Author |
Topic |
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 01/07/2020 : 16:46:14
|
uf,volim kad going piše,i uglavnom se slažemo,ali kad dođe do razmimoilaženja,to je za 180 stepeni.Urota je meni u top 5 Teksova,a usuđujem se reći možda i najdraži. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 01/07/2020 : 16:48:54
|
i ništa se goinže ne slažem sa tim što si napisao;osim za ocenu Vile.
čitam tvoju recenziju i srdžba mi navire.Kao kad si popljuvao Keniju. |
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31029 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 01/07/2020 : 17:38:33
|
Urota ima toliko dobrih elemenata, fora poker na brodu, dva super prijatelja i odličan neprijatelj, pa igra dinamitom, da ne nabrajam dalje, u najmanju ruku ok strip! |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 01/07/2020 : 18:43:51
|
da ne kažem da mi je jedan od većih pluseva ta mistika u prvoj svesci,a koja kasnije nije banalizovana. Goinže,svega ti,obriši post.
u stvari,idi čitaj Plavo je najtoplija boja. |
Edited by - anto on 01/07/2020 18:44:47 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 01/07/2020 : 19:36:22
|
quote: Originally posted by anto
i ništa se goinže ne slažem sa tim što si napisao;osim za ocenu Vile.
čitam tvoju recenziju i srdžba mi navire.Kao kad si popljuvao Keniju.
Ahh, pamtis tu Keniju od pre 8 godina! Nikako da zaboravis. Nameravam vec duze vreme da dam drugu sansu Keniji, a i hocu da nabavim Leov Aldebaran, pa cu verovatno posle toga da obnovim Keniju.
A sto se tice Urote, mislim da ta prica mnogo duguje Villi, da je ovo crtao bilo ko drugi, bila bi u potpunosti zaboravljena ili osrednje ocenjena. Ali zbog Ville i mitskog statusa nikad dovrsene epizode Zlatne serije, mislim da je to ljudima malo pomutilo objektivnost. Ja sam bas imao osecaj da ce mi se svideti ova epizoda, ali dzabe. Kad sam pogledao da je epizoda iz 1990. nisam mogao da verujem da je Nizzi tad mogao da napise nesto toliko dosadno, mislio sam da to vazi za njega u poznijem periodu.
Goinže,svega ti,obriši post.
u stvari,idi čitaj Plavo je najtoplija boja.
uf,volim kad going piše,i uglavnom se slažemo,ali kad dođe do razmimoilaženja,to je za 180 stepeni.
Ovo sam i ja primetio.
quote: Originally posted by pcoro
Sve je ko sto Going Going kaze!
Hvala pcoro na podrsci! |
Edited by - going going on 01/07/2020 19:38:48 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 01/07/2020 : 20:03:07
|
Urota je meni u top 5 Teksova,a usuđujem se reći možda i najdraži.
@anto, koji su tvojih top 5 ili 10 Teksova? Interesuje me i ostali sta kazu: tex2, pcoro, combatrock...
Meni su najbolje Teksove price koje sam procitao (nije po redu, nego proizvoljno): Kanadski pobunjenici Lov na covjeka El Muerto Pljačka vlaka Patagonija Helltown Nepobjedivi Kisa Lovci na fosile Blindirani vlak Alhemicareva kuca
|
Edited by - going going on 01/07/2020 20:03:36 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 02/07/2020 : 01:56:37
|
Teks Demoni sjevera Bosseli/Ticci
Jubilarni #600 (ko to nije do sad vec znao, brojka na naslovnoj strani iza Teksa ce mu to staviti do znanja jasno i glasno). Solidnu je pricu ovde Bosseli ispricao u skladu s brojem strana i ogranicenjima kakve namece jubilarni broj. Do sada sam samo citao #200 i ostao mi je u jako losem secanju i onaj Nizzijevu i Civitelijevu pricu Staza uspomena koji mi se pre par godina dostao dopao. Demoni severa su u hrvatskoj u izdanju Libellusa izasli 2015. godine iste godine kada je izasao film sa skoro identicnom temom Bone Tomahawk (ali od kopiranja filma nema nista jer je ovaj strip u maticnoj Italiji izasao 2010. dakle pet godina pre filma). I u tom filmu i u ovom stripu imamo kanibalisticko pleme indijanaca koje otima ljude da bi ih pojelo, a skrivaju se u pecinama. I dok je film dvosatni slow-burn horor, sa odlicno pogodjenim trenucima humora, Bosselijeva prica je ipak daleko vise akciono orijentisana i zaokupljena puskaranjem i jurnjavom, a manje atmosferom i hororom. Sto je steta, ali ne mogu ni da krivim Bosselija jer je bio ogranicen brojem strana.
preporuka za ovaj odlican i neobican western s Kurtom Russelom
U svakom slucaju, uvek je zadovljstvo videti Dzima Brendona jer price sa njim su obicno jako dobre, lepo je videti i nase junake van Navaho rezervata i jugozapda SADa, u sumama i subarktickim tundrama Kanade. Najvise mi se svideo detalj pri finalnom obracunu kada Teks baci u stranu vraca ljudozdera koji upadne u bazen vode koja kipti uz reci: Idi do djavola! Bas kul scena. Ticci se bas vidi da je ostario i da mu crtez nije na nivou kao nekada, ali lepo je videti maestra kao crtaca jubilarne epizode, ipak je on najduze u staffu od svih trenutnih crtaca i zaduzio je Teksa mnogim pricama koje je svojim crtackim umecem podigao na jos veci i kultniji nivo. Villina naslovna strana mi je konceputalno a i u izvedbi uzasna. Imamo Teksa u klasicnoj pozi kako se okrece, potpuno bela pozadina sa ovim imbecilnim i nepotrebnim brojkama iza njega. Potpuno glupo. Da je barem Teks u zimskoj odeci a oko njega sneg pa da se tako pravda praznina i minimalizam naslovne strane, medjutim ovde je potpuna bezidejnost Villina i/ili nedostatak vremena na delu, a i urednicka zelja za marketingom da svima bude jasno da je ovo jubilarni broj 600 sa tolikom brojkom na sred naslovne strane. Kao da ljudi ne znaju vec da je to jubilarac.
Prica: 8 Scenario: 7 Crtez: 7 Naslovna strana: 4
70% |
Edited by - going going on 02/07/2020 02:02:45 |
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31029 Posts
Posted - 02/07/2020 : 02:08:00
|
Teško je raditi top 5, ali evo ovih 8 mi odskaču:
Carsonova prošlost Ratni požar Silver Bell Čejen Klub Velika intriga Balada o Zeke Colteru Sjeverozapadni teritorij Demoni sjevera
Slažem se da su super priče koje si spomenuo El Muerto, Lov na čovjeka, Lovci na fosile, Nepobjedivi, Kanadski pobunjenici, ali tu spada i Urota. Još neke super priče: Operacija Panama, Ubica bez lica, Veliki lov, Usijani meteor, Pinkertonov agent, Kazna za oholog pukovnika, Krv Navaja, Usijani rezervat, Mefistov krah, Mračne sile, Beli vrač, Mefistov sin, El Supremo, Ubojstvo u Corpus Christyju, Tragična opsada, Željezna maska, Čovjek s bičem, El Morisco, Povratak u Pilares, Orlušine, Korumpirani grad, Porod ponora, Atentat u Washingtonu..
Ovisi tko što voli, većina priča gdje se pojavljuju Texovih prijatelji je super. Pa netko voli Texa u velikim gradovima i te priče su super.
Ima ih još hrpa odličnih priča, ove mi pale na pamet na prvu. |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
Edited by - tex2 on 03/07/2020 08:55:53 |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38104 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 02/07/2020 : 11:36:51
|
Ja bih tu svakako dodao i "Lepu Zeldu/Cetiri pauka" u povratku El Carnicera (Krvnika). Steta sto smo mogli procitati prvi susret tek kasnije sa Libellusom.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 02/07/2020 : 12:36:45
|
Ma Lepa Zelda je bezvezna epizoda puna nelogičnosti. Čitao sam je nedavno i puna je Nizzijevskih klišea koji vrijeđaju mozak. Po meni je neutemeljeno razvikana. |
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31029 Posts
Posted - 02/07/2020 : 15:20:33
|
Baš sam nešto slično htio reći, nedavno sam je po tko zna koji put pročitao i dojam je svakim čitanjem sve lošiji. Početak još ok, ali kraj za ne baš visoku ocjenu, zato sam ga i izostavio sa popisa! |
|
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31029 Posts
Posted - 02/07/2020 : 15:21:16
|
Ma, može se još tu puno toga dodati!
quote: Originally posted by Poli
Ja bih tu svakako dodao i "Lepu Zeldu/Cetiri pauka" u povratku El Carnicera (Krvnika). Steta sto smo mogli procitati prvi susret tek kasnije sa Libellusom.
|
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 02/07/2020 : 17:45:14
|
quote: Originally posted by going going
@anto, koji su tvojih top 5 ili 10 Teksova? Interesuje me i ostali sta kazu: tex2, pcoro, combatrock...
Meni su najbolje Teksove price koje sam procitao (nije po redu, nego proizvoljno): Kanadski pobunjenici Lov na covjeka El Muerto Pljačka vlaka Patagonija Helltown Nepobjedivi Kisa Lovci na fosile Blindirani vlak Alhemicareva kuca
nisam siguran da ću sad moći da napravim relevatnu listu top ten texa,ali ajde da pokušam:
(random poređani naslovi)
Severozapadna teritorija Lovac na fosile Urota Karsonova prošlost Džek Tander Nepobedivi Kapetan Džek Bekstvo iz Andervila Oklahoma Krv na Koloradu |
Edited by - anto on 02/07/2020 17:55:44 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 02/07/2020 : 20:31:18
|
Tri naslova nam se podudaraju: Nepobedivi, Dzek Tander (Helltown) i Lovac na fosile. Olklahomu imam ali nikako da je procitam, a Severozapadnu teritoriju nikako da nabavim. |
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31029 Posts
Posted - 02/07/2020 : 21:11:31
|
Oklahoma super strip! |
|
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4811 Posts
Member since 26/12/2009 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 02/07/2020 : 21:24:44
|
@ combartock gde je tvojih top 10, gde je kasper i ostali?
@tex2 sad vidim da pises recenziju za Demone severa, bas me interesuje da vidim tvoje vidjenje epizode jer vidim da ti je medju najdrazim. |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38104 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 02/07/2020 : 22:11:56
|
Ne znam da li je top, haubica ili samo poljska bolnica, ali kada sam je prvi put citao ostao sam razocaran (pogotovo mi nije pasao Letteri uz Berardija). No posto je proteklo mnogo vode Dunavom i Savom od tada, mogao bi ovo obnoviti i vidjeti da li ima jos streljiva u tom topu, ili puca sorce.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 02/07/2020 : 22:24:23
|
Tri naslova nam se podudaraju: Nepobedivi, Dzek Tander (Helltown) i Lovac na fosile. Olklahomu imam ali nikako da je procitam, a Severozapadnu teritoriju nikako da nabavim.
pored ta tri,slažem se da su u samom vrhu i Patagonija,Alhemičaera kuća,Kiša,pa možda i Blindirani voz;Kanadski pobunjenici su mi jako dobri,a šta behu Lov na covjeka,El Muerto i Pljačka vlaka? |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31029 Posts
Posted - 02/07/2020 : 23:05:59
|
Sva ta 3 Libellusova Texa su super, stripovi bez klišeja, Tex ranjiviji nego ikad, čak ga i balavci nasamare, radnja teče polagano, sve 5, neobični stripovi, ali nekako mi čudno vidjeti takvog Texa. |
|
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31029 Posts
Posted - 02/07/2020 : 23:12:32
|
Ynwa, ideju sam dobio gledanjem Redsa, oni su napokon pobijedili svoje demone! Ticci vrhunski nacrtao, scenarij odličan za limitiranost brojem stranica, karakterizacija likova odlična, humor na nivou, emocije, akcija, napetost, ma samo pohvale budu u recenziji. Opet kažem svakom legne neki strip drugačije. Za broj 600 odlično!
@ combartock gde je tvojih top 10, gde je kasper i ostali?
@tex2 sad vidim da pises recenziju za Demone severa, bas me interesuje da vidim tvoje vidjenje epizode jer vidim da ti je medju najdrazim.
|
|
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31029 Posts
Posted - 02/07/2020 : 23:17:50
|
Going : naslovnica 600 je kopija plakata John Waynea iz jednog westerna, zato nema pozadine, jednostavno simbol za western (John Wayne/Tex).
Slažem se skoro da nema loše priče sa Jimom Brandonom! |
|
Edited by - tex2 on 02/07/2020 23:19:00 |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 03/07/2020 : 08:36:25
|
Evo da i ja nabrojem neke meni najdraže:
Kobna greška Demon Frejzer Poslednji dan u Benditu Pukovnik Votson Moriscov povratak/Buđenje mumije Neumoljivi Jack Thunder Gigant 1 Mrtvi jahač Oklahoma Sjevernozapadni teritorij Karsonova prošlost Krvavi mjesec Crni tigar
S tim da je na mene najdublji dojam ostavio stari Teks kojeg nisam čitao desetljećima. Demona Frejzera sam nedavno ponovio ali ne i Kobnu grešku. Također, sjećam se dijelova stripova koji su mi bili izvrsni - Prokletstvo El Eskondite sa puno humora, Poruka Ta hu naha od koje sam čitao samo prvi dio, pa Tragom Vovoke koji mi je zakon zbog scene sa svetom košuljom, Teks u tamnici mi je bio genijalan ali ga nikad nisam pročitao cijelog, Odrešene ruke su zakon ali prva epizoda (kasnije je čista genocidna pucnjava). Pa Zakon Roja Bina kojeg opet nisam čitao cijelog.. svi ti fragmenti stripova tvore onog starog Teksa koji mi je bio bolji i suroviji kao lik od ovog novog Boselli/Nizzi Teksa. Vjerovatno i nostalgija tu ima veliku ulogu. |
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31029 Posts
Posted - 03/07/2020 : 08:59:09
|
Dodao na svoj popis Čejen klub i Veliku intrigu. Kako sam uspio ne stavit na popis Čejen klub. Čejen klub je definitivno u top 5!
Kad bi se sad zbrojilo sve navedene priče, bilo bi ih ohoho! Stvarno Tex ima puno super priča! |
|
|
|
Topic |
|