Author |
Topic  |
alexts
Advanced Member

Serbia
9196 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 24/03/2025 : 12:49:27
|
Black Bag
2025

Filmovi Stevena Soderbergha nisu baš omiljeni kod šire publike, tj uglavnom nisu naročito komercijalni. Na osnovu svega što je do sada uradio, delim mišljenje da je on sjajan režiser, što pokazuje i najnovijim filmom, špijunskom dramom Black Bag. Sve karakteristike tipične za njega - odlična režija, zapažena muzika (David Holmes, uobičajeni saradnik), dobar rad sa (dobrim) glumcima (Michael Fassbender i Cate Blanchett - najpoznatiji i glavne uloge, u epizodi i Pierce Brosnan), u priči po jednom od boljih scenarija veterana Davida Koeppa. Malo je manje mogućnosti za uobičajeno razigranu kameru i montažu, jer u više dominirajućih scena film ima gotovo kamernu atmosferu, ali i ovakav špijunski film, bez akcije i ne velikog budžeta (mada je dobar deo otišao na honorare glumaca) može da drži pažnju i pruži uživanje ljubiteljima žanra i dobrog filma.
7,5/ 10 |
 |
|
vice
stripovi.com suradnik

7335 Posts
Member since 29/06/2005 |
|
GitaristRoko
Average Member

Croatia
648 Posts
Member since 21/05/2020 |
Posted - 24/03/2025 : 23:31:28
|
Hostiles (2017)
Američki zapovjednik koji je dosada klao i zarobljavao Indijance sada mora indijansku obitelj žive i zdrave prenijeti do njihovog kraja. Priča je jako zanimljiva, na likovima su odlično prikazane posljedice nekih događaja, ali glavni lik se na kraju previše promijeni za što nema dovoljno razloga i smisla u filmu, trebali su to bolje prikazati. Za jedan western, glazba nikakva, ali dobra gluma.
7/10 |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9196 Posts
Posted - 25/03/2025 : 10:18:37
|
Small Things Like These
2024

Posle mega hita, kakav je bio Oppenheimer, Cillian Murphy prihvata glavnu ulogu u malom, nekomercijalnom, umetničkom filmu - potez glumačkog integriteta. Small Things Like These bavi se slučajem irskih ozloglašenih "Magdalena perionica", koje su bile crkveni domovi za nevenčane majke. Oštrica ove angažovane teme bila bi mnogo više ubojita, da se bavilo njome za vreme ovakvih događanja (mislim da je radnja smeštena na kraj 70-ih), a ne tek sada, pošto su se mnoge nepravde odavno izdešavale, kao istorijska priča sa odmakom. (Pre više od 20 godina, ali takođe posle aktuelnih dešavanja, ovom tematikom bavio se film The Magdalene Sisters iz 2002. a posledicama i Philomena iz 2013.).
Režija filma Small Things Like These za koju je bio zadužen Tim Mielants je spora i atmosferična, a kad bude šanse da se dramska tenzija pojača, film je već pri kraju. Pored odlične glume Murphyja (vrednu epizodnu ulogu ostvarila je i Emily Watson), kao i fino slikanih kadrova, koji imaju estetiku, a oslikavaju i vreme i socijalni milje, u film je utkana priča o glavnom junaku i njegovom poreklu i odrastanju, koja pametno nadopunjuje otupelu oštricu društvene/religijske kritike.
7-/ 10
|
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9196 Posts
Posted - 25/03/2025 : 14:25:44
|
Benedetta
2021
Jedan drugačiji pogled na život kaluđerica i katolicizam, u daljoj prošlosti (17. vek) dolazi od slavnog Paula Verhoevena, koji opravdava svoju reputaciju.
U Italiji, kaluđerica Benedetta pati od uznemirujućih religioznih i erotskih vizija. To će je dovesti do napredovanja, uključivanja u lezbijsku vezu i u opasnost. (Zasnovano na stvarnim istorijskim dešavanjima?) Dokazujući da je izvrstan filmski majstor, ali i majstor provokacije, Verhoeven na umetnički, dramski interesantan i uopšte kinematografski snažan način govori o sistemu moći, manipulacijama, represiji, ali i perverzijama, sve to sa dosta prikrivenog humora i povremeno adult-erotskim sadržajem. O samoj veri ne govori previše i tako film (ne) treba posmatrati.
U odnosu na "male umetničke filmove", oni veći ipak ostanu u dužem sećanju.
8/ 10 |
 |
|
GitaristRoko
Average Member

Croatia
648 Posts
Posted - 26/03/2025 : 14:42:34
|
Equilibrium (2002)
U distopijskoj budućnosti ljudi uzimaju tvar koja briše emocije iz ljudi i liše se bilokakve umjetnosti. Film mi je bio jako zanimljiv, sviđa mi se što otvara teme o ljudskosti i budućnosti. Ima odličan stav prema umjetnosti koja je bitan faktor u filmu. Pokoja dobra glazbena podloga koja daje svoj šmek i zanimljive akcijske scene. Poneki loši vizualni efekti. Baleova gluma izvanredna.
8/10 |
 |
|
koze123
Average Member

960 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 26/03/2025 : 18:57:35
|
The Unknown Woman (2006)

Film prati misterioznu i povučenu Irenu, koja prihvata posao čistačice i kasnije dadilje u jednoj imućnoj porodici. Vremenom Irena postaje jako bliska sa porodicom, posebno sa devojčicom od 7 godina, infiltrirajući se u njihov život, dok se njen motiv polako otkriva kako film napreduje.
Đuzepe Tornatore je možda najpoznatiji po emotivnim i nostalgičnim filmovima poput Cinema Paradiso, Malena i Legend of 1900 ali je takođe pokazao da je izvrsni reditelj trilera, što se može videti u njegovom najpotcenjenijem filmu Pure Formality, sa Depardijeom i Polanskim u glavnim ulogama. Budući da mi je to omiljen film, nije ni čudo što mi se i Nepoznata žena jako svidela, budući da prati sličan obrazac kao i pomenuti film; veliki deo filma je građenje atmosfere i likova, gde radnja nije (sasvim) jasna do same završnice. Posle nekih pola sata polako počinju da se hvataju konci i Tornatore ostavlja na gledaocima da povezuju delove priče i stvaraju svoje pretpostavke i hipoteze, koje će jednu po jednu rušiti / menjati kako se pojavljuju nove informacije i likovi. Izuzetna upotreba agresivnih i nasilnih flešbekova koji presecaju sasvim obične scene svakodnevnice zapravo daju jedini izvor informacija o motivu glavne junakinje, a ispraćeno je veoma dobrom montažom. Montaža i slike i zvuka zaslužuje veliku pohvalu, što tek postaje vidljivo kada se kockice slegnu i kada priča postane potpuno jasna.
Suštinski, ovo je jedan jako mračan i težak, atmosferični triler gde nema puno mesta za optimizam i radost; mnoge scene su teške za gledanje, no iako traju jako kratko sasvim sigurno ostavljaju utisak na gledaoca. Irenin život se polako odmotava, kako bi iz misteriozne žene (i pretnje) polako prerasla u ženu koju sažaljevamo, i za koju navijamo. Možda je sam tempo filma bio malo sporiji, i neke stvari su bile jasne prilično rano (što je moguće rezultat prekomerne upotrebe određenih flešbekova gde gledaoci mogu relativno lako prozreti makar osnovne obrise priče), no kako film napreduje ipak postoje iznenađenja koja su sačuvana za sam kraj. Takođe, mislim da je poslednja scena malo preterana, te i da su odrešene motivacije kao i ponašanja likova (i logika iza njih) upitna, ali ništa toliko ekstremno što bi ugrozilo gledanje i uživanje u dobro osmišljenoj priči.
I za kraj pomenuti da je za dobar deo atmosfere zaslužan sjajni Enio Morikone, koji je, kao i uvek, na izuzetno visokom nivou. Preporuka za ljubitelje trilera, no ako ga gledate, uđite bez ikakvog predznanja. Čar je u otkrivanju priče. |
 |
|
GitaristRoko
Average Member

Croatia
648 Posts
Posted - 27/03/2025 : 13:42:32
|
Another Round (2020)
Četvorica profesora odluče ispitati teoriju da čovjek najbolje funkcionira sa 0.5‰, pa kasnije testiraju granicu. Dirljiv film, dragi likovi. Velika poruka vezana uz alkohol i njegov dvosjekli mač kojeg je iznimno teško držati u ravnoteži. Zanimljivo i zabavno.
8/10 |
 |
|
naker
Advanced Member

5171 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 28/03/2025 : 22:39:25
|

The Brutalist (2024)
Epska kvazi biografija o vrhunskom mađarskom arhitekti koji kao preživeli zatvorenik nacističkih koncentracionih logora nakon WWII napušta Evropu i seli se u Ameriku kako bi sledio američki san. Supruga i njena rođaka su ostali zarobljeni u Evropi, i ovaj talentovani arhitekta je prinuđen da obavlja stolarske poslove i tezge na gradilištu koje su daleko ispod njegove stručne spreme kako bi nekako preživeo i rešio papire da dovede ostatak porodice u Ameriku. (Ne)sreća će mu se osmehnuti kada upozna kapricioznog američkog milionera koji će ga angažovati da izgradi velelepnu građevinu u čast preminule voljene majke...
Epski film u svakom mogućem pogledu, i to najmanje zbog dužine trajanja. Jednostavna premisa, ali složena i kompleksna u svojoj razradi jer se film bavi sijasetom različitih tema koje se tiču istorijskog podneblja društva tog vremena i ljudi kao individua. Već u samom startu se stiče utisak da se gleda film koji je drugačiji od uobičajenih jer se credits i lista učesnika u filmu kao traka pomera s levo na desno da imate osećaj kao da gledate stare klasične epske istorijske filmove. Prvi kadar kada Mađar dođe u Ameriku je ugao gledanja gde se Kip slobode nalazi naopačke, nagoveštaj izvitoperene verzije američkog sna kao jednog od glavnih motiva filma. Umetnički, autorski pristup filmu, koji odgovara senzibilitetu jednog arhitekte umetnika koji svojeglavo sledi svoju viziju iako nailazi na prepreke društva koje na njega gleda kao na čudnog stranca jer ga ne razume i ne pokušava da ga razume. Odlična kamera i scenografija, pogotovo bez daha ostavlja prikaz belog kamenoloma. Gluma vrhunska, posebno se izdvaja dinamičan odnos između ekscentričnog Mađara arhitekte i ekscentričnog Amerikanca milionera i njihov odnos je de facto kičma celog filma. Odličan prikaz međusobno suprostavljene umetničke vizije arhitekte i ekonomske isplativosti izgradnje objekta kao umetničkog dela.
Brutalan film. 9/10  |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9196 Posts
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9196 Posts
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7494 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
40832 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 30/03/2025 : 23:02:00
|
Mislim da smo generacija koja ce ispratiti nebrojeni kvalitetnih glumaca. To kasnije nema sanse da se ponovi. |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
GitaristRoko
Average Member

Croatia
648 Posts
Posted - 31/03/2025 : 15:15:55
|
Baš sam razmišljao, što kad odu sve te legende? Nije da sam nešto previše obraćao pažnju na to kroz vrijeme, ali koliko mi se čini, ne znam nijednog mladog glumca koji mi je među nekim favoritima i za kojeg jedva čekam da izađe neki film sa njime. A i bome, od nadolazećih filmova, s vremenom sve ih je manje koji me interesiraju. |
 |
|
Zula
Senior Member

1607 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 31/03/2025 : 17:37:53
|
Uvijek je dobro razmišljati... 🤣 Svako doba nosi svoje vrijednosti. Bilo je dobrih glumaca i prije filma i televizije, a bit će i u buduće. To što smo vezani za one s kojima smo odrasli i koji su nas svojim filmovima obilježili ne znači da budućnost ne nosi nešto slično. Vrijednosti će se možda i promijeniti, ali ni sad svatko od nas nema iste 😂 |
 |
|
Topic  |
|
|
|