Author |
Topic |
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Ted Miller
Average Member
750 Posts
Member since 28/10/2021 |
Posted - 16/09/2023 : 11:04:12
|
eh, uvijek je najteze zavrsiti pricu, ima i u Teksu, puno puta pocne jako dobro i napeto i onda standard na automatic, Tex i ekipa poskidaju sve lako bez problema i vec naslućujes kuda to ide i padne kvaliteta |
|
|
goghy
Average Member
Croatia
647 Posts
Member since 11/12/2012 |
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17032 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 16/09/2023 : 19:17:27
|
Meni taj najnoviji vampir nije uopće loš, dapače. Jeste da je vizualno priča pala nakon što je preuzeo Venturi, koji se potrudio, ali Della Monica je za njega nedostižan. I završni obračun je malo prebanalan. Ipak je u pitanju jedan od najvećih neprijatelja. Ali sve u svemu, dobra priča i sjajno nacrtana (Della Monica). |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Posted - 17/09/2023 : 16:23:13
|
quote: Originally posted by Kontrast 2
Mene zanima čime je to, konkretno, Going razočaran?
Kopiram svoje utiske od kada sam procitao strip. To je bilo prosle godine u maju. Nakon sto je Venturi preuzeo strip se raspao. I crtacki ali pogotovo scenaristicki. A kraj i finalni obracun je katastrofa. I ono s Cikovim susretom s Rakosijem je smesno. Toliko se secam sada a evo ispod komentara od prosle godine.
quote: Originally posted by going going
Nazalost najnovije pojavljivanje barona Rakosija je krajnje razocaravajuce i lose. Necu da ulazim u detalje jer mnogi nisu citali ali strip lepo pocne prva sveska je odlicna, ima atmosferu, ima Della Monicu, ima zlokobna predskazanja i vizije, druga sveska je zbrzana i na neki nacin nepotrebna. Vidi se da je Rauchu glavna inspiracija bio Bram Stokerov roman Drakula i da je pokusao da ozivi tu atmosferu i tu trku od Londona do vampirovog dvorca u Rumuniji odnosno u ovom slucaju Madjarske, ali niti ovo ima atmosferu niti napetost niti priblizno odbru izvedbu kao cuveni roman i neke adaptacije (npr. Bessov Drakula u stripu ili Kopolin Drakula na filmu). Jednu dobru stvar je uradio Rauch jer se resio jednog relativno bitnog lika ali sem toga krajnje razocaravajuce. Sto se tice crteza Della Monica maestralan, stvarno mi je nejasna odluka da se ne dopusti vise vremena Della Monici da nacrta celu ovu pricu jer bi barem Della Monicin crtez i atmosfera uspeli malo da izdignu banalni drugi deo price, a ne da ga ogranice samo na crtanje uvodne dvodelne sveske koja vise sluzi kao neki prolog. Venturi se svojski potrudio, ali ne moze da se oslobodi groteskne karikaturalnosti odredjenih likova (pukovnika Korasija naprimer) i Rakosija je svaki put nacrtao sa otvorenim ustima i grimasom na licu, krajnje neprirodno, mogao je da prelista kako je to Ferri crtao Rakosijeve izraze lica sa zatvorenim ustima pa da to prekopira kad vec pokusava da oponasa i ozivi maestrov stil. Ali ajde posto se svojski potrudio nek je za njega neka ocena izmedju 7 i 8, a za Della Monicu izmedju 9 i 10, tako da bi zbirna ocena za vizuelni dozivljaj ove petodelne sveske bila jedna osmica.
Prica: 7 Scenario: 3 Crtez: 8 Naslovne strane: 10
Ukupna ocena: 64%
Prosle godine kao pripremu za citanje epizode Vampiri (https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-sr-616-618-vampiri/2039/) sam ponovo procitao sva prethodna vampirska pojavljivanja (dakle i Rakosijeva i Vargna pojavljivanja) i moj poredak tih prica bi bio ovakav: 1. Tragicna zora (I pojavljivanje barona Rakosija Nolita i Feri, vanvremenski klasik inspirisan Hamerovim horor filmovima) 2. Tajna Fride Lang (III pojavljivanje Rakosija i prvo pojavljivanje grofice Ilenije Varge Bosseli i Della Monica, odlican svez pristup vampirskoj tematici, ambiciozno a spretno izvedeno, stvarno odlican strip) 3. Zagor protiv vampira (II pojavljivanje barona Rakosija, Kasteli i Feri, klasik, jeziva atmosfera za koju je zasluzniji Feri na vrhuncu, nego Kastelijev scenario ali opet ova prica ima nesto posebno iako je vise namenjena mladjoj publici) 4. Vampiri (cetvrto pojavljivanje Ilenije Varge i uvod za najnovije pojavljivanje barona Rakosija Rauch i Della Monica, Rauchov blokbaster, stvarno dobra prica, ima odredjene mane ali sveukupni utisak je da je ovo svez i zabavan strip na tragu Bosselijevog treceg vampira) 5. Vampirica Ilenija (trece pojavljivanje Ilenije Varge, Rauch i Della Monica, solidna prica ali je mogla da bude i bolja, gusi je previse teksta ali opet daleko bolje ostvarenje od poslednja dva) 6. Rakosi! (Rauch i Dela Monica i Valter Venturi, poslednje Rakosijevo pojavljivanje, tesko razocarenje) 7. Crni brod (drugo pojavljivanje Ilenije Varge, Bosseli i Della Monica, znam da je mnogima ova prica medju omiljenim koje je Bosseli napisao ali nikako ne mogu da je svarim ni nakon obnavljanja gradiva)
|
Edited by - going going on 17/09/2023 16:43:27 |
|
|
Kontrast 2
Senior Member
2309 Posts
Member since 12/09/2016 |
Posted - 18/09/2023 : 17:05:23
|
Upravo sam na ovo i mislio - ništa konkretno. "Razočaravajuće", ali šta konkretno? Koji deo scenarija, koje rešenje, koji lik, ... ili šta već. Već odavno sam ovo pročitao pa se ne sećam detalja, tako da ne mogu polemisati, ali je moj stav da je Rauh sasvim solidno odradio peto pojavljivanje Vampira i da tu bogznašta bolje i nije moglo. Ne znam kakva ste vi spektakularna rešenja očekivali? Priča 7, scenario 3,... nešto mi baš i nije logično - pa priča (ideja) je još jedno ponavljanje iste priče o Vampiru, borba sa njim i njegovo eliminisanje. Scenario je limitiran tim okvirima.
Na kraju da primetim, da je Vampir najmanje degradirani lik, odnosno da su mu sve priče na visokom nivou (za razliku od totalno sjebanog Kandraksa i polusjebanog Helingena). Možda zato što Bure nije napisao nijedan nastavak? |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Posted - 19/09/2023 : 01:36:29
|
Ah Kontraste sad me teraš da u narednom periodu uzmem i ponovo pročitam novog Vampira i napišem detaljnu analizu a čeka me brdo nepročitanih stripova. Tad nisam želeo da ulazim u spojlere jer većina ljudi još uvek nije pročitala strip pa sam naveo neka opšta mesta ali opet dovoljno konkretno da se razume šta hoću da kažem. Ali ću obećavam pročitati ovu priču ponovo ionako sad ona ide po redu u redovnoj seriji VČ i napisati opširan komentar. Što se tiče ocene da je Vampir najmanje degradirani lik od glavne trojke Zagijevih neprijatelja apsolutno se slažem. Helingena je potpuno uništio Buratini, mada je i Bosselijev Helingen bio nepotreban (iako nije bio uopšte loš) nakon maestralnog kraja Demona ludila. A Kandraks je po mom mišljenju imao samo jednu odličnu priču i to u Nolitinom izvođenju, već ga je Nicolai odveo u banalnost i reciklažu, a potom potpuno uništio Bosseli , nisam čitao Kjavijevog Kandraksa još uvek javljam utiske za to kad pročitam. Tu možda ima nade za nešto drugačije, ali sumnjam da je preterano kvalitetno. |
Edited by - going going on 19/09/2023 01:38:48 |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2303 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 19/09/2023 : 08:16:22
|
Ma joj, sve si dobro napisao i još si bio preblag. Strip je ništa posebno. Ima Vampira i Zagora i u Evropi je i ko ne očekuje više od toga, bit će zadovoljan. Ko se nada vrhunskoj epizodi jer se vraća poznati neprijatelj iz kultnih priča, neće bit zadovoljan. Znači, bitna su očekivanja - ako imaš niska očekivanja, Rakoši! će ti biti dobar, Kontraste.
A na tebe, Goinže, apeliram: ne čitaj ga opet!! Previše je to stranica, previše je dosadan! Pročitaj nešto drugo, bolje, najbolje! |
|
|
jasa
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3490 Posts
Member since 26/08/2005 |
Posted - 19/09/2023 : 10:04:33
|
Ukratko, posljednji Vampir je dobar u prva dva broja zbog crteža, laganog razvoja radnje, dobro ugrađenog osjećaja neizvjesnosti i nadolazeće tjeskobe, samog Londona gdje imamo i par interesantnih likova. Iako je i sama radnja u Londonu razočarenje, ovo kasnije je katastrofa i to zbog zbrzanosti, nedostatka fokusa, brzog uvođenja likova, totalno plastičnih (skoro svi u drugom dijeli, seljani, sveštenik koliko se sjećam, nevjeste), sami rasplet je katastrofa, bez ikakve inicijative Rakosija, kao da je čekao da bude poražen, bez kvalitetnog šokera, onda Čiko sa kvazi deus ex machina momentom + loš crtež, nije meni Venturi toliko loš, koliko je loš za ovu priču, čudovišta su smiješna, žene neženstvene, tvrdo nekako, ukočeno, gradovi i priroda su skroz OK.
Generalno, prvi i treći Vampir su vrh, drugi mi je odličan, prva Ylenia vrh, druga OK, treća sa Husarima jako dobro, ovaj posljednji je krš.
Hellingena Bure uništio, nečitljivo posljednje pojavljivanje, ono prethodno loše, krivi smjer totalno.
Kandrax, prvi vrhunac serijala, drugi tanak, treći meni vrlo dobar, posljednji OK, ali pati od slabog scenarija, loš tok i naracija.
Prvi Kandrax i Vampir, treći Vampir i prva Ylenia su u vrhu serijala uopšte. |
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4589 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 19/09/2023 : 11:04:25
|
svi vampiri su iznadprosječne epizode, oni prvi jasno najbolji, a od ovih novijih mi je crni brod najdraži. ovaj zadnji koji još nije došao na kioske nisam čitao kandraksi prvi dobar, (drugi Magične oči) mi je najbolji, treči je nečitljiv a četvrti nisam čitao, je li došao na kioske četvrti? helingeni su se srozali |
|
|
Kontrast 2
Senior Member
2309 Posts
Posted - 19/09/2023 : 16:59:19
|
quote: Originally posted by going going
Ah Kontraste sad me teraš da u narednom periodu uzmem i ponovo pročitam novog Vampira i napišem detaljnu analizu a čeka me brdo nepročitanih stripova. Tad nisam želeo da ulazim u spojlere jer većina ljudi još uvek nije pročitala strip pa sam naveo neka opšta mesta ali opet dovoljno konkretno da se razume šta hoću da kažem. Ali ću obećavam pročitati ovu priču ponovo ionako sad ona ide po redu u redovnoj seriji VČ i napisati opširan komentar.
Nema potrebe. Interesovalo me šta konkretno zameraš (da se sećaš), ali ukusi su različiti i ne vredi o njima raspravljati. Kad čujem da je nekome zadnji Kandraks dobar - stomak mi se okrene, ali ... razni ljudi, razne ćudi. |
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4589 Posts
Member since 12/11/2009 |
|
zoromatic
Starting Member
34 Posts
Member since 23/11/2021 |
|
dejan borca
Average Member
Serbia
549 Posts
Member since 21/12/2008 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26951 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18966 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 29/09/2023 : 11:27:01
|
quote: Originally posted by jaki
ajme...
Sta ti je? Boli te zub?
Vrhunska naslovnica! |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
Quebrasco
Stripovi.com suradnik
Croatia
2227 Posts
Member since 26/03/2008 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26951 Posts
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17100 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4619 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 29/09/2023 : 16:31:33
|
Mo-Hi-La la palude maledetta je objavljena u albumu sa sličicama, Monti Della solitudine je nova serija striscia(collana scure), za Vješticu ima recenzija, La capanna Nella palude u 11. broju SCLS Gold časopisa |
Vamos a la playa tralalalala |
Edited by - igor 12 on 29/09/2023 18:01:45 |
|
|
zlatan bihac
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7730 Posts
Member since 24/03/2009 |
Posted - 30/09/2023 : 08:32:31
|
Od svih tih kratkih priča, koje imaju 8 ili više stranica, samo je ostala još priča čiko lovac na čudovišta, koja je slična onoj priči kripta, gdje 8 crtača crta svaki po stranicu... ima ih još 5-6 koje su na 2, 3 ili 4 stranice, i 10-ak od po jedne stranice.
|
|
|
Kontrast 2
Senior Member
2309 Posts
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26951 Posts
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4619 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 04/10/2023 : 06:22:08
|
tuntlava naslovnica, vjerojatno je i priča takva. a uskoro stiže - supermike. strepim. |
Vamos a la playa tralalalala |
Edited by - igor 12 on 04/10/2023 07:11:52 |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18966 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 04/10/2023 : 07:58:26
|
Naslovnica za poster na zid uz one Dnevnikove..sta bi vi, Ferrijeve sa poderanim hlačama Zagora... . kome ovo nije dobro.. trk Van Gogh naocale na nos.. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
Edited by - teller on 04/10/2023 08:03:06 |
|
|
Topic |
|