Author |
Topic  |
Shaner
Advanced Member

Croatia
7632 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 17/12/2021 : 09:14:35
|
Slažem se s Tontom za soundtrack. I ne svira jedan te isti ritam cijelo vrijeme. 
Serija jest zabavna, iako mi je trebalo dvije-tri epizode da se naviknem na promjene koje su napravili u odnosu na original. Jedino na što se nisam uspio naviknuti su Vicious i Julia, koji su po meni potpuno promašeni, no i njih sam nekako mogao svariti do zadnje dvije epizode, tu je nastao raspad sistema. Sve skupa je to slabo adaptirano, rekao bih čak i bez potpunog razumijevanja (uključujući do neke mjere i upotrebu glazbe), no da se pogledati.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 17/12/2021 : 09:53:43
|
Soundtrack daje potpuno odgovarajuci zajebantski ton seriji. Ustvari me totalno razocarala julijina transformacija na kraju. Skroz lose izvedeno. |
The less I have the more I am a happy man |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Member since 17/08/2013 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7632 Posts
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25994 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 17/12/2021 : 21:30:08
|
Wheel of time i posle šeste epizode srednja žalost, mada ima određenih pomaka. Ali je zato nova sezona Witchera višestruko bolja od prethodne. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41130 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 17/12/2021 : 22:21:17
|
Tocak je na nivou mocnih rendzera. Kakvo literarno blago su uspeli da sjebu pa to je neverovatno. |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7632 Posts
Posted - 17/12/2021 : 22:35:54
|
quote: Originally posted by manhunter
Wheel of time i posle šeste epizode srednja žalost, mada ima određenih pomaka. Ali je zato nova sezona Witchera višestruko bolja od prethodne.
To kaže i moja supruga. Ja ne bih znao jer ne gledam.
Wheel of time zasad čeka. Vjerojatno ćemo se okušati s njim nekad sljedeći tjedan kad završimo vrlo zanimljive Landscapers.
Nego, je netko krenuo sa Station Eleven? Čini mi se da bi to moglo biti dosta dobro.
|
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 18/12/2021 : 12:54:11
|
quote: Originally posted by Iluvatar trema me hvata kako ce izgledati gospodar prstenova dogodine na tupavom amazonu. po zadnjim POTVRDJENIM informacijama hobiti ce biti crnci, azijati i mauritanci, uz bijelce...pa kad me slog nije strefio. jasno mi je da je kod bezosa praksa rasne zastupljenosti i jednakosti prisutna, tacnije, sve rase zaposlene u amazonu jednako nosaju kese da vrse nuzdu u istim posto nemaju priliku otici u wc u toku radnog vremena, sto je uz vec odavno prisutni mjerac koraka jako sarmantan dodatak. ko ce se brinuti o ljudskim osjecajima, reprezentativnosti i socijalnoj pravdi ako nece bezos i amazon. pa jel?
ahahah odlično care, upravo u ovome je poenta. WOT serija je jedna tragedija koja će tek da preraste u debakl, a najgore je kad vidim kako se ljudi po redditu i sličnim forumima ubijeđuju da je sve u redu i da smo konačno dobili adaptaciju pa da je red da je podržimo kakva god bila. kakvi botovi. |
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3385 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 18/12/2021 : 14:58:22
|
Bojim se da živimo u periodu u kom, nije baš da nema dobrih stvari, i dalje ima komičara koji nemaju zadršku, i dalje ima filmova i serija koji ne moraju da sviraju u PC frulu, ali za visokobudžetne projekte na duže vreme mislim da smo izduvali i da će sve biti banalno woke. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 18/12/2021 : 15:51:45
|
Da, to je tačno. Međutim, postoji tu još jedan faktor, a koji se tiče toga da masovni mediji u vidu instagrama, jutjuba itd. otvaraju mogućnost da se manipuliše javnim mišljenjem o različitim umjetničkim dijelima. Stvaranje hajpa jelte, pa onda čitamo stvari tipa kako je Amazon podmitio gomilu jutjubera da dođu na premijeru WOT-a sa svim plaćenim troškovima, luksuznim boravkom u hotelu i pritiscima da ne napišu ništa negativno u svom rivjuu. Dovoljno puta ponovljena zabluda postane istina u očima publike, sa sve javnim posramljivanjem da si rasista, lud, negativan ako ti se ne dopadne woke dijelo jer kako se usuđuješ da kritikuješ rasnu raznolikost ili LGBT zastupljenost. Manipulacija mnenja ide do te tačke da se ljudi osjećaju DUŽNIM da brane "progresivne" filmove/serije iz ideoloških razloga.
Dakle, svjedočimo novom socrealizmu; ideologija koja maskira kao umjetnost, koja na silu gura poruke u grlo i mozak publike i pita nas zašto nećemo još. Kad sam nedavno pisao kritike WOT serije na redditu umalo me nisu linčovali da sam negativan, rantujem, ne shvatam da je ovo "prava" adaptacija za razliku od većine čitalaca kojima se serija sviđa i koji su nužno u "pravu".
tl; dr - ljudi su povodljivi i govoriće da je govno pita da se ne bi razlikovali od drugih |
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3385 Posts
Posted - 18/12/2021 : 16:19:08
|
Ne postoji džabe termin reddit hive-mind. Da se ne lažemo, te stvari sa podmićivanjem se rade i van "diversity" tema. Samo što se nekako čini kad korporacija plaća da štiti svoje interese i gura svoju priču onda je to samo jedan običan dan u kapitalizmu (kakvu tek armiju plaćenika da im duva u frulu Disney ima) a kad se to radi zarad manjina onda je to nešto čudno. Hoću da kažem, jebu nas stalno, sad nas samo jebu i sa ovim pride :)
Meni nijedna od woke tema zapravo ne smeta per se. Ne smetaju mi ni LGBT likovi, ni druge rase, ni jaki ženski likovi. Ali sve je do konteksta. Ako gledam James Bonda, Macbetha ili LOTR, ne želim da priča ide u smeru kako su žene jake ko stena i mega kul, kako crnce ugnjetavaju i kako je biti gej okej. Ta dela nisu o tome, i nema potrebe da i ona budu o tome. Treba da postoje takva umetnička dela, samo sam alergičan na menjanja postojećih. Sve je jasno, lakše je od postojećeg poznatog nešto izvaljati u plastelinu nego od nule napraviti nešto značajno, ali ipak, ozbiljno sam alergičan na to. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 18/12/2021 : 17:44:31
|
Upravo tako. Svaka propaganda počiva na spajanju onoga što se želi promovisati sa pozitivnim osjećanjima koja publika već gaji. Dakle, u smislu dobrog filma na temu recimo homoseksualizma, publika postepeno upozna junaka i njegove kvalitete, počne da saosjeća sa likom, da bi na kraju prihvatila njegovu orijentaciju kao jedan od aspekata ličnosti sa kojom saosjećamo i opažamo kao u cjelini dobru. Lik ne treba da bude definisan SAMO kroz svoju seksualnu/rasnu/itd. problematiku.
U tipu propagande o kojoj ovdje pričamo, uzme se priča koju gledaoci VEĆ vole (lotr, wot) i fokus se postepeno prebaci na woke teme i tome sa aplaudira i naziva "subverzijom očekivanja", dakle podrazumijeva se žrvovanje originalnog smisla dijela. Npr. jedna od glavnih tema lotra je zavodljivost i korupcija moći ("put do pakla je popločan dobrim namjerama"), što je simbolizovano kroz Prsten. Zamislimo woke adaptaciju koja odjednom fokus stavi na, recimo, homoseksualna osjećanja između Froda i Sema (kojih nema u knjizi/filmovima) i osnovni dramski zaplet je vezan za njih, dok se u pitanje prstena i moći (originalna tema) u potpunosti skrajne. Djelo je kanibalizovano, osakaćeno, promijenjeno da bi se dobio jeftini propagandni efekat.
U potpunosti se slažem za velike korporacije, živimo u usranom hamster wheel svijetu, nema se tu šta dodati |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25994 Posts
Posted - 18/12/2021 : 17:56:56
|
quote: Originally posted by Shaner
Wheel of time i posle šeste epizode srednja žalost, mada ima određenih pomaka. Ali je zato nova sezona Witchera višestruko bolja od prethodne.
To kaže i moja supruga. Ja ne bih znao jer ne gledam.
Wheel of time zasad čeka.
Ako bismo poredili Wheel of time i Witchera, WoT je na nivou Xene i sličnih sranja, a druga sezona Witchera ide u baš, baš ozbiljnom pravcu. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25994 Posts
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7632 Posts
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3385 Posts
Posted - 18/12/2021 : 18:28:41
|
quote: Originally posted by Shaner Nego, ja još uvijek ne shvaćam što je točno taj reddit. 
Jedno od najboljih, i istovremeno jedno od najgorih mesta na internetu  |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 18/12/2021 : 18:41:52
|
odlična definicija reddita hahahhah
hvala ljudi, drago mi je što je makar dio ekipe i dalje tu
witchera se spremam ovih dana da počnem da gledam, nisam ranije igrao igre, niti čitao išta od sapkovskog, mada mi se dosta ljudi kune u prvu knjigu witchera tako da imam solidna očekivanja :) |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8229 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 18/12/2021 : 18:44:46
|
još dvije epizode do kraja nove sezone 'bez oduševljenja, molim' larry je kao i uvijek u formi a 4. epizoda mi je među najjačima uopće fali pokojni marty, fali teško bolesni lewis (koji se ipak pojavio u jednoj epizodi), ali tu je niz drugih likova i gostiju |
if you tolerate this, then your children will be next |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7632 Posts
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 22/12/2021 : 15:08:53
|
Ako bismo poredili Wheel of time i Witchera, WoT je na nivou Xene i sličnih sranja, a druga sezona Witchera ide u baš, baš ozbiljnom pravcu.
Baš sam se nećkao da li da gledam WoT i zasad ću ipak da preskočim. Mislio sam da se doza političke korektnosti ove godine ne može nigde videti kao u MotU: Revelation, kad ono...
A kraj prve sezone Witchera je bio odličan i skroz sam zaboravio da je izbačena druga! Odlično. |
 |
|
Iluvatar
New Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
229 Posts
Member since 01/06/2021 |
Posted - 26/12/2021 : 16:18:14
|
WoT sam ukinuo. Smeće, kratko i jasno. Druga sezona Witchera je osjetno bolja kada su u pitanju cgi efekti i lokacije. Ocito da serija sada ima veci budzet. Henry Cavill odlično to radi i popravlja seriju za nekih 30%. Uloga Ciri je takodjer dobro iznesena. Moram priznati da je za njih dvoje uradjjen dobar kasting. Yenifer manje vise. Piasanje je na nivou prve sezone. Tu nisam primjetio nakakv poseban napredak, osim mozda u prvoj epizodi koja je meni bar ujedno i najbolja. Ostalo, prilicno osrednje. Dobro, i zadnja epizoda je iznad prosjeka. Nastavlja se sa siljenjem rasne zastupljenosti. Izmisljaju se likovi samo da se ispuni ta kvota ili jos ocajnije da se jedan statista pojavljuje gotovo u svakom kadru na razlicitim lokacijama gdje god je svjetina samo da bi ta ista svjetina bila rasno raznolika. Procitao sam knjige, preigrao igre nekoliko puta i volim taj univerzum, tako da sam pregledao i seriju, i pregledat cu vjerovatno svaku narednu sezonu. Da sam odusevljen, nisam. Rekao bih nekih 6.5 ili maksimalno 7 od 10. Igra prijestolja, tačnije njenih prvih 5 sezona ostaje nekoliko levela iznad svega kada su u pitanju serije tog zanra. Ne vidim da ce se to uskoro promjeniti, posebno ne u ovoj klimi. |
Edited by - Iluvatar on 26/12/2021 16:25:08 |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7632 Posts
Posted - 26/12/2021 : 16:18:44
|
Supruga i ja pogledali Wheel of Time u tri dana. Moram napomenuti da nisam čitao knjige niti znao išta o priči pa nemam s čime uspoređivati, ali meni je serija skroz ok. Da, nije u pitanju ništa posebno, sve je puno stereotipa i više-manje predvidljivo, gluma je tek prosječna, a takav je i vizualni dio. Ali je sve skupa zabavno i zanimljiv mi je taj svijet. Naravno, to je prvenstveno Jordanova zasluga, ali i onih koji su radili na seriji. Recimo Foundation, koji je konceptom također zanimljiv, mi ne pada na pamet dalje gledati, dok bi nastavak ovoga gledao još danas da mogu. Što se tiče političke korektnosti, ona je prisutna u smislu da imamo sve moguće rase i spolne orijentacije, ali po meni nije napravljena napadno kao što to u zadnje vrijeme često biva. U pitanju je neki izmaštani svijet i nije mi bilo nimalo čudno da u njemu ima svih i svakakvih ljudi. U svakom slučaju, radujem se novim epizodama.
|
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41130 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
Iluvatar
New Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
229 Posts
Member since 01/06/2021 |
Posted - 27/12/2021 : 08:41:27
|
Razmisljao sam da pocnem gledati Yelowstone i dok sam cackao o samoj seriji vidim da je izasao spinof iste pod nazivom 1883. Mislim da su tek tri epizode vani. Pogledao sinoc prvu i mogu reci da je odlična. Bas kvalitetna produkcija. Oldicni glumci, ogroman broj statista i bas pogodjena western atmosfera. Sve mi se svidjelo. Nista ne djeluje usiljeno i izvjestaceno. Vidjet cemo dalje, ali mislim da ce biti dobro.
https://www.imdb.com/title/tt13991232/
Dexter New Blood, gledam kako izlazi sedmicno i ok je. Dexter mi je nostalgija i drago mi je sto su nastavili serijal. Nikad nije bila serija A kategorije, ali ima nesto. Hall je odlican glumac i lezi mu uloga. |
 |
|
Topic  |
|