forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Magični Vetar topic
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 72

supermark
stripovi.com suradnikCroatia
26225 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 28/08/2018 :  21:59:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
Emireme, žao mi je što ću te razočarati, ali nastavci su u izradi
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member7930 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 28/08/2018 :  22:50:35  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

Emireme, žao mi je što ću te razočarati, ali nastavci su u izradi


A, dobro, bar cemo vidjeti kak je islo sa Estrellicom.
Go to Top of Page

danielp
Senior MemberSerbia
1159 Posts

Member since 29/05/2004

Posted - 01/09/2018 :  13:10:51  Show Profile Show Extended Profile  Send danielp a Private Message  Reply with Quote
U uvodniku najnovijeg VC Zagora skoro tacno se navodi da ce neko u Srbiji krenuti sa Magicnim Vetrom. Posto sumnjam da ce to biti VC jer se nisu proslavili ni sa Dampirom ni sa Napoleoneom, mislim da je to Carobna Knjiga inace jako dobri ortaci sa VC... Tako da ima smisla da VC najavljuje nesto za CK. Citat iz uvodnika Zagor 138 - Monstrum iz Filadelfije:

"Istrini za volju tamo se ipak radi o nadimku Vilijama Ricardsa, novinara, saputnika i hronicara dogodovstina Neda Elisa, glavnog junaka ovog stripa, koji jos uvek nije imao srece da na nasem trzistu zazivi onako kako zasluzuje, ali to bi se uskoro moglo promeniti..."

Edited by - danielp on 01/09/2018 13:26:48
Go to Top of Page

Grabb
Junior Member310 Posts

Member since 26/03/2018

Posted - 01/09/2018 :  16:25:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Grabb a Private Message  Reply with Quote
Bilo je samo pitanje dana kada ce ne'ko zagrebat po Magicnom..
Go to Top of Page

Combatrock
Senior MemberSerbia
2839 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 01/09/2018 :  20:44:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
to je sasvim ok
kao vlasnik luksuznog libellus trejda nisam zainteresovan za kupovinu ali se radujem sto ce biti prilike da i drugi uzivaju u nedu ellisu
i sto je posebno vazno jeste cena izdanja
idealno je meki uvez klasican bonelli format ali tesko da ce ici tako

sangue navajo
Go to Top of Page

danielp
Senior MemberSerbia
1159 Posts

Member since 29/05/2004

Posted - 02/09/2018 :  05:38:35  Show Profile Show Extended Profile  Send danielp a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Combatrock

to je sasvim ok
kao vlasnik luksuznog libellus trejda nisam zainteresovan za kupovinu ali se radujem sto ce biti prilike da i drugi uzivaju u nedu ellisu
i sto je posebno vazno jeste cena izdanja
idealno je meki uvez klasican bonelli format ali tesko da ce ici tako

ako ide 4 u 1 kao Jan Diks to ce biti 1350 din. Ispadne 337.5 din po epizodi, sto je bas bas povoljno za HC
Go to Top of Page

sawitch
Advanced MemberSerbia
32166 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 02/09/2018 :  07:42:06  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ako CK izda u tom formatu menjacu svoje Libellus knjige za to.
Go to Top of Page

Combatrock
Senior MemberSerbia
2839 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 02/09/2018 :  07:58:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by danielp

quote:
Originally posted by Combatrock

to je sasvim ok
kao vlasnik luksuznog libellus trejda nisam zainteresovan za kupovinu ali se radujem sto ce biti prilike da i drugi uzivaju u nedu ellisu
i sto je posebno vazno jeste cena izdanja
idealno je meki uvez klasican bonelli format ali tesko da ce ici tako

ako ide 4 u 1 kao Jan Diks to ce biti 1350 din. Ispadne 337.5 din po epizodi, sto je bas bas povoljno za HCU poredjenjunsa LL gde je epizoda oko 730 din izuzetno povoljno. LL izdanje je vrhunsko i ja ga svakako ne bih menjao za CK. Od njih samo Dzeremaja.

sangue navajo
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27097 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 29/09/2018 :  23:44:35  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Fort Ghost(9, 9, 9, 8)

Odlična epizoda za početak jednog serijala, ne sjećam se da je ijedan drugi počeo na ovako uvjerljiv način.
Ne bih sada o originalnosti jer je još prerano o tome govoriti, trenutno je najbitnije da su postavljeni dobri temelji za kasnije nadograđivanje.
Na ovoliko malo stranica je napravljeno puno po pitanju radnje i aktera u njoj, a posebna pozornost je stavljena na karaktere najvažnijih likova.
Naravno da to još nisu potpuno izgrađene osobnosti, ali su dobile dovoljno naznaka za prepoznavanje smjera u kojem će se kretati.
Jedino što ovdje malo šteka je taj vremenski odmak od 3 godine, malo je vjerojatno da bi čovjek čekao toliko da krene u istraživanje svoje prošlosti.
Opet se ne može reći ni da je toliko besmisleno kada se uzme u obzir uvod epizode, ipak je potrebno vremena da pojedinac usvoji drugačije životne navike, nove sposobnosti i spoznaje, ili da javnost gurne pod tepih prijašnje događaje.
Uvod je izvrsno napravljen jer donosi dozu misterije, radnja je na poprištu nesreće koja se već dogodila i zahtijeva rekonstrukciju kroz određeni vremenski period.
Možemo naslutiti da uzrok nesreće nije sudbinski splet okolnosti, već da ljudski faktor igra presudnu ulogu.
To također jako dobro zna i stari vrač Šepavi Konj koji je u potrazi za svojim nasljednikom, tragovi jasno govore da bijelce nije bilo briga za nastradale ljude svoje rase.
A kada nekoga nije briga za ljudske žrtve onda je sigurno da taj snosi barem dio krivice za takav razvoj događaja.
Šepavi Konj je pronašao nasljednika kakvog nije očekivao, iako će izbor biti razlog čuđenja okoline ne smije se zanemariti prst sudbine.
Ime koje je starac dao pronađenom čovjeku ima velike simbolike jer mu je upravo vjetar pokazao put do konačnog cilja.
Willy Richards Poe je dobio još više prostora od samog glavnog junaka, u ovom slučaju sasvim zasluženo jer oko njega nije trebalo stvarati nikakve misterije i moglo se otkriti više iz njegove osobnosti u početnoj fazi.
Novinar i bivši alkoholičar, koji se još uvijek voli povremeno družiti sa starom prijateljicom bocom, nije tip spreman na kompromise sa svojim nadređenim.
Ako to osjeti potrebnim rado će istražiti slučaj iz prve ruke i gurnuti nos više nego bi trebao s obzirom na svoju struku.
A taman se trebao odmaknuti od političkih tema prisustvujući predavanju jednog profesora o povijesti željeznice, a opet se uvalio u slične probleme sa direktorom Chicago Tribunea.
Namjerno ili slučajno taj vražji profesor je baš počeo pričati o čemu ne treba, opet načeo zakopani slučaj što sasvim sigurno nekima neće biti po volji.
Jedan od njih je i Carmody, ionako je već na rubu živaca i potrebno je samo malo da skroz popuste. Lagodan život posljednjih godina ga je psihički uništio jer je sve imao na dohvatu ruke i nije se trebao truditi da nešto postigne.
Da stvar bude gora, još je upao u ovisnost pušenja opijuma koja mu u kombinaciji sa duhovima prošlosti nikako ne daje mira.
Glavni negativac Howard Hogan je prisutan tek na nekoliko stranica, ali je i to dovoljno da se vidi o kakvom čovjeku se radi.
On je više lik koji iz prikrajka povlači konce, za djelovanje na terenu uvijek ima spremne svoje ljude, baš kao što svaki moćnik mora imati ako želi dugo uživati u novcu stečenom na prljavi način.
Ovdje Hogan još ne zna da je dobio opasnog protivnika za budućnost, za sada mu je jedina briga tamo neki novinar kojega će riješiti po brzom postupku.
Ali, taj novinar će igrom slučaja dobiti saveznika za borbu protiv Hogana i njegovih potrčkala.
Neki će reći da je upoznavanje i zbližavanje Neda i Poea previše isforsirano, meni to ne izgleda tako jer mislim da se nije mogla drugačije izvesti situacija u kojoj oba lika dobivaju istog protivnika.
Izopačeni Scully je najbolji mogući lik za jedan napušteni grad kao Mugby Junction, a on je usput nehotično pripomogao da Nedu polako počnu navirati sjećanja na svoju prošlost.
Scully nije znao s kime ima posla pa je napravio početničku grešku jer nisu svi lakomi za pićem kao što je Poe.
Scullyjev sin nema važnost za priču pa vjerujem da je on ubačen kako bi radnja dobila malo horror atmosfere i da se pokaže izopačenost njegovog oca.
Završni dio u utvrdi Fort Ghost je odličan zbog više razloga, Ned Ellis je konačno saznao svoje pravo ime i dobio priliku da vrati stare dugove.
Tu su se odigrale neke vrlo upečatljive scene, a svakako treba izdvojiti micanje sa nadgrobnog spomenika imena koje ne zaslužuje biti tamo.
Kazna za Carmodyja upravo onakva kakvu je zaslužio, dobio je još jednu malu šansu za odlazak sa scene na lakši način, ali duhovi prošlosti su ga sustigli i spriječili takvu mogućnost.
Ono što ga je opsjedalo već neko vrijeme donijelo mu je konačnu presudu, vrlo bolnu i dostojnu njegove pojave.
Trenutna prijetnja je otklonjena, ali put za razbijanje one glavne je vrlo dug i naporan.
Kako to obično biva, rješenje se mora tražiti na teži od 2 ponuđena načina, Ned Ellis je zauvijek mrtav i sada je na Magičnom Vjetru da ga pokuša pronaći.
Crtež Ortiza odlično dočarava ovakvu priču i moram priznati da me ugodno iznenadio, ovo izgleda bolje nego njegovi radovi na Texu koje sam imao prilike vidjeti.
Naslovnica jest previše pozerska i kao takva nije posebno pamtljiva, ali s obzirom da se radi o prvoj na serijalu i zbog onakve pozadine mogu joj dati ocjenu više.

Pravilna raspodjela dužnosti.


Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

teller
Advanced MemberSlovenia
14934 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 29/09/2018 :  23:46:16  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
bravo Dodsu..odlična recenzija odličnog prvog Magičnog.

KO NE CITA I KUPUJE MALOG RENDŽERA NE CITA NIŠTA I NEK CUTI ZAUVIJEK!
A DA...HOCEMO I VELIKOG BLEKA U KOLORU!
Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
14785 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 29/09/2018 :  23:47:04  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Tek ćeš vidjeti koliko je dobar serijal :)
PRAVO JE VRIJEME ZA KIOSK IZDANJE - NAPOKON!
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27097 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 29/09/2018 :  23:52:29  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Ranije sam pročitao onih 5 brojeva koje je objavio nesretni Agarthi i na osnovi njih uzeo cijeli serijal od Libellusa, vjerujem da se nisam zeznuo a nabavio sam ih dosta povoljno.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

teller
Advanced MemberSlovenia
14934 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 30/09/2018 :  04:59:33  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by velka031

Tek ćeš vidjeti koliko je dobar serijal :)
PRAVO JE VRIJEME ZA KIOSK IZDANJE - NAPOKON!


ako je istina..ko če to izdavat?

KO NE CITA I KUPUJE MALOG RENDŽERA NE CITA NIŠTA I NEK CUTI ZAUVIJEK!
A DA...HOCEMO I VELIKOG BLEKA U KOLORU!
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
12567 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 30/09/2018 :  12:03:47  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
kako sam skapirao iz šturih informacija - Čarobna knjiga.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member4024 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 30/09/2018 :  12:10:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Moje viđenje.

quote:
Originally posted by DODSFERD

Ranije sam pročitao onih 5 brojeva koje je objavio nesretni Agarthi i na osnovi njih...zaključio da mi je serijal bezveze tako da ga neću uzimati.

Možete vi imati sve novine i radijske postaje ali necete ovladati našim srcima.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced MemberSerbia
32166 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 30/09/2018 :  15:13:11  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Kakav pogresan potez
Go to Top of Page

zeljko
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
14993 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 30/09/2018 :  15:26:36  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
Ha ovo će jopet izlaziti???

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Hercule Poirot
Advanced Member3020 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 30/09/2018 :  17:51:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

kako sam skapirao iz šturih informacija - Čarobna knjiga.Apsolutna podrška.
Go to Top of Page

Hercule Poirot
Advanced Member3020 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 30/09/2018 :  17:52:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

Ha ovo će jopet izlaziti???Izgleda...
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27097 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 30/09/2018 :  20:06:00  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

Moje viđenje.

quote:
Originally posted by DODSFERD

Ranije sam pročitao onih 5 brojeva koje je objavio nesretni Agarthi i na osnovi njih...zaključio da mi je serijal bezveze tako da ga neću uzimati.


Meni odgovara po tematici što mi je za početak najvažnije.
Sasvim sigurno da će biti i loših epizoda na koje svakako treba računati, meni je već druga problematična zbog onakvog kraja.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

zeljko
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
14993 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 30/09/2018 :  21:08:15  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
Ekstra

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member7930 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 30/09/2018 :  21:12:40  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Pocetak mi je bio obecavajuci,sredina prosjecna i dosadnjikava,ali kraj zadnjih petnaestak epizoda su bile bas u duhu spaghettija i Tarantina, totalno neobicno,ali ipak kao sto sam vec pisao moglo je i krace. Preporuka svakako za procitati. Sad ovih dana citam onog drugog bonelijevog lika sa urlikom i koja je to naiva naspram MV. Bar ti otvori oci i veli da su neki western stripovi daleko sto godina iza mustanga.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27097 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 01/10/2018 :  00:41:25  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Pandže(7, 4, 8, 9)

U prvom broju serijal je startao na najbolji mogući način i odmah izrodio priču od koje se proteže vrlo važna nit vodilja za kasnije.
O glavnom junaku, njegovom pomoćniku i njihovom zajedničkom protivniku je otkriveno taman koliko treba da bi čitatelj dobio potrebno predznanje.
Zato je taj početak nužan za svakoga tko se misli upustiti u avanturu zvanu Magični Vjetar, dok se za ovu drugu epizodu to ne može reći pošto nema važnosti za kontinuitet.
Ona se u potpunosti oslanja na motive iz indijanske mitologije, što je samo po sebi vrlo zanimljivo za svakoga kome odgovara spoj westerna, mistike i horrora.
Ipak, ova priča je puno slabija od uvodne, i to ne zbog navedenih motiva već zbog meni neprihvatljivog scenarističkog rješenja na samom kraju.
Cijelo vrijeme radnja je tekla onako kako treba, imamo čak i vrlo dobar preokret za razbijanje jednosmjernosti, a onda je Manfredi na zadnje dvije stranice odlučio sve baciti u vodu što je stvarno prava šteta.
Ovdje ima dosta sličnosti sa Zagorovom pričom Kralj orlova, u oba slučaja imamo lika sposobnog za upravljanje orlovima, samo što je jedan to radio kako bi se obogatio a drugi iz čiste osvete.
Sviđa mi se objašnjenje kako je orao za indijance simbol dvosmislenosti dok za bijelce predstavlja moć i osvajanje, mada me uopće ne čudi potpuno različito shvaćanje s obzirom na sve druge rasne nejednakosti.
U ovom slučaju orao je pokazao svoje pandže kako bi razotkrio bratsku mržnju i prolivenu krv, kako bi dotaknuo granice do kojih je čovjek spreman ići u sumanutoj želji za ostvarenjem svojih ciljeva.
Vidljivo je kako se ova epizoda događa neposredno nakon uvodne jer je Poe sada po prvi puta došao u selo Lakota.
Trenutak nije bio baš idealan zbog sveopće tuge koja je zahvatila pleme, potpuna suprotnost od onoga što mu je rekao njegov novi prijatelj.
Oaza sreće je presušila prije nego je Poe imao prilike osvježiti se na njezinom izvoru, a da stvar bude gora ni situacija sa hranom nije bolja za stranca koji ne može probaviti indijanske ''specijalitete''.
Nije se lako snaći kada iznenada upadneš među ljude sa drugačijim običajima, način iskazivanja boli majke otetog dječaka nije nešto što se vidi u svakodnevnom životu.
Onaj Koji Sam Sebe Ubija je poseban indijanac kakvoga je teško pronaći, takvi likovi ipak nisu potpuna nepoznanica ako se prisjetimo Heyoke iz nekih Zagorovih epizoda.
Njegovo ime odaje samoubilačke sklonosti i taman je situacija u plemenu poslužila da one izađu na površinu, Poe je bio taj koga je zapao teret da bude spasioc u tim trenucima, iako na malo neobičan način.
Na osnovi prikupljenih informacija o slučaju dvojice braće otvorila se prilika da po prvi puta vidimo Magičnog Vjetra u prakticiranju neke vrste magije, ovoga puta radi se o yuwipiju ili ritualu slušanja duhova mrtvih.
Taj ritual je dao naslutiti sudbinu Onoga Koji Govori S Orlovima, a za konačnu potvrdu je trebalo otići na lice mjesta.
Bez obzira što nema puno prepreka prije dolaska do jazbine Crnog Vuka, mislim da je izvučeno najviše što se moglo iz tog dijela u Ukletim Zemljama.
Najteža kušnja je u stvari tako jednostavna kada se pridržavaš utvrđenih pravila, Magični Vjetar je na vrijeme shvatio značenje riječi Šepavog Konja.
Susret sa Crnim Vukom nije od presudne važnosti za glavnu radnju, već je poslužio da raskrinka jednu izrečenu laž.
Čim je Crni Vuk rekao da se nitko ranije nije usudio da ga izazove stvari su poprimile jasnije obrise, a krivac je ostao zapleten u vlastitu mrežu laži i ljubomore.
Niti hrabrost mu nije jača strana jer je počeo moliti za milost već nakon prvog udarca, tipičan primjerak osobe koja će napasti jedino kada je protivnik u podređenom položaju.
Ne razumijem kako je Magični Vjetar mogao prijeći preko svega toga i ponašati se kao da se ništa nije dogodilo.
Njegovo objašnjenje kako jedan brat zna voljeti svoju ženu i podizati sina dok je drugi umro prezirući ljude nikako ne pije vodu, zločin je uvijek zločin bez obzira na sve druge okolnosti.
Stvarno ne znam što bi čovjek trebao osjećati prema drugim ljudima kada su ga oni odbacili i ostavili polomljenih nogu na milost i nemilost sudbine.
Magični Vjetar je napravio veliku pogrešku, trebao je upoznati cijelo pleme sa istinom umjesto što ju je sakrio zbog nekakvog umjetno stvorenog spokoja.
Zbog toga ova epizoda od mene dobiva nekoliko ocjena manje, jednostavno ne mogu prihvatiti ovakav završetak kao nešto ispravno i pravedno.
Istina da se nakon svega orao vratio da bdije nad plemenom u miru, ali to je ostvareno po visokoj cijeni ljudske dvoličnosti.
Barbati i Ramella su napravili vrlo dobar crtež, jedino je onaj dio u Ukletim zemljama nešto slabiji jer se čini da je rađen u žurbi.
Naslovnica efektna i vjerno dočarava jednu ovakvu epizodu.

Domaći ili prerijski, sasvim je svejedno kada ga želudac ne prihvaća.
Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27097 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 02/10/2018 :  23:31:19  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Lady Charity(8, 9, 10, 8)

Ovdje smo dobili jednu epizodu bitnu za kontinuitet u kojoj se radnja nastavlja od mjesta gdje je stao Forth Ghost.
Baš poput te uvodne i ova je odrađena na način da funkcionira kao dio slagalice u određenoj cjelini.
Kvalitetom su tu negdje, a što je najvažnije, nema problematičnih scena kao što je imala ona prijašnja.
Primjeti se očita namjera stavljanja novinara i njihove profesije kao nekakvo oružje u borbi protiv političkih malverzacija i korupcije.
Tinta kao oružje nema veliki domet i potrebno je puno upornosti i strpljenja da bi došli ikakvi rezultati, ako prije toga potpuno ne presuši.
Onaj koji upravlja njome u većini slučajeva nije osoba sklona djelovanju na terenu, pa to dođe kao dodatna otežavajuća okolnost na putu istine do svjetla dana.
Za ovu priliku Manfredi je odlučio staviti Magičnog Vjetra u drugi plan i baciti njegovog prijatelja u vatru skupa sa još jednim kolegom iz struke kojega smo već imali prilike upoznati.
Koliko god daje određenu sigurnost život sa indijancima s vremenom dosadi, ako zbog ničeg drugog onda zbog nedostatka privilegija velegrada onome tko je naučen na njih.
A te privilegije u Poeovom slučaju nisu samo pisanje već i uživanje u čarima alkohola.
Vrlo riskantan potez kada u gradu kao što je Chicago možeš računati samo na jednog čovjeka od povjerenja.
Njegova želja da kroz svoje pisanje dođe do pravde za počinjene zločine stoji na klimavim nogama, za nešto takvo treba baciti u javnost previše podataka i vrlo vjerojatno dovesti u opasnost druge ljude a ne samo sebe.
Zbog toga je potpuno razumljiv i ispravan potez Magičnog Vjetra kada je bacio u vatru sve ono što je moglo zaprijetiti narodu Siouxa.
Zauzvrat se barem potrudio da Poe ne ostane potpuno nezaštićen kada se već odlučio otići u vučju jazbinu.
Henry Hatwell je bio nakratko prisutan u prvoj epizodi serijala i sada ga ponovo vidimo sa puno većom ulogom.
Na njegovu žalost, ne zna odabrati osobe za surađivanje pa mu zato novinarska karijera neće dugo trajati.
Kada živiš od takvog posla moraš biti u stanju otkriti čak i tko s kime odlazi u krevet, ili barem imati nekoga tko će to moći obaviti umjesto tebe.
Hatwellov doušnik Staklenooki je zadužen za takve stvari, ali on je zakazao po pitanju informacija iz Hoganovog intimnog života i nije ih mogao prenijeti svome poslodavcu.
Staklenooki se jako dobro uklapa u gradsku četvrt kao što je Patch, izgleda kao malo bolji klošar i kada bih morao pogađati na neviđeno prije bih ga svrstao u skupinu negativaca.
Međutim, prava zloba se krije u dušama uglednih, bogatih i moćnih ljudi, a kada dvoje ili više takvih udruži snage onda je gotovo nemoguće izaći neokrznut iz sukoba s njima.
Što se tiče Amande Sinclair, malo pažljivijom analizom nije bilo teško prozreti njezinu dvoličnost, i to odmah prilikom inzistiranja da Poe otkrije identitet čovjeka koji mu je pomogao u istrazi.
Dvojica novinara nisu bila takve sreće da na vrijeme otkriju ružniju stranu lica crne udovice, jedan zbog opijenosti osjećajima a drugi zbog opijenosti alkoholom.
Prvoklasni viski na dohvatu ruke je preveliki mamac i Poe je konačno došao na svoje, samo što je brzo uvidio kako medalja osim one sjajne ima i drugu stranu.
Izvrsno je izvedena njegova noćna mora u kojoj se ponavlja scena sa samog početka u indijanskom selu.
Rastrzani osjećaji dok pada u ponor između likova koji predstavljaju dobro i zlo donose prepoznavanje stvarne opasnosti, ali izlaz iz zamke bi ostao nedokučiv bez potrebne pomoći sa strane.
Ovdje po prvi puta vidimo nešto posebniji odnos između Magičnog Vjetra i Šepavog Konja, kao da su u pitanju otac i sin umjesto 2 čovjeka različite rase.
Upravo je stari vrač bio onaj presudni faktor da njegov učenik ostavi spokoj divljine kako bi iz ponora civilizacije izvukao pomalo naivnog prijatelja.
''Ne čini nas jednim narodom ovo mjesto već duh, ako te duša tjera da kreneš poslušaj je, udaljenost nas neće razdvojiti'' , mudre riječi jednog mudrog čovjeka ne ostavljaju mjesta sumnji.
Kada imaš posla sa beskrupuloznim protivnikom treba zaigrati grubo jer je to često jedini način da mu se suprotstaviš, sviđa mi se kako je Magični Vjetar nožem sredio onog domoroca na brodu.
Netko drugi bi ga samo onesvijestio pazeći pri tome da ga ne udari prejako, ovdje nema mjesta takvim nježnostima što svakako podiže ozbiljnost na jedan nivo više.
I zadnji potez na brodu Lady Charity je također izvrstan, zašto trošiti metke kada možeš pustiti da zmija otrovnica izgori u vatri baš kako joj i dolikuje.
Takva scena može ostaviti nekakvu mogućnost povratka, na svu sreću Manfredi ipak nije Burattini pa se to neće dogoditi.
Još jedan protivnik je uništen, ali onaj glavni je pobjegao u Washington skupljati političke poene.
Na kraju je Poe shvatio kako je teško nametnuti istinu i da se rat protiv Hogana ne može voditi na zamišljeni način.
Crtež Ortiza odličan, rekao bih kako ovdje izgleda još malo bolje nego na uvodnoj epizodi pa mu zato dajem maksimalnu ocjenu.
Naslovnica vrlo dobra, a ova iz Libellus izdanja ima čak bolje obojano nebo nego što je slučaj na originalu.

Onaj tko ne pada na trikove definitivno pada od udarca.


Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27097 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 02/10/2018 :  23:40:12  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Usporedba naslovnica Libellus izdanja i originala.


Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page
Page: of 72 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.64 seconds. Snitz Forums 2000