forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 517

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 16/02/2011 : 15:16:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
@supermark:
Odozgo sam pito za epizode koje je Stano crto, a ne Brindisi
;)

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 16/02/2011 : 15:42:32  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Stano, definitivno. Znam da je Brindisi predmet obozavanja ovdje na forumu, ali meni njegov stil ne lezi. Narocito mi lose crta Dilana, izgleda mi kao neki 20-godisnjak, previse 'bebasto'. Medjutim, ne moze se osporiti da je odlican crtac.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 16/02/2011 : 15:49:05  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
DD je strip koji zbog svoje tematike traži ekspresionistički crtež. Često je nedorečen, pun prenesenog značenja i ukratko "brija" svog tekstopisca. Zato mu i u crtežu paše ekspresionizam (i na naslovnici i u stripu), osim ako nije jedna od onih epizoda koje imaju linearnu radnju i više su nekog trilerskog tipa.
Stano me je u početku živcirao zbog te svoje dvodimenzionalnosti i deformiranja crteža. Davala sam prednost Villi. Tek kada sam nešto slučajno čitala o ekspresionizmu i radovima Kirchnera i Schielea primjetila sam da Stano ima nešto zajedničko s njima. (Pogotovo u naslovnicama jer su u boji.) Odmah mi je porastao u očima i idealan je za DD.
Brindisi je super crtač, volim ga ali bi mu dala da crta samo one epizode koje imaju linearnu radnju, bez nekih konfuznih scena i metafora, tamo gdje se ne traži toliko crtačev osobni doživljaj i njegovo izbrijavanje.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 16/02/2011 : 16:32:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by acestroke

@supermark:
Odozgo sam pito za epizode koje je Stano crto, a ne Brindisi
;)

krivo sam shvatio,
evo popisa sa interneta stanovih epizoda:
regulare: 1, 25, 43, 100, 184, 217, 233, 243, 277, 292,
Gigante 4, 6, 8,
Color Fest 2
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 16/02/2011 : 17:13:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
Ne vjerujem da sam cito bilo sta od ovih odozgo posle broja 184...

Go to Top of Page

PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 16/02/2011 : 17:46:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit PJ24MKD's Homepage  Send PJ24MKD a Private Message  Reply with Quote
U momentu omiljeni crtaci kod Dilana su mi Corado Roi i Nicola Mari, zbog tu mracnu notu kod njihovog stila, sto mi u ove godine recimo vise pase. Ukus evoluira, tako da tko zna sta bi odgovorio na istoj temi za godinu dana. Brindisi mi je uvek dobar, ali nikad mi nije bio omiljen, ne znam zasto, isto kao i Freghieri. A Stano, takogje nikad mi nije bio omiljen, cak neke njegove faze su mi bljak, ali nakon neko vreme, naucio sam da njegov stil je unikatan i vredniji od realisticnije stilove pa je poceo da mi se dopada, pa u momentu zajedno sa Casertano dele trece mesto na moju top 3 listu.
A kao sto je i grofica napomenula, za ovakav strip serijal, gde osim horor ima i fantasy, psihologija, psihodelija, crn humor, SF momente i sta jos ne, objektivno, vise odgovaraju atmosfericne/stilizirane crtacke stilove.

p.s. Zadnji crtac koji me pozitivno iznenadio je Fabio Celoni u "Gjavolov Dodir", jedva cekam da procitam "Dusa od Celika".
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6025 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 16/02/2011 : 18:00:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Stano u oba slučaja... Brindisi je dobar crtač, dobar zanatlija, ali kao što je i Grofica primijetila, crtež mu i nije baš ekspresivan... Mislim da bi njegovom stilu bolje odgovarali junaci tipa Martin Mystere ili Nick Raider... I sjećam se kad je jednom Markos rekao da ljudi vole Brindisija jer mu je crtež isplegan i 'lijep'... S tim se u potpunosti slažem, ali neku 'dublju' kvalitetu Brindisijev crtež jednostavno nema...

Meni je osobno najbolji negdje do epizode 'Dok vas smrt ne rastavi'... Kasnije je počeo 'odrađivati posao'... Pogotovo u epizodama 'Za šaku novca' i 'Izgubljene ljubavi'... A u onoj jednoj fazi kad je kopirao Stanovo sjenčenje mi je baš gotovo pa negledljiv crtež (primjerice, 'Marionete' ili, puno vidljivije, 'Bliski susreti')...

S druge strane Stano konstantno eksperimentira i vidi se da i dalje uživa u tome što radi... Uspijeva spojiti realističan (ne brlja s proporcijama, odlično poznaje perspektivu) stil s ekspresionističkim detaljima i po meni je to dobitna kombinacija...

Mislim da najbolje moj stav o ovoj dvojici odražava činjenica da mi Brindisijev crtež itekako zna biti dosadan i zamoran nakon nekog vremena, a Stanov bih mogao gledati danima...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 16/02/2011 : 18:12:54  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Grofica i Beva su otprilike konstatovali explicit ove teme.
Mislim da je i nepotrebno da se ja izjasnjavam ko je bolji u oba slucaja (epizode/naslovnice) i zbog cega...
"svi" znaju sta mislim...

Bruno Brindisi je odlican crtac, zaista dobar zanatlija...
Beva je rekao sve sta treba. :)
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22312 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 16/02/2011 : 18:25:40  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Sto se tice naslovnica vec sam nekoliko puta rekao da se Stano nevjerovatno razvio u toku vremena, tako da je sada po meni u tom pogledu najbolji u SBE. Covjek ima neiscrpne ideje.
Kada se radi o crtezu, tu dajem prednost Brindisju, prije svega zbog realisticnog crteza koji je skoro perfektan. Treba pogledati npr. broj 200 koji je fenomenalno odradjen, od emocija pa do svega sto uz to ide.
Kao i u Stana, nije ni Brindisi uvijek bio toliko dobar, razvio se u medjuvremenu.
Stano zna u stripovima dosta da varira, npr. u epizodi "Ubica je među nama", koja je izasla nedavno kod Veselog, smlatio je crtez izgleda samo da bi sto prije zavrsio. U Libellusovoj drugoj kolor biblioteci odradio je vrhunski posao, jos bolje s obzirom da je sam kolorisao.

znaci, u stripu dajem Brindisiju prednost, sto se naslovnica tice, ne znam koliko bi tu bio dobar, ali ipak mislim da Stano trenutno obavlja fenomenalan posao. Kao sto sam nedavno rekao, steta sto GR naslovnice nije crtao brindisi, tu bi mozda imali bolju sliku o tome kakav je na naslovnicama.

Edited by - King Warrior on 16/02/2011 18:28:26
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 16/02/2011 : 18:32:24  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

...Kao i u Stana, nije ni Brindisi uvijek bio toliko dobar, razvio se u medjuvremenu.

Stano je od samog pocetka bio izvanredan, a u buducnosti postao jos bolji.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22312 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 16/02/2011 : 18:35:05  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by docA

Kako za koga. Na naslovnicama nije uvijek bio dobar, sjecam se vremena gdje sam prokljinjao tog tipa jer Villa vise ne crta naslovnice.
a pogledaj ga sada.
sto se tice stripa, kada se sjetim crteza u Morgani i sjencenja sa linijicama, jos uvijek mi muka
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 16/02/2011 : 18:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Pazi ga ti kako o on..."kako za koga"...nema tu kako za koga...
Stano rulz! ;)

Kad si ti to, King, postao toliki expert za crtez? :P
Go to Top of Page

Tornadomaster
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2508 Posts

Member since 01/08/2009

Posted - 16/02/2011 : 18:40:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Tornadomaster's Homepage  Send Tornadomaster a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

...Kao i u Stana, nije ni Brindisi uvijek bio toliko dobar, razvio se u medjuvremenu.

Šta, bio si tamo?
I jedan i drugi su mi gotivni. Prednost dajem Stanu.

Pici dalje Dilan Dože, da te braca na police slože.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22312 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 16/02/2011 : 18:56:12  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kad si ti to, King, postao toliki expert za crtez? :P

citam stripove vec cijeli zivot i znam sta mom oku prija a sta ne
vise vjerujem svojim ocima nego tebi
Go to Top of Page

dessa
Advanced Member

Serbia
4353 Posts

Member since 19/11/2008

Posted - 16/02/2011 : 20:00:47  Show Profile Show Extended Profile  Send dessa a Private Message  Reply with Quote
Nemam vremena sad da čitam odgovore na temu, ali potpisujem ono što Beva i docA napišu.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6025 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 16/02/2011 : 21:36:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Stano zna u stripovima dosta da varira, npr. u epizodi "Ubica je među nama", koja je izasla nedavno kod Veselog, smlatio je crtez izgleda samo da bi sto prije zavrsio.

Uf, uf, uf... Pa upravo tu epizodu je fenomenalno odradio... Crtež je toliko dobar da gotovo pa sam priča priču...

Ekspresivniji nego inače, ali ne zbrzan... Posebno su briljantne scene ispred motela, na kiši, s poluludim 'Dylanom'... Brindisi u sto godina neće znati crtežom onako okarakterizirati lika...

Mislim, ova tabla je, primjerice, toliko atmosferična i emotivna, a takav je i cijeli broj 100, po meni i dalje najbolje nacrtan strip ikad:

Dok Brindisi nije ni upola toliko dobar, a scena bi trebala biti upečatljivija nego ova iznad:

Go to Top of Page

Djuro
New Member

Serbia
273 Posts

Member since 29/03/2006

Posted - 16/02/2011 : 23:19:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Djuro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Stano zna u stripovima dosta da varira, npr. u epizodi "Ubica je među nama", koja je izasla nedavno kod Veselog, smlatio je crtez izgleda samo da bi sto prije zavrsio.

Ne znam da li ti je bio los otisak u stripu ili si nesto bio zlovoljan ili nesto trece, ali ovo je bas dosta cudna izjava.
U ovoj prici je Stanov crtez mozda i najbolji u fazi koja nastupa poslije broja 100. Izuzetno funkcionalan crtez, koji upotpunjuje i nadogradjuje Sclavijevu narativnu strategiju, prakticno samostalno kreira nevidjeni suspens, a sve to tako da nimalo ne izgubi na prepoznatljivoj stilistickoj atraktivnosti i umijecu.
Stano se u ovoj prici pokazuje u pravom smislu kao autor, neko ko ideje scenariste zaista provlaci kroz svoju vizuru, a ne kao neko ko (kao npr. Brindisi) manje ili vise kompetentno izvrsava ideje, strategije i naredbe scenariste kao jedinog i neporecivog autora.
Ukratko, moj odgovor na postavljenu temu je Stano. Dobar je Brindisi, ali neke stvari jednostavno nema smisla porediti.
Go to Top of Page

Ultras
Advanced Member

Serbia
10047 Posts

Member since 17/10/2008

Posted - 17/02/2011 : 00:48:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Ultras's Homepage  Send Ultras a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Djuro
U ovoj prici je Stanov crtez mozda i najbolji u fazi koja nastupa poslije broja 100. Izuzetno funkcionalan crtez, koji upotpunjuje i nadogradjuje Sclavijevu narativnu strategiju, prakticno samostalno kreira nevidjeni suspens, a sve to tako da nimalo ne izgubi na prepoznatljivoj stilistickoj atraktivnosti i umijecu.
Stano se u ovoj prici pokazuje u pravom smislu kao autor, neko ko ideje scenariste zaista provlaci kroz svoju vizuru, a ne kao neko ko (kao npr. Brindisi) manje ili vise kompetentno izvrsava ideje, strategije i naredbe scenariste kao jedinog i neporecivog autora.
Ukratko, moj odgovor na postavljenu temu je Stano. Dobar je Brindisi, ali neke stvari jednostavno nema smisla porediti.

Djuro je sve rekao

Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 17/02/2011 : 03:21:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
Jebi ga, da ja bas moram birat ovako tanko, when all is said and done, ja bi izabro Brindisija preko Stana, but that's just me
;)

Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4647 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 17/02/2011 : 06:55:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
grofica, beva, doca i djuro objasnili ;)

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

Lucy Liu
Average Member

Croatia
706 Posts

Member since 14/09/2007

Posted - 17/02/2011 : 16:00:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Lucy Liu an AOL message  Send Lucy Liu an ICQ Message  Send Lucy Liu a Yahoo! Message  Send Lucy Liu a Private Message  Reply with Quote

[/quote]

Xabaras je bio gusar?!

My username was a mistake.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6025 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 17/02/2011 : 16:16:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lucy Liu

Xabaras je bio gusar?!

A Dylan je star 300 godina...

Nabavi stotku (Priča o Dylanu Dogu) i saznaj :)

Go to Top of Page

morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts

Member since 29/01/2008

Posted - 17/02/2011 : 20:38:11  Show Profile Show Extended Profile  Send morrison a Private Message  Reply with Quote
[quote]Originally posted by King Warrior

Sto se tice naslovnica vec sam nekoliko puta rekao da se Stano nevjerovatno razvio u toku vremena, tako da je sada po meni u tom pogledu najbolji u SBE. Covjek ima neiscrpne ideje.

Potpuno se slazem.

Kada se radi o crtezu, tu dajem prednost Brindisju, prije svega zbog realisticnog crteza koji je skoro perfektan. Treba pogledati npr. broj 200 koji je fenomenalno odradjen, od emocija pa do svega sto uz to ide.
Kao i u Stana, nije ni Brindisi uvijek bio toliko dobar, razvio se u medjuvremenu.

Ziva istina.

U 'Nepozeljnom gostu' je jos i daleko gori. Takodje ne delim opstu fascinaciju crtezom u "Ubici...", uglavnom su se svi odusevili kisom, kao da je nikad pre videli nisu :)

Kvalitet Stanovog crteza uzasno varira, neko ce to nazvati menjanjem stilova. Ja bih pre rekao da je to lutanje.
Nekako se nikad nisam 'nasao' sa Stanom na pravi nacin. Nemojte me pogresno razumeti, dobar je on, ali mislim i da je precenjen. kada je bila aktuelna 'Morgana' crtez mi je bio odvratan - sada mi je ok. Takodje, aktuelni VC stil mi se ne svidja.

Recimo da mi se svidja stil koji je gajio u 'Vucjoj krvi' i 'Misteriji Venecije'.
Za naslovnice u zadnjih nekoliko godina - svaka mu cast, fenomenalne su, ali je i veliki broj jako losih u nekim ranijim periodima.

Brindizi mi je uvek bio drazi u samom stripu, jeste njegov crtez i sladak i dopadljiv i cist, ponegde i sterilan, ali nimalo se ne bih slozio da je lisen emocionalnosti.

There ain't no grave gonna hold my body down.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6025 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 17/02/2011 : 23:39:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by morrison

U 'Nepozeljnom gostu' je jos i daleko gori. Takodje ne delim opstu fascinaciju crtezom u "Ubici...", uglavnom su se svi odusevili kisom, kao da je nikad pre videli nisu :)

Gledaj ovo:

Koja od ove dvije slike, koje bi trebale prikazivati otprilike istu emociju, je uvjerljivija i bolja?

Kakva fascinacija kišom?

Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 18/02/2011 : 01:38:09  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Nisam navijacki nastrojen, niti sam ostrascen, a neki me vec etiketiraju kao fanatika sa freneticnom potrebom da Stana neprestano podize na neki imaginarni pijedestal sa kog niko ne sme da ga srusi?!
Ma dajte, ljudi...kakve su to gluposti?!
Slobodno svi imajte pravo na svoje misljenje, volite ga ili ne, meni je sve jedno.
Nije meni Stano ni otac ni majka, ni sestra ni brat, ali sta drugo reci kad je covek zaista umetnik!
Vec sam napominjao, od svih crtaca Dilanovog stafa on je najveci inovator jer neprestano eksperimentise i u odredjenim sesijama prevazilazi samog sebe. Steta jer je po radnom temperamentu malo sporiji (ali i naslovnice su veliki posao) pa iza njega ne stoji veliki broj nacrtanih epizoda.
Da, jasno mi je da su oprecna misljenja prilicnog broja forumasa proizvod njihovog nezahtevnog afiniteta prema neklasicnim, ali su zato zahtevni prema realisticnijim-mimketickim modelima, i ja ih ne napadam zbog njihovih "stava" proizaslog iz takve vizure misljenja. Naravno, ako i napadnem, napao sam jer hocu neki bolji odgovor od tipa: Vilja je Zakon! Fregijeri stvarno lepo crta, Pikato nema pojma - bljak!, Roija nikako da svarim...
Daj objasnite mi zasto tako govorite? Sta to pronadjete u odredjenim crtezima/crtacima?
Ovo je ko zna koji put jedna od "klon-tema" gde se raspravlja o "kontroverznom" Andjelu Stanu.
Ja ne da krijem da volim i Brindizijev rad, stavise prija mi gotovo uvek, ali ga nikako ne bih ni na koji nacin uporedjivao sa Stanom. Neke stvari se ne uporedjuju, i to je to.
Isti slucaj je i sa Viljom.

Ovaj je Stano "Ubica je medju nama" u kulminaciji od svega sto smo mogli videti u nasim stripovima. Ja zelim da vidim jos maestralnijeg Andjela Stana, u stripovima koje zasad nemam mogucnosti da vidim.
I verujem da je tamo jos bolji.
"Dylan" psihopata, konfuzan, anksiozan i krvolocan peva: "Oh my darling, oh my darling, oh my darling Valentine..." Kako mocni kadrovi su to!
Obratite samo paznju na te facijalne ekspresije njegova lica!
Da, pogledajte ovo sto je Beva stavio za uporedjivanje!
Ko to jos moze tako dobro da docara bolje od njega?
Ja, zasad nisam video.
Scene sa kisom su tako uverljivo docarane, da sa tom atmosfericnoscu cak i spoljasnje okruzenje manifestuje klaustrofobicne i teskobne osecaje...brzim i slobodnim potezima cetke se jos ekspresivnije izrazio nego ranije. Shmungovi kad ubija dvojicu policajaca su tako plasticni da prosto cujes ono "szock!"....

"...uglavnom su se svi odusevili kisom, kao da je nikad pre videli nisu "

Morisone, videli smo kisu, ali ovakvu, i onakvo nevreme evo prvi put - ovako fenomenalno docarano!
A sto se tice "Misterija Venecije" i "Vucje krvi", tu iako se koristio laviranim tusem (ajmo, akvarel) gotovo pa i to nisu isti prilazi, i tu je podjednako dobar i u jednom i drugom.
U Misteriju Venecije je goropadniji i ekspresivniji, dok je u Vucjoj krvi suptilnije i minucioznije to radio sa tim akvarelskim pristupom, tako da tu i naginje ka realisticnom tretmanu.
I da hoce Stano da resava crtez na realisticki nacin, bio bi bolji i ispred Vilje i Brindizija...
Ali nije poenta u tome.

Citiram Marchelovu zavrsnicu bas iz "Ubica je medju nama":

"STANO SUVERENO SHEFUJE SVEMIROM KAD JE CRTANJE U PITANJU!"
Go to Top of Page
Page: of 517 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.72 seconds. Snitz Forums 2000