forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Glazba
 Metal & co.
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 113

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 19/05/2020 :  08:21:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote


Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 20/05/2020 :  02:11:32  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Oferd je nepoznati bend iz Švedske osnovan 2007. godine, njegov status kaže da je trenutno na čekanju i nije poznato postoji li mogućnost da se u budućnosti ponovo aktivira. 
U sastavu benda se nalaze 4 člana, uglavnom se radi o anonimcima koji u svojim karijerama nemaju iskustvo rada u poznatijim sredinama, barem kada je u pitanju black metal muzika.
Cijela Oferd diskografija se sastoji od samo jednog oficijelnog izdanju, u pitanju je full length album jednostavnog imena Oferd objavljen sredinom 2008. godine.
Album Oferd bi se mogao opisati kao kombinacija standardnog švedskog i atmospheric black metala, umjerenog tempa s povremenim naletima bržih dionica.
Muzika gotovo niti jednog trenutka ne dostiže maksimalno izraženu atmosferičnost, većinom se oslanja na ubacivanje manjih doza melankoličnih trenutaka koje mogu stvoriti same gitare.
Ovaj album je baziran upravo na gitarama i one su daleko najistaknutiji i najvažniji instrument, synth je potpuno izostao i ne može pomoći ako negdje zaškripi u stvaranju atmosfere.
Pohvalno je kada bend ima dovoljno maštovitosti da napravi dobru atmosferu samo s gitarističkim riffovima, u ovom slučaju Oferd je iskoristio natpolovičan broj ukupnih mogućnosti po tom pitanju.
Problem je što se barem kod trećine ovog materijala osjeća jednostavnost izvedbe, riffovi idu svojim poznatim smjerom i ne nude veća iznenađenja ili potrebu za dubljim istraživanjem.
To se uglavnom primjećuje kod dvije stvari na engleskom jeziku, iako je on lakši za praćenje to ipak nije pravi razlog jer i preostale 4 na švedskom se lako prate kada imaš tekstove ispred sebe.
Vokalna izvedba je takva da svugdje dopušta slušatelju opušteno praćenje tijeka situacije, jedino su švedske stvari nešto složenije u instrumentalnom smislu i zahtijevaju malo veći angažman.
Tu bih istaknuto zadnje dvije Helvetets maskineri i Djäfvulens bländverk, iako ću ja biti nešto ravnodušniji na njih pa izabrati Likgiltig (Ravnodušan) kao osobnog favorita.
S obzirom da svaka stvar u prosjeku traje oko 8 minuta imaju dovoljno prostora da se razviju, unatoč tome što nema posebno izraženih prijelaza album svejedno nema dužih trenutaka dosade.
Oferd je više nego dobar album kojem je najveća vrijednost to što je baziran na gitarama, ali izgleda da bend nema kapaciteta da bi nešto takvo mogao raditi na duži period.


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 20/05/2020 :  03:34:53  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Ofermod je bend iz Švedske kojeg su 1996. godine osnovali Michayah Belfagor i Leviathan, službeno je cijelo vrijeme aktivan iako je imao nekoliko kraćih pauza zbog toga što je Michayah bio u zatvoru.
Michayah Belfagor je inače osnovao i Nefandus, bend s kojim sam se susreo prije nekoliko mjeseci, a niti Ofermod mi nije nepoznanica jer sam ga slušao prije skoro 10 godina.
S obzirom kako je tadašnja diskografija benda brojala samo 2 od današnjih 5 izdanja naravno da taj uzorak nije previše mjerodavan, a nakon toliko vremena niti memorija ne služi baš najbolje.
Kao prvo važnije izdanje za Ofermod pojavio se EP Mystérion Tés Anomias, godinu njegovog izlaska nije moguće precizno navesti zato što postoje dvije verzije koje se međusobno razlikuju.
Originalno je EP objavljen 1998. godine i to izdanje sadrži najstarije radove benda prikazane kroz dvije pjesme, krajem 2004. su snimljene još dvije i sve skupa su izašle kao reizdanje u prvoj trećini 2005.
Tijekom godina ovaj EP je doživio 7 reizdanja na različitim vrstama medija, ako se izuzme jedna tape verzija sva ostala reizdanja su imala konačne 4 stvari u trajanju od 26 minuta.
Mystérion Tés Anomias stilski pomalo odudara od onoga što je većina švedskih bendova svirala tijekom 90-ih godina, u pitanju je više orthodox black metal kakvog u to vrijeme nije bilo puno na sceni.
Kada bih povukao nekakve usporedbe onda bih rekao da Ofermod ovdje zvuči kao kombinacija Funeral Mista i Ondskapta, pogotovo ovaj stariji materijal s prve polovice EP izdanja.
Čak i uvod u naslovnu stvar Mystérion Tés Anomias ima velikih sličnosti s uvodom u Ondskapt album Draco Sit Mihi Dux, obje započinju introom iz nekakve opere, iako ne iz iste.
Prve dvije stvari zvuče sirovije što je i normalno jer su 7 godina starije, produkcija nije vrhunska, ali ne predstavlja nikakve poteškoće prilikom slušanja jer je sve u granicama žanra.
U drugom dijelu se osjeti promjena prema malo novijem zvuku, unatoč tome stvar Khabs Am Pekht ne gubi puno na sirovosti i da ne idu jedna iza druge možda se ništa ne bi ni primjetilo.
Khabs Am Pekht u sebi sadrži posebno izraženu atmosferu, pogotovo kraća gitaristička dionica u središnjem dijelu kojoj bi mogli pozavidjeti mnogi tipični atmospheric black bendovi.
Posljednja Rape the World (Hymn to לויתן) odudara od ostatka jer nema klasične klizeće black riffove, malo me podsjeća na Hornu što dodatno pojačava jedan dio teksta na finskom jeziku.
U prvi trenutak sam pomislio da se možda radi o nekakvoj obradi, ali je navedeno kako ju je komponirao Michayah, baš zato da ne bude zabune pošto bend Overflash iz Švedske ima stvar s istim imenom.
Mystérion Tés Anomias je jako dobar materijal namijenjen fanovima koji žele odmak od ustaljene šablone švedske black scene, jedno od boljih EP izdanja koje sam slušao u zadnjih godinu dana.


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 21/05/2020 :  00:47:24  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Na proljeće 2008. godine Ofermod je u Endarker studiju snimio materijal za svoj prvi full length album, koji je početkom jeseni za label Norma Evangelium Diaboli objavljen pod imenom Tiamtü.
Sjećanja na ovaj album nisu bila dobra i uopće mi se nije svidio kada sam ga koju godinu nakon izlaska slušao, za razliku od prethodnog EP izdanja Mystérion Tés Anomias koji je bio čista suprotnost.
Stvar je u tome što sam u ono vrijeme dosta gledao na brzinu u black metalu, pa izdanja gdje se ona toliko ne ističe jednostavno nisu dobro prolazila kod mene, iako ih tada nisam puno ni forsirao.
S vremenom dolazi određeno iskustvo pa možeš lakše ustanoviti da jedna stavka nije od presudnog značaja za ukupni dojam, neki black stilovi kao atmospheric i depressive sasvim dobro funkcioniraju i uz sporiji tempo.
Tiamtü se definitivno ne može progurati niti u jedan od navedenih stilova, ali unatoč tome sporije dionice mi više ne predstavljaju problem kao ranije, što opet neće promijeniti činjenicu da je Mystérion Tés Anomias bolji.
Kada realno sagledaš situaciju dođeš do zaključka da samo kod uvodne i naslovne Tiamtü spori tempo djelomično narušava fluidnost, i to više zbog toga što nema muzičke dubine nego što joj nedostaje brzine.
Death Cantata je još sporija i vjerojatno najsporija black stvar koju sam čuo zadnjih nekoliko mjeseci, samo što ona to nadoknađuje maštovitijim rješenjima u instrumentalnom dijelu i blagom dozom atmosfere.
Ovaj album nema agresivnost prethodnog EP-ja i gledajući na taj način ne može se nikako mjeriti s njime, ali zato ima viši produkcijski standard zbog čega sve ono što je odsvirano zvuči moćnije nego bi se očekivalo.
Bez obzira na vrlo kvalitetan zvuk neke stvari su mi draže u starijem izdanju. Ofermod je za potrebe svog studijskog prvijenca ponovo snimio Khabs Am Pekht, zvuči dosta zanimljivo iako nije nadmašila originalnu EP verziju.
Kada bih morao navesti najbolju stvar na albumu ipak bih odabrao Pralayic Withdrawal, nekako mi se najidealnije uklapa u Ofermod muzički stil, a uz to sadrži dovoljno inovativnosti i black atmosfere.
Vokalne dužnosti i dalje obavlja Nebiros, ali mu je ovo posljednje izdanje u bendu, ako je suditi po nekim naznakama to je prava šteta jer njegova zamjena nije na toj razini vokalnog izražavanja.
Tiamtü je više nego solidan album kojem je najveći nedostatak što dolazi nakon izvrsnog Mystérion Tés Anomias, sasvim sigurno zaslužuje i više nego nekoliko slušanja na svakih 10-ak godina.


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 21/05/2020 :  08:01:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 22/05/2020 :  03:00:30  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
4 godine nakon izlaska njegovog studijskog prvijenca Ofermod je izbacio svoj 2. full length album, koji je objavljen pod imenom Thaumiel u zadnjoj trećini 2012. za novi label Spinefarm Records.
Bend je doživio važnu promjenu u svom sastavu, Nebiros je otišao s mjesta vokala a na njegovo mjesto došao Tehôm, što se na kraju pokazalo kao jedna od presudnih stvari po pitanju ukupnog dojma za ovaj album.
Tiamtü je izdržao test vremena i iskoristio drugu pruženu šansu, ali Thaumiel je toliko loše izdanje da nema nikakve vjerojatnosti da u budućnosti dobije bilo kakvu novu priliku za popravak.
Ne sjećam se kada me zadnji puta neki album ovako naživcirao, ovdje jednostavno ništa ne funkcionira na željenoj razini, na loša muzička rješenja nadovezao se još lošiji vokal.
Ofermod je iz samo njemu znanog razloga odlučio previše eksperimentirati, ovo je takav bućkuriš gdje možeš pronaći svakakvih sastojaka, a najmanje od svega je pravog black metala.
Nije toliki problem što se bend stilski udaljio od početnog EP-ja Mystérion Tés Anomias, jer se ista stvar dogodila i na albumu Tiamtü, već se radi o tome da je preduboko zaglibio prema death metalu.
Sigurno da se i u takvom smjeru može napraviti dobar materijal kada slijediš barem minimalna pravila, međutim, sada je potpuno izostala mogućnost prilagodbe na ono što je ovdje stvoreno.
Ne volim kada ovakva vrsta muzike u sebi sadrži toliko ritualnih preseravanja, možda i postoje bendovi koji će se znati dobro nositi s time i neće biti iritantni, ali Ofermod definitivno nije jedan od njih.
Prva polovica albuma zaslužuje najlošiju moguću kritiku, svaka sljedeća stvar je lošija od prethodne, pa negdje oko sredine vrhunac gluposti ubija u slušatelju zadnju nadu da će situacija krenuti na bolje.
Ako je i postojao kakav nagovještaj popravka u instrumentalnom dijelu to je vokal brzo uništio, njegovu izvedbu nisam mogao probaviti koliko god se trudio da uspijem u tome, lik se izražava kao da je na teškim drogama.
Kada bih ga morao slikovito opisati rekao bih kako je Tehôm neuspjeli klon Mortuusa iz Marduka i Funeral Mista, ne bih se čudio da ga ciljano pokušava kopirati jer se drugi Tehômov bend zove upravo Mortuus.
Ofermod je ponovo snimio stvar Chained to Redemption koja se originalno nalazi na EP-ju iz 1998. godine, iako je ovdje najbolja jer je od sviju najbliža black zvuku, nisam niti u njoj mogao uživati zbog iritantnog vokala.
Posljednja Via Noctis: Veil of Gargophias ima čak i zanimljiva instrumentalna rješenja, ali ne moram ni naglašavati kako je Tehôm opet krivac što nije uspjela ostvariti potpuni učinak.
Thaumiel je u pravom smislu riječi potpuno razočaranje za mene kao slušatelja, trenutno ne mogu reći što bi se trebalo dogoditi da Ofermod na sljedećem albumu ostavi bolji dojam.
Spinefarm Records je jedan od onih labela s blokadom svojih izdanja za postavljanje na youtube, ali u ovom slučaju to nije nikakva šteta. https://www.youtube.com/watch?v=50aeFDHkYBc&list=OLAK5uy_lrL2mY8KdqqM5U5caiFBcb46F8SXLTyvw&index=1

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 22/05/2020 :  10:15:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Judas Priest dolaze u Ljubljanu 13. 7. 2021, posto je ovogodisnji koncert (14. 7. 2020) zbog korone otkazan.


SepticFlesh sa koncertom iz Mexico Cityja

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 23/05/2020 :  00:16:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Mgła - Exercises In Futility VI (Lyric Video)
As if you didn't know how it feels to lose
As if you didn't know how it feels to lose at dice with fate

At least have some dignity

As if it wasn't a lifetime spent on connecting the dots
There was no pattern
As if the irony was more than a defense mechanism
And we could actually laugh for a change
As if steel hooks in our backs were more than a nuisance
And we could actually feel something

Self crucified - missed the right tree
Tore the wrong eye out
The hissing of hellfire
Self crucified - missed the right tree
For this I have gained a victory
I burn as I ought to

As if everything was to be made right one day
Dreams don't come true for people like us
As if the gods were bored with peace in our hearts
And their fingers are itchy
As if we never broke people out of sheer boredom
And slept calmly among the wastes

And then we see bright and clear

As if we would be someone else
While mindlessly wandering through the mountains
As if we would be someone better
Expelling purgatory in Latin alphabet

Self crucified - missed the right tree
Tore the wrong eye out
The hissing of hellfire
Self crucified - missed the right tree
For this I have gained a victory
I burn as I ought to

As if all this was something more
Than another footnote on a postcard from nowhere
Another chapter in the handbook for exercises in futility


Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 24/05/2020 :  01:38:26  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Skoro 5 godina je trebalo čekati na novi Ofermod materijal (ako ne računam 9-ominutni EP Serpents' Dance), sredinom 2017. godine izlazi 3. po redu studijski album benda pod imenom Sol Nox.
Ofermod je opet promijenio label pa je ''brigu'' o ovom izdanju preuzeo Shadow Records, a sastav benda se duplo povećao jer su došla još 2 dodatna člana na pozicijama bubnjara i basiste.
Nakon što netko snimi materijal koji je po mojoj osobnoj procjeni razočaravajući, naravno da onda ne mogu imati velika očekivanja od sljedećeg, pa je lako moguće da sitnice odlučuju na koju stranu će isti prevagnuti.
Srećom, Sol Nox nema baš nikakvih sličnosti s prethodnikom Thaumiel, gotovo je nemoguće povjerovati da je oba snimio isti bend, bez obzira na njegove nove članove osnovica mu je ipak ostala nepromijenjena.
Ovaj materijal je bliži definiciji black metala čak i u usporedbi s prvijencem Tiamtü, a kada u usporedbu ubaciš nesretni Thaumiel njih dvojicu je teško uopće staviti u istu rečenicu.
Odgovor na nedavno pitanje ''što bi se trebalo dogoditi da Ofermod na sljedećem albumu ostavi bolji dojam'' je vrlo jednostavan; dovoljno je samo da počne svirati istinski black metal.
Zapravo, Ofermod na Sol Nox nije odsvirao ništa specijalno inovativno što će se dugo pamtiti, ali praćenje dobro poznate šablone je upravo ona sitnica o kojoj sam pričao da može prevagnuti.
Tko zna, možda bi u nekim drugim okolnostima ovaj album kod mene ostvario sasvim suprotan efekt, dok sada nakon onakve gnjavaže ga dočekujem kao nekakvog spasitelja pripisujući mu veće zasluge nego ih realno ima.
Sol Nox se može nazvati monotonijom koja ima blagotvorno djelovanje na mene kao slušatelja, iako sam svjestan da tu neću pronaći ikakvih noviteta svejedno ću provesti ugodno vrijeme s njime.
S obzirom da su pjesme toliko slične jedna drugoj teško ću se ičega od svega toga sjećati za nekoliko mjeseci, ali je velika prednost što muzika niti malo ne iritira, dok je istovremeno sve odsvirano školski bez greške.
Ofermod je sada ubrzao ritam i snimio svoje najbrže izdanje nakon Mystérion Tés Anomias, bubnjevi zvuče posebno moćno u tim bržim dijelovima i nema više potpunih usporavanja kao na prethodna 2 albuma.
Stvar Sun of Dead Seasons jest sporija od ostatka u svojoj prvoj polovici, dok kasnije ipak prelazi u standardnu brzu black dionicu, tek toliko da razbudi slušatelja prije kraja.
Začudo, vokal više nije onako iritantan kao na Thaumiel, Tehôm je uravnotežio svoju izvedbu pa to odmah izgleda drugačije i prihvatljivije, mada se svejedno ne može mjeriti s boljim vokalima na black sceni.
Bez obzira što realno ne spada među vrhunska ostvarenja, Sol Nox je nešto najbolje što se moglo dogoditi za Ofermod, a ponekad je potrebno tako malo kako situacija ne bi izmaknula kontroli.


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 24/05/2020 :  16:18:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 24/05/2020 :  21:56:08  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Vidi vraga, bend se raspao još 2004. godine i nedavno su ga opet aktivirali. Koliko se sjećam, prethodna 3 albuma su varirala između dobre i vrlo dobre ocjene, ali postoje još nekakva dodatna izdanja koja sam već dosta zaboravio.
Cover novog albuma je u stvari proširena verzija prethodnika Ond Spiritism, pa pretpostavljam da je i muzički tu negdje (provjerim za mjesec-dva).

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua

Edited by - DODSFERD on 24/05/2020 21:56:55
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 24/05/2020 :  23:33:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Moram i moram, kad obrnem album treba jos koju solo stvar...

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 24/05/2020 :  23:46:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Ako vas jako pali francuski...
a ne francuske...Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 25/05/2020 :  09:24:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote


Nergal (Behemoth) i Mantas (ex Venom) zajedno u Venom coveru Satanachist
https://www.facebook.com/jeff.dunn.9404/videos/10219634510246427


Negligence studio i Denis Mauko trenutaco surađuju s americkim all-
star bendom Voracious Scourge u kojem su i Mike Smith (ex Suffocation), Tony Choy (8ex-Atheist, ex-Cynic, ex-Pestilence), Aad Kloosterwaard (Sinister)... Album ce izaci na jesen 2020.
https://www.metal-archives.com/bands/Voracious_Scourge/3540436554Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See

Edited by - Poli on 25/05/2020 09:28:27
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 25/05/2020 :  17:53:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 26/05/2020 :  19:16:07  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Pentagrammaton je ime 4. i trenutno posljednjeg studijskog albuma za Ofermod, unatoč činjenici da je dostupan već neko vrijeme službeno još uvijek nije objavljen.
Ako je vjerovati dostupnim podacima njegov izlazak je predviđen za 22.06., ali u ovakvim okolnostima taj datum je samo broj na ''papiru'' potreban više za statističke svrhe.
Teško je pouzdano reći zašto je album procurio toliko prije njegovog službenog izlaska, jedna od pretpostavki se odnosi na činjenicu da se ovdje uopće ne radi o novom materijalu.
Kada je u pitanju vrijeme snimanja ono datira tamo još iz 2005. godine, samo što album iz nepoznatih razloga nikad ranije nije bio objavljivan, kako u ovom tako ni u bilo kojem drugom obliku.
Istina da to više nije ona izvorna snimka jer je ista navodno bila vrlo slabe kvalitete, pa je ove godine napravljen remix i remasteriranje kako bi zadovoljila današnje standarde.
Bez obzira što Pentagrammaton nije ranije izlazio to svejedno ne znači da se na njemu nalazi potpuno nepoznati materijal za one koji su upoznati s prethodnim izdanjima Ofermoda.
Ovaj album je trebao biti prvijenac benda, sadrži dosta sličnih ideja i identičnih riffova kakve ima i Tiamtü, pa se može reći da je to nekakva njegova starija verzija.
Na oba albuma je upravo stvar Tiamtü najveća poveznica između izdanja, ostale se svojim imenima razlikuju, ali većina njih koristi neke druge prepoznatljive elemente, pogotovo kod gitarističkih riffova.
S obzirom da tekstovi za Pentagrammaton nisu dostupni nije mi se dalo raditi veću usporedbu, iako sam primjetio da stvar Foamborn Kytheria ima dio teksta od Pralayic Withdrawal s albuma Tiamtü.
Zvuk je ovdje malo siroviji nego na Tiamtü, a tempo brži i bliži onome što je Ofermod radio na početku svoje karijere, što na kraju može biti samo dodatni plus i meni osobno više odgovara.
Na vokalu se nalazi Moloch kojem je ovo jedini rad u bendu, ali album bi trebao izaći i na dvostrukom vinilu gdje se kao bonus dobije alternativna verzija s gitaristom Belfagorom u ulozi vokala.
Molochova izvedba je vrlo dobra i po kvaliteti bih ga usporedio s prvim vokalom benda Nebirosom, uglavnom nadmašuje ono što je Tehôm pokazao na prethodniku Sol Nox (Thaumiel neću ni spominjati).
Pentagrammaton je vrlo dobar album i uz EP Mystérion Tés Anomias najbolje Ofermod izdanje, vjerojatno je sretna okolnost što nije kronološki izašao jer bi ostali uskraćeni za kvalitetniji zvuk.


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 26/05/2020 :  22:36:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 28/05/2020 :  12:45:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Band iz Argentine, ali u kojem su i basista Steve Di Giorgio, a za bubnjevima sjedi Dirk Verbeuren.te hrvatski thrash veteraniMozda ipak bude vec koncerata i festivala ovo ljeto...


Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See

Edited by - Poli on 28/05/2020 12:48:16
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 28/05/2020 :  22:43:52  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Obscuro je dvočlani bend iz Švedske osnovan 2001. godine, službeno je aktivan bez potvrđenih pauza sve do današnjih dana, iako već dosta dugo nije napravio nikakav novi materijal.
Nakon 3 kratka demo izdanja Obscuro je objavio svoj jedini studijski album, koji je u prvoj polovici 2008. godine izašao pod imenom Where Obscurity Dwells za francuski label Drakkar Productions.
Where Obscurity Dwells u sebi sadrži i neke stvari koje se mogu pronaći na prethodnim demo izdanjima, tako da prosječni slušatelj nema potrebe mučiti se da ih nabavi sve pojedinačno. 
Ovaj album se stilski prilično razlikuje od većine izdanja na švedskoj black metal sceni, kako onih starijih iz druge polovice 90-ih godina, tako i ovih modernijih iz tekućeg milenija.
Zvuk se može opisati kao old school black metal i po tome svakako podsjeća na neka prošla vremena, samo što više naginje prema norveškoj ili finskoj sceni nego što ostaje u zemlji prebivališta benda.
Sirovost je izražena u relativno visokim količinama, na određenim mjestima niti nema drugih sastojaka koji bi barem na kratko usmjerili pozornost na sebe i slušatelju otvorili nove vidike. 
U ovakvim muzičkim postavkama produkcija se ne može izboriti za povoljniji položaj unutar ukupne cjeline, što je u neku ruku očekivano bez obzira na činjenicu da nadmašuje radove iz 90-ih godina.
Rekao bih kako je ovdje jedini nedostatak što muzika neće ponuditi posebna iznenađenja, uglavnom se sve svodi na poznata rješenja bez prevelikih mogućnosti za skretanje s tog puta.
Kao što je običaj kod ovakve muzike Obscuro je koristio minimalan broj instrumenata da postigne željeni rezultat, nema druge gitare niti syntha da pokušaju obogatiti zvučni doživljaj.
Unatoč tome Where Obscurity Dwells nije potpuno oslobođen od bilo kakve vrste atmosfere, jedino što u takvim slučajevima ona ne iskače u prvi plan kako bi zasjenila ostale muzičke stavke.
Sve je prilično ujednačeno u pogledu maštovitosti i kvalitete ponuđenih ideja, jedino je stvar Greatness of Evil nešto slabija od ostalih, najviše zbog toga što je najkraća pa ostaje dojam da je najmanje zapažena.
Iako nema istaknutih prijelaza tempo se svejedno povremeno mijenja kako jednoličnost ne bi obuhvatila slušatelja, a tome pomažu i istaknuti riffovi koji se nadovezuju jedan na drugi. 
Vokal je definitivno najbolji dio albuma mada ne mogu reći da je pretjerano originalan, koristi nešto između vrišteće i hladne izvedbe što meni osobno zvuči najidealnije za sirovije black stilove. 
Trebalo mi je malo vremena da se sjetim na koga me točno podsjeća, ovo je jako slično Lord Typhusu iz američkog benda Typhus, ali sam siguran da se i kod finskih bendova može pronaći kakav sličan vokal. 
Where Obscurity Dwells je bolji album nego što bih u prvi trenutak mogao očekivati, pogotovo kada uzmeš u obzir nemogućnost ovakvog stilskog usmjerenja da se u većoj mjeri proširi izvan zacrtanih šablona. 


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 12/06/2020 :  00:14:13  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Mephorash je punočlani bend iz Švedske s nešto kraćim stažom na muzičkoj sceni, formiran je 24.07.2010. godine i za ovo kratko vrijeme napravio relativno dosta materijala za svoju diskografiju.
Početkom 2011. godine Mephorash je snimio svoj prvi studijski album, koji je sredinom godine objavljen pod imenom Death Awakens za diskografsku kuću Grom Records iz Srbije.
Bez prethodnog informiranja vrlo teško bih pogodio da ovaj album dolazi iz novijeg perioda švedske scene, zvuk je pomalo retro i prije bih ga smjestio negdje pred kraj prošlog milenija.
Ovdje baš nema izraženih modernijih elemenata, uvodna (ne računajući intro) Scathe and Burneth je najbliža tome, ali sve ostale kasnije nude samo prisjećanje na starija vremena.
Bez obzira što upravo uvodna stvar zvuči toliko poznato ne mogu reći da je Mephorash ikoga kopirao, kada se sve zbroji mislim da je uspio pronaći dobru kombinaciju klasičnog zvuka i vlastitih ideja.
Death Awakens nije čistokrvni black metal uradak u pravom smislu riječi, ovdje su itekako prisutni utjecaji death metala, osjetni kroz gotovo svaku od 6 stvari koje su bazirane na gitarama.
Na svu sreću, u ovom slučaju se ne radi o melodic death usmjerenju kakvom uglavnom naginju švedski bendovi, sve je izvedeno na agresivniji način i nema iritantnih melodičnih riffova koji znaju pokvariti ukupni dojam.
Ovakav pristup je od velike koristi kod dijelova s istaknutom drugom gitarom kojih ovdje uopće ne fali, ali barem te njihove melodije ne napadaju slušatelja po poznatoj liniji manjeg otpora.
Jedini nedostatak albuma je što su pjesme kratke, samo posljednje dvije prelaze 5 minuta trajanja, a kada se odbiju intro i završni instrumental ostane tek oko 23 minute žestoke gitarističke svirke.
Unatoč tome što nije žestok instrumental Hangman's Curse je prilično zapažen zbog svoje sumorne atmosfere, iako bi bio još bolji da je malo kraći za razliku od ostatka albuma.
Vokal koristi dvije različite izvedbe i obje ostavljaju dobar dojam, što je posebno pohvalno zbog činjenice da je u vrijeme nastanka albuma imao samo 17 godina, kao i većina ostalih članova benda.
Death Awakens je više nego dobar album koji se presluša u jednom dahu, nedostaje mu tek malo više snimljenog materijala kako bi bio dugoročno pamtljiv, mada ni ovako sigurno neće lako pasti u zaborav.


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 12/06/2020 :  01:20:21  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
U posljednjoj trećini 2012. godine Mephorash je objavio svoj 2. po redu studijski album, koji je izašao pod imenom Chalice of Thagirion, također za diskografsku kuću Grom Records.
Na ovom albumu Mephorash je radio sa smanjenom postavom u odnosu na prvijenac Death Awakens, prijašnji basist i bubnjar su otišli iz benda, a njihova mjesta su zauzela preostala 3 člana.
Kada su u pitanju moja očekivanja moram priznati da su ona bila dosta niska, jer sam na metal arhivi naletio na katastrofalne ocjene gdje su neki preko svake mjere popljuvali ovaj materijal.
Ja ipak nisam takva vrsta slušatelja koja se povodi za tuđim mišljenjima, već donosim sud na osnovi svojih dojmova bez padanja pod utjecaj domino efekta, pa je tako Chalice of Thagirion kod mene postigao sasvim suprotan učinak.
Jedini argument njegovih pljuvača se odnosi na izjave kako muzika ovdje ne donosi nikakvu originalnost, kao da je to nešto što inače posjeduje svako izdanje koje ugleda svjetlost dana.
Istina da ovo nije originalno, kao što nije ni hrpetina drugih bendova i albuma na black metal sceni, ali to nije razlog da se realno ne sagledaju stvari i pokuša izvući barem nešto pozitivno iz toga.
Dosta ovoga je već ranije odsvirano sa sličnim postavkama kod drugih bendova, ali praćenje stilske šablone je toliko dobro izvedeno da jednostavno nisam imao prostora da pronađem ikakve ozbiljnije zamjerke.
Chalice of Thagirion je drugačiji album od prvijenca Death Awakens, prije svega moderniji s osjetno kvalitetnijom produkcijom koja dovoljno ističe svaki od korištenih instrumenata.
Bez obzira na takav moderniji pristup ovdje više nema izraženih death utjecaja, iako je na nekoliko mjesta primjetno kako povremeno uskaču elementi drugih metal pravaca, što na kraju ipak nije naštetilo ukupnom dojmu.
Materijal je puno duži od prethodnog zbog čega je na raspolaganju sasvim dovoljno vremena za pronalazak što više zanimljivih trenutaka, a njih ima gotovo kod svake od 10 prisutnih stvari.
Teško je išta izdvajati jer je sve ujednačene kvalitete, možda mi je Legion, for We Are Many nešto draža od ostalih, najviše zbog njezinog drugog dijela koji je izvrstan spoj agresivnosti i atmosfere.
Corpus Christi ima toliko moćan intro i uvodni dio kakve već dugo nisam čuo, ali je u središnjem dijelu nepotrebno ubačeno ponavljanje riječi ''hail'' zbog čega nije dostigla svoj vrhunac.
Vokal opet koristi dvije različite izvedbe, vrišteću u black stilu idealno nadopunjava grubo death izražavanje, a ovdje to izgleda još bolje za Mephorash nego što je bio slučaj na Death Awakens.
Chalice of Thagirion je u najmanju ruku vrlo dobar album, svidio mi se puno više od očekivanja i još jednom potvrdio kako neke stvari nisu takve kakvima ih drugi žele prikazati zbog samo njima znanih razloga.


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 12/06/2020 :  10:47:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Palac gore za Mephorash! Ove godine su me potpuno raspametili.Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 12/06/2020 :  22:02:32  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Da čovjek ne povjeruje kako oni likovi popljuvaše ovaj album, kao da je to nešto najgore ikad snimljeno. Ja bih takvima zabranio da uopće slušaju black metal jer očito to nije muzika za njih.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
33376 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 13/06/2020 :  16:54:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Sasvim slusljivo mada nista narocito originalno, ali moze proci. Konacno nesto i iz Engleske.
Drugi album ovog dvojca Fellwarden sa naslovom "Wreathed in Mourncloud" izlazi 26. 6. 2020.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 15/06/2020 :  22:48:07  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Neposredno prije izlaska sljedećeg studijskog albuma Mephorash se odlučio na objavljivanje dodatnog zasebnog materijala koji se koncepcijski ne uklapa idealno u dugosvirajuća izdanja.
U pitanju je kratko EP izdanje pod imenom Sfaíra ti̱s fo̱tiás izašlo sredinom ljeta 2015. godine, više kao priprema za nadolazeće glavno jelo nego nešto što bi zadovoljilo apetite slušatelja u većoj mjeri.
Kao što to inače bude običaj, ovaj EP je skroman što se tiče minutaže trajanja, na njemu se originalno nalaze dvije stvari u trajanju od 15 minuta, ali kasnije su se pojavila reizdanja s jednim bonusom kao dodatkom.
Bez obzira na svoju malu dužinu Sfaíra ti̱s fo̱tiás ipak nije stilski ujednačen, svaka od ove 3 stvari je rađena po drugačijoj šabloni, iako su sveukupno sličnije albumu Chalice of Thagirion nego Death Awakens.
Stvar The Hendecasyllabics of Death gotovo da nema ništa od onoga što je Mephorash ranije svirao, radi se o tipičnom atmospheric black uratku od uvodnog dijela pa sve do njezinog završetka.
Ne mogu reći da je tu išta loše napravljeno, samo što ostaje činjenica kako nema niti posebno pamtljivih trenutaka, baš zbog toga što je previše obična i po ničemu se ne razlikuje od hrpe sličnih atmospheric stvari.
Naslovna Sfaíra ti̱s fo̱tiás je već druga priča, puno je bliža orthodox black zvuku kakvog je Mephorash forsirao kroz svoju raniju fazu, a u ovakvoj cjelini donosi najveću muzičku raznovrsnost.
Uglavnom se radi o tome da su ovdje prisutni izraženiji simfonični elementi, pa tako uvodnih minutu i pol zauzima klasični operni intro čija muzika je preuzeta iz Mozartovog Requiema.
Kao bonus dolazi Khabs Am Pehkt, obrada benda Ofermod, nema nekakve posebne razlike u odnosu na original, bez obzira što je i sam Ofermod napravio dvije verzije pa nije idealno raditi usporedbe.
Još jedna sličnost s Ofermodom je prisustvo Nebirosa na mjestu vokala, mada je on od 2015. godine naveden kao jedan od Mephorash članova, pa mu zato uloga nije samo obična gostujuća.
Sfaíra ti̱s fo̱tiás je sasvim solidno izdanje za poslušati, ako zbog ničeg drugog onda zbog naslovne stvari, dok njegova skromna dužina ne dopušta da postane naporno u bilo kojem trenutku.


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page
Page: of 113 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.53 seconds. Snitz Forums 2000