Author |
Topic |
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 03/02/2011 : 17:20:13
|
quote: Originally posted by DeeCay
Eto nam uglavnom odgovora koliko ljudi pročita strip prije komentar! Nema veze, barem je recenzent pročitao strip.
Doduše mogao sam staviti bolje ocjene, no što je tu je, da ne mijenjam... Što više razmišljam o priči, sve mi je interesantnija. Brindisi i nije u svojoj najboljoj formi, a Sclavi je mogao prezentirati stvari s puno manje praznog hoda, fantasy elemenata, nejasnoća i podradnji i usredotočiti se na glavnu liniju priče. No očito mu je bio detaljnije demonstrirati svaki aspekt Zeda, i zakonitosti unutar Zeda. Završetak s Hamlinovim instant objašnjenjem i rješenjem nekako mi je naprasno došao. Kao, evo vam teorija - ideja hiperprostora koja sam odlučio preuzeti iz SciFi domene i izgraditi priču na tome. Ajd sad vi čitatelji pokušajte tu teoriju primijeniti na moj konfuzni i malkice prenatrpani scenarij.
Ne mogu se samo složiti s recenzentom da se ova priča samo tako zaboravi nakon čitanja, jer ipak zahtijeva malo mozganja i razmišljanja nakon pročitanog ako želimo da nam stvari sjednu. Ili želimo da sve bude jednoznačno i jednostavno? Ideje koje nalazimo tu usko su povezane uz prijašnje epizode iz njegovog opusa i šteta je to ne primijetiti...
Ace, što ti misliš o gornjim teorijama iz ultrasove teme? Ti si pročitao strip.
Mislim... ah, majko draga, mislim da bi ga trebo jos jednom procitat, znas kako je, kad je rijec o "Zed"-u, imam velik slucaj amnezije ;) |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4353 Posts
Member since 19/11/2008 |
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
|
mrmada
Junior Member
Serbia
440 Posts
Member since 05/04/2009 |
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10047 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 03/02/2011 : 22:55:52
|
Jedna od boljih Roijevih GR, mada upotrebljava vec uobicajeni shablon koji mu je jako cesti manir i u stripovima koje je crtao. ..mislim na frontalno postavljanje figura... Evo ovo su mi slicni koncepti:
@ mrmada
Odnosi se na epizodu "Daleko od svetlosti", #82
|
|
|
mrmada
Junior Member
Serbia
440 Posts
Member since 05/04/2009 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9391 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 03/02/2011 : 23:26:54
|
quote: Originally posted by dessa
Soggetto e Sceneggiatura: Paola Barbato Disegni: Angelo Stano Copertina: Angelo Stano
par riječi o ovom broju. vidim da ga poprilično hvale na ubc-u i svakako je to odličan broj, ali 90% ne zaslužuje. priča ima sve elemente paole barbato s tim da priča teče glatko, uvježbano, podmazano crtežom. ako očekujete nešto novo, drugčije razočarat ćete se ali ako želite pročitati jednu običnu priču ali dobro ispičanu epizoda će vas oduševiti.
crtež je priča za sebe. bio sam skeptičan oko tog stanovog digitalnog sječanja ali od prve stranice me ostavio bez daha. možda sam crtež grafički čišći on onog što smo navikli ali i dalje odličan. toliko odličan da je teško dati priči loše ocjene. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
Ultex_035
Starting Member
Serbia
42 Posts
Member since 27/12/2010 |
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 04/02/2011 : 13:41:57
|
Ima u Zedu jedna zanimljiva scena kada jedan od vojnika koji je čuvao ulaz u Zed, na samrti, poslednjom snagom se popne da vidi šta to ima s druge strane zida i zbog čega je izgubio život, i kad vidi da nema ničega, poslednjom snagom kaže: "Ništa... nema ničega! Nije valjda da vojnici zbog ovoga ginu? Zbog ničega." I onda se sruši mrtav. To mi je bila najupečatljivija scena cijele epizode.
A ima i jedna zanimljivost koju bi bilo dobro dodati recenziji. Negdje oko 20. strane dok Dilan i Gručo razgovaraju, "čujemo" pjesmu "Civil war" od Guns 'n' Roses. |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 04/02/2011 : 16:24:36
|
quote: Originally posted by King Warrior
kako bi to fino bilo da je GR naslovnice radio Brindisi
roi mi je top3 crtača u dylan staffu a njegove naslovnice za brendona su mi jedne od najboljih u bonelliju medjutim, slažem se s ovim gore |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4647 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 04/02/2011 : 22:00:41
|
uh, zed je prilicno zajebana epizoda i jedna od onih koje valja procitati par puta pre nego se ostavi komentar. rekao bih da je ocito da je sclavi u tom periodu prakticno na svom vrhuncu i da nam je ponovo servirao svoje glediste i svoje razocaranje svetom u kojem zivimo. Vampiri je epizoda koja je najslicnija ovoj kad je u pitanju kritika drustva samo sto ovde nemamo borce vec ljude koji su digli ruke i resili da odu u neku svoju licnu pobedu, makar to bila i bizarna verzija sangri-la. i samo oni mogu da "vide" da se iza obicnog zida ne nastavlja obicna prljava ulicica. pitam se dali to isto vide i nesrecnici kojima je nametnut zid na meksickoj granici ili u pojasu Gaze :( takodje nemoze se reci da konci nisu pomalo ispusteni iz ruku, pa imamo i podmetnute bombe, nikome nije cudno da postoji ulica u sred Londona koju nadziru snajperi i pucaju kad im se prohte, Gruco ispljune ustedjevinu od 15000 funti koja je prakticno bacena u vetar, Skaut uzima grdne pare od musterija a prakticno mu ne trebaju, pokusaji da se lovi kontinuitet u serijalu... Brindisi u svojoj ranoj fazi kad je prakticno pljunuti Siniskalki (ili obratno :) )- drugim recima cisti prosek. I Stano je u proseku, lepa ideja- losa realizacija, on je oduvek imao problema sa crtanjem cudovista. A ja sam saznao nesto novo, da Goya ima neke bas odlicne slike :) |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 05/02/2011 : 12:50:40
|
Roi je bio odlican negde do 100tog broja. Taman je tada imao i odlicne scenarije. Sada je postao simbol otaljavanja, neke naslovnice za kolekcionarca su uzas uzasa. |
Edited by - kasper on 05/02/2011 14:05:36 |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
|
morrison
Advanced Member
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 06/02/2011 : 16:02:01
|
'Zed' je izgleda bio neobicno vazan Sklaviju, s obzirom da je 'Dok vas smrt ne rastavi' - epizoda od vitalne vaznosti za serijal, u dobrom delu inspirisana detaljima iz ove price (tesko da je slicnost izmedju Lili i Mek slucajna). Mogli bismo izvesti neobican (u smislu da je Zed napisan pre D.v.s.n.r) zakljucak da je Dilan u Mek video Lili, i da ga je to privuklo njoj. U samoj epizodi je pregrst Sklaviju omiljenih kritika: ispraznosti potrosackog nacina zivota lisenog emocija, apsurda administracije, ispod-slema-mozga-nema sistema,... Zanimljiv je i ovaj detalj: kritika sistema koji brani ljudima odlazak u Zed zbog nemogucnosti kontrole istog, kao metafora ugrozenosti ljudskih sloboda, dok u navodnoj slobodi-Zedu vrebaju strah i smrt pod prividom lepote i slobode. Da li je to mozda ipak donekle opravdanje tog 'represivnog' establismenta uprkos njegovom prividnom apsurdu? Dokaz za to je Skautova smrt, koja ce ga po njegovim recima odvesti u neki bolji i smisleniji "Zed", medjutim on ipak ostaje usamljen u jednom(istom?) od Zedova -zacudjen, ocigledno razocaran? Da li je to ultimativni pesimizam, Sklavijevo kontriranje samom sebi -ideja o smrti kao vecnoj tesiteljici ovde dozivljava krah, jer se cak i nakon nje nista ne menja, cak nema ni nistavila? |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
Edited by - morrison on 06/02/2011 16:03:28 |
|
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10047 Posts
Member since 17/10/2008 |
Posted - 06/02/2011 : 20:03:30
|
Ne vredi, nemam kod sebe ovu epizodu da bi dao neki dublji komentar. Slažem se sa Barkerovim mišljenjem (komentar na recenziji): "uh, zed je prilicno zajebana epizoda i jedna od onih koje valja procitati par puta pre nego se ostavi komentar. rekao bih da je ocito da je sclavi u tom periodu prakticno na svom vrhuncu i da nam je ponovo servirao svoje glediste i svoje razocaranje svetom u kojem zivimo."
Možda sam bliži tome da joj dam ocenu 7, nego da je svrstam u one prosečne priče
|
Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 07/02/2011 : 17:30:22
|
Zanimljivo na koliko se razina zapravo može analizirati čak i ova prosječnija Sclavijeva epizoda. Upravo poput multidizenzionalnih slojeva stvarnosti kojim se koristi. I koliko je značajna razlika između složenosti scenarija i tema koje rabe i rade pojedini scenaristi. Da, i taj pesimizam kako kaže Morison, nema Raja, samo beskonačne verzije Pakla i represije u različitim oblicima. Čak mu niti multiverzum nije dovoljan. Puno više interesantnija je i razumljivija epizoda onima koji prate serijal... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
REJS
Senior Member
Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
Posted - 08/02/2011 : 14:55:09
|
Najlepse od svega kod Dilana Doga je da on bukvalno nemoze da omasi temu.Svaka prica je vezana za sebe,moze biti imaginarna,realna,socijalna a koliko vidim zahvaljujuci g-dji Barbatov i vezana za razne nebuloze iz mozga nekog tamo...Tako da je uvek zanimljivo cekati novi broj i sa njime novi uspeh ili totalni promasaj.Ali uvek ima ono mozda. |
http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk
Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!
|
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4806 Posts
Member since 26/12/2009 |
Posted - 12/02/2011 : 16:29:44
|
muku mucim sa roi-em... nikako mi ne lezi... ali posle onog sto je crtao u juliji... moracu da mu dam jos jednu sansu... |
sangue navajo |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 16/02/2011 : 13:56:23
|
Nova tema:
Brindisi vs. Stano Ciji vam se stil u stripovima vise dopada, realisticni Brindisijev ili Stanov? Da li mislite da bi Brindisi crtao bolje naslovnice od Stana?
|
Edited by - King Warrior on 16/02/2011 13:57:17 |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Posted - 16/02/2011 : 14:07:59
|
Brindisi mi je bolji kad su u pitanju epizode. Ne mogu ni da zamislim ona jubilarna remek djela u boji (Dok vas smrt ne rastavi, U ime oca) bez njegovog crteza, ali ne vjerujem da bi mu naslovnice dobro stajale, tu je Stano bolji. Sto se tice epizoda, Stano eskluzivno crta Ksabarasove epizode, zar ne? Ima jos par nekih koji je nacrto, kao Misterij Venecije, ali inace ako ne crta price sa Doktorom i zombijima, onda i nisu bas nesto... Ne mogu se sjetit koje je jos epizode on nacrto osim onih 5 ili 6 za koje svi znamo... Zna li neko? |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 16/02/2011 : 14:47:44
|
Redovna serija: 51, 61, 71, 84, 89, 94, 112, 121, 125, 131, 136, 142, 146, 151, 157, 167, 173, 187, 192, 200, 206, 241, 242, 250, 262 i 268. Specijal broj 15 Gigant: 1, 2, 3 i 18.
a slazem se sa aceom: stano na koricama, brindisi unutar! :)
|
|
|
Topic |
|