Poput grafičke skulpture, remek-djelo tisuću i jedne noći vizualno je iznova izmaštano u umjetnosti Serggia Toppija. Sharaz-De, želi li nanovo ugledati zoru, svake večeri mora ispripovijedati priču koja će nagnati kralja da je ostavi na životu. To joj i uspijeva, ona to čini opisujući svemir demona i vještica, svijet u kojem srca ljubav mori do smrti i u kojem srca ostaju tvrda do smrti. Unutar sharaz-de nalazi se cijeli Baghdad, kao i sve kamene pustinje mašte, cijelo jedno barbarsko društvo u kojem se ono čudno i bajkovito pojavljuje kao jedini lijek za nepravdu... Za umjetnika poput Toppija to je pravi poziv na slavlje. Svijet koji nam vraća još je uzvišeniji od žarkih geometrija panorama, od raskoši palača, od upalih lica opaljenih pustinjskim suncem i strastima. A u svima njima, ona, Sharaz-De, umiljata i mudra stvarateljica svjetova.
Je, to je potpuno opravdana kritika. Toppi je po vokaciji vise ilustrator nego strip crtac, ali u ova dva stripa koja sam odabrao (Sharaz-De i Kolekcionar) mu se poklopila i odlična priča i izniman crtež koji podjednako pazi na estetiku, ali i na naraciju.
Je, to je potpuno opravdana kritika. Toppi je po vokaciji vise ilustrator nego strip crtac, ali u ova dva stripa koja sam odabrao (Sharaz-De i Kolekcionar) mu se poklopila i odlična priča i izniman crtež koji podjednako pazi na estetiku, ali i na naraciju.
Ranije sam veoma intenzivno proučavao legende raznih naroda. Pročitao sam mnoge priče iz keltske, njemačke, islandske, afričke i arapske mitologije. Kada sam uzeo da pogledam privju Šaraz-Dea, osjetio sam se kao da je neko preda mnom iznova rasprosto taj čudesni svijet starih legendi, vizuelno ostvaren.
Iskreno se nadam da ova dva naslova neće biti zadnje što ćemo imati prilike vidjeti od Toppija.
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Ranije sam veoma intenzivno proučavao legende raznih naroda. Pročitao sam mnoge priče iz keltske, njemačke, islandske, afričke i arapske mitologije. Kada sam uzeo da pogledam privju Šaraz-Dea, osjetio sam se kao da je neko preda mnom iznova rasprosto taj čudesni svijet starih legendi, vizuelno ostvaren.
Odlicno receno!
Kada mi to kaže tako pametan čovjek kao ti, to je zaista veliki kompliment.
Mene ovaj Toppijev strip neodoljivo podseca na filmove Sergeja Paradjanova...inace,must buy iz ove ture,antologijske moze se slobodno reci......ovo je verovatno i rekord exYu prostora,niko nije izbacio odjednom toliko Odlicnih naslova...Bravo Markos...
Ova tura orke je brutalno dobra ( samo evropa me ne zanima ) a još ni nove kolorke nisam kupio. ah kakve me divote čekaju u skoroj budućnosti ( ako mi plate prekovremene sate naravno )
Brutalno dobra / antologijska tura stripova, odličan je opis ovog izdavačkog pothvata. Jean, Muchacho, Italija i Pierre kupljeni, slijede Alvari, Sharaz, Mort i Mali blues. A i Evropa me mami sve više...
Ova tura orke je brutalno dobra ( samo evropa me ne zanima ) a još ni nove kolorke nisam kupio. ah kakve me divote čekaju u skoroj budućnosti ( ako mi plate prekovremene sate naravno )
Pozdrav, Ignuše, pronađoh i tebe ovdje (it is I, LeAlex! ) Imaš li ovo u svojoj kolekciji? Htio bih baciti pogled kako izgleda...