Author |
Topic  |
jaki
Advanced Member

Croatia
27617 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
Posted - 21/02/2022 : 21:43:44
|
Čitao sam malo stripove s Hellingenom i ne mogu se oteti dojmu da je Boselli imao na umu konačno umirovljenje Hellingena nakon svoje epizode i "unaprijeđenje" Wendiga u glavnog negativca u serijalu. Moje je mišljenje da je doista i trebalo biti tako učinjeno, jer ovi Burattinijevi Hellingeni nam ne donose ništa novo. Što vi mislite? Je li Hellingen trebao otići u penziju? Je li Wendigo imao potencijala da postane centralni negativac serijala? |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12226 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 22/02/2022 : 00:35:01
|
quote: Originally posted by Qwertz
Čitao sam malo stripove s Hellingenom i ne mogu se oteti dojmu da je Boselli imao na umu konačno umirovljenje Hellingena nakon svoje epizode i "unaprijeđenje" Wendiga u glavnog negativca u serijalu. Moje je mišljenje da je doista i trebalo biti tako učinjeno, jer ovi Burattinijevi Hellingeni nam ne donose ništa novo. Što vi mislite? Je li Hellingen trebao otići u penziju? Je li Wendigo imao potencijala da postane centralni negativac serijala?
Helingena nije trebalo dirati nakon Demona ludila po mom misljenju. Tu je receno sve sto je trebalo da se kaze i maestralno je zaokruzena prica o Helingenu. Bosseli je imao nesto novo da kaze i krenuo je da vodi ceo Zagorov serijal jednim novim smerom ali kao da mu nije bilo omoguceno da to sprovede do kraja ili zbog kritike fanova ili zbog sve veceg angazmana na Teksu i svom autorskom serijalu Dampiru. Pisali smo o ovome mnogo puta na forumu i uvek je bilo zanimljivo o ovome diskutovati. Inace Bosseli ima taj obicaj da glavnog povratnickog negativca na neki nacin ili raščini ili unizi u hijerarhiji ili da mu barem pridoda još sporednih likova koji bacaju u senku glavnog negativca. To je uradio sa baronom Rakošijem tako što je uveo groficu Vargu (i po meni je to i najuspešniji Bossov povratak jednog od velike trojice negativaca), iznad Helingena u hijerarhiji je stavio Vendiga kog je gradio kroz nekoliko specijala i pripremao teren za njegovo ustoličenje kao glavnog negativca serijala (uz treće pojavljivanje Kralja orlova i Lutkara koje je takođe ubacio u to Helingenovo pojavljivanje) dok je u Kandraxu ubacio čitav novi svet i Mračnog gospodara i one silne ženske likove, u svakom slučaju katastrofa. Burattinijev povratak Helingena je još nepotrebniji od Bosselijevog jer Burattini nema ama baš ništa novo da kaže sa Helingenom, sem da fundamentalno promeni njegovu srž sa pričom o bazi Drugde i rasizmu i eto da mu nadene vlastito ime pa neka to bude Garth. |
 |
|
prop_ovednik
Senior Member

.jpg)
Croatia
1497 Posts
Member since 13/01/2008 |
Posted - 22/02/2022 : 07:46:10
|
Boselli voli od negativca napraviti pokajnika i dobru osobu, tako se nekako meni čini - i grofica Varga danas je praktički pozitivan lik, kao i Nat Murdo (čudo da njega još nismo vidili nazad?), Nakai je prešao taj put, možda mu je to bila neka luda ideja s Hellingenom, da na Sclavijevim temeljima napravi neki pomak i zaista od Wendiga napravi iskonsko zlo koje će izazvati Zagora, mitsko biće - i taj element je Boselli nekad dodavao, sjetite se "Junaci Crvene Grane", čak se to spominje tamo i u "Kapetan Midnight" pričama... Imam dojam da se tu stopirao taj pokušaj Boselliju, pa je on otišao dalje, što Dampyr, što Tex, dok je Bure u neku ruku dobio zadatak vratiti Zagora korijenima - taj je to doslovno shvatio, pa udario cijelu Nollitinu povijest revidirati i dodavati detalje na nju. Ono kako je Drunky Duck postao pijanac još me proganja u noćnim morama.
Bosellijev Helingen je priča koja izaziva dosta kontroverzi, ali meni je uvik dobra bila, jer nudila je nešto novo/drugačije, neki pokušaj posebnog o čijoj uspješnosti se da razgovarati - osobno je to bilo dobro, ali priznajem da imam posebne emocije prema tom razdoblju Zagora, od "Nestalih Istraživača" do "Tajne Fride Lang", tad sam ušao u svijet stripova, napeto svaki dan gledao u kiosk, za mene tad nije bilo loše epizode... |
 |
|
Ted Miller
Average Member

804 Posts
Member since 28/10/2021 |
Posted - 22/02/2022 : 09:35:08
|
Bosellijeve priče su meni vrhunske u Zagoru, isto to je razdoblje sam ja kao klinac čitao a i dan danas mi izgleda kao najbolje razdoblje Zagora, od Antartike, boselli Hellingena, Kraken sage, Obojeni čovjek itd. Jedva čekam čitati ovaj dio prije, koji monogi smatraju vrhom Zagora
|
 |
|
prop_ovednik
Senior Member

.jpg)
Croatia
1497 Posts
Posted - 22/02/2022 : 09:59:22
|
Dobro, danas kad čitam "Obojenog čovjeka" to mi je malo over-the-top, moram priznati :) Ali iz tog razdbolja mi u skrivene dragulje spada "Strah na visokoj Sierri"/"Golgota", to je imalo mračnu atmosferu, tjeskobu, baš je bilo čudno to čitati onda. |
 |
|
Ted Miller
Average Member

804 Posts
Posted - 22/02/2022 : 10:52:06
|
quote: Originally posted by prop_ovednik
Dobro, danas kad čitam "Obojenog čovjeka" to mi je malo over-the-top, moram priznati :) Ali iz tog razdbolja mi u skrivene dragulje spada "Strah na visokoj Sierri"/"Golgota", to je imalo mračnu atmosferu, tjeskobu, baš je bilo čudno to čitati onda.
to sam vise iz sentimentalnosti stavio na popis, ne znam koliko bi danas mi bila kvalitetna epizoda.
No to je u biti prvi put da sam vidio Zagora kako se bori sa nekim sebi ravnim (manje-vise) u fizickoj borbi.
Tek kasnije sam u Zagoru extra citao Iron Mana, i jos nesto kasnije saznao za Super Majka :D |
 |
|
prop_ovednik
Senior Member

.jpg)
Croatia
1497 Posts
Posted - 22/02/2022 : 11:04:49
|
Meni je prvo čitanje SuperMikea top iskustvo bilo... Čitaš i ne vjeruješ, stranicu za stranicom ga ovaj pravi budalom, lomi ga, dođe do toga da Zagor sumnja u sebe kao nikad prije... Odlična epizoda! |
 |
|
Ted Miller
Average Member

804 Posts
Posted - 22/02/2022 : 12:04:30
|
quote: Originally posted by prop_ovednik
Meni je prvo čitanje SuperMikea top iskustvo bilo... Čitaš i ne vjeruješ, stranicu za stranicom ga ovaj pravi budalom, lomi ga, dođe do toga da Zagor sumnja u sebe kao nikad prije... Odlična epizoda!
citao sam nesto malo nedavno na youtube-u, al reko necu vise jer moram te stripove u fizickom obliku citati i imati :D
jedva čekam to čitati, a vjerojatno cu naprije doći do tih epizoda u Zagor Originalu u boji, dok bude bude :) |
Edited by - Ted Miller on 22/02/2022 12:06:52 |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27617 Posts
|
Ted Miller
Average Member

804 Posts
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27617 Posts
Posted - 22/02/2022 : 12:39:42
|
zagor klasik su kompletne priče u jednom broju. počelo je od talijanskog broja 55 Zagor priča i došlo do broja 199.zatim se vratio na početak od broja 1:Zasjeda u šumi. to ti je izvrsan i jeftin način da nabaviš te starije brojeve do 200. ovaj zagor original u boji neće ovim tempom nikad doći do tih epizoda. |
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27617 Posts
Posted - 22/02/2022 : 12:41:51
|
što se tiče naručivanja;ne znam zašto ti se neda? kupit ćeš ih odmah i jeftinije nego li da ih čekaš na kiosku? za poštarinu ti se isplati u jednog prodavača kupit što više komada tako da i tu uštediš. |
 |
|
Ted Miller
Average Member

804 Posts
Posted - 22/02/2022 : 13:23:03
|
e tako , ma imam par klasika, razumijem sto su, samo ne znam koji je redoslijed brojeva, sad si mi objasnio :) ok trenutno ove ne kupujem nove jer su bas priče koje i izlaze u Zagor originalu, a njega imam sve brojeve i skupljam ga.
|
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27617 Posts
Posted - 22/02/2022 : 13:48:55
|
super ali svjestan si da Zagora original izađe svaki mjesec 80 stranica i da će puno brže izaći u Zagor klasiku a da ne spominjemo već izdanih 150 brojeva u Klasiku. |
 |
|
Dalen
Senior Member

.jpg)
Croatia
2276 Posts
Member since 13/03/2003 |
Posted - 22/02/2022 : 14:13:30
|
Imaš na aukcijama i to manje-više često komplet extra Zagora. Cijene budu sasvim ok pa eto ti načina. Redoslijed čitanja ti je 31-92, 1-30, 93... |
Edited by - Dalen on 22/02/2022 16:42:58 |
 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14517 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 22/02/2022 : 15:49:18
|
quote: Originally posted by Dalen
Imaš na aukcijama i to manje-više često komplet extra Zagora. Cijene budu sasvim ok pa eto ti načina. Redoslijed čitanja ti je 31-45, 1-30, 46...
31-45? Otkuda ti sad to? |
Never leave it in the hands of the judges
|
 |
|
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 22/02/2022 : 16:29:19
|
31-92. Kako je 92. svezak naslova "Božić kalibra 45", možda je to podsvjesno stavio |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
 |
|
Dalen
Senior Member

.jpg)
Croatia
2276 Posts
Posted - 22/02/2022 : 16:39:56
|
A da. Bravo Curunire . Ispravljeno . Jbg, CO-19 je, između ostalog, učinio svoje . |
Edited by - Dalen on 22/02/2022 17:00:55 |
 |
|
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 22/02/2022 : 20:22:35
|
Meni su baš simpatične pogreške ovakva tipa. Slične primjećujem kod sebe sve više, ali nemaju veze s virusima nego rodnim listom |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27617 Posts
Posted - 22/02/2022 : 20:39:45
|
Baš sam danas pokupio 4 paketića Klasika po kioscima. Nisam uspio Zlatne klasike naći mat ali ni sjaj nije za baciti. |
 |
|
Dalen
Senior Member

.jpg)
Croatia
2276 Posts
Posted - 22/02/2022 : 21:16:14
|
quote: Originally posted by Curunir Meni su baš simpatične pogreške ovakva tipa.Slične primjećujem kod sebe sve više, ali nemaju veze s virusima nego rodnim listom
Onda je kod mene i jedno i drugo . |
 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8116 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 22/02/2022 : 22:57:35
|
Evo još malo Bosellija, i to njegova premijera:

ZG SP 4: Crni plamen (ZG LUSP 21, ZG VČSP 1)
Ova priča je Bosellijeva premijera na Zagoru, pa i u Bonelliju uopće. Odmah je jasno vidljiva razlika u odnosu na tadašnju Toninellijevu bezidejnost. Kao što su već mnogi primijetili, najveći problem je premali broj stranica da se priča kvalitetno rasplete, ali tome Boselli sigurno nije krivac. Vjerujem da je imao na umu da debitira s ovom epizodom u redovnoj seriji, ali očito se nisu poštovale želje tada novog scenarista. Lijepo se nadovezao tamo kamo je Sclavi bio krenuo, ali za mene je malo i zabrazdio megalomanskim nastavkom ove priče u ZG SR 376-379: "Hellingen je živ". Ipak, što god mislili o njemu, odmah je jasno dao do znanja da ima nove i svježe ideje koje hitno trebaju ovom serijalu.
Da zna svoj posao, Boselli je pokazao s dva nova lako pamtljiva lika: Heyokom i Wendigom, a posebno upečatljiv je urnebesan zaplet s Heyokom i Chicom. Razvojem priče očigledan je pad u kvaliteti scenarija, ali dosta toga mu se može progledati kroz prste s obzirom na dosta kvalitetnih ideja i nezaboravnih scena, a upitno je kako bi sve izgledalo da je imao odriješene ruke po pitanju broja stranica!

Ferri je atmosferičan i mračan, kako i priliči ovakvoj priči. Pretaman Ludensov utisak kvari doživljaj, ali tako su i manje primjetne Ferrijeve pogreške! ;-)
Sveukupno gledajući, nikad nije svako zlo za zlo, pa je ova epizoda popravila krvnu sliku ispodprosječne specijal edicije.
(priča: 9, scenarij: 7, crtež: 9, naslovnica: 5) - 80% |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
kasper
Advanced Member

10924 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 23/02/2022 : 11:34:24
|
zanimljivo da su buratini i boseli gotovo istovremeno imali premijeru na zagoru i to sa ferijem. bure na protivotrovu, boseli na crnom plamenu, jun 1991 |
 |
|
Topic  |
|