Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
zagorovsky
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/images(8).jpg)
Croatia
1835 Posts
Member since 07/08/2007 |
Posted - 04/01/2008 : 19:34:10
|
quote: Originally posted by Raymond
Ko je crtac Bisi? Jeli izasao ovaj broj od Ludensa?
Lijepo piše da su ovo zadnja 2 broja kod Talijana |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
jack 50
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/Tex_Magnus02(2).jpg)
Croatia
1557 Posts
Member since 14/04/2006 |
Posted - 04/01/2008 : 20:23:33
|
quote: Originally posted by homer81
Slazem se u vecini..ali si zaboravio Donatelia....ipak je on legenda.....R.I.P.
Svaka mu čast na broju nacrtanih epizoda, ali užasan je crtač. Lica su mu nekakva kamena a i crta one zube
|
|
I like girlz
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](avatars/1077964540.jpg)
Bosnia and Herzegovina
7820 Posts
Member since 18/01/2005 |
|
D.J.
stripovi.com suradnik
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](avatars/1078464506.png)
USA
7143 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 05/01/2008 : 06:43:29
|
Kad ste vec kod liste najboljih Zagorovih crtaca, evo moje:
1. Ferri 2. Donatelli 3. Nuccio 4. Bignotti 5. Toricelli 6. Verni (sa sansom da napreduje na 3. mesto kad malo da dinamike svojim crtezima i malo sopstvenog stila) 7. Pepe 8. Sedioli 9. Andreucci 10. Segna 11. Marcello 12. Cassaro 13. Chiarolla 14. Laurenti
Ove nove crtace nisam stavio na listu, jer nisam ni imao prilike da vidim njihove stripove (osim Bisija, a o onom liku koji je crtao onaj almanah sa onim "belim cudovistem" (ili sta li je vec to) necu ni da pricam). Jasno je da nisam stavljao na listu ni neke koji su nacrtali samo po jednu epizodu, kao sto su Devescovi i Polese (inace, tad bi mi Devescovi bio na odmah iza Ferrija). Izuzetno sam stavio samo Nuccia od novih crtaca, jer ce on biti novi Ferri. |
Edited by - ---dp--- on 05/01/2008 06:45:23 |
|
delboj
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/images.jpg)
Bosnia and Herzegovina
17195 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 05/01/2008 : 10:23:32
|
quote: Originally posted by viktor14
Ne čini mi se baš zagorovski crtež. Zagor baš ne liči na sebe. ![](icon_smile_shy.gif)
Čudan crtež, ovi kišni prizori kod novih crtaža izgledaju loše, nema one prave atmosfere, koja je to nekad pratila. |
|
mpavin
Advanced Member
![](AvatarUpload/dw.jpg)
Niue
7866 Posts
Member since 02/09/2005 |
Posted - 05/01/2008 : 12:08:23
|
quote: Originally posted by ---dp---
1. Ferri 2. Donatelli 3. Nuccio 4. Bignotti 5. Toricelli 6. Verni (sa sansom da napreduje na 3. mesto kad malo da dinamike svojim crtezima i malo sopstvenog stila) 7. Pepe 8. Sedioli 9. Andreucci 10. Segna 11. Marcello 12. Cassaro 13. Chiarolla 14. Laurenti
eh, a najboljeg nisi stavio![](icon_smile_sleepy.gif) |
|
piquet
Senior Member
![](AvatarUpload/zag0138hn3.gif)
Croatia
1593 Posts
Member since 15/03/2003 |
Posted - 05/01/2008 : 12:20:50
|
ufffff -dp- kako si loš!![](icon_smile_big.gif) ![](icon_smile_big.gif) |
"I kako se može razaznati je li neciji jezik iskren, ako mu ne gledamo u lice dok govori i ako ne slušamo zvuk njegovih rijeci?" |
|
Mlaki
New Member
![](icon_star_gold.gif)
Croatia
139 Posts
Member since 18/05/2007 |
Posted - 05/01/2008 : 14:11:03
|
Ferri definitivno nema nikakvog pomocnika, mislim da je to kod njega sve stvar nekog jakog i dobrog principa. Kad bi mu trebao pomocnik, dovoljno bi bilo da prilikom crtanja makar malo zaviri u svoje stare radove (a ima ih, hvala Bogu, preko 800 samo u naslovnicama i skoro 20.000 u stranama stripa) pa da sve izgleda bez ijedne greske.
a kako je ferri bez pomagača mogao nekad izgurati skoro 12 brojeva godišnje? plus 12 naslovnica. mene to totalno zanima jer sam je rekao da crtač treba oko 3 mjeseca (čini mi se da je toliko) za jedan broj. nešto je moralo biti. evo, 1967. ferri 11 brojeva i samo jedan bignotti... |
|
Mlaki
New Member
![](icon_star_gold.gif)
Croatia
139 Posts
Member since 18/05/2007 |
Posted - 05/01/2008 : 14:13:45
|
Ferri definitivno nema nikakvog pomocnika, mislim da je to kod njega sve stvar nekog jakog i dobrog principa. Kad bi mu trebao pomocnik, dovoljno bi bilo da prilikom crtanja makar malo zaviri u svoje stare radove (a ima ih, hvala Bogu, preko 800 samo u naslovnicama i skoro 20.000 u stranama stripa) pa da sve izgleda bez ijedne greske.
a kako je ferri bez pomagača mogao nekad izgurati skoro 12 brojeva godišnje? plus 12 naslovnica. mene to totalno zanima jer sam je rekao da crtač treba oko 3 mjeseca (čini mi se da je toliko) za jedan broj. nešto je moralo biti. evo, 1967. ferri 11 brojeva i samo jedan bignotti... |
|
Inferno
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/ma2.jpg)
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 05/01/2008 : 15:12:40
|
quote: Originally posted by Mlaki
a kako je ferri bez pomagača mogao nekad izgurati skoro 12 brojeva godišnje? plus 12 naslovnica. mene to totalno zanima jer sam je rekao da crtač treba oko 3 mjeseca (čini mi se da je toliko) za jedan broj. nešto je moralo biti. evo, 1967. ferri 11 brojeva i samo jedan bignotti...
To je vjerojatno iz razloga što je Ferri u tom periodu crtao bez previše detalja (na zahtjev Bonellija i ekipe). Usporedi njegove prve radove (striscia) gdje su linije precizne, a pozadina je itekako detaljna i redovita. Ferri smatra da kad bi se prviše gubio na tome da bi jedino patili čitaoci (crtež u službi priče). Tako on 70-tih godina počinje brže crtati i izostavljati detalje (krupni planovi, repetativni kadrovi) kako bi brže zgotovio radove. Međutim pojavom većeg broja novih crtača (90-tih) on ponovno dobija priliku da više pažnje posvveti detaljnosti, ali u to vrijeme njegov crtež već počinje biti "hrapav". (v. "Zmajevi gusari", "Sjene nad Darkwoodom", "Strava u tami") Naravno, ovo je moja teorija uz malenu pomoć logičke dedukcije i indukcije![](icon_smile.gif) |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 06/01/2008 : 02:24:13
|
quote: Originally posted by mpavin
eh, a najboljeg nisi stavio![](icon_smile_sleepy.gif)
Koga sam zaboravio? Mozda Gambu (fakat jesam, ali on je daleko od najboljeg)... Ah, da, Della Monicu. I on je daleko od najboljeg, njegova Zagor takodje nije bas pravi Zagor u faci, a i mrsav je nesto u struku i dupetu, pa cak i butinama. Della Monica definitivno nije po mom ukusu, i na ovoj listi bih ga stavio izmedju Andreuccija i Segne, a Gambu odmah iza Della Monice (iako mi je Gamba drazi od mnogih koji su ispred njega na listi, ne znam zasto, ali je tako) |
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 06/01/2008 : 03:14:39
|
quote: Originally posted by Mlaki
a kako je ferri bez pomagača mogao nekad izgurati skoro 12 brojeva godišnje? plus 12 naslovnica. mene to totalno zanima jer sam je rekao da crtač treba oko 3 mjeseca (čini mi se da je toliko) za jedan broj. nešto je moralo biti. evo, 1967. ferri 11 brojeva i samo jedan bignotti...
Te epizode izlazile su nekoliko godina ranije u striscia formatu, dakle, verovatno su crtane par godina ranije, i ako su u Zanith seriji izlazile tokom 12 meseci, onda su u striscia seriji izlazile nesto ranije, u ovom slucaju, radi se o epizodama Zenith serije od brojeva 19 do 30 (izasli od januara do decembra 1967. godine) koje su u striscia formatu izasle u trecoj seriji i to u brojevima pocev od 17 pa sve do 69 i izlazili su od kraja septembra 1964. godine do 4. januara 1967. godine, dakle, tokom 25 meseci, sto znaci da je Ferri te price crtao oko 25 meseci to jest oko dva meseca i deset dana po epizodi Zenith serije sto je oko 4 kaisa dnevno. |
|
npetros2@htnet-dsl
Advanced Member
![](AvatarUpload/item(2).jpg)
Papua New Guinea
3783 Posts
Member since 22/02/2006 |
Posted - 06/01/2008 : 15:17:42
|
Dobar je DellaMonica al brate, dosadio je više... |
David Hayter: Legend is nothing but fiction, someone teels it, someone else remembers, everybody passes it on [/font=Trebuchet MS]![](http://i24.tinypic.com/27ypf69.gif) Solidus Snake: Brother, this is a whole different game from Liquid! Don`t do lunch! That`s like the express lane to the friend zone! -Ryan Reynolds- |
|
npetros2@htnet-dsl
Advanced Member
![](AvatarUpload/item(2).jpg)
Papua New Guinea
3783 Posts
Member since 22/02/2006 |
Posted - 06/01/2008 : 15:18:34
|
Uostalom, pogleajte ovdje komentare na "Ramathovoj prošlosti", polovici se nije uopće svidio. |
David Hayter: Legend is nothing but fiction, someone teels it, someone else remembers, everybody passes it on [/font=Trebuchet MS]![](http://i24.tinypic.com/27ypf69.gif) Solidus Snake: Brother, this is a whole different game from Liquid! Don`t do lunch! That`s like the express lane to the friend zone! -Ryan Reynolds- |
|
Ferri
Senior Member
![](AvatarUpload/drunky.gif)
Montenegro
1857 Posts
Member since 10/01/2004 |
|
henry
Senior Member
![](AvatarUpload/gidra avatar.jpg)
Serbia
1603 Posts
Member since 20/09/2005 |
Posted - 01/02/2008 : 17:01:15
|
svih mi bubnjeva darkvuda, ponovo neka natprirodna čuda-muda... |
Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti. Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve! |
|
djukak
Senior Member
![](avatars/kenny01.gif)
2947 Posts
Member since 28/04/2005 |
Posted - 01/02/2008 : 17:15:36
|
Izgleda da su se scenaristi baš bacili na fantastiku.
Ko zna, možda su priče u redu... |
They have money for wars, but can't feed the poor!
Allow me to introduce first, Makaveli the Don. |
|
jack 50
Senior Member
![](AvatarUpload/Tex_Magnus02(2).jpg)
Croatia
1557 Posts
Member since 14/04/2006 |
Posted - 01/02/2008 : 17:31:30
|
Ah, da, Della Monicu. I on je daleko od najboljeg, njegova Zagor takodje nije bas pravi Zagor u faci, a i mrsav je nesto u struku i dupetu, pa cak i butinama.
Čekaj, ti to hoćeš reći da Ferrijev Zagor ima lijepšu guzicu?![](icon_smile_big.gif)
|
|
morrison
Advanced Member
![](AvatarUpload/8-70.jpg)
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 01/02/2008 : 18:10:42
|
quote: Originally posted by jack 50
Ah, da, Della Monicu. I on je daleko od najboljeg, njegova Zagor takodje nije bas pravi Zagor u faci, a i mrsav je nesto u struku i dupetu, pa cak i butinama.
Čekaj, ti to hoćeš reći da Ferrijev Zagor ima lijepšu guzicu?![](icon_smile_big.gif)
Ne znam, jos nisam naguzio ni ovog ni onog ![](icon_smile_big.gif) |
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/king warrior.jpg)
22335 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
I like girlz
Advanced Member
![](avatars/1077964540.jpg)
Bosnia and Herzegovina
7820 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 01/02/2008 : 19:00:59
|
odlična naslovnica i odličan crtež unutra (sedioli). meni ovo izgleda mnogo bolje i obećava više od "kamena ubice". |
"Experience is simply the name we give our mistakes" |
|
Poncho
stripovi.com suradnik
![](avatars/wiggum.gif)
Croatia
3464 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 26/02/2008 : 20:56:12
|
Jebate, ne ide mi u glavu, šta vidite u Donatellu, pa to je katasrofa od crtača. Face crta uvjek iste, bezizrazne. Ako se Ferriju zanovjeta da ne zna nacrtati žene(s čim se slažem) i da uvik crta iste, samo promjeni boju kose, šta bi tek tribali reć za Donatella koji nacrta muškarca i stavi mu dugu kosu!!! Ma i Chirolline karikature su bolje. |
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|