forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 26/03/2010 : 16:11:24  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
Gde da nađem Celokupne pripovetke Franca Kafke, jedan peder mi je skinuo juče sa Limunda u zadnji čas. Ima li neko ko hoće da proda ovu knjigu?
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 26/03/2010 : 19:08:04  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Gregrori Benford, CELZIJUS 233
Iz samog imena se može pretpostaviti da se radi omažu Bredberijevom "Farenhajtu 453"
(mislim da je to taj odnos celzijusa i farenhajta). Čovjek u vremenu budućem, u kome
je linearno iliti prosto čitanje smaračka stvar, je naslijedio bibloteku SF-a iz
dvadesetog vijeka. Kako je ne može prodati za masne pare jer to više ništa ne vrijedi
(pih!!!) snalazi se tako što na živim aukcijama prodaje knjige bogatašima da bi ih
spaljivali na gomili u cilju svojevrsne osvete vremenu iz koga knjige potiču a koje ih
je zbog svog hiper-potrošačkog predznaka dovelo do opšte oskudice prirodnim resursima.

Nensi Kres, FAJGENBAUMOV BROJ
Nešto malo o potrazi za jednačinom koja će zauzdati matematiku haosa i kako je to kad
istovremeno opažate stvarnu i idealizovanu realnost svega oko vas.

Robert Šekli, DAN KADA SU DOŠLI SVEMIRCI
Još jedna SF zajebancija iz pera poznatog SF zajebanta Šeklija. Zemlja vrvi hiljadama
različitih miroljubivih vanzemaljskih vrsta koje pokušavaju da se integrišu u ljudsko
društvo i obrnuto. Rezulati su i više nego šaljivi...

Džejms Patrik Keli, MISLITI KAO DINOSAURUS
Haneni, rasa jako inteligentnih i miroljubivih dinosaurusa lišenih osjećanja pomaže čovjeku,
kao inferiornoj rasi, da se teleportuje na udaljene planete. Teleportacija funkcioniše tako
što teleport-mašina stvori kopiju osobe koja se teleportuje, pošalje njene sastavne djelove
na željenu destinaciju gdje se vrši materijalizacija a potom se original bezbolno eliminiše
da bi se uspostavila ravnoteža što ne teče uvijek glatko kao što imamo prilike da pročitamo
u ovoj priči.

Ijan Mekdonald, PREMA KILIMANDŽARU
Najbolja priča u knjizi. I opet taj Mekdonald. Čovjek definitivno zavređuje epitet fantastično
umješnog pripovjedača koji umije da zaustavi vrijeme dok čitate njegove priče. Ovog puta priča
o bio-meteorima koji pogađaju Zemlju i počinju da šire vanzemaljsku flori i faunu koja se ničim
ne može zaustaviti i uništiti a u osnovi nije proteinske već polivinilne (plastične) prirode.
Budući da konzumira otpatke i smeće svake vrste i pretvara ga u biljke - eto paradoksalnog spasa
za Zemlju koja polako biva zatrpana smećem. I u sve je to umiješana ljubavna priča, vrlo poetično
ispričana, i filozofska ideja da li čovjek, nakon bio-mutacija, treba da bude dovoljan samom sebi
pri čemu će izgubiti skoro sve odlike ljudskosti.

Den Simons, U POTRAZI ZA KELI DAL
Zlostavljana i povučena djevojčica, da bi pobjegla od napastvovanja od strane očuha, izmaštava
različite realnosti i bježi u njih da bi po izlasku iz tinejdžerskih godina organizovala igru lova
između omiljenog profesora i sebe same vijajući se po šarenolikim Amerikama.

Robert Silverberg, VRELI DANI U MAGMA SITIJU
Kako izgleda dan ekipe za borbu protiv vulkana u Los Anđelesu koji se lagano davi u magmi. Dosadno...

...
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 26/03/2010 : 19:31:41  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Kod mene je suprotna stvar - odlično je dočarao vlažnu, smrdljivu, raspadajuću atmosferu grada u haosu i njegove stanovnike da mi je zgadio Indiju za cio život. Potraga za bebom i ishod te potrage su u drugom planu, Simons je ovdje postigao cilj na potpuno drugom nivou. Preporuke, svakako...

...

Edited by - vope on 26/03/2010 19:32:39
Go to Top of Page

Mr Spock
Junior Member

United Kingdom
418 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 26/03/2010 : 19:31:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr Spock a Private Message  Reply with Quote

Ilion
Den SImons

Remek delo. Jedan od najboljih SF romana koje sam u zivotu procitao. Ilion ima i nastavak, "Olimp". Kompaktni su pa ja radije tretiram ceo mini serijal kao "Ilion".

Radnja je smestena u daleku buducnost. Postoji u stvari nekoliko radnji koje se desavaju posebno ali i prozimaju i naravno na kraju kulminiraju u zavrsnici. Zavrsnica kao i uvek u Simonsa slaba. Ali zadovoljavajuca. ALi sam roman, tok citanja romana je predivno iskustvo. Na momente i tezak za citanje. Nije za one koji traze laku zabavu u vidu shita Agate Kristi i slicno.

Opis Lagune je u ovom slucaju ok :D

O knjizi

"Sa visova Olimpus Monsa na Marsu moćni Zevs i njegova besmrtna porodica bogova, boginja i polubogova gledaju strahovitu borbu i posmatraju – a često i utiču na – legendarne podvige Parisa, Ahileja, Hektora, Odiseja i sukobljenih vojski Grka i Trojanaca.
Tomas Hokenberi, nekadašnji profesor iz dvadeset prvog veka i izučavalac Ilijade takođe posmatra. Hokenberijeva dužnost je da posmatra i izveštava o tome kako se odvija Trojanski rat za takozvana božanstva koja su smatrala da će im koristiti ako ga vrate iz mrtvih. Ali muza kojoj služi ima za umornog naučnika novi zadatak, po nalogu Afrodite lično. Uz pomoć tehnologije četrdesetog veka, Hokenberi treba da se ubaci na Olimp, špijunira njegove božanske stanovnike... i konačno uništi Afroditinu sestru i suparnicu, boginju Paladu Atenu.
Na Zemlji koja je suštinski izmenjena posle odlaska Post-ljudi vekovima ranije, veliki događaji na krvavim ravnicama Iliona služe kao puka zabava. Prizori neprikosnovenog junaštva i neuporedivog pokolja unose uzbuđenja u život ljudi lišenih hrabrosti, muka, rada i svrhe. Ali takva egzistencija nije dovoljna za Harmena, čoveka koji živi poslednju godinu svoje poslednje Dvadesetice. Taj najređi od svih post-postmodernih ljudi - "avanturista" – namerava da istraži prostore daleko izvan granica svog sveta pre isteka vremena koje mu je dodeljeno, u potrazi za izgubljenom prošlošću, razornom istinom i bekstvom od sopstvenog neumitnog “poslednjeg faksa”. U međuvremenu, iz dalekih prostora Jupiterovog svemira četiri rase razumnih mašina utrkuju se u istrazi - i, moguće, okončanju – potencijalno katastrofalnih emisija neobjašnjivog kvantnog fluksa koje potiču sa vrha planine kilometrima iznad teraformirane površine Marsa...
Prva knjiga izuzetne dvodelne epopeje koja će biti okončana Olimpom, Simonsov Ilion je pustolovina koja oduzima dah, ogromnog raspona i imaginacije, i kreće se kroz vreme i prostor kako bi spojila tri naizgled različite priče na svež, uzbudljiv i potpuno neočekivan način. Uistinu majstorsko delo naučne fantastike i verovatno najbolje Simonsovo dostignuće do sada, u već izuzetnom književnom opusu."

-----------------------------

Kao i uvek Simons vesto pominje u romanima Jevrejsku holokaust. Odaje mu postu. Ovde je cak cela prica vezana oko Jevreja. Misteriozni virus ubija sve osim Izraelaca, jer je toboze samo Izrael vakcinisao svoje stanovnistvo. No hajde. Nisam antisemita pa. :D

Cak i u Pesmi boginje Kali u jednom pasusu na kraju Simons podseca na holokaust.

Topla preporuka, odlican roman!

Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 28/03/2010 : 18:25:57  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
Hteo bi da poručim moderatoru Mlađi a i sličnima, da mi ne zaključavaju topike pod nekakvim glupim izgovorima, kao što je bio onaj o Francu Kafki.

Ne želim da slušam tupa objašnjenja, ako bi otvarali za svakog pisca i slično...
Pa nije Kafka običan pisac, Kafka je najveći književnik 20 veka!!!

A imam prava da ostavim i 110 postova ako imam šta da kažem, ja sam se držao teme.
Znam da nemam kome da pričam, ali nema veze...
mLAĐO TEBI PREPORUČUJEM DA ZAKLJUČAŠ SVOJ NIK!!!!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 28/03/2010 : 18:57:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
ja bih rekao da treba profesoru da otvorimo ceo jedan forum, da ga posveti svom novom omiljenom piscu

pocinjem da se pitam da li je dobri cova posecivao instituciju pod imenom srednja skola

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7343 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 28/03/2010 : 19:45:05  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Koliko god mi profesor inz bija antipatičan, smatran da nije bilo potrebno zatvaranje topica. Pa šta da postoji zajednički topic za knjige, zar to stvarno znači da se ne smiju otvarati posebni topici za neku poznatiju knjigu ili legendarnog pisca?! također, manjak postova od strane ostalih članova nije izlika za zaključavanje. Nekako mi je ružno gledat ove lockove, molija bi moderatore da se malo smekšaju.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 28/03/2010 : 19:55:53  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Ma profa je malo problematičan, čega god se uhvati od toga odzvanja forum. Prvo je Zagor bio (i ostao) naj, pa Kafka... Šta će tek biti kad otkrije sex!!!???? Profo, malo zdrave šale...

...

Edited by - vope on 28/03/2010 19:56:45
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 28/03/2010 : 20:07:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
Mlađo, ažuriraj listu u prvom postu

Ne zaboravi da na stranici 56. ima još recenzija ispod Denisoviča.

.
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 28/03/2010 : 20:13:01  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Mislim da je nepotrebno zakljucan profesorov topik, verovatno bi mnogima bio zanimljiv, i mislim da je mogao da se razvije u jako zanimljivu temu...
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 28/03/2010 : 20:19:30  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

Ma profa je malo problematičan, čega god se uhvati od toga odzvanja forum. Prvo je Zagor bio (i ostao) naj, pa Kafka... Šta će tek biti kad otkrije sex!!!???? Profo, malo zdrave šale...

kada sam pokušao sa sexom, odnosno izborom najbolje glumice, odmah sam bio zaključan, nema sexa nas su donele rode. Ako ta tema nije bila ne mestu ok, sada ni klasici nisu dozvoljene tema, ne znam šta je...
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 28/03/2010 : 20:20:31  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
Mlađo otključaj topik, ili podnesi ostavku, nije strašno priznati grešku, ipak si ti početnik u poslu moderatora.
Go to Top of Page

Billy_the_Kid
Senior Member

1523 Posts

Member since 02/06/2005

Posted - 28/03/2010 : 21:51:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit Billy_the_Kid's Homepage  Send Billy_the_Kid a Private Message  Reply with Quote
ne vjerujem da je bilo zbog topica, tema je super, al bilo je neprestano nabijanje postova a sve moze stati u jedan

Seeing things differently can open new paths.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 28/03/2010 : 22:54:43  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
Marsel Prust: 12 knjiga

jel se isplati sve čitati... čitao sam samo ono u srednjoj a imam prve tri... mogu jeftino kupiti svih 12
isplati li se citati ( ne kupiti :D citati)

Utabanim stazama ocaja!

Edited by - mladjo on 28/03/2010 23:39:20
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/03/2010 : 23:40:21  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

Marsel Prust: 12 knjiga

jel se isplati sve čitati... čitao sam samo ono u srednjoj a imam prve tri... mogu jeftino kupiti svih 12
isplati li se citati ( ne kupiti :D citati)

Ne
Ne znam, meni Proust nikada nije legao.Tih 12 knjiga je vjerojatno cijelokupni opus njegovog serijala "U traganju za izgubljenim vremenom". Ja sam pročitao samo tri njegove knjige tako da, naravno, ne mogu ocijeniti cijeli njegov serijal, a i prošlo je dosta godina od kada sam to čitao, ali te tri knjige sam jedva pročitao do kraja. S druge strane, znam dosta ljudi koji izrazito cijene Proustov rad, tako da je teško dati jednoznačnu ocjenu. Al tko ne riskira...

P.S. Nisam ti ništa editirao, samo sam, umjesto reply with quote stisnuo edit reply. još sam mamuran od sinoć

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 28/03/2010 : 23:41:24  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
vidim :D

ajmo ostali :D

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/03/2010 : 23:54:07  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote

P.S. Nisam ti ništa editirao, samo sam, umjesto reply with quote stisnuo edit reply. još sam mamuran od sinoć
[/quote]

aj ti meni objasni koju kitu si me izbacija na 14 dana? jel ti to gazda reka ili nešto smetan?

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/03/2010 : 23:54:28  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rock.Bob Rock

Mlađo, ažuriraj listu u prvom postu

Ne zaboravi da na stranici 56. ima još recenzija ispod Denisoviča.

Na zapovijed!
Izvršeno

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/03/2010 : 23:55:29  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by profesor-inz

quote:

kada sam pokušao sa sexom, odnosno izborom najbolje glumice, odmah sam bio zaključan, nema sexa nas su donele rode. Ako ta tema nije bila ne mestu ok, sada ni klasici nisu dozvoljene tema, ne znam šta je...

al nisi skužija da sterilizaraju forum? vidiš da je mene izbacilo zbog knjige,a ti se čudiš da ti je topic zatvorilo??

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/03/2010 : 00:25:53  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kod mene je suprotna stvar - odlično je dočarao vlažnu, smrdljivu, raspadajuću atmosferu grada u haosu i njegove stanovnike da mi je zgadio Indiju za cio život. Potraga za bebom i ishod te potrage su u drugom planu, Simons je ovdje postigao cilj na potpuno drugom nivou. Preporuke, svakako...

Baš ovih dana razmišljam da pročitam nešto o Indiji. Prijatelj mi je bio tamo i u jednoj riječi - kaos. kaže on:"Stojim na pješačkom prelazu. Cesta je široka otprilike pet traka u jednom smjeru, ali traka - nema. nema ni semafora, a jedini znak koji se koristi je trubljenje vozača jedni drugima. Vrijednost života pješaka na pješačkom je ravna nuli. Na trotoaru ljudi sjede, prose, žive, obavljaju nuždu, a svako jutro kamion sa smećem, odnosno ljudi na njemu, sa šipkom provjeravaju da li su ti ljudi živi ili ne. Ako nisu - u kamion. Kaos."
Nisam još ovo čitao, ali uskoro ću

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41151 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 29/03/2010 : 09:04:46  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Narode, zna li neko nesto vise o nacinima redjanja/slaganja knjiga?? Ranije sam negde procitao da se knjige slazu na odredjene nacine, nikad tzv "magarecim redom" od najvise ka najnizoj i obrnuto i slicno...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 29/03/2010 : 09:43:18  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
dobra ti je ova :D pa zar još i to moram učiti
u mene su spontano naslagane :P

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 29/03/2010 : 10:10:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Narode, zna li neko nesto vise o nacinima redjanja/slaganja knjiga?? Ranije sam negde procitao da se knjige slazu na odredjene nacine, nikad tzv "magarecim redom" od najvise ka najnizoj i obrnuto i slicno...

nacini redjanja knjiga

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 29/03/2010 : 12:30:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
Frederik Pohl: Dolaze kvantne mačke (The coming of the Quantum Cats)

Neznam sad št bih napisao o ovoj knjizi, svidjela mi se, htio bih da ima još, zabavna, duhovita, na kraju se zapitaš kolika je vjerojatnost da postoje paralelni svjetovi - i, ako postoje, zašto se brinuti za nešto u ovom, jednom od bezbroj svjetova. Ah, nisam rekao da radnja prati više inkarnacija istih osoba, koje žive u raznim paralelnim svjetovima koji su se izmiješali, no dobro, čemu služi wikipedija?
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Coming_of_the_Quantum_Cats

.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/03/2010 : 12:49:07  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rock.Bob Rock

Frederik Pohl: Dolaze kvantne mačke (The coming of the Quantum Cats)

Neznam sad št bih napisao o ovoj knjizi, svidjela mi se, htio bih da ima još, zabavna, duhovita, na kraju se zapitaš kolika je vjerojatnost da postoje paralelni svjetovi - i, ako postoje, zašto se brinuti za nešto u ovom, jednom od bezbroj svjetova. Ah, nisam rekao da radnja prati više inkarnacija istih osoba, koje žive u raznim paralelnim svjetovima koji su se izmiješali, no dobro, čemu služi wikipedija?
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Coming_of_the_Quantum_Cats

je, dobra knjiga. često se u zadnje vrijem susrećem sa Šrodingerovom mačkom...
Nisam ovo dugo čitao, ali sjećam se da je knjiga fakat ok. A i naslovnica nije loša, ono, retro - sf

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.2 seconds. Snitz Forums 2000