Author |
Topic |
HEJZI1
New Member
Croatia
204 Posts
Member since 01/09/2011 |
Posted - 05/08/2020 : 19:17:13
|
koliko? quote: Originally posted by Dwayne_Looney
quote: Originally posted by HEJZI1
Usamljeni jahač TEX WILLER Usamljeni jahač TX SA 1 ...
Znači Tex giganti... vrijedi prvih 8 brojeva, rasprodalo se to.
|
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 06/08/2020 : 22:26:37
|
Ma baš se Villa potrudio, stvarno će jednog dana nacrtati Texa s rukama u džepovima. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7517 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 11/08/2020 : 02:05:05
|
Povratak u Kalver siti/Grad straha Nizzi/Civitelli
Sem dve jako dobre scene (Teksova poseta starom rancu gde su mu ziveli roditelji i napad na dilizansu) ova prica pati od toliko dosadnog Nizzijevog vodjenja price sa potpuno nepotrebnim dijalozima i prepricavanjima i objasnjavanjima, da mi je stvarno trebalo tri dana da procitam celu epizodu. Steta, jer ova prica je mogla da bude vazna i legendarna jer ima na neki nacin veze s njegovom prosloscu, ali taj potencijal je ostao skroz neiskoriscen. Civitelli jako dobar.
Prica: 7 Scenario: 5 Crtez: 9 Naslovne strane: 10
73% |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18881 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 16/08/2020 : 23:10:59
|
Čitam Karavanu odvaznih, Tex Libellus.. Bože dragi, kako je Dotti postao dobar crtac.. bio je ok i na Zagoru ali odkad je preso na Texa, samo je jos napredovao.. skoro do savrsenstva...na pola sam knjige i za sada je i scenario vrhunski... Evo dokaza zasto je Tex najbolji strip trenutno.. jer je pobrao sve najbolje.. Zagorovci mogu samo plakati... za Dottijem. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
Edited by - teller on 16/08/2020 23:13:02 |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 17/08/2020 : 00:28:54
|
quote: Originally posted by teller
Čitam Karavanu odvaznih, Tex Libellus.. Bože dragi, kako je Dotti postao dobar crtac.. bio je ok i na Zagoru ali odkad je preso na Texa, samo je jos napredovao.. skoro do savrsenstva...na pola sam knjige i za sada je i scenario vrhunski... Evo dokaza zasto je Tex najbolji strip trenutno.. jer je pobrao sve najbolje.. Zagorovci mogu samo plakati... za Dottijem.
Nemoj im stavljati sol na ranu, već su se dovoljno napatili. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7517 Posts
Posted - 19/08/2020 : 22:45:19
|
Avantura u Utahu (SAKL 19b/20a, LIBKB 9a, SR 15c/16a, LMS 70/71), 64+107=171 str. - dvadeset i šesta Texova epizoda
Scenarij: Gian Luigi Bonelli Crtež: Aurelio Galleppini Naslovnice: Aurelio Galleppini
Zanimljivosti: - Smrt Crvene Strijele - poglavice Navaja, oca Texove Lilith i Kitovog djeda. - Tex postaje poglavica Navaja. - Radnja se odvija u na granici države Utah, mjestu imena Adairville. Pretraživajući po netu našao sam samo podatak da je riječ o današnjem "ghost townu". Još se spominju rijeka Kanab i Cedar City, koji bi mogli biti na pravom mjestu za potrebe priče. - Epizoda je originalno izlazila u striscia formatu od siječnja do svibnja 1953. - Izgleda da je Galepu na tušu ovdje pomagao Pietro Gamba (neakreditiran), rođak velikana Francesca Gambe koji je istom i pomagao na njegovom Malom Rendžeru.
Kratki sadržaj: Kit Carson pismom zamoli Texa da ode na jedan ranč u pograničnom dijelu Utaha i ispita situaciju. U pitanju je ranč njegovog bivšeg suborca, koji je umro u čudnim okolnostima i sada njegova supruga vodi imanje, a aligatori vrebaju sa svih strana. Tex prihvaća unatoč činjenici da je Crvena Strijela (poglavica Navaja i njegov punac) na umoru.
Komentar: Još jedna kultna epizoda u kojoj je Gian Luigi finalizirao standardne postavke najdugovječnijeg Bonelli serijala, odnosno Tex postaje poglavica Navaja nakon što stari poglavica i otac njegove pokojne Lilith umre. Ne može se reći da je epizoda dosadna ili prenaivna. Upravo suprotno, većinom je radnja tečna, a nema ni pretjeranog vrijeđanja logike čitatelja. Kažem da nema pretjeranog, ne da nema gluposti u scenariju, pa tako, uz standardno Texovo hvalisanje sposobnostima i prenemaganje, zanimljivo je da nam scenarist želi prikazati Navaje kao iznimno bogato, sposobno i prosvjećeno pleme koje bez pogovora prihvati rasipnog bijelog poglavicu - koji odmah daruje nekoliko tisuća grla njihove stoke!!? bez ikakvih upitnika! Uz taj čudesan detalj nađe se još ponešto nelogičnih scena, ali to bih prvenstveno stavio Galepu na dušu.
Za primjer bih stavio scenu:
Obratite pozornost na vrata i ruku revolveraša koji puca na Texa. Naime, Tex ga je ranije ranio u desnu šaku, stoga puca lijevom, kako je naglašeno u didaskalijama prije prve vinjete. Nakon toga u originalu je uslijedio prijelaz na novi "striscia" broj, pa je Galep zaboravio na taj detalj. Uz to je (na slijedećoj stranici) taj revolveraš zalupio nogom vrata iako je očigledno da su vrata otvorena prema naprijed!
Sama završnica dosta kvari ukupan dojam. Nije mi nikako jasan razlog ovako naprasnog i zbrzanog završetka. Moglo se to produžiti na još jedan striscia broj, pa lijepo sve "na tanane" završiti. Nije to prvi ovakav slučaj u ovim ranim Texovima! Ponovno se dogodio i slučaj da Tex pokuša glumiti nekog "Johna Smitha", ali ga prepoznaju. Kao što sam već ranije naglasio, kako serijal odmiče Texova slava raste, pa je sve manje šanse da ne bude prepoznat u kratkom roku. Ovdje ga prepoznaju čak dvojica - kuhar Kinez i glavni negativac. Taj glavni negativac je gospodin Brawley, a riječ je o tipičnom seoskom agi koji terorizira cijeli kraj. Čisto negativan lik, baš kao i njegovi pomoćnici. Tu se Bonelli nije opterećivao nijansama, pa imamo samo crnu i bijelu!
Šerif, iako postavljen od strane tog "društveno korisnog biznismena" (da se poslužim hrvatskim rječnikom), je začuđujuće častan i pošten lik. To me i najviše začudilo u ovoj priči. Ne znam samo što se desilo s kaubojima s ranča OB kojima je nadzornik Martin (Brawleyeva desna ruka) obećao da će ih osloboditi iz zatvora do jutra? Tata Bonelli je u žurbi na njih sigurno zaboravio!
Po pitanju crteža ništa nova. Standardna priča tog razdoblja, ali s već spomenutim greškama koje moram uzeti za ozbiljnu manu. Od naslovnica najbolja mi je ona iz regularne serije, odnosno broja 16, koja i krasi LMS 71. Naslovnica broja 70 LMS izdanja je također solidna, iako ne znam od kuda ju je Dnevnik izvukao. U SA Klasik izdanju dvije naslovnice pripadaju ovoj epizodi. Prva je na poleđini broja 19, a druga je naslovna broja 20. Libellus je na svoju stavio naslov ove priče, ali scena nije odgovarajuća. Vjerojatno pripada sljedećoj epizodi.
(priča: 5, scenarij: 5, crtež: 6 , naslovnice: 7) - 55% |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
Edited by - Spock on 19/08/2020 22:57:17 |
|
|
Ferri
Senior Member
Montenegro
1821 Posts
Member since 10/01/2004 |
Posted - 20/08/2020 : 01:21:31
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Čitam Karavanu odvaznih, Tex Libellus.. Bože dragi, kako je Dotti postao dobar crtac.. bio je ok i na Zagoru ali odkad je preso na Texa, samo je jos napredovao.. skoro do savrsenstva...na pola sam knjige i za sada je i scenario vrhunski... Evo dokaza zasto je Tex najbolji strip trenutno.. jer je pobrao sve najbolje.. Zagorovci mogu samo plakati... za Dottijem.
Nemoj im stavljati sol na ranu, već su se dovoljno napatili.
Srecan mu put bez povratka...da sa sobom jos povede Laurentija i slicne koji unistise Zagora |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26827 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 20/08/2020 : 10:36:48
|
Naslovnica lms 70 uopce nije texova nego ju je dnevnik najvjerovatnije izvukao iz nekog spanjolskog western izdanja. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7517 Posts
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7517 Posts
Posted - 22/08/2020 : 00:30:20
|
quote: Originally posted by solar
Onaj prvi odlomak je impresivan.
Da, jedan od "highlightsa" recenzija općenito. |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 23/08/2020 : 04:10:43
|
Nueces valley Bosseli/Del Vecchio
Bio sam napisao opsiran komentar za ovu epizodu u komentaru za recenziju medjutim posto sam ga pisao duze vreme ocigledno se na neki nacin moj kompjuter izlogovao iz naloga na stripovi.com i kada sam pritisnuo Posalji, pojavilo se neregistrovani clanovi ne mogu ostaviti poruke i time sve sto sam pisao prethodnih pola sata je bilo u trenutku izbrisano. Slazem se sa bonjovi4everovim komentarom najvise. Posto nemam volje da pisem sve ponovo, evo samo ocena:
Prica: 8 Scenario: 7 Crtez: 9 Naslovna strana: 3
Uz napomenu da ne znam sto je Villa odradio ovako losu naslovnu stranu, mozda i njegova najgora do sad, a za izdanje za knjizare je nacrtao sjajnu naslovnu stranu, pogotovo kada se posmatra verzija koju je radio u svom koloru,a ne u onom generickom, kompjuterskom koloru.
Posto se u Tex Albumima Osvetnik i Pravda u Korpus sitiju prosiruje i nadogradjuje Teksova proslost i tragicni dogadjaji koji ce ga odrediti da postane outlaw pre nego sto postane rendzer i posto je Veseli cetvrtak najavio ta dva albuma da ce izaci zajedno u njihovom najnovijem dvobroju, mislim da je idealna prilika da u njihovoj novoj Zlatnoj seriji reprintuju iz stare Zlatne serije pricu Sampion rodea u kom je Bonelli stariji ispricao Teksov origin. Taman i prica ima 144 strana pa se uklapa u njihov koncept ZSa i bila bi odlican slagvort za ta dva albuma. Siguran sam da neko iz redakcije Veselog cetvrtka barem ponekad cita ovaj forum, pa se nadam da im je ovo vec u planu, a ako nije eto zanimljive ideje za razmatranje. |
Edited by - going going on 23/08/2020 04:39:04 |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5421 Posts
Member since 06/10/2011 |
Posted - 23/08/2020 : 23:16:01
|
quote: Originally posted by going going
Nueces valley Bosseli/Del Vecchio
Bio sam napisao opsiran komentar za ovu epizodu u komentaru za recenziju medjutim posto sam ga pisao duze vreme ocigledno se na neki nacin moj kompjuter izlogovao iz naloga na stripovi.com i kada sam pritisnuo Posalji, pojavilo se neregistrovani clanovi ne mogu ostaviti poruke i time sve sto sam pisao prethodnih pola sata je bilo u trenutku izbrisano. Slazem se sa bonjovi4everovim komentarom najvise. Posto nemam volje da pisem sve ponovo, evo samo ocena:
Prica: 8 Scenario: 7 Crtez: 9 Naslovna strana: 3
Uz napomenu da ne znam sto je Villa odradio ovako losu naslovnu stranu, mozda i njegova najgora do sad, a za izdanje za knjizare je nacrtao sjajnu naslovnu stranu, pogotovo kada se posmatra verzija koju je radio u svom koloru,a ne u onom generickom, kompjuterskom koloru.
Posto se u Tex Albumima Osvetnik i Pravda u Korpus sitiju prosiruje i nadogradjuje Teksova proslost i tragicni dogadjaji koji ce ga odrediti da postane outlaw pre nego sto postane rendzer i posto je Veseli cetvrtak najavio ta dva albuma da ce izaci zajedno u njihovom najnovijem dvobroju, mislim da je idealna prilika da u njihovoj novoj Zlatnoj seriji reprintuju iz stare Zlatne serije pricu Sampion rodea u kom je Bonelli stariji ispricao Teksov origin. Taman i prica ima 144 strana pa se uklapa u njihov koncept ZSa i bila bi odlican slagvort za ta dva albuma. Siguran sam da neko iz redakcije Veselog cetvrtka barem ponekad cita ovaj forum, pa se nadam da im je ovo vec u planu, a ako nije eto zanimljive ideje za razmatranje.
Iz tvojih usta u bozije usi |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38085 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 26/08/2020 : 13:19:02
|
Ma solar ce to srediti (valjda) i/ili prebaciti u neki drugi topic, ali za sada... posto je Tex na naslovnici...
Iz GT prijevod:
The Magazine dedicated to Adventure invites you to discover, or rediscover, Yuma Kid! One of the numerous heroes created by Tex's father, Gianluigi Bonelli.
Yuma Kid is a knight of the West with a dark past, armed with an infallible pistol, which G. L. Bonelli created in 1952, entrusting the designs to Mario Uggeri. In 1976 he wrote a new version of it, in a comic novel that he entrusted to another great cartoonist, Jorge Moliterni. For the first time, the two Yuma Kids run together!
Avventura Magazine 2020 - I grandi eroi di G.L. Bonelli
table u linku: https://www.sergiobonelli.it/tex/2020/08/06/albo/avventura-magazine-2020-tex-presenta-i-grandi-eroi-di-g-l-bonelli-yuma-kid-1008588/
izlazak: 24/09/2020
format: 16x21 cm, kolor i c/b
stranica: 224
naslovnica: Claudio Villa
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21125 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 27/08/2020 : 00:58:36
|
quote: Originally posted by Ferri
quote: Originally posted by DODSFERD
Nemoj im stavljati sol na ranu, već su se dovoljno napatili.
Srecan mu put bez povratka...da sa sobom jos povede Laurentija i slicne koji unistise Zagora
hmmm... ako je Doti uništio Zagora,onda nek ide život!! što kaže teller,mada slabo kad kaže nešto smisleno (ovde je recimo ubo u centar),Doti je doveo crtež na jako,jako visok nivo;i zagorovci sam mogu da plaču što su ga izgubili. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 27/08/2020 : 22:09:53
|
quote: Originally posted by anto
hmmm... ako je Doti uništio Zagora,onda nek ide život!! što kaže teller,mada slabo kad kaže nešto smisleno (ovde je recimo ubo u centar),Doti je doveo crtež na jako,jako visok nivo;i zagorovci sam mogu da plaču što su ga izgubili.
Priznajem, ja placem zbog Dottija. |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7517 Posts
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4810 Posts
Member since 26/12/2009 |
Posted - 29/08/2020 : 15:03:16
|
Ovde pokušavamo da odgovorimo na pitanje šta se događa sa Texom ovih dana?
U ITA sve ide prema planu 719 broj redovne serije, 23 broj mladog Texa, 11 broj Romanzi a fumeti plus se pojavio i Yuma kid, u ediciji I grandi eroi di GL BONELLI.
Ristampe su redovne, što bi značilo na zapadu ništa novo.
|
sangue navajo |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4810 Posts
Posted - 29/08/2020 : 15:06:46
|
Kakva je stvar ovde (cro/ser) sa mekim koricama?
Pa manje više standardna.
Veseli je poništio markicu i izbacio Buffalo soldiers, doduše nešto nezgrapnije preveden naslov ali ne budimo zakerala.
Classic nastavlja i dogurao je do 22 broja, naravno da ne kupujem za razliku od klasičnog Zagora koji je prava bomba.
Kolorni je na broju 9, a redovni Ludens već na 173 (cifra za svaki respect).
|
sangue navajo |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4810 Posts
Posted - 29/08/2020 : 15:12:24
|
Hm, neko bi pomislio da sam zaboravio Maxi.
Dogurasmo do broja 24. Dve epizode.
1 - željezni konj - mignacco/cossu 2 - karavana cherokeeja - mignacco/cossu
I sad šta reći, kakvu poruku poslati. Dozivesmo da je Cossuov crtež bolji deo priče. To naravno ne menja utisak o njemu i samo je finalni dokaz da je Maxi odavno postao razvojna liga ili kanta za odbačene epizode iz svih ostalih edicija.
prva - šizofreni ludizam pomešan sa vradžbinama, trava i ugalj druga - šizofreni scenario sa zamenjenim ulogama, logorske vatre i konji |
sangue navajo |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4810 Posts
Posted - 29/08/2020 : 15:23:38
|
Šta je sa luksuznim izdanjima?
108 je bio Winnipeg i to je ok epizoda.
Posle su došli sveže iskasapljeni/recenzirani 109 Traži se živ ili mrtav, posle one vrlo dobre recenzije stvarno ne bih ništa dodavao. A detalji da se uvek natrapa na neki miroljubiv religiozni pokret sa opasnim šmokljanima po kojima naši heroji diskretno seru je izlizan do bola.
110 je Karavana odvažnih - Barbieri&Faraci/ Dotti, orignalno 662 i 663 iz 2016. Hm jača trojka, a možda i slaba četvorka. Pljušti na sve strane, kako kiša tako i meci. Dotti se bori sa sobom ali izlazi nekako na kraj.
111 je Zamka u snijegu - Faraci/Nespolino, originalno 664 i 665 iz 2016. Uvek je lepo videti snežnog Texonju ali ovde je scenario uspeo da ocrni svu snežnu lepotu. |
sangue navajo |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4810 Posts
Posted - 29/08/2020 : 15:30:03
|
Najslađe za kraj.
Druga knjga Tex Willer - popularni mladi Tex u izdanju Libellusa je pred nama.
Dezerteri - 5 epizoda - kolor izdanje - 324 a4 stranice.
Boselli plus Brindisi.
Tex upada u zamke koje mu se kasnije ni u snu ne bi ponovile. Vrlo dobro, pokazuje da scenaristi razmisljaju i da imamo pred sobom neiskusnog Texa a ne matoru konjinu koja razbija zube nogom okolo.
Tex takodje pokazuje emocije koje su vremenom izbledele.
I dalje dobijamo odgovore na pitanja iz prošlosti, doduše na kašičicu, ali je sve konzistetno i verovatno dva puta proveravano.
Dobro je ovo izdanje i epizoda. |
sangue navajo |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26827 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 29/08/2020 : 15:31:47
|
Situacija s Texom je vrlo dobra osim što niko ne objavljuje epizode iz stare ZS(poslije 100),ono što je davno bio započeo VG sa Texom ekstra.
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Topic |
|