forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate Mister No
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 281

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2019 : 10:19:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

Ako usporedimo to s Mau-mau, on u toj priči radi ispravnu stvar i ne bira stranu, ali istovremeno je prekrižio svog suborca, zbog kojeg je i došao u Keniju.

Ni ovdje on ne bira stranu da bi se aktivno uključio, već ga nosi struja: prvo sa profesorom i iskopavanjem fosila, zatim sa Tuarezima.

Razlika u odnosu na Mau Mau je što je njegov prijatelj došljak u afričkoj zemlji, koju je istina kultivirao i obradio te ima također neka prava. Ali ne sva, kako on misli. Taj njegov ratni drug ne sudjeluje u nacionalnoj borbi, nego protiv nje.

A Mister No (i Nolitta) uvijek simpatiziraju sa različitim kulturama i njihovim traženjem puta, njihovom slobodom.
Kod Khorera je drugačija situacija, i on se bori za nacionalnu slobodu, a preko toga i za autohtonu kulturu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2019 : 12:21:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Na kraju svega, zaboravio sam reći.
Iako mi je završetak uvjerljiv, iako ga mogu razumjeti i analizirati, ja ne bih postupio kao Khorer. Nolitta ne opravdava taj njegov postupak, iako sagledava sve, cjelinu. Zato i ima onaj toplo-hladno odnos kod MNoa i Khorera. Po meni, kako to vidim u stripu, Nolitta (i Mister No) su više protiv takve borbe pod svaku cijenu, iako je donekle razumiju. Nije odobreno smaknuće profesora, pa iako Mister No nije prijavio Khorera - to je ta krivudava nit koja se provlači.

Upravo zato što je ovo tako teška priča, koja ulazi u najteža pitanja slobode i savjesti, a koju je Nolitta pokušao izvesti manje romansirano nego je to uobičajeno za serijal u kojemu se jasno slijedi linija Dobra protiv Zla, ona ostavlja taj jedan zbunjujući osjećaj na kraju. Čovjek ne može reći na kraju da je sve sjelo, da sve štima (baš kako Spock to osjeća). Može se analizirati i pokazati da je sve uvjerljivo i da se NE RADI o nekom izdajstvu Mister Noovog lika. Gore sam pokušao detaljnu rekonstrukciju preispitivanja savjesti i sagledavanja istine. Sve se to može raditi, ali za čovjeka, koji se nalazi u svijetu koji je skup raznih stvari, sukobljenih, pa i kontradiktornih, znači za čovjeka je to nerazmrsivo klupko nešto opterećujuće i on teži postaviti stvari jednostavno, teži jasnoj podjeli Dobra i Zla.

I zato što je Nolitta ovdje odustao od takve jasne podjele, i bez obzira što je to vrhunsko na drugoj razini, ostaje da je elementarni osjećaj da nešto ne štima. Čovjek pročita taj strip i ne može se oteti osjećaju da su ovdje stradale kolateralne žrtve u velikoj igri života.

Strip je majstorski urađen, sjajno vođen, podignuta problematika na najvišu razinu --- a opet kao da fali ona jednostavnost zagorovskih rješenja i ČISTOTA pobjede Dobra. A ta neugasiva težnja za jasnom odlukom i jasnom podjelom, govori u prilog bonelijevskih stripova koji su pravilno shvatili najopćiju svrhu priča: smisao priča je da govore o borbi Dobra i Zla, i još više, da pričaju o pobjedi Dobra. Bez toga se i gubi opći smisao (vidljivo kod velikog broja tzv. stripova za odrasle).

Tako da možemo reći, poučeni primjerom ovog stripa i teške problematike, koliko god želimo složene stripove, i godi nam shvaćati ih i analizirati, ipak po osjećaju želimo i jednostavna, stripska, rješenja. Osjećamo neku prazninu kad ne dobijemo takvo jasno rješenje: sve može biti vrhunsko, a opet jedan mali djelić fali. Jer mi nekako osjećamo da je Istina jednostavna i cijela, iako ne možemo u ovom životu doći do takve jasne Istine, nego se samo približavati.

Ovaj strip je nemoguć po nas; govori nam o pustolovini junaka, o svijetu u kojem se nalazi, postavlja pitanje, povlači teške teme, sve funkcionira --- a katarza izostaje.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 25/08/2019 : 12:59:40  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

Vidim da ste spominjali priču "Uskršnji otok", reko, nije mi to uopće poznato. I gledam prema popisu, u biti to je (jedan dio, sveska) u LMS-u "Tangata manu" imao prije samo tu svesku i nebrojeno puta sam je čitao. Nadam se da će mi se uskoro pružit prilika da sve pročitam, cijelu priču, ali i osvrnut se onda na ove vaše komentare.

Meni su ostali još iz yu

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17109 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 25/08/2019 : 14:26:24  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je Tangata Manu prvi Mister No kojega sam kupio na kiosku, 1986. mislim da je bila, ne sjećam se da li sam ikada čitao prve dijelove tada, ali sjećam se misterije, čudnog naslova... Nije bio Zagor ili Blek, ali ni na pilota nisam ostao imun :)
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8119 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/08/2019 : 17:48:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
@stinky: Hvala na opširnoj i uvjerljivoj analizi. Mislim da je suvišno uopće išta dodati i ne može nitko reći da se ne slaže s tim ili da je to samo tvoje gledište, a i ja potpisujem kapitulaciju! To je to! Sve ima smisla kad se tako posloži.

Još jedna bitna stavka je ono što si napisao u zadnjem postu:

quote:
Originally posted by stinky

Strip je majstorski urađen, sjajno vođen, podignuta problematika na najvišu razinu --- a opet kao da fali ona jednostavnost zagorovskih rješenja i ČISTOTA pobjede Dobra. A ta neugasiva težnja za jasnom odlukom i jasnom podjelom, govori u prilog bonelijevskih stripova koji su pravilno shvatili najopćiju svrhu priča: smisao priča je da govore o borbi Dobra i Zla, i još više, da pričaju o pobjedi Dobra. Bez toga se i gubi opći smisao (vidljivo kod velikog broja tzv. stripova za odrasle).

Tako da možemo reći, poučeni primjerom ovog stripa i teške problematike, koliko god želimo složene stripove, i godi nam shvaćati ih i analizirati, ipak po osjećaju želimo i jednostavna, stripska, rješenja. Osjećamo neku prazninu kad ne dobijemo takvo jasno rješenje: sve može biti vrhunsko, a opet jedan mali djelić fali. Jer mi nekako osjećamo da je Istina jednostavna i cijela, iako ne možemo u ovom životu doći do takve jasne Istine, nego se samo približavati.

Ovaj strip je nemoguć po nas; govori nam o pustolovini junaka, o svijetu u kojem se nalazi, postavlja pitanje, povlači teške teme, sve funkcionira --- a katarza izostaje.

Tu si obrazložio bit i razlog mojeg razočaranja raspletom, samo što ja ne mogu definirati razloge svojeg razočaranja tako dobro i precizno.

@Reem: Uskršnji otok ćemo ubrzo odraditi kad skoro krenemo. Mislim da je to broj 30.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2019 : 18:51:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Spock,
i meni je baš drago da smo ušli u diskusiju i da si me natjerao da porazmislim dublje o tom stripu (koji mi je odličan, ima te neke sitne manjkavosti sa izlizanim shemama, ali ima i taj otvoren kraj na kojemu si ispravno inzistirao). Toliko sam ušao u to da bih još mogao pričati:)

Ovih posljednjih dana je baš dobro sjeo Mister No, a u ovakvim raspravama se pokazuje kao jako zanimljiv strip. Tako da budemo progovorili o još kojoj epizodi, u narednim danima;)

Već sam dogovorio s prijateljem turu koju će mi posuditi: DVOBOJ NA PANTANALU, ETRURSKI DEMON, LEGIONARI, POSLJEDNJI SAMURAJ.
A u knjižnici ću uzeti: POSLJEDNJI CANGACEIRO, LOVCI NA GLAVE, PROROK i možda još nešto.

Pa se spremaj na nečemu od toga, za novu ozbiljnu diskusiju;)
Također očekujem Zoroa, a i pcoro bi se mogao ubaciti sa svojim opaskama. I ostali ljubitelji koji se odvaže.

Edited by - stinky on 25/08/2019 18:54:56
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2019 : 19:07:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Također očekujem Zoroa

Pa ja sam baš pročitao ovu epizodu. Odlično, odlično...jedan od najboljih Mr Noa, nemam sada top listu, ali jednako je dobar kao Mau Mau.
Što se tiče etičkih problema koje postavlja epizoda, tu se može dosta razmišljati. Čitao sam što si napisao i to je dobro viđenje stvari, što ne znači da je njime sve obuhvaćeno, može se još reći.

Ali najprije me zanima; je li tebi bolji ovaj zreli, "stari" Nolitta iz Mau Mau i Tuarega, ili onaj "mladi" iz Rio Negra ili Zagora? Po onome što si spominjao da čitaoci očekuju pobjedu dobra kada čitaju strip, rekao bih da bi ipak dao prednost Haitiju npr.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2019 : 19:18:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Da kažem još ovo, možda kasnije više.
Ovo što si spominjao da čitaoci žele pobjedu dobra - to je zahtjev srca. S druge strane, da je Khorer nešto kao princ Valiant, bez mane i mrlje o stripu bi se kudikamo manje imalo reći, jer prejednostavne, dječje stvari ne zadovoljavaju intelekt. Idealno je ako priča zadovoljava i jedno i drugo - intelekt i srce.

Ova priča potiče na raspravu i pričanje, ali opet je malo nezadovoljavajuća po tom "pitanju srca". Kao i ona druga, Mau Mau, jer nema dobrog rješenja.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2019 : 19:26:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Teško mi je sada reći. RIO NEGRO je savršen strip, mislim da je bolji od Tuarega i od Mau Mau. Iako su i ovi vrhunski, znači, tu su nijanse u pitanju. Također, valjalo bi mi sada vidjeti VJEČNU MAGIJU, koju isto smatram savršenstvom. Nemam pojma, ne dajem prednost nijednoj toj fazi kako ti pitaš, jedno i drugo je vrhunsko.
Možda je dobar zaključak taj što povlačiš: da je najbolje kada nema sjene na pobjedi dobra; ali to opet mora biti urađeno znalački, ne smije biti mehaničko odrađivanje (kako radi mnogo drugih scenarista u Bonelliju, pa priče ostaju banalne).
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2019 : 19:35:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx
Idealno je ako priča zadovoljava i jedno i drugo - intelekt i srce.

Upravo to.
Dosta, čak većina(?) Nolittinih tu visoko kotira, što nije bilo pravilno prepoznato dok nije počela ozbiljnija priča o Zagoru itd.

quote:
Ova priča potiče na raspravu i pričanje, ali opet je malo nezadovoljavajuća po tom "pitanju srca". Kao i ona druga, Mau Mau, jer nema dobrog rješenja.

Već sam rekao pcoru: ove dvije priče su jasnije izražene po tom pitanju, ali već i u USKRŠNJEM OTOKU zapravo nema 'sretnog' završetka. Palomija su ubili podivljali otočani, nabili mu glavu na štap i pali u najgrđe magijsko mišljenje, arhajski primitivizam.
Nolitta fingira na samom kraju "i sve se sretno završilo", ali i tu se svašta dogodilo i nema one prave katarze. Pogledaj i tu priču.

Edited by - stinky on 25/08/2019 19:36:04
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2019 : 19:40:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Što se tiče "sjene na pobjedi dobra", ona se u povijesti ionako skoro uvijek javlja, zbog same prirode borbe, rata itd. U priči, ne mora biti tako, jer je junak recimo uzdignut iznad povijesti, turbe, može je zaobići, nametnuti svoja pravila (da bude jasnije, ne pričam o ovom stripu, jer je ovdje junak sveden na nižu mimetiku, po onom Kietsesovom obrascu - povijest je jača od njega)

Mr No u ovoj priči ne diktira događaje, već je obuhvaćen njima, a on samo može odgovoriti onako kako misli da je najbolje. Događaje više diktira Khorer nego sam junak stripa, a Khorer je jedna od onih ličnosti za koje Hegel smatra da upravljaju poviješću, da kroz njih djeluje svjetski duh (makar samo lokalnom poviješću). Ako tako gledamo na stvari, onda Tuarezi mogu opravdati svoje loše postupke time što se bore za slobodu.

Međutim, ranije spominjani Hamvas vidi drugačije. Zlo uvijek počini par ruku (kao ubojstvo) i pravdati se višim ciljevima je bezobrazluk. Odnosno, zločin ostaje zločin dok se njegov počinitelj nije pokajao i iskupio grijeh. Dakle, ako bi Khorer nakon svega viđenog oslobodio Niger, stvorio uspješnu državu i postao velik i pravedan predsjednik, to ga ništa ne bi iskupilo za čin grijeha. Tu je Hamvas neumoljiv.

Da skratim, Hegelov pogled je makijavelističko-povijesni, Hamvasev religijski. Ta dva pogleda je teško izmiriti.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2019 : 19:52:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Već sam rekao pcoru: ove dvije priče su jasnije izražene po tom pitanju, ali već i u USKRŠNJEM OTOKU zapravo nema 'sretnog' završetka. Palomija su ubili podivljali otočani, nabili mu glavu na štap i pali u najgrđe magijsko mišljenje, arhajski primitivizam.
Nolitta fingira na samom kraju "i sve se sretno završilo", ali i tu se svašta dogodilo i nema one prave katarze. Pogledaj i tu priču.

Čitao sam to, ali se ne sjećam baš dobro, pa ću ponoviti. Sjećam se događaja, ali ne i zašto je tako bilo.

(ovdje je možda "sretan kraj" jer se podivljala gomila uistinu pokajala za svoj čin, ali ne mogu se sjetiti koliko je to naznačeno u samoj epizodi)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2019 : 20:00:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Međutim, ranije spominjani Hamvas vidi drugačije. Zlo uvijek počini par ruku (kao ubojstvo) i pravdati se višim ciljevima je bezobrazluk. Odnosno, zločin ostaje zločin dok se njegov počinitelj nije pokajao i iskupio grijeh. Dakle, ako bi Khorer nakon svega viđenog oslobodio Niger, stvorio uspješnu državu i postao velik i pravedan predsjednik, to ga ništa ne bi iskupilo za čin grijeha. Tu je Hamvas neumoljiv.

Slažemo se.
Khorer je od tih hegelovskih "svjetskopovijesnih" karaktera, smanjeni format recimo. Ali ništa ga ne može osloboditi traganja za spasom i na osobnoj razini, razini egzistencije. Mora se i tu oslobađati koruptnog bitka, a odluke koje je donio idu mu u "račun", tu se nitko ne može izvrdavati.

No, primarni problem ovdje je bio Mister No, a ne Khorer. I je li Mister No dobro postupio.
To su dva različita pitanja: 1. Khorerov postupak 2.Mister Noov postupak.

Iako ostaje taj osjećaj o kojemu smo pričali, ne sjeda sve na svoje mjesto kako bi to srce htjelo, bez obzir ana to pokušao sam pokazati da je Mister No dobro postupio (kad se sve zbroji i oduzme). Ja mislim da je on dobro postupio.

Alternativa je cinkanje. To opet nije u njegovom duhu, tek to ne bi bio Mister No.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2019 : 20:06:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Slažemo se.
Khorer je od tih hegelovskih "svjetskopovijesnih" karaktera, smanjeni format recimo. Ali ništa ga ne može osloboditi traganja za spasom i na osobnoj razini, razini egzistencije. Mora se i tu oslobađati koruptnog bitka, a odluke koje je donio idu mu u "račun", tu se nitko ne može izvrdavati.

No, primarni problem ovdje je bio Mister No, a ne Khorer. I je li Mister No dobro postupio.
To su dva različita pitanja: 1. Khorerov postupak 2.Mister Noov postupak.

Iako ostaje taj osjećaj o kojemu smo pričali, ne sjeda sve na svoje mjesto kako bi to srce htjelo, bez obzir ana to pokušao sam pokazati da je Mister No dobro postupio (kad se sve zbroji i oduzme). Ja mislim da je on dobro postupio.

Alternativa je cinkanje. To opet nije u njegovom duhu, tek to ne bi bio Mister No.

Mislim da se ovdje nije prigovaralo toliko tome što ga nije ocinkao, koliko tome što se rastao s njim u prijateljskom tonu. Sad je to stvar odvagivanja; bili su prijatelji prije nego što je ubio profesora, spasio mu je život, došao je pred njega opet kao prijatelj. U tom smislu, kad je tako, to sve skupa je očito presudnije samom Mr Nou od Khorerove mrlje na duši.

S druge strane, u Mau Mau se s Collinsom nije rastao kao prijatelj, ako se dobro sjećam. To je možda zato što Collins čini teži grijeh, mnogostruko ubojstvo.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2019 : 20:13:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
To "odvagivanje" sam pokušao rekonstruirati. Puno ima faktora koji igraju, i sve to skupa je pridonijelo da se oni rastaju prijateljski - ali opet ne prisno prijateljski. Sve ide nabrzinu, i kao da se jedan drugoga žele riješiti.

Collins i Khorer su opet različiti: kod ovoga drugoga igra i borba za slobodu, koju Mister No respektira već i u slučaju "Collins", a protiv svoga prijatelja, protiv starog ratnog drugarstva.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2019 : 20:18:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

(ovdje je možda "sretan kraj" jer se podivljala gomila uistinu pokajala za svoj čin, ali ne mogu se sjetiti koliko je to naznačeno u samoj epizodi)

Naznačeno je na kraju, kažem da imamo happy end. Ali, i nije baš tako happy.
Jer, gomila se nije UISTINU pokajala, nego samo otrijeznila od opijenosti. Znači, baš to "uistinu" fali da bi bio pravi sretan kraj. Nolitta je već tu ostavio stvari i otišao, iako je čitatelju fingirao sretan kraj u kojemu je sve dobro završilo.

Zato kažem, ključ za čitanje te priče jesu ove kasnije, Tuarezi itd. Tek se iz cjeline njegovog opusa pravilnije razumije što je htio reći u pojedinoj epizodi.

Edited by - stinky on 25/08/2019 20:19:15
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2019 : 20:24:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Sjetio sam se i slučaja iz onog specijala "Crna magija".

Ovdje recimo onaj crnac, čarobnjak, ubija bijelca skeptika, no Mr No ga kasnije ne cinka niti se sukobljava s njime, možda opet iz te simpatije prema urođeničkim kulturama, kao slabijima u tom sukobu sa globalizacijom i zapadnjačkom racionalnošću.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2019 : 20:44:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Odnos prema takvim "autohtonim" elementima kao što je crna magija je kod Nolitte dvojak: s jedne strane on želi jedinstvo svijeta u raznolikosti (pa otuda velike simpatije za urođenike, egzotične kulture itd.), ali s druge pokazuje opasnost od fanatičnog tradicionalizma (Mau Mau, pa i Tuarezi, Uskršnji otok...). Ne sjećam se detaljno CRNE MAGIJE da bih mogao analizirati fine nijanse toga što kažeš. Tamo je naglasak na polemici protiv suhog racionalizma (nagorovskog tipa), ali bih se iznenadio da Nolitta crnu magiju pokazuje kao nešto pozitivno. Njegova je nit vodilja uvijek da se od takvih stvari drži na distanci, kao u Zombijima (Zagor).
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2019 : 20:49:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Ma nije prikazao pozitivno, prikazao je kao nešto s čime je bolje ne imati posla, ali i po čemu ne treba čeprkati bez poštovanja, kako je uradio bijelac znanstvenik.
Samo, u toj epizodi se daje naglasak da ti "autohtoni elementi" predstavljaju nešto važno siromašnim Brazilcima, njihov duh. Bijelac racionalist misli da čini dobro kada želi razotkrivati njihove čarobnjake kao varalice, ali Nolitta ga ne prikazuje sa simpatijama.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2019 : 21:23:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Da, to je slično kao u Zombijima, gdje vudu predstavlja duhovnu samobitnost Haićana. Ali i unutar vudua postoje razine, postoji i loša strana, ali koja ujedno služi i kao obrana od stranih uljeza.
Racionalist prilazi površno, njemu je sve to isto, to je jedna predrasuda kaže Nolitta, i zato dopušta da crna magija bude al pari sa znastveno-kalkulatorskom metodom. Uostalom, na toj liniji je i Vječna magija, gdje se superiorna tehnika pobjeđuje duhom "odmetanja u šumu", što bi rekao Junger.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 25/08/2019 : 22:23:29  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

Što se tiče "sjene na pobjedi dobra", ona se u povijesti ionako skoro uvijek javlja, zbog same prirode borbe, rata itd. U priči, ne mora biti tako, jer je junak recimo uzdignut iznad povijesti, turbe, može je zaobići, nametnuti svoja pravila (da bude jasnije, ne pričam o ovom stripu, jer je ovdje junak sveden na nižu mimetiku, po onom Kietsesovom obrascu - povijest je jača od njega)

Mr No u ovoj priči ne diktira događaje, već je obuhvaćen njima, a on samo može odgovoriti onako kako misli da je najbolje. Događaje više diktira Khorer nego sam junak stripa, a Khorer je jedna od onih ličnosti za koje Hegel smatra da upravljaju poviješću, da kroz njih djeluje svjetski duh (makar samo lokalnom poviješću). Ako tako gledamo na stvari, onda Tuarezi mogu opravdati svoje loše postupke time što se bore za slobodu.

Da skratim, Hegelov pogled je makijavelističko-povijesni, Hamvasev religijski. Ta dva pogleda je teško izmiriti.

Kakve to veze ima ,ako se radnja odigrava u muslimanskoj zemlji?

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8119 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/08/2019 : 23:27:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Spock,
i meni je baš drago da smo ušli u diskusiju i da si me natjerao da porazmislim dublje o tom stripu (koji mi je odličan, ima te neke sitne manjkavosti sa izlizanim shemama, ali ima i taj otvoren kraj na kojemu si ispravno inzistirao). Toliko sam ušao u to da bih još mogao pričati:)

Ovih posljednjih dana je baš dobro sjeo Mister No, a u ovakvim raspravama se pokazuje kao jako zanimljiv strip. Tako da budemo progovorili o još kojoj epizodi, u narednim danima;)

Već sam dogovorio s prijateljem turu koju će mi posuditi: DVOBOJ NA PANTANALU, ETRURSKI DEMON, LEGIONARI, POSLJEDNJI SAMURAJ.
A u knjižnici ću uzeti: POSLJEDNJI CANGACEIRO, LOVCI NA GLAVE, PROROK i možda još nešto.

Pa se spremaj na nečemu od toga, za novu ozbiljnu diskusiju;)
Također očekujem Zoroa, a i pcoro bi se mogao ubaciti sa svojim opaskama. I ostali ljubitelji koji se odvaže.

Iznimno mi je drago vidjeti ovaj tvoj post.
Baš me zanima tvoje mišljenje o Cangaceiru, a i Legionarima - epizodama koje su mi ostavile upitnike, a i gorak okus nakon čitanja, baš kao i Tuarezi.

Od ovih koje si nabrojao tri priče nikad nisam čitao, pa obećavam da će mi one sada biti prioritet.

Odlična mi je ova konstruktivna diskusija između tebe i zoroa. Slažem se u potpunosti s vašim zaključcima iako bih ja vaše zaključke više po "seljački" formulirao!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14517 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 26/08/2019 : 09:45:43  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

Meni su ostali još iz yu

Cijela priča na okupu, sve 3 sveske ja sam imao samo ovu zadnju, i to bez naslovnice, ali nije smetalo nisam tu svesku čitao od 90-tih, a sjećam se neke spilje, nekog plemena, pa kako su mislim nekog znanstvenika nabili na kolac (njegovu glavu), tako nešto..bit će zanimljivo nakon toliko godina napokon pročitat početak i sredinu, te onda taj kraj koji mi je nešto poznat, ostao u sjećanju.

quote:
Originally posted by Spock

@Reem: Uskršnji otok ćemo ubrzo odraditi kad skoro krenemo. Mislim da je to broj 30.

Je je, rezervirao sam si tu knjigu, još je nemam. A i uskoro će doći na red za čitanje

edit: išao zamaskirati te neke eventualne spoilere..

Never leave it in the hands of the judges

Edited by - ReemCP on 26/08/2019 10:22:41
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2407 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 26/08/2019 : 12:12:34  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Sjećam se, kad sam bio klinac, jedan od prvih Mister Noa mi je bio Tangata Manu i užasnuo me prizor odsjecanja glave!! Bio sa strašljivo dijete i poslije više godinama nisam htio ni priviriti u Mister noove jer sam se bojao daljnih užasa na koje bi mogao naići. kasnije mi je u ruke došao i onaj neki drugi pilot, sa eksplodirajućim glavama i tada sam se uvjerio koliko sam bio u pravu što se držim podalje od tih zlih stripova
Sigurni za čitane su bili samo provjereni junaci - Zagor, Tex, Mark itd. One novotarije ala Dilan i Marti nikako! A onda je i Zagor postao mračan sa Demonom ludila i 1000 lica straha Sva sreća, več sam bio stariji pa sam lakše podnosio te užase
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 26/08/2019 : 12:15:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, to je slično kao u Zombijima, gdje vudu predstavlja duhovnu samobitnost Haićana. Ali i unutar vudua postoje razine, postoji i loša strana, ali koja ujedno služi i kao obrana od stranih uljeza.
Racionalist prilazi površno, njemu je sve to isto, to je jedna predrasuda kaže Nolitta, i zato dopušta da crna magija bude al pari sa znastveno-kalkulatorskom metodom. Uostalom, na toj liniji je i Vječna magija, gdje se superiorna tehnika pobjeđuje duhom "odmetanja u šumu", što bi rekao Junger.

Hm ... pa magija i vudu iliti prizivanje nekakvih duhova je uvijek negativno, nema u tome ništa svijetlo.
Go to Top of Page
Page: of 281 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.47 seconds. Snitz Forums 2000