Author |
Topic |
profesor-inz
Advanced Member
4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
Posted - 07/02/2010 : 16:26:18
|
quote: Originally posted by mr murdoc
quote: Originally posted by manhunter
@ No1
Ja sam se bar javio sa nekim konkretnim primerima, tebi smeta pravopis kojim covek pise.
@Vjeko
Kao sto rekoh, ne citas pazljivo ;) Andric, Krleza,Kis i ostali ne spadaju nuzno u SVETSKE knjizevnike.
Ne bi se slozio sa ovom izjavom,ali vjerujem da nije zlonamjerne naravi vec samo osobni pogled na tematiku topica . Ovaj se topic nikad nije trebao otvoriti pod poll , vec kao obican topic na kojemu posteri mogu izabrati svoje osobne kandidate . Sada je naravno kasno, ali to nije razlog da dolazi do zle krvi. Svi mi koji ovdje pisemo volimo knjizevnost i vrednujemo je kroz jednu osobnu prizmu ..zar ne
Da poznata zamerka, potrebno je otvoriti topik umesto pola, topik u kome bi sada svi redom tupili kako je bolji onaj od onoga itd. Uglavnom bio bi to topik za mlaćenje prazne slame.Siguran sam ovako da svi koji čine sam vrh svetske književnosti nisu izostavljeni... |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47165 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 07/02/2010 : 16:27:25
|
evo recimo meni taj razvikani zločin i kazna nije ništa posebno. a ni braća karagmazovi također. a ana karenjina je blago rečeno dosadna. bolji je Hašek od ove dvojice skupa pa da ih još i kvadriraš |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
Edited by - lwood on 07/02/2010 16:27:59 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25298 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 07/02/2010 : 16:31:31
|
@mhejl
Kakav crni sukob, pricamo samo...;)
Nije svetski knjizevnik po stepenu koliko je poznat u svetu. Kao sto rekoh, kada bi radili ovakvu anketu u Japanu,Rusiji,USA,Brazilu....koliko njih bi njega stavilo medju prvih 20? Ili nekog od ostalih koje sam spomenuo? Naravno da je bio veliki pisac, i naravno da smo malo pristrastni, ali mi on ipak ne spada u tih prvih 20-30 (razmisljajuci globalno,a ne po mom ukusu). To je to.
Sto se tice pripadnosti narodu i tome koliko je neko poznat: i mi uzdizemo ove ruske pisce, ali ne bih rekao da su svi oni toliko cenjeni u nekim drugim delovima sveta. Sve je stvar ugla iz koga se posmatra na sve ovo..:))) |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 07/02/2010 : 16:36:59
|
quote: Originally posted by profesor-inz
@ No1
Ja sam se bar javio sa nekim konkretnim primerima, tebi smeta pravopis kojim covek pise.
@Vjeko
Kao sto rekoh, ne citas pazljivo ;) Andric, Krleza,Kis i ostali ne spadaju nuzno u SVETSKE knjizevnike.
Ne bi se slozio sa ovom izjavom,ali vjerujem da nije zlonamjerne naravi vec samo osobni pogled na tematiku topica . Ovaj se topic nikad nije trebao otvoriti pod poll , vec kao obican topic na kojemu posteri mogu izabrati svoje osobne kandidate . Sada je naravno kasno, ali to nije razlog da dolazi do zle krvi. Svi mi koji ovdje pisemo volimo knjizevnost i vrednujemo je kroz jednu osobnu prizmu ..zar ne
Da poznata zamerka, potrebno je otvoriti topik umesto pola, topik u kome bi sada svi redom tupili kako je bolji onaj od onoga itd. Uglavnom bio bi to topik za mlaćenje prazne slame.Siguran sam ovako da svi koji čine sam vrh svetske književnosti nisu izostavljeni...
Ne slazem se , a vjerujem da ih ima jos koji dijele moje misljenje. Uostalom vidis i sam . Topic nije nezanimljiv ..dapace . |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25298 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 07/02/2010 : 16:50:37
|
quote: Originally posted by profesor-inz
@ No1
@Vjeko
Da poznata zamerka, potrebno je otvoriti topik umesto pola, topik u kome bi sada svi redom tupili kako je bolji onaj od onoga itd. Uglavnom bio bi to topik za mlaćenje prazne slame.Siguran sam ovako da svi koji čine sam vrh svetske književnosti nisu izostavljeni...
Ah cuj, TI si siguran... JA sam siguran da si stavio one koji se tebi svidjaju, ali vidis da smo se SVI slozili da si izostavio neke znacajne... Ne staviti Sekspira na primer, na ovako jednu listu je blam. Svidjao se tebi taj pisac ili ne. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21118 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 07/02/2010 : 16:51:50
|
quote: Originally posted by lwood
Najbolji - Erskine Caldwell a poll je bezvezan nisi spomenija čak ni Faulknera . di ti je Dreiser? i još prilično bi se njih moglo spomenit. moga si bar radit nacionalne pollove pa napravit play off
pročitao sam "Izvesne žene" od njega - dobra knjiga, dopala mi se |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21118 Posts
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 07/02/2010 : 16:54:55
|
Ja više ne čitam Hemingwaya. On nije svjetski poznati pisac. Prelazim na Coelha.
|
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47165 Posts
Posted - 07/02/2010 : 16:58:23
|
ovaj poll ka da je napravija neki cvikati štreberko kojem su isprali mozak lektirom u bivšem SSSR-u |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47165 Posts
Posted - 07/02/2010 : 17:07:47
|
quote: Originally posted by anto
Najbolji - Erskine Caldwell a poll je bezvezan nisi spomenija čak ni Faulknera . di ti je Dreiser? i još prilično bi se njih moglo spomenit. moga si bar radit nacionalne pollove pa napravit play off
pročitao sam "Izvesne žene" od njega - dobra knjiga, dopala mi se
ja san svojevremeno pročita sve od njega šta je prevedeno na hrvatski.svaka knjiga mu je odlična.
pročitaj i Divlja predgrađa(A walk on the wild side) od Nelsona Algrena.to je isto solidna knjiga.svidiće ti se |
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 07/02/2010 : 18:27:21
|
quote: Originally posted by Mali_Mate
Kaki je ovo poll? Di su Dante, Držić, Krleža, Ujević, T.S.Elliot, Whitman, Rilke, Proust, Joyce, Shakespeare, Andric, Kis, Oskar Davico, Gombrowitz, Pelevin itd da ne nabrajam...necu valjda za Coelha glasat...
Poll je o 10-15 najboljih SVETSKIH knjizevnika, a iskreno dosta ovih koje si ti naveo su tebi mozda dragi, ali ne znam da li bi usli u prvih 50 kada bi pravili neki upitnik sirom sveta...
Nemam volje za detaljniju raspravu al ako mogu Jack London, Remarque i Coelho uci na listu SVETSKIH knjizevnika onda moze i bilo koji od ovih navedenih....no, to sam ionako reako tek da nesto kazem |
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Posted - 07/02/2010 : 18:34:05
|
quote: Originally posted by rgorgiev
quote: Originally posted by Mali_Mate
Kaki je ovo poll? Di su Dante, Držić, Krleža, Ujević, T.S.Elliot, Whitman, Rilke, Proust, Joyce, Shakespeare, Andric, Kis, Oskar Davico, Gombrowitz, Pelevin itd da ne nabrajam...necu valjda za Coelha glasat...
Poll je o 10-15 najboljih SVETSKIH knjizevnika, a iskreno dosta ovih koje si ti naveo su tebi mozda dragi, ali ne znam da li bi usli u prvih 50 kada bi pravili neki upitnik sirom sveta...
Tko je bre Whitman, Kis ???
Dva lokalna alkosa i vucibatine |
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 07/02/2010 : 19:03:41
|
Glede tih Rusa, posebno Dostojevskog, da budem iskren - nemam zivaca za to. Meni su jednostavno dosadni, uzasno dosadni njegovi romani.
Prochitao sam od ruskih klasika jedino "Anu Karenjinu", ali ne u gimnaziji kad je (kao) trebalo (lektira), nego kasnije kad sam napunio 21, 22, kad mi je doshlo da to uradim i sjajno leglo (pa mi se tako za ovu godinu recimo "Rat i mir" nashao na listi prioriteta...).
Uvek sam namerno meshao Tolkina i Tolstoja, silly me.
No, odushevljen sam Bulgakovim, recimo - "M i M", razume se, a preporuchio bih od mladje generacije ruskih pisaca neobichnog i misterioznog Pelevina (npr. "Zivot insekata") i sjajnog Aksjonova (obavezno shtivo "Moskva kva-kva"), kad se vec profa-inz dofatio Rusa...
Shto se tiche ove liste, glasao sam za Dzeka Londona, ali to je ujedno i glas za Tvena i Verna, kao pripadnike iste te generacije, pa i neshto starijeg Dimu, na chijim sam romanima odrastao.
Dati glas samo jednom piscu najvecem ikad je naravno subjektivno, ali moji for all time favoriti su Hemingvej, Bajron, Vajld i Egziperi, chija su (takodje 4 dela) medju mojim omiljenim.
Poslednjih godina chitam uglavnom savremene autore (Elis, Palahnjuk, T. Parsons, Amin Maluf...) gde opet ne bih mogao da se odluchim za samo jednog, ali recimo: Haruki Murakami i nash sjajni Zoca Zivkovic.
Bez veze je ovakvo puko nabrajanje, ali cilj ovakvih lista je da se ljudi zainteresuju za neshto novo, I guess... Eto, najtanji sam s klasicima s ove liste, pa cu malo vishe da se posvetim tome... |
Edited by - Gil-galad on 07/02/2010 19:08:38 |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 07/02/2010 : 19:31:54
|
quote: Originally posted by Gil-galad
Glede tih Rusa, posebno Dostojevskog, da budem iskren - nemam zivaca za to. Meni su jednostavno dosadni, uzasno dosadni njegovi romani.
Također. Već kod čitanja lektira ustanovio da mi je ta obavezna literatura dosadna. Pročitam tu i tamo ponešto od spomenutih, ali više mi leži fantastika. I ne vidim zašto Arthur C. Clarke ne bi sasvim zasluženo stajao uz ovih 15 iz polla. Čovjek je i poznat i čitan i genije. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
no1
Senior Member
Croatia
1322 Posts
Member since 16/06/2005 |
Posted - 07/02/2010 : 20:38:11
|
[quote]Originally posted by manhunter
@ No1
Ti znaš šta meni smeta. Izgleda da ti mene poznaješ bolje nego ja sam sebe,iako se nismo nikad upoznali.
|
|
|
www2
Senior Member
Croatia
1048 Posts
Member since 11/02/2009 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21118 Posts
Posted - 07/02/2010 : 21:26:13
|
evo recimo meni taj razvikani zločin i kazna nije ništa posebno. a ni braća karagmazovi također. a ana karenjina je blago rečeno dosadna. bolji je Hašek od ove dvojice skupa pa da ih još i kvadriraš
Lovre, da si pročitao ove knjige od početka do kraja, ne bi ovu glupost napisao |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21118 Posts
Posted - 07/02/2010 : 21:29:11
|
@Gil Galad Druže ovo što sam napisao Lovru i za tebe važi - Dostojevski je sve samo ne dosadan Iz tvojih postova zaklučio sam da voliš sve isto kao i ja u tvojim godinama (a većinu i sad), pročitaj Karamazove, veruj mi nećeš se pokajati, knjiga je "pesnica u glavu", otkida koliko je dobra.Sam vrhunac umetnosti u bilo kom pogledu!!!!!!! |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47165 Posts
Posted - 07/02/2010 : 21:36:16
|
evo recimo meni taj razvikani zločin i kazna nije ništa posebno. a ni braća karagmazovi također. a ana karenjina je blago rečeno dosadna. bolji je Hašek od ove dvojice skupa pa da ih još i kvadriraš
Lovre, da si pročitao ove knjige od početka do kraja, ne bi ovu glupost napisao
pročita san ja njih.zašto ti je čudno da mi se nisu svidile? nisan reka da su sranje ali nisu ništa "nad" .ništa extra. pogotovo zločin i kazna.
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47165 Posts
Posted - 07/02/2010 : 21:37:24
|
@Gil Galad Druže ovo što sam napisao Lovru i za tebe važi - Dostojevski je sve samo ne dosadanIz tvojih postova zaklučio sam da voliš sve isto kao i ja u tvojim godinama (a većinu i sad), pročitaj Karamazove, veruj mi nećeš se pokajati, knjiga je "pesnica u glavu", otkida koliko je dobra.Sam vrhunac umetnosti u bilo kom pogledu!!!!!!!
on ne ali je Tolstoj prilično dosadan |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 09/02/2010 : 12:28:54
|
mph zbog knjizevnosti sam upisao faks (hrv jez i knjiz) jucer imao ispit iz svjetske, odgovara se u komadu (4 semestra), treba predociti vlastitu analizu procitanih djela (nekih 100 naslova), poloziti pismeni (koji kao u osnovnoj, jer nigdje drugdje to nisam dozivio - ima negativne bodove), te izaci na usmeni dio gdje se odgovara 4000 god. ljudske pismenosti jucer sam imao usmeni 45 minuta je trajalo ispitivanje, pitala me iskljucivo i samo poeziju, a bacila me kada nisam znao tocnu godinu zolinog manifesta o naturalizmu nije vazno sto sam ja procitao zolu i drugih 10 autora iz tog pravca njoj rekao sadrzaj manifesta i na koga se pozivao - a oko godine se ZBUNIO!!!! vec to sto od cjelokupne knjizevnosti, naturalizam...kako se pravo izraziti... volim razumijem disem odusevljavam se nad njima da prostite, placem
nu, bacila me, vratila na pismeni, stari ptspovac ima razlog da me i dalje zove prokletim psetom, zivot bez doplome i dalje sve u kurcu, ali nikako u kurcu kao sto je trenutno srednje i visoko skolstvo ove banane
psujem i vicem na glas
|
|
|
Topic |
|