da je to puko ponavljanje dosadašnjih sadržaja - ali šta je Helingen, nego upravo to?
Ludi naučnik, koji svojim pronalascima ugrožava neki deo Zemlje, ili čak ceo svet.
Može se tu ubaciti gomila zanimljivih likova i podradnji (medjusobni odnosi tih novih likova), ali suština, kostur radnje je onaj klasičan.
Magija i Vendigo odgovaraju Kandraksu i on je taj arhineprijatelj koji popunjava taj deo prostora, ne Helingenu.
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/12/2023 : 07:01:41  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Vrati se na dio kad laprda kako je ovladao zakonima Wendigove dimenzije i magijom. Pročitaj polako ako ti je prvi put promaklo

To je onaj Helingen, Sklavijev i Bozelijev.
Nije to mogao poništiti (Bure), ali je na kraju Helingen ipak ostao samo kao ludi genije.

Bosellijev nije šibao dimenzijama, već se ustoličio u onome dvorcu na planini Naatani. Taj Hellingen je Nolittin, on stišće raznu dugmad na aparatima kako bi zaustavio Zagora, čak ima svoje pomoćnike kao u Nolittinm pričama, u prvoj i drugoj su to petparački negativci, u trećem stvar postaje ozbiljnija jer je odmetnuta vojska u pitanju, a u četvrtome vrh, crveni alarm na najjače-tehnološki i intelektualno superiorniji svemirci. Kod Bosellija su mu pomagači one Wendigove kreature iz pakla.

E sad, crna magija. Vidim da nisi ponovio štivo. Ovdje se referiram na Bureta koji je iskočio iz okvira, a ta se upotreba magije odnosi na Hellingena, ne Wendiga. Niti je Sclavijev Helli baratao crnom magijom, još manje Bosellijev. U Sclavijevoj nema crne magije, u Bosellijevoj se njome koristi jedino Wendigo. Burattini je Hellingenu dao znanje crne magije dok je bio u zatočeništvu kako bi, pazi sad, ovladao zakonima Wendigove dimenzije. A Burettovo objašnjenje kako je Helli ovladao crnom magijom je da je Hellingen jednostavno genijalan pa je i to savladao dok je čmrljio u Wendigovom paklu.I ono što je najgore, prikazao je Wendiga ko zadnjeg papka, rasplinuvši ga ko prdac na vjetru.

Edited by - igor 12 on 10/12/2023 10:17:25
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/12/2023 : 07:38:31  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Boselli nije negirao Sclavija, u jednom trenutku se u močvari pojavljuje Hellingenova pomirena strana iz Demona ludila koja se sjeća svega što se dogodilo. Boselli je uzeo simboliku i stavio je u ravan akcije, ajmo reći doslovno materijalizirao ono što su ostavili Nolitta i Sclavi. Kod njega npr. Kiki više nije striktno u domeni duha, već izravno sudjeluje u fabuli.

Da, naravno da nije negirao u dijelu koja se odnosi na dobru stranu.Na pomirenu Hellingenovu stranu mislio sam se kasnije osvrnuti. Negira Sclavija u onom dijelu kad govori da bi povratak iz mrtvih bio Hellingenov najveći pothvat, zaboravljajući ili ignorirajući da je Sclavi prvi upotrijebio foru o povratku iz mrtvih.

E sad, taj tiho zbogom. Ako izuzmemo simboliku koju nosi da sobom u smislu Nolittinog tihog oproštaja od Zagora i čitatelja, bi li jedan negativac koji je opet poražen upotrijebio riječ zbogom ili bi ipak onaj klišej, vratit ću se kad-tad?Hellingenovo zbogom mene navodi na to da je htio izvršiti samoubojstvo iz nekoliko razloga: opet je poražen od šumskog divljaka, a to njegov ego nije mogao podnijeti. Ako se preda, opet ga čeka doživotni zatvor ili čak i vješala, a o
moćne saveznike poput Akronijana više neće nikada naći. Da je Hellingen nestao u toj kabini samo uz zlobni cerek, ne i tiho zbogom, držalo bi vodu da se htio teleportirati, no nešto je pošlo po zlu.

Edited by - igor 12 on 10/12/2023 11:40:54
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/12/2023 : 08:29:16  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

[quote]Originally posted by doom

@doom, nije me bilo duže vrijeme na forumu, pa su mi promaknuli ti citati. Jel znaš na kojim ih stranicama mogu naći?

Edited by - igor 12 on 10/12/2023 10:10:36
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/12/2023 : 09:51:23  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
Darkvudska idila. Sunce grije, ptičice cvrkuću, proljeće je. Naši se junaci vraćaju kući, no ne lezi vraže, Zagora kentauri traže. I to ne bilo kakvi, već traperi-kentauri i leteći krilati Indijanci, sve redom njihovi prijatelji.

Kad sam ovo prvi put čitao, pomislio sam da se vratio ludi Sclavijev Basileo, opsjednut grčkom mitologijom i znanstvenik koji križa vrste, pa je u jednom trenutku uspio stvoriti Kerbera, troglavog psa iz grčke mitologije. Ili onaj Nolittin Prometej, ali on nije bio negativac. Netko je drugi u igri, no kasnije o njemu.
Ajmo vidjet te trapere-kentaure. Ja bih rekao čak i prikladno u kontekstu simbolike kojom se Boselli vodio, ako se vodio. Mislim da je, jer Boselli nije površan i tek tako,nasumično, stavio takve protivnike. Dualnost ljudske prirode recimo. Darkvudski traperi imaju ljudsku pa i civiliziranu stranu, kentaurski dio predstavlja njihovu divlju, neukroćenu i ratobornu stranu. Mitologija kaže da kentauri vole piti i nasilno se ponašati, pa to imamo na svakom darkvudskom sastanku trapera; oblokavanje, žderačina, šaketanja. Kaže mitologija da kentauri imaju izraženu seksualnu želju i strast, pa imaju i darkvudski traperi, doduše ne u stilu 'sad ću da te karam' već u Bosellijevoj verziji simpatično ublaženo i izraženo u priči Nestali istraživač kada se lady Emma nađe medu traperima. Na koncu, kentauri se u mitologiji često suprotstavljaju herojima, a Zagor je heroj. Tragični heroj jer Zagor mora ubijati svoje dojučerašnje prijatelje.

Edited by - igor 12 on 10/12/2023 11:30:56
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4531 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 10/12/2023 : 11:50:56  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Pa Ti Igore svuda nalazis neke bozelijeve skrivene Motive i poruke. Nije on Tako dubok. Mozes Tako svaku epizodu analizirat i naci neki dublji smisao. Bozeli nakrca svakve likove Pa im se moze i svasta pripisati , Ali nema Tu dubine kad je radnja rasprsena
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/12/2023 : 12:04:33  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
Ben Stevens, jedan klasičan tragičan Nolittin lik, kopač zlata kojeg su Indijanci skalpirali i pobili mu frendove kopače. Nakon svih zala koje je počinio u toj priči, čovjek ima suosjećanja prema njemu. Nije jasno je li njega oživio Wendigo ili ga je Hellingen oživio na način da je dijelove njegova tijela stavio u stroj koji je smislio uz pomoć svoje znanosti i koji će ga vratiti u ljudsko stanje. Haha, kontrast, evo ti novi izum na koji si se referirao u onom postu o tvojim očekivanjima o novoj helijevoj tehnologiji. I nije samo živ, već ga je Hellingen nabrijao iskustvom vrsnog kirurga i znanstvenika koji križa vrste.

Edited by - igor 12 on 10/12/2023 12:08:09
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/12/2023 : 12:10:32  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

Pa Ti Igore svuda nalazis neke bozelijeve skrivene Motive i poruke. Nije on Tako dubok. Mozes Tako svaku epizodu analizirat i naci neki dublji smisao. Bozeli nakrca svakve likove Pa im se moze i svasta pripisati , Ali nema Tu dubine kad je radnja rasprsena

Pa nisam ti ja kriv što zbog netrpeljivosti prema Bossu ne vidiš očito, haha

Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

727 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 10/12/2023 : 12:20:29  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

[quote]Originally posted by doom

@doom, nije me bilo duže vrijeme na forumu, pa su mi promaknuli ti citati. Jel znaš na kojim ih stranicama mogu naći?

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=53832&REPLY_ID=2570559

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=53832&REPLY_ID=2572098

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=52434&REPLY_ID=2481971

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=52434&REPLY_ID=2481942

U vezi teleportacije, Boselli suptilno želi reći da je Sclavi "zasrao" time što je ubio Hellingena. Da netko ne shvati krivo, to se ne odnosi na Sclavijevu priču kao takvu (kao što se vidi iz Bosellijevog citata), već na to da su pisci nakon njega stavljeni u tešku situaciju.

Edited by - doom on 10/12/2023 12:51:27
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/12/2023 : 13:17:03  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
Ajmo ignorirati Sclavijevu priču u ovom našem forumskom laprdanju i reći da se Hellingen uspješno teleportirao na akronijanski matični brod skriven negdje u galaksiji. Valjda mu je to i bio cilj, a gdje bi se drugdje teleportirao?! Što bi tu dobili? Najmoćnijeg Hellingena ikada već na početku priče, svemirska tehnologija i laseri topovi koji jednim udarom brišu cijele gradove. Tu već postoji niz problema, glavni je kako bi Zagor dospio na taj brod da zaustavi luđaka? Hellingen u svom elementu stišće gumbe razara, prži i ubija, a Zagor može samo čmrljiti na Zemlji. Tako Boselli i završava svoju priču, u matičnom svemirskom brodu sa Hellijem spremnim da zbriše gradove i Zagorom u duelu, ali je do tog sudbonosnog dijela provukao svašta nešta, i trapere kentaure, leteće Indijance, puppet mastera, demone, Wendiga...haha možda je Sclavi učinio uslugu Boselliju što ga je ubio pri teleportaciji

Edited by - igor 12 on 10/12/2023 13:18:01
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2307 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 10/12/2023 : 13:56:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bosellijev nije šibao dimenzijama, već se ustoličio u onome dvorcu na planini Naatani. Taj Hellingen je Nolittin, on stišće raznu dugmad na aparatima kako bi zaustavio Zagora, čak ima svoje pomoćnike kao u Nolittinm pričama, u prvoj i drugoj su to petparački negativci, u trećem stvar postaje ozbiljnija jer je odmetnuta vojska u pitanju, a u četvrtome vrh, crveni alarm na najjače-tehnološki i intelektualno superiorniji svemirci. Kod Bosellija su mu pomagači one Wendigove kreature iz pakla.

Ne mora Helingen da šiba dimenzijama, to radi Vendigo i to jeste magija, jer je on neki Demon, ili zli Bog, ili šta već.

quote:

E sad, crna magija. Vidim da nisi ponovio štivo. Ovdje se referiram na Bureta koji je iskočio iz okvira, a ta se upotreba magije odnosi na Hellingena, ne Wendiga. Niti je Sclavijev Helli baratao crnom magijom, još manje Bosellijev. U Sclavijevoj nema crne magije, u Bosellijevoj se njome koristi jedino Wendigo. Burattini je Hellingenu dao znanje crne magije dok je bio u zatočeništvu kako bi, pazi sad, ovladao zakonima Wendigove dimenzije. A Burettovo objašnjenje kako je Helli ovladao crnom magijom je da je Hellingen jednostavno genijalan pa je i to savladao dok je čmrljio u Wendigovom paklu.I ono što je najgore, prikazao je Wendiga ko zadnjeg papka, rasplinuvši ga ko prdac na vjetru.

Bure je nekako morao da likvidira Vendiga i posegao je za tom poštapalicom, ali ostatak priče nema nikave veze sa magijom.
I to je jedino pozitivno u ovom Buretovom dvotomnom Helingenu - povratak korenima, tj SF-u.
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2307 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 10/12/2023 : 14:01:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, naravno da nije negirao u dijelu koja se odnosi na dobru stranu.Na pomirenu Hellingenovu stranu mislio sam se kasnije osvrnuti. Negira Sclavija u onom dijelu kad govori da bi povratak iz mrtvih bio Hellingenov najveći pothvat, zaboravljajući ili ignorirajući da je Sclavi prvi upotrijebio foru o povratku iz mrtvih.

E sad, taj tiho zbogom. Ako izuzmemo simboliku koju nosi da sobom u smislu Nolittinog tihog oproštaja od Zagora i čitatelja, bi li jedan negativac koji je opet poražen upotrijebio riječ zbogom ili bi ipak onaj klišej, vratit ću se kad-tad?Hellingenovo zbogom mene navodi na to da je htio izvršiti samoubojstvo iz nekoliko razloga: opet je poražen od šumskog divljaka, a to njegov ego nije mogao podnijeti. Ako se preda, opet ga čeka doživotni zatvor ili čak i vješala, a o
moćne saveznike poput Akronijana više neće nikada naći. Da je Hellingen nestao u toj kabini samo uz zlobni cerek, ne i tiho zbogom, držalo bi vodu da se htio teleportirati, no nešto je pošlo po zlu.

Mi ne znamo da je nešto pošlo po zlu - to je Sklavi svojom pričom definisao.
Kao što napisah - dezintegracija je upravo deo procesa teleportacije i tu nema nikakvog dokaza da je nešto bilo pogrešno.
Uostalom, imaš kasniju priču o Čiku, gde je on koristio upravo taj uredjaj i to uspešno.
Drugim rečima - Nolita nije ubio Helingena.
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2307 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 10/12/2023 : 14:11:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

U vezi teleportacije, Boselli suptilno želi reći da je Sclavi "zasrao" time što je ubio Hellingena. Da netko ne shvati krivo, to se ne odnosi na Sclavijevu priču kao takvu (kao što se vidi iz Bosellijevog citata), već na to da su pisci nakon njega stavljeni u tešku situaciju.

Upravo tako, jedan takav neprijatelj se ne ubija tek tako.
Medjutim, Sklaviju je trebao mrtav Helingen, da bi mogao da odradi svoj metafizički esej o njemu (jer nema metafizike u stvarnosti), a onda je i živog Zagora gurnuo tamo (što već nema nekog smisla), ubio Zagora, ubio Čika, ... šta sve ne.
Meni je to samo jeftina atrakcija (ubijanje glavnih likova).
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2307 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 10/12/2023 : 14:20:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ajmo ignorirati Sclavijevu priču u ovom našem forumskom laprdanju i reći da se Hellingen uspješno teleportirao na akronijanski matični brod skriven negdje u galaksiji. Valjda mu je to i bio cilj, a gdje bi se drugdje teleportirao?!

Na planetu Akron.
Taj matični brod su valjda trebali iskoristiti Akronjani, jer ne znam kako bi pobegli odavde, ako im je bio potreban za dolazak?

quote:

Što bi tu dobili? Najmoćnijeg Hellingena ikada već na početku priče, svemirska tehnologija i laseri topovi koji jednim udarom brišu cijele gradove. Tu već postoji niz problema, glavni je kako bi Zagor dospio na taj brod da zaustavi luđaka? Hellingen u svom elementu stišće gumbe razara, prži i ubija, a Zagor može samo čmrljiti na Zemlji. Tako Boselli i završava svoju priču, u matičnom svemirskom brodu sa Hellijem spremnim da zbriše gradove i Zagorom u duelu, ali je do tog sudbonosnog dijela provukao svašta nešta, i trapere kentaure, leteće Indijance, puppet mastera, demone, Wendiga...haha možda je Sclavi učinio uslugu Boselliju što ga je ubio pri teleportaciji

Zagor bi dospeo na isti način na koji i Helingen.
Obojica su u tom trenutku ljudi od krvi i mesa.
Što reče SuperMajk (ili beše Zagor?): "ako možeš ti, ne vidim zašto ne bih mogao i ja"?
A što se tiče "najmoćnijeg Helingena ikada" - zašto bi neki pisac scenarija vodio računa o tome?
Svako piše priču kao da će ona biti zadnja, a naredni pisci neka lupaju glavu o nastavcima.
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/12/2023 : 14:40:14  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ajmo ignorirati Sclavijevu priču u ovom našem forumskom laprdanju i reći da se Hellingen uspješno teleportirao na akronijanski matični brod skriven negdje u galaksiji. Valjda mu je to i bio cilj, a gdje bi se drugdje teleportirao?!

Na planetu Akron.
Taj matični brod su valjda trebali iskoristiti Akronjani, jer ne znam kako bi pobegli odavde, ako im je bio potreban za dolazak?

quote:

Što bi tu dobili? Najmoćnijeg Hellingena ikada već na početku priče, svemirska tehnologija i laseri topovi koji jednim udarom brišu cijele gradove. Tu već postoji niz problema, glavni je kako bi Zagor dospio na taj brod da zaustavi luđaka? Hellingen u svom elementu stišće gumbe razara, prži i ubija, a Zagor može samo čmrljiti na Zemlji. Tako Boselli i završava svoju priču, u matičnom svemirskom brodu sa Hellijem spremnim da zbriše gradove i Zagorom u duelu, ali je do tog sudbonosnog dijela provukao svašta nešta, i trapere kentaure, leteće Indijance, puppet mastera, demone, Wendiga...haha možda je Sclavi učinio uslugu Boselliju što ga je ubio pri teleportaciji

Zagor bi dospeo na isti način na koji i Helingen.
Obojica su u tom trenutku ljudi od krvi i mesa.
Što reče SuperMajk (ili beše Zagor?): "ako možeš ti, ne vidim zašto ne bih mogao i ja"?
A što se tiče "najmoćnijeg Helingena ikada" - zašto bi neki pisac scenarija vodio računa o tome?
Svako piše priču kao da će ona biti zadnja, a naredni pisci neka lupaju glavu o nastavcima.

.

Ne, ne bi se Hellingen teleportirao na Akron jer ta kabina je služila za teleportaciju samo do matičnog, admiralskig broda.

I tu bi tvoja priča već završila, a nije pravo ni počela. Hellingen bi namjestio samouništenje kabine i ti se Zagore fućkaj

Edited by - igor 12 on 10/12/2023 15:00:25
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/12/2023 : 16:50:46  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Mi ne znamo da je nešto pošlo po zlu - to je Sklavi svojom pričom definisao.
Kao što napisah - dezintegracija je upravo deo procesa teleportacije i tu nema nikakvog dokaza da je nešto bilo pogrešno.
Uostalom, imaš kasniju priču o Čiku, gde je on koristio upravo taj uredjaj i to uspešno.
Drugim rečima - Nolita nije ubio Helingena.

Fanta Čiko je smiješno bedasta pričica koja pada na temeljnom postavku, kabini za teleportaciju. U Vječnoj je magiji ona uništena, ovdje je čitava. Kako to?

Edited by - igor 12 on 10/12/2023 17:11:27
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4531 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 10/12/2023 : 17:14:53  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Fanta ciko je dobro odradila svoju humoristicku funkciju. Jedan od boljih cikoa
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 10/12/2023 : 18:56:49  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
Nolittina kokoš bolja je od svih Buretovih Čiko specijala

Go to Top of Page
Page: of 1209 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.73 seconds. Snitz Forums 2000