Author |
Topic |
teller
Advanced Member
Slovenia
18893 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 31/01/2011 : 20:18:57
|
niste promašili samo balun,več i topic...smarate sa tom crkvom i religijom...ja sam ateista i sa manje crkve i vjera taj svijet bi bio puno ljepši...sa manje ratova,nepravda i nasilja...a redom stradaju nedužni, pa zašto Bog onda štiti bogate i pokvarene a udari na sirotinju i dobre ljude? da bi jim pružio Raj poslje života? Malo morgen,bajke za malu dijecu! A da me ne banirate,evo u temi topica: PROČITAO TEX GIGANT Seminole, crtač Fillipuci, ODLIČNO, remek dijelo,komotno bi ušlo u ono "samo dobri stripovi",preporuka. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 31/01/2011 : 20:20:40
|
quote: Originally posted by manhunter
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by Lord Vader89
slaze se, pogledas li ono "u kome cu neciju majku da nazovem imenom". nije peder iz hunterove perspektive, vec iz perspektive alternativnog hantera, slobodnog umetnika :)
Nije u tome stvar. Homoseksualnost je smještena u isti red sa kurvalukom i narkomanijom, nekima od najcrnjih ljudskih osobina i stanja. To ne štima.
Promašio si čitav balun, što bi se reklo.
Nije meni homoseksualnost ništa negativno, to si valjda mogao da zaključiš u onoj raspravi o Muchachu. Upotrebio sam namerno reč "peder" da bih podvukao kako je kad se neko nekome ruga. A nisam ja ništa izjednačavao, otac bi bio peder zato da bi se moglo reći kako je lažni moralista i da vodi dvostruki život. Danju uzorni otac i muž, a u slobodno vreme orgija sa muškarcima po okolini. Ništa negativno samo po sebi, hteo sam samo da pokažem kako bi se njegov sin/ćerka osećao kad bi tako nešto čitao. I to da bude predstavljen taj i taj čovek, imenom i prezimenom, ako može i sa adresom, a bez da je mene ikada nečim izazvao ili uvredio.
Malo jasnije?
Iskreno, mislim da ti cijela analogija nije baš najbolja. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 31/01/2011 : 20:36:45
|
quote: Originally posted by teller
niste promašili samo balun,več i topic...smarate sa tom crkvom i religijom...ja sam ateista i sa manje crkve i vjera taj svijet bi bio puno ljepši...sa manje ratova,nepravda i nasilja...a redom stradaju nedužni, pa zašto Bog onda štiti bogate i pokvarene a udari na sirotinju i dobre ljude? da bi jim pružio Raj poslje života? Malo morgen,bajke za malu dijecu!
telleru
ljudi hoce da ti malo kazu, na primer, zasto se ne pljuju toliko na primer ekonomija i politika, koje su u zadnjih nekoliko decenija ubile i ojadile mnogostruko vise ljudi u odnosu na religiju. ne, politika i ekonomija su punopravne institucije esencijalne za opstanak ove nase civilizacije. jebala vas inkvizicija, o kojoj ni ne znate nista, nego ste culi od nekoga tamo nesto, isto kao sto sam ja cuo.... |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25325 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 31/01/2011 : 20:37:18
|
Iskreno, mislim da ti cijela analogija nije baš najbolja.
Naravno da to misliš. Nije ti pravo što pedere zovem tim imenom, ali ti je svejedno ako se neko vređa zbog izrugivanja religije.
Ali dobro, nije ni važno. Internet je isuviše dvodimenzionalan za ovakvu vrstu diskusije. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 31/01/2011 21:36:24 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 31/01/2011 : 20:37:39
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
slaze se, pogledas li ono "u kome cu neciju majku da nazovem imenom". nije peder iz hunterove perspektive, vec iz perspektive alternativnog hantera, slobodnog umetnika :)
Nije u tome stvar. Homoseksualnost je smještena u isti red sa kurvalukom i narkomanijom, nekima od najcrnjih ljudskih osobina i stanja. To ne štima.
a sta to fali kurvarluku? |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40320 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 31/01/2011 : 20:55:12
|
Mislim da svi napadi protiv hrišćanske religije kao takve (ne protiv njenih predstavnika, da ne bude zabune!) postaju besmisleni kada se upitamo jedno pitanje (mada, ja opet sagledavam stvari iz prevashodno istorijske perspektive): Da li je hrišćanstvo bila prva ideologija i vjerovanje koje je jasno i glasno počelo da se zalaže za jednakost svih ljudi ovoga svijeta, ukazujući na licemjerni jaz između bogatih i siromašnih, govoreći da je ljubav u Gospodu, a ne sila, najveće blago i pravi put u nebesa? O kasnijim skretanjima bi se moglo mnogo pričati. Volim da čitam Bibliju i ostale teološke tekstove (prevashodno pravoslavnih filozofa), jer se u njima osjeti dah nečega... nezemaljskog, ili, kako bi skeptici rekli, "snaga vizije". |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18893 Posts
Posted - 31/01/2011 : 21:07:33
|
ja kad volim fantaziju uzmem NATHAN NEVERA! Važna su dijela ne rijeći u vijetar...crkva jedno govori a drugo radi...treba primjere nabrajat? Koliko rata se vodilo u ime vijere i crkve,koliko ljudi stradavalo, koliko dijece bilo napastovano od pedofila u krilima? puno je tih koliko?ljudi gladuju a Papa se..re u zlatnu školjku....skromnost? naravno!Za primjer! |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Posted - 31/01/2011 : 21:12:31
|
quote: Originally posted by Mhejl
Mislim da svi napadi protiv hrišćanske religije kao takve (ne protiv njenih predstavnika, da ne bude zabune!) postaju besmisleni kada se upitamo jedno pitanje (mada, ja opet sagledavam stvari iz prevashodno istorijske perspektive): Da li je hrišćanstvo bila prva ideologija i vjerovanje koje je jasno i glasno počelo da se zalaže za jednakost svih ljudi ovoga svijeta, ukazujući na licemjerni jaz između bogatih i siromašnih, govoreći da je ljubav u Gospodu, a ne sila, najveće blago i pravi put u nebesa? O kasnijim skretanjima bi se moglo mnogo pričati. Volim da čitam Bibliju i ostale teološke tekstove (prevashodno pravoslavnih filozofa), jer se u njima osjeti dah nečega... nezemaljskog, ili, kako bi skeptici rekli, "snaga vizije".
Mislim da je budizam bio prvi. Ili barem među prvima. Štoviše, postoji vjerojatnost da je kršćanstvo nastalo pod utjecajem budizma. |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 31/01/2011 : 21:14:50
|
ja kad volim fantaziju uzmem NATHAN NEVERA! Šta ako se jednog dana stanovništvu smuči jaz i klasne razlike, licemjerje i kontrola? Možda im tada to neće dijelovati kao fantazija, ili ćemo se nastaviti vrtiti u vječitom krugu revolucija i buna? Važna su dijela ne rijeći u vijetar...crkva jedno govori a drugo radi...treba primjere nabrajat? Koliko rata se vodilo u ime vijere i crkve,koliko ljudi stradavalo, koliko dijece bilo napastovano od pedofila u krilima? Kao što reče Vejder, mnogo manje nego zbog NOVCA i MATERIJALNOG! A imaj na umu da je u svakom, ali baš svakom takozvanom "religioznom" ratu religija zapravo bila samo casus belli za pljačku i otimačinu. puno je tih koliko?ljudi gladuju a Papa se..re u zlatnu školjku....skromnost? naravno!Za primjer! Govorio sam o ranom hrišćanstvu i o onim ljudima koji danas pokušavaju da vode uzoran život prema svim hrišćanskim vrlinama - ili misliš da takvih nikako nema? Tu su da nam budu uzor. Korumpiranost papa, bez uvrijede katoličkim vijernicima, nije ništa novo i bilo je za očekivati čim je hrišćanstvo preuzelu svoju novu ulogu unutar Rimskog carstva - ulogu državne religije, vezivne mase i religije koja se često širi i silom! I da, sa uvođenjem "božanskog prava" na vlast! Politika i interesi... To je sve što stoji u temeljima istorije, osim nekih izuzetaka, a jedan od njih su upravo rani hrišćani i oni pravi!
ˇ@Bushido Hm... Nisam detaljnije upoznat sa budizmom. |
Edited by - Mhejl on 31/01/2011 21:19:21 |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18893 Posts
Posted - 31/01/2011 : 21:35:04
|
mogu se i složit Mhejlu,ja i bez da vjerujem previše u crkvu probam živjeti po načelima za koja se ta zalaže...mnogi njeni sljedbenici ne pridržavaju se tih načela nimalo...nemam ništa protiv nijedne vere ili crkve dok se ta ne postavi na stranu bogatih,jakih,okrutnih,okupatora,fašista....a previše puta se crkva okrenula bogatom i močnom....kod nas se crkva 41-prve priklonila okupatoru i fašistu i nagovarala svoje ljude da se bore za fašiste i okupatore....škof Rožman je u Ljubljani prisegnuo njemačkim generalima i kasnije su domobranci(kako lepa rijeć za krvnike svoga naroda)ubijali svoj narod u ime crkve i Hitlera!Od tada mi se i uz sve pozitivno što crkva radi i propagira smuči kad vidim da tog Rožmana nova crkvena vlast hoče rehabilitirat...zločinca!da o napastovanju dijece od strane svečenika ne govorim...nekad su se zadovoljavali časnim sestrama a danas napastuju mlade diječake....malo jednostran pogled ali ja i uz sve pozitivno što donosi crkva,svoju dijecu nebi pustio žive kroz crkveni prag...bar do punoljetnosti,kasnije kako jim drago... Prije nego me razglasite za komunjaru, imam sve crkvene zakramente napravljene...propišao sam krv da sam sve napravio, a danas se to dobije ako samo platiš 100 evra...pošteno? Naravno, i crkva je dio tog materialnog,globalnog,pokvarenog svijeta.
|
|
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 31/01/2011 : 21:38:09
|
sve je to lepo telleru, samo sto se ovde direktno napadaju religija kao pojam, i svetinje vezane za istu, a ne crkva i papa |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
Edited by - Lord Vader89 on 31/01/2011 21:38:27 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25325 Posts
Posted - 31/01/2011 : 21:38:25
|
Važna su dijela ne rijeći u vijetar...crkva jedno govori a drugo radi...treba primjere nabrajat? Koliko rata se vodilo u ime vijere i crkve,koliko ljudi stradavalo, koliko dijece bilo napastovano od pedofila u krilima? puno je tih koliko?ljudi gladuju a Papa se..re u zlatnu školjku....skromnost? naravno!Za primjer!
Mene ne mrzi da ponovim:
Mada, vidim da neki ovde prvo gledaju na sveštenstvo, pa tek onda na religiju. Ne smeta mi kritkovanje sveštenika ili crkvenih poglavara, ukoliko je kritika smislena. A dovoljno je bilo loših primera i u katoličkoj i u pravoslavnoj Crkvi koji su kritiku i zaslužili. Mada, mislim da je notorna glupost sve sveštenike strpati u isti koš (ako je tako, ja ću reći da su svi Srbi četnici koljači, a svi Hrvati ustaše koji ljude bacaju u jame, može?), i svako ko tako nešto podržava ima problemčić u glavi. Niko ne tera ljude da veruju, ali isto tako ih ne tera da se u tako nešto mešaju. |
|
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 31/01/2011 : 21:41:56
|
Mada, vidim da neki ovde prvo gledaju na sveštenstvo, pa tek onda na religiju. Ne smeta mi kritkovanje sveštenika ili crkvenih poglavara, ukoliko je kritika smislena. A dovoljno je bilo loših primera i u katoličkoj i u pravoslavnoj Crkvi koji su kritiku i zaslužili. Mada, mislim da je notorna glupost sve sveštenike strpati u isti koš (ako je tako, ja ću reći da su svi Srbi četnici koljači, a svi Hrvati ustaše koji ljude bacaju u jame, može?), i svako ko tako nešto podržava ima problemčić u glavi. Niko ne tera ljude da veruju, ali isto tako ih ne tera da se u tako nešto mešaju.
Pa dobro, gde si ti u ovoj temi pročitao da je iko svrstavao sva sveštena lica u isti koš??? I šta kad se "mešaju" ljudi koji veruju u slične rasprave? Šta kada im smeta to što neko blati ono u šta oni veruju? Ne znam za tebe, ali ja uvek volim da branim ono u šta verujem, iako uvek ostavim i to da postoji mogućnost da grešim.
A s ovom generalizacijom se slažem.
Ljudi koji istinski veruju su ranjivi kad se neko ruga onim iskonskim vrednostima i učenjima iz Biblije. Oni koji ne veruju, mogu to da razumeju ili ne. Mogu da nastave da ne veruju i da puste druge das to rade. Ili da vređaju ili ne vređaju. Ali onda okrenimo malo stvari: ja ću da nacrtam strip u kome ću nečiju majku da nazovem imenom, nacrtaću je u onom liku kakvom je svi znaju, ali ću je onda predstaviti kao najveću kurvu na svetu. (...) Ili će biti dovoljno da im kažem kako se radi o umetničkom izražavanju i kritici društva kakvo poznajemo već 1000-2000 godina, i da u stvari ima ljudi koji su groktali i smejali se dok su čitali kako otac dudla đoku nekom tipu? Ili da im kažem kako me zabole da li im je njihova majka draga, meni nije ništa...I da je najzad neko i trebao da pročisti lažne moraliste i grešnike?
Znam da i sad mnogi neće razumeti ovaj moj primer, ali dobro... Namerno sam malo preterao, a kome je dato, on će razumeti, bio vernik ili ne.
Ne boli ako citiraš nekog, znaš... Pošto su ovo "lažni moralisti" moje reči, onda da ti odgovorim... Ljudi koji slepo veruju u svaku reč iz Biblije, Kurana i sl. svetih spisa, retki su. Poznaješ nekog? Ja ne. Manhunter, ciljaš na nešto što malo veze ima sa stripom Propovednik...
Sigurno se sećaš karikature Muhameda i nereda u Danskoj pre nekoliko godina? I reakcija širom sveta... Nisam musliman, ali poštujem tu veroispovest, kao i svaku drugu. I meni to uopšte nije bilo smešno.
Svaka kritika, bilo koga, bilo čega, podleže nizu drugih. Eto, Amosu, tebi i Antu se ne sviđa kako to radi Ennis, drugima ovde (i mojoj malenkosti) da. I mi sad možemo u nedogled raspravljati o tome. Ne slažem se s Amosom, donekle ni sa tobom, ali možemo ipak o svemu ovome pričati normalno. Pričamo pre svega o stripu, a ovaj forum je tome i posvećen.
Daleko od toga da mogu jedan Ennis i jedan strip da promene svet, ali da promene, makar malo, svest pojedin(a)ca, verujem da to mogu. Glede humora u tom stripu, neko ima pliću, neko dublju "matericu", pa je stvar ukusa voliš li crni humor ili ne. Iako možda tebi i to može da deluje uvrnuto...
Mislim da ljudi koji bez vidnog razloga ismevaju religiju, bez obzira koju, imaju kompleksić niže vrednosti. Znaju da postoji hrpa ljudi koja je po tom pitanju ranjiva, pa im reakcija vernika na ruganje Crkvi daje valjda neki osećaj moći. Ili im daje privid da su se oslobodili stega i pravila koje su prisutne kroz hršćanske moralne vrednosti? Kroz čitanje takvog štiva dobijaju privid slobode i veće vrednosti, izdignuti iznad društva u kome žive?
Jesus Christ Superstar... Hell, yeah! (Zez.)
Oni koji imaju tu moć da masmedije koriste zarad lične promocije i profita, definitivno da. Mogu Madonna i JK nekome biti simpatične ili ne, ali zbog "raspeća" na krst, da je neke pravde, trebalo bi da odgovaraju. Kako god. Obe.
Sad, što se uvek nađe neko ko će se u takvim stvarima pronaći... Rekoh već u prethodnom postu:
quote: Originally posted by Gil-galad
To "ismejavanje" i izvrtanje stvari dugo, dugo smatranih svetih u službi umetnosti (ili onoga što autori žele tako da predstave) najčešće smatram običnim proseravanjem onih koji baš i nemaju šta da kažu. I koji onda kojekakve "poruke" još pri tom maskiraju u nešto nerazumljivo običnim smrtnicima, pa više volim da budem glup i ne razumem takve stvari.
No, ne bih se složio da je Preacher takvo delo!
Ali: da li vam prija kad čitate kritičke osvrte na hrišćansku crkvu ili na sve religije uopšteno?
Čini mi se da sam jednom pročitao da voliš Amina Maaloufa, a zapamtio sam jer i sam obožavam njegove romane. (Ispravi me ako grešim.) On čovek na vrlo direktan način svetu predstavlja šta to Islam jeste, a šta nije. Neki moji prijatelji, muslimani, su sjajni, sjajni ljudi. Neki drugi, koji nisu moji prijatelji, tamo negde u dalekom svetu čine svakakve grozote u ime te iste religije. Neko već pomenuo mračni srednji vek i šta je sve Katolička crkva u Hristovo ime radila... Pomenuo sam veoma skore primere "propovedi" U SPC...
Takve stvari su za svaku osudu, kada neko u ime svoje Crkve na bilo koji način ugrožava druge ljude. A za ta i takva dela su uvek odgovorni ljudi, i ti ljudi bi trebalo da budu i prozvani i da odgovaraju.
Na žalost, to najčešće nije tako, jer opet u ime te neke iste religije, nebitno koje, mnogo toga bude zataškano. Crkva je sveto mesto, ali ljudi koji rade u Crkvi i za Crkvu skloni su grehu ništa manje nego mi koji smo (veći ili manji) vernici, ili ateisti. Čovek je čovek, kako god okreneš.
I nema šta bilo kome to kao pojedincu da prija ili ne prija. Ti sad ideš na to da se neko primio na Propovednika i misli da se popeo na krov sveta... Nešto ili je za osudu, kao pomenute stvari, ili nije, i Ennis osuđuje društvo prikazujući ljudima ono što i oni sami rade, ne ti, ne ja, nego generalno, ali ipak kritikujući tačno određenu masu. Ako mene pitaš, meni je to okej, jer - pročitajte lepo šta je Grujah istakao - Ennis ne kritikuje Hrišćanstvo samo po sebi, nego one norme, crkvene i moralne, koje su ljudi (u ime crkve) izdeformisali.
I na kraju ipak pobedi ljubav, čak i kod nemoralnog Ennisa. Uz to, nije nikakva tajna da je linija između dobra i zla prilično tanka, pa i ta narativna nit čini ovaj strip tako dobrim.
Još samo - tvoj primer, preteran, jeste na mestu i to je ono što sam već rekao, mnogi tako opljunu po nečijem liku i delu, tako da kao samo oni to razumeju, a široke narodne mase nikada neće razumeti veličinu njihovog dela, pa onda se nađe još po koja gomilica klimoglavaca koja tapše i im se. No, još jednom: ne mislim da je Propovednik takvo delo, jer iako je Ennis opleo po samom Bogu, nije to zbog Boga, ni Hrišćanstva, nego zbog onoga u šta su ljudi tokom 2000 godina to pretvarali onako kako je njima odgovaralo.
I naravno da je preispitivanje mnogo čega neophodno. Posebno danas... 'nuff said, ipak je ovo samo strip. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Posted - 31/01/2011 : 21:43:16
|
quote: Originally posted by Mhejl
ˇ@Bushido Hm... Nisam detaljnije upoznat sa budizmom.
Postoje mnoge teorije kako je kršćanstvo nastalo pod utjecajem budizma. Jedna od njih čak pretpostavlja kako je Isus Krist svoje mladenačke godine zapravo proveo tražeći istinu i prosvjetljenje u Indiji. Naravno, ovo je jedna od maštovitijih.
Ali da, osnovni principi kršćanstva poput nenasilja, patnje, ljubavi i suzdržavanja imaju dosta sličnosti sa budističkim. |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 31/01/2011 : 21:51:04
|
Znate šta? U svakom slučaju, posle ovakvih rasprava - svakako ću kupiti "Propovjednika"! |
Edited by - Mhejl on 31/01/2011 21:51:33 |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18893 Posts
Posted - 31/01/2011 : 21:53:52
|
tu se slažemo 100% religije i svetinje se ne diraju, može se kritizirat crkva i njeni svečeniki kad je zato razlog ali u nijednom trenutku ne kritizira se nešto što kod ljudi budi vjeru i ostale pozitivne emocije... Nemam ništa protiv crkve opčenito samo kad se govori o skromnosti,poštenju,dobroti, ta načela mi dosta puta ne idu uz današnju crkvu, crkva se previše materializirala i izgubila dio ljudskosti...uklopila se u to materialno potrošačko društvo prebrzo... e kad vidim svečenika na biciklu i kako jede zelje i polentu, povućem svaku rijeć...oni voze najnovija dostignuća avtomobilske industrije i jedu kaviar a vijernicima pričaju o skromnosti...samo mi to smeta kod crkve...nije to pravilo,postoji puno skromnih,dobrih,poštenih svečenika/popova ali kako je crkva pod povečalom naroda, to smeta i boli ljude koji nemaju za kruh/hleb. Ne tražim da bude kralj go, ali da nije okovan zlatom-to bi bilo dobar primjer raji.
|
|
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 31/01/2011 : 21:55:18
|
pa to, popovi nikako da shvate da se Isus nije prevozio na magarcu marke Mercedes i Ferari :D :) |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 31/01/2011 : 21:59:30
|
Naši, odnosno srpski, popovi su u dosta slučajeva posebna i specifična priča... Da parafraziram doktora Arčibalda Rajsa:"Vaši popovi nisu, niti će biti klasični sveštenici i klerici, već vatreni rodoljubi i patriote, sa svim vrlinama i manama srpskog naroda." Mada ima i klasičnih crkvenjaka, naravno. I onih koji vozikaju Ferarije. I inih... Ali ipak, zanimljivo zapažanje. Naša crkva se od pada Srpskog carstva razvijala u vrlo specifičnim okolnostima, koje su je i oblikovale u današnji oblik. |
Edited by - Mhejl on 31/01/2011 22:01:17 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25325 Posts
Posted - 31/01/2011 : 22:00:44
|
@ Gil-galad
Da ne citiram sad ceo post.
Slažemo se, iako smo na "suprotnim" stranama (uopšte ne vidim to tako, zezam se). Nisam mislio na tebe direktno, mislim da je ta fraza koju si upotrebio neko opšte mesto u kritikama vernika, valjda zato.
Ne shvatam kako neko može da ismeva religiju ne da bi je kritikovao, već da bi posredno uvredio nekog ko u to veruje? Zato i onaj moj post ranije...
Kritika, ako je smislena i opravdana je uvek dobrodošla. Eto, čitao sam i ovaj Serpieriev Les Enfers (http://ebookee.org/Dufaux-amp-Serpieri-Les-Enfers-Tome-1_222965.html), a i Druuna mi se sviđa, tako da je lako zaključiti da nisam puritanac.
Mada, možda si u pravu, odlutao sam malo od Preachera, pošto sam više komentarisao ljude kojima je glavna preporuka da pročitaju strip to što se u njemu ismeva religija(ne nužno na ovom forumu!), nego sama radnja stripa.
Moj moto je "live and let live", pa to valjda automatski očekujem i od drugih, iako bez osnova. |
|
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13464 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 31/01/2011 : 22:05:37
|
quote: Originally posted by teller religije i svetinje se ne diraju
Mislim da kada dođeš u situaciju da kažeš sebi "Ovo i ovo se ne dira, nećemo se time baviti", treba da razmisliš da prestaneš da se baviš time čime se baviš. U ovom slučaju, stripom. |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 31/01/2011 : 22:07:43
|
quote: Originally posted by Imrahil
Mislim da kada dođeš u situaciju da kažeš sebi "Ovo i ovo se ne dira, nećemo se time baviti", treba da razmisliš da prestaneš da se baviš time čime se baviš. U ovom slučaju, stripom.
A duh koji kaže "sve je podložno našoj volji i opštem interesu" je, naprimjer, srušio i kapelu na Lovćenu. |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 31/01/2011 : 22:09:33
|
quote: Originally posted by Imrahil
Mislim da kada dođeš u situaciju da kažeš sebi "Ovo i ovo se ne dira, nećemo se time baviti", treba da razmisliš da prestaneš da se baviš time čime se baviš. U ovom slučaju, stripom.
wrong
jednom sam pricao sa profanom, koji je inace britanac, o kojecemu u okviru nauke, i pre nego sto mi je ispricao jednu anegdotu, pitao me je "jesi li religiozan?" i tako pricasmo, rekoh ja njemu "neverovatno je da ima ljudi koji zive u strahu od velikog bradatog coveka koji sedi na oblaku i gleda ih", a on meni odgovara "ne smeta to meni, sve dok ne pocnu da mi to nabijaju na nos, i mene da teraju da se i ja plasim"
tako da, sta drugi rade, to se tebe ne tice, i ako te time ne ugrozava, zaista nemas nikakav povod, osnov, ni pravo da po tome pljujes, pa makar se bavio stripom hiljadu godina. |
Edited by - Lord Vader89 on 31/01/2011 22:10:30 |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13464 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 31/01/2011 : 22:14:50
|
quote: Originally posted by Lord Vader89 wrong
jednom sam pricao sa profanom, koji je inace britanac, o kojecemu u okviru nauke, i pre nego sto mi je ispricao jednu anegdotu, pitao me je "jesi li religiozan?" i tako pricasmo, rekoh ja njemu "neverovatno je da ima ljudi koji zive u strahu od velikog bradatog coveka koji sedi na oblaku i gleda ih", a on meni odgovara "ne smeta to meni, sve dok ne pocnu da mi to nabijaju na nos, i mene da teraju da se i ja plasim"
tako da, sta drugi rade, to se tebe ne tice, i ako te time ne ugrozava, zaista nemas nikakav povod, osnov, ni pravo da po tome pljujes, pa makar se bavio stripom hiljadu godina.
Kapiram da se odnosi na mene.
Nisam mislio na pljuvanje, ali kategorično odbijanje da zađemo u neku temu jer bi neko mogao da se nađe uvređenim je po meni besmisleno. A i ono što je jednom potpuno bezazleno, nekom zaluđeniku će biti smrtna uvreda. Da ne spominjem da ako kažeš sebi to jednom, možeš i svaki sledeći put, a onda sve gubi smisao. Jer nekoga će vređati religija, nekoga nešto potpuno drugo.. |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 31/01/2011 : 22:20:38
|
nije problem zaci u temu, nego je problem explicitno pljuvanje. ja nisam primetio da je diskusija pocela zbog pomena reci "hriscanstvo/religija", nego zbog neceg drugog.
i da, odnosi se na tebe, eno, uneo sam i quote, da ne dodje do nesporazuma :D |
|
|
Topic |
|
|
|