Author |
Topic  |
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17906 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 30/01/2010 : 19:18:31
|
"Peder zna uključiti perilicu za rublje, onu za suđe, zna upotrijebiti peglu i promijeniti pelene."
Pa, ruku na srce, ovo je istina |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 30/01/2010 : 19:38:59
|
quote: Originally posted by kiky
Počeo čitati Vedranu Rudan: Kad je muškarac peder / Kad je žena kurva
Peder je svaki muškarac koji ne misli da je svaka žena kurva. Odmah na početku treba reći, jako je malo pedera.
Ja samo malo bacio pogled na prve strane kada je žena čitala, ostala mi je u pamćenju ona rečenica... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 30/01/2010 : 20:10:50
|
Ma meni je ovo vanserijski, i sasvim kužim tu Vedraninu spiku, tu njezinu igru sa "brđanskim" mentalitetom... i mogu slobodno reći da sam, prema njezinoj definiciji, i ja, barem djelomično, peder.
A također osobno poznam par žena koje su, opet prema rudaničinoj definiciji, prave kurve. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 31/01/2010 : 12:09:10
|
Ja sam se istripovao da imam, no zeznuh se. Imam Euripidova dela
No, napokon kako treba:

ne znam sta da kazem. osim da se upitam - sta sam cekao ovako dugo   
ako zanemarimo cinjenicu da su carstvo i propast carstva radjeni prema istorijskom modelu, jedna od najfascinantnijih stvari mi je ta da je istoriju razlozio na skup bitnih momenata kroz vremenske skokove. pa, izmedju ostalih, tu su i seldonove krize. naravno, kad je majstor pripovedanja u pitanju, ne izostaje cinjenica da je napetost sve veca i veca sto se knjige vise citaju, sto je meni izuzetno bitno, jer nemam taj obicaj da citam 100 - 150 strana u cugu jedina stvar koja mi je malo iritantna je ta sto ima zilion osoba, te zilion imena uvek mi bude tesko d ase povatam, dok ne procitam prve 2-3 strane poglavlja no, to j estrogo individualno.
a sam koncept psihoistorije mi je (osim savrsene ideje ) malo....hm, deterministicki. psihoistorija predvidja dogadjaje predodredjene kretanjem nezamislivo velikih masa. znaci li to: 1) da su dogadjaji, dakle, odredjeni, te se ne mogu promeniti, odnosno - ne moze se uticati na iste 2) (ali ako 1) vazi) kako se za male mase ne moze predvideti tok buducih dogadjanja, da li to znaci da su male mase slobodne da upravljaju svojom sudbinom (sve dok od njih ne postane velika masa ) sto donekle i ima smisla. velike mase su inertne. ako se doslo do stadijuma da ljudi ima toliko gde nemaju gde da se smeste, znaci da je i zivotni standard uznapredovao (dakle, ne samo ekonomija, nego i tehnika, umetnost, privreda, stagod....), te se moze reci da nema dalje, nego se prate izvesni obrasci ponasanja drugim recima, buduca istorija mega rasprostranjenog i namnozenog covecanstva je odredjen rezultatom napretka covecanstva kao male jedinice uh, al sam ga odvratno srocio, nisam bas vest u pisanju kad biste mi pomogli malo da izvucem ovo, bilo bi super
a ako sa masovnog skocimo na individualno, dosta me je pogodila jedna Mazgovljeva recenica. (da sad ne trazim, pa otprilike) "Kontrolisao sam tudje emocije, a izdale su me sopstvene." Sjajno!!!! Uvek se setim one izjave Vogon Jelca: "Hocete da kazete, da ispod sve ove moje grozote ja samo zelim, da budem voljen "
tako....par reci o samom izdanju. dakle, veoma lepo odradjeno, prevod je veoma dobar (ne znam da li su zadrzali stari prevod, ili su ponovo preveli, a i stamparskih gresaka gotovo da nema. knjige su lepe i na oko, nije neki pogani dizajn.
nego, recite mi. prociao bih ostatak prica o zaduzbini i hariju seldonu od isaka asimova. a da li vredi citati ono sto nije iz njegovog pera izaslo
toliko za ovo javljanje |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 31/01/2010 : 13:43:20
|
Ja sutra glumim Hemona... Hm, ne raspravlja mi se sada o ''Zadužbini'', ali pošto je drug Vejder u tom štihu, možemo reći dvije-tri riječi. Kao prvo, nije tačno da se događaji nikako ne mgou izmijeniti i da je baš sve unaprijed predoređeno. Sjećam se dijaloga u kojima Šeldon pretresa ovo pitanje; ono što se provlači kroz sve rečenice je zamisao da je psihoistorija samo mješavina prirodne i društvene nauke, izračunavanje vjerovatnoća, a ne neka proročka sposobnost predviđanja. Projekat ''Zadužbina I'' je mogao da obezbijedi veliku vjerovatnoću formiranja Drugog carstva za hiljadu godina, a u njemu je učestvovalo sto hiljada ljudi. Iz Šeldonovog nadahnutog govora pred sudom stekao sam utisak da bi se i samo propadanja Carstva moglo spriječiti, ali smao ako bi se tom propadanju suprotstavila ogromna količina ljudi, daleko veća od sto hiljada. Naravno, kvaka je u tome što su u Carstvu živjele nebrojene milijarde ljudi, pa bi broj neophodnih jedinki koje bi djelovale u regeneraciji Carstva trebao biti kolosalan. Možda će i psihoistorija biti nauka jednog dalekog dana; kada ljudi budi imali daleko više zapisane istorije i istorijskih obrazaca za proučavanje. Onda će biti još lakše uočiti struje koje se ponavljaju. Sveukupan utisak koji preovlađuje u tom ciklusu knjiga je činjenica da čovjek, uprkos svemu što je postigao, uprkos naseljavanju Galaksije i nebrojenih tehnologijama, nije uspio da pobjegne od svojih slabosti. Kontroliše čitavu prirodu - ali ne i sebe samog. Zato su tu i psiholozi Druge zadužbine - da stvore novo Casrtvo koje će u svakom trenutku biti svjesno društvenih kretanja i prevrtljive ljudske prirode, i samim tim dugovječno. I tako, doba propadanja Carstva i Zadužbine ostaje svemirski Srednji vijek, uprkos sjaju svemirskih brodova i beskrajem kolonizovanih planeta. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 01/02/2010 : 00:18:54
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
Ja sam se istripovao da imam, no zeznuh se. Imam Euripidova dela
No, napokon kako treba:

ne znam sta da kazem. osim da se upitam - sta sam cekao ovako dugo   
ako zanemarimo cinjenicu da su carstvo i propast carstva radjeni prema istorijskom modelu, jedna od najfascinantnijih stvari mi je ta da je istoriju razlozio na skup bitnih momenata kroz vremenske skokove. pa, izmedju ostalih, tu su i seldonove krize. naravno, kad je majstor pripovedanja u pitanju, ne izostaje cinjenica da je napetost sve veca i veca sto se knjige vise citaju, sto je meni izuzetno bitno, jer nemam taj obicaj da citam 100 - 150 strana u cugu jedina stvar koja mi je malo iritantna je ta sto ima zilion osoba, te zilion imena uvek mi bude tesko d ase povatam, dok ne procitam prve 2-3 strane poglavlja no, to j estrogo individualno.
a sam koncept psihoistorije mi je (osim savrsene ideje ) malo....hm, deterministicki. psihoistorija predvidja dogadjaje predodredjene kretanjem nezamislivo velikih masa. znaci li to: 1) da su dogadjaji, dakle, odredjeni, te se ne mogu promeniti, odnosno - ne moze se uticati na iste 2) (ali ako 1) vazi) kako se za male mase ne moze predvideti tok buducih dogadjanja, da li to znaci da su male mase slobodne da upravljaju svojom sudbinom (sve dok od njih ne postane velika masa ) sto donekle i ima smisla. velike mase su inertne. ako se doslo do stadijuma da ljudi ima toliko gde nemaju gde da se smeste, znaci da je i zivotni standard uznapredovao (dakle, ne samo ekonomija, nego i tehnika, umetnost, privreda, stagod....), te se moze reci da nema dalje, nego se prate izvesni obrasci ponasanja drugim recima, buduca istorija mega rasprostranjenog i namnozenog covecanstva je odredjen rezultatom napretka covecanstva kao male jedinice uh, al sam ga odvratno srocio, nisam bas vest u pisanju kad biste mi pomogli malo da izvucem ovo, bilo bi super
a ako sa masovnog skocimo na individualno, dosta me je pogodila jedna Mazgovljeva recenica. (da sad ne trazim, pa otprilike) "Kontrolisao sam tudje emocije, a izdale su me sopstvene." Sjajno!!!! Uvek se setim one izjave Vogon Jelca: "Hocete da kazete, da ispod sve ove moje grozote ja samo zelim, da budem voljen "
tako....par reci o samom izdanju. dakle, veoma lepo odradjeno, prevod je veoma dobar (ne znam da li su zadrzali stari prevod, ili su ponovo preveli, a i stamparskih gresaka gotovo da nema. knjige su lepe i na oko, nije neki pogani dizajn.
nego, recite mi. prociao bih ostatak prica o zaduzbini i hariju seldonu od isaka asimova. a da li vredi citati ono sto nije iz njegovog pera izaslo
toliko za ovo javljanje
Prekrasne naslovnice! Tko ih je crtao? Nego, jesu objavljene i ostale Asimovljeve knjige iz serijala kod vas? Ako nisu, imaš hrvatska izdanja koja su dosta dobra.
Inače, slijedi i film, štoviše trilogija. Roland Emmerich bi trebao biti režiser. Huh... http://www.sfcentar.com/vijesti.php?category=49
(kliknite na naslov topica da pročitate cijeli članak) |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 01/02/2010 : 00:20:24
|
quote: Originally posted by Mhejl
Treba mi dijalog iz ''Antigone'', između Kreonta i Hemona, 726-765. Ima li iko neki link ili slično?
Sorry Mhejl, evo probao sam malo i po netu pročačkati, ali ništ nisam našel, jbga. Sretno 
A sutra bi mogli malo više o Fondaciji/Zadužbini. Jebešga, nemam vremena ni vikendom...
|
|
Edited by - mladjo on 01/02/2010 00:21:46 |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 01/02/2010 : 00:31:14
|
quote: Originally posted by mladjo
Prekrasne naslovnice! Tko ih je crtao? Nego, jesu objavljene i ostale Asimovljeve knjige iz serijala kod vas? Ako nisu, imaš hrvatska izdanja koja su dosta dobra.
Inače, slijedi i film, štoviše trilogija. Roland Emmerich bi trebao biti režiser. Huh... http://www.sfcentar.com/vijesti.php?category=49
(kliknite na naslov topica da pročitate cijeli članak)
za film znam.... objavio sam, cini mi se, na filmovi & co, no, nebitno....
Ilustracije je radio izvesni Michael Whelan, nije domaca radinost A sad na raspustu sam pricao sa covekom iz Carobne knjige, kazu da se ovo prodaje bolje nego ocekivano, a i da bi hteli da odrade celu Zaduzbinu, pa mozda i sire od Asimova. Da Bog da im se ostvarilo
hteo sam da odgovorim Mhejlu, nego sam ceo dan totalno rastrojen nesto. Sutradan, it is, i sa moje strane |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 01/02/2010 : 11:08:19
|
Nabaviti ću ovo, ako ništa drugo, zbog naslovnica Inače, kod nas se sada forsa i drugi prevod - ZAKLADA  Bilo bi zanimljivo da izdaju i pod tim imenom, pa da imam tri prijevoda naslova jedne knjige To bi valjda bio jedinstven slučaj u svijetu |
|
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 01/02/2010 : 12:44:43
|
Inače, kod nas se sada forsa i drugi prevod - ZAKLADA 

|
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41120 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 01/02/2010 : 14:09:53
|
Procitao Konstantninovo raskrsce od naseg forumasa Dejana Stojiljkovica.. Super knjiga... Kada sam procitao sinopsis imao sam utisak da se radi o nekom domacem horor filmu za 20 dinara ali sam se prevario.. Moja preporuka svima...

O knjizi:
Prema legendi, klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst nestali su nakon Njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut kao deo u kruni, drugi je stavljen na vrh koplja, a treći je pretopljen u sečivo mača... Onaj ko bude imao u posedu ove tri stvari zavladaće svetom. Ista legenda kaže da se treća sveta relikvija nalazi na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu gde je rođen Konstantin Veliki.
U proleće 1939. Hajnrih Himler poklonio je Adolfu Hitleru mapu sa ucrtanih šest pravaca u kojima bi trebalo da se kreću istraživanja drevne arijevske prošlosti.
Jedan od tih pravaca pokazivao je na Srbiju.
Pet godina kasnije, u Nišu, oficir SS Hajnrih Kan uspeva da pronađe lokaciju mesta koje krije tajne velikog rimskog imperatora. Mač za kojim Hitler toliko žudi nalazi se ispod temelja antičkog Naisa, u zbirci oružja označenoj kao KONSTANTINOVO RASKRŠĆE. Ali na putu koji Kan treba da pređe, isprečiće se dvojica ljudi: zagonetni četnički major Nemanja Lukić i komandant odbrane grada - bavarski plemić Oto fon Fen. U isto vreme, pored bombi koje saveznici bacaju sa neba, Niš potresa serija stravičnih ubistava... U ludilu rata, to naizgled nikog ne uzbuđuje, ali jedna drevna reč može se čuti kako je tiho izgovaraju vojnici na mrtvoj straži, ta reč je VAMPIR. U noći kada saveznički bombarderi budu zapalili nebo iznad Niša, nedokučiva žudnja odvešće u podzemlje one koji nemaju šta da izgube. U mrak, gde sijaju oči boje purpura, ka mestu gde se seku granice dva sveta, ka KONSTANTINOVOM RASKRŠĆU. |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts
Member since 21/07/2003 |
Posted - 01/02/2010 : 14:13:13
|
quote: Originally posted by kiky
Počeo čitati Vedranu Rudan: Kad je muškarac peder / Kad je žena kurva
Peder je svaki muškarac koji ne misli da je svaka žena kurva. Odmah na početku treba reći, jako je malo pedera.
Peder je onaj muškarac koji vodi djecu u vrtić, a ona je ostala doma, lakira nokte, pijucka kavu. Peder ponekad nedjeljom skuha ručak za nju i djecu. Peder zna uključiti perilicu za rublje, onu za suđe, zna upotrijebiti peglu i promijeniti pelene. Kad peder jednom u sto godina gleda utakmicu, a njihovi zabiju gol, on ne trpa u svoju šaku svoja jaja i svoj kurac i ne nudi ih sucu vičući, popuši mi, pederčino! Peder staroj mami čestita rođendan i vodi je na grob pokojnoga muža koji nije umro zato što mu je sin peder, i stari je gospodin bio peder, tata je umro od infarkta. Pederi su svi muškarci koji ne urlaju, glasajte za nas, nemojte za pedere iz SDP-a. Pederi su i oni koji se ne deru, HDZ ne zna. Svaki peder prije seksa opere jaja i kurac. Najveći pederi medu pederima vodom pošpricaju čitavo tijelo. Peder plaća alimentaciju i ne misli da tom lovom kurva kupuje seksi rublje...
Žena je kurva kad kćeri od četrnaest godina ne kaže da su sve curice u minici, tajicama i dekoltiranoj majici kurve. Žena je kurva kad uvečer sama uđe u bar, kad u dva popodne sama ude u restoran, kad ujutro sama ude u kafić. Da nije kurva, ne bi ulazila u muške prostore bez pratnje, njeno samo tijelo jasna je poruka, meni treba kurac. Žena je kurva napaljuša kad odbije muškarca koji sjedne pokraj nje pa joj kaže, ja imam ono što tebi treba. Žena je kurva kad ne da pičke ocu svoje najbolje prijateljice. Žena je kurva kad je za sise zgrabi djed njene najbolje prijateljice. Žena je kurva kad ne želi raditi prekovremeno sa šefom u njegovoj kancelariji, ona na stolu, on medu njenim nogama. Žena je kurva kad ostavi muža zbog drugog muškarca. Žena je kurva kad ostavi muža zbog sebe same.
Ovo mi je stara dobila za rodjendan od prijateljice,prochitao sam je i mislim da je autor napachen |
Nil sciri quisquis putet,id qudque nescit an sciri possit,quo se nil scire fatetur. |
Edited by - SnotMan on 01/02/2010 14:16:15 |
 |
|
SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts
Posted - 01/02/2010 : 14:14:44
|
Trenutachno izuchavam Erich Fromma i Spinozu.Oba autora zahtjevaju vrijeme i dosta predznanja/upuchenosti u filozofiju/psihologiju... |
Nil sciri quisquis putet,id qudque nescit an sciri possit,quo se nil scire fatetur. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 01/02/2010 : 14:19:55
|
Treba mi dijalog iz ''Antigone'', između Kreonta i Hemona, 726-765. Ima li iko neki link ili slično?
Sorry Mhejl, evo probao sam malo i po netu pročačkati, ali ništ nisam našel, jbga. Sretno 
U stvari, našao sam dijalog koji mi je trebao, glumio sam Hemona. Hvala u svakom slučaju. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 02/02/2010 : 00:26:43
|
ZADUŽBINA ZA VJEČNOST
Što se sve (ne)može prikazati matematički? Poezija? Sjećanja? Osjećaji?...Budućnost? Da li vjerujete u horoskopske znake? Da li vjerujete da se pomoću datuma rođenja i položaja zvijezda u tom trenutku mogu "izračunati" crte Vaše ličnosti? I da li to može biti varijabla koja je konstanta već eonima? Asimov nije uzeo u obzir ličnost samu, nego planete nastanjene milijardama ljudi. Složene jednadžbe pokretanme masama iznjedrile su proračune pomoću kojih se mogla predvidjeti budućnost. Težak zadatak za jednog čovjeka, a još teži za mase koje ga slušaju. Pogled u budućnost ovdje je pogled u numerički niz. U hladne jednadžbe kojima je Hari Seldon između redaka utkao toplinu i želju da na kraju glavna nepoznanica ne bude sam čovjek. |
|
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 02/02/2010 : 00:48:30
|
Kao prvo, nije tačno da se događaji nikako ne mgou izmijeniti i da je baš sve unaprijed predoređeno. Sjećam se dijaloga u kojima Šeldon pretresa ovo pitanje; ono što se provlači kroz sve rečenice je zamisao da je psihoistorija samo mješavina prirodne i društvene nauke, izračunavanje vjerovatnoća, a ne neka proročka sposobnost predviđanja.
upravo, ono sto je najverovatnije, to ce da se desi. a verovatnoce su odredjene inertnoscu masa. dakle, da bi verovatnoca bila ponistena, masa bi morala da se svede na minimalu, sto je prakticno nemoguce, ili bi morao da se pojavi izuzetan pojedinac, kao sto je gosn Mazgov. Koji opet, nije bio nemoguc, ali izuzetno malo verovatan. I cak i takve teskoce se mogu prevazici pazljivim planiranjem. Dakle, Seldonov plan bi se mogao zapravo tumaciti kao mesavina tih verovatnoca, i manipulacije. Jer da nije bilo manipulativnog dela, Mazgov bi stavio galaksiju u svoj dzep, ili bi vec to neko uradio nakon njega.
hmmm....koja je to zapravo smela ideja. da jedan pojedinac da sebi slobodu da na neki nacin upravlja dogadjajima i tolikim "sudbinana". sjajno!
quote: Projekat ''Zadužbina I'' je mogao da obezbijedi veliku vjerovatnoću formiranja Drugog carstva za hiljadu godina, a u njemu je učestvovalo sto hiljada ljudi. Iz Šeldonovog nadahnutog govora pred sudom stekao sam utisak da bi se i samo propadanja Carstva moglo spriječiti, ali smao ako bi se tom propadanju suprotstavila ogromna količina ljudi, daleko veća od sto hiljada. Naravno, kvaka je u tome što su u Carstvu živjele nebrojene milijarde ljudi, pa bi broj neophodnih jedinki koje bi djelovale u regeneraciji Carstva trebao biti kolosalan.
donekle slican komentar kao i gore. 
quote: Možda će i psihoistorija biti nauka jednog dalekog dana; kada ljudi budi imali daleko više zapisane istorije i istorijskih obrazaca za proučavanje. Onda će biti još lakše uočiti struje koje se ponavljaju. Sveukupan utisak koji preovlađuje u tom ciklusu knjiga je činjenica da čovjek, uprkos svemu što je postigao, uprkos naseljavanju Galaksije i nebrojenih tehnologijama, nije uspio da pobjegne od svojih slabosti. Kontroliše čitavu prirodu - ali ne i sebe samog. Zato su tu i psiholozi Druge zadužbine - da stvore novo Casrtvo koje će u svakom trenutku biti svjesno društvenih kretanja i prevrtljive ljudske prirode, i samim tim dugovječno. I tako, doba propadanja Carstva i Zadužbine ostaje svemirski Srednji vijek, uprkos sjaju svemirskih brodova i beskrajem kolonizovanih planeta.
ne znam koliko bi tako nesto moglo biti moguce. mada, opet ako ljudstvo bude postojalo za 15000 godina, mogucnosti su cak i danas nezamislive u pogledu nauke. pogledajmo samo da se matematika nalazi na nezamislivoj visini, a sve nauke upravo odatle vuku sve svoje.
i ne mogu bas da se slozim da su psiholozi tu da stvore carstvo drugih vrednosti. jer, da je tako, na izvestan nacin bi moralo doci do manipulacije. a manipulacija se kosi sa idejom prosvecenosti i ogromnog saznanja koja se servira projektom Zaduzbina.
uhhh....gomila nekih zbrkanih misli umoran sam. bolje mi je islo kad sam svojevremeno pisao o Vodicu
nego, Mhejl, nevezano za ovo, koliko imas godina rekao sam mnogima, a moram i tebi - Kako lepo pises!    da ja bar znam upola tako dobro kao ti svaka cast |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 02/02/2010 : 13:57:33
|
quote: Originally posted by SnotMan
Trenutachno izuchavam Erich Fromma i Spinozu.Oba autora zahtjevaju vrijeme i dosta predznanja/upuchenosti u filozofiju/psihologiju...
sviđa mi se fromm, a spinoza ima dobru taktiku sa geometrijskom metodom
ja sam, s druge strane, proučavao prve komuniste (babeufa, fouriera, buonarrotija), i druge - hessa sad me čeka marx-engels sveta porodica, njemačka ideologija, i 18-ti brumiere pa anarhisti stirner i bakunjin onda althusser i državni ideološki aparati tada to presijecam sa psihologijom gustava le bona i reichovom spolnom revolucijom, te analizom karaktera. možda tu ubacim jednog žižeka tek tolko onda se vraćam hegelu (pripremio sam obimnu literaturu za njegov mukotrpni jezik, npr. kojeve-kako čitati hegela, hypolite-studije o marxu i hegelu, bloch-subjekt-objekt, adorno-tri studije o hegelu) pa kantovu kritiku rasudne snage trebao bih ponoviti schopenhauera i pobunu masa od gasseta namjeravao sam lyotarda -postmoderno stanje- i de sausserovu strukturalnu lingvistiku, ali se još nećkam također bih htio rusconija i kritičku teoriju društva i napokon prijeći levi-straussa i strukturalnu antropologiju tražim po antikvarijatima jaspersovu duhovnu situaciju vremena na kraju bih htio sve to povezati sa kierkegaardom i nietzscheom u jednoj redefiniciji nihilizma |
 |
|
SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts
Posted - 02/02/2010 : 15:21:52
|
quote: Originally posted by stinky
Trenutachno izuchavam Erich Fromma i Spinozu.Oba autora zahtjevaju vrijeme i dosta predznanja/upuchenosti u filozofiju/psihologiju...
sviđa mi se fromm, a spinoza ima dobru taktiku sa geometrijskom metodom
ja sam, s druge strane, proučavao prve komuniste (babeufa, fouriera, buonarrotija), i druge - hessa sad me čeka marx-engels sveta porodica, njemačka ideologija, i 18-ti brumiere pa anarhisti stirner i bakunjin onda althusser i državni ideološki aparati tada to presijecam sa psihologijom gustava le bona i reichovom spolnom revolucijom, te analizom karaktera. možda tu ubacim jednog žižeka tek tolko onda se vraćam hegelu (pripremio sam obimnu literaturu za njegov mukotrpni jezik, npr. kojeve-kako čitati hegela, hypolite-studije o marxu i hegelu, bloch-subjekt-objekt, adorno-tri studije o hegelu) pa kantovu kritiku rasudne snage trebao bih ponoviti schopenhauera i pobunu masa od gasseta namjeravao sam lyotarda -postmoderno stanje- i de sausserovu strukturalnu lingvistiku, ali se još nećkam također bih htio rusconija i kritičku teoriju društva i napokon prijeći levi-straussa i strukturalnu antropologiju tražim po antikvarijatima jaspersovu duhovnu situaciju vremena na kraju bih htio sve to povezati sa kierkegaardom i nietzscheom u jednoj redefiniciji nihilizma
Marx-Engels che ti nakon svih nabrojanih koje si chitao biti podosadni ali vjerujem da uzhivash u upotpunjavanju znanja:).nietzhe mi je josh uvijek jedan od najboljih filozofskih autora/psihologa i ako ochekivash redefiniciju nihilizma od njega,loshe predpostavljash.Ne zhelim da spoilam ishta jer sam ga prouchavao,pa kada zavrshish volio bi poprichat...Topla preporuka je da posebno vremena posvetish prouchavanju genealogije morala i s one strane dobra i zla,mislim da mu je to crown djul:D.Hegel je nechitak pa preporuchujem guide bertranda russella |
 |
|
SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts
Posted - 02/02/2010 : 15:24:08
|
schopenhauera mi nema puno smisla nakon nietzhe-a |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 02/02/2010 : 15:33:14
|
ma redefiniciju ću raditi ja, pa to je valjda jasno;) e baš ta oba nietzschea koja daješ nisam čitao, makar nešto jesam. no ne toliko da bih mogao reći da sam ga proučio. inače, najdraže od njega mi je odlomak problem sokrata u sumrak bogova. si čitao? usput, hegela sam čitao, ali želim totalno savladati njegovu dijalektiku i biti kralj u izvrtanjima i polemiziranju (makar to već jesam jednim dijelom;) dakle, želim razvaliti fenomenologiju duha bolje od kangrge;) a nekako to uvijek odgađam makar sam pripremio još poodavno kojevea i ekipu. uvijek se nađe nešto prije, a hegelovske rečenice od pola strane sa po 10 subjekata i predikata ostaju na čekanju marx-engels mi ni najmanje nisu dosadni. baš su kul;) nemoj mi reći da te zanima strasno ovakvo štivo? |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 02/02/2010 : 15:34:43
|
schopenhauera mi nema puno smisla nakon nietzhe-a
naprotiv! meni je on bolji. nietzsche zna dobro grmiti, ali stari schop mu je ipak učitelj - on mi je priredio salve smijeha kao malo tko |
 |
|
SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts
Posted - 02/02/2010 : 15:43:41
|
quote: Originally posted by stinky
ma redefiniciju ću raditi ja, pa to je valjda jasno;) e baš ta oba nietzschea koja daješ nisam čitao, makar nešto jesam. no ne toliko da bih mogao reći da sam ga proučio. inače, najdraže od njega mi je odlomak problem sokrata u sumrak bogova. si čitao? usput, hegela sam čitao, ali želim totalno savladati njegovu dijalektiku i biti kralj u izvrtanjima i polemiziranju (makar to već jesam jednim dijelom;) dakle, želim razvaliti fenomenologiju duha bolje od kangrge;) a nekako to uvijek odgađam makar sam pripremio još poodavno kojevea i ekipu. uvijek se nađe nešto prije, a hegelovske rečenice od pola strane sa po 10 subjekata i predikata ostaju na čekanju marx-engels mi ni najmanje nisu dosadni. baš su kul;) nemoj mi reći da te zanima strasno ovakvo štivo?
Naravno da me zanima,nishta drugo osim muzike ni ne izuchavam.Eh,kada prochitash Genalogiju i S one strane dobra i zla shvatit chesh shta sam mislio za shopenhauer-a .Mislish Sumrak idola?Naravno.Nisam neki ljubitelj Hegela iskren da budem.Nikada nije mogao uskladiti svoj tok misli u konkretizovanom obliku,neshto poput Marcel Prusta filozofije.I uvijek sam sumnjao u neashe prijevode njegovih djela... |
 |
|
Topic  |
|
|
|