Author |
Topic  |
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 09/01/2014 : 14:34:32
|
quote: Originally posted by Pirgavi Isaac Asimov - Čistac Katastrofa. Em nije ideju razradio kako treba, em likovi postoje samo kao imena - bez karaktera, emocije, ma biločega, em je ideja o vremeplovu toliko ižvakana da mi je muka pri samom spomenu vremeplova.
Meni je priča dobra, smislena i s poantom, budući da smatram da Asimov nije uopće pričao o vremeplovu i putovanju u vrijeme, nego zapravo o izazivanju sudbine i bogova i njihove odmazde, odnosno grčkim terminima hubis i ate, kako pojašnjava na samom početku... Vremeplov je samo sredstvo koje rabi za postizanje poante, isto tako mogao je pisati o babilonskoj kuli i božjoj odmazdi, ili o dizalima koje i spominje u priči; ali on ipak piše SF, a putovanje kroz vrijeme je dobar reprezentativni model. 4/5
quote:
Doris Piserchia - Pravo na smrt, odgođeno
Mislim, simpatična pričica puna znanstvenih rupa. Vidi se da je Doris stara škola. U svakom slučaju, zabavno.
U pravu si, vrlo zabavno (na momente), ali puno "debilnih" postavki svijeta kojeg Doris kreira a koje mi izjedaju mozak... ;) Malo mi je preozbiljan ton za crnohumornu priču, a opet nedefinirano za satiru. Zabranjeno kremiranje mrtvaca nego stavljanje na otvoreni display ako se probude iz mrtvih da mogu otići, puneći im tijelo tekućinom protiv raspadanja i ostavljajući ih gole da se lakše uoče u gomili kad pobjegnu?! U tijela im se stavljaju motorići odnosno nekakvi umjetni dijelovi/prostetika za koje se onda nakon smrti nitko ne potrudi izvaditi, niti zna kako da ih se izvadi, a rade im probleme? Pa koja to civilizacija ima napredno stanje kreiranja i stavljanja takve prostetike, a onda nema pojma kako to rastaviti ili nedajbože kirurški odstraniti budući da su ovi ipak mrtva tijela? Ovo kao da je pisala žena za koju je kvantna fizika promijeniti žarulju... (Šala;) Kao da Doris tu rabi postavku da i mi koristimo puno elektroničkih uređaja koje znamo samo koristiti, a ne znamo ih ni popraviti ni konstruirati. ALI, opet, zato imamo majstore koji to mogu! A možda je ovo neka neobična vrsta satire društva tog doba koja mi je promakla tijekom čitanja. I plus za twist na kraju! 2-3/5
P.S. Vidim sad da u njezinoj biografiji i piše da su njezine uratke okarakterizirali kao "darkly comic", što bi uostalom i opisalo ton ove priče.
Replayao sam na post od pirgavog jer mi se u međuvremenu ubacio mladjo... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - DeeCay on 09/01/2014 14:45:14 |
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 09/01/2014 : 16:59:50
|
quote: Originally posted by DeeCay
Fredric Brown – Pismo Feniksu (na #19 zvao se Frederic, možda je to isti čovjek, što vjerujem perma stilu pisanja)
Fredric Brown je napisao nekoliko priča kao Frederic Brown.
|
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts
Posted - 09/01/2014 : 17:26:15
|
Isaac Asimov - Čistač
Asimov i Ellison su dobili od urednika Infinity SF časopisa izazov mogu li napisati priču s naslovom "Blank". Asimov je napisao ovu, vrlo lošu priču. Mogu razumjeti Asimova, njemu je to vjerojatno bilo zabavno, ali ne mogu razumjeti odluku urednika Siriusa da objavi tu priču u svom časopisu.
William Tenn - Zločin po kazni
Tenn je krenuo od zanimljive premise koju ju je solidno razradio. Slažem se s Mlađom da je kraj mogao biti bolji. Spominjanje dalekih planeta u priči je potpuno suvišno (Sibir i Vražji otok bi isto poslužili) i vjerojatno je bilo potrebno u to vrijeme, kako bi neki SF časopis objavio priču. Ostvarenje ideje zločina po kazni bi zahtjevalo zaista radikalno drugačije društvo od našeg društva i iz današnje perspektive je puno više SF nego svemirska putovanja. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 09/01/2014 : 18:06:55
|
Bravo Ernie što si se pridružio! Konačno možemo raspraviti više nas o više istih stvari odjednom.... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Member since 29/12/2010 |
Posted - 09/01/2014 : 18:45:11
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
Isaac Asimov - Čistač
Asimov i Ellison su dobili od urednika Infinity SF časopisa izazov mogu li napisati priču s naslovom "Blank". Asimov je napisao ovu, vrlo lošu priču. Mogu razumjeti Asimova, njemu je to vjerojatno bilo zabavno, ali ne mogu razumjeti odluku urednika Siriusa da objavi tu priču u svom časopisu.
I meni je drago da si se pridružio, a još draže što je sad jasno da Dee nema pojma što se tiče Asimova, al baš ono nema pojma :)) |
The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 10/01/2014 : 00:19:58
|
quote: Originally posted by Pirgavi I meni je drago da si se pridružio, a još draže što je sad jasno da Dee nema pojma što se tiče Asimova, al baš ono nema pojma :))
Nemoj osporavati moj status vodećeg autoriteta za Asimova... ;) šala; naravno, puno ovih kratkih priča nisam pročitao, a bome ni malo više od pola ciklusa Fondacije. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
panzer
Advanced Member

12790 Posts
Member since 18/05/2005 |
|
panzer
Advanced Member

12790 Posts
Posted - 10/01/2014 : 14:17:22
|

Još jedan krimič sa Jackom Reacherom u glavnoj ulozi. Što vuče naprijed su ubica i njegove tajne: kako uđe kroz glavna vrata, a da to nitko ne primjeti; zašto tjela leže u kadama, punima zelene boje; kako to, da na tijelima nema traga nasilja, premda su sve žrtve radile u vojsci i bile su dovoljno jake, da bi se mogle suprostaviti ubici, i kako to da patolozi ne mogu ugotoviti, kako su žrtve uopšte umrle?
Pitate me, zašto je ubica ubio sve te žene?
Pročitajte ABC ubojstva od Agathe Christie i znat čete odgovor.  |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 10/01/2014 14:25:34 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 10/01/2014 : 23:05:10
|
Fredric Brown – Pismo Feniksu (na #19 zvao se Frederic, možda je to isti čovjek, što vjerujem perma stilu pisanja)
Je li to onaj isti Frederic Brown čiji je krimi-horor Krik strave objavljen u Tragu br. 195?
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts
Posted - 10/01/2014 : 23:44:35
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Je li to onaj isti Frederic Brown čiji je krimi-horor Krik strave objavljen u Tragu br. 195?
Fredric Brown je poznatiji po kriminalističkim romanima nego po SF-u (dobio je i Edgara). Krik strave je njegov roman. |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 10/01/2014 : 23:44:57
|

Ovih dana čitam svog prvog Childa, ujedno i prvog objavljenog od Znanja, roman Jedan hitac s Jackom Reacherom koji me dosad dosta razočarao. Junak je dovoljno zanimljiv osobenjak, izuzetno oštrouman i sposoban bivši vojnik a sad istražitelj koji stiže u mali grad u Indiani. U njemu je njegov stari znanac James Barr, nekadašnji vojni snajperist koji je u vrijeme Pustinjske oluje u Iraku malo prolupao i ubio četvoricu Amerikanaca. Četrnaest godina poslije jednog jesenjeg petka popodne hicima u glavu poskida petoro ljudi koji u centru grada na kraju radnog vremena izlaze iz zgrade vojnog odsjeka, no pritom ostavi toliko tragova da već za 6 sati bude otkriven i uhićen. Kad ga šef gradske policije Emerson počne ispitivati, sve što on kaže je "pozovite Jacka Reachera". No do njega je nemoguće doći jer nema ne samo mobitel, o mail-adresi da i ne govorimo, nego nema ni pravu adresu jer već više od desetljeća živi po hotelima bez apsolutno ikakve imovine, bez bankovnog računa i samo s onom odjećom koju ima na sebi. Kad ipak stigne do Barra, jer je na drugom kraju Amerike njegovu fotku vidio na TV-u, Reacher dozna da je ovaj napadnut i gotovo smrtno prebijen u zatvoru, zbog čega je dobio amneziju te se ne sjeća ni što je niti zbog čega napravio. Dakako, to je tek početak slučaja koji se na otprilike 2/3 romana ne čini ni složenim ni osobito zanimljivim, pa ako u završnici ne uslijedi kakav iznenađujući obrat osjećat ću se prevarenim. Stil pisanja dosta slab s hrpom ponavlja istih rečenica, osobito "Reacher nije rekao ništa", mnoštvo nepotrebno detaljnih opisa svega i svačega, od interijera uredskih prostorija do gotovo svake travke na auto-putu i oko njega, dijalozi suhi i mehanički, psihološko profiliranje likova nikakvo - doslovce nepostojeće iako je nasušno potrebno i očekivano - a likovi vrlo klišeizirani (ambiciozan tužitelj, Barrova izgubljena sestra, seksi generalica Madeleine Hutton koja odmah s vrata Reacheru skače u krevet...), i sve u tom stilu. Sve u svemu šund, nažalost nimalo paklen nego tek eksploatacijska proza u pisanju koje je autor vjerojatno bio plaćen po broju riječi, pa ih je odlučio gomilati i gomilati. Listajući još par Childovih knjiga koje mi čekaju na čitanje, vidim da su neke pisane u ich-formi a neke u trećem licu, pa se nadam da će one prve biti znatno bolje. Inače preferiram prozu u ich-formi, a za ovo recimo da se prvi mačići u vodu bacaju.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
Edited by - Johnny Difool on 10/01/2014 23:46:33 |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 10/01/2014 : 23:48:47
|
Fredric Brown je poznatiji po kriminalističkim romanima nego po SF-u (dobio je i Edgara). Krik strave je njegov roman.
To sam i mislio, hvala! Inače, Krik strave mi je ostao u jako dobrom sjećanju, toliko da sam na njega pomislio čim sam pročitao Frederic Brown.
|
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts
Posted - 11/01/2014 : 00:18:59
|
Brown je bio cijenjen pisac i od čitalaca i od kolega. Sirius mu je objavio dosta priča, među njima i priču Borilište (Arena) koja je bila predložak za jednu epizodu Star Treka. |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
|
panzer
Advanced Member

12790 Posts
Posted - 13/01/2014 : 11:36:50
|
Nešto novo (i vrlo popularno) za sve ljubitelje Hunter Games: en.wikipedia.org/wiki/Divergent_(novel) en.wikipedia.org/wiki/Insurgent_(novel) en.wikipedia.org/wiki/Allegiant_(novel)
A dolazi i film: http://www.imdb.com/title/tt1840309/ |
Edited by - panzer on 13/01/2014 11:37:22 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 13/01/2014 : 14:57:39
|
Ne mogu odoljeti da ovo ne postam i ovdje, na najprikladnijem topicu. Tužni podaci da postajemo manjina... http://www.novilist.hr/Kultura/Ostalo/Uzivanje-u-knjigama-postaje-aktivnost-manjine
Ja sam to znao otprije... Mi stripaši smo već odavno vrsta koja odumire, s tendencijom pada; a bome ni knjigočitačima ne cvjetaju ruže. Knjiga je prespor medij, crno-bijeli i monoton, ne može se nadmetati s naprednim vizualijama i interaktivnošću koje nude razne elektroničke naprave/igrice i slično. Knjiga je još 2D, a Cinestar nudi 4D!
|
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Member since 29/12/2010 |
Posted - 13/01/2014 : 15:22:04
|
quote: Originally posted by DeeCay Ja sam to znao otprije... Mi stripaši smo već odavno vrsta koja odumire, s tendencijom pada; a bome ni knjigočitačima ne cvjetaju ruže. Knjiga je prespor medij, crno-bijeli i monoton, ne može se nadmetati s naprednim vizualijama i interaktivnošću koje nude razne elektroničke naprave/igrice i slično. Knjiga je još 2D, a Cinestar nudi 4D!
Knjiga je 2D ako nemamo mašte, u protivnom je u Rimannovim n-prostorima s bezbroj dimenzija; nadalje, da nema knjiga ne bi bilo ni Cinestara0 - baš prije neki mjesec sam iščeprkao podatak da je 70% filmova (holivudskih i baš onih koji se prikazuju u Cinestaru)ekranizacija knjiga. Tako da...Malo su se zajebali :) |
The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian. |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 14/01/2014 : 09:15:08
|
quote: Originally posted by Johnny Difool Ovih dana čitam svog prvog Childa, ujedno i prvog objavljenog od Znanja, roman Jedan hitac s Jackom Reacherom koji me dosad dosta razočarao.
Ja sam namjeravao krenuti s Childom (jack Reacher), a možda i s James Pattersonom (Alex Cross), ali sam nakon odgledanih filmova o jednom i drugom parcijalno odustao. Više su ti neke akcijske kombinacije s klišejiziranim likovima; s malo detektivskog duha u sebi. A i ima ih po 100 nastavaka od svakog.
Zato se rađe držim ovih Skandinavaca, nekako mi je svježiji pristup svemu, a i likovi i situacije su mi nekako drugačiji i zanimljiviji. |
 |
|
panzer
Advanced Member

12790 Posts
Posted - 14/01/2014 : 10:02:50
|

Opet dva ženska krimiča, jedan o mladoj dami, koja sa mužem pokušava pronači ubojicu na poćetku 20. stolječa, a drugi je o mladoj djevojki, koja je morala sa svojom familijom bježati pred nepoznatom prijetnjom. Sve dok jednog dana nije otvorila novine i pročitala, kako su pronašli leševe šestero djevojčica, a jedna od njih je ona ... Ako bi moral uspoređivati ove dve knjige, rekao bi ovako: ova prva je kao plivanje u sirupu (ako ste gledali Mythbusters, znate kako to izgleda) - trošiš puno energije, da dođeš do kraja. Korektno napisana, ali jednostavno ne vuče naprijed (da sam žena, možda se sa time ne bi složio) ... Ova druga isto je plivanje po sirupu kao i prva. Stereotipni likovi, a i autorica je vrlo komplicirala pokušavajuči napraviti vjerodostojnu priču. Ali je, za razliku od prve, priča vrlo dobra i vuče vas naprijed po sirupu ko motorni čamac, tako da do kraja dođete samo malo umorni, rekao bi čak gotovo sviježi, tako da se možete bez ikakvih problema baciti na slijedeču knjigu. |
Edited by - panzer on 14/01/2014 10:12:06 |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 14/01/2014 : 17:29:13
|
quote: Originally posted by Johnny Difool Ovih dana čitam svog prvog Childa, ujedno i prvog objavljenog od Znanja, roman Jedan hitac s Jackom Reacherom koji me dosad dosta razočarao.
Ja sam namjeravao krenuti s Childom (jack Reacher), a možda i s James Pattersonom (Alex Cross), ali sam nakon odgledanih filmova o jednom i drugom parcijalno odustao. Više su ti neke akcijske kombinacije s klišejiziranim likovima; s malo detektivskog duha u sebi. A i ima ih po 100 nastavaka od svakog.
Zato se rađe držim ovih Skandinavaca, nekako mi je svježiji pristup svemu, a i likovi i situacije su mi nekako drugačiji i zanimljiviji.
Sasvim se slažem, ne da mi se ni završiti ovaj Childov roman a sumnjam da ću skoro opet neki početi. Čitao sam jedan Pattersonov roman, bez Crossa i bez Ženskog kluba za ubojstva, i bio je žestoki page turner s cliffhangerima na svake 2-3 stranice, ali isto tako sasvim klišeiziran i nategnut. Čekaju me njegove Prve žertve i druga prilika, ali ni tu mi se ne žuri. Ali zato se brusim na Raskol i još par romana C.J. Samsona o Matthewu Sheldrakeu, engleskom detektivu na dvoru Henrika VIII. Izgleda itekako obećavajuće.
|
 |
|
Topic  |
|