forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 215

naker
Advanced Member

4547 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 05/01/2023 : 08:57:13  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Prophet mi je jedan od dražih SF stripova, a pošto je Roy radio na tom stripu overio sam i Habitat. Crtež očekivano rastura, ali iskreno nemam puno toga lepog reći za priču
Go to Top of Page

vetropiroman
New Member

288 Posts

Member since 27/02/2022

Posted - 05/01/2023 : 10:48:59  Show Profile Show Extended Profile  Send vetropiroman a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Prophet mi je jedan od dražih SF stripova, a pošto je Roy radio na tom stripu overio sam i Habitat. Crtež očekivano rastura, ali iskreno nemam puno toga lepog reći za priču

Uh, čitao kad je izašla, možda zbog toga što sam očekivao krš jer do tad nisam čitao ništa od Roya, ali meni je fino legla priča... Prophet me tek čeka :)
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4547 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 05/01/2023 : 11:06:51  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Ajde baš me zanima šta ćeš reći za Propheta Premalo ljudi je čitalo taj strip nažalost, ali oni koji jesu su bili oduševljeni. Jedino se Markosu nije svideo :(
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2700 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 05/01/2023 : 11:11:54  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Ma Markosu se nije svideo Dorisonov Prorok.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4547 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 05/01/2023 : 11:30:36  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Taj Prorok se nikome nije svideo
Go to Top of Page

Ljuba XO
Starting Member

37 Posts

Member since 23/06/2017

Posted - 07/01/2023 : 17:25:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Ljuba XO a Private Message  Reply with Quote
Je li neko od naših izdavača najavio objavu Batman: The imposter-a?
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 07/01/2023 : 17:25:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je to Čarobna već izbacila?

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Ljuba XO
Starting Member

37 Posts

Member since 23/06/2017

Posted - 07/01/2023 : 17:30:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Ljuba XO a Private Message  Reply with Quote
Aha, ok. Je li izdanje valjano, nema manjkavosti?
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 07/01/2023 : 17:39:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Nemam pojma Nisam ga kupio.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

udarnik007
Senior Member

Croatia
1108 Posts

Member since 21/10/2013

Posted - 07/01/2023 : 18:32:59  Show Profile Show Extended Profile  Send udarnik007 an AOL message  Send udarnik007 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ljuba XO

Aha, ok. Je li izdanje valjano, nema manjkavosti?

Ja imam to izdanje i ne sjećam se da sam
imao nekih posebnih primjedbi.
Klasika. Ako imaš bilo što iz njihove
edicije DC Gold ili DC Gold Hot jasno ti je što
te čeka.
Inače, jedan jako dobar Batman.
Go to Top of Page

Ljuba XO
Starting Member

37 Posts

Member since 23/06/2017

Posted - 07/01/2023 : 18:53:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Ljuba XO a Private Message  Reply with Quote
E, hvala ti na odgovoru. Živ bio!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21111 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 07/01/2023 : 20:27:30  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote

Inio Asano:Laku noć Punpune #1 (Laguna)

Trenutno imamo dosta mangi u opticaju,ali slabo šta od slajs of lajf tematike,ili što bi rekli francuzi chronique sociale.
Najpre sam dao sinu (15 godina) strip da pročita (pre toga je u dahu zveknuo Betmenovu Zemlju jedan),ali vratio mi je sa nekim kiselim izrazom na licu,tako da ono 16+ je na mestu.

Ne znam šta nam donosi sledećih 12 tankabona,ali ovde imamo klasičnu priču o klincima koji odrastaju,a koje je slično u svim (civilizovanim) kutcima planete.
Ono što je specifično,to je da je glavni junak,kao i cela njegova porodica, predstavljen kao ptica - da li je to dobra ideja ili ne,tek ću kasnije videti,za sada mi je, ako ništa, zanimljiva.

Ono što mi ide na kurac,to su izrazi na licima i mlataranje rukama,kao i neki votdfak momenti,kao recimo kada direktor i njegov pomoćnik igraju žmurke na neki bizaran način;mislim,u čemu je fora.

U svakom slučaju,ovo je prva manga od mnogih koje su krenuli da izlaze u zadnjih nekoliko meseci,da mi je privukla pažnju i da sam odlučio da je redovno čitam.

za sada,za prvu svesku4/5;nadam se da će u nastavcima serijal ići na bolje.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 07/01/2023 20:29:50
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38059 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 07/01/2023 : 21:49:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Ono što mi ide na kurac,to su izrazi na licima i mlataranje rukama,kao i neki votdfak momenti,kao recimo kada direktor i njegov pomoćnik igraju žmurke na neki bizaran način;mislim,u čemu je fora.

Ja mislim da su to te neke "japanske fore", koje mi ne shvatamo ili nas najcesce na pogađaju. Cak obrnuto, glupe su nam, ili nametnute/nategnute. Ima toga i kod Tezuke ali mozda mi je kod njega lakse proci preko toga (zapravo prerano da zakljucim).

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4547 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 07/01/2023 : 23:15:15  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Izdržite, ta glumatanja su samo na početku, kasnije se Punpun uozbilji
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2700 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 07/01/2023 : 23:34:05  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Ova igra zmurke koja mnogima zasmetala, jednostavno je, metafora, bespogovorno potcinjavanje nadredjenima. Kod njih je to izrazeno, autoritet se ne preispituje. Nazalost uzima maha i kod nas.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21111 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/01/2023 : 14:39:09  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote

Bisi,Dival&Kasgren:Crni lokvanji (Najkula)

Šta reći a ne zaplakati?
Ovom rečenicom odavno započinjem osvrt nekog stripa koji me je ushitio;a ovaj svakako jeste.

Crni lokvanji su adaptacija književnog bestselera,odrađena besprekorno (dobro,kažem to napamet jer nisam čitao književni predložak(doduše,sad saznah da je drugar kupio knjigu,pa ako uhvatim vremena ...),ali to kaže i sam originalni autor);
krimić smešten u francusko seoce,nalik na Moneovoj slici,i dešava se u
periodu od trinaest dana,koji započinje ubistvom,a završiće se sa još jednom smrću. U centru zbivanja su tri ženske osobe,devojčica od 11 godina, učiteljica u svojim najboljim godinama i udovica (ili koja samo što to nije postala) na kraju svog životnog puta - a sve to iz perspektove potonje.

U stilu vrhunskih detektivskih romana strip nas vozi do pred sam kraj,a tada se priča diže na jedan viši nivo.Završnica brilijantna.
Crtež (kao i boje) Didjea Kasgrena je(su) kao i sve ostalo u Lokvanjima,na visokom nivou.Vrlo visokom nivou.

Izdanje - jedno od onih savršenih.
Nadam se da je pitanje dana kada ćemo u Vagabodnu videti Bisijev i Divalov https://www.bedetheque.com/serie-74794-BD-Un-avion-sans-elle.html

5+/5
Da li ste nabavili svoj primerak Crnih lokvanja??

Edited by - anto on 08/01/2023 14:44:49
Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1089 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 08/01/2023 : 14:49:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote

Ducks: Two Years in the Oil Sands
Kate Beaton, Drawn & Quarterly, 2022.

Vjerojatno najpoznatija po svojem humorističnom (web)stripu "Hark! A Vagrant", Kate Beaton se s "Patkama" okušala u formi memoara, gdje na nešto više od 400 stranica, u svom prepoznatljivom grafičkom stilu, ali u ozbiljnijem i melankoličnijem tonu, crta i piše o svojim iskustvima života i rada u postrojenjima eksploatacije naftnog pijeska "Athabasca oil sands" u pokrajini Alberti, Kanada. Porijeklom iz pokrajine Nove Škotske, s otoka Cape Breton u Atlantskom oceanu, koji je bogat prirodnim ljepotama, ali nažalost siromašan ekonomskim prilikama, Beaton je bila svjesna da će, kao i mnogi u njezinom okruženju, morati napustiti dom u potrazi za poslom. Pod velikim pritiskom studentskih dugova, Beaton napušta obitelj i odlazi kao "gastarbajter" na drugi kraj kontinenta, gdje se zapošljava u kompaniji Syncrude, jednom od najvećih svjetskih proizvođača nafte iz naftnog pijeska/bitumena. Isprva radi kao "Tool Crib Attendant", osoba koja vodi inventar alata te ih distribuira radnicima, no tijekom svog dvogodišnjeg boravka u naftnim pijescima radit će i na drugim uredskim poslovima.

Patke iz naslova simboliziraju pogubne ekološke posljedice eksploatacije naftnog pijeska, pozivajući se na nerijetke slučajeve pomora čitavih jata pataka, koje su imale nesreću sletiti u jedno od toksičnih umjetnih "jezera" nastalih kao nusprodukt ekstrakcije nafte iz naftnog pijeska.

Povezano s tim, zanimljiv je dizajn korica knjige (ispod zaštitnog omota): s prednje strane vidi se samo stilizirana patka u letu, a izrađena je od obojane folije na kojoj se boje prelijevaju pod svijetlom i različitim kutevima gledanja te na taj način evociraju efekt prolivenog ulja na vodi. Zgodan detalj.

Kad smo kod ekoloških posljedica, ima još jedna upečatljiva scena gdje Beaton sreće polupitomu tronogu lisicu, koja je po svemu sudeći nogu izgubila motajući se oko opasne mašinerije rudnika.

Koliko god su ekološke reperkusije naftne industrije bitna komponenta ove priče, ipak je u centralnom fokusu osobno autoričino iskustvo života i rada u jednoj takvoj izoliranoj i nepristupačnoj sredini. Taj osjećaj izolacije i samoće, od kojega pate svi radnici, za nju osobno, kao 21-godišnju djevojku, dodatno je potenciran činjenicom da je u okruženju pretežito muških radnika (omjer muških i ženskih radnika je otprilike 50:1). Beaton tako, uz sve ostale poteškoće koje rad u jednom takvom kampu nosi sa sobom, na dnevnoj bazi mora trpiti seksualno uznemiravanje od strane velikog broja svojih muških "kolega". To je nešto čime se nije navikla nositi (daleko od toga da se na tako nešto treba naviknuti i prihvatiti kao nešto "normalno"), jer u "civiliziranijem" okruženju nije bila meta takvog ponašanja. No, čini se da u radnim kampovima Sjeverne Alberte vrijede drugačija pravila, a neke inhibicije u obrascima ponašanja koje su često dosta niske i u "stvarnom svijetu", kako ga radnici u kampovima zovu, ovdje su još niže ili ni ne postoje. U tom aspektu su me Patke podsjetile na Wind River (2017), odličan neo-western Taylora Sheridana, gdje radnici na naftnoj bušotini u snijegom i ledom okovanom Wyomingu, siluju i ubiju mladu indijanku iz obližnjeg rezervata Wind River. Činjenica da su domorodačke žene i djevojke, kako u SAD-u tako i u Kanadi, vrlo često žrtve seksualnog nasilja oko sličnih radnih kampova, nije promakla autorici i to je nešto što direktno spominje u pogovoru Pataka. Ipak, Patke su njezina priča i iako stvari nisu toliko eskalirale kao u Wind Riveru, uznemiravanje nažalost nije ostalo ni samo u verbalnoj domeni. Posebno mi je upečatljiva sljedeća scena i ovaj prazan hodnik na drugoj slici:

Unatoč svemu, Beaton ima veliku razinu empatije za radnike u radnim kampovima poput onog u kojem je ona radila. Velika većina njih su bili normalni, pristojni ljudi. No, dosada, izolacija, usamljenost, stres, depresija, težak fizički rad u teškim uvjetima, ovisnost o kokainu i drugim drogama, narušeno fizičko i mentalno zdravlje, sve su to faktori koji se ne mogu zanemariti, a koje je industrija nažalost gurala pod tepih, umjesto da osigura resurse u kampovima za nošenje s tim problemima. Kako i sama autorica zaključuje, naravno da je u takvim uvjetima, gdje dodatno muškarci brojčano nadmašuju žene 50 naprema 1, samo pitanje vremena kada će doći do seksualnog nasilja. Čak su i mnogi pristojni ljudi, koje je Beaton upoznala u Alberti, neminovno promijenjeni životom u takvom okruženju. Autorica pri kraju memoara povlači zanimljivo pitanje: bi li se i u kolikoj mjeri muškarci iz njezine vlastite obitelji promijenili životom i radom u takvom kampu pod istim uvjetima? Naravno da Beaton vjeruje da bi njezin vlastiti otac ostao normalan i pristojan čovjek, kakav je, ali svejedno joj je neugodno razmišljati o tome.

Može li itko stvarno izaći neokrnjen iz naftnih pijesaka Sjeverne Alberte?

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12921 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 08/01/2023 : 15:47:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Jako volim rad Kate Beaton - imam obje kolekcije njenih web-stripova, koji su mi općenito neki od najdražih stripova - tako da se nisam nimalo dvoumio oko kupovine Ducks.

Mislio sam kupiti preko Amazona, ali sam jednom prilikom u knjižari Znanje, u Gajevoj, primijetio da imaju dva primjerka, pa sam tamo kupio.

Uglavnom, veselim se čitanju.

Beaton je godinama radila na Ducks i nimalo me ne čudi da je strip završio na mnogim popisima najboljih naslova u 2022. godini. Vjerujem da će uskoro biti objavljen i na ovim prostorima.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12505 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 08/01/2023 : 16:00:19  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Žene su ženstvene pjevali su Buldožeri ili Volim, volim žene Riblja čorba, tako je to bilo 80-tih godina, u moje vrijeme.
Danas i muškarac može reći da se osjeća kao žena i već je žena. Ukratko, ženama ni danas nije nimalo lako. Ali izborit će se one za svoje mjesto. Ne sumnjam nimalo.

Ladies with Guns (Splitter 2022, 64 str.)

Ovo je prvi album od planirana tri. Francuzi su objavili i drugi dok je u Njemačkoj najavljen za kolovoz.

Odmah me podsjetio na Minettos Desperados samo ovdje svira kvintet a tamo je bio tercet. http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=1914802

Ta divna i slabašna stvorenja

Prva je odbjegla ropkinja Abigail, druga je Chumani, mlada skvo na ratnoj stazi, treća je britanska useljenica Kathleen koja je upravo izgubila sve.
Pridružuje im se posrednica za užitak Cassie, peta i najstarija među njima je umirovljena učiteljica, Irkinja Daisy.
Sve su u govnima ali na istoj strani i s istim ciljem. Pun im je kurac starog bijelog muškarca i njegovog reda i zakona. Ne žele više biti žrtve, ne žele više igrati, one bi zasvirale...

Robovlasništvo i fenizimam glavne su teme serijala. Priča je napeta i zanimljiva, puna je tempa i akcije, duhovita je, prljava i dosta brutalna.
Ima uglavnom sve one sastojke potrebne za dobar western: sukobi kauboja i indijanaca, vukojebina s nesposobnim šerifom, konvoji useljenika u potrazi za srećom, nasilje...
Glavni adut ipak su jaki i raznovrsni ženski likovi. Jest da je sve puno klišeja, jeste da je u skladu s aktualnim ideološkim trendovima ali who cares!

Crtež mi se odmah učinio poznatim i znao sam da sam ga negdje već vidio. I bio sam u pravu, djelo je mlade Anlor. http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2192642
Crtež je realističan, mrvicu karikaturalan, ali je detaljan, slobodan i dinamičan. Sve lijepo zaokružuju živahne boje.
Nadam se da ćemo vidjeti više od ove talentirane mademoiselle kojoj strip i nije glavna zanimacija.

Vrlo dobar i obećavajući početak, vidjet ćemo kakav je nastavak. Preporuka ljubiteljima starog dobrog westerna! Preporuka i izdavačima jer ovo je stoljeće žene!

Prijedlog za prijevod Cice s pucama (millerovski)

- Jadnice, zašto si u kavezu?
- Nemam pojma. Možda zbog farbe.

- Problem je što se danas žene više ne smije lemat. Navodno su preosjetljive i one to onda koriste.

- Hej Daisy, očekuješ posjetu?

Have mercy
Go to Top of Page

koze123
Average Member

929 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 08/01/2023 : 16:35:59  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Pulboovi klinci

Scenario i crtež: Patrik Prunje

Nisam pronašao odgovarajuću temu za ovaj strip, pa ću ovde napisati par redova o njemu. Dobio sam ovaj strip kao novogodišnji poklon i drago mi je što sam ga pročitao tako brzo. Žao mi je što biografija o Fransisku Pulbou nije bila na početku stripa budući da nisam znao puno o njemu pre čitanja samog stripa. Tek kad sam pročitao kratku biografiju na kraju neke kockice su se složile i jasno je divljenje Patrika Prunjea i omažiranje ovom slikaru. Možda će iz tog razloga drugo čitanje biti interesantnije, iako se sam strip ne bavi ovim slikarom već decom koju je slikao i čiji je tužan život prikazivao na platnu. Cela ova priča bavi se životom siromašne, "ulične" dece koja su zanemarena od strane roditelja i koja utehu i sreću traže na ulici. Ovo je i sam Pulbo pokušavao da prikaže u svojim delima, zbog čega su ova deca i nazivana "Pulboovim klincima" ("Pulbots" u originalu). Njegova ljubav i divljenje prema ovoj deci je divno prikazano i u samom stripu, no akcenat je na jednom (rekao bih) izmišljenom događaju koji je trajao svega par dana.

Radnja se odvija u Monmartrtu 1905. godine, na brdu gde pomenuta deca provode dane igrajući se, jureći žabe i sanjajući o bogatstvu koje im je potrebno a bi vodili pristojan život. Često zanemarena od svojih agresivnih roditelja, deca se okupljaju na ulici gluvareći po ceo dan, sve dok jednog dana jedna buržujska porodica ne zapreti da im oduzme i ono malo što imaju: brdo na kom provode slobodno vreme. Tu se i pokreće cela radnja priče: sin buržuja koji želi da postane slikar ostaje sa buntovnom decom i pomaže im da se obogate, pritom stvarajući prijateljstva koja će ga obeležiti za čitav život.

Ovo je priča koja na momente podseća na predivan film Stand by Me, uz nepogrešivu atmosferu i motive Dečaka Pavlove ulice, pa će se ljubiteljima coming of age priča o dečaštvu sigurno jako svideti. Prunjeov najveći adut je naravno crtež i predivne boje; na savršen način je svojim akvarelima Prunje precizno prikazao Monmartr početkom 20. veka, tako da mu istoričari pozavide. Na svakoj stranici moežete da se zadržite neko vreme i prosto upijate lepotu koja iz njih isijava.
Kada je u pitanju scenario, on je, uz sjajne, već pomenute motive odrastanja u siromaštvu, ipak malo slabiji. Falilo mi je malo više prostora za likove (pre svega decu) da se razviju, da njihova karakterizacija bude dublja, možda čak i da budemo malo više upoznati o njihovoj prošlosti i njihovim porodicama i odnosima u istim. Verovatno je 50 strana premalo da se tako nešto učini, a pritom da se dotaknu razne teme i pritom precizno prikaže život u ovom periodu, kao i odnos socijalnih klasa. Razlog zašto je kraj u filmu Stand by Me bio toliko emotivan i jak je upravo ta karakterizacija likova u prethodnih sat i po, dok ovde taj momenat ipak izostaje. Znamo imena svih dečaka (i jedne devojčice) ali ne znamo ništa više od toga. Ipak, Prunje je omažirao Fransisku Pulbou i posvetio mu jedno veoma lepo delo, zahvaljujući se tim putem za sve što je ovaj slikar uradio za mlade "izgubljene" slučajeve, ali i za umetnost uopšte. Ako ste ljubiteji coming of age priča, a pritom želite da uživate u divnim crtežima, nemojte da propustite ovaj strip.

Samo izdanje je perfektno urađeno. Prvih 50-tak stranica je strip, nakon čega imamo Pulboovu biografiju, pa čitavu galeriju skica sa opisima Patrika Prunjea, pa čak i par fotografija Monmartra tog doba. Nemojte da propustite ovu galeriju skica, baš da biste videli koliko je precizno i detaljno Prunje dočarao centar umetničkog i boemskog života. Ovo je prvi strip iz edicije Kist koji sam pročitao, i strip kom ću se sigurno nekad vratiti.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21111 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/01/2023 : 18:12:26  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Žene su ženstvene pjevali su Buldožeri ili Volim, volim žene Riblja čorba, tako je to bilo 80-tih godina, u moje vrijeme.
Danas i muškarac može reći da se osjeća kao žena i već je žena. Ukratko, ženama ni danas nije nimalo lako. Ali izborit će se one za svoje mjesto. Ne sumnjam nimalo.

Olivije Buk je aktuelan kod nas - izašao je u Snoupirseru (Terminus) od Makonda, Fantomasovom gnevu od Fibre,FRNCK-u od Strip-Agenta,sad će u Zorglubovom trijumfu od Najkule.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21111 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/01/2023 : 19:13:24  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote

Sova&Revel:Ne možeš da poljubiš koga hoćeš (Najkula)

Drugi po redu album iz obećavajuće Najkuline edicije Vagabond nam donosi jednu nepretencioznu priču,ne nove ideje,ali jako dobro obrađene - staljinistička Poljska i sve što je to vreme donosilo u toj zemlji istočnog bloka,ovog puta sa decom kao središtem svih tih represalija,neslobode govora,delovanja...
Korektna priča Maržene Sove više nego pristojno grafički uobličena od strane Sandrin Revel.
Nema potrebe da hvalim izdanje,Najkula je Vagabondom dala etalon za perfekciju kad pričamo o strip izdanjima.

4/5

Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12505 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 08/01/2023 : 19:54:45  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by izivko

Olivije Buk je aktuelan kod nas - izašao je u Snoupirseru (Terminus) od Makonda, Fantomasovom gnevu od Fibre,FRNCK-u od Strip-Agenta,sad će u Zorglubovom trijumfu od Najkule.

Dobro me podsjeti na Frncka. Čitao sam samo prvi broj.

Have mercy
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21111 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/01/2023 : 22:16:14  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote

Siril Bonan:Slika i prilika (Najkula)

Prijatno sam iznenađen ovim stripom.Za Crne lokvanje sam imao jak osećaj da je vrhunski strip,kao što se i pokazao,za Ne možeš da poljubiš... sam pretpostavio da će biti skroz korektan,što se takođe pokazalo tačnim,a ovde sam imao nešto niža očekivanja nego što sam dobio.
Odličan je Slika i prilika;nekom svojom idejom,i kako se ista razvija me je par puta asociralo na Dane koji nestaju,što se pokazalo tačnim,jer kada sam bacio pogled na ovo delo i autora,došlo je do nekih poveznica između njih (S&P i Dana....).

Raul Serzije je skroz prosečan čovek,u svakom pogledu,i kada mu se u jednom momentu izmeni fizički izgled (samo u licu,stas i glas ostaju isti),kada postaje prijatne spoljašnosti i mlađi,što nosi svoje prednosti,naći će se u vrlo komplikovanoj situaciji - jer,kako sad da ubedi porodicu,suprugu,kolege na poslu,da mu se lice izmenilo,da je on taj čovek;te on pribegava planu,za koji i ne zna gde će ga odvesti.
Slika i prilika je urađena prema romanu Marsela Emea;ne znam kakva je knjiga,ali Siril Bonan nam je podario sjajan strip,i narativno i vizuelno.
Još jedan pun pogodak Najkule.

5/5

Edited by - anto on 08/01/2023 22:19:14
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21111 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/01/2023 : 22:54:27  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote

Feri&Larsene:Povratak zemlji #6 - Preobražaji (Najkula)

Serijal sa kojim je započet legendarni DW Karusel,koga danas nasleđuje Najkulin Super karusel (uz izuzetak za ovaj strip,jer je započet kao Karusel,pa se i sad tako naziva,da se ne bi odstupilo od uniformnosti).
Isti strip je objavila i Fibra,bajdvej,ali ovaj zadnji,šesti deo (još) nije.
Tamo gde su stale fore sa Manijem,Marijetom,Zlopogleđom i ostalom menažerijom Šeboja,ovde se nastavljaju punom parom.
Samo bih dao savet,da se ovo ne pročita odjednom,puno je bolji efekat kad se razvuče čitanje.
Meni je ovaj album,kao i prethodni,nešto malo slabiji,ali sam uveren da je to samo iz razloga što sam ga pročitao u cugu,a kod ovakvih geg kaiš/tabla stripova,više mi odgovara čitkaranje u etepama.

4/5

Edited by - anto on 08/01/2023 22:54:55
Go to Top of Page
Page: of 215 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000