forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 221

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 09/10/2008 :  16:17:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Ja sam sve pročitao iz knjižnice redom.
Onda sam skopčao da mi se prvih par jako sviđa, pa ide polagano osrednjavanje i zadnjih par knjiga smora.
I tako sam odlučio kupiti prvih 6-7 (jer su bile povoljno, iako to nikada ne radim). Tako da ću još kupiti Cetagandu i Ples zrcala i asta la vista... One ostale ne vjerujem da bih ponovo čitao.
Inače, ima tu dosta rupa, ali popunjavam polako...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/10/2008 :  15:29:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Runemarks – Joanne Harris

Žanr: je naravno fantastika, ja bih još dodao bajka o bogovima (kao npr. ''Gospodar svjetlosti'' od Zelazny-ja ili ''Američki bogovi'' – Neil Gaiman. Iako će malo tko svrstati Rune rame uz rame s dva prijethodno spomenuta djela, Rune ima svoje kvalitete. Istakao bih maštovito osmišljen svijet, zanimljive likove i lakoću čitanja (ponovo za razliku od druga dva djela). A ipak nije u pitanju knjiga za djecu (ne bojte se).
Kratka navlakuša: Naizgled obična mlada djevojka Medi biva uvučena u sukob bogovskih proporcija. 500 je godina prošlo od Ragnaroka, a tajanstveni Jednooki ponovo okuplja svoje snage, adute i saveznike s ciljem da se suprotstavi trenutno vladajućoj sili Gornjeg svijeta. U pitanju je ''Red'' boga Bezimenog čiji fanatični sljedbenici istrebljuju sve što ima veze s magijom i nosi runsko znakovlje. U tome im pomaže sila ''Riječi'' kojoj čak ni stari bogovi ne mogu odoljeti. Neću vam reći kraj (jer nisam još stigao do samog kraja), jedino ću reći da me je lik Lokija oduševio. Bez obzira što ga nitko ne voli (jer je izdao sve redom prošlog Ragnaroka), sigurno će pobrati simpatije čitatelja (kao što je zadobio moje)... Sve u svemu, začin C, jedna lijepa knjiga koju vam preporučujem ako imate iole sklonosti za bajke, gobline, bogove, čudovišta i slične ljepote...
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 14/04/2010 08:59:56
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/10/2008 :  15:35:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Pa nije baš recenzija, ali ovo je bilo brzo...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17301 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 11/10/2008 :  15:37:06  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Samo napred!

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17301 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/10/2008 :  23:19:31  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote

"IT S WHAT I WAS BORN FOR, ISN T IT? IF I DON T GO, WHY AM I ALIVE?"Orson Scott Card: Enderova igra
Hugo andNebula award
Žanr: SF
Izdavač:ZF biblioteka, 2007.
Prijevod:Marko Kajmak


Naslovnica originalnog izdanja ( Toor books, 1985 )

Enderova igra, najpoznatija je knjiga barda sf književnosti, Orsona Scota Carda, te najpoznatija od brojnih nastavaka koji su uslijedili (Speaker for the dead – Govornik mrtvima, Xenocide, Children of the Mind, A war of gifts i Ender in Exil):Knjiga je originalno bila zamišljena kao novela, te je pod istim nazivom izašla 1977. godine u "Analog Science Fiction and Fact".Knjiga je osvojila Huga i Nebulu, a nastavak „Govornik mrtvima“ je postigao isti rezultat godinu dana kasnije, što Carda čini jedinim piscem kojemu je to uspjelo.
Budućnost je postapokaliptična. Ali ne ona vrsta apokalipse na koju smo navikli čitati; ovaj put čovječanstvo nije samo sebe dovelo do ruba istrebljenja – rasa inteligentnih kukaca (koji, onako usput, nevjerojatno potsjećaju na kukce iz „Svemirskih marinaca“), dvaput je uvukla u rat zemljane i zaprijetila potpunim uništenjem. Zemljani se, 80 godina kasnije, odlučuju na treći, preventivni, rat, koji bi konačno trebao staviti točku na „i“ insektoidnoj prijetnji.
Zvuči jednostavno? E, pa nije. Ovo je šturi opis, jedva skelet, oko kojega se plete izvrsna psihološka priča o stvaranju heroja, o pretvaranju jednoga dječaka u vođu, u ikonu, u Čovjeka, stvarnoga i sposobnoga da svojim znanjem, hrabrošću i karizmom dovede zemlji spas i smiraj.
U katatoničnom, traumatično-paranoidnom svijetu živi Andrew „Ender“ Wiggin. Nadimak je dobio od svoje sestre i brata, kao dovršavatelj stvari, ni ne znajući koliko su njihove ideje o bratu proročanske. Kao treće dijete Ender je iznimka od Populacijskih zakona, koji u prenapučenom svijetu dopuštaju samo dvoje djece. Zašto? Enderov brat Peter je sadističko perverzno smeće i to najgore vrste, osoba koja uživa u mučenju i patnjama drugih, a njegova superiorna inteligencija čini ga još više ubojitim oružjem. Enderova sestra također posjeduje superiornu inteligenciju, iako ne kao Peter, s razlikom što je njena dobrota i toplina čine dijametralno suprotnom Peteru. Spoj to dvoje individua, dobre i pravedne osobe, ali i okrutnog sadiste u nuždi, dao bi, prema mišljenju vojnog vrha, savršenog vojnika, odnosno vođu, osobu prijeko potrebnu u budućem preventivnom ratu. I zato vojska željno očekuje treću prinovu u obitelji, nadajući se glavnom zgoditku…

Orson Scott Card

Što se tiče inovacija, u ovoj knjizi ih ne manjka.Evo nekih:
1) Ansible (Absibl) – uređaj koji omogućuje trenutnu potprostornu komunikaciju između šaljitelja i primatelja. U knjizi se navodi i puni naziv: “Filotički Paralaktički Trenutni Komunikator“. U principu ovaj izraz navodim zato što je poprilično raširen i u drugim djelima (prvi put je upotrebljen u dijelu „Rocannon s world“, Ursule K. Le Guin, a koristili su ga i brojni drugi autori poput Vernora Vingea i Dana Simmonsa, ali možda je najpoznatiji termin „subspace radio“, korišten u Star treku.)
2) Dr. Device – oružje za masovno uništenje, koje djeluje po principu kidanja veza između atoma u molekuli. U originalu se zove „The Molecular Disruption Device“, skraćeno M.D. Device, pa otuda i nadimci „Dr. Device“ i „The Little Doctor“
3) Ender sa svojim suborcima igra „on – line“ taktičko – pucačku igru. S obzirom da je knjiga iz 1985. godine, čini mi se da je ovo prvo spominjanje mrežnog igranja igrica uopće.( Sjetimo se, to je vrijeme Commodorca, Spectruma i naganjanja crtica i točkica po ekranu! ).
Lijepa knjiga. Nakon Gibsona, ovo se može učiniti kao slikovnica, ali to je samo površinska varka. Knjiga nije plošna, štoviše ima svoju dubinu i samo je potrebno prodrijeti u nju.
Ugodno čitanje.

P.S. Inače, najavljeni su i grafička novela od strane Marvela, te film, koji je u predprodukciji. Nadamo se…

P.P.S. Mala grafička pošalica:)


COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 16/11/2008 :  09:51:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote


Danas kada je survival horror totalno prožvakan u filmovima, igrama, knjigama, stripovima, može se učiniti da je ova knjiga nešto već viđeno. No, kada je izašla (a i kada sam ja čitao), bila je jedan od začetnika žanra, nešto što ledi krv u žilama. Bez obzira na brojna kloniranja, ova knjiga i danas može reći: Ja sam legenda.
Robert Nevil svako veče biva ispraćen na spavanjem glasnim pozivanjam svojeg susjeda: Izađi Nevile. Izađi da te rastrgnemo. Čitav svijet je zaražen bolešću vampirizma, jedino je Nevil imun i on je posljednji od svoje vrste. Noću se napija, a danju zabija kolce u uspavane vampire. Ono što on ne vidi je činjenica da u svijetu vampira, normalno postaje abnormalno. Većina odlučuje šta je normalno, a to svakako nije čudovište što po cijeli dan hoda uokolo i ubija. Oni ga se boje i oni ga mrze...
U pitanju je obavezna lektira za sve koji vole sf, fantasy, horor i sl. (rame uz rame sa knjigama Zvezdane spore, Solaris, 1984., 2001:Odiseja u svemiru, Dan Trifida, Paklena pomorandža, Enderova igra itd.).
Čim završim ovaj tekst odoh gledati istoimeni film koji je većina ljubitelja knjige popljuvala. Vjerujem da će mi biti interesantno vidjeti šta su sve očevi Holivuda dodali i isjekli u ime komercijale. A vama preporučujem da pročitate knjigu. Možete nabaviti novo i jeftino izdanje Zagrebačke naklade koje je za 39 kn. sasvim ok.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 16/11/2008 09:55:12
Go to Top of Page

beli luk
Average MemberSerbia
795 Posts

Member since 18/06/2006

Posted - 16/11/2008 :  11:05:58  Show Profile Show Extended Profile  Send beli luk a Private Message  Reply with Quote
Odlicna knjiga. Kao sto kaze recenzija na korici Kojotovog izdanja (za mene i dalje najboljeg) "Vrhunac paranoidnog SF-a". OK, vise horor nego SF, ali Metison te ovde stvarno ubaci u zescu paranoju.
Nego OBI, ne vidim Dune u kolekciji. Ako si to kojim slucajem preskocio, obavezno procitaj. Meni je to druga omiljena knjiga svih vremena. Prva je Pekicevo Zlatno Runo.
A posebno mi se svidja vaza-Atlas...

...and they won`t have to burn the books! when no one reads them anyway...
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 16/11/2008 :  12:12:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by beli luk

Odlicna knjiga. Kao sto kaze recenzija na korici Kojotovog izdanja (za mene i dalje najboljeg) "Vrhunac paranoidnog SF-a". OK, vise horor nego SF, ali Metison te ovde stvarno ubaci u zescu paranoju.
Nego OBI, ne vidim Dune u kolekciji. Ako si to kojim slucajem preskocio, obavezno procitaj. Meni je to druga omiljena knjiga svih vremena. Prva je Pekicevo Zlatno Runo.
A posebno mi se svidja vaza-Atlas...


Čitao sam naravno još nekada. Ne bi mi škodilo ponovo. Kupit ću, ali još sam neodlučan koje izdanje. Upravo sam pogledao film "Ja sam legenda". Super mi je film, ali moram reći da osim naslova, nema ničega zajedničkog sa knjigom. Svaki detalj je različit. Nije taj film ni trebalo nazivati tim imenom.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17301 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 16/11/2008 :  13:48:32  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Izvrsna knjiga, koju, na žalost, prati ni približno tako napet i kreativan film. Osobno me najviše zasmetala promjena završnog monologa iz knjige, jer tek on daje onaj završni pečat cjelokupnoj havariji dr. Richarda Nevilla. Čitao sam Kentaurovo izdanje, a sve mi se čini da ću i ovo novo:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17301 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 16/11/2008 :  13:53:42  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Inače, Kentaur je izdao tu izvrsnu apokalističnu tetralogiju koju čine: Ja sam legenda, Snijeg i led, Smrt trave i Dan trifida. Čini mi se da je i Dan trifida doživio (nedavno ) hrvatsko izdanje...

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 16/11/2008 :  15:48:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Inače, Kentaur je izdao tu izvrsnu apokalističnu tetralogiju koju čine: Ja sam legenda, Snijeg i led, Smrt trave i Dan trifida. Čini mi se da je i Dan trifida doživio (nedavno ) hrvatsko izdanje...


Čitao sve. Sjajne knjige I meni se čini da sam vidio Dan trifida (izdavač Izvori).

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 16/11/2008 15:49:07
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 16/11/2008 :  15:51:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Izvrsna knjiga, koju, na žalost, prati ni približno tako napet i kreativan film. Osobno me najviše zasmetala promjena završnog monologa iz knjige, jer tek on daje onaj završni pečat cjelokupnoj havariji dr. Richarda Nevilla. Čitao sam Kentaurovo izdanje, a sve mi se čini da ću i ovo novo:))


Knjigu sam ponovo pročitao neki dan, a film sam pogledao danas tako da mi je još svježe. Meni je film sasvim ok. Zabavan je i napet. Zajedničko sa knjigom ima samo naslov i ime glavnog lika. Sve drugo je promjenjeno. Ako se to prihvati (a ja jesam), film je dobrih sat i pol zabave.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

alen
Advanced MemberCroatia
4620 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 16/11/2008 :  16:05:49  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:
Originally posted by beli luk

Odlicna knjiga. Kao sto kaze recenzija na korici Kojotovog izdanja (za mene i dalje najboljeg) "Vrhunac paranoidnog SF-a". OK, vise horor nego SF, ali Metison te ovde stvarno ubaci u zescu paranoju.
Nego OBI, ne vidim Dune u kolekciji. Ako si to kojim slucajem preskocio, obavezno procitaj. Meni je to druga omiljena knjiga svih vremena. Prva je Pekicevo Zlatno Runo.
A posebno mi se svidja vaza-Atlas...


Čitao sam naravno još nekada. Ne bi mi škodilo ponovo. Kupit ću, ali još sam neodlučan koje izdanje. Upravo sam pogledao film "Ja sam legenda". Super mi je film, ali moram reći da osim naslova, nema ničega zajedničkog sa knjigom. Svaki detalj je različit. Nije taj film ni trebalo nazivati tim imenom.


Imas zato prvu verziju s Vincentom Priceom koja relativno vjerno prati knjigu, pa onu drugu Omega man s Charltonom Hastonom koja je vec slobodnija. Ova treca sa Smithom je prilicno besmislena.

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17301 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 16/11/2008 :  22:10:52  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:
Originally posted by mladjo

Izvrsna knjiga, koju, na žalost, prati ni približno tako napet i kreativan film. Osobno me najviše zasmetala promjena završnog monologa iz knjige, jer tek on daje onaj završni pečat cjelokupnoj havariji dr. Richarda Nevilla. Čitao sam Kentaurovo izdanje, a sve mi se čini da ću i ovo novo:))


Knjigu sam ponovo pročitao neki dan, a film sam pogledao danas tako da mi je još svježe. Meni je film sasvim ok. Zabavan je i napet. Zajedničko sa knjigom ima samo naslov i ime glavnog lika. Sve drugo je promjenjeno. Ako se to prihvati (a ja jesam), film je dobrih sat i pol zabave.Ma film je gledljiv, svakako, samo u usporedbi s knjigom...

Eh, inače, dohvatih se opet malo Bujoldice. Da, imaš pravo, od "Pripravnika ..." do "Braće po oružju je jebenica, "Pamćenje" i "Ples zrcala su za trećinu duži nego što bi trebali biti, "Komarr" je izvrstan, "Građanska dužnost" je isto kao i "Barrayar" dozlaboga razvučen, a "Krhotine časti" su ok.Uglavnom, glavni problem nekih knjiga je razvučenost. Kad bi bila neka skraćena verzija - nitko sretniji od mene

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Herr BIG BAD WOLF
Junior MemberCroatia
332 Posts

Member since 27/04/2007

Posted - 17/11/2008 :  02:02:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Herr BIG BAD WOLF a Private Message  Reply with Quote
Ja sam legenda je zbilja vrhunski atmosferična knjiga. (čitajući baš Mathesonovu knjigu, George Romero je krajem 60.-ih stvorio koncept modernog zombija za potrebe svog filma "Noć živih mrtvaca")

Epizoda sa psom je prekrasna.
"Judo plesacu!"
Go to Top of Page

vope
Senior MemberMontenegro
2905 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 17/11/2008 :  12:33:04  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Osobno me najviše zasmetala promjena završnog monologa iz knjige, jer tek on daje onaj završni pečat cjelokupnoj havariji dr. Richarda Nevilla.Upravo zbog toga mi je film los, otisao je u smjeru totalno komercijalizovanog kraja bez poente. Po meni je mnogo bolje uradjena druga verzija filma "The omega man" sa Hestonom iz sedamdeset i neke.

Inace knjiga je odlicna.

...

Edited by - vope on 17/11/2008 12:36:07
Go to Top of Page

vope
Senior MemberMontenegro
2905 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 17/11/2008 :  21:17:48  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Mladjoni mogao bi da udaris po Budjolici i da das recenziju oko Vorkosigana jer si procitao cio serijal, cisto da bacis par teasera prije nego krenem da to citam. Jebote ceka me cio komplet za citanje kad se vratim u CG, kako se ono kaze? JEBENICA!!!!!!!!

...
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17301 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/11/2008 :  01:37:38  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote


Nova recenzija, made by VOPE

Copy/paste sa drugog topica
Walter M. Miller, Jr. - "A canticle for Leibowitz"

Prije svega - KAKVA SJAJNA KNJIGA!!!

Ovo je knjiga koja ce vas sokirati (u najmanju ruku) i pocerati vas bicem da razmislite o nekim globalnim stvarima.
Knjiga govori o beznadeznosti covjecanstva koje prolazi pakao ciklicne istorije a tu su i dotaknuta neka vjecna pitanja oko kojih se lome koplja ljudskog shvatanja odredjenih stvari.

Da budem posten, recenziju ove knjige bi trebao uraditi neko "potkovaniji" od mene, vjerovatno cu ispustiti neke suptilne stvari, ali Zagora mi, dacu sve od sebe.

Knjiga je podijeljena u tri dijela:
- fiat homo (neka bude covjek)
- fiat lux (neka bude svjtlost)
- fiat voluntas tua (neka bude volja Njegova)

U prvom dijelu, koji je smjesten u ne tako blisku buducnost - nekih 600 godina od naseg sada, opisano je ono sto je ostalo od covjecanstva nakon nuklearnog holokausta zvanog "The Fire Deluge". Radnja je smjestena u podrucje juga SAD-a, gdje se nalazi mali manastir Leibowitzovog reda, oko koga se vrti cijela prica u knjizi. Osnivac reda, Leibowitz je nakon nuklearne propasti i procesa zvanog "Simplification" (mracno vrijeme kada je prezivjela rulja unistila skoro sve knjige i naucne radove i likvidirala skoro sve naucnike i slicne njima) krisom osnovao pokret u okviru crkve kako bi se pronasle preostale knjige i sacuvale za svjetliju buducnost. Sve je to opisano i sacuvano u dokumentu-knjizi "Memorabilia" koja se cuva u najzasticenijem kutku Leibowitzevog reda.
Igrom slucaja mladi iskusenik otkriva ostatke bunkera u kojima nalazi dokaze da je upravo Leibovitz boravio tu i jos mnostvo naucnih artefakata iz proslosti i to je iskra koja je zapalila novu renesansu covjecanstva koje je u samom startu opet nesvjesno krenulo putem samounistenja. Interesantno je da je tom otkricu kumovao tajanstveni pustinjak koji se provlaci kroz cijelu knjigu i oko njegovog identiteta bi se moglo fino polemisati (sam Leibowitz, Isus ili Lazar...)

Drugi dio pocinje 600 godina posle prvog, ljudi su vec dostigli ili bolje receno ponovo naucili mali dio onoga sto je postojalo vec hiljadu i kusur godina. Tu se izdvaja mladi svestenik-naucnik koji dolazi u Leibowitzev manastir u potrazi za podacima i novim materijalima koji ce ubrzati napredak covjecanstva. U medjuvremenu u samom manastiru jedan svestenik entuzijasta uspijeva da napravi mali generator elektricne energije i doceka uvazenog gosta sa prvom elektricnom sijalicom posle 1200 godina (i bi svetlost!). Naravno, neizbjezna je verbalna borba izmedju svestenika i svestenika-naucnika i samim tim izmedju nauke i religije, kakvih sjajnih dijaloga tu ima!
U tom momentu pocinju medjudrzavna trvenja, razni lokalni ratovi i ono sto je moralo neizbjezno da se desi - trvenje izmedju crkve i drzave. Naime, zbog izvjesnih stvari, crkva sa sjedistem u Novom Rimu (u Americi, naravno) je ekskomunicirala vodju najmocnije drzave u regiji, Texarcanu (danasnji Teksas) dok je vodja Texarcane proglasio crkvu jeretickom.
Ponovo se odvija proces nastanka slicnog saveza drzava kao sto je bila SAD, istorija prati svoju zakrivljenu liniju i jos jedan dio kruga je iscrtan i neumoljivo vodi ka naizbjeznom, fatalnom kraju.

Treci dio pocinje, pogadjate, 600 godina posle drugog, sva cuda starog svijeta su povracena, covjek je otisao u svemir cak i poslao koloniju ka Alfa Kentauri i ponovo je "ukrotio" usud covjecanstva - nuklearnu energiju.
Na samom pocetku nam je jasno da je svijet na ivici svjetskog rata izmenju nekadasnjih SAD i Azijskih zemalja sa druge strane, zubata usta ponora su sve sira i zubatija... Nakon par nuklearnih nesreca (ili napada) i upozoravajucih odgovora izmedju konfliktnih strana ocigledno je da je rat neizbjezan.
Obje strane su poslale po nuklearku jedna na drugu sa nesagledivim posledicama i proglaseno je desetodnevo primirje. U medjuvremenu u starom manastiru, koji jos uvijek odolijeva zubu vremena i covjeka, stigla je naredba od crkvenog vrha da se otpocne sa programom "Quo peregrinatur" - namjera da se ka Alfa Kentauri posalje dio svestenickog kora sa "Memorabiliom" i cjelokupnom ljudskim znanjem.
Tu se desava i najpotresniji dio knjige i verbalni duel prvosvestenika i doktora po pitanju eutanazije a u centru price su zena i dijete koji su prezivjeli nuklearni udar ali su primili smrtonosnu dozu zracenja i ceka ih agonija i smrt. Opet dijalozi za nezaborav.
Novi nuklearni udar je opet vratio covjecanstvo na pocetak i pod rusevinama starog manastira se nalazi prvosvjestenik pritisnut tonama kamena ali jos u zivotu i sam se nalazi u situaciji kada, obnevidio od uzasnih bolova, razmislja o pravdanaosti/neopravdanosti eutanazije dok mu zivot polako curi kroz krhotine unistenog manastira...
Brod sa svestenicima (i svestenicama jelte) i "Memorabiliom" je uspjesno pobjegao iz pakla i uputio se ka zvijezdama.

Krug je zatvoren, ciklus tri sestice (3 puta po 600 godina - 666, simbolika je ocigledna) je zavrsen, covjecanstvo je opet presudilo samom sebi.

Par stvari o piscu, Walter Milleru Jr - ovo je jedini roman koji je napisao podstaknut bombardovanjem starog Rimskog katolickog manastira Monte Cassino u Italiji tokom Drugog svetskog rata. Roman je publikovan 1960. godine dok je 1961. dobio nagradu "Hugo". Devedesetih je poceo da pise nastavak ili bolje receno midquel "Saint Leibowitz and Wild Horse Woman" koji nije zavrsio jer izvrsio samoubistvo. Knjigu je zavrsio Terry Bisson i ona je objavljena 1997. godine.


COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17301 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/11/2008 :  01:46:31  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Evo, ja prebacih, bez da sam ikoga pitao

Ma nije bed, inače, čim netko nešto napiše, ja odmah promenim naslov topica

Inače, mislim da postoji prijevod ove knjige, al nisam ziher.

Btw, odlična recka

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

vope
Senior MemberMontenegro
2905 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 18/11/2008 :  07:56:45  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
He he sad cu da te tuzim za prava :)) Jedan milion ce biti sasvim dovoljan. Eura...

...
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17301 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/11/2008 :  10:26:44  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Razmišljajući o ovoj knjizi, ne mogu a da se ne zapitam:koliko puta čovjek može napraviti istu grešku? nažalost, uvijek je tako;s jedne strane imamo istaknute pojedince, koji su u drastičnoj manjini, ljude koji svojim izumima i tokom misli guraju naprijed onaj drugi dio čovječanstva koji, zapravo, nije ni zaslužio da bude upoznat sa tim znanjem, jer će ga, na žalost u najvećem broju slučajeva, iskoristiti za svoje plitkoumno-destruktivne ciljeve, koji neizbježno vode kraju svih snova o mirnom životu i napretku. Čovjek je čovjeku vuk.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17301 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/11/2008 :  10:28:31  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

He he sad cu da te tuzim za prava :)) Jedan milion ce biti sasvim dovoljan. Eura...A di je još tužba za duševnu bol? to je još koja milja gore

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 18/11/2008 :  15:42:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

quote:
Originally posted by Obi-wan

Pročitao nekad davno pa opet nedavno, a poslije toga pročitao i Sveti Lajbovic i Žena Divlji Konj. Iako je kvalitet ovih knjiga neprijeporan, moram spomenuti da to ipak nisu knjige za široke čitalačke mase (em zbog teme, em zbog načina pisanja). Da se netko željan lake razbibrige, ne zaleti. A za one što se ne boje izazova - remek djela.

Nevezano za ovo: skromno predlažem da prebaciš ovo u mladjin topic, možda bi bilo najljepše da su sve recenzije, opisi i osvrti na jednom mjestu. Naravno, nije obavezno, super je i ovako...Da li si citao na srpskom/hrvatskom ili engleskom? Nije valjda da postoji prevod dok sam ja gubio pamet citajuci je na engleskom...

Problem je ako prebacim ovo u Mladjov topic necu moci da izmijenim naslov topica i skrenem paznju da tu ima nesto novo.


Ma Mladjo pazi na te stvari, on sam promjeni naslov. No, nije ni važno, možemo imati i dva topica.
Postoji prevod, evo slike.


What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

vope
Senior MemberMontenegro
2905 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 18/11/2008 :  15:47:30  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Dodjavola!!!! Kako doci do tih knjiga? Prodajes?

...
Go to Top of Page

manhunter
Moderator18918 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 18/11/2008 :  15:55:03  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Eto, i ja volim da čitam, možda malo drugačije teme, pošto su mi ove knjige koje ste naveli manje-više nepoznate, ali ja volim da učim od drugih ljudi!!
Trenutno aktuelno u kući manhuntera:
po 5 put sam uzeo da čitam Coelhovu "Petu goru", u odnosu na izvikanog Alhemičara, ovo je fantazija od knjige. Pre toga sam pročitao "11 minuta", čitljivo štivo.
Uporedo sam se okušao i sa "Pravilo četvorke" od Iana Caldwella i Dustina Thomassona, dao sam im šansu nekih 40 stranica i iznerviran bacio knjigu u ćoše.... Ranije apsolvirao Marka Vidojkovića i njegove "Kandže" i "Sve crvenkape su iste". Prva je čitljiva, druga odlična.

Toliko za ovo javljanje, nadam se da nisam promašio temu?

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page
Page: of 221 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.91 seconds. Snitz Forums 2000