forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 249

sawitch
Advanced Member

Serbia
41203 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 06/03/2011 : 15:58:26  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Sad sam kupio.. Izgleda mi fino... Lep je papir unutra, lepe korice, kao solidan strip album.. Inace, lepo je predstavljeno sve unutra, pregledno sa lepim ilustracijama.. Koncizno, bez mnogo teksta koji davi... Po meni ovo treba kupovati i imati... Jedino sto ne znam kolko ce biti cena ostalih knjiga.. Ako je promo cena 190... Od toga u vecoj meri zavisi da li ce se pratiti serijal.. Ali kako sam video naslove i podele istorije na sledece 23 knjige, mami me...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13532 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 06/03/2011 : 16:32:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Sad sam kupio.. Izgleda mi fino... Lep je papir unutra, lepe korice, kao solidan strip album.. Inace, lepo je predstavljeno sve unutra, pregledno sa lepim ilustracijama.. Koncizno, bez mnogo teksta koji davi... Po meni ovo treba kupovati i imati... Jedino sto ne znam kolko ce biti cena ostalih knjiga.. Ako je promo cena 190... Od toga u vecoj meri zavisi da li ce se pratiti serijal.. Ali kako sam video naslove i podele istorije na sledece 23 knjige, mami me...

aham, mnogo je lepo odrađeno, greota da se ne uzme
jedino da ne nabudže cenu.. valjda neće

inače, fino i što neće ići sve odjednom, već će biti pauza tokom leta

Edited by - Imrahil on 06/03/2011 16:34:40
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 06/03/2011 : 19:16:57  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Još malo ultra mini preporuka o knjigama (jer sam neke od njih samo prelistao), na koje (večinu od njih) sam naišao lutajuči po naši biblioteci:

Benchley: Ralje
Heinrich: Iron Cross
Where eagles dare
Das Boot/Podmornica (teško ju je čitati, bolje da pogledate film)
Cavell: Shogun
Leptir

The red tent (Biblijski roman, žene u glavnim ulogama)

Birds without wings

Pamuk: Ime mi je crvena

Helen Barr: Dnevnik (nešto slično kao knjiga Dnevnik Anne Frank)

Auel: Djeca Zemlje (serija povijesnih romana o životu naših predaka u pradavnini)

Jalen: Dabri/Bobri (slovenska verzija Djece Zemlje)

Nemirovsky: Francuska suita

Svetina: Ukana (borba između partizana i Švaba u WWII - kao kod Dobrog vojnika Švejka, i ovde postoji verzija u stripu ili bolje rečeno slikanici)

Follett: Pillars of the Earth (povijesni roman - iznimno popularan u inozemstvu)

Kineska studija (kažu neki da je to najbolja knjiga o liječenju bolesti)

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41203 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 06/03/2011 : 19:51:10  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by panzer
Where eagles dare - FILM JE ODLICAN!!!

Pamuk: Ime mi je crvena - ZA OVO JE DOBIO NOBELOVU NAGRADU ALI SE UVEK PREDOMISLIM I NE KUPIM JE!!!

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 06/03/2011 : 20:15:40  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Gartner: Praznina napretka (iz pradavnine u daljnu budučnost)

Autorjeva prva knjiga podiljena je na pet dijelova: prvo poglavje počinje prije trideset tisuča godina, a poslednje je postavljen milijune godina u budučnost. Samim time, barem tako mislim, to je slovenska "sci-fi" knjiga sa največim rasponom vremena ikad. Gartner je knjigu izdao sam, što znači da mu je puno stalo svoje mišljenje prenijeti drugima. Doduše, on razotkriva sudbinu ljudi na slovenskom području, ali više manje poanta se može odnositi na sve čovječanstvo. Svako novo poglavje knjige donosi razdoblje u povijesti, gdje se mnošto stvari, koje su prije bile nešto normalno, potpuno promijene. Tako, recimo, u prvom dijelu knjige u grupama ljudi, koje subivaju sa neandertalcima (Mislim, da je Gartner tu napravio mali kiks, kad smatra da ljudi i neandertalci nisu mogli imeti djece među sobom. Naime, ako sam negdje dobro pročitao, suvremeni čovjek ima u sebi negdje oko 4 % gena neandertalaca pa je tako moralo doči i do spolnih odnosa među njima. Moda sam i u krivu.), djecu može napraviti samo poglavica plemena, a ostali muškarci ne, no, kako znamo, to se onda promijenilo.

Autor pokušava prikazati cikle mijenjanja kulture i antikulture (barbara i civiliziranih zajednica); na kraju svakog poglavja na nekoliko stranica predstavi nam vremenski skok, u kojem se kultura promijeni u antikulturu i obratno.

Zašto praznina napretka? Pa, mijenjanje kulture i antikulture u daljnji budučnosti dovede nas do zemaljskog raja t.j. Olimpa. Ljudi ne trebaju raditi više ništa (postanu softiči), sve ima pod kontrolom superrobot. Ali, kako ljudi znaju uprskati ama baš sve, superrobot prestane raditi kako treba, pa neki od njih napuste raj i odu u divjinu. Oni, koji su ostali, na kraju umru, a oni, koji su otišli u divjinu, zabopravili su jezik, sa kojim bi upravljali superrobotom. I tako je Olimp otišao u povijest ... A superrobot je u međuvremenu radio zadatke, koji su mu bili naloženi u memoriju još od prije: u zemlju je stavljao naftu, zlato i metale. Onda je reciklirao još ostatke zgrada, tako da više ništa nije ostalo od civilizacije. I tako možete iči na početak prvog poglavja i početi čitati iznova. Sav taj napredak, sve te godine, a na kraju čovjek se vrača na početnu točku ...

Na njegovu cikličnu ideju u knjizi, koja inače sadrži poprilično dobar nivo jezika, možete gledati pozitivno, tako da kažete da če čovjek kad-tad opet dosegnuti prijašnji nivo civilizacije, ili negativno, tako da kažete, kako če čovjek sa vremenom opet uništiti sve ono, što je več imao, jer to ne zna cijeniti. Gartner mi je dobar i zbog toga što je verovatno Dying Earth fan, iako to ne zna. Naime, njegove cikle mogli bi mirno umijestiti u koji od romana iz tog podžanra (rast, propad, ponovna rast i ponovni propad civilizacija jedna je od tema, kojima se taj podžanr redovito vrača).

Pozitivno je i to, da je knjiga u našoj biblioteci stavljena među povijesne romane (Iako večina knjige govori o prošlosti, a ne o budučnosti, ja je tamo ipak ne bi stavio). Možda če je tako pročitati više ljudi, nego da čeka godinama, da je netko uzme u ruke na sci-fi sekciji (ili naše bibliotekarke ili pak ja) ...

###
Server stripovi.com: Thanx for not making so long of review!
Panzer: No problem.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/03/2011 : 22:10:14  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Koliko traje trenutak smrti?

Phillp K. Dick:UBIK

Nagnite se nad lavabo
I zaronite do dna.
Svi ste vi mrtvi,
A živ sam ja.

Svi, pa čak i površni poznavatelji žanra, a i oni koji nisu ljubitelji SF-a, u velikom broju slučajeva čuli su za gore navedenog pisca, što kroz njegove prozne snove, a što kroz ekranizacije istih. Knjiga Sanjaju li androidi elekrične ovce po kojoj je snimljen kultni film Blade Runner svakako ulazi među najpoznatije knige žanra a i daleko je prešla granice istog. Dickova djela bila su inspiracija brojnim filmovima tako da su hitovi poput Totall recall, Minority report ili Paycheck zapravo dijela snimljena prema Dickovim djelima. Veliki pisci ostavljaju velika djela, a njihovi unutarnji nemiri, paranoje i razni oblici drugih bolesti od kojih često pate, daju tim piscima i dodatni oreol misterije. Da li je to pravilo da veliki umovi, slikari, pisci, pjesnici, upravo zbog te svoje genijalnosti, kao nekakvu nuspojavu moraju nositi i razne mentalne disfunkcije koje im, sa druge strane, dosta često služe kao inspiracija za nova djela te ih stoga, ako ih već ne mogu pobijediti, mogu bar iskoristiti? Tko što zna...
Ubik je djelo koje duboko ponire u ljudsku psihu i rastače je iznutra. Svijet budućnosti u kojem je telepatija unosan posao, a marketing melje sve pred sobom, ne ostavlja previše mjesta pojedincu da svoju individualnost nametne drugima, već sveukupna masovnost i mogućnost pristupa informacijama zapravo dovodi do kontraefekta, tuposti, jednoobraznosti i zaluđenosti pomodnim, a beskorisnim stvarima. Zvuči poznato? Da, da...
Protagonisti romana, istovremeno kontemplirajući do krajnjih granica i pokušavajući rastaviti i ponovno sastaviti vanjski svijet, prolaze kroz velike preobrazbe, ne shvaćajući da im se stanje svijesti promijenilo i da osnovni postulati više ne vrijede, a kada jednom shvate bit sile koja ih razara na dijelove koji i u fizičkom i u psihičkom smislu znače ruinu, postaje poprilično teško naći izlaz, pogotovo što je izlaz zapravo samo još jedan ulaz u prostor i vrijeme koje ih prožima i proždire.
A tu je i Ubik. Što je Ubik? Ubik je...Ha morat ćete pročitati knjigu da bi to znali:)) Ali Dick kroz reklamne slogane na početku svakog poglavlja izvrsno zadire u sveprisutnost i snagu Ubika te na izvrstan alegorijski način pokazuje da se od nekih stvari ni u kojoj sferi svijesti ne može pobjeći. Ubik je tu. Ali bježati od njega ne treba. On je i cilj i sredstvo istovremeno. On je spas. Manifestacija Ubika u romanu također pokazuje sklonost osudi samog potrošačkog društva i ta jednostavnost kojom se manifestira nešto tako moćno, snažno i bitno zapravo pokazuje da su svi oblici rastakanja društva marketingom doveli do toga da smo preplavljeni trivijalnim proizvodima koji nas samo još više rastaču iznutra umjesto da nas, barem u nekoj mjeri, nadograđuju i šire..
Dick je nesumnjivo bio genije. Napustio nas je prerano, ali ono što možemo je zahvaliti mu na velikom doprinosu svjetskoj književnosti i pošpricati sa malo Ubika svaki šund na koji naiđemo.

Dick bi nam bio zahvalan na tome.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/03/2011 : 22:13:20  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by panzer

Gartner: Praznina napretka (iz pradavnine u daljnu budučnost)

Autorjeva prva knjiga podiljena je na pet dijelova: prvo poglavje počinje prije trideset tisuča godina, a poslednje je postavljen milijune godina u budučnost. Samim time, barem tako mislim, to je slovenska "sci-fi" knjiga sa največim rasponom vremena ikad. Gartner je knjigu izdao sam, što znači da mu je puno stalo svoje mišljenje prenijeti drugima. Doduše, on razotkriva sudbinu ljudi na slovenskom području, ali više manje poanta se može odnositi na sve čovječanstvo. Svako novo poglavje knjige donosi razdoblje u povijesti, gdje se mnošto stvari, koje su prije bile nešto normalno, potpuno promijene. Tako, recimo, u prvom dijelu knjige u grupama ljudi, koje subivaju sa neandertalcima (Mislim, da je Gartner tu napravio mali kiks, kad smatra da ljudi i neandertalci nisu mogli imeti djece među sobom. Naime, ako sam negdje dobro pročitao, suvremeni čovjek ima u sebi negdje oko 4 % gena neandertalaca pa je tako moralo doči i do spolnih odnosa među njima. Moda sam i u krivu.), djecu može napraviti samo poglavica plemena, a ostali muškarci ne, no, kako znamo, to se onda promijenilo.

Autor pokušava prikazati cikle mijenjanja kulture i antikulture (barbara i civiliziranih zajednica); na kraju svakog poglavja na nekoliko stranica predstavi nam vremenski skok, u kojem se kultura promijeni u antikulturu i obratno.

Zašto praznina napretka? Pa, mijenjanje kulture i antikulture u daljnji budučnosti dovede nas do zemaljskog raja t.j. Olimpa. Ljudi ne trebaju raditi više ništa (postanu softiči), sve ima pod kontrolom superrobot. Ali, kako ljudi znaju uprskati ama baš sve, superrobot prestane raditi kako treba, pa neki od njih napuste raj i odu u divjinu. Oni, koji su ostali, na kraju umru, a oni, koji su otišli u divjinu, zabopravili su jezik, sa kojim bi upravljali superrobotom. I tako je Olimp otišao u povijest ... A superrobot je u međuvremenu radio zadatke, koji su mu bili naloženi u memoriju još od prije: u zemlju je stavljao naftu, zlato i metale. Onda je reciklirao još ostatke zgrada, tako da više ništa nije ostalo od civilizacije. I tako možete iči na početak prvog poglavja i početi čitati iznova. Sav taj napredak, sve te godine, a na kraju čovjek se vrača na početnu točku ...

Na njegovu cikličnu ideju u knjizi, koja inače sadrži poprilično dobar nivo jezika, možete gledati pozitivno, tako da kažete da če čovjek kad-tad opet dosegnuti prijašnji nivo civilizacije, ili negativno, tako da kažete, kako če čovjek sa vremenom opet uništiti sve ono, što je več imao, jer to ne zna cijeniti. Gartner mi je dobar i zbog toga što je verovatno Dying Earth fan, iako to ne zna. Naime, njegove cikle mogli bi mirno umijestiti u koji od romana iz tog podžanra (rast, propad, ponovna rast i ponovni propad civilizacija jedna je od tema, kojima se taj podžanr redovito vrača).

Pozitivno je i to, da je knjiga u našoj biblioteci stavljena među povijesne romane (Iako večina knjige govori o prošlosti, a ne o budučnosti, ja je tamo ipak ne bi stavio). Možda če je tako pročitati više ljudi, nego da čeka godinama, da je netko uzme u ruke na sci-fi sekciji (ili naše bibliotekarke ili pak ja) ...

###
Server stripovi.com: Thanx for not making so long of review!
Panzer: No problem.

Druže, jel ima to na hrvatskom/srpskom?

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 07/03/2011 : 09:29:35  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Gotovo sigurno ne, pošto je izdaju knjige sam financirao.

Edited by - panzer on 07/03/2011 09:31:33
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 07/03/2011 : 10:48:21  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pamuk: Ime mi je crvena - ZA OVO JE DOBIO NOBELOVU NAGRADU ALI SE UVEK PREDOMISLIM I NE KUPIM JE!!!

Mogla bi se ti onda sviđati barem Birds without wings/Ptice bez krila od Louisa de Bernieresa, ako je prevedena na žitiški jezik i ikad naletiš na nju ... Knjiga govori o propadu Otomanskog carstva, imaš puno likova, koji pričaju svoju priču, a ako veruješ ili ne, mačka u knjizi se zove - Pamuk.

A i dobila je bolje ocjene od Pamukove knjige.

Edited by - panzer on 07/03/2011 10:51:15
Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 08/03/2011 : 21:43:07  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

quote:

aham, mnogo je lepo odrađeno, greota da se ne uzme
jedino da ne nabudže cenu.. valjda neće

inače, fino i što neće ići sve odjednom, već će biti pauza tokom leta

Igleda da su nabudzili cenu.Koliko sam ja video izgleda da ce od sad biti 400 dinara.Mnogo je za 40tak stranica.

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 08/03/2011 : 21:47:31  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

Pročitao Vektor Trido. Privukao me ambijent u koji je autor smestio radnju, ali nisam na kraju nešto oduševljen. Možda za one koji baš vole trilere ili imaju višak slobodnog vremena.

Sad se čita

da se vratim džordanu posle poduže pauze tri, četiri godine sigurno

Ja sam procitao juce Krunu maceva,malo je oduzio radnju.
Poceo sam Putanju bodeza.

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts

Member since 21/12/2009

Posted - 09/03/2011 : 20:28:41  Show Profile Show Extended Profile  Send wele a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Evo, Wele je upitao mene a ja pitam vas:

"jeste li citali knjigu COVEK KOJI JE NASAO SVOJE LICE? Pisac je Aleksandar Beljajev."

Je li tko imao kakav susret sa ovim piscem? Wele mi veli da ima i naš prijevod nekih njegovih knjiga. Moram priznati da za to nisam znal. Kaj vi velite?

Inače, prije par godina sam vidj
eo neke njegove knjige na engleskom i mogal sam se zakleti da se knjiga zvala The man who lost his face

Mora da starim...:))

procitah je.zanimljiva ideja,slabo odradjena.inace,od beljajeva imam i knjigu zvezda K E C,na srpskom jeziku.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 09/03/2011 : 21:51:20  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Preporuke za ljubitelje kratkih sci-fi priča (zbog dobre ideje ili tvista na kraju) - naslovi su prevedeni iz slovenskog ili su ostali u tom jeziku ako jih nisam znao prevesti:

Niven: Greška, Brown: Oružje, Carr: Sređeno, Knight: Pa zar da prah da te slavi?, Novik: Preloženo liječenje, Scheckley: Posao za odstranjivače, Harrison: Poslednja bitka, Young: Godine, Malzberg: Prokletstvo i Odstup, Ellison: Hadž, Bradbury: Dar, Slesar: Dan testiranja, Poglavica i Trgovac, Clarke: Ponovni susret i Zvijezda, Harrison: Stonhenge, Zelazny: Korida, Bond: Glas iz neobične kocke, Silverberg: Na kraju dana i Slika kraja, Brown: Pokus, Bretnor: Čovjek na vrhu, Harrison: najbolji lovac na svijetu, Plachta: Čovjek iz vremena, Klein: Skrivalnice, Stanton: Barney, Leiber: Poslednji, Martin: daleko su zvijezde, Asimov: Paklenska vatra, van Vogt: Veliki sudija, Phillips: Talisman, Garrett: Detonator, Bova: Sistem, Scortia: Pazi! Lako zapaljivo!, Brown: Prvi kontakt i Glupost, Pohl: Sudbonosna misija Phineasa Snodgrassa i Pavliha, Bischoff: Nebo je ostriga, zvijezde su biseri; Resnick: Istrebljivači, Gansovski: Rođenje čovjeka i Čovjek, koji je stvorio Baltiško more, Russell: Jedini spas, Brown: Ubojstvo vremena, Dick: Pa to je Uab, Sinichi: Boko-san, Durman: Vatra; Zubkov,Muslin: Ta krhki, krhki svet, Cerar: Reklama, Puskaš: Smetišče, Tomšič: Bitka, Mikuličić: Novo seme, Kuščer: Orinoco, Gradiščnik: Pionir vremena, Aleksič: Birokratski vakuum, Tribuson: Flash Gordon, Nikolič: Pomoč dolazi, Košmrl: Treča simulacija, Pahnov: Nešto malo o silama pakla, Puncer: Adamo, Izgubljeni raj, Crvenosmeđi kamenožderac, Žrtvovanje i Izdajnik.

Edited by - panzer on 09/03/2011 21:52:57
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 09/03/2011 : 21:54:09  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Preporuka za kojeg Slovenca, koji če (ako če) u narednim godinama čitati recenzije na ovom forumu:

Žerovc: Modrosti zbrane iz verzov stkane
398 stranica duga knjiga puna životnih istina i mudrosti, do kojih je autorica došla uz pomoč promatranje života oko sebe, knjiga, filmova, razgovora sa ljudima, rada sa djecom u vrtiču i školi itd. Kao što kaže naslov knjige, sve te mudrosti su napisane u verzima.

Edited by - panzer on 10/03/2011 10:33:42
Go to Top of Page

d.r.p
Senior Member

1598 Posts

Member since 09/08/2007

Posted - 10/03/2011 : 12:24:27  Show Profile Show Extended Profile  Send d.r.p a Private Message  Reply with Quote
"DOPLER" Erlend Lu

Ibzen,Hamsun...Lu(?); Pa ne baš.Jedna od norveških mlađih nada(ko reče kultnih!)u Dopleru priča o krizi srednjih(skandinavskih)godina,gl.lik napušta siguran posao,ženu,djecu i ide da živi u šumi.Sve je to protkano zajebantskim humorom,meditacijama o prirodi,životu...
Sve u svemu nije to loše,samo osjeti se neko "zauzdavanje pera" i možda prokockana šansa da se napiše jedno,da kažem,kultnije djelo!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 10/03/2011 : 17:23:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Trenutno čitam "Memoare" kralja Nikole Petrovića (divno izdanje!) i "Sagu o Forsajtima".
Počeo sam da se upoznajem i sa "Feudalnim društvom" Roberta Bloka - i moram je preporučiti svakome ko je iole zainteresovaniji za unutrašnjost feudalističkog ustrojstva Zapadne Evrope i sam specifični način tadašnjeg života. I sam znam koliko klasični, "suvoparni" istorijski stil pisanja, koji se pokatkad pretvori u nizanje podataka i referenci, zna da odbije ljude; no, ova knjiga uspijeva da spoji teško spojivo: egzaktnost i veliku živopisnost.
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13532 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 10/03/2011 : 22:05:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nemanja93
Ja sam procitao juce Krunu maceva,malo je oduzio radnju.
Poceo sam Putanju bodeza.

pa da, a i generalno je posle četvrte knjige počao polako da davi
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 14/03/2011 : 10:53:19  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Još jedna mala preporuka:

A.C. Doyle, po svijetu poznat kao otac Sherlocka Holmesa, na detektivskom zadatku. Roman, napisan po istiniti priči.

Nominacija za Bookerovu nagradu 2005.

Edited by - panzer on 14/03/2011 10:58:22
Go to Top of Page

murdo
Senior Member

Christmas Island
1018 Posts

Member since 24/07/2002

Posted - 14/03/2011 : 19:05:32  Show Profile Show Extended Profile  Send murdo a Private Message  Reply with Quote
trenutno čitam esopove basne...
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 14/03/2011 : 19:37:00  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Kurkov: Piknik na ledu a.k.a Smrt i pingvin

Tmurna knjiga o životu u postsovjetskom Kijevu (premda se meni činilo da bi se grad mogao zvati i Moskva). Pratimo jedno razdoblje u životu usamljenog Viktorja Aleksejeviča i njegovog pingvina sawitcha sa imenom Miša (koji ima loše srce, a ima i depresijski poremečaj. Da može govoriti, mogli bismo ga zvati Marvin po istoimenom robotu iz Adamsove klasike). Viktor dobije zadatak od šefa jednih novina u gradu, da napiše nekrologe za važne ličnosti zato, da jih ne bi morali pisati onda, kada oni umru (moji poznanici bi vam rekli, da je to odlična ideja - znali bi oni štošta reči o danu, kada su do jedan ujutro pisali nekrolog našem sada več pokojnom predsedniku države, kad se kao prvo pojavila dezinformacija, da je umro, a onda su ga morali ionako napisati, jer su strijepili, da če umreti več idučeg dana.) Ali onda počnu ljudi, za koje je pisao nekrologe, misteriozno umirati ... Knjiga nije previše komplicirana, napisana je za običnog čovjeka; neki likovi uđu u priču i iz nje više ne izlaze (ljubavnica Nina i Sonja, kčerka njegovog poznanika, koji naravno ne doživi kraj knjige); dok ostali izađu iz priče, kako bi se reklo, sa nogama naprijed.

Knjiga se inače čita ko Zagor, gde glavni junak nema pojma, šta se točno događa i tko upravlja njegovim životom - ponekad sam pomislio, da je to ustvari samo njegov san ili bolje rečeno neka vrsta nočne more. Rješenje zagonetke pokaže se tek na kraju, kad Viktor naleti na čovjeka, koji preuzme njegov posao i koji napiše i njegov nekrolog. Pošto Viktor sad zna, da se njegovom životu bliži kraj, jer je konačno saznao istinu, on odluči pobječi. Ide ka brodu, koji ide na Antarktiku i sa kojim bi morao otiči njegov pingvin (kojeg je mislio pustiti na slobodu) i tamo sretne kapitana broda. Kad ga taj pita, gde je pingvin, on sa mračnim glasom kaže:"Ja sam pingvin." Kapetan kimne glavom kao znao sam ja, da češ to biti ti i dozvoljava mu ukrcati se na brod. I tako Viktor i brod otplovi u zalazak sunca ...

I kao zanimljivost: Baš sam čitao nekoliko dana unazad na HRT TTX, da je urednica lokalnih novina u selu Lydiard Millicent u pokrajini Wiltshire u VB žitelje sela pozvala, da napišu svoje nekrologe, koji moraju sadržavati manje od 400 riječi.

Da nije i ona čitala Kurkova?

###
Server forum.com:"Thanx for short review."
Panzer: "No problem."

Edited by - panzer on 14/03/2011 19:49:32
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 14/03/2011 : 19:48:15  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Mladjo, može li update prve stranice ili čekaš da dođemo prvo na stotku?

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 14/03/2011 : 20:42:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
trenutno citam "Zvezde, prah nebeski" (The stars, like dust) od dobrog naseg Asimova.

moram da kazem da se knjiga bitno izdvaja od ostalih koje sam do sada citao. jes da je jedan od ranijih romana (ako ne i prvi?), i jes da je "na silu" ukalupljen u celu roboti/carstvo/zaduzbina serijal....ali nije ni to ono sto mi smeta. vec mu fali ono mali asimovljevog....kako reci, malo je zastupljeno "naucnog" elementa, kao i malo vestijih zapleta i misterija kojima je Asimov eventually zagospodario.
ovako me vise podseca na "Dinu". Junak, politicke intrige, spletke, bezanje, jurnjava....videcemo....mozda se nesto i promeni do kraja knjige?

svejedno, ipak jedva cekam da predjem ove tri sada (ovu, The currents of space i Pebble in the sky), pa da lepo predjem na ove preludijume za Zaduzbinu

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2970 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 14/03/2011 : 20:57:11  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

trenutno citam "Zvezde, prah nebeski" (The stars, like dust) od dobrog naseg Asimova.

moram da kazem da se knjiga bitno izdvaja od ostalih koje sam do sada citao. jes da je jedan od ranijih romana (ako ne i prvi?), i jes da je "na silu" ukalupljen u celu roboti/carstvo/zaduzbina serijal....ali nije ni to ono sto mi smeta. vec mu fali ono mali asimovljevog....kako reci, malo je zastupljeno "naucnog" elementa, kao i malo vestijih zapleta i misterija kojima je Asimov eventually zagospodario.
ovako me vise podseca na "Dinu". Junak, politicke intrige, spletke, bezanje, jurnjava....videcemo....mozda se nesto i promeni do kraja knjige?

svejedno, ipak jedva cekam da predjem ove tri sada (ovu, The currents of space i Pebble in the sky), pa da lepo predjem na ove preludijume za Zaduzbinu

Sve tri su u istom maniru i, po mojoj procjeni, najslabije u cijeloj epopeji.
Sa druge strane, pročitah prvu knjigu druge zadužbinske trilogije (Benford-Ber-Brin) "Strah Zadužbine" koja me je uvjerila u ubjeđenju da je Gregori Benford jedno "bedno piskaralo", nevjerovatno je kako čovjek loše piše, rabi ideje iz svoje Centralnogalaktičke sage i presipa iz šupljeg u prazno. Čitao sam tek svaku sedmu stranicu. Pi!

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/03/2011 : 21:39:08  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
100!!!

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 14/03/2011 : 22:06:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

Sve tri su u istom maniru i, po mojoj procjeni, najslabije u cijeloj epopeji.
Sa druge strane, pročitah prvu knjigu druge zadužbinske trilogije (Benford-Ber-Brin) "Strah Zadužbine" koja me je uvjerila u ubjeđenju da je Gregori Benford jedno "bedno piskaralo", nevjerovatno je kako čovjek loše piše, rabi ideje iz svoje Centralnogalaktičke sage i presipa iz šupljeg u prazno. Čitao sam tek svaku sedmu stranicu. Pi!

sreca onda da sam nameravao da zaobidjem te "neAsimov" knjige.... :/
ima drugih stvari koje me cekaju :D
a ovo da su i druge dve u istom stilu, me donekle raduje, jer znaci da cu ih brze proci :D :) (generalno nisam neki brz citatelj, bas ga gnjavim, i onda su ovakve olaksice dobrodosle.... :D )

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page
Page: of 249  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.67 seconds. Snitz Forums 2000