Author |
Topic  |
Voodoo84
Starting Member
77 Posts
Member since 22/10/2023 |
Posted - 11/05/2025 : 20:44:48
|
Zadovoljan sam kako je ispao Blek, novi prevod je dosta bolji i od Ludensa, a o Dnevniku da ne govorim. Ono što me je iznenadilo je crtež na originalnim tablama jer nisam očekivao da je tuš ovako tanak (do sad sam čitao Dnevnikove razmazane verzije i Ludensove koje su štampane iz niže rezolucije pa pikselizacija pojede detalje). Nije primedba, nego čisto kao iznenađenje, u sećanju mi je ostalo da je crtež u ranim epizodama bio bolji, ali očigledno nije.
Od konkretnih zamerki, imam primedbu na veličinu fonta koji je sitan, i na neujednačenost veličine (kad moraju da naguraju više teksta pa onda stvarno treba lupa - bolje izbacite neke reči nego ovako). |
Edited by - Voodoo84 on 11/05/2025 20:45:56 |
 |
|
dovlajoe
Junior Member

.JPG)
Serbia
411 Posts
Member since 11/01/2019 |
Posted - 20/05/2025 : 20:27:37
|
Blek je prvi strip koji sam uzeo u ruke (LMS 136 Čovek sa bičem), tako da kod mene ima posebno mesto sa pojačanom nostalgijom na max. Golconda je lepo skrojila jednu epizodu na 112 strana, sa dobrim tehnikalijama, i što je najvažnije sa "pravim" (Sinčetovim) naslovnicama. Iako imam komplet esseGesse Bleka iz LMS-a očuvan za 5, naravno da sam kupio kartu (karticu) i za ovaj Golcondin vremeplov. Ponovni osećaj traženja stripa na kiosku je neprocenjiv, jedina razlika je što sam ja sada stariji od tete iz kioska. Nadajmo se dobroj prodaji pa da se u sledećih par godina izgura esseGesse Blek. Ako je nekad planuo tiraž od 100.000, valjda će i ova "statistička greška" od 3.000. |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19306 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 20/05/2025 : 21:12:09
|
quote: Originally posted by dovlajoe
Blek je prvi strip koji sam uzeo u ruke (LMS 136 Čovek sa bičem), tako da kod mene ima posebno mesto sa pojačanom nostalgijom na max. Golconda je lepo skrojila jednu epizodu na 112 strana, sa dobrim tehnikalijama, i što je najvažnije sa "pravim" (Sinčetovim) naslovnicama. Iako imam komplet esseGesse Bleka iz LMS-a očuvan za 5, naravno da sam kupio kartu (karticu) i za ovaj Golcondin vremeplov. Ponovni osećaj traženja stripa na kiosku je neprocenjiv, jedina razlika je što sam ja sada stariji od tete iz kioska. Nadajmo se dobroj prodaji pa da se u sledećih par godina izgura esseGesse Blek. Ako je nekad planuo tiraž od 100.000, valjda će i ova "statistička greška" od 3.000.
 |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
dovlajoe
Junior Member

.JPG)
Serbia
411 Posts
Member since 11/01/2019 |
Posted - 21/05/2025 : 00:19:51
|
quote: Originally posted by Voodoo84
Zadovoljan sam kako je ispao Blek, novi prevod je dosta bolji i od Ludensa, a o Dnevniku da ne govorim. Ono što me je iznenadilo je crtež na originalnim tablama jer nisam očekivao da je tuš ovako tanak (do sad sam čitao Dnevnikove razmazane verzije i Ludensove koje su štampane iz niže rezolucije pa pikselizacija pojede detalje). Nije primedba, nego čisto kao iznenađenje, u sećanju mi je ostalo da je crtež u ranim epizodama bio bolji, ali očigledno nije.
Od konkretnih zamerki, imam primedbu na veličinu fonta koji je sitan, i na neujednačenost veličine (kad moraju da naguraju više teksta pa onda stvarno treba lupa - bolje izbacite neke reči nego ovako).
Taj dobri crtež koji ti je ostao u sećanju nastaje nešto kasnije, otprilike sa 7-8 sveskom budućeg Golcondinog serijala, kada počinje prajmtajm esseGesse Bleka. Trojica crtača, Đovani Sinčeto, Pjetro Sartoris i Dario Gucon, su uspeli da postignu zavidnu uniformnost u crtežu, gde se ipak izdvaja Sinčeto koji je za klasu bolji crtač od ostalih, sa prefinjenim stilom u kojem je vidljiv uticaj klasičnih crtača. On je i autor svih naslovnica objavljenih u LMS-u, originalno u serijalu Miki e Blek Gigante. Guconov doprinos donekle kvari opšti utisak, jer njegov Blek u većini situacija izgleda kao da je progutao metlu. U pravu si što se tiče teksta, i ja sam malo upoređivao. Golcondin prevodilac je "prevodio za sve pare", često je predetaljan i bukvalan pa prenatrpava tekst suvišnim sekvencama, što implicira smanjenje fonta da bi tekst stao u oblačić.
|
 |
|
Topic  |
|
|
|