forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 243

manhunter
Moderator

Switzerland
25826 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 23/10/2009 : 18:26:36  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:
Originally posted by manhunter

-Kristofer Prist, Prestiž

Standardno knjiga/film pitanje - kakva je u odnosu na film Mala digresija, meni se film bas dopao

Ja mislim da film nisam ni gledao...

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 23/10/2009 : 19:01:26  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Mlađone možeš li da mi pošalješ skeniranu verziju Hajnlajnove "Buduće istorije" dio prvi na vojopejovic@yahoo.com?
Trebalo bi da imaš to...

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 23/10/2009 : 20:10:01  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Poslano

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 23/10/2009 : 20:55:37  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Poslano

Hvala!!!
Brz i pouzdan - tako si uzeo mađarici srce, a?

...
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 24/10/2009 : 14:01:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Uzeo sam da čitam 'Zadužbinu i Carstvo' i 'Drugu zadužbinu'. Kad pročitam, javljam utiske.;)
P.S Osvajanje Zadužbine od strane Mazgova me podsjeća na pad Austrije 1938.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 24/10/2009 : 14:38:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Zaduzbina je stvarno nesto savrseno! To je utisak koji mi je ostao. zao mi je sto se ne secam previse detalja, procitao sam je pre neke 3-4 godine, npred kraj skolske godine sam uzeo iz biblioteke skolske, pa sam na brzaka morao da procitam da me ne bi krivicno gonili
sad imam sve na kompu, ali mi se ne da da se coravim

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 24/10/2009 : 15:31:42  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

quote:

Poslano

Hvala!!!
Brz i pouzdan - tako si uzeo mađarici srce, a?

Ispravka: brz, velik i pouzdan

ha znaš kako ide pjesma: Ja jako volim Madjarsku nizinu/ i Madjarice mlade kada jako zinu...

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 24/10/2009 : 16:37:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 25/10/2009 : 17:23:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
Evo probah i ja nešto napisati.

Nedavno sam pročitao ovaj roman američkog književnika Micheala Chabona, čije sam Čudesne avanture Kavaliera i Claya bio negdje do pola pročitao i nisam dovršio nikada.
Riječ je o povijesnom romanu, radnja se odvija na prostoru između Crnog Mora i Kaspijskog jezera, u Hazarskom kaganatu, državi Židova oko 950. godine poslije Krista. Priča prati dvojicu pustolova potpuno suprotnih karaktera i fizičkog izgleda, ali ipak najboljih prijatelja (kao neki buddy-buddy film sa Jackiem Chanom) - velikog, mišićavog crnca Abesinca (nemogu se sad trenutno sjetiti imena) i Zelikmana, blijedog, visokog i mršavog franačkog liječnika. Oni pomažu prijestolonaslijedniku trona bega Kaganata, kojemu su ubijeni roditelji, a beg je postao neki mrski uzurpator koji se pravio da je prijatelj sa njegovim ocem. Dakako, ako vas zanima kako je sve to svršilo posudite knjigu.
Već se pri pogledu na radnju može isčitati da su autoru glavni uzori bili klasični pustolovni romani, te njegova želja za odmakom od njegovih prijašnjih radova (koji odreda spadaju pod "moderne" romane) - taj dojam klasičnog dodatno pojačavaju fantastične ilustracije unutar knjige, koje djeluju stvarno kao da su rađene rukom nekog klasičnog majstora ilustracije.
U svakom slučaju ja bih savjetovao da se pročita.

opisna ocjena: dobro, preporuka
brojčana ocjena: 6.5/10

.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/10/2009 : 15:01:23  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
The last man on Earth sat alone in a room. There was a knock on the door...

Dugo se ova uznemirujuća priča od dvije rečenice smatrala najkraćom SF pričom na svijetu. Nastala je iz pera Fredericka Browna i to davne 1948. godine, a isto toliko vremena budi intrige i nagadjanja, iako već dugo postoji pojašnjenje i od samog pisca. Za razliku od "službenog" objašnjenja, meni je nekako milije ono koje mi je jedno predveče palo na pamet, a uključuje rat između ljudi i robota, pobjedu ovih drugih i dolazak po zadnjeg čovjeka...Gdje? U bijelu kuću? U Kremlj? Tko zna...

Inače, najkraću priču je napisao Forrest J. Ackerman. Ima ( ne računajući naslov ) samo jedno slovo

NASLOV: Izvještaj Svemirske komisije:Zemlja
TEKST: F

F ovdje znači Failed (misli se, naravno, na američki sustav ocjenjivanja.)Tak nam i treba, ne?

Zbirka SF priča Fredericka Browna

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/10/2009 : 15:06:06  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Uzeo sam da čitam 'Zadužbinu i Carstvo' i 'Drugu zadužbinu'. Kad pročitam, javljam utiske.;)

Dobra usporedba, makar su usponi i padovi Zadužbine ponajviše slični usponima i padovima Rimskog carstva i onome što je došlo poslije njega

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 28/10/2009 : 15:42:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Mhejl

Dobra usporedba, makar su usponi i padovi Zadužbine ponajviše slični usponima i padovima Rimskog carstva i onome što je došlo poslije njega

Da, Rimsko carstvo je dobro poređenje. Žao mi je što nismo dobili puno podataka o budućem Drugom carstvu, ali i ono što je naznačeno je više nego zanimljivo. Državom neće vladati bogataši, industrijalci i plemići, već naučna elita! Genijalno.

Od knjiga o Zadužbini, defnitivno mi je najbolja 'Druga zadužbina'. Kao i obično, Asimov je najbolji na kraju knjige (skoro uvijek ponudi zadovoljavajući rasplet i interesantno rješenje), kada se konačno razotkriva velika misterija. Pa, ja sam se šokirao! Od svih varijanti, samo ta mi nije pala na pamet, haha. Dao sam se zavarati riječima 'drugi kraj Galaksije'... Zanimljivi su mi i trgovci iz Zadužbine, premda su tirani. A najbolji detalj se nalazi u priči 'General', kada se glavni junak, samostalni trgovac Latan Devers, dotada smatran herojom, suprotstavlja bogatim trgovcima rospijama, koji muče 'malog' čovjeka. U sledećoj priči, 'Mazgov', se uzgred pominje kako je umro nakon mnogo godina ropskog rada u rudnicima... Tužno i nepravedno.
Znači, ne mogu reći da sam puno žalio kada je Mazgov ščepao za gušu despote Zadužbine. Mada bi bilo pravednije da su ih pokorili samostalni trgovci...

Edited by - Mhejl on 28/10/2009 15:45:42
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/10/2009 : 16:05:18  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote

eto još knjiga o Zadužbini, napisanim nakon bardove smrti i to od vrhunskih pisaca

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 28/10/2009 : 16:08:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Vidio sam ih ranije na Vikediji.
Sledeće što ću uzeti od Asimova je roman 'Spuštanje noći', u saradnji sa Silverbergom (čini mi se da ime ide tako).
A onda se bacam na serijal knjiga o Dini!
Samo, zna li iko kojim redom ih trbea čitati (Dina)?

Edited by - Mhejl on 28/10/2009 16:11:36
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 28/10/2009 : 16:17:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Dina
Mesija Dine
Deca Dine
Bozanski car Dine
Jeretici Dine
Kapitol Dina

to je ono sto je Frenk Herbert ispisao za zivota. kasnije je sin, Brajan Herbert, u saradnji sa Kevinom J. Andesonom napisao jos nekoliko ostvarenja:
Batlerski Dzihad, Kuca Korino, Crvi Dine, Lovci Dine, Pol od Dine....i jos poneke, ne mogu sad da se setim ovako napamet.
fanovi uglavnom pljuju ove nekanonske knjige, ali meni bi bilo zanimljivo da ih jednom procitam, da prosirim pogled u univerzum Dine. :)

Dina ti je Gospodar prstenova naucne fantastike ;) :)

Svaka cast na izobru, samo napred sa citanjem!!!!!!!!!!

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 28/10/2009 : 16:26:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Odavno nisam pročitao ništa od epske fantastike, ne mogu da nađem ništa pristojno. Počeo sam sa najboljim piscima žanra (Tolkin, Džordan, Martin), pa mi je sad teško da snizim standarde.:(

Edited by - Mhejl on 28/10/2009 16:26:51
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 28/10/2009 : 16:39:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Dina ce ti biti negde kao kompromis Iako jeste SF, ja sam je uveliko doziveo kao mesavinu SF i fantasy zanra.

A vidi u onoj kolekciji knjige Ursule LeGvin. Dobro, nemoj Levu ruku tame, ako trazis epsku fantastiku. Ona vise pada pod SF, kad vec mora negde da se svrsta. Ali zato tetralogija Zemljomorje, Svet se kaze suma....
Ursula ti je klasika

A kad se jave Obi Wan ili Gil-Galad, ima da ti izbace brdo sjajnih naslova i pisaca.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/10/2009 : 17:30:17  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Mhejl, jesi pročitao Rub Zadužbine i Zadužbina i zemlja?Ako nisi... trk!
Inače "Ka spuštanju noći" je duža verzija priče "I padne noć"(Nightfall"), koja je, ako se ne varam još uvijek najčitanija SF priča svih vremena i istinsko remek - djelo žanra. Baš sam mislio napisati nešto o njoj ovih dana. Knjigu svakako preporučam

COUNT ZERO INTERRUPT

Edited by - mladjo on 28/10/2009 17:31:12
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/10/2009 : 17:32:26  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

Dina
Mesija Dine
Deca Dine
Bozanski car Dine
Jeretici Dine
Kapitol Dina

to je ono sto je Frenk Herbert ispisao za zivota. kasnije je sin, Brajan Herbert, u saradnji sa Kevinom J. Andesonom napisao jos nekoliko ostvarenja:
Batlerski Dzihad, Kuca Korino, Crvi Dine, Lovci Dine, Pol od Dine....i jos poneke, ne mogu sad da se setim ovako napamet.
fanovi uglavnom pljuju ove nekanonske knjige, ali meni bi bilo zanimljivo da ih jednom procitam, da prosirim pogled u univerzum Dine. :)

Dina ti je Gospodar prstenova naucne fantastike ;) :)

Svaka cast na izobru, samo napred sa citanjem!!!!!!!!!!

Da, ima još Kuća Artheida, Kuća Harkonnen... ma nisu loše

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 28/10/2009 : 17:35:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
ma samo me ubija u pojam sto moram da se upustim u citanje onolikih knjizurina na engleskom, malo zna da me umori
njih dvojica su uspeli da zajebu samog frenka po obimu napisanih knjiga

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 31/10/2009 : 21:45:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Završio sam 'Spuštanje noći'.

Auh.

Legenda žanra, kažete? E, slažem se!

Knjiga je fenomenalna! Naročito mi je zanimljiv duo pisaca, to jest Isak Asimov i Robert Silverberg. Ova, bez sumnje odlična, kombinacija mi je bolja od dijela koja je Asimov uradio sam. Ne, ne pokušavam da kažem da su Isakovi solo radovi loši, jer sam već mnogo puta rekao da su zlata vrijedni, ali u ovom 'hibridnom' dijelu imamo neke elemente koje nisu jača strana njegovog stila. Kao prvo, vjerujem da je čitava osnovna zamisao Asimovljeva, jer se baš uklapa u njegovu ludu i kreativnu maštu. Kakva moć imaginacije! Nema sumnje da će mi 'svijet vječite svijetlosti', nesretni, ludi Kalgaš, dugo ostati u pamćenju. Stil pisanja, premda i dalje jednostavan (što, jelte, ne znači da je loš), ipak je djelimično bogatiji opisima i razmišljanjima likova. Na primjer, ciklusu knjiga o Zadužbini bih dao desetku, samo da su opisi dalekih planeta i predjela malo bogatiji, dok se ovako osjeća izjestan 'asketizam'. Šteta. Ali, najveća promjena, najveći udio drugog pisca, se po mom mišljenju vidi u likovima. Čitava ova bogata galerija, koja se pruža od naučnika pa do religioznih fanatikam, je sjajno i bogato prikazana! Karakteri su istinski ljudi 'od krvi i mesa', puni mana i vrlina, sa razvijenim međusobnim odnosima. Ovo automatski povlači i veću emotivnost, jer je ustinu bolno posmatrati slamanje svijeta i dugu, uvijek ponavljajuću agoniju Kalgaša, kada upoznamo ljude koji su zahvaćeni tom kataklizmom (scena kada umire psiholog, smrt Atora...). Takođe, mislim da je Silverberg zaslužan za dijelove u kojima je izražena psihologija rulje, kao i ponašanje ljudi u post-apokaliptičnom dobu. Imam još samo jednu primjedbu: knjiga je veoma realna, ozbiljna, što se naročito vidi u nemoći glavnih junaka, koji se kao 'urbani tipovi' ne mogu, niti će se snaći u novoj, divljoj sredini. Gotovo da čovjek povjeruje da se na drugoj strani Mliječnog puta nalazi 'naš' Kalgaš...

Kasnije ću izložiti neka svoja zapažanja o sukobu Nauka VS Religija, koji je ovdje vrlo intrigantno predstavljen. Šta mislite, da li sam pogodio prirodu zajedničkog rada ovih pisaca?
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 31/10/2009 : 22:20:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
jel ova knjiga sama za sebe?
mislim, ne prpada ni jednom serijalu ni kontinuitetu?

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 31/10/2009 : 22:23:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:

jel ova knjiga sama za sebe?
mislim, ne prpada ni jednom serijalu ni kontinuitetu?

Aha.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 31/10/2009 : 22:25:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Odlicno, hvala na preporuci care :D
Bacicu se na ovo sad kad dokrajcim Levu ruku tame.

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 31/10/2009 : 22:53:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
A ja sam baš mislio da sledeći put u biblioteci uzmem 'Levu ruku tame'.
Telepatija, ha?
Go to Top of Page
Page: of 243  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.47 seconds. Snitz Forums 2000