Author |
Topic |
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 23/03/2021 : 23:25:08
|
Lep osvrt Koze. Biglia je majstorcina. A do dana danasnjeg mi nije jasno zasto se Manfredi nije okusao na Zagoru s obzirom na uspeh koji je postigao sa Magicnim, a to je ubacivanje horora, indijanske mitologije i natprirodnih elemenata u vestern okruzenje, a to bi savrseno leglo modernom Zagoru. |
|
|
jasa
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3490 Posts
Member since 26/08/2005 |
Posted - 23/03/2021 : 23:37:37
|
Il monaco guerriero
Zamberletti/Candita
Kraća avantura sa, po ko zna koji put viđenim konceptom ugnjetavanih kineskih radnika pri izgradnji željeznice. Kao mali sam gutao borilačke filmove, to mi je uz horror vjerovatno bio omiljeni žanr, zapravo moram priznati da bih evo sad volio pogledati neki old school borilački film sa nevjerovatnim potezima, skokovima, majgerijima itd. Iako smo po ko zna koji put vidjeli Kineze u Bonelli stripovima, ne sjećam se da ih je bilo puno koji se marišu kao protagonista ove priče, savršenog imena Lao Chen, Shaolin svećenik koji je podučavan borilačkim vještinama negdje u hramovima planina Songshan, i eto iz tih ljepota se zaputio spram Amerike da bi na kraju radio za neku siću na izgradnji željeznice i još trpio ugnjetavanje lokalnih probisvijeta. Osim toga da mi je kao fanu Texa i kungfua ovo zabavna priča, objektivno ovo je bezveze, totalno crno-bijeli likovi, banalna radnja i dijalozi, kao da čitam današnjeg Zagora, a i Zamberletti jeste iz tog svijeta, što se mene tiče ne bih mu dao da prilazi Texu. Od zanimljivih detalja imamo i to da su dobrom dijelu priče Tex i Carson razdvojeni tj. podijelili su se na zadatke, valjda su previše moćni zajedno jer i ovako su pojedinačno sredili 10ke razbojnika. Dobra je posljednja stranica stripa, dobra je i jedna scena sa vice šerifom i doktorovom kćeri i to je to. Može ući u statistiku Texovih priča sa Kinezima, nedavno je to neko pokrenuo kao osvrt na neku recenziju. Crtež je jako dobar, Canditu nisam ranije sretao, ali je super odradio svoj dio posla, dinamičan i čist crtež bez previše detalja, ali sa dovoljno detalja kad treba, evo i dvije stranice ispod. Naslovnica jako dobra, od Ville se nekako očekuje samo najbolje i ne znam da je ikad razočarao, prva naslovna nije dio priče. Overall, loše sa dobrim crtežom i nekoliko zabavnih detalja.
Ocjena: 60/100
Malo marisane i geografskih ljepota Kine:
|
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 23/03/2021 : 23:40:11
|
Jaso je l si citao pricu pre ove koju si sada recenzirao? Ta prethodna deluje bas dobro, troipodelna, crta Biglia, drzavni udar itd. |
|
|
jasa
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3490 Posts
Member since 26/08/2005 |
Posted - 23/03/2021 : 23:53:24
|
Nisam još, moram se nakaniti - 400 stranica :D Malo sam prelistao, izgleda odlično. Obično priče s Montalesom budu dobre. |
|
|
mustang48
Starting Member
13 Posts
Member since 02/02/2016 |
Posted - 27/03/2021 : 23:06:06
|
tex 245 i 246 Dali je ovaj tex imao samo 2 nastavka,ili ima treci ?u kojem broju pocinje prica ? ZS 245 Tex Willer Tragična opsada ZS 246 Tex Willer Udružena potera
|
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4602 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 28/03/2021 : 07:54:47
|
quote: Originally posted by mustang48
tex 245 i 246 Dali je ovaj tex imao samo 2 nastavka,ili ima treci ?u kojem broju pocinje prica ? ZS 245 Tex Willer Tragična opsada ZS 246 Tex Willer Udružena potera
nažalost, ove priče u zs su okrnjeno izdanje, i za sada jedino.
nisu dnevnikovci objavili cijelu originalnu prvu priču #137 il ritorno di montales. fali tu sveukupno oko stotinjak strtanica |
Vamos a la playa tralalalala |
Edited by - igor 12 on 28/03/2021 08:43:17 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26824 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 28/03/2021 : 10:26:21
|
To su napravili i s Ticcijevom pričom Kameni most i s Galepovom Mračne sile.. Izgubili ljudi talijanski original:) Bolje nego da su izgubili kraj:) |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
SSM
Average Member
Bosnia and Herzegovina
978 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 28/03/2021 : 15:12:14
|
quote: Originally posted by going going
Jaso je l si citao pricu pre ove koju si sada recenzirao? Ta prethodna deluje bas dobro, troipodelna, crta Biglia, drzavni udar itd.
Citao sam ja, prica je vrh - vjerovatno najbolja u zadnjih nekoliko godina. Ruju je trenutno najbolji Texov scenarista. |
No one gets out of childhood alive. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 28/03/2021 : 21:09:40
|
quote: Originally posted by SSM
Jaso je l si citao pricu pre ove koju si sada recenzirao? Ta prethodna deluje bas dobro, troipodelna, crta Biglia, drzavni udar itd.
Citao sam ja, prica je vrh - vjerovatno najbolja u zadnjih nekoliko godina. Ruju je trenutno najbolji Texov scenarista.
Jako lepo! Drago mi je da to cujem. Biglia zasluzuje samo najbolje scenarije! Mozda jednog dana, kada ovo izadje u izdanju LL, uspem da ustedim pare i uzmem jedan primerak za sebe, iako ce me papreno kostati. |
Edited by - going going on 28/03/2021 21:10:14 |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 28/03/2021 : 21:47:11
|
Citao sam ja, prica je vrh - vjerovatno najbolja u zadnjih nekoliko godina. Ruju je trenutno najbolji Texov scenarista.
Zar je moguće ?
Morat ću bacit oko, Ruju i Tex, bizarna kombinacija indeed. |
|
|
MaTex
Average Member
Croatia
567 Posts
Member since 03/01/2008 |
Posted - 29/03/2021 : 09:42:53
|
quote: Originally posted by Poncho
Zar je moguće ?
Morat ću bacit oko, Ruju i Tex, bizarna kombinacija indeed.
Radi se o ukusima. Ruju je tu da rastereti Bossa,sve ostale usporedbe nemaju nikakve veze sa zbiljom.
|
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7507 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2275 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 29/03/2021 : 20:48:09
|
Interesantna recenzija. Manfredija ne ljubim previše, naslovna Giganta sa još jednom karavanom nije obećavala ali radnja se čini dobra, a i crtež. Nije li svojedobno Mister No tražio Carlosa Gomeza? |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13988 Posts
Member since 28/11/2017 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7507 Posts
Posted - 03/04/2021 : 14:22:06
|
Misterij Svjetlucavih Planina (SAKL 27b, LIBKB 11c, SR 21c+22a), 32 str. - trideset i druga Texova epizoda
Scenarij: Gian Luigi Bonelli Crtež: Mario Uggeri Naslovnice: Aurelio Galleppini
Zanimljivosti: - Ova epizoda je originalno izlazila od 18.10. do 01.11.1954. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u ožujku i travnju 1962. godine. - Nakon što je, zbog Galepove bolesti, prethodna epizoda objavljena s premontiranim kadrovima postojećih epizoda, očito je da je i ova epizodica ubačena na silu s lagera jer scenarij nema nikakve logike, a pokušaj objašnjavanja Texova povratka u Arizonu je ispod razine vrtićkog djeteta. - Druga Texova epizoda koju nije crtao Galep. Prva je bila 18. avantura: "Pustolovina na Rio Grandeu", koju je također crtao Uggeri, a ovo mu je ujedno bila posljednja epizoda na serijalu. Vjerojatno je ovu epizodu nacrtao u isto vrijeme kao i prvu, ali je tek sada ubačena zbog već spomenutih izvanrednih okolnosti. - Ovo je prva priča u kojoj se spominju paranormalne moći bez logičkog objašnjenja. Naime, Veliki Otac tajanstvenog plemena izgleda da može vidjeti na daljinu, baš kao i kasnije Mefisto.
Kratki sadržaj: Nakon obavljene prethodne misije, usred Kolorada, Tex dobiva informaciju da je Kit ugledao dimne signale Tigera Jacka u kojima traži pomoć u rezervatu Navaja. Tex hita nazad u Arizonu i zajedno s Tiger Jackom ode u istraživanje Svjetlucavih Planina.
Komentar: Nakon što ste pročitali kratki zaplet i zanimljivosti, već je sve jasno o ovoj epizodi. Istinsko je čudo da je ovaj serijal uopće preživio ovo razdoblje, a posebno što je u pitanju Bonelli perjanica. Sad će svi pomisliti da su to početne, lošije epizode, ali nije tako. One epizode sa samog početka serijala su neusporedivo bolje od velike većine priča iz ovog perioda, odnosno početka Građanskog rata.
Ovdje imamo još jedno tajanstveno, izgubljeno pleme, a i ostali scenaristički detalji su potpuno očekivani, samo još puno naivniji u odnosu na epizode s više stranica.
Po pitanju crteža, ugodno je vidjeti promjenu i mrvicu moderniji pristup, ali i dalje u duhu tog vremena i očigledne nekvalitete samog scenarija. Srećom pa kolor spašava situaciju. Ova avantura nema naslovnicu u niti jednom izdanju, a jedino je Dnevnik na naslovnicu u kojem je izašla ova epizoda (ZS 309) stavio ime koje se odnosi na ovu kratku filler priču.
(priča: 1, scenarij: 1, crtež: 6) - 24% |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
Edited by - Spock on 03/04/2021 17:37:17 |
|
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Member since 11/09/2009 |
Posted - 03/04/2021 : 19:53:32
|
Pretpostavljam da je ovo pitanje već bilo postavljano dosta puta, ali da ne kopam po bespućima foruma...
Postoji li neki popis gdje se može usporedno vidjeti koje su Texove originalne epizode objavljene kod nas na području ex-Yu, a koje su ostale neobjavljene? |
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted. |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17012 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 03/04/2021 : 19:55:54
|
quote: Originally posted by selanne
Pretpostavljam da je ovo pitanje već bilo postavljano dosta puta, ali da ne kopam po bespućima foruma...
Postoji li neki popis gdje se može usporedno vidjeti koje su Texove originalne epizode objavljene kod nas na području ex-Yu, a koje su ostale neobjavljene?
Pa s ovim brojim koji je najavio Libellus nema više tih starih neobjavljenih iz redovne serije. |
|
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Member since 11/09/2009 |
Posted - 03/04/2021 : 20:18:37
|
Hvala. |
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted. |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4808 Posts
Member since 26/12/2009 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38067 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Quebrasco
Stripovi.com suradnik
Croatia
2211 Posts
Member since 26/03/2008 |
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13988 Posts
Member since 28/11/2017 |
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
30980 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 07/04/2021 : 14:48:43
|
Odličan Ramella. Močvara i aligatori, rado viđeni! |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7507 Posts
|
Topic |
|