forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 517

PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 18/02/2011 : 20:39:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit PJ24MKD's Homepage  Send PJ24MKD a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by docA
Druze, da ne ispadne da se pogresno razumemo, ja sam kad sam rekao crtez kao "umetnicka komponenta", mislio na likovne vrednosti crteza: linija, ploha, shrafura...razliciti modusi manuelnog izrazavanja koji karakterisu stil nekog crtaca.

ok ;) ja sam samo nadopunio tvoj misao smatrajuci da je jedno povezano sa drugo, t.e. ako mi nije crtez seukupno vazniji od samog scenaria ondak mi nije vaznija ni ta "umetnicka komponenta" u tome crtezu. Vazna je, da, ali vaznija, meni nije, ako scenario je **ubaci neki grdi zbor**.

quote:
Naravno, bez dobrog poznavanja zanata nema ni kvalitetnog crteza, e sad, neki crtaci ostanu ograniceni na standardno, a neki vise teze ka otkrivanju novog jer eksperimentisu upravo u tom pravcu: tragaju za novim kroz kombinacije/spojeve raznih nacina likovnog izrazavanja...

Tacno. I veoma cijenim to kod crtaca a i kod druge umetnosti, kao sto u mizici cijenim i omiljene bendove su mi one koji uvek tragaju za neki novi izraz - pr. Led Zeppelin, Pearl Jam, Radiohead itd. Ali umetnici, tragajuci po tu novu kombinaciju, novi izraz, znaju i zalutati malo, tacnije, ne svaki eksperiment je uspesan, jel' tako? Sto je i to opet subjektivno. Mene se mozda vise svidja "Ok Computer", nekome "Kid A" a oboje mozemo biti fanovi Radiohead-a.

Evo kod Stano konkretno - cijenim njegov trud da uvek bude razlicniji i sto eksperimentira, ali cist primer - koliko mi se Medin scenario u "Nepozeljni Gost" dopao, toliko mi se Stano i ta njegova faza nije dopala. :/ Ali zato su mi ovakve diskusije interesantne - da uporedim moje mishljenje sa mishljenje ostalima, inace sta ce ni forum. :)
Inace mislim da razumem zasto svima ovde na forumu koji i sami crtaju, uzivaju vise u Stanov crtez nego u crtez bilo kojem Dilanovim crtacu. ;)

p.s. bas bi hteo od vas crtaca ovde na forumu da procitam ovakvo detaljnije mishljenje i o Roi-ja i njegov stil i kako je on evoluirao od pocetnog stila. I znam da Stana vise volite, znam. ;)
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 18/02/2011 : 20:56:22  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
beva, ma ne zamjeram ti ja nista, moze biti da si krivo shvatio neki dio moga posta. Zbog toga je dobro uvijek koristiti smajlije

Ok, imam jos jedno pitanje za tebe
radi se o DD naslovnicama

Da li ti se vise svidjaju Roieve ekspresivne(GR) ili realisticne Stanove(redovna serija) ?
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 18/02/2011 : 21:01:21  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

@ King Warrior

Ne mozes da uobrazis da si ti u svemu king, polako malo...
Tuce te Beva u ovoj diskusiji, ne mozes sa njim na ovom polju!
Sve sto je napisao, obrazlozio, argumentovao - STOJI!

"Ne dirajte mi samo u Ferrija!"

isto pitanje za tebe kao i za Bevu
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 18/02/2011 : 21:26:53  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Ne, King, prvo ces ti meni da obrazlozis po cemu smatras da su Roijeve naslovnice ekspresivne a Stanove realisticne?...
Meni se nesto ne "uklapa" ova tvoja konstatacija...daj najpre da vidimo sta ti podrazumevas kod Roija za "ekspresivno"?
Za sad ti samo mogu da odgovorim da je Roi daleko ekspresivniji (sam po sebi) u c/b varijanti tj. u crtanju epizoda, U NASLOVNICAMA JE I PREVISE "STATICAN" DA BI BIO EKSPRESIVAN!

P.S.

'ej! -> Ovo sa velikim slovima:
Ne derem se na tebe, modulatore...samo naglasavam nesto :D :P

Edit: Otisao sam malo vani...
javicu se tek tamo iza ponoci da nastavimo diskusiju... ;)

NISAM JA DOBIO NIKAKAV NI SAH NI MAT! ;)

Edited by - docA on 18/02/2011 21:36:03
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 18/02/2011 : 21:31:53  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
dobro docA, vidim da si vidio da si dobio sah-mat
da vidimo sta ce Beva da kaze

Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 18/02/2011 : 21:45:26  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Kao sto rekoh, ja sam izasao malo da se izduvam...trebace mi nesto techno ekspresivno veceras...

Nego, King, javi mi da li ti se dopada ova moja ultra-expresivna dojama Zagora...
to sam u jednoj kafani bio nacrtao Grujah.-u na salveti...

Isto kao kad je Richi Blekmur ono pisao tekst za "Smouk on D votR" :P

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 18/02/2011 : 21:57:30  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
original Chiarolla
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4537 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 18/02/2011 : 22:10:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
ekspresije...emocije...
Ko umreo i ostavio vi diplomu spihologa/spihijatra

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 18/02/2011 : 23:59:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Roijeve mi naslovnice ne leže... Nekad to ispadne dobro, ali rijetko...

A sad, King, ako sam rekao da više volim ekspresivniji crtež, to ne znači po defaultu da volim bilo kakav ekspresivan crtež... Imam i ja kriterije :) Roi mi je u stripovima dobar, pogotovo iz one faze kad je crtao 'Killexov povratak'... U zadnje vrijeme dosta zbrzava s crtanjem pa mu se sve manje veselim, nažalost...

A i što kaže DocA, ne vidim neku pretjeranu ekspresivnost na Roijevim naslovnicama... Štoviše, uglavnom su dosta realistički nacrtane...

Ono što Stana čini odličnim crtačem naslovnica je mašta... Nije lako svaki mjesec smisliti nešto originalno... Ima i on promašaja, ali drži dosta visoku razinu kvalitete... A nije ni Stano nešto pretjerano realističan na naslovnicama... I dalje je to njegov stilizirani crtež, jedino ga sjenčenje razlikuje od crteža u stripu...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213

Edited by - Beva on 19/02/2011 00:02:03
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 19/02/2011 : 00:03:03  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva
Realizam je samo pitanje vježbe... Svatko, ako baš odluči i uloži napor, može postati barem solidan realistički crtač... No kod ekspresivnog crteža crtač ti daje nešto više...

S ovim se nikako ne slažem. Sve to traži i talent i vježbu. Tako se nešto nebi moglo izjaviti ni za dadaizam u kojem se čovjek doslovno zapita - koja je razlika između slike koje je naslikalo trogodišnje dijete i odraslog čovjeka koji slika sliku da bi izgledala kao da ju je nacrtalo trogodišnje dijete?
Čak ni za ovo (vidi sliku) ne možemo reći da ga svatko može nacrtati jer bi nas netko mogao napasti da nemamo pojma što je dadaizam i kakva mu je uloga u umjetnosti. (Koliko god da se mi otkinemo od smijeha kada to vidimo.)
Da se vratim na bitno, nećemo omalovažavati realizam jer nije istina da ekspresionizam daje više u nekom generalnom pogledu. Da bi takvo nešto rekao moraš točno definirati gdje?. Garantiram ti da u mojoj sobi nikako ne bi više dao zbog zavjesa s kojima se takav rad nebi uklopio. Nećemo s dilana krenuti u općenito. Daje više u DD, i to ne toliko zbog boljeg prikaza emocije na likovima (nemamo svi jednake reakcije na neki crtež, može se i King naježiti na Brindisija) koliko zbog toga što Dylan često dospije u situacije/mjesta/stanja što je teško definirati i prikazati (Npr. pakao, besmisao). Takve zadatke će bolje obaviti nadrealizam, ekspresionizam ili neki apstraktni crtež. Ljubitelji Brindisija mogu govoriti što hoće ali nešto neprikazivo može prikazati samo netko tko zna zabrijati i tu svoju "briju" prenjeti na crtež.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 19/02/2011 : 00:03:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Ovo je ekspresivna naslovnica, i fenomenalna je:

Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 19/02/2011 : 00:11:15  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
King, evo me...vratio sam se ali vidim da mi nisi odgovorio sta to cini Roijeve naslovnice ekspresivnim..je l' da, ti kazas da su one ekspresivne?
Najpre treba da znas da ekspresivno (u pravom smislu reci) uvek dolazi iz iracionalne sfere, znaci tu ne postoji neki prethodni "plan"...
Mi ovde uslovno govorimo o ekspresivnom,
ekspresivno ovde ne moze da se tretira kao ono ekspresivno sto bi bilo u slikarstvu i ostalim likovnim umetnostima.
Znas, postoji ekspresionizam i u muzici pa ga ima i u arhitekturi.

E pa ja mislim da Roijeve naslovnice nisu uopste ekspresivne, i isto tako ti kazem ono sto sam ti vec napisao:
staticne su i ne idu dalje od gotovo pa klasicnih ilustracija - pre bi bolje opstale kao propratni crtezi ispunjeni akvarelom za zbirku nekih bajki.

Da se i ovde razumemo: ja volim Roija, napominjem opet da je daleko ekspresivniji u crtanju epizoda nego naslovnica.
Zasto?
Zato sto ima jedan posve autentican stil u kome se dobro snalazi, i glavni adut te ekspresivnosti proizilazi iz naglasenih kjaroskuro efekta (svetlo-tamno), sto njegov crtez cini jako atmosfericnim, podstice na jake dramaticne scene teskobe, melanholije itd...
U naslovnicama to nije slucaj, tu nema ni priblizno onoga sto u epizodama postigne.
Nedavni moj post:

quote:

Jedna od boljih Roijevih GR, mada upotrebljava vec uobicajeni shablon koji mu je jako cesti manir i u stripovima koje je crtao. ..mislim na frontalno postavljanje figura...
Evo ovo su mi slicni koncepti:

@ mrmada

Odnosi se na epizodu "Daleko od svetlosti", #82

A vidi ovo:

Ovde ne govorimo o ekspresivnosti gesta ili boje...
ALI OBRATI PAZNJU STA RADE LUDA UKRSTANJA SMEROVA RUKU, NOGU, PERSPEKTIVE I NARAVNO - "ODABRANI" KOLORIT.

A da se ja tu sad natezem da pisem o tome sta je to ekspresionizam, gde se pojavio, cime bio iniciran...sta se podrazumeva pod pojmom ekspresivno? Predstavnici, skole itd...
Ma daj! Godinama vec vrtim tu pricu sa gOmnazijalcima na IV-oj godini...pun mi qrac toga! ;)

A ako 'oces skolski primer slikarski ekspresivno odradjene naslovnice (pa cak i neka je kompjuterki radjena), evo jednog tipicnog:

Kompozicija vristi od ekspresivnosti!
Narocito u gestu, a nije zanemaren ni koloristicki aspekt...

Edited by - docA on 19/02/2011 00:13:08
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 19/02/2011 : 00:13:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by grofica Varga

S ovim se nikako ne slažem. Sve to traži i talent i vježbu. Tako se nešto nebi moglo izjaviti ni za dadaizam u kojem se čovjek doslovno zapita - koja je razlika između slike koje je naslikalo trogodišnje dijete i odraslog čovjeka koji slika sliku da bi izgledala kao da ju je nacrtalo trogodišnje dijete?

Garantiram ti da će i najveći antitalent, ako vježba, recimo, svaki dan po osam sati kroz godinu dana znati solidno crtati... Ja mogu govoriti da imam talenta za crtanje, ali kad se sjetim koliko sam kao mali proveo vremena crtajući, bilo bi čudno da baš ništa nisam naučio... I nije to omalovažavanje realističkog stila, krivo si razumjela, rekao sam da treba uložiti napor... Pritom mislim na ozbiljan napor... Ali se može... Ustvari se sve svodi na to što te zanima... Ako te ne zanima crtanje, nitko te neće natjerati da naučiš crtati... Isto kao što nema razloga da ja, recimo, ne naučim svirati gitaru, ali me to ne vuče i neću ni pokušavati... Dok će netko tko živi za svirku na kraju možda postati virtuoz na gitari...

I nisam, naravno, mislio da je ekspresionizam sam po sebi bolji od realizma... Ustvari sam mislio samo na stripove, više volim te ekspresivnije crtače, tipa Stano ili Chiarolla... No i dalje je to spoj realizma i ekspresionizma, a ne čisti ekspresionizam... I Stano i Chiarolla crtaju proporcionalne likove u realnom svijetu, ali ih crtaju na svoj način i zbog toga mi se sviđaju...

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 19/02/2011 : 00:13:21  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
jeste, ali Stano se u posljednje vrijeme drzi realizma:

a pogledajmo sta je rekao drug doca na ovu naslovnicu

quote:

I posle neka mi dodje neki tamo aCasstRoKA da mi prica o Villinim naslovnicama...
DEFINITIVNO JE NENORMALAN OVAJ STANO!

Momci, necemo se zavaravati.
Vama je vazniji Stano od bilo kakvog stila, te podrzavate i obozavate sve sto on uradi.
Tu je poenta.
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 19/02/2011 : 00:18:22  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
... Tako se nešto nebi moglo izjaviti ni za dadaizam u kojem se čovjek doslovno zapita - koja je razlika između slike koje je naslikalo trogodišnje dijete i odraslog čovjeka koji slika sliku da bi izgledala kao da ju je nacrtalo trogodišnje dijete?

Kuku!

Nemoj samo o daDAizmU, grofice ;)
Pretesko se to vari ovde!
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 19/02/2011 : 00:20:45  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

a pogledajmo sta je rekao drug doca na ovu naslovnicu

DEFINITIVNO JE NENORMALAN OVAJ STANO!

JESTE!

Ali ti mi i dalje nisi obrazlozio sta Roijeve naslovnice cini ekspresivnim

;)

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 19/02/2011 : 00:33:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Momci, necemo se zavaravati.
Vama je vazniji Stano od bilo kakvog stila, te podrzavate i obozavate sve sto on uradi.
Tu je poenta.

Postoji razlog zašto volim Stana, ta nisam se jednog dana ustao i rekao: 'Odsad volim Stana' :) Čovjek je odličan crtač...

A da volim sve što je uradio, tu se varaš... Ovo je, recimo, grozna naslovnica:

Tehnički je čak OK, ali je toliko nemaštovito da boli :)

A King, kad već toliko nastojiš isprovocirati reakciju, objasni mi zašto je tebi Ferri među najboljim crtačima? Jer ti njega braniš jednako fanatično kao i mi Stana :)

Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 19/02/2011 : 00:34:40  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:

A King, kad već toliko nastojiš isprovocirati reakciju, objasni mi zašto je tebi Ferri među najboljim crtačima? Jer ti njega braniš jednako fanatično kao i mi Stana :)

"Tu ga lomi..tu ga lomi!" :P

Da, neka objasni! :P :P :P

Edited by - docA on 19/02/2011 00:35:36
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 19/02/2011 : 00:38:00  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
I nije to omalovažavanje realističkog stila, krivo si razumjela, rekao sam da treba uložiti napor...

Ja sam mislila da si rekao kako svatko tko uloži napor može postati dobar realističan crtač a da za druga izražavanja to ne vrijedi. Kao da ovi drugi moraju biti bolje i više od toga.

quote:
I nisam, naravno, mislio da je ekspresionizam sam po sebi bolji od realizma... Ustvari sam mislio samo na stripove, više volim te ekspresivnije crtače, tipa Stano ili Chiarolla... No i dalje je to spoj realizma i ekspresionizma, a ne čisti ekspresionizam... I Stano i Chiarolla crtaju proporcionalne likove u realnom svijetu, ali ih crtaju na svoj način i zbog toga mi se sviđaju...

Naravno da nisu čisti ekspresionizam, tko bi to čitao da je onako bolesno? Kod mene više igraju neke asocijacije da bi nečiji stil povezala s nekim u umjetničkim pravcima. Primjetim nešto zajedničko.
Aj bar netko da voli Chiarollu jer ga i ja zadnje vrijeme sve više i više volim.

Edited by - grofica Varga on 19/02/2011 00:44:18
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 19/02/2011 : 00:40:44  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
... Tako se nešto nebi moglo izjaviti ni za dadaizam u kojem se čovjek doslovno zapita - koja je razlika između slike koje je naslikalo trogodišnje dijete i odraslog čovjeka koji slika sliku da bi izgledala kao da ju je nacrtalo trogodišnje dijete?

Kuku!

Nemoj samo o daDAizmU, grofice ;)
Pretesko se to vari ovde!

Zar nije slatka ova slikica koju sam stavila?
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 19/02/2011 : 00:46:08  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:

Zar nije slatka ova slikica koju sam stavila?

Naravno.
Huan Miro je gromada kako za Spansko tako i za svetsko savremeno slikarstvo.
;)
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 19/02/2011 : 00:51:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
I nije to omalovažavanje realističkog stila, krivo si razumjela, rekao sam da treba uložiti napor...

Ja sam mislila da si rekao kako svatko tko uloži napor može postati dobar realističan crtač a da za druga izražavanja to ne vrijedi.

A sad kad pogledam, stvarno je ispalo da sam to rekao... Kriv sam :) Za svaku vrstu umjetnosti treba uložiti puno napora da bi bila kvalitetna... Ma što tko mislio...

Stvar s realizmom i ekspresionizmom (u stripovima) je ustvari više pitanje motiva... Netko se zadovoljava pukim crtanjem po scenariju i zarađivanjem za život (na što ima apsolutno pravo), dok neki priče shvaćaju malo subjektivnije, pa ih tako i crtaju...

A ima i među realistima 'fanatika' koji se trude biti najbolji kao što je Villa... Za onakvu razinu realizma treba baš puuuno vježbe... Nastranu tko što preferira, ali taj trud treba cijeniti... On jednostavno više voli tako crtati i zašto onda ne? A ljubitelji stripa sretni jer se za svakog nađe ponešto...

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 19/02/2011 : 00:55:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
uf, što ste se raspričali
gori ste od nas sa sportskog podforuma

neka, ja čitam, ali ne smijem komentirati
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 19/02/2011 : 01:13:30  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali ti mi i dalje nisi obrazlozio sta Roijeve naslovnice cini ekspresivnim

;)

Roi iskrivljuje stvarnost, iskrivljuje realizam sto smo imali na naslovnicama kod Ville. Njegove vizije likova na naslovnicama su kao da ih gledas kroz prljavu lupu, ili jos bolje kroz san.
Prepoznatljivi su ali i nejasni, iskrivljeni, nestabilni i prije svega depresivni, cak toliko depresivni da se to moze osjetiti kroz strip.
Kada sam prvi put vidio Roievu sliku, nekako su se slozile kockice.
Upravo mi je izgledao kao jedan tip koji vidi svijet iskrivljenim ocima, covjek koji nije veseljak, bas naprotiv, povucen tip, sklon depresijama i mracnim fantazijama u kojima dominira tama, neka mracna praznina.
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 19/02/2011 : 01:22:27  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Ma cini ti se, King...izgleda da Roi voli Ramonse...vidi mu friz! :O
Veseljak covek! :P

Volim ovaj forum, pa to ti je! :D

# I znate kako se kaze na forumu:
"King ima mišiće, a docA nosi palicu!"

Teski su to ljudi za komunikaciju...
sta ces rodili se 9-og Marta...
#

Edited by - docA on 19/02/2011 01:26:52
Go to Top of Page
Page: of 517 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page