Author |
Topic |
panzer
Advanced Member
12627 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 09/07/2015 : 10:07:24
|
Dobra, ali ima samo primjere iz SAD ...
Treba autoru čestitati na pokušaju, da bi cijelu povijest čovječanstva strpao u jednu knjigu ... Ali nemojte sve njegove riječi uzeti za suho zlato ...
Evo još jednog novog autora skandinavskih krimiča. Kao da dandanas svatko, tko ima pet minuta vremena, piše skandinavske krimiče. Još u sedamdesetim godinama prijašnjeg stolječa netko ukrade malog Kristofferja. Više od 40 godina poslije nestane i njegov sada več odrasli brat Joel. Njegova žena zamoli njegovog starog prijatelja (heroinskog ovisnika), neka ga pronađe ...
Nešto novo za ljubitelje žanra za na plažu ...
"Kad če biti kraj rata i ako se izvučemo, moramo to ispričati, nas obojica. Ja o tome, šta su nacisti učinili Židovima i Poljacima, a ti, šta su učinili tebi."
Knjiga prati život malog Maxa, jednog od djece iz projekta Lebensborn (projekt za osnivanje čiste arijske rase). Več u materinom trbuhu on navija za Hitlera, njegova prva riječ je Heil Hitler!, dok je njegov prvi posao pomoč kod ugrabljivanju poljskih dječaka sa plavim očima i svijetlom kosom. No, tada se susretne sa dječakom Lukasom, koji mu napokon kaže istinu ...
Nacizam, pračen kroz oči djeteta. Preporučujem. |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 09/07/2015 10:11:07 |
|
|
ordell
Senior Member
Slovenia
1901 Posts
Member since 20/08/2006 |
Posted - 10/07/2015 : 22:57:43
|
Jel neko čitao Varleyevu trilogiju Gaea? Titan, Čarobnica i Demon? Imam komplet pa da vidim dal da potrošim odmor na to:) |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19703 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 14/07/2015 : 20:11:11
|
Jako duhovito i zanimljivo štivo. Mislim da može biti poučno i najfetivijim Splićanima. Evo nekih, meni zanimljivijih, dijelova:
BETTIZE TOVAR - plemenita beštija u vlasništvu ugledne gradske obitelji koja je imala prvu cementaru u Dalmaciji. Rečeni magarac doživio je duboku starost i postao tako etalonom uz pomoć kojeg Splićani mjere nečiju dob. Drugdje bi se za neku osobu kazalo da je zašla u jesen života, a ovdje se veli da je star ka Bettize tovar. Pritom je savršeno svejedno je li dotični starac biskup ili škovacin. Magarac ostaje magarac.
KERUM - vrsta elementarne nepogode. Kao što primitivna plemena znaju različitim obredima prizivati spasonosnu kišu, tako je i većina punoljetnih Splićana 2009. na lokalnim izborima prizvala Željka Keruma kao gradonačelnika. Najuspješniji trgovac u gradu tako je postao najgori poteštat u povijesti.
ZEC - 1) nadimak -> Gorana IVANIŠEVIĆA 2) lik iz omražene krilatice Pusti zeca, ubij Vlaja! Zacijelo se nikada s pouzdanjem neće moći ustanoviti je li fraza nastala kao autentični iskaz brutalne netrpeljivosti koljenaša prema doseljenicima iz Zagore ili se, pak, radi o lukavome vlaškom spinu kojim se htjelo kompromitirati -> FETIVE. Kako god bilo, ciničniji dio lokalne javnosti veli da se radi o formuli koja sažima smisao uskrsnih užanci među starim Splićanima. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
panzer
Advanced Member
12627 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 15/07/2015 : 11:25:27
|
Tinejdžeru na glavu padne iPhone i on pade u komu. Kad se probudi, sazan da su se dijelovi iPhona povezali sa njegovih mozgom pa je tako on dobio nadljudske sposobnosti (nemojte se smijati - zar je to, da te ugrizne pauk i ti postaneš Spiderman, nešto bolje ?).
Knjiga, više namijenjena tinejdžerima, ali koja neče smetati ni starijima ... |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7279 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 21/07/2015 : 12:50:43
|
Europom u 30 knjiga
Postaja šesta: Rumunjska
Teodozije Mali – Razvan Radulescu (preveli Adrian Oproiu i Ana Brnardić Oproiu)
Najneobičniji detalj u fantastičnom kraljevstvu Teodozija Malog je ime njegova glavnog grada - Bukurešt. Iz toga nije teško zaključiti da cijelo kraljevstvo, razne podjele među njegovim stanovništvom, kao i borbe za vlast koje se u njemu odvijaju, trebali čitati kao Rumunjska jučer, danas, a možda i sutra. Problem je što da bi se bolje shvatile poveznice s Rumunjskom trebalo bi dobro poznavati povijesnu i sadašnju tamošnju situaciju, što kod mene nažalost nije slučaj. Lišenom mogućnosti dublje interpretacije i povlačenja paralela sa stvarnošću, ostalo mi je samo da čitam Radulescuov roman kao fantastičnu priču i kao takav je dovoljno zabavan, iako me nije i oduševio. Pisan jednostavnim jezikom i najvećim dijelom potpuno jasan, roman ima i eksperimentalne trenutke poput onih u kojima likovi na piščevom kompjuteru otvaraju datoteke s narednim poglavljima. Vrlo je to zanimljivo, iako nije baš pretjerano jasno čemu točno služi. Upravo to pitanje svrhe nametalo mi se kroz čitav roman i (vjerujem zbog već spomenutog nepoznavanja Rumunjske situacije nekad i sad) nisam mu uspio naći odgovora pa za mene "Teodozije Mali" ostaje zabavan ali ne i baš previše značajan roman.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 22/07/2015 : 01:00:28
|
Meni je Razvan Radulescu izuzetno zanimljiv kao (su)scenarist sjajnih filmova "Riba i lova" ("Marfa si banii"), "Smrt gospodina Lazarescua", "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana" i "Poza djeteta", možda i najboljih naslova rumunjskog novog vala. U tim su filmovima rumunjska sadašnjost i (socijalistička) prošlost izuzetno sugestivno prikazane vrlo mračnima, pesimističnima i mizantropskima. Ali me prema onome što sam dosad pročitao o "Teodoziju Malom", pa i prema ovom tvom prikazu, kao pisac baš i ne privlači.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7279 Posts
Posted - 22/07/2015 : 08:08:18
|
Od njegovih (su)scenarističkih uradaka gledao sam samo "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana" i fantastičan mi je. Kao što si naveo, vrlo je mračan i odiše surovošću i beznađem života, ali bez ikakvog pretjerivanja i melodrame, sve djeluje realistično. U "Teodoziju" pak nema ni traga mračnom i pesimističnom. Što god da se događa u tekstu je uvijek prisutan jedan pomalo humorističan ton. Lako moguće da je Radulescuu odlučio potražiti odmor od tmurnih scenarija u vedrom romanu, samo ne znam baš da li mu je to bila pametna odluka. Čini mi se da ću i ja odustati od Radulescua kao pisca i radije se vratiti filmovima koji već predugo čekaju na svoj red.
|
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7279 Posts
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7279 Posts
Posted - 25/07/2015 : 12:33:47
|
U današnjem zapadnom društvu snovima se u bilo kakvim ozbiljnijim razmatranjima pruža gotovo nikakva pozornost, što se čitajući ovu knjigu pokazuje kao velika greška. U knjizi autorica objedinjuje, analizira i razvrstava snove običnih ljudi, priče o kojima je prikupljala u Njemačkoj od Hitlerova dolaska na vlast pa do kraja tridesetih godina 20. stoljeća. Gotovo je nevjerojatno u kojoj mjeri neki od snova predviđaju buduće (tada nezamislive) strahote, a podjednako je zanimljivo i vidjeti kako se kod nekih ljudi putem snova manifestira želja za pripadnošću koja je normalne ljude pretvorila u pripadnike nacističkog režima. Uz spomenute ima još različitih tipova snova koje Beradt raspoređuje po poglavljima. Vrijednost knjige nose sami snovi i autoričine bilješke o sanjačima, dok se analize i komentari, iako donekle zanimljivi, uglavnom bave očitim. U svakom slučaju, u pitanju je vrijedan dokument vremena i podsjetnik da trebamo pridavati pozornost upozorenjima bez obzira iz kojeg izvora dolaze.
|
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7279 Posts
Posted - 02/08/2015 : 13:25:14
|
Gazdanov je bio jedan od brojnih Rusa koji je nakon građanskog rata završio u Parizu. Nakon studiranja na Sorboni i raznih kratkotrajnih poslova, počeo je raditi kao noćni taksist, posao koji je radio slijedećih dvadesetak godina. "Noćni putevi" su prikaz tog perioda sa svim stanovnicima noćnog svijeta koje i očekujemo: prostitutkama, svodnicima, bogatim klijentima, alkoholičarima, beskućnicima, propalim ljudima i onima koji nikad nisu ni poznavali ništa osim dna, ali su i mnogo više. Gazdanovo gotovo neprirodno izdvajanje iz objektivne stvarnosti i promatranje događaja kao da se nižu u nekom paralelnom svijetu, spojeno s pitanjima koja ga muče i njegovim filozofskim pristupom istima, čini ovo nesvakidašnje djelo posebno zanimljivim te pruža dodatnu slojevitost slikama iz noćnog života. A stil kojim slika toliko puta viđene no istovremeno jedinstvene melankolične slike i način na koji ih veže, prelazeći iz jedne u drugu tako lako i prirodno da ni ne posumnjamo u postojanje dana između dviju noći, pružaju fantastično čitalačko iskustvo. U kojem god vas smjeru odveli, isplati se otisnuti na putovanje "Noćnim putevima".
|
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 03/08/2015 : 12:13:43
|
braćo i sve ste moje koja je vrijednost 4. nastavak rame u izdanju polarisa... 1993. 500 tiraž :D
znal iko?
|
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
vope
Senior Member
Montenegro
2967 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 04/08/2015 : 11:04:26
|
quote: Originally posted by zeljko
braćo i sve ste moje koja je vrijednost 4. nastavak rame u izdanju polarisa... 1993. 500 tiraž :D
znal iko?
Platio sam je 30e prije godinu- dvije, vrlo rijetka knjiga. Mislim da je to maksimum koji mozes da dobijes za nju. |
... |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 14/08/2015 : 19:21:13
|
"Vlada ovog svijeta stavila je prošlost izvan zakona kako bi stekla tehnološku moć i intelektualnu slobodu. Ovoj vladi koja je izjavila kako će se osloboditi tradicije, običaja i povijesti, svi su stari običaji, načini, postupci, zamisli i štovanja bili izvori pošasti, trule lešine koje treba zakopati ili spaliti. Zapise koji su ih sačuvali trebalo je izbrisati."
Izdvojio sam ovaj pasus kako bih što jezgrovitije sročio temu romana, i to iz usta same autorice, budući da vrlo zorno govori o uređenju dotične civilizacije. Ovo je priča o Aki, svijetu koji je napustio, potisnuo i izbrisao cjelokupnu svoju povijest i kulturu kako bi se svojim novim korporativnim uređenjem što više priklonio naprednim hainskim civilizacijama koje su otkrile njihov svijet. Sutty, mlada Promatračica Ekumene, dobiva zadatak istražiti u zabačenom dijelu svijeta Ake ostatke ostataka nekadašnjeg vjerovanja, kulture i književnosti.
Za razliku od nekadašnjeg unističkog teokratskog uređenja Terre (iliti Zemlje), Aka je svijet u kojem vladaju obrnuti zakoni. Tehnologija i proizvođač-potrošač korporativna filozofija unificirali su i državno uređenje i sustav vjerovanja, stavljajući izvan zakona pisanu riječ i Pričanje – osnovni kulturalni element ovog svijeta koji objedinjuje i duhovno i materijalno u jednu jedinu istinu s bezbroj lica. Vjera bez Boga, svetih knjiga, bez opipljivih oltara; i uobličena u Pričanje, usmjerena ne na vječnost ili zagrobni život već na sadašnjost. Općenito opresivna klima svijeta, podsjeća na Kinu iz doba komunističkog režima, dok je maleni gradić u sjeni planine Silong, Okzat-Ozkat, prava mala oaza filozofije života skrivena ispod jednoličnog uniformnog sloja pod nadzorom uskogrudnih Monitora.
Pričanje je ujedno i 8. dio tzv. Hainskog ciklusa naše drage spisateljice Ursule K. Le Guin, roman koji je nastao 26 godina nakon posljednjeg romana iz tog ciklusa. Kako mi je ovo prvi Guiničin roman, ne mogu vjerodostojno uspoređivati ostatak njezinog opusa, pa čak niti ostatak njezinog Hainskog ciklusa. Priča je ispričana kroz Suttyjino istraživanje akiške kulture, i pokušaju uspoređivanja nekadašnjeg teokratskog terranskog društva koje je zastranilo i akiško koje je također zastranilo, ali u drugom smjeru. Lako se mogu povući paralele s kineskim opresivnim sustavom u vrijeme komunizma, kad se pokušavao suzbiti stari religijski sustav i običaji. Kao i taoističkim principima i religijom koji su također bili potiskivani i proganjani tijekom tog vremena.
|
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19703 Posts
Posted - 15/08/2015 : 19:22:02
|
Odlično Tomićevo djelo, iako ponešto slabije i manje duhovito od Čuda u Poskokovoj Dragi. Radnja teče vrlo dobro, ali još više mi se sviđa koncepcija likova. Prije svega oficira Imre Nađa, a onda i samog Siniše, Ljube Vrapča, Hasana Šišmiša, Vladike, Esada itd. No najduhovitiji lik je ipak Ljuba. Genijalan je dio kad je predložio oficiru da se u karauli igra ping pong u skidanje. Upalo mi je u oko kako Siniša ponekad govori prirodno - splitskim narječjem, a u nekoliko navrata je govorio i standardnim hrvatskim. Ipak, najdraža scena mi je ona u kojoj neki milicajac ili nešto slično pita Ljubu, kad je čuo da je iz Beograda, poznaje li Dragana iz Beograda. Kad mu je ovaj odgovorio da u Beogradu ima preko milijun ljudi ovaj mu je odvratio da ovoga svi znaju i počep ga opisivati. U svakom slučaju, vrlo dobra knjiga koja se brzo čita i što se duže čita više tjera na čitanje.
EDIT: Ispričavam se na prvelikoj slici, ali ne znam smanjivati. |
|
Edited by - tinton on 15/08/2015 19:23:24 |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19703 Posts
Posted - 15/08/2015 : 19:58:57
|
Zbirka kratkih priča proslavljenog kolumnista Jutarnjeg lista Jurice Pavičića je na mene ostavila raznolike dojmove. S jedne strane su tu priče poput Sestre, Heroja i Četvrtog kralja koje na mene i nisu ostavili neki poseban dojam. S druge strane se nalaze uistinu dobre priče kao na primjer: Da živim još jedan dan, Betlehem i Izvještaj o nesreći. Također su tu Tabernakul i Brod u dvorištu čije su ideje izuzetno zanimljive, ali fali im ono nešto da bi i izvedbe bile toliko zanimljive. Na kraju je tu priča Anđeo čuvar. Rekao bih da se radi o dobroj priči, ali nikako na razini onih izuzetnih koje sam već naveo. Sveukupno, sve priče povezuje defetistički ton i pečat bolne životne stvarnosti. O krajevima da i ne govorim, svaka priča u suštini poručuje da život ide dalje (ne pozitivno, upravo suprotno) i da mi tu ništa ne možemo. Tragične priče nas bacaju na koljenima na kojima ostajemo, a ne dižemo se. U svakom slučaju Pavičić me svojim pisanjem nije oduševio no ipak ima moju laganu naklonost. Brod u dvorištu ne bih preporučio svima, ali bi pojedincima, ovisno o njihovim književnim afinitetima. |
|
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Posted - 15/08/2015 : 21:05:22
|
quote: Originally posted by vope
znal iko?
Platio sam je 30e prije godinu- dvije, vrlo rijetka knjiga. Mislim da je to maksimum koji mozes da dobijes za nju.
nisam vidio ovo ma dobro ja sam je pravo jeftino dobio 8 maraka a knjiga je glupa ko noć tako da sam 3 nastavka rame i GEM prodao za 45 maraka koje dno od nastavaka |
|
|
vope
Senior Member
Montenegro
2967 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 16/08/2015 : 23:48:26
|
Isto rezonujemo. Od cijelog serijala samo prvi dio valja... Ali kolekcionarsku vrijednost knjige ne uslovljava njen kvalitet... |
... |
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2849 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 19/08/2015 : 00:00:55
|
Dee, nisi čitao LeGuin do sada? Lijeva ruka tame, Čovjek praznih šaka, Svijet se kaže šuma, saga o Zemljomorju i još nekoliko izvrsnih romana su obavezna lektira. Gotovo da ti zavidim :-) |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Posted - 19/08/2015 : 00:38:30
|
to sam primijetio kod dosta citaca iz hrvatske...ursula bas nesto nije popularna...izgleda da nije prevodjna...a polarisi i kentauri nisu popularna izdanja u hrvatskoj
|
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 19/08/2015 : 01:04:15
|
to sam primijetio kod dosta citaca iz hrvatske...ursula bas nesto nije popularna...izgleda da nije prevodjna...a polarisi i kentauri nisu popularna izdanja u hrvatskoj
? To možda kod mlađe ekipe...starija generacija je odrasla na polarisima i kentaurima |
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 19/08/2015 : 10:08:50
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
Dee, nisi čitao LeGuin do sada? Lijeva ruka tame, Čovjek praznih šaka, Svijet se kaže šuma, saga o Zemljomorju i još nekoliko izvrsnih romana su obavezna lektira. Gotovo da ti zavidim :-)
Morate priznati da Guinica ima malko zahtjevnije romane, ako je sudeći prema Pričanju. I kad sam prije 10-15 godina uzeo u ruke neki od njezinih romana jednostavno mi nije bilo zanimljivo, onda sam više bio za pulp SF i fantasy za razbibrigu. Ukus i očekivanja se mijenjaju s vremenom. Sad već nekoliko godina namjeravam čitati Guinicu, i nedavno sam slučajno naišao na jeftin primjerak Pričanja. I dobro se zabavio, a ovo čak navodno nije ni jedan od boljih Guiničinih romana!
I nemojte suditi hrvatskoj publici prema meni pojedincu, ja sam ipak priča za sebe. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Posted - 19/08/2015 : 11:41:09
|
mladja ekipa sada ima 30+ godina tako da su itekako mjerodavni govorim o forum.hr knjige se citaju na engleskom ali kentaur i polaris su odbojni zbog opreme izhmedju ostalog da ne duzim
|
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 19/08/2015 : 11:47:44
|
mladja ekipa sada ima 30+ godina tako da su itekako mjerodavni govorim o forum.hr knjige se citaju na engleskom ali kentaur i polaris su odbojni zbog opreme izhmedju ostalog da ne duzim
To mogu razumjet
nemam pojma kakva je populacija ne forum.hru, ne zalazim tamo jer me iziritira u sekundi
Ima mi smisla da mlađi (bez obzira bila riječ o 30+ ili nešto mlađima) ne čitaju Polaris/Kentaur, gotovo svi koji čitaju SF u stanju su ga čitat na engleskom, a knjige na engleskom su prilično dostupne ovih dana
Al Le Guinica ima popriličan broj poklonika u hrvatskom fandomu tako da se teško može reć da nije popularna |
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
|
Topic |
|