Author |
Topic  |
shommy
Average Member

Serbia
586 Posts
Member since 03/09/2006 |
Posted - 13/04/2009 : 15:39:19
|
@Beli Put PRESS hoce li na tomkokteli bitii najave nekih novih izdanja? @kasper Za tebe kao kupca BP nije zlo jer kao kupac dobijas najnizu mogucu cenu a maximalni kvalitet.Cena bi bila naravno veca da to izda Fibra/Libellus jer izdaju u manjem tirazu.Ne razumem te iako se trudim  |
 |
|
ozasloscena_sovuljaga
Junior Member

420 Posts
Member since 11/10/2005 |
Posted - 13/04/2009 : 15:43:15
|
Pa nitko ne brani Belom putu da izda neko izdanje u milion primjeraka po smijesno niskim cijenama...
Ali je besmisleno da to isto izdanje ne moze izdat hrvatski izdavac na hratskom jeziku u Hrvatskoj.
Tebe kao kupca iz srbije ne tangira apsolutno nista koliki ce tiraz i koliku ce cijenu to izdanje imat u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku. |
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 13/04/2009 : 15:50:37
|
quote: Originally posted by shommy
@kasper Za tebe kao kupca BP nije zlo jer kao kupac dobijas najnizu mogucu cenu a maximalni kvalitet.Cena bi bila naravno veca da to izda Fibra/Libellus jer izdaju u manjem tirazu.Ne razumem te iako se trudim 
Licno, od uzimam mali broj stripova od onoga sto se izda, tako da mi cena nije presudni factor. Prvi broj je izasao 2005, drugi 2008, treci ????, cetvrti 202X. U medjuvremenu blokiraju se ljudi koji nesto rade  |
Edited by - kasper on 13/04/2009 15:52:30 |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27650 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 13/04/2009 : 16:16:14
|
BP ima povoljnije cijene ali ih ubi ritam izdavanja.do sada su objavili 2 tpb 100 metaka od 13.kada će završiti sa serijalom? dok bi u Fibre i Libellusa bilo skuplje ali bi zato ih dobili relativno brzo.a za najbrže triba kupit na engleskome i biti miran. |
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
|
Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts
Posted - 13/04/2009 : 16:33:18
|
quote: Originally posted by kasper
Licno, od uzimam mali broj stripova od onoga sto se izda, tako da mi cena nije presudni factor. Prvi broj je izasao 2005, drugi 2008, treci ????, cetvrti 202X. U medjuvremenu blokiraju se ljudi koji nesto rade 
Apsolutno se slazem s tobom Samo kad se setim npr.kad je jos Gaston bio najavljen kao integral na sajtu BP. Otprilike u vreme kad je izasao Hogar,a to je bilo??? Seca li se neko? |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 13/04/2009 : 16:56:37
|
quote: Originally posted by shommy
@Beli Put PRESS hoce li na tomkokteli bitii najave nekih novih izdanja? @kasper Za tebe kao kupca BP nije zlo jer kao kupac dobijas najnizu mogucu cenu a maximalni kvalitet.Cena bi bila naravno veca da to izda Fibra/Libellus jer izdaju u manjem tirazu.Ne razumem te iako se trudim 
BP je dobar, ali spor do beskraja. To ubija želju za stripovima. S druge strane Fibra (ili Libellus npr.) imaju puno bolji ritam izlaženja i serijali brzo dođu do kraja. Također je tu pitanje hrvatskog jezika što nekima znači (meni ne, doduše). Ja shvatam da BP naravno radi najbolje za sebe, ali ne znam da li je to najbolje i za nas čitaoce. Kod BP je sasvim ok što je izdao lijepe i jeftine integrale, ali ovo što se dešava sa Torgalom, Konanom, Ligom IDŽ, 100 metaka, Preacherom, Hellblazerom, Sandmanom navodi čitaoce na ljutnju. Pa još kada se pročuje da su kupili prava (ne znam da li je to istina) za drugu državu, također za običnog čitaoca nije baš veselo. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 13/04/2009 17:10:20 |
 |
|
Le Samourai
Senior Member

.jpg)
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
Posted - 13/04/2009 : 16:57:54
|
quote: Originally posted by ozasloscena_sovuljaga
Pa nitko ne brani Belom putu da izda neko izdanje u milion primjeraka po smijesno niskim cijenama...
Ali je besmisleno da to isto izdanje ne moze izdat hrvatski izdavac na hratskom jeziku u Hrvatskoj.
Tebe kao kupca iz srbije ne tangira apsolutno nista koliki ce tiraz i koliku ce cijenu to izdanje imat u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku.
Pitanje da li cesh otkupiti prava i za susednu zemlju je chisto poslovno, motivisano zheljom za zaradom i vecom potencijalnom publikom za svoja izdanja, shto je poslovno gledano ispravno razmishljanje.
Ilustracije radi, dok Beli Put ima prava i za Srbiju za svoja izdanja, isto tako recimo nije uspelo da prodje planirano srpsko izdanje Modesti Blejz jer je hrvatski izdavach uzeo prava i za Srbiju. Isto vazhi i za veci deo drugih strip izdanja hrvatskih izdavacha.
Tako da, gledano obostrano, Fibra je zapravo jedna od retkih kompanija koja ne posluje po tom modelu, vec uzima samo prava za Hrvatsku. Po ovoj raspravi ispade da Beli Put jedini u Hrvatskoj i Srbiji uzima prava i za susednu zemlju, shto ne mozhe biti dalje od istine. |
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Posted - 13/04/2009 : 17:00:29
|
quote: Originally posted by Tex Willer
Apsolutno se slazem s tobom Samo kad se setim npr.kad je jos Gaston bio najavljen kao integral na sajtu BP. Otprilike u vreme kad je izasao Hogar,a to je bilo??? Seca li se neko?
DMJSPSKU i tako to.. kada se setim da sam svog Gastona prodao ocekujuci njiova... |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 13/04/2009 : 17:03:49
|
quote: Originally posted by Le Samourai
Tebe kao kupca iz srbije ne tangira apsolutno nista koliki ce tiraz i koliku ce cijenu to izdanje imat u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku.
Pitanje da li cesh otkupiti prava i za susednu zemlju je chisto poslovno, motivisano zheljom za zaradom i vecom potencijalnom publikom za svoja izdanja, shto je poslovno gledano ispravno razmishljanje. Naravno. Ilustracije radi, dok Beli Put ima prava i za Srbiju za svoja izdanja, isto tako recimo nije uspelo da prodje planirano srpsko izdanje Modesti Blejz jer je hrvatski izdavach uzeo prava i za Srbiju. Isto vazhi i za veci deo drugih strip izdanja hrvatskih izdavacha. Ako ti tako kažeš, vjerujem. Tako da, gledano obostrano, Fibra je zapravo jedna od retkih kompanija koja ne posluje po tom modelu, vec uzima samo prava za Hrvatsku. Po ovoj raspravi ispade da Beli Put jedini u Hrvatskoj i Srbiji uzima prava i za susednu zemlju, shto ne mozhe biti dalje od istine.
To što BP nije jedini što to radi ih ne opravdava. Trenutno su nama stripadžijama baš ta izdanja interesantna. BP misli na svoje interese i fućka im se za čitaoce. Trebamo li mi biti sretni zbog toga ili nezadovoljni?  Prebroj koliko je stripova BP izdao od otvaranja ovog topica. Puno prijateljskog obraćanja i najava. A stripova jedan lijep okrugli broj.  |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 13/04/2009 17:06:29 |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts
Posted - 13/04/2009 : 17:05:56
|
DMJSPSKU i tako to.. kada se setim da sam svog Gastona prodao ocekujuci njiova...
Al' te zato sigurno obradovala informacija nekoliko godina kasnije da ce to ipak da bude radjeno u 2 integrala jer bi u jednom to bilo preglomazno  |
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Posted - 13/04/2009 : 17:11:12
|
quote: Originally posted by Tex Willer
DMJSPSKU i tako to.. kada se setim da sam svog Gastona prodao ocekujuci njiova...
Al' te zato sigurno obradovala informacija nekoliko godina kasnije da ce to ipak da bude radjeno u 2 integrala jer bi u jednom to bilo preglomazno 
HAHAHAHAHA...     ... hahaha.... Ova ti je EXTRA 
Evo danas (al samo danas) cu i ja biti za varijantu Texa od prvoga broja ;) |
Edited by - kasper on 13/04/2009 17:13:26 |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts
Posted - 13/04/2009 : 17:14:17
|
quote: Originally posted by Obi-wan
BP je dobar, ali spor do beskraja. To ubija želju za stripovima. S druge strane Fibra (ili Libellus npr.) imaju puno bolji ritam izlaženja i serijali brzo dođu do kraja.
A ritam je za neke generacije najbitniji,meni jako bitan. Nemam volju da uzimam stripove BP iskljucivo iz tog razloga. I stalno neke najave,a vrlo malo stripova.
quote: Originally posted by Obi-wan
Također je tu pitanje hrvatskog jezika što nekima znači (meni ne, doduše).
Ni meni |
 |
|
shommy
Average Member

Serbia
586 Posts
Member since 03/09/2006 |
Posted - 13/04/2009 : 17:34:41
|
Ok,predvideo sam da je doslo do podele jezika koji se nekad zvao srpsko-hrvatski,jer je za mene i dalje to jedan jezik ali ne mora da znaci da i drugi imaju isto misljenje i da su naprasno zaboravili taj jezik.
A ovaj izdavac Modesty Blaise,Strip-Centar Tino koliko vidim izdao je daleko manje stripova od BP ali mu to ne smeta da bude vece zlo pa da zakupi prava i za druge zemlje.
Poenta je u tome da li neko vidi casu polu-punu ili polu-praznu,BP iako ima spor ritam ima svoje razloge za to,ali ce sve stripove i izdati,e sad ako je to kasnije to znaci da cu taj novac potrositi i na nesto drugo osim stripova ili opet na stripove drugih izdavaca i to svakako ne ubija zelju za stripovima.Jer vecina stripadzija nema toliko para da odmah pokupuje sva izdanja a tome u prilog govore da neke sjajne stripove Fibra/Libellus ne uspevaju rasprodati iako ih je samo 500kom a vecina forumasa krije istinu od svojih bliznjih o cenama raznih stripova,e sad ako tu ima 1-2% likova koji ne znaju sta ce sa keshom pa su nestrpljivi uvek mogu osnovati svoju izdavacku kucu i izdati to sve ako treba i za zlatnim uvezom.
Pozitivno je to sto neko ne moze drzati prava vecno,i Markos ce izdati Sendmene kad tad i opet ce biti brzi od BP i pre ce izdati te stripove i svi ce biti zadovoljni a u medjuvremenu kupujte neke druge stripove ima ih na svim jezicima i izbor je i ovako preveliki.
Peace i long live White Road i svi ostali koji izdaju stripove. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 13/04/2009 : 18:16:59
|
quote: Originally posted by Le Samourai
Pitanje da li cesh otkupiti prava i za susednu zemlju je chisto poslovno, motivisano zheljom za zaradom i vecom potencijalnom publikom za svoja izdanja, shto je poslovno gledano ispravno razmishljanje.
Ilustracije radi, dok Beli Put ima prava i za Srbiju za svoja izdanja, isto tako recimo nije uspelo da prodje planirano srpsko izdanje Modesti Blejz jer je hrvatski izdavach uzeo prava i za Srbiju. Isto vazhi i za veci deo drugih strip izdanja hrvatskih izdavacha.
Tako da, gledano obostrano, Fibra je zapravo jedna od retkih kompanija koja ne posluje po tom modelu, vec uzima samo prava za Hrvatsku. Po ovoj raspravi ispade da Beli Put jedini u Hrvatskoj i Srbiji uzima prava i za susednu zemlju, shto ne mozhe biti dalje od istine.
Dakle, sve sto je poslovno opravdano je i prihvatljivo? Želja za zaradom opravdava sredstva? To što neki igraju prljavo nam daje za pravo da se i sami tako ponašamo?
Koliko ja znam, u BP je jedini u Srbiji koji ima prava za Hrvatsku. U Hrvatskoj je to Tino i Bookglobe s Marvelom. Ne bih rekao da su u vecini. |
Trouble will find me |
 |
|
Le Samourai
Senior Member

.jpg)
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
Posted - 13/04/2009 : 19:09:45
|
quote: Originally posted by Markos
Dakle, sve sto je poslovno opravdano je i prihvatljivo? Želja za zaradom opravdava sredstva?
Pa, to jeste ejdz old kveshchn kapitalizma. Moje lichno mishljenje je da jeste. Posao je posao. Naravno, postoji i druga strana medalje. Ali, meni recimo zaista ne bi smetalo da si i ti otkupio ekskluzivna prava i za Srbiju za svoje albume. Jer, svejedno ih niko drugi nece ponovo objaviti ovde, sve dok su Fibrina izdanja u shtampi. Hrvatski/Srpski mi zaista ne pravi veliku razliku.
Druga stvar je shto ti imash jedan drugachiji pristup izdavashtvu (koji se meni lichno dopada). Ti si takoreci mom and pop store, izdajesh malo u obimu, ali po svom ukusu odabrana dela koja su (meni) dobrim delom fenomenalna.
Ali, na kraju svega, Beli Put je kompanija chiji je cilj da ima profit, dok Fibra, kao shto si sam vishe puta rekao, nije. Samim time, u donoshenju odluka BP i Fibra se rukovode razlichitim nachelima i prioritetima. |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 13/04/2009 : 19:14:58
|
@BP: Izdali ste najpoznatija djela devete umjetnosti kao Blacksad,Watchmen,Preacher i Sandman(djelimicno),ali fali jedan od najboljih,ako ne i najbolji jos niste: Kingdom come! Sta se ceka tako dugo? Ako sam dobro razumjeo iz prijasnjih postova,imate prava na ovaj strip |
Edited by - King Warrior on 13/04/2009 19:15:49 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 13/04/2009 : 19:45:25
|
Jedna stvar je zanimljiva:Beli put ima prava za Hrvatsku,za Nadzirače, ali distribucija istog stripa u Hrvatskoj je apsolutno nikakva, tj. prodaju se u dvije strip knjižare. E sad, zašto u Hrvatskoj niste organizirali ovakvu presicu kakvu imate u svojoj zemlji, jer ovdje je Watchmen imao premijeru nekih mjesec dana ranije? Mislim, zašto ste kupili prava za cijelu jednu zemlju, a distribucija se svodi na nulu, kao da prava nemate?Nadzirači se mogu kupiti na jednakom broju mjesta kao i izdanja za koja nemate prava. Gdje je tu interes? Pogotovo kada je riječ o firmi koja inače pazi na profit. Ne volim teoretizirati bez potpunih podataka, ali ovdje kao da glavni cilj nije bio objavljivanje jednih, nego neobjavljivanje drugih. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 13/04/2009 : 20:28:38
|
Povraca mi se od izdavacke kuce i njene politike koja skuplja prava za sve i svasta da bi ih imala i ne radi nista drugo, izdaje nove tiraze stripova a ne zavrsava zapocete serijale vec tera citaoce da kompletne serijale kupuju u stranom izdanju. BP je prevrsio svaku meru neispunjenim obecanjima i kilavim ritmom izdavanja. Poplavim svaki put kada krajickom oka uhvatim najavu na forumu kako mogu kupiti komplete po snizenim cenama dok su bitne stvari poput redovnog izdavanja stripova price za malu decu. Koji moj ce im prava za nesto sto nece da izdaju. A da ne bude sve u duhu BP ni Fibra nije bolja. Tiraz 500 cena XXXX din. No comment! Zato se ne svadjajte, lepo se upotpunjujete, BP je gori ali samo jer neko ipak mora biti na prvom mestu. |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
 |
|
Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts
Member since 16/12/2008 |
Posted - 13/04/2009 : 21:21:29
|
Prije nekoliko dana sam skoro kupio originalno izdanje Watchmena ali sam u zadnji čas odustao jer sam se sjetio da je Markos zainteresiran da to objavi na hrvatskom. I sad vidim da ću morati čekati nekoliko godina. Ali neka, bit ću strpljiv. Mislim, stvarno nisam neki jezični čistunac, ali te najkvalitetnije stvari želim imati savršeno odrađene i naravno, na hrvatskom. Nije mi problem ako treba, radi informacije, pročitati nešto i na ćirilici, ali ako kupujem za svoju kolekciju to onda vjerojatno neće biti ni Betmen ni Torgal, prije ću kupiti originalnog Batmana na engleskom. A ako sam dobro shvatio Watchmen belog puta se ovdje prodaje po visokih 350 kn tako da onaj cinizam o 555 fibrinih kuna pada u vodu. |
There Is a Light That Never Goes Out |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41137 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 14/04/2009 : 00:44:31
|
Nadziraci su ti u Darkwoodu 2000 dinara, zvao sam pre neki dan... A to je vise nego duplo jeftinije od tih 350 kuna... Cisto da znas... |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 14/04/2009 : 01:22:49
|
Da, meki uvez, ali opet... Nisu svi potencijalni kupci ovdje na netu, ne znaju svi za Darkwood i nije Beograd iza ugla.
Sad nastavite. Zanimljiva je tema. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
BiDi
Senior Member

Slovenia
2453 Posts
Member since 06/05/2002 |
Posted - 14/04/2009 : 08:41:40
|
Bookglobe i Belu Put drže mnoštvo prava za stripove za Sloveniju a jezici su mnogo različitiji nego hrvatski i srpski. Takav je život. |
Tako mi mlijeka u prahu, kidam naljevo |
 |
|
Topic  |
|