forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Atentat na Trump-a, USA izbori i (ne)srodne teme
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 94

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 17:51:28  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Izgleda da je Beva bio u pravu -- ima nesto i u ovim statistikama.

Sada mnogo bolje razumem ljude.

EDIT: inace sam matematicar/inzenjer gde je medju najmanje woke oduvek bilo. A ubedljivo najmanje je, ocekivano, u biznisu -- tu nema zajebancije, go woke go broke... Ima virtue signalinga ali kad se podvuce crta tu se samo gleda profit i svi customers su jednaki (Michael Jordan kada je odbio da se izjasni politicki: "I republikanci kupuju patike").

EDIT2: naravno, postoje outliers i ljudi koji nisu konformisti ali ove statistike je dobro znati za prvu aproksimaciju o nekome i tako mu i pristupiti, sa vise paznje i razumevanja ako je tacna.

Edited by - wintermute on 02/11/2024 17:58:00
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5992 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 18:03:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
I što iz toga zaključuješ? Meni je to savršeno logično, što si obrazovaniji (i izložen različitim mišljenjima) to si liberalniji. Ne nužno woke, ja se slažem da tu ima hrpa pretjerivanja, nego baš liberalniji.

A sad sam se baš nešto zamislio kad si napisao da smo svojevrsni antipodi. Nije meni toliko loše ovdje, naprotiv Hercegovina je lijepo mjesto za život (klima je recimo ista kao u Kaliforniji), ali istina je da ne znam hoće li mi djeca živjeti ovdje. Ne zbog nečega što ću im nametnuti, nego je činjenica da ovdje i nema neke perspektive mimo religijskog turizma (živim na 5 minuta od Međugorja).

Najstariji sin mi sad ima 10 godina, savršeno priča engleski od svoje šeste, programira u Pythonu od sedme, trenutno uči Javu i html itd. Ovo naprosto nije sredina gdje on može ispuniti svoj potencijal, ako ga i dalje bude zanimalo programiranje za desetak godina.

Moj kraj je pod ogromnim utjecajem crkve i lagano se radikalizira. Tebi smeta woke na fakultetu, meni religijski odgoj u državnom vrtiću i školama. Mislim da bi vrtići i škole trebali biti sekularni, pogotovo u državama poput BiH gdje je u dosta sredina stanovništvo poprilično izmiješano.

Nadam se da će generacije koje dolaze, budući da su putem interneta izložene kulturnom utjecaju cijelog svijeta, biti malo neopterećenije i da će se ovdje živjeti bez tenzija. To će nam pogotovo trebati jer, vjerovao ili ne, zbog manjka radne snage u BiH počinju dolaziti radnici iz Turske, Nepala i sličnih država.

Uglavnom, kako ide ona, volio bih živjeti u dosadnim vremenima :D

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5992 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 18:06:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by wintermute

EDIT: inace sam matematicar/inzenjer gde je medju najmanje woke oduvek bilo.

Ja sam građevinski inženjer, i tu sam u manjini :D

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5992 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 18:12:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Inače, nedavno sam pročitao jednu analizu zašto su najčešće ljudi iz velikih gradova D, a ljudi iz manjih mjesta R ( da se zadržim na USA terminologiji). Nije ono što misliš :D

U velikom gradu ljudi u pravilu vide gdje im ide novac od poreza jer su im sve institucije na dohvat ruke, bolnice, razne gradske uprave, sve je tu. Veliki infrastrukturni projekti puno su češći u velikim gradovima.

U manjem mjestu si puno više prepušten samome sebi. Nekad do liječnika treba voziti preko sat vremena, uglavnom nisi toliko izložen institucijama.

Meni ima logike.

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 18:15:52  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 18:18:13  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

I što iz toga zaključuješ?

Zakljucujem da statisticki sada vise verujem kenu i tintonu. Tj. verujem im da je njima veoma tesko ako ne i nemoguce da razumeju nekoga kao ja ali da to vise nije samo zato sto ne zive u USA nego je jaz jos veci.

Sa druge strane ja sada njih razumem jos bolje nego pre.

Ja i ti jesmo nekonformisti za razliku od njih, nisam to dovoljno naglasio ali si shvatio. I ja i ti se ponasamo onako kako ne bi trebalo ako zelimo da se uklopimo u sredinu i da nam zivot bude laksi jer imamo nesto u glavama sto nam to ne da. To je mnogo teze razumeti jer to ni sam sebi ne mogu da objasnim zasto radim. Postoje samo dva objasnjenja: da sam shvatio nesto sto drugi nisu ili da sam "lud" pri cemu ovo drugo uopste ne odbacujem!

Edited by - wintermute on 02/11/2024 18:34:34
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5992 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 18:32:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Eto, i time je postignuto ono što ja stalno naglašavam kao cilj rasprave, možda se i nismo puno pomakli s početnih pozicija, ali se barem bolje razumijemo.

Najgore je od neistomišljenika praviti neprijatelje, a ustvari nam je svima cilj da živimo bolje.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5992 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 18:41:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Postoje samo dva objasnjenja: da sam shvatio nesto sto drugi nisu ili da sam "lud" pri cemu ovo drugo uopste ne odbacujem!

Svatko ima svoju istinu :D

Sve je dobro dok se ne ode u ekstreme.

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 18:52:00  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ne nužno woke, ja se slažem da tu ima hrpa pretjerivanja, nego baš liberalniji.

Dobro, pogledaj ovaj Harvard graf. Ajde i da kazemo da liberarni nisu woke. Ali sta su onda "very liberal" -- to moraju biti woke? Njih je 29.7% dok je "very conservative" ("nacisti" itd.) samo 0.4% sto je oko 75 puta manje. To je veoma jednostran pristup nauci i zivotu i svemu ostalom o ma kakvoj instituciji se radilo. Ja nakon ovoga bi stavio upitnik na svaki Harvard degree...
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5992 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 19:01:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Dobro, pogledaj ovaj Harvard graf. Ajde i da kazemo da liberarni nisu woke. Ali sta su onda "very liberal" -- to moraju biti woke? Njih je 29.7% dok je "very conservative" ("nacisti" itd.) samo 0.4% sto je oko 75 puta manje. To je veoma jednostran pristup nauci i zivotu i svemu ostalom o ma kakvoj instituciji se radilo. Ja nakon ovoga bi stavio upitnik na svaki Harvard degree...

A ja ponavljam, nije da moraš biti liberalan da bi radio na Harvardu, nego obrazovanjem takav postaješ.

Jako je čudno da netko tko je izložen mnoštvu mišljenja i svjetonazora ostane "very conservative".

Ilustracija (da ne naljutim manhuntera, odmah da naglasim da nemam želju pokretati rasprave o našim prostorima, samo želim povući paralelu): nekoliko puta sam čuo od ljudi oko sebe kako su u Sarajevu sami vehabije, kako su tamo ljudi radikalni islamisti i slično. Zajedničko tim ljudima je bilo da nijedan nikad nije bio u Sarajevu. Ja jesam i znam da je u Sarajevu najnormalnija atmosfera i da su ljudi u principu isti kao u svakom malo većem gradu.

Tako imaš i puno ljudi koji pljuju po koledžima i govore da im djecu pretvaraju u "libtarde". Zajedničko tim ljudima je da nisu nikad bili na koledžu.

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 19:06:53  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
A ja ponavljam, nije da moraš biti liberalan da bi radio na Harvardu, nego obrazovanjem takav postaješ.

Situacija je kompleksnija, pogotovu u zadnje vreme. Ukidanjem SAT testa (neki sada vracaju jer tek to je bio ludizam koji im se obio o glavu) i gledanjem u rase kandidata a kako su algoritmi za upis tajni i kako se trazi da pises esej za upis, de fakto se stvara sve tvrdokorniji echo chamber po mnogim akademskim institucijama. Ne svim -- vec sada postoje liste anti-woke college-a gde se gleda SAT i gde je faculty barem 50/50 i tu je cepanje vec pocelo.

A mnoge akademske institucije traze aktivisticki esej kao obavezan prilog na konkursu za posao. Cak i za pozicije koje su po struci daleko od SJW. Potrazi po interenetu.

Edited by - wintermute on 02/11/2024 19:08:44
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19664 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 02/11/2024 : 19:11:05  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Cijeli život me prozivaju da sam kontrarijanac, a sad ispadoh konformist.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 19:11:23  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Last year, I applied to 29 faculty jobs. Almost every job posting required a DEI statement that describes my approach to advancing diversity, equity, and inclusion as a future faculty member. I expected that as part of my faculty job search, especially in education, I would need to have this type of document ready to go.

To be honest, I hated writing those statements. They all felt performative and more concerned with using the appropriate buzzwords than with my actual philosophy of teaching, research, and service.

The DEI statement seems to have become a form of virtue signaling. By asking applicants about their DEI strategy, hiring committees demonstrate that they value diversity and equity. Requiring a DEI statement for its own sake is just another performative measure institutions take to convey their commitment to social justice ideas regardless of whether their policies and practices on the ground reflect these values.

It doesn’t come as a surprise, then, that conservative lawmakers in several states have included banning diversity statements as part of their efforts against DEI programs. In Texas, Senate Bill 17 refers to these as “ideological oaths or statements.”

Some institutions are starting to realize that requiring this type of statement should not be the norm. Both Harvard and MIT have announced that they will no longer require diversity statements from faculty candidates.

https://www.forbes.com/sites/musbahshaheen/2024/06/05/stop-requiring-dei-statements-from-faculty-applicants/

Edited by - wintermute on 02/11/2024 19:13:42
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 19:14:18  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Cijeli život me prozivaju da sam kontrarijanac, a sad ispadoh konformist.

Statistike su neumoljive

-- Beva
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 19:23:18  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Dodao bih da ja naravno znam da su obrazovaniji ljudi liberalniji i tako je bilo oduvek kroz istoriju.

Ali da je odnos 75:1 ili cak 10:1 ili cak i 5:1 nije mi logicno. Koliko god npr. Harvard bio liberalan i levo, postici 75:1 je moguce samo ako neko svesno na tome radi decenijama sto su trendovi sa procedurama upisa i zaposljavanja i pokazali.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5992 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 19:25:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Situacija je kompleksnija, pogotovu u zadnje vreme. Ukidanjem SAT testa (neki sada vracaju jer tek to je bio ludizam koji im se obio o glavu) i gledanjem u rase kandidata a kako su algoritmi za upis tajni i kako se trazi da pises esej za upis, de fakto se stvara sve tvrdokorniji echo chamber po mnogim akademskim institucijama. Ne svim -- vec sada postoje liste anti-woke college-a gde se gleda SAT i gde je faculty barem 50/50 i tu je cepanje vec pocelo.

A mnoge akademske institucije traze aktivisticki esej kao obavezan prilog na konkursu za posao. Cak i za pozicije koje su po struci daleko od SJW. Potrazi po interenetu.

A opet, na Harvardu je 37 posto profesora starijih od 65 godina, znači nisu u pitanju neki novovalni woke akademici.

https://www.harvardmagazine.com/2023/11/fas-annual-report-2023

Ti vidiš gender agendu kao nešto nametnuto, ja je vidim kao svojevrstan prirodan tijek stvari.

Već sam govorio ranije, u principu vjerujem da je nakana iza mnogih od tih politika dobra - veća reprezentacija žena i manjina. Bilo bi smiješno vjerovati da među ženama i manjinama nema otprilike jednak postotak nadarenih ljudi kao među bijelim muškarcima. Zašto onda zanemarivati taj potencijalni resurs?

I takve politike daju rezultate:

Zamisli koliko bi žena potencijalno napravilo nešto revolucionarno samo da su imale priliku. Da ne govorim o slučajevima kad su stvarno napravile, a nisu im priznate zasluge.

P.S. Jesam li spomenuo da imam 4 sestre? :D

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 19:26:33  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Ako malo potrazis po internetu naici ces na mnogo normalnije brojeve nego sto je 75:1

Massachusetts is the most liberal state in the U.S., with 35% of voters identifying as liberal. With 21% of voters identifying as conservative.

To je 5:3 odnos. Koliko edukacija ovo pojacava? Mozda 5 puta... sto bi dalo 25:3 odnos tj. oko 8:1. Cak i 10:1 bih mozda dopustio ali 75:1 je neobjasnjivo osim namerom uskog kruga ljudi da napravi echo chamber.
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 19:28:23  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ili su se kriterijumi promenili i nove akademske "discipline" uvedene...
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 19:32:05  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Imam i ja sestru, doduse samo jednu.

Guranje zena i manjina na kvote umesto da se postuje merit samo steti onima koji su zaista strucni jer se i njih sada gleda sa podozrenjem. A i oni sami to mrze. Pisao sam o tome.

A pisao sam vec koliko je polozaj zena u profesionalnom okruzenju ovde ostetio #meetoo movement.

Mislim da smo i ovaj pravac razgovora iscrpli
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5992 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 19:38:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Znači ti misliš da su muškarci u omjeru otprilike 95:5 (i to sam pretjerao tih 5) sposobniji od žena u kemiji, fizici itd?

Otprilike u omjeru u kojem se čudiš da su fakulteti liberalni?

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5992 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 19:41:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Nobelovu nagradu ne može baš dobiti svaka šuša. Nekad budu ove za mir kontroverzne, ali fizika itd, to treba zaslužiti.

Kako ti objašnjavaš da sve više žena dobiva Nobelovu nagradu?

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47090 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 02/11/2024 : 19:58:45  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Jako je čudno da netko tko je izložen mnoštvu mišljenja i svjetonazora ostane "very conservative".

Ilustracija (da ne naljutim manhuntera, odmah da naglasim da nemam želju pokretati rasprave o našim prostorima, samo želim povući paralelu): nekoliko puta sam čuo od ljudi oko sebe kako su u Sarajevu sami vehabije, kako su tamo ljudi radikalni islamisti i slično. Zajedničko tim ljudima je bilo da nijedan nikad nije bio u Sarajevu. Ja jesam i znam da je u Sarajevu najnormalnija atmosfera i da su ljudi u principu isti kao u svakom malo većem gradu.

Tako imaš i puno ljudi koji pljuju po koledžima i govore da im djecu pretvaraju u "libtarde". Zajedničko tim ljudima je da nisu nikad bili na koledžu.

Ali racunaj da su danas definicije drukcije. Prije 20 godina liberali su bili danasnji konzervativci, ili blizu.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 20:27:44  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Znači ti misliš da su muškarci u omjeru otprilike 95:5 (i to sam pretjerao tih 5) sposobniji od žena u kemiji, fizici itd?

Otprilike u omjeru u kojem se čudiš da su fakulteti liberalni?

Ne, naravno. Postoje oblasti u kojima su zene bolje i koje im vise pašu od muskaraca i obrnuto mozda cak i u 95:5 ali svakako ne u hemiji i fizici. Svakako je uticaj otvaranja vrata zenama dobar ali sa tim se trebalo zavrsiti a ne ici u ludizme tipa #meetoo i ostale ekstremne pokrete kao recimo naredba da zena mora biti na boardu direktora svake kompanije u Kaliforniji (sto je sud kasnije srecom oborio). Zene imaju dovoljno prava i ta prica je u USA zatvorena odavno. Nema potrebe gurati dalje i otvarati. Pa taj tvoj graf upravo to i pokazuje. A kriterijumi se jesu nazalost promenili i sada postoji pritisak da se neka nagrada da zeni i da se onda kaze "prva zena" itd... ja mislim da to steti zenama koje su sposobne tu nagradu dobiti i bez te protekcije i aktivizma. Uostalom mnoge su to i same rekle (kao i sposobni crnci).

Nadala su pitali recimo zasto zene imaju manje plate i on je rekao ne znam zasto postoji razlika u platama u nekim strukama, recimo zasto zenski modni supermodeli zaradjuju mnogo vise od muskih, vi mi to recite...

Edited by - wintermute on 02/11/2024 20:29:32
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 20:30:54  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Kako ti objašnjavaš da sve više žena dobiva Nobelovu nagradu?

Pa otvoreno je ka zenama vise i vise i dobija. To je dokaz da je taj problem resen. Nema potrebe gurati to dalje. To sam i napisao vise puta.

To sa zenama nema veze sa procentima woke na colleges, to je druga tema.
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1356 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 02/11/2024 : 20:41:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Vrlo dobar intervju.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 02/11/2024 20:41:50
Go to Top of Page
Page: of 94 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.34 seconds. Snitz Forums 2000