forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 NAJ KNJIŽEVNIK SVIH VREMENA !!!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 07/02/2010 : 16:26:18  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mr murdoc

quote:
Originally posted by manhunter

@ No1

Ja sam se bar javio sa nekim konkretnim primerima, tebi smeta pravopis kojim covek pise.

@Vjeko

Kao sto rekoh, ne citas pazljivo ;)
Andric, Krleza,Kis i ostali ne spadaju nuzno u SVETSKE knjizevnike.

Ne bi se slozio sa ovom izjavom,ali vjerujem da nije zlonamjerne naravi vec samo osobni pogled na tematiku topica .
Ovaj se topic nikad nije trebao otvoriti pod poll , vec kao obican topic na kojemu posteri mogu izabrati svoje osobne kandidate .
Sada je naravno kasno, ali to nije razlog da dolazi do zle krvi.
Svi mi koji ovdje pisemo volimo knjizevnost i vrednujemo je kroz jednu osobnu prizmu ..zar ne

Da poznata zamerka, potrebno je otvoriti topik umesto pola, topik u kome bi sada svi redom tupili kako je bolji onaj od onoga itd. Uglavnom bio bi to topik za mlaćenje prazne slame.Siguran sam ovako da svi koji čine sam vrh svetske književnosti nisu izostavljeni...
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47165 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/02/2010 : 16:27:25  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
evo recimo meni taj razvikani zločin i kazna nije ništa posebno. a ni braća karagmazovi također.
a ana karenjina je blago rečeno dosadna.
bolji je Hašek od ove dvojice skupa pa da ih još i kvadriraš

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu

Edited by - lwood on 07/02/2010 16:27:59
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25298 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 07/02/2010 : 16:31:31  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
@mhejl

Kakav crni sukob, pricamo samo...;)

Nije svetski knjizevnik po stepenu koliko je poznat u svetu. Kao sto rekoh, kada bi radili ovakvu anketu u Japanu,Rusiji,USA,Brazilu....koliko njih bi njega stavilo medju prvih 20? Ili nekog od ostalih koje sam spomenuo?
Naravno da je bio veliki pisac, i naravno da smo malo pristrastni, ali mi on ipak ne spada u tih prvih 20-30 (razmisljajuci globalno,a ne po mom ukusu). To je to.

Sto se tice pripadnosti narodu i tome koliko je neko poznat: i mi uzdizemo ove ruske pisce, ali ne bih rekao da su svi oni toliko cenjeni u nekim drugim delovima sveta. Sve je stvar ugla iz koga se posmatra na sve ovo..:)))

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 07/02/2010 : 16:36:59  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by profesor-inz

quote:

quote:

@ No1

Ja sam se bar javio sa nekim konkretnim primerima, tebi smeta pravopis kojim covek pise.

@Vjeko

Ne bi se slozio sa ovom izjavom,ali vjerujem da nije zlonamjerne naravi vec samo osobni pogled na tematiku topica .
Ovaj se topic nikad nije trebao otvoriti pod poll , vec kao obican topic na kojemu posteri mogu izabrati svoje osobne kandidate .
Svi mi koji ovdje pisemo volimo knjizevnost i vrednujemo je kroz jednu osobnu prizmu ..zar ne

Da poznata zamerka, potrebno je otvoriti topik umesto pola, topik u kome bi sada svi redom tupili kako je bolji onaj od onoga itd. Uglavnom bio bi to topik za mlaćenje prazne slame.Siguran sam ovako da svi koji čine sam vrh svetske književnosti nisu izostavljeni...

Ne slazem se , a vjerujem da ih ima jos koji dijele moje misljenje.
Uostalom vidis i sam .
Topic nije nezanimljiv ..dapace .

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25298 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 07/02/2010 : 16:50:37  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

@ No1

@Vjeko

Ah cuj, TI si siguran...
JA sam siguran da si stavio one koji se tebi svidjaju, ali vidis da smo se SVI slozili da si izostavio neke znacajne...
Ne staviti Sekspira na primer, na ovako jednu listu je blam. Svidjao se tebi taj pisac ili ne.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21118 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 07/02/2010 : 16:51:50  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

Najbolji - Erskine Caldwell
a poll je bezvezan nisi spomenija čak ni Faulknera .
di ti je Dreiser? i još prilično bi se njih moglo spomenit.
moga si bar radit nacionalne pollove pa napravit play off

pročitao sam "Izvesne žene" od njega - dobra knjiga, dopala mi se

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21118 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 07/02/2010 : 16:52:42  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Šta je sa Suzanom Rog ??
Ona razbija!

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 07/02/2010 : 16:54:55  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ja više ne čitam Hemingwaya. On nije svjetski poznati pisac. Prelazim na Coelha.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47165 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/02/2010 : 16:58:23  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
ovaj poll ka da je napravija neki cvikati štreberko kojem su isprali mozak lektirom u bivšem SSSR-u

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47165 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/02/2010 : 17:07:47  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:

Najbolji - Erskine Caldwell
a poll je bezvezan nisi spomenija čak ni Faulknera .
di ti je Dreiser? i još prilično bi se njih moglo spomenit.
moga si bar radit nacionalne pollove pa napravit play off

pročitao sam "Izvesne žene" od njega - dobra knjiga, dopala mi se

ja san svojevremeno pročita sve od njega šta je prevedeno na hrvatski.svaka knjiga mu je odlična.

pročitaj i Divlja predgrađa(A walk on the wild side) od Nelsona Algrena.to je isto solidna knjiga.svidiće ti se

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/02/2010 : 18:27:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Mali_Mate

Kaki je ovo poll? Di su Dante, Držić, Krleža, Ujević, T.S.Elliot, Whitman, Rilke, Proust, Joyce, Shakespeare, Andric, Kis, Oskar Davico, Gombrowitz, Pelevin itd da ne nabrajam...necu valjda za Coelha glasat...

Poll je o 10-15 najboljih SVETSKIH knjizevnika, a iskreno dosta ovih koje si ti naveo su tebi mozda dragi, ali ne znam da li bi usli u prvih 50 kada bi pravili neki upitnik sirom sveta...

Nemam volje za detaljniju raspravu al ako mogu Jack London, Remarque i Coelho uci na listu SVETSKIH knjizevnika onda moze i bilo koji od ovih navedenih....no, to sam ionako reako tek da nesto kazem

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/02/2010 : 18:29:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zašto ljudi imaju potrebe da mlate praznu slamu ?

Nedjelja popodne?

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 07/02/2010 : 18:29:47  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Niko ne spominje S.Kinga, mozda zbog toga sto je jos ziv pa nije cool da se spomene
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/02/2010 : 18:34:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rgorgiev

quote:

quote:
Originally posted by Mali_Mate

Kaki je ovo poll? Di su Dante, Držić, Krleža, Ujević, T.S.Elliot, Whitman, Rilke, Proust, Joyce, Shakespeare, Andric, Kis, Oskar Davico, Gombrowitz, Pelevin itd da ne nabrajam...necu valjda za Coelha glasat...

Poll je o 10-15 najboljih SVETSKIH knjizevnika, a iskreno dosta ovih koje si ti naveo su tebi mozda dragi, ali ne znam da li bi usli u prvih 50 kada bi pravili neki upitnik sirom sveta...

Tko je bre Whitman, Kis ???

Dva lokalna alkosa i vucibatine

Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 07/02/2010 : 19:03:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
Glede tih Rusa, posebno Dostojevskog, da budem iskren - nemam zivaca za to. Meni su jednostavno dosadni, uzasno dosadni njegovi romani.

Prochitao sam od ruskih klasika jedino "Anu Karenjinu", ali ne u gimnaziji kad je (kao) trebalo (lektira), nego kasnije kad sam napunio 21, 22, kad mi je doshlo da to uradim i sjajno leglo (pa mi se tako za ovu godinu recimo "Rat i mir" nashao na listi prioriteta...).

Uvek sam namerno meshao Tolkina i Tolstoja, silly me.

No, odushevljen sam Bulgakovim, recimo - "M i M", razume se, a preporuchio bih od mladje generacije ruskih pisaca neobichnog i misterioznog Pelevina (npr. "Zivot insekata") i sjajnog Aksjonova (obavezno shtivo "Moskva kva-kva"), kad se vec profa-inz dofatio Rusa...

Shto se tiche ove liste, glasao sam za Dzeka Londona, ali to je ujedno i glas za Tvena i Verna, kao pripadnike iste te generacije, pa i neshto starijeg Dimu, na chijim sam romanima odrastao.

Dati glas samo jednom piscu najvecem ikad je naravno subjektivno, ali moji for all time favoriti su Hemingvej, Bajron, Vajld i Egziperi, chija su (takodje 4 dela) medju mojim omiljenim.

Poslednjih godina chitam uglavnom savremene autore (Elis, Palahnjuk, T. Parsons, Amin Maluf...) gde opet ne bih mogao da se odluchim za samo jednog, ali recimo: Haruki Murakami i nash sjajni Zoca Zivkovic.

Bez veze je ovakvo puko nabrajanje, ali cilj ovakvih lista je da se ljudi zainteresuju za neshto novo, I guess... Eto, najtanji sam s klasicima s ove liste, pa cu malo vishe da se posvetim tome...

Edited by - Gil-galad on 07/02/2010 19:08:38
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 07/02/2010 : 19:31:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gil-galad

Glede tih Rusa, posebno Dostojevskog, da budem iskren - nemam zivaca za to. Meni su jednostavno dosadni, uzasno dosadni njegovi romani.

Također. Već kod čitanja lektira ustanovio da mi je ta obavezna literatura dosadna. Pročitam tu i tamo ponešto od spomenutih, ali više mi leži fantastika.
I ne vidim zašto Arthur C. Clarke ne bi sasvim zasluženo stajao uz ovih 15 iz polla. Čovjek je i poznat i čitan i genije.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 07/02/2010 : 20:38:11  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message  Reply with Quote
[quote]Originally posted by manhunter

@ No1

Ti znaš šta meni smeta.
Izgleda da ti mene poznaješ bolje nego ja sam sebe,iako se nismo nikad upoznali.
Go to Top of Page

www2
Senior Member

Croatia
1048 Posts

Member since 11/02/2009

Posted - 07/02/2010 : 20:57:28  Show Profile Show Extended Profile  Send www2 a Private Message  Reply with Quote
Stephen King
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21118 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 07/02/2010 : 21:26:13  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

evo recimo meni taj razvikani zločin i kazna nije ništa posebno. a ni braća karagmazovi također.

Lovre, da si pročitao ove knjige od početka do kraja, ne bi ovu glupost napisao

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21118 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 07/02/2010 : 21:29:11  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
@Gil Galad
Druže ovo što sam napisao Lovru i za tebe važi - Dostojevski je sve samo ne dosadan
Iz tvojih postova zaklučio sam da voliš sve isto kao i ja u tvojim godinama (a većinu i sad), pročitaj Karamazove, veruj mi nećeš se pokajati, knjiga je "pesnica u glavu", otkida koliko je dobra.Sam vrhunac umetnosti u bilo kom pogledu!!!!!!!

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47165 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/02/2010 : 21:36:16  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Lovre, da si pročitao ove knjige od početka do kraja, ne bi ovu glupost napisao

pročita san ja njih.zašto ti je čudno da mi se nisu svidile?
nisan reka da su sranje ali nisu ništa "nad" .ništa extra.
pogotovo zločin i kazna.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47165 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/02/2010 : 21:37:24  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

@Gil Galad
Druže ovo što sam napisao Lovru i za tebe važi - Dostojevski je sve samo ne dosadanIz tvojih postova zaklučio sam da voliš sve isto kao i ja u tvojim godinama (a većinu i sad), pročitaj Karamazove, veruj mi nećeš se pokajati, knjiga je "pesnica u glavu", otkida koliko je dobra.Sam vrhunac umetnosti u bilo kom pogledu!!!!!!!

on ne ali je Tolstoj prilično dosadan

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 07/02/2010 : 21:39:04  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ana Karenjina ima 300 stranica viška

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/02/2010 : 21:53:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Ana Karenjina ima 300 stranica viška

http://www.rinkworks.com/bookaminute/b/tolstoy.karenina.shtml

Go to Top of Page

degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts

Member since 23/03/2003

Posted - 09/02/2010 : 12:28:54  Show Profile Show Extended Profile  Send degman a Private Message  Reply with Quote
mph
zbog knjizevnosti sam upisao faks (hrv jez i knjiz)
jucer imao ispit iz svjetske, odgovara se u komadu (4 semestra), treba predociti vlastitu analizu procitanih djela (nekih 100 naslova), poloziti pismeni (koji kao u osnovnoj, jer nigdje drugdje to nisam dozivio - ima negativne bodove), te izaci na usmeni dio gdje se odgovara 4000 god. ljudske pismenosti
jucer sam imao usmeni
45 minuta je trajalo ispitivanje, pitala me iskljucivo i samo poeziju, a bacila me kada nisam znao tocnu godinu zolinog manifesta o naturalizmu
nije vazno sto sam ja
procitao zolu
i drugih 10 autora iz tog pravca
njoj rekao sadrzaj manifesta i na koga se pozivao - a oko godine se ZBUNIO!!!!
vec to sto od cjelokupne knjizevnosti, naturalizam...kako se pravo izraziti... volim
razumijem
disem
odusevljavam se
nad njima da prostite, placem

nu, bacila me, vratila na pismeni, stari ptspovac ima razlog da me i dalje zove prokletim psetom, zivot bez doplome i dalje sve u kurcu, ali nikako u kurcu kao sto je trenutno srednje i visoko skolstvo ove banane

psujem i vicem na glas
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000