forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 517

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 19/02/2011 : 01:26:16  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

A King, kad već toliko nastojiš isprovocirati reakciju, objasni mi zašto je tebi Ferri među najboljim crtačima? Jer ti njega braniš jednako fanatično kao i mi Stana :)

Ne bih da pretvorimo i ovaj topic u jos jedan Zagorov, ali , evo ukratko
znas odgovor i sam, Ferri je majstor atmosfere tj.,fantasticno kadrira stripove i stavlja likove u prave poze sa dobro pozicioniranim sjencenjem.
Ali, nisam toliki fanatik da ga branim kao vi u ovom slucaju Stana.
Ja vec odavno govorim da treba da se povuce sa crtanja naslovnica, skoro svaka u posljednje vrijeme ima i vise nego markantne greske.
Uopste, on nikad nije bio toliko dobar slikar kao Milazzo da bi mogao crtati toliko dobre naslovnice, ali tezina njegovog crteza lezi u samom stripu, i tu je, barem u SBE, nenadjebiv.
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 19/02/2011 : 01:33:30  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior
.... i tu je, barem u SBE, nenadjebiv.

Ma uopste nisi ostrascen, samo smo mi fanatici! :D

Lepo ja reko' tamo u jedno prethodno "ruzicanstveno"

"Ne dirajte mi u Ferrija!" :D
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 19/02/2011 : 01:34:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

ali tezina njegovog crteza lezi u samom stripu, i tu je, barem u SBE, nenadjebiv.

Meni nije :) I nije mi nikad ni bio... Dobar da, nenadjebiv nikako...

A ti prezireš sve crtače Zagora koji odstupe od Ferrijevog načina crtanja lika... Ako to nije fanatizam, ne znam što je :) I još ti je to kod nekih glavni razlog zašto ti je njihov crtež loš...

Braniš ga s istim žarom, samo je lakše vidjeti trn u tuđem oku nego balvan u vlastitom :)

A Ferri je daleko od fantastičnog kadriranja... Pa on uglavnom koristi takozvano Bonelli kadriranje, s jako malo ptičje i žablje perspektive...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 19/02/2011 : 01:36:56  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by docA

I znate kako se kaze na forumu:
"King ima mišiće, a docA nosi palicu!"

Teski su to ljudi za komunikaciju...
sta ces rodili se 9-og Marta...

Jebo me svak ako ljude ne zaboli glava od nasih nadmudrivanja.
Cisto sumnjam da iko konta o cemu pricamo.
Znas kako je, mora se malo i o slikarstvu znati, sramota citati stripove 30 godina a ne znati barem osnovne stilove :D
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 19/02/2011 : 01:38:53  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

A ti prezireš sve crtače Zagora koji odstupe od Ferrijevog načina crtanja lika...

e sada bas lupas brate
trebao si malo bolje pratiti neke topice gdje sam razgovarao o Zagijevim crtacima
pa sigurno ne bi ovako nesto napisao
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 19/02/2011 : 01:40:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

A ti prezireš sve crtače Zagora koji odstupe od Ferrijevog načina crtanja lika...

e sada bas lupas brate
trebao si malo bolje pratiti neke topice gdje sam razgovarao o Zagijevim crtacima
pa sigurno ne bi ovako nesto napisao

Pa pratim, dobro, 'prezireš' je teška riječ, ne voliš... Za Chiarollu je glavna zamjerka 'nije to Zagor', a Vernija voliš 'jer je to Zagor'... Pritom ti ne smeta što je Verni plagijator, i to loš...

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 19/02/2011 : 01:45:56  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Chiarolla je karikaturista, time se bavio i prije crtanja stripova. Ne podnosim ga jer je napravio nekog junaka kojeg ne poznajem, sto je jos gore, ne svidja mi se ta verzija.
Torricelli je u onom specijalu napravio isto novu verziju, pa sam bio i vise nego odusevljen. Bisi, Andreucci su isto ljudi koji imaju svoj stil, koji mi izgleda fenomenalno itd...
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 19/02/2011 : 01:50:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne podnosim ga jer je napravio nekog junaka kojeg ne poznajem, sto je jos gore, ne svidja mi se ta verzija.

Ali uvijek je zamjerka 'nije to Ferrijev Zagor'... A i sam često govoriš da ti je trebalo vremena da se navikneš na nove crtače...

Crtač je dobar ili loš, ne može Ferri biti mjerilo dobrog crteža... A meni nije jasno kako se ikome može sviđati Vernijev crtež... A mnogima se sviđa SAMO zato što podsjeća na Ferrija (tj. jer ga ovaj loše precrtava)...

Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 19/02/2011 : 12:31:41  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Huan Miro je gromada kako za Spansko tako i za svetsko savremeno slikarstvo.
;)

Vidi on čak i zna tko je to slikao. Sviđa ti se to? Znači, anarhist si i u umjetnosti.
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7916 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 19/02/2011 : 17:57:10  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message  Reply with Quote
quote:

jeste, ali Stano se u posljednje vrijeme drzi realizma:

a pogledajmo sta je rekao drug doca na ovu naslovnicu

quote:

I posle neka mi dodje neki tamo aCasstRoKA da mi prica o Villinim naslovnicama...
DEFINITIVNO JE NENORMALAN OVAJ STANO!

Momci, necemo se zavaravati.
Vama je vazniji Stano od bilo kakvog stila, te podrzavate i obozavate sve sto on uradi.
Tu je poenta.

za bevu ne znam,al doca vise voli stana nego sebe samog.

Juznjak!
Tex Willer.
Go to Top of Page

PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 19/02/2011 : 18:11:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit PJ24MKD's Homepage  Send PJ24MKD a Private Message  Reply with Quote
Neko vise voli Stana, neko Brindisija, ali evo sta govori statistika o njihovoj popularnoti na facebook-u

Angelo Stano
Angelo Stano fanpage - 198 fans
personalni Profil - 2074 friends
ANGELO STANO FAN CLUB (group) - 204 members

Bruno Brindisi
Bruno Brindisi fanpage - 607 fans
personalni profil - 3263 friends
Lezioni di Fumetto - Bruno Brindisi (group) - 299 members

p.s.
Corrado Roi fanpage - 1113 fans

Edited by - PJ24MKD on 19/02/2011 21:46:04
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 19/02/2011 : 19:15:43  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
@ PJ24MKD

Prijatelju, ne shvati nista licno, ali cak i da je drugaciji ishod sa te facebook statistike, to meni sigurno nije nikakva referenca za objektivno sagledavanje stvari...
Serem se ja na taj fejsbuk i kompletnu tamosnju mediokritetstinu.

@ grofica Varga

Grofice, pa ja ne bih smeo u svakom slucaju da ne znam ciji je ono rad, to je ipak nesto u domenu elementarnog sto se tice mog poznavanja istorije umetnosti :P
cak i da ne znam naziv te litografije (ne znam ga, ali znam odakle je to), morao bih da prepoznam o kome se radi
+ sto je u implicitnoj vezi sa rumunskim pesnikom Tristanom Carom i dADaIZm0M tj. inicijalnom kapislom svih nadaljih "anarhizama" u umetnosti,
mada sam Miro nije pripadao dadaistima, jer je on "avant-garde" da bi bio bilo gde svrstavan, i njegovo se stvaralastvo kretalo u pravcima fantasticnog, nadrealnog i bespredmetnog (apstraktnog)...

Nego, kad vec pominjemo dADu
jedan odlomak iz "Manifest gospodina Antipirina"
Tristan Cara procitao jednom prilikom:

"Dada je nasa zestina koja dize bajonete bez posledica po sumatransku glavu nemacke bebe;
dada je zivot bez papuca i paralela koji je protiv buducnosti;
mi mudro znamo da je nas antidogmatizam isto toliko iskljuciv kao i sluzbenik i da mi nismo slobodni.
Dada ostaje u uokviru evropskih slabosti,
to je ipak govno,
ali mi zelimo da odsada kakimo u raznim bojama da bismo ukrasili zooloski vrt umetnosti svim konzulatskim zastavama[/i]"

Nego, i Pikato je ovde cesto bio na udaru, bilo je i o tome bla, bla, bla...

Sta se misli o ovom njegovom crtezu Paole Barbato
koji je posve drugaciji nego ono sto se vidja kao "poslednji" Pikato?

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38000 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 19/02/2011 : 19:21:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
Dobra!

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 19/02/2011 : 22:04:49  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
quote:

Toooo doc(A)o

Živeo pank i Stano i Gručo

Fuck facebook !

Morao sam sve ovo da kažem javno na forumu
Da me želja mine

On topic: Dilan Dog je najjači strip na svetu

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7916 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 19/02/2011 : 22:53:23  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message  Reply with Quote
ziveo!

Juznjak!
Tex Willer.
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 20/02/2011 : 03:53:36  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Go to Top of Page

Checee
Advanced Member

China
3004 Posts

Member since 17/11/2008

Posted - 20/02/2011 : 03:59:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Checee a Private Message  Reply with Quote
Evo ga i ovakav, slicni. FENOMENALAN!
Pazi samo kako cuci ta pozadina kod Kaljostra!

Go to Top of Page

PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 20/02/2011 : 04:46:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit PJ24MKD's Homepage  Send PJ24MKD a Private Message  Reply with Quote
quote:

@ PJ24MKD
Prijatelju, ne shvati nista licno, ali cak i da je drugaciji ishod sa te facebook statistike, to meni sigurno nije nikakva referenca za objektivno sagledavanje stvari...

Uh, sto si seriozan doc. To je statistika samo o njihovoj popularnosti kod Dilanovih fanova na facebook-u i ni o bilo cemu drugo, posebno ne o kvalitet ovih dva crtaca. Interesiralo me je, proverio sam, rezultati su mi bili iznenadujuci, pa sam ih zato spodelio ovde... nemoj se nerviras, ne mora Stano biti prv u sve!
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 20/02/2011 : 05:09:38  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
@ PJ24MKD

Ne mora bre, ko kaze da mora. Nisam ja napaljeni klinac niti neki pomahnitali navijac, ja znam zbog cega je Stano najkvalitetniji Bonelli crtac, ostali ne znaju/kapiraju/dozivljavaju i nikom nista. ;)
Naravno da se ne nerviram, prijatelju, ti to samo pogresno dozivljavas.
Samo sam izneo moj stav po pitanju fejsbuka i svega sto klija na toj stanici mediokritetstine.
Ponavljam, taj je fakin' fejsbuk jedno veliko sranje! SRA-NJE!

Eno pogledaj sta sam gore postavio, a i ovo sto je dodao moj drugar Checi. Eto tu moze da se vidi da kad bi Stano hteo da tretira crtez na realisticki nacin, ne bi ni tu mogao nikakav Vilja ni Brindizi da mu ni noge operu.
DakleM, na onim se tablama gore vidi koliko je inventivan ovaj majstor, a tu poprilicno naginje na nesto sto bi smo okarakterisali kao realisticno, on se tu sluzi laviranim tusem i gorovo pa svaki potez mu je apsolutno siguran i na mestu. Retke su takve individue kao sto je Stano.
NAJKVALITETNIJI, NAJTALENTOVANIJI, NEBONELIJEVSKI...
RAME UZ RAME SA PRATOM ILI MANAROM!
Go to Top of Page

morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts

Member since 29/01/2008

Posted - 20/02/2011 : 15:49:19  Show Profile Show Extended Profile  Send morrison a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by morrison

U 'Nepozeljnom gostu' je jos i daleko gori. Takodje ne delim opstu fascinaciju crtezom u "Ubici...", uglavnom su se svi odusevili kisom, kao da je nikad pre videli nisu :)

Gledaj ovo:

Koja od ove dvije slike, koje bi trebale prikazivati otprilike istu emociju, je uvjerljivija i bolja?

Kakva fascinacija kišom?

Na osnovu ova 2 kadra naravno da je Stano bolji, ali ovo ti je cista manipulacija.

Primer:

Ivkovic brani penal Maradoni
http://www.youtube.com/watch?v=IrA0vGuDXac

Kleove makazice
http://www.youtube.com/watch?v=_gPsz29kqXw

I sad ja na osnovu ovih klipova treba nekome da sugerisem da je Kleo bolji fudbaler od Maradone?

Sto se kise tice, najveci deo ljudi koji su svojevremeno komentarisali crtez u 'Ubici...' je upravo nju naveo kao glavni utisak.

There ain't no grave gonna hold my body down.
Go to Top of Page

morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts

Member since 29/01/2008

Posted - 20/02/2011 : 15:51:54  Show Profile Show Extended Profile  Send morrison a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by grofica Varga

quote:
Kvalitet Stanovog crteza uzasno varira, neko ce to nazvati menjanjem stilova. Ja bih pre rekao da je to lutanje.

Nije to ni mjenjanje stilova ni lutanje. To je ekspresionizam.
Definicija - umjetnički rad u kojem je objektivna stvarnost pomaknuta ili simbolički predstavljena da bi opisala unutrašnje stanje umjetnika. Kako će on nacrtati neku epizodu ovisi o njegovom unutarnjem doživljaju. Budući da mu doživljaj varira varirati će mu i crtež ali stil mu i dalje stoji onakav kakav je od prvog broja - ekspresionistički.
Ni ja nisam Bog zna koliko luda za Stanom, čak me je i nervirao neko vrijeme i nisam uvijek raspoložena za njega. U principu nisam nešto luda ni za njim ni za dylanom ali kužim tu spiku oko njih dvoje.

Dobro de, preformulisacu:
Ne dopadaju mi se sve faze njegovog ekspresionistickog stila.

Go to Top of Page

Checee
Advanced Member

China
3004 Posts

Member since 17/11/2008

Posted - 20/02/2011 : 16:01:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Checee a Private Message  Reply with Quote
Cim stigosmo do ovakvih uporedjenja sa Ivkovicem i Maradonom i Kleovih makazica...daj da pogledamo onda i ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=Ka-5v2DFyvs&feature=related
Go to Top of Page

morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts

Member since 29/01/2008

Posted - 20/02/2011 : 16:08:29  Show Profile Show Extended Profile  Send morrison a Private Message  Reply with Quote
quote:

"Dylan" psihopata, konfuzan, anksiozan i krvolocan peva: "Oh my darling, oh my darling, oh my darling Valentine..." Kako mocni kadrovi su to!
Obratite samo paznju na te facijalne ekspresije njegova lica!
Da, pogledajte ovo sto je Beva stavio za uporedjivanje!
Ko to jos moze tako dobro da docara bolje od njega?
Ja, zasad nisam video.
Scene sa kisom su tako uverljivo docarane, da sa tom atmosfericnoscu cak i spoljasnje okruzenje manifestuje klaustrofobicne i teskobne osecaje...brzim i slobodnim potezima cetke se jos ekspresivnije izrazio nego ranije.

U tome i jeste stvar, ja Dilana vidim pre svega kao melanholicnog tipa, i u crtanju njegovih izrazavanja emocija Brindizi mi je nenadmasan, a Stano znatno slabiji.
Stano odlicno crta likove staklastog i praznog pogleda, zlog izraza lica - zato je njegov Ksabaras nenadmasan.
ALI! S obzirom na to da je "Ubica je medju nama" prica o, vulgarno receno, ludaku, izraz "scenario to trazi" je savrseno primenjiv.

Doca i Beva
Nazalost, nisam u mogucnosti da prikazem pojedine Brindizijeve vinjete, ali sam prikupio gradju iz 2 epizode, siguran sam da ih obojica posedujete, pa bacite pogled kada budete imali vremena (a ako neko ima zivaca i vec pomenutog vremena, moze ih i postaviti):

San razuma
strana 7, kadrovi 3i4
strana 32, kadar 4
strana 46, kadar 6
strana 53, kadar 2
strana 59, kadrovi 4i6
strana 61, kadrovi 2i3
strana 77, kadar 3
strana 93, kadar 6
strana 96, kadar 3

Dok vas smrt ne rastavi
strana 11, kadar 3
strana 16, kadar 2
strana 36, kadar 2
strana 69, kadar 1
strana 71, kadar 5
strana 85, kadar 3
strana 92, kadrovi 1i6

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 20/02/2011 : 16:11:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Na osnovu ova 2 kadra naravno da je Stano bolji, ali ovo ti je cista manipulacija.

Kakva manipulacija? Izabrao sam dvije bitne scene iz oba stripa koje prikazuju istu emociju... Hoćeš reći da Brindisi inače crta bolje, a Stano lošije od ovoga?

I shvaćam da Stanov crtež mnogima ne leži, jer nije dovoljno realističan... Ali to ne znači da je 'zbrzan'... Po tome bi cijeli ekspresionizam u umjetnosti bio zbrzan i loš... A znamo da to nije tako...

Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 20/02/2011 : 16:17:54  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:

quote:

"Dylan" psihopata, konfuzan, anksiozan i krvolocan peva: "Oh my darling, oh my darling, oh my darling Valentine..." Kako mocni kadrovi su to!

U tome i jeste stvar, ja Dilana vidim pre svega kao melanholicnog tipa, i u crtanju njegovih izrazavanja emocija Brindizi mi je nenadmasan, a Stano znatno slabiji.

Dylan je namerno pod navodnicima jer to nije Dylan, seti se radnje stripa...
A ovo sto opet dole kazes - opet nije tacno.
Go to Top of Page
Page: of 517 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.7 seconds. Snitz Forums 2000