forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 517

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 24/08/2018 : 08:14:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

Coppola.... najgori crtač ikad u dylanovom timu
Šuma ubojica i Koljač... brrr! I sad se smrznem kad se sjetim tih epizoda

Ne bih rekao da je najgori, baci pogled na prvi almanah i priču: nakon velikog bljeska- crtač Gabriele Pennacchioli.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7513 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 24/08/2018 : 08:39:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dexters

quote:

Ne bih rekao da je najgori, baci pogled na prvi almanah i priču: nakon velikog bljeska- crtač Gabriele Pennacchioli.

Istina, Pennacchioli u prvom almanahu je najgori!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8300 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 24/08/2018 : 09:33:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Coppola je odlican. Pojma nemate.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 24/08/2018 : 09:46:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

quote:

quote:

Istina, Pennacchioli u prvom almanahu je najgori!

Sad mi vrag ne da mira - moram naći tog Pennisacchiolija!
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 24/08/2018 : 10:29:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Naravno da nemamo pojma, nismo mi likovno obrazovani, već samo fanovski komentiramo. Ako već imaš potrebu isticati da nemamo pojma, onda si mogao i argumentirati svoju trdnju da je Coppola odličan- smatraš li da je bolji nego: Stano, Roi, Casertano, Brindisi, Mari, Piccatto, M&G itd.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8300 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 24/08/2018 : 13:26:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Tonto

Naravno da nemamo pojma, nismo mi likovno obrazovani, već samo fanovski komentiramo. Ako već imaš potrebu isticati da nemamo pojma, onda si mogao i argumentirati svoju trdnju da je Coppola odličan- smatraš li da je bolji nego: Stano, Roi, Casertano, Brindisi, Mari, Piccatto, M&G itd.

Ma malko provociram, zajebavam se. Trebao sam stavit neki smajlić. Coppola me podsjeća na crtače britanskog novinskog stripa, pa mi je drag... Bond, Modesti i tako to. Od Marija, Roija i Piccatta mi je bolji sigurno, a od Casertana nitko nije bolji.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 24/08/2018 : 13:33:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Sve ok reagirao sam jer se baviš crtežom (profesionalno I guess), tako da tvoje mišljenje nosi težinu. Casertano je i meni najdraži, onaj stari, novi je malo slabiji.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7513 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 24/08/2018 : 14:17:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sve ok reagirao sam jer se baviš crtežom (profesionalno I guess), tako da tvoje mišljenje nosi težinu. Casertano je i meni najdraži, onaj stari, novi je malo slabiji.

Tako je! Casertano i Brindisi!

Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 25/08/2018 : 09:21:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Kuća izgubljenih, specijal br.5 (Sclavi/Casertano)

Jeremy, istraživač paranormalnog, posjećuje jednu ukletu kuću u malom engleskom selu- da bi istražio navodne paranormalne događaje u njoj.
Njegov lik je "suvišan čovjek", rekao bih da je bez obitelji, nema posla- možda egzistira jer se ogrebao od penziju.
Jeremy ubrzo nestaje,i na njegovo mjesto stupa Dylan. Svakodnevica (užasna?) se vrti oko boravka u kući, buljenja u njen interijer, i posjeta obližnjem selu da bi se priskrbile namirnice. Onda se brže- bolje vraćate u kuću da bi ste u njoj boravili/preživjeli.

Dylan i čitatelj osjećaju prisutnost "zla", ali ne možemo ga lokalizirati. Već na str.1 imamo izraz: osjećam nemir, ali ne uočavam ništa opipljivo.
Izdvojio bih moment kada Dylan pronađe usmrćenu mačku pred kućom, govori: da je bio čovjek, manje bih plakao. Tu naslućujemo obrat, bar na perceptivnoj razini- zlo je vani.

Sclavi nam nudi model u kojem zlo nije život, a bogme ni smrt. Str.46 pastor Hagerty govori: ne zaboravi da moraš umrijeti, bez smrti ne bismo mogli imati život. Zlim bićima iz sela smrt služi samo kao alatka prema vječnom životu, prema egzistiranju zla kao takvog. Lutaju između života i smrti, između svjetla i tame, obožavaju zlo.

Tvorac kuće, čiji se duh pojavljuje, govori nam kako je kuću napravio kao kulu protiv zla. Međutim, zov tame je bio prejak. Da ne bi popustio, zatvorio se u kuću i umro od gladi i žeđi (str. 113). Primjetite Sclavijevu kritiku kršćanstva: bijeli duh s bradom i poniznim pogledom, odbacivanje tijela, zatvaranje u samostan,naposljetju raspad duha, zajedno s kućom tj. samostanom. Zov tame u Dylanovom slučaju se manifestira kroz ljubav prema Marilys (nemognućnost odbacivanja vlastitog tijela), i kroz spoznaju da si sam,a svi su čudovišta- onda se prepusti jer možda sam zapravo samo ja čudovište koje živi u samostanu.

Tema se može posmatrati na podlozi tipične Sclavijeve ideje užasa svakodnevice i bijega od iste, ali meni je draže posmatrati na jednoj filozofsko- hipotetskoj razini. Ako bi zlo, koje svatko od nas može subjektivno definirati, doista postojalo u toliko širokim razmjerima- što nam je onda činiti? Materijala za razmišljanje ima, Sclavi ne daje odgovor već se rasplet scenarija događa na relativno banalan način postojanja više dimenzija postojanja. Ipak ukazuje nam na roman Richarda Mathesona- I Am legend, možda se tu barem krije put do istine, jer odgovoru još nismo dorasli.

Casertano je za 10, međutim naslovnica je slabašna pa sam spustio ocjenu vizualne komponente ovog stripa na 9.5 :)

Scenarij: 9.5
Crtež: 9.5

Edited by - Dexters on 25/08/2018 09:35:28
Go to Top of Page

Giuda Ballerino
Senior Member

Japan
2630 Posts

Member since 02/03/2014

Posted - 25/08/2018 : 09:47:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Giuda Ballerino a Private Message  Reply with Quote
Broj 75 edicije Supebbook je zadnji. Ukida se taj reprint izdanja van redovne serije.

Kaizoku ou ni ore wa naru!
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7513 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/08/2018 : 11:21:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

#207: Hram drugog života

Scenarij: Giuseppe De Nardo
Crtež: Corrado Roi
Naslovnica: Angelo Stano

Dylan je angažiran kao istražitelj sumnjive sekte, a čovjek koji ga je angažirao nestaje odmah slijedeći dan. Dylana to ne sprječava da nastavi istragu i upadne u zastrašujuće nevolje.

Odlična epizoda! Nisam ovo očekivao od De Narda. Ovo je njegov najbolji scenarij uopće. Riječ je o pravom jezovitom trileru začinjenom potpuno pogođenim Roijevim crtežom. Roi je idealan crtač za ovu priču i ta sinergija teme i crteža daje joj dodatnu vrijednost. Likovi dobri i efektni, a posebno mi se svidjela Nadine i njena nedovršena i zagonetna priča s Dylanom iz nekog drugog vremena ili stvarnosti. Preokret na zadnjoj stranici me nije dirnuo i smatram ga nepotrebnim, ili ja nisam shvatio poantu. Naslovnica loše nacrtana, a još gore obojana.

(priča: 9, scenarij: 9, crtež: 10, naslovnica: 3) - 87%

Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1799 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 25/08/2018 : 11:30:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Možda se već prije pričalo o ovome, ali da čujem i novija mišljenja.

Koliko su (i jesu li uopće) "Nojev let" i "Dok vas smrt ne rastavi" povezani?

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 25/08/2018 : 11:35:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
nisu povezani
osim ne smatraš da su povezane tako što su dvije ponajbolje Dylanove epizode :)
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1799 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 25/08/2018 : 11:35:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Odlična epizoda! Nisam ovo očekivao od De Narda. Ovo je njegov najbolji scenarij uopće.

Jesi čitao De Nardove Palikuća" I "Veliko đubre"? Ako da, kakve su ti te dvije priče u odnosu na ovu gornju?
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1799 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 25/08/2018 : 11:53:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
quote:

nisu povezani
osim ne smatraš da su povezane tako što su dvije ponajbolje Dylanove epizode :)

I to, ali više sam ciljao na detalj u vidu lokacije pred kraj (oba) stripa.

Listao sam danas "Sve dok nas smrt ne rastavi" pa mi je taj detalj zapeo za oko. Ne sjećam se da sam vidio da se pisalo o tome pa sam namjerno postavio malo šturije pitanje da vidim jel to nešto (fanovima) očigledno što ja nekim čudom do danas nisam povezao ili si jednostavno umišljam tu poveznicu. :)
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 25/08/2018 : 12:01:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Brojevi od slobodne su mi na drugoj lokaciji, pa ne mogu provjeriti, a davno je bilo kad sam to čitao. Hram drugog života mi je ostao u sjećanju kao sjajna epizoda.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7513 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/08/2018 : 12:42:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sarghan

quote:

Odlična epizoda! Nisam ovo očekivao od De Narda. Ovo je njegov najbolji scenarij uopće.

Jesi čitao De Nardove Palikuća" I "Veliko đubre"? Ako da, kakve su ti te dvije priče u odnosu na ovu gornju?

Nisam čitao, a prestao sam kupovati Dylane s redovnim brojem 226. Samo sam nabavio neke epizode nakon tog broja koje su me iz raznih razloga zainteresirale. Ove dvije nisu u tom društvu.
Nojev let i Sve dok nas smrt ne rastavi sam izvadio, obrisao prašinu, pa ću ih pročitati u slijedeća dva dana. Počeo sam čitati Faracijevo smeće #208: Nepoznati svijet, pa kad njega završim. Ta mi je epizoda ostala u pamćenju kao najgori Dylan Dog. Zanima me hoću li ostati pri tom mišljenju nakon drugog čitanja, šest godina kasnije.

@Dexters: Kuća izgubljenih mi je najbolji specijal, a tvoj komentar iscrpan i zanimljiv. Svaka čast!

Edited by - Spock on 25/08/2018 12:45:32
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 25/08/2018 : 13:44:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
He he , loša jest, ali nije najgora. Ljudi olako daju epitete najgora/najbolja.

Nepoznati svijet je kao niskobudžetni film B kategorije, toliko besmisleno da postane simpatično.
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1799 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 25/08/2018 : 14:32:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Nisam čitao, a prestao sam kupovati Dylane s redovnim brojem 226. Samo sam nabavio neke epizode nakon tog broja koje su me iz raznih razloga zainteresirale. Ove dvije nisu u tom društvu.
Nojev let i Sve dok nas smrt ne rastavi sam izvadio, obrisao prašinu, pa ću ih pročitati u slijedeća dva dana. Počeo sam čitati Faracijevo smeće #208: Nepoznati svijet, pa kad njega završim. Ta mi je epizoda ostala u pamćenju kao najgori Dylan Dog. Zanima me hoću li ostati pri tom mišljenju nakon drugog čitanja, šest godina kasnije.

Te dvije koje sam gore spomenuo velik broj fanova smatra najboljim pričama koje je De Nardo napisao pa sam ih zato spomenuo.

Također, preporučujem da prvo pročitaš "Nojev let", pa ona "Dok vas...", čisto da vidim jel ćeš skužiti detalj o kojem sam gore pričao.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7513 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 26/08/2018 : 07:33:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

#208: Nepoznati svijet

Scenarij: Tito Faraci
Crtež: Ugolino Cossu
Naslovnica: Angelo Stano

Nakon drugog čitanja ovog nedjela, ostajem pri svojoj tvrdnji da je ovo najgora Dylanova epizoda.

Sve potrebno je tu:

1. brutalno loša priča, možda dobra nekome tko voli video-igrice.

2. još gori scenarij, s najidiotskijim dijalozima i rješenjima kakva se mogu zamisliti. Ostao sam bez teksta zbog twista na kraju. Ovim je Ruju definitivno nadmašen.

3. Cossuov ukočeni crtež i bezizražajna lica posebno dolaze do izražaja u ovakovoj priči s puno akcije. Jednostavno teško za gledati, a čudovišta iz pakla su vrh. Pa ne bi prošli ni u Miki Mausu!

4. Stano je u potpunosti pogodio s naslovnicom, a i kolor je idealan. Ovako nema iznenađenja; i prije nego otvoriš strip, svjestan si da je unutra govno, samo treba vidjeti kakvo!

Mislim, imali smo mi u Dylanu pobunu automobila, ružičaste zečeve, pobješnjele usisivače i druge strahote, ali ovo je vrh!! Nedostižno!!!!
Spustio sam ocjene za crtež i naslovnicu u odnosu na prvo čitanje. priča i scenarij ne zaslužuju niti jedinicu. Jednostavno brutalno loše!!!!

(priča: 1, scenarij: 1, crtež: 3, naslovnica: 2) - 17%

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7513 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 27/08/2018 : 08:02:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pročitao i poveznica bi bila Birdy. U prvoj priči riječ je o izmišljenom liku koji je u Dylanovoj glavi završio na otoku ptica. U drugoj priči otok istog izgleda se zove Birdy, a Dylan opet umišlja stvari. Ovdje je umislio da je na tom otoku istoga izgleda i imena (Birdy) završila njegova nesretna Lillie, a tu se i vjenčao s njom, barem u mislima ili nekoj paralelnoj dimenziji.
To podudaranje nije slučajno, jer su obje priče napisali Sclavi i Marcheselli, ali ja ne vidim neku bitniju nit poveznicu. Možda bi trebalo odgovor tražiti u ostalim njihovim pričama.
U oba slučaja je riječ o umišljenim događajima od strane Dylana i to u pričama jasno stoji.

Edited by - Spock on 27/08/2018 08:14:04
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 27/08/2018 : 08:55:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

#208: Nepoznati svijet

4. Stano je u potpunosti pogodio s naslovnicom, a i kolor je idealan. Ovako nema iznenađenja; i prije nego otvoriš strip, svjestan si da je unutra govno, samo treba vidjeti kakvo!

(priča: 1, scenarij: 1, crtež: 3, naslovnica: 2) - 17%

Ok za ostalo, ali naslovnica je odlična
Nikako za dvojku
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 27/08/2018 : 09:00:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Slažem se, naslovnica je kao kolaž, meni je sjajna. Stanova je vrijednost kao naslovničara baš u tome što je često mjenjao stilove i stoga bio u stanju da iznenadi. Villa je isto odličan ali s vremenom postane monoton.
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1799 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 27/08/2018 : 16:42:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Pročitao i poveznica bi bila Birdy. U prvoj priči riječ je o izmišljenom liku koji je u Dylanovoj glavi završio na otoku ptica. U drugoj priči otok istog izgleda se zove Birdy, a Dylan opet umišlja stvari. Ovdje je umislio da je na tom otoku istoga izgleda i imena (Birdy) završila njegova nesretna Lillie, a tu se i vjenčao s njom, barem u mislima ili nekoj paralelnoj dimenziji.
To podudaranje nije slučajno, jer su obje priče napisali Sclavi i Marcheselli, ali ja ne vidim neku bitniju nit poveznicu. Možda bi trebalo odgovor tražiti u ostalim njihovim pričama.
U oba slučaja je riječ o umišljenim događajima od strane Dylana i to u pričama jasno stoji.

Da, upravo na to sam mislio, od riječi do riječi
Nije neka velika ili znajčajnija povezanost, ali mi je zanimljivo što se upravo preko tog otoka u obje priče daje do znanja njihov "nemogući/izmišljeni" završetak.
Više me čudi kako mi je pošlo za rukom tek neki dan to primijetiti.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7513 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 27/08/2018 : 18:19:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Da, upravo na to sam mislio, od riječi do riječi
Nije neka velika ili znajčajnija povezanost, ali mi je zanimljivo što se upravo preko tog otoka u obje priče daje do znanja njihov "nemogući/izmišljeni" završetak.
Više me čudi kako mi je pošlo za rukom tek neki dan to primijetiti.

Svaka čast! Ja to nikad ne bih primijetio, pogotovo iz razloga što nikada ne bih te dvije priče čitao jednu iza druge ili u kratkom vremenskom razdoblju. Ma, u biti da mi ti nisi, takoreći, prstom pokazao, pitanje je dali bih uopće primijetio, čak i da sam čitao jedan za drugim.

Go to Top of Page
Page: of 517 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.72 seconds. Snitz Forums 2000