Author |
Topic  |
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 26/08/2019 : 13:59:46
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by Zoroasterixx
Što se tiče "sjene na pobjedi dobra", ona se u povijesti ionako skoro uvijek javlja, zbog same prirode borbe, rata itd. U priči, ne mora biti tako, jer je junak recimo uzdignut iznad povijesti, turbe, može je zaobići, nametnuti svoja pravila (da bude jasnije, ne pričam o ovom stripu, jer je ovdje junak sveden na nižu mimetiku, po onom Kietsesovom obrascu - povijest je jača od njega)
Mr No u ovoj priči ne diktira događaje, već je obuhvaćen njima, a on samo može odgovoriti onako kako misli da je najbolje. Događaje više diktira Khorer nego sam junak stripa, a Khorer je jedna od onih ličnosti za koje Hegel smatra da upravljaju poviješću, da kroz njih djeluje svjetski duh (makar samo lokalnom poviješću). Ako tako gledamo na stvari, onda Tuarezi mogu opravdati svoje loše postupke time što se bore za slobodu.
Međutim, ranije spominjani Hamvas vidi drugačije. Zlo uvijek počini par ruku (kao ubojstvo) i pravdati se višim ciljevima je bezobrazluk. Odnosno, zločin ostaje zločin dok se njegov počinitelj nije pokajao i iskupio grijeh. Dakle, ako bi Khorer nakon svega viđenog oslobodio Niger, stvorio uspješnu državu i postao velik i pravedan predsjednik, to ga ništa ne bi iskupilo za čin grijeha. Tu je Hamvas neumoljiv.
Da skratim, Hegelov pogled je makijavelističko-povijesni, Hamvasev religijski. Ta dva pogleda je teško izmiriti.
Kakve to veze ima ,ako se radnja odigrava u muslimanskoj zemlji?
Ubojstvo je grijeh i kod muslimana. |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 26/08/2019 : 14:23:59
|
quote: Originally posted by pcoro
Sjećam se, kad sam bio klinac, jedan od prvih Mister Noa mi je bio Tangata Manu i užasnuo me prizor odsjecanja glave!! Bio sa strašljivo dijete i poslije više godinama nisam htio ni priviriti u Mister noove jer sam se bojao daljnih užasa na koje bi mogao naići.
Meni je bilo slično kada sam u ono vrijeme čitao LMS izdanje Poglavice Bonampaka, ona scena sa zmijama u hramu mi je bila najveća strava koju sam mogao zamisliti. Pročitao sam taj broj puno puta, a uvijek kada sam dolazi do tih scena pažljivo sam okretao stranice kao da će iskočiti neka zmija i ugristi me.  Iako ni dan danas ne podnosim zmije, sada mi je ta scena jedna od najboljih na Mister No serijalu. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 26/08/2019 : 14:57:11
|
Što se tiče "sjene na pobjedi dobra", ona se u povijesti ionako skoro uvijek javlja, zbog same prirode borbe, rata itd. U priči, ne mora biti tako, jer je junak recimo uzdignut iznad povijesti, turbe, može je zaobići, nametnuti svoja pravila (da bude jasnije, ne pričam o ovom stripu, jer je ovdje junak sveden na nižu mimetiku, po onom Kietsesovom obrascu - povijest je jača od njega)
Mr No u ovoj priči ne diktira događaje, već je obuhvaćen njima, a on samo može odgovoriti onako kako misli da je najbolje. Događaje više diktira Khorer nego sam junak stripa, a Khorer je jedna od onih ličnosti za koje Hegel smatra da upravljaju poviješću, da kroz njih djeluje svjetski duh (makar samo lokalnom poviješću). Ako tako gledamo na stvari, onda Tuarezi mogu opravdati svoje loše postupke time što se bore za slobodu.
Međutim, ranije spominjani Hamvas vidi drugačije. Zlo uvijek počini par ruku (kao ubojstvo) i pravdati se višim ciljevima je bezobrazluk. Odnosno, zločin ostaje zločin dok se njegov počinitelj nije pokajao i iskupio grijeh. Dakle, ako bi Khorer nakon svega viđenog oslobodio Niger, stvorio uspješnu državu i postao velik i pravedan predsjednik, to ga ništa ne bi iskupilo za čin grijeha. Tu je Hamvas neumoljiv.
Da skratim, Hegelov pogled je makijavelističko-povijesni, Hamvasev religijski. Ta dva pogleda je teško izmiriti.
Ubojstvo je grijeh i kod muslimana.
Nije isto za muslimane ubit drugog muslimana ili nekog ko nije musliman. |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 26/08/2019 : 14:58:30
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Sjećam se, kad sam bio klinac, jedan od prvih Mister Noa mi je bio Tangata Manu i užasnuo me prizor odsjecanja glave!! Bio sa strašljivo dijete i poslije više godinama nisam htio ni priviriti u Mister noove jer sam se bojao daljnih užasa na koje bi mogao naići.
Meni je bilo slično kada sam u ono vrijeme čitao LMS izdanje Poglavice Bonampaka, ona scena sa zmijama u hramu mi je bila najveća strava koju sam mogao zamisliti. Pročitao sam taj broj puno puta, a uvijek kada sam dolazi do tih scena pažljivo sam okretao stranice kao da će iskočiti neka zmija i ugristi me.  Iako ni dan danas ne podnosim zmije, sada mi je ta scena jedna od najboljih na Mister No serijalu.
Ma dajte,pa takve scene su me i privukle stripovima. |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 26/08/2019 : 15:03:15
|
Nije isto za muslimane ubit drugog muslimana ili nekog ko nije musliman.
Iwood, ne da mi se raspravljati o muslimanima jer to i nema neke veze sa pričom o kojoj se govorilo; Khorer je u priči prije svega Tuareg, a ne musliman. Sukob je na relaciji domoroci-kolonizatori, ne muslimani-kršćani. |
 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14526 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 26/08/2019 : 20:36:45
|
Sjećam se, kad sam bio klinac, jedan od prvih Mister Noa mi je bio Tangata Manu i užasnuo me prizor odsjecanja glave!! Bio sa strašljivo dijete i poslije više godinama nisam htio ni priviriti u Mister noove jer sam se bojao daljnih užasa na koje bi mogao naići. kasnije mi je u ruke došao i onaj neki drugi pilot, sa eksplodirajućim glavama i tada sam se uvjerio koliko sam bio u pravu što se držim podalje od tih zlih stripova  Sigurni za čitane su bili samo provjereni junaci - Zagor, Tex, Mark itd. One novotarije ala Dilan i Marti nikako! A onda je i Zagor postao mračan sa Demonom ludila i 1000 lica straha  Sva sreća, več sam bio stariji pa sam lakše podnosio te užase 
Ne zaboravi Zagora i Ludog Hakarama (glave), meni je taj broj naletio isto u djetinstvu, nije mi bilo svejedno ali sam nekako guštao u tome (pogotovo sa Čikom i onim časopisom, te onim trikovima), jedino što nažalost nisam imao nastavak, pa tek nedavno došao na svoje kad sam pročitao kompletnu priču. |
Never leave it in the hands of the judges
|
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2407 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 26/08/2019 : 21:04:02
|
Ludog Hakarama sam se dokopao kasnije pa mi nije bio toliko strašan. A i tamo su te glave bile pomalo humoristične - oni razbojnici se šale sa Čikom . A u Tangata Manu užas je stvaran! Ona poludjela gomila, regresija u primitivno ludilo, krv, krici, Mister No ne može pomoći.. .brr. Danas je to normalan dan u uredu, ali tada  |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 26/08/2019 : 22:37:27
|
Nije isto za muslimane ubit drugog muslimana ili nekog ko nije musliman.
Iwood, ne da mi se raspravljati o muslimanima jer to i nema neke veze sa pričom o kojoj se govorilo; Khorer je u priči prije svega Tuareg, a ne musliman. Sukob je na relaciji domoroci-kolonizatori, ne muslimani-kršćani.
Najbitnije u odnosu domoroci kolonizatori i je to u kakvom odnosu su im kulture i religije. Prouči malo CIA-ine programe u srednjoj Americi i njihov relativan uspjeh u odnosu na pušionu u npr Iraku i Afganistanu . |
 |
|
Jozzinelli
Senior Member

1672 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 27/08/2019 : 03:32:49
|
Samo, u toj epizodi se daje naglasak da ti "autohtoni elementi" predstavljaju nešto važno siromašnim Brazilcima, njihov duh. Bijelac racionalist misli da čini dobro kada želi razotkrivati njihove čarobnjake kao varalice, ali Nolitta ga ne prikazuje sa simpatijama.
Mala ispravka, Crnu magiju je napisao Castelli. |
Mek Koj nema alternativu |
 |
|
Jozzinelli
Senior Member

1672 Posts
Posted - 27/08/2019 : 04:01:15
|
Sjećam se, kad sam bio klinac, jedan od prvih Mister Noa mi je bio Tangata Manu i užasnuo me prizor odsjecanja glave!!
I kod mene isto... Ovu epizodu sam imao samo taj treći nastavak, a tek kasnije nabavio prva dva. Samo što to nije uticalo da izbegavam Mister Noa.
U stvari, sa odsečenim glavama sam se sreo još pre toga u epizodi Alvara Majora "Malankin" ("Plantaža") a i kod Frenka Kape u Poslednjem Afrikancu je bila scena odsecanja, ali su u Stripoteci to zamaskirali, bavili se odsecanjem kadrova da se ne bi videla odsečena glava.
Kod Alvara je to ipak bilo malo drugačije, zato što su u pitanju glave "negativaca" - kolonizatora, ali u Tangata-Manu mi je prizor bio jeziviji, samim tim što je u pitanju nevin čovek koji strada zbog raspomamljenosti svojih meštana, dojučerašnjih prijatelja.
Isto mi je tako teška scena bila i u Kralju džungle, kad General Huan ubije Patricijinog kolegu arheologa.
|
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 27/08/2019 : 08:12:55
|
quote: Originally posted by Jozzinelli
Samo, u toj epizodi se daje naglasak da ti "autohtoni elementi" predstavljaju nešto važno siromašnim Brazilcima, njihov duh. Bijelac racionalist misli da čini dobro kada želi razotkrivati njihove čarobnjake kao varalice, ali Nolitta ga ne prikazuje sa simpatijama.
Mala ispravka, Crnu magiju je napisao Castelli.
Nije, prvi specijal Crna Magija je Nolittin. O njemu smo pričali. |
 |
|
Jozzinelli
Senior Member

1672 Posts
Posted - 27/08/2019 : 09:26:25
|
quote: Originally posted by Jozzinelli
Mala ispravka, Crnu magiju je napisao Castelli.
Nije, prvi specijal Crna Magija je Nolittin. O njemu smo pričali.
Gle, stvarno! Bio sam ubeđen godinama da je prvi specijal napisao Castelli, a nemam pojma odakle mi taj podatak kad i na Bonellijevom sajtu stoji da je Nolitta, i na starim stranicama sa autorima koje imam sačuvane... Eto šta se desi kad pričam napamet pre nego proverim. Izvinjavam se na bezveznoj upadici! |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 27/08/2019 : 11:13:18
|
da si malo dublje ušao u temu "Nolitta", o čemu pričamo, sasvim bi ti sjelo da je Crnu magiju mogao napisati baš Nolitta, jer se ideja koja ga vodi provlači već u Zombijima, pa i Vječnoj magiji. a onda u tom specijalu i doslovno, promašenost kalkulatorsko-tehničkog uma kao metode za totalitarno shvaćanje svijeta.
negdje u gabaritima te promašenosti lebdi i ovo lwoodovo zanovijetanje, koje jest pomalo točno, ali ovako kratko izrečeno bez ikakve povezanosti sa Mister Noom (a baš to je srž ovih naših diskusija!!), ne vidim čemu vodi. lwwod, zašto se bar jednom u životu ne potrudiš i napišeš svoje mišljenje, ali tako da budeš na razini onoga o čemu se priča (jer ta je razina već podignuta na viši nivo od kratkih upadica)? nije ništa strašno potruditi se, štoviše, baš to se traži (ako već želiš komunicirati). |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 27/08/2019 : 12:24:02
|
Prepričavanje priča iz stripa nije neki viši nivo rasprave. Mogu biti kvalitetni razgovori ali to je ionako zabava, ništa previše bitno u životu, jedna mala zanimacija, pa i hobi. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 27/08/2019 : 12:40:54
|
quote: Originally posted by stinky
da si malo dublje ušao u temu "Nolitta", o čemu pričamo, sasvim bi ti sjelo da je Crnu magiju mogao napisati baš Nolitta, jer se ideja koja ga vodi provlači već u Zombijima, pa i Vječnoj magiji. a onda u tom specijalu i doslovno, promašenost kalkulatorsko-tehničkog uma kao metode za totalitarno shvaćanje svijeta.
negdje u gabaritima te promašenosti lebdi i ovo lwoodovo zanovijetanje, koje jest pomalo točno, ali ovako kratko izrečeno bez ikakve povezanosti sa Mister Noom (a baš to je srž ovih naših diskusija!!), ne vidim čemu vodi. lwwod, zašto se bar jednom u životu ne potrudiš i napišeš svoje mišljenje, ali tako da budeš na razini onoga o čemu se priča (jer ta je razina već podignuta na viši nivo od kratkih upadica)? nije ništa strašno potruditi se, štoviše, baš to se traži (ako već želiš komunicirati).
ja stalno dajem svoje mišljenje i uvik usput saznam neke nove stvari o sugovorniku. Recimo npr da zoroas a vjerojatno i ti pojma nemate o geopolitici a izgleda dobro štekate i u poznavanju islama. Nadalje svak ko je čita ili čita mr no a slobodan je ovde napisat bilo šta o njemu. Ako ti se to ne sviđa žali se moderatoru ,a moš i Markosu šta se mene tiče. |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25990 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 27/08/2019 : 12:44:26
|
negdje u gabaritima te promašenosti lebdi i ovo lwoodovo zanovijetanje, koje jest pomalo točno, ali ovako kratko izrečeno bez ikakve povezanosti sa Mister Noom (a baš to je srž ovih naših diskusija!!), ne vidim čemu vodi. lwwod, zašto se bar jednom u životu ne potrudiš i napišeš svoje mišljenje, ali tako da budeš na razini onoga o čemu se priča (jer ta je razina već podignuta na viši nivo od kratkih upadica)? nije ništa strašno potruditi se, štoviše, baš to se traži (ako već želiš komunicirati).
ja stalno dajem svoje mišljenje i uvik usput saznam neke nove stvari o sugovorniku. Recimo npr da zoroas a vjerojatno i ti pojma nemate o geopolitici a izgleda dobro štekate i u poznavanju islama. Nadalje svak ko je čita ili čita mr no a slobodan je ovde napisat bilo šta o njemu. Ako ti se to ne sviđa žali se moderatoru ,a moš i Markosu šta se mene tiče.
Iwoode, Stinky i Zoroasterix su filozofi. Njima nije važno o čemu se priča, niti da li je to tačno. Važno je da se priča, radi priče i filozofskih pristupa kao takvih. Ne osuđujem, samo konstatujem. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 27/08/2019 12:45:44 |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 27/08/2019 : 12:44:32
|
quote: Originally posted by Kruger
Prepričavanje priča iz stripa nije neki viši nivo rasprave. Mogu biti kvalitetni razgovori ali to je ionako zabava, ništa previše bitno u životu, jedna mala zanimacija, pa i hobi.
Krugeru, mi nismo ništa prepričavali. Priča postavlja neka zanimljiva etička pitanja i bavili smo se njima. Što se tiče bitnog i previše bitnog, stripovi zaista nisu "najbitniji u životu", ali kako ovdje možeš vidjeti, pitanja kojima se Nolitta konkretno bavi u Tuarezima itekako dotiču i to najvažnije. Kako čovjek treba postupati u teškim situacijama npr. |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 27/08/2019 : 12:49:07
|
quote: Originally posted by manhunter
ja stalno dajem svoje mišljenje i uvik usput saznam neke nove stvari o sugovorniku. Recimo npr da zoroas a vjerojatno i ti pojma nemate o geopolitici a izgleda dobro štekate i u poznavanju islama. Nadalje svak ko je čita ili čita mr no a slobodan je ovde napisat bilo šta o njemu. Ako ti se to ne sviđa žali se moderatoru ,a moš i Markosu šta se mene tiče.
Iwoode, Stinky i Zoroasterix su filozofi. Njima nije važno o čemu se priča, niti da li je to tačno. Važno je da se priča, radi priče i filozofskih pristupa.
Hm, ja bih prije rekao da je ovo Iwoodovo skretanje teme na geopolitiku "pričanje da se priča".
Usput, Iwoode, grdno griješiš ako misliš da nemam pojma o geopolitici, samo što se ova priča bavi nekim stvarima koje su univerzalne, pa se mogu primjeniti u svim sredinama, dakle, tvoji komentari su totalno promašeni, jer vjerojatno niti si čitao strip niti razumiješ o čemu se govori, pa želiš temu skrenuti na razinu na kojoj misliš da si potkovan (dnevnopolitičko, islamski terorizam itd)
Dakle, mi smo pričali o tome da Nolitta u mnogim svojim pričama postavlja pitanje kako dovesti u odnos tradiciju i modernu zapadnu civilizaciju na ispravan način. Tuarezi su jedan primjer, isto pitanje je obrađeno i u Mau Mau, Crnoj magiji, nekim Zagorovim pričama itd. |
Edited by - Zoroasterixx on 27/08/2019 12:50:32 |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts
Posted - 27/08/2019 : 13:26:58
|
Prepričavanje priča iz stripa nije neki viši nivo rasprave. Mogu biti kvalitetni razgovori ali to je ionako zabava, ništa previše bitno u životu, jedna mala zanimacija, pa i hobi.
Krugeru, mi nismo ništa prepričavali. Priča postavlja neka zanimljiva etička pitanja i bavili smo se njima. Što se tiče bitnog i previše bitnog, stripovi zaista nisu "najbitniji u životu", ali kako ovdje možeš vidjeti, pitanja kojima se Nolitta konkretno bavi u Tuarezima itekako dotiču i to najvažnije. Kako čovjek treba postupati u teškim situacijama npr.
Pa dobro kod Mister Noa se može pronaći političkih promišljanja, no to su danas zastarjeli klišeji. Općenito kod Bonelija je uvijek glavna crta radnje bila boba dobrog protiv zla, za djecu zanimljivo, za odrasle donekle, no Boneli nije nešto jak po pitanju etičkih pitanja u ta starija vremena s obzirom kako se povijesno nije baš dobro snalazio, manjak informacija i tako to. No u novije vrijeme se po tom pitanju krvari jer gazi u političku isključivost, u novijim Teksonima je toga pomalo previše. Ken jest politički obojen ali to su ukradene kršćanske ideje pa se ne moram zbog toga zamarati. Uglavnom stripovi su zabava, Boneli nema baš nekog prevelikog materijala za filozofsko promišljanje, pogotovo Zagor, Blek, Miki ,Mali rendžer i ti dječji stripovi. Ajde Mister No je dosta ozbiljniji ali ne izlazi previše iz nekog Boneli štiha. |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 27/08/2019 : 13:38:24
|
Krugeru, mi nismo ništa prepričavali. Priča postavlja neka zanimljiva etička pitanja i bavili smo se njima. Što se tiče bitnog i previše bitnog, stripovi zaista nisu "najbitniji u životu", ali kako ovdje možeš vidjeti, pitanja kojima se Nolitta konkretno bavi u Tuarezima itekako dotiču i to najvažnije. Kako čovjek treba postupati u teškim situacijama npr.
Pa dobro kod Mister Noa se može pronaći političkih promišljanja, no to su danas zastarjeli klišeji. Općenito kod Bonelija je uvijek glavna crta radnje bila boba dobrog protiv zla, za djecu zanimljivo, za odrasle donekle, no Boneli nije nešto jak po pitanju etičkih pitanja u ta starija vremena s obzirom kako se povijesno nije baš dobro snalazio, manjak informacija i tako to. No u novije vrijeme se po tom pitanju krvari jer gazi u političku isključivost, u novijim Teksonima je toga pomalo previše. Ken jest politički obojen ali to su ukradene kršćanske ideje pa se ne moram zbog toga zamarati. Uglavnom stripovi su zabava, Boneli nema baš nekog prevelikog materijala za filozofsko promišljanje, pogotovo Zagor, Blek, Miki ,Mali rendžer i ti dječji stripovi. Ajde Mister No je dosta ozbiljniji ali ne izlazi previše iz nekog Boneli štiha.
Kod svih dobrih priča je u centru borba dobra i zla, kao prvo, kao drugo, ovdje nismo ni pričali o Bonelliju, nego baš o konkretnim situacijama iz nekih epizoda Mr Noa.
Za pitanje o kome se pričalo, je li Mr No postupio dobro ili loše, je puno manje važno konkretno geopolitičko mjesto radnje (to jest važno u priči, ali se slična situacija može dogoditi i drugdje) ili da li su svi podaci točni (mjesta, datumi, imena itd) |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 27/08/2019 : 13:47:24
|
Hm, ja bih prije rekao da je ovo Iwoodovo skretanje teme na geopolitiku "pričanje da se priča".
Upravo tako.
Manhunter, potpuno promašuješ. Uostalom, oko toga se i ne treba sporiti: sami postovi, "priče" svakog diskutanta govore same za sebe. Svatko može pisati što i kako želi, ali istovremeno ne pridonosi svatko dinamci i živosti rasprave, a što je još važnije, ne djeluje svatko ispravno. Tako d aje meni UPRAVO važno o čemu se priča, dok lwoodu nije, njemu je sve svejedno - da li se igra kaladont ili istražuje CIA-ine arhive.
Lwood, tvoje znanje o bilo čemu je meni upitno. Površniji ne možeš biti, ali nije to nikakav problem; problem je što nisi sređen, nisi ni toliko razvijen da možeš prepoznati što, gdje i kada, a upravo ovaj nedostatak takta povratno mi govori da si skroz neozbiljan. Da ti uopće shvaćaš ove odnose, onda bi ti bilo jasno da ne možeš sa svakim pričati kako se tebi sprdne; možeš se tako "raspravljati" sa ljudima koji ti to prihvaćaju, ili sa svojom ekipicom u bircu, ali ja sam ti već puno puta dao do znanja da me to ne zanima. Da mi je to dosadno, besmisleno, ne vodi ničemu.
Možeš li uopće obrazložiti što je svrha tvojih upisa o muslimanima, CIA-i itd.? Meni je drago ako ti želiš pričati o Mister No, ali ti to nisi učinio, nego upadaš sa svojim birtijaškim dnevnopolitičkim banalnostima u diskusiju koja je već ustanovljena i utvrđena nekim standardima. I onda se još furiš kada ti se skrene pozornost na to??!!
Poanta je, da kako god okrenemo, tvoje pisanje je obesmišljavajuće, baš prazno pričanje, a manhunter, koji bi ovo trebao vidjeti i shvaćati, ne obraća se tebi nego onima koji su uopće i učinili topic smislenim??!!
Jasno da, kada stvari tako stoje, imamo ovdje velike probleme u organizaciji, moderaturi, a i u komunikaciji.
ps - lvude, nezreli dječače, pa nije meni stalo da tebe spuštam ili što već ti umaštavaš na svojim nezrelim valovima. više mi je stalo da ti pomognem da budeš bolji čovjek, što znači, da budeš ozbiljniji i da se lijepo uključiš, ali na svojemu mjestu, tu gdje si sada, da prevladaš to "veliko odbijanje" jer je to konfuzija i zabluda, koruptno degradirano stanje pobunjenog neopoganista spliće koji se bavi geopolitkom kao hobijem |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts
Posted - 27/08/2019 : 13:57:20
|
Kod svih dobrih priča je u centru borba dobra i zla, kao prvo, kao drugo, ovdje nismo ni pričali o Bonelliju, nego baš o konkretnim situacijama iz nekih epizoda Mr Noa.
Za pitanje o kome se pričalo, je li Mr No postupio dobro ili loše, je puno manje važno konkretno geopolitičko mjesto radnje (to jest važno u priči, ali se slična situacija može dogoditi i drugdje) ili da li su svi podaci točni (mjesta, datumi, imena itd)
Davno sam čitao tu priču ne sjećam se svih tih detalja, no ionako mi se saga u Africi ne sviđa previše kao i dobar dio poslije. Pričalo se o vuduu, magiji i tim negativnim elementima nečijeg ljudskog života. A što se tiče Mister Noa prve početne epizode su imale svoje okvire – Mister No gotovo nikad ne dobije dogovoren iznos za prijevoz ili vođenje kroz prašumu, često je u dugovima i u birtiji pije na teku u iščekivanju klijenta, pa kad se klijent pojavi iako je u dugovima do grla iskamči od gazde mukte rundu jer se ovaj ponada kako bi mu ovaj mogao dugove vratiti. ... Nolita je vjerojatno ubacivao neke crte života iz Brazila. Mister No i Kruger nemarno sjede, besposličare, a turistu su upravo maznuli torbu sa stvarima i dok ovaj zapomaže da netko uhvati lopova nitko se ne obazire na to, sve dok ovaj ne spomene novčanu naknadu, u tom trenutku ova dvojica brzinom svijetlosti skaču i odlaze uhvatiti lopova. Mislim da je Nolita htio dočarati mentalitet tog podneblja. Pa ono kad brod kasni nekoliko dana a s njim i roba, nitko nije zaprepašten sve je laganini i pomalo, manjana. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 27/08/2019 : 13:57:42
|
quote: Originally posted by Kruger Općenito kod Bonelija je uvijek glavna crta radnje bila boba dobrog protiv zla, za djecu zanimljivo, za odrasle donekle
kao i obično, pričaš odokativno
borba dobra protiv zla je, maltene, jedino pitanje kojim se vrijedi čovjek okupirati. dakle, čovjek, ne dijete. to je vječno pitanje, znači, ne zastarijeva niti može zastarjeti. a kod koga se to dogodi, taj se predao, tj. srozao i nebitan je.
s Kenom se ne moraš zamarati, jer je to, izgleda, po tebi kršćanski strip... zapravo, grdno griješiš, držiš se nekih slijepih formi (i formula) i zato nisi u istini. uostalom, i sam pričaš da ti je samo do zabave, da su stripovi zabava (jesu - ali kakve to veze ima sa pitanjima koja smo ovdje podigli??) . ako ti je do zabave, onda ova diskusija nije za tebe, jer se mi tu ne zabavljamo, nego pokušavamo govoriti iskreno. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts
Posted - 27/08/2019 : 14:33:53
|
Pa ta borba dobra i zla u Boneliju je dosta jednostrana, svijet je pomalo siv. Životni padovi, usponi, iskušenja, učenje se ne pronalaze baš u stripovima koja su uglavnom za djecu.
Nisam rekao da je Ken kršćanski strip, već da su ukradene kršćanske ideje, sad bi ja tebi mogao predbaciti odokativnost, površnost i što ja znam što, ima toga jako puno.
Pa i pokušaji podizanja rasprave na višu raspravu su zabavni, jer strip jest zabava pa je sve vezano uz njega zabava. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 27/08/2019 : 14:47:34
|
Nisi u pravu. Evo, ovdje ti je samo za Tuarege opširno pokazano da ništa tu nije uzeto "jednostrano":
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=172&TOPIC_ID=32187#2266127
Druga je stvar na kojem je nivou tvoj doživljaj, što ti prepoznaješ u stripu ili ne prepoznaješ.
Oko ovoga dalje ne možemo diskutirati, jer uopće nemamo ni zajedničke točke oko koje bismo se sreli: tebi je sve zabava, meni je i zabava i poticaj za razmišljanje. Npr. Ken, koliko sam vidio, daleko je od kršćanskih ideja, prije je to plitkoprosvjetiteljski strip, čak neopoganski sa stavom "svijet nije ružičast" i filozofijom naturalizma koju ti misinterpretiraš kao nešto realističko. Ali, sada sam izvan Kena, kad se vratim, možemo udetalje, pa da ti pokušam pokazati koliko je to daleko od ičega kršćanskog (osim tako uopćeno, ako kršćanskim smatraš prijateljstvo, ljubav itd. sve uopćene pojmove) |
 |
|
Topic  |
|
|
|