forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate Mister No-Mister no fanovi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 145

Spock
Senior MemberCroatia
1241 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 04/11/2018 :  07:17:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Sneak preview moje nove recenzije za MN LIB 10:

MN LIB 10: Velika pljačka (SR 20b/21, LMS 567/568a)

Broj stranica: 164

Scenarij: Andrea Mantelli & Guido Nolitta
Crtež: Franco Donatelli
Naslovnice: Gallieno Ferri


Naš pilot je suučesnik u dobro organiziranoj pljački furgona za prijevoz novca. Kako je postao kriminalac i kako će pljačka završiti? U budućoj recenziji će biti neki odgovori, a za ostalo tu je strip!


Priča se razvija na standardan način na kakav smo i naviknuti kod Nolitte, a jedino se po pomanjkanju zanimljivosti i raznih podataka o mjestima događanja može primijetiti da Nolitta nije bio potpuno angažiran u pisanju scenarija za ovu epizodu, koju bih opisao kao jednu laganu, nepretencioznu i humorističnu. Neki bi je nazvali filler epizodom. To je ujedno i razlog što još nema ni recenziju. Ipak su ostale epizode iz ovog razdoblja puno jače, efektnije i razrađenije. Sama tema priče je odlična i dojma sam da se mogla detaljnije i na više stranica razraditi. Ovako scenarij škripi u dosta situacija. Potezi koje radi naš pilot su nelogični i isforsirani.

Donatellijev treći i posljednji rad na ovom serijalu. Nije se baš proslavio, pa nije ni neka šteta. Ovdje njegov crtež puno bolje funkcionira, nego u prethodne dvije. Nema prašume ni potrebe za detaljima, pa njegov siromašan crtež ne bode u oči. Njegova boljka, dinamika crteža, ovdje ne dolazi do izražaja, pa se može zaključiti da je vidljiv ogroman napredak po tom pitanju. Eksperimentira s, za Bonelli tada, nekonvencionalnim detaljima kao što su predmeti, životinje i ljudi koji prelaze izvan sličice na druge vinjete.
Humoristične scene mu odgovaraju, pa ni tu nema problema, a primjetan je i veći trud na detaljima u odnosu na prethodne dvije njegove, već spomenute, epizode. Mister No i dalje ima originalni Ferrijev izgled, a sličnost likova onima iz Zagorovog serijala ovdje nije toliko izražena, ali jedan lik nam je jako poznat.Chicov potomak?
Izgleda da nije samo Zagor odrađivao posao na južnoameričkoj odiseji!


Prva naslovnica dobra, ali siromašna detaljima i nema direktne veze s pričom, dok je druga odlična i odlično presikava događaje u epizodi, a i općenito Mister Noa kao lika.

Da zaključim; unatoč ne baš nekoj kvaliteti, vrijednosti i bitnosti u kontinuitetu ovog serijala, ovo je jedna od onih epizoda kojih se prisjećam s osmijehom na licu.Zanimljivosti:
- Na upit policajca kako se zove, Mister No obija dati pravo ime, tako da još ne znamo kako se zove. Za taj podatak će trebati još čekati.
- Prva epizoda u serijalu, gdje se kao scenarist pojavljuje netko drugi osim Nolitte. Čast je pripala Andrei Mantelliju, a Nolitta je koscenarist.
- Budući da je glavni akter pilot i njegov piper, u ovoj epizodi put nas vodi preko cijelog Brazila, sve do granice s Paragvajem. Radnja počinje u Manausu, nastavlja se na neidentificiranoj visoravni imena „Monte Luzija“, a onda putujemo na jug, u saveznu državu São Paulo i dalje rijekom Paraná na istok, sve do gradića Guaíra, odnosno granice s Paragvajem
- Dnevnik je ovdje izbacio „samo“ tri stranice, a epizoda ne završava u broju 568, već odmah počinje slijedeća epizoda: „Mambo, mambo...“.

(priča: 9, scenarij: 5, crtež: 7, naslovnice: 8) - 71%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 04/11/2018 08:26:49
Go to Top of Page

Grabb
New Member260 Posts

Member since 26/03/2018

Posted - 06/11/2018 :  10:29:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Grabb a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP


Koliko Dejna (Dana) diže kad nije u formi !?

Dejna je ye×eni car
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced MemberSerbia
4742 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 07/11/2018 :  23:50:47  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Prastajte ako je bilo.

Francesco Gamba


https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
4603 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 08/11/2018 :  00:00:10  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
prvi put vidim...fino izgleda...nazalost, smrcu ferrija vise nema ovakvih naslovnica kakve su radili ferri, galep, esegese, monti, diso...
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
25969 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 08/11/2018 :  00:01:40  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Na čudan način mu poteže noge, ne bih rekao da je u pitanju tučnjava.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
14014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 08/11/2018 :  08:24:20  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Gamba iznenađujuće dobar.
Go to Top of Page

Spock
Senior MemberCroatia
1241 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 09/11/2018 :  23:16:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with QuoteMN LIB 11: Otok magije (SR 22/23/24a)

Broj stranica: 220

Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Franco Bignotti
Naslovnice: Gallieno Ferri

Zanimljivosti:

- Prva Castellijeva priča u serijalu, a i prva na kojoj nije sudjelovao Nolitta.
- Naš pilot dobiva ime, odnosno saznajemo da se zove Jerry kada ga bivši suborac nazove po imenu, a imamo i prve scene njegovog ratnog puta.
- Castelli nam pokazuje u čemu je najbolji, a to je spajanje činjenica i fikcije, a da čitatelj nije siguran gdje prestaju činjenice, a počinje fikcija. Ovdje je u priču ubacio stvarni nacistički plan o bombardiranju Panamskog kanala. Ime te operacije je bilo: Operacija "Pelikan", samo što nije došlo do gradnje piste, a neimenovani otok pripada Kolumbiji i blizu je Nikaragve, odnosno nije na mjestu koje je naznačeno u stripu. Nisam nigdje našao otok imena San Juan de Castillo, kako se u stripu zove, pa mislim da ga je Castelli izmislio. Usput, Japanci su također planirali napasti Panamski kanal, zbog faktora iznenađenja također iz Karipskog mora. Posebno su razvili avione koje je moguće prevesti u podmornici, a mogli su i poletjeti s nje, samo što ih je u planu prekinuo završetak rata. Nijemci su planirali napad s dva aviona Junkers 87 Stuka, dok je japanski napad trebao biti ozbiljniji s čak 12 hidroaviona Aichi M6A1 Seiran.
- U tutto izdanju pukovnik Kovacz je pretvoren u crnca, što je potpuno neshvatljivo. U priči je izneseno da je dosta bivših nacističkih vojnika prebjeglo na Haiti i čine osovinu predsjednikove osobne policije, a i prezime Kovacz odgovara tom podatku.U Libellusovom izdanju je bijelac - nasreću!
- Libellus je tako dobro odradio prijelaz na završni dio trećeg sveska, da je teško odmah uočiti koje su dvije vinjete naknadno ubačene.
- Dnevnik je izbacio čak 27 stranica. Sreća pa sam ovo izbjegao! [angry]

Komentar:

Castelli nas prvo vodi u Caracas, glavni grad Venezuele, gdje Mister No ima standardnih problema uz male varijacije s putnikom kojeg je tu doveo. Praznih džepova naleti na bivšeg suborca, koji umre na tajanstven način. Prije smrti tražio je njegovu pomoć, a u unutrašnji džep jakne gurnuo je novce s slikom njega i jedne žene. Slika je slikana u glavnom gradu Haitija, Port-au-Princeu. Sada ide najnaivniji dio priče. Mister No umoran zaspe u nekom odmaralištu i sanja vudu ritual u kojoj je žrtva djevojka sa slike, a koji će se na isti način i ostvariti na kraju priče. Šta je s tim htio reći ne mogu dokučiti, ali imao je Castelli puno lakših načina za dodatno zainteresirati našeg junaka za slučaj!
Nakon svega, Jerry je odlučan otići na Haiti, suočiti se s vudu opasnošću, otkriti krivce i pronaći djevojku.

Uz ovu već spomenutu, u priči ima još samo jedna očita nelogičnost, a to je reakcija, odnosno djevojčin izostanak reakcije na informaciju o smrti njenog dragog. Donekle situaciju ublažava činjenica da je zgodna dama neustrašivi vođa haićanske gerile u borbi protiv ugnjetavačke vlasti.

Sveukupno sam više nego zadovoljan ovom epizodom i Castellijevim debijem. Slično kao Nolitta, upoznaje nas s raznim zanimljivostima vezanim za mjesto radnje, a u spajanju fikcije sa stvarnošću je najbolji. Posebno mi se svidio taj dio s tajnim njemačkim uzletištem, kao i prvi kratki isječak iz Mister Noovog ratnog puta.

Lik pukovnika Kovacza je najupečatljiviji i diže kvalitetu priče za nekoliko ocjena. Upečatljiv lik je i Genevieve. Baš mi se svidjelo što je žena vođa gerile.

Izuzev navedenih nelogičnosti, priča i scenarij savršeno funkcioniraju s dosta nepredvidljivih situacija i efektnom završnicom.

Bravo majstore Castelli!!

Bignotti je već u Zagorovoj epizodi na Haitiju pokazao da mu ta tema odlično odgovara, pa je i ovdje sve odradio na najvišem nivou.
Naslovnice nemaju veze s radnjom, pogotovo druga, upečatljivija, koja je ujedno i glavna naslovnica Libellusovog predivnog izdanja.

(priča: 9, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnice: 6) - 87%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 09/11/2018 23:56:46
Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
14014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 10/11/2018 :  12:14:59  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
http://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lib-86-povratak-u-manaus/2177/

Jedna od najboljih recenzija na sajtu. Bravo i hvala.
Go to Top of Page
Page: of 145 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000