forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate Mister No-Mister no fanovi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 153

Spock
Senior MemberCroatia
1790 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 04/11/2018 :  07:17:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Sneak preview moje nove recenzije za MN LIB 10:

MN LIB 10: Velika pljačka (SR 20b/21, LMS 567/568a)

Broj stranica: 164

Scenarij: Andrea Mantelli & Guido Nolitta
Crtež: Franco Donatelli
Naslovnice: Gallieno Ferri


Naš pilot je suučesnik u dobro organiziranoj pljački furgona za prijevoz novca. Kako je postao kriminalac i kako će pljačka završiti? U budućoj recenziji će biti neki odgovori, a za ostalo tu je strip!


Priča se razvija na standardan način na kakav smo i naviknuti kod Nolitte, a jedino se po pomanjkanju zanimljivosti i raznih podataka o mjestima događanja može primijetiti da Nolitta nije bio potpuno angažiran u pisanju scenarija za ovu epizodu, koju bih opisao kao jednu laganu, nepretencioznu i humorističnu. Neki bi je nazvali filler epizodom. To je ujedno i razlog što još nema ni recenziju. Ipak su ostale epizode iz ovog razdoblja puno jače, efektnije i razrađenije. Sama tema priče je odlična i dojma sam da se mogla detaljnije i na više stranica razraditi. Ovako scenarij škripi u dosta situacija. Potezi koje radi naš pilot su nelogični i isforsirani.

Donatellijev treći i posljednji rad na ovom serijalu. Nije se baš proslavio, pa nije ni neka šteta. Ovdje njegov crtež puno bolje funkcionira, nego u prethodne dvije. Nema prašume ni potrebe za detaljima, pa njegov siromašan crtež ne bode u oči. Njegova boljka, dinamika crteža, ovdje ne dolazi do izražaja, pa se može zaključiti da je vidljiv ogroman napredak po tom pitanju. Eksperimentira s, za Bonelli tada, nekonvencionalnim detaljima kao što su predmeti, životinje i ljudi koji prelaze izvan sličice na druge vinjete.
Humoristične scene mu odgovaraju, pa ni tu nema problema, a primjetan je i veći trud na detaljima u odnosu na prethodne dvije njegove, već spomenute, epizode. Mister No i dalje ima originalni Ferrijev izgled, a sličnost likova onima iz Zagorovog serijala ovdje nije toliko izražena, ali jedan lik nam je jako poznat.Chicov potomak?
Izgleda da nije samo Zagor odrađivao posao na južnoameričkoj odiseji!


Prva naslovnica dobra, ali siromašna detaljima i nema direktne veze s pričom, dok je druga odlična i odlično presikava događaje u epizodi, a i općenito Mister Noa kao lika.

Da zaključim; unatoč ne baš nekoj kvaliteti, vrijednosti i bitnosti u kontinuitetu ovog serijala, ovo je jedna od onih epizoda kojih se prisjećam s osmijehom na licu.Zanimljivosti:
- Na upit policajca kako se zove, Mister No obija dati pravo ime, tako da još ne znamo kako se zove. Za taj podatak će trebati još čekati.
- Prva epizoda u serijalu, gdje se kao scenarist pojavljuje netko drugi osim Nolitte. Čast je pripala Andrei Mantelliju, a Nolitta je koscenarist.
- Budući da je glavni akter pilot i njegov piper, u ovoj epizodi put nas vodi preko cijelog Brazila, sve do granice s Paragvajem. Radnja počinje u Manausu, nastavlja se na neidentificiranoj visoravni imena „Monte Luzija“, a onda putujemo na jug, u saveznu državu São Paulo i dalje rijekom Paraná na istok, sve do gradića Guaíra, odnosno granice s Paragvajem
- Dnevnik je ovdje izbacio „samo“ tri stranice, a epizoda ne završava u broju 568, već odmah počinje slijedeća epizoda: „Mambo, mambo...“.

(priča: 9, scenarij: 5, crtež: 7, naslovnice: 8) - 71%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 04/11/2018 08:26:49
Go to Top of Page

Grabb
New Member299 Posts

Member since 26/03/2018

Posted - 06/11/2018 :  10:29:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Grabb a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP


Koliko Dejna (Dana) diže kad nije u formi !?

Dejna je ye×eni car
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced MemberSerbia
5384 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 07/11/2018 :  23:50:47  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Prastajte ako je bilo.

Francesco Gamba


https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
5098 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 08/11/2018 :  00:00:10  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
prvi put vidim...fino izgleda...nazalost, smrcu ferrija vise nema ovakvih naslovnica kakve su radili ferri, galep, esegese, monti, diso...
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
26662 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 08/11/2018 :  00:01:40  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Na čudan način mu poteže noge, ne bih rekao da je u pitanju tučnjava.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
14620 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 08/11/2018 :  08:24:20  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Gamba iznenađujuće dobar.
Go to Top of Page

Spock
Senior MemberCroatia
1790 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 09/11/2018 :  23:16:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with QuoteMN LIB 11: Otok magije (SR 22/23/24a)

Broj stranica: 220

Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Franco Bignotti
Naslovnice: Gallieno Ferri

Zanimljivosti:

- Prva Castellijeva priča u serijalu, a i prva na kojoj nije sudjelovao Nolitta.
- Naš pilot dobiva ime, odnosno saznajemo da se zove Jerry kada ga bivši suborac nazove po imenu, a imamo i prve scene njegovog ratnog puta.
- Castelli nam pokazuje u čemu je najbolji, a to je spajanje činjenica i fikcije, a da čitatelj nije siguran gdje prestaju činjenice, a počinje fikcija. Ovdje je u priču ubacio stvarni nacistički plan o bombardiranju Panamskog kanala. Ime te operacije je bilo: Operacija "Pelikan", samo što nije došlo do gradnje piste, a neimenovani otok pripada Kolumbiji i blizu je Nikaragve, odnosno nije na mjestu koje je naznačeno u stripu. Nisam nigdje našao otok imena San Juan de Castillo, kako se u stripu zove, pa mislim da ga je Castelli izmislio. Usput, Japanci su također planirali napasti Panamski kanal, zbog faktora iznenađenja također iz Karipskog mora. Posebno su razvili avione koje je moguće prevesti u podmornici, a mogli su i poletjeti s nje, samo što ih je u planu prekinuo završetak rata. Nijemci su planirali napad s dva aviona Junkers 87 Stuka, dok je japanski napad trebao biti ozbiljniji s čak 12 hidroaviona Aichi M6A1 Seiran.
- U tutto izdanju pukovnik Kovacz je pretvoren u crnca, što je potpuno neshvatljivo. U priči je izneseno da je dosta bivših nacističkih vojnika prebjeglo na Haiti i čine osovinu predsjednikove osobne policije, a i prezime Kovacz odgovara tom podatku.U Libellusovom izdanju je bijelac - nasreću!
- Libellus je tako dobro odradio prijelaz na završni dio trećeg sveska, da je teško odmah uočiti koje su dvije vinjete naknadno ubačene.
- Dnevnik je izbacio čak 27 stranica. Sreća pa sam ovo izbjegao! [angry]

Komentar:

Castelli nas prvo vodi u Caracas, glavni grad Venezuele, gdje Mister No ima standardnih problema uz male varijacije s putnikom kojeg je tu doveo. Praznih džepova naleti na bivšeg suborca, koji umre na tajanstven način. Prije smrti tražio je njegovu pomoć, a u unutrašnji džep jakne gurnuo je novce s slikom njega i jedne žene. Slika je slikana u glavnom gradu Haitija, Port-au-Princeu. Sada ide najnaivniji dio priče. Mister No umoran zaspe u nekom odmaralištu i sanja vudu ritual u kojoj je žrtva djevojka sa slike, a koji će se na isti način i ostvariti na kraju priče. Šta je s tim htio reći ne mogu dokučiti, ali imao je Castelli puno lakših načina za dodatno zainteresirati našeg junaka za slučaj!
Nakon svega, Jerry je odlučan otići na Haiti, suočiti se s vudu opasnošću, otkriti krivce i pronaći djevojku.

Uz ovu već spomenutu, u priči ima još samo jedna očita nelogičnost, a to je reakcija, odnosno djevojčin izostanak reakcije na informaciju o smrti njenog dragog. Donekle situaciju ublažava činjenica da je zgodna dama neustrašivi vođa haićanske gerile u borbi protiv ugnjetavačke vlasti.

Sveukupno sam više nego zadovoljan ovom epizodom i Castellijevim debijem. Slično kao Nolitta, upoznaje nas s raznim zanimljivostima vezanim za mjesto radnje, a u spajanju fikcije sa stvarnošću je najbolji. Posebno mi se svidio taj dio s tajnim njemačkim uzletištem, kao i prvi kratki isječak iz Mister Noovog ratnog puta.

Lik pukovnika Kovacza je najupečatljiviji i diže kvalitetu priče za nekoliko ocjena. Upečatljiv lik je i Genevieve. Baš mi se svidjelo što je žena vođa gerile.

Izuzev navedenih nelogičnosti, priča i scenarij savršeno funkcioniraju s dosta nepredvidljivih situacija i efektnom završnicom.

Bravo majstore Castelli!!

Bignotti je već u Zagorovoj epizodi na Haitiju pokazao da mu ta tema odlično odgovara, pa je i ovdje sve odradio na najvišem nivou.
Naslovnice nemaju veze s radnjom, pogotovo druga, upečatljivija, koja je ujedno i glavna naslovnica Libellusovog predivnog izdanja.

(priča: 9, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnice: 6) - 87%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 09/11/2018 23:56:46
Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
14620 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 10/11/2018 :  12:14:59  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
http://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lib-86-povratak-u-manaus/2177/

Jedna od najboljih recenzija na sajtu. Bravo i hvala.
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
3365 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 16/11/2018 :  22:31:34  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote


Pročitao ovu priču prije 10-tak dana, pa sad koliko je ostalo u glavi. Ova priča nije uopće toliko loša, ali sami početak mi je dosta neuvjerljiv, da je Mister No bio tako naivan i upustio se u jednu okladu koja ga je mogla stajati života, jer očito su oni tipovi izgledali sumnjivo odmah na početku. Kriminalci su inače bili sjajno organizirani, mora se priznat. Ali nisu računali da će im se Mister No uplesti u njihove planove.

Pomalo mi žao onog lika koji je bio šef na nekoj vrsti splavi sa dizalicom, dao je svoj život kako bi upozorio Mister Noa da se tu nalaze zločinci. A i sam Mister No je bio u nimalo ugodnoj situaciji kad se morao sukobiti i sa policijom, jer bi na kraju on ispao kriv za sve. Dobra scena na kraju kad preda kriminalce policiji, ali i usput još ne otkriva svoje pravo ime.

Znam da se ponavljam, ali Donateli mi nikako ne paše na Mister Nou, nikako da se naviknem. Nadam se da nije radio puno epizoda.

"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
3365 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 16/11/2018 :  22:33:43  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Komentar DODSFERD-a:

quote:
Originally posted by DODSFERD

Velika pljačka


Dobar spoj avanture i humora, pogotovo drugi dio epizode.
Zanimljiv početak i način na koji je pilot stigao do brze zarade. Vjerujem da se ne bi toliko žurio završiti let da su u pitanju bile neke oku ugodnije klijentice.
Donatelli je još jednom dokazao da ima talenta za nacrtati ružnu ženu, koliko je samo puta to prakticirao na Zagoru.
A Mister No opet dokazuje kako ne može izdržati zov alkohola kada dođe do kakvih novaca.
Klijenti su ga opet preveslali što nije ništa novo, iako ovakav slučaj sa okladom ranije nije upotrijebljen. Vidio je i on sam da Tony i Dick imaju face kriminalaca, ali hajde ih odbij kada se nudi mogućnost dobre zarade sa malo truda.
Bilo bi idealnije da je onaj obijač sefova prikazan kao prijatelj ili raniji poznanik dvojice kriminalaca. Ovako mi ispada nerealno da samo tako prihvati posao koji mu ponude nepoznati ljudi, uvijek moraš računati s time da možeš dobiti metak nakon obavljenog posla.
Drugi dio priče postaje napetiji nakon što je do tada gotovo savršeni plan počeo pokazivati prve znakove umora. A bilo bi čudno da su pajperom uspjeli proći cijelu udaljenost do paragvajske granice, koliko god se ona vremena razlikovala od današnjih ipak je postojala nekakva radarska služba za takve slučajeve.
Sviđa mi se varka kojom se Mister No poslužio na pješčanom sprudu nakon što su mu probušili spremnik s gorivom na pajperu.
Ipak, njegov okršaj s banditima ima jednu nepotrebnu scenu kada se pravio mrtav a ovi naivno povjerovali.
Srećom pa ima i humora, smijao sam se kako su Tonyju letjeli zubi iz čeljusti nakon 2 onakva udarca.
Ostaje dojam kako je Mister No na kraju previše lako riješio nesporazum sa policijom, a bio je u dosta nepovoljnom položaju prije toga.
Mislim da nema gore nesreće za njega nego kada ne može ugasiti svoju žeđ alkoholom, nedavno je bio prisiljen piti sok a sada mu ponudili čaj.
Donatelli je nešto bolji nego na svoje prijašnje dvije priče, možda zbog toga što ovdje nema puno scena divljine gdje je on slabiji, a ni Mister No mu više ne izgleda toliko djetinjasto.
Svejedno mi je drago što je ovo njegova zadnja priča na serijalu, iako će kasnije doći jedan puno gori crtač pa ću možda žaliti za Donatellijem.

Kako se bakica naljutila, nije Mister No baš takav pohotnik.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
26662 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 16/11/2018 :  22:58:58  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCPPročitao ovu priču prije 10-tak dana, pa sad koliko je ostalo u glavi. Ova priča nije uopće toliko loša, ali sami početak mi je dosta neuvjerljiv, da je Mister No bio tako naivan i upustio se u jednu okladu koja ga je mogla stajati života, jer očito su oni tipovi izgledali sumnjivo odmah na početku. Kriminalci su inače bili sjajno organizirani, mora se priznat. Ali nisu računali da će im se Mister No uplesti u njihove planove.

Pomalo mi žao onog lika koji je bio šef na nekoj vrsti splavi sa dizalicom, dao je svoj život kako bi upozorio Mister Noa da se tu nalaze zločinci. A i sam Mister No je bio u nimalo ugodnoj situaciji kad se morao sukobiti i sa policijom, jer bi na kraju on ispao kriv za sve. Dobra scena na kraju kad preda kriminalce policiji, ali i usput još ne otkriva svoje pravo ime.

Znam da se ponavljam, ali Donateli mi nikako ne paše na Mister Nou, nikako da se naviknem. Nadam se da nije radio puno epizoda.


Ova mu je bila zadnja i nećeš ga više vidjeti u nastavku serijala.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

Spock
Senior MemberCroatia
1790 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 17/11/2018 :  10:31:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with QuoteMister No LIB 12: Atlantik! (SR 24b/25/26)

Broj stranica: 260

Scenarij: Guido Nolitta
Crtež: Roberto Diso
Naslovnice: Gallieno Ferri

Zanimljivosti:

• Nolitta, ovaj put, priču započinje u Belemu, gradu mango stabala na estuariju Amazone, koji smo već dobro upoznali u ovom serijalu. Glavna radnja je smještena u Fortalezu, glavni grad države Ceará, koji se nalazi na oblama Atlantika u sjeveroistočnom Brazilu. Poznat nam je po tome što je bio jedan od gradova domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. u Brazilu. Selo jangadeirosa, Pecem, je danas jedna od dvije glavne morske luke države Ceará
• Jangadeirosi su (bili) ribari na tradicionalnim plovilima od trupaca, pretežito na sjeveroistočnom dijelu Brazila.
• Sjevernoamerički turist Walter Murphy se ponovo pojavljuje u epizodi MN LIB 66: Surat Khan (SR 139b/140/141/142).
• Jangadeiros Stelio se ponovo pojavljuje u epizodi MN MX 4: Nešto se promijenilo (SR 364/365/366), priči koja je početak kraja serijala o Mister Nou.
• Prvo pojavljivanje Phila Mulligana , bivšeg Mister Noovog suborca na Pacifiku i privatnog detektiva. Ovdje nam Nolitta ne daje puno podataka o njemu. Spomenuto mu je samo ime, da živi u New Yorku, dobar je prijatelj Mister Noa i zna kako je dobio taj nadimak, a budući da istraži sve o mister Columbusu i upozori Mister Noa da se makne od njega jer je riječ o opasnom mafijašu, dobije se dojam da je Phil policajac na višem položaju. Dapače, tokom razgovora, Phil jednom i spomene da je policajac.
• Zadnje dvije stranice je nacrtao Bignotti, vjerojatno ih docrtavši kasnije na sugestiju redakcije.
• Dnevnik je ovdje bio milostiv i izbacio samo dvije stranice (LMS 575/576/577)

Komentar:

Mister No, ovog puta, ima za mušteriju njegovog zemljaka Murphya, čovjeka željna uzbuđenja i avanture. Naš turistički vodič se sjetio jangadeirosa i sela Pecem, gdje ljudi još ribare na taj tradicionalni, opasni način. Tamo saznaje da se međunarodna, polumafijaška kompanija "Atlantic" okomila na ribare pokušavajući ih na sve načine spriječiti u ribolovu. Nakon dva pogibeljna susreta s njima, kreće osveta nemilosrdna osveta našeg neustrašivog i nepotkupljivog pilota.

Uzbudljiva epizoda prepuna efektnih i duhovitih scena, koja najbolje prikazuje Mister Noov karakter i koja se čita u jednom dahu.

Genijalna scena gdje Mister No presreće kamion kompanije s maskom Miki Mausa na glavi je možda i najbolja u serijalu. Borba protiv američkog načina života s maskom jednog od njegovih simbola na glavi. Neponovljivo!! Način na koji izluđuje glavnog negativca, gospodina Columbusa, je jedan od najduhovitijih u cijelom Nolittinom opusu. Neke scene izgledaju nerealne i nelogične, ali Nolitta uspijeva uvjeriti čitatelja u mogućnosti lika i realnost te situacije. Ipak, u obračun s morskim psom me nije uspio uvjeriti, pa za scenarij ide devetka.Diso briljira! Ovo je odradio bez greške. Ovdje imamo i mogućnost usporedbe njegovog s Bignottijevim crtežom (zadnje dvije stranice). Tu se vidi koliko je Disov crtež životniji i fluidniji. Ma čista desetka!

Prva naslovnica jedna od atraktivnijih u serijalu, druga također dobra, dok treća nekako odudara od teme. Ukupno gledajući, može jedna devetka.

Da zaključim, nakon "Rio Negra", kronološki gledano najbolja epizoda, a sigurno je i među najboljima u serijalu. Ako u Zagoru imamo tandem Nolitta / Ferri, u Mister Nou je dobitna kombinacija Nolitta & Diso.

(priča: 10, scenarij: 9, crtež: 10, naslovnice: 9) - 96%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 17/11/2018 12:37:41
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
3365 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 17/11/2018 :  16:05:40  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

Ova mu je bila zadnja i nećeš ga više vidjeti u nastavku serijala.


Aha, kad sam napisao svoj komentar, odmah sam išao tvoj naći i kad sam ga stavio, pročitao ga i saznao to a jel se sjećaš iz svog komenatara o kom se crtaču ovdje radi, na kog si mislio da je još gori?

quote:
Originally posted by DODSFERD

..iako će kasnije doći jedan puno gori crtač pa ću možda žaliti za Donatellijem.

"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
26662 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 17/11/2018 :  17:20:59  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Naravno da se sjećam, njega je nemoguće zaboraviti.
U pitanju je ''jedan jedini i neponovljivi'' Marraffa, ali sva sreća da ni on nije radio puno toga, samo 4 priče.
Kako ti pratiš VČ izdanje trenutno imaš priliku pročitati samo jednu i ona mu je najbolji rad, dok su ostale još prilično daleko s obzirom kojim tempom MN biblioteka ''napreduje''.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
3365 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 17/11/2018 :  19:34:07  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Hvala, baš ću ga zapamtit kad dođem do njegovog crteža

"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
3365 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 17/11/2018 :  22:36:33  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote


Ova priča mi je dosad najlošija u Mister No serijalu. Početak je još dobar gdje po prvi put saznajemo pravo ime Mister NOa - Jerry, a nešto kasnije kad sleti na Haiti, dosta sam se mučio sa čitanjem, pogotovo ona vudu sranja baš užas od priče. Crtež odličan, šteta što mi priča nije bila ni blizu, jbg.


"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
3365 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 17/11/2018 :  22:39:18  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Komentar DODSFERD-a:

quote:
Originally posted by DODSFERD

Otok magije


Ovo je prva priča u kojoj Nolitta ne potpisuje scenarij, to se nije primjetilo na izvedbi (osim možda na samom kraju) jer je Castelli napravio nekoliko neočekivanih poteza i time zadržao neizvjesnost.
Meni uopće nije nedostatak što nema zombija, puno bolje je pročitati nešto ovakvo sa političkom pozadinom nego pojavljivanje živih mrtvaca koji su ionako previše puta prožvakani kroz stripovsku povijest. Dobro, stoji da su 1976. u vezi toga stvari bile ponešto drugačije nego danas, ali opet...
Dogodila se nesvakidašnja situacija, klijent je konačno spreman platiti Mister Nou za usluge i to dvostruko od dogovorenog, ali igrom slučaja ovome zaplijene novac i opet ostane praznih džepova.
Ovdje se po prvi puta u serijalu spominje pravo pilotovo ime (bez prezimena), čudno da se to dogodilo u epizodi koju nije radio Nolitta, iako ne vjerujem da je Castelli dobio odriješene ruke po pitanju izbora imena.
Ako ćemo govoriti o nekakvom nedostatku onda bi se tu mogla svrstati činjenica da je ženska vođa gerilaca, i to još bijelkinja.
Nije objašnjeno na osnovi čega je ona stigla na tu poziciju niti koje prilike su je uopće dovele na Haiti. A Robbins je opet prekratko živio da bi ponudio odgovore na takva pitanja, što cijelu stvar obavija velom tajanstvenosti koja u ovom slučaju nije potrebna.
Ipak, sve ostalo je vrlo dobro odrađeno pa neću uzeti previše za zlo navedene propuste.
Ne da mi se tražiti eventualne greške na nekim drugim mjestima, pitanje je li stvarno moguće onako lako upasti u radio vezu između aviona i kontrolnog tornja pa napraviti onakvu pomutnju, to neka ostane na razmatranje stručnijim osobama.
Pukovnik Kovacs je najbolje okarakterizirani lik ovdje, a tek na kraju je izašlo na vidjelo što ga je cijelo vrijeme tjeralo da se koristi teškim metodama.
Scene vudu rituala su izvrsno napravljene, a ubojstvo vještice Mathilde je bilo potrebno kako bi se Mister No spasio.
Kraj jest malo zbrzan što inače nije bio slučaj u ranijim epizodama, ali je i ovako rečeno sve ono najbitnije.
Bignotti obavio vrlo dobar posao, a posebno mi se svidio prikaz demona iz halucinacija Mister Noa.

Pošteni prevarant ili prevarantski poštenjak, pitanje je sad.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
14620 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 18/11/2018 :  12:29:50  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Atlantik - vrh Bonellija uopće.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
26662 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 18/11/2018 :  15:13:08  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Vrhunska priča, meni top 3 cijelog Mister No serijala.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
14620 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 18/11/2018 :  17:34:01  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Mogu je još 1000 puta pročitati.
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
3365 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 18/11/2018 :  20:55:01  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by velka031

Mogu je još 1000 puta pročitati.


Ali 1001. put već teže ide, jel da?
Šalim se malo

"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced MemberSerbia
5384 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 18/11/2018 :  22:49:11  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Patrizio Evangelisti


https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
26662 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 18/11/2018 :  23:50:33  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Baš izaziva vraga ovako se namjestiti pilotu.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
3365 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 20/11/2018 :  11:44:45  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote


Atlantik

Nisam pročitao još ostale komentare u vezi ove priče u trenutku dok ovo pišem, ali ovo je jako dobra priča. Iako sam u LMS-u imao samo ovu 2.epizodu, sredinu priče, nostalgija nije taj čimbenik koji je utjecao da bi rekao za ovu priču da je prva liga. Eto, napokon nakon toliko godina, došao sam u priliku da pročitam početak, ali i kraj ove priče koji me "mučio" još tamo do početka 90-tih, a to kako je Mister No završio kad mu je poslan onaj karataš da ga ubije.

Ovo je priča koja me u nekim trenucima jako nasmijala, zapravo i ne sjećam se kad sam se tako smijao nekim scenama iz stripa. Pri tom naravno mislim na ono podjebavanje Mister Noa glavnog zločinca u ovoj priči, gospodina Columbusa. Ona scena sa Miki Mausom, pogotovo kad ga Mister No nazove i da mu kaže gdje mu je nestao kamion, da mu je Miki Maus to rekao, živi urnebes. Samo Mister No je dosta riskirao prihvativši "dvoboj" u jednoj kolibi, ali to je valjda bilo jedino rješenje da ga izazove i da gospodin Columbus pogriješi, ne bi li završio iza rešetaka.

Uzbudljiva epizoda, pa i sa onim morskim psima, pa i s onim turistom na početku koji je tražio izazov više (dobio i više nego što je tražio hehe), a i zadovoljština na kraju tih siromašnih ljudi koji su opet mogli radit ono što najviše vole.

"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
3365 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 20/11/2018 :  11:47:25  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Komentar DODSFERD-a:

quote:
Originally posted by DODSFERD

Atlantik!


Vrhunska priča kako god da okreneš, čak i kada zanemarim činjenicu da mi je u vrijeme Dnevnika bila među najdražima uz Osvetnika iz Bonampaka i Ljude jaguare.
Nolitta je savršeno uklopio svakodnevni život siromašnih brazilskih ribara u probleme sa velikom kompanijom koja ih želi uništiti.
U prvoj polovini ne događa se nikakva velika avantura kojom bi čitatelj ostao impresioniran, ali način pripovijedanja je podignut na takvu razinu da ona nije ni potrebna. Treba znati napisati nešto takvo a da se čitatelj ne osjeća zakinuto onim što mu je servirano.
Treba moći razumjeti i jangadeirose koji ustraju u svom načinu života i ne žele odstupiti od njega ni milimetra bez obzira na sve. To recimo nije mogao američki bogataš Murphy kojem je bilo čudno da netko odbija lakši način obavljanja svoga posla ili da nije naučio plivati unatoč opasnostima koje ga tu čekaju; "gomila ludih samoubojica otiskuje se nasred oceana na četiri trupca povezana komadom konopca a uopće ne znaju plivati, pa to je vrhunac ludosti".
A kada sam već kod Murphyja moram napomenuti da se pokazao većim pljašljivcem nego sam očekivao.
Najprije govori kako mu treba takva vrsta uzbuđenja koju mu mogu donijeti samo opasne situacije, a kada se nađe u takvoj onda udari po kukanju od straha za vlastiti život. A nakon toga se povukao iz priče da slučajno ne bi ušao u rizik sukoba sa pojedinim osobama.
Možda mu ne treba ni zamjeriti jer se čovjek ranije nije susretao sa takvom vrstom opasnosti i vjerojatno je na početku precijenio svoje mogućnosti.
Ipak, njegov lik je obogatio ovu priču, a scena kada se upleo u tučnjavu sa onim nasilnicima mi je ostala u jako ugodnom sjećanju iz starih vremena.
Nakon rastanka sa Murphyjem radnja dobiva novi zaokret jer se trebalo izboriti za prava ribara u borbi sa moćnom kompanijom kojoj se ni zakon ne može suprotstaviti.
To je jako pametno odrađeno sa nekoliko izvrsnih situacija i dobrom dozom samouvjerenosti i humora koje je pokazao Mister No.
Sitna zamjerka što u tome jangadeiros Stelio nije imao nikakvu ulogu, iako je razumljivo jer se opet potvrdila teza kako se ljudi ne petljaju puno u stvari u kojima nemaju iskustva.
Mister Nou su u njegovoj pripremi taktike za napad na moćni Atlantic pomogle informacije koje je dobio iz New Yorka.
Jedna od najjačih scena mi je ona kada je nakon paljenja broda došao do Columbusa tražiti vatre, i na odlasku mu kaže kako je zaboravio šibice na palubi broda koji je izgorio. Tko bi se samo toga sjetio osim ludog pilota.
Pa onda svo ono prcanje u mozak koje je imalo za cilj staviti Columbusu oružje u ruke nakon što mu živci skroz popuste.
Svaka od tih sabotaža se razlikuje jedna od druge i sve su odrađene onako kako treba, a posebnu težinu ima ona sa onesposobljenim avionom jer je tu Mister No došao na svoj teren djelovanja.
I završni obračun je na visini, nije se sve riješilo sa nekoliko metaka u onoj kolibi na plaži, već je to otišlo na malo više stranica kako i priliči ovakvom vrhunskom ostvarenju.
Na kraju opet malo humora sa ribarom koji najprije nahvali Mister Noa, da bi brzo promijenio pjesmu nakon što shvati da se njegova sestra nalazi u pajperu.
Diso je napravio jako dobar posao, možda to još nije na razini koju je imao u nekim kasnijim epizodama, ali njegov rad ovdje zbog svega što donosi ova priča zaslužuje maksimalnu ocjenu.
Naslovnice također za desetku, bez obzira što se situacija na prvoj dogodila malo kasnije, a Azijac sa treće ne izgleda identično onome iz samoga stripa.

Tko je vidio voditi na plažu babu od 100 kila.

"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Go to Top of Page
Page: of 153 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.78 seconds. Snitz Forums 2000