Author |
Topic  |
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 23/02/2022 : 11:40:54
|
Baš tako, očaj od epizode, osim Ferrijeve uobičajene mračne atmosfere. Boselli već u svojoj premijeri pokazuje kako će uništiti svaki čar fantastičnih priča predstavljajući ih kao banalnu svakodnevnicu. Postavi sve za scenu i onda jedan veliki buć. Ipak, začudo je napisao pristojan "nastavak", Crnu dušu. Najbolji je u realističnim pričama u kojima ubacuje elemente povijesti, mitologije i mistike, ali čim se uhvati čistih fantastičnih priča, to je živi kupus i teška naiva. |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
 |
|
kasper
Advanced Member

10924 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 23/02/2022 : 11:56:14
|
quote: Originally posted by Curunir Ipak, začudo je napisao pristojan "nastavak", Crnu dušu.
hm, ta prica je bas dobra, pogotovu kad pogleda ovo danas. a i feri se ovde bas potrudio, kraj je bas dobar. sve se nekako poklopilo |
 |
|
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 23/02/2022 : 13:30:05
|
Istina. Najbolji specijal. Ali nikako nije za boju, Ferri je tu izvrstan sa svojim crnilom, sad će biti upropašten u ovim Ludensovim dvobrojnim specijalima u boji. |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12222 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 23/02/2022 : 22:12:30
|
quote: Originally posted by kasper
zanimljivo da su buratini i boseli gotovo istovremeno imali premijeru na zagoru i to sa ferijem. bure na protivotrovu, boseli na crnom plamenu, jun 1991
Bure jeste imao premijeru s Ferrijem na redovnoj seriji, ali pre toga njegov prvi sluzbeni rad za Zagora je bio Cikov specijal #7 Ciko traper.
Meni je u secanju ovaj specijal ostao kao odlican, velika, napeta, sudbonosna prica. Nastavak Crna dusa mi je isto bio jako dobar ali mozda cak previse mracan i ozbiljan. Trebalo bi da ponovim sve te rane specijalce, citao sam to pre vise od 12 godina. |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 24/02/2022 : 00:06:53
|
Bozeli cesto dobro pocne i cesto kasnije sve prospe pretjerivanjem. Kako je vec receno tako je uspio unistit karizmu murdoa i kandraksa. Jednog je iz monstruma pretvorio u nekakvog pokajnika i zagorovog saveznika, a drugog u drugorazrednog negativca. Meni kod njega bolje prolaze vestern scenariji kakve pise i na teksu
|
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
Posted - 25/02/2022 : 08:17:57
|
Pozivam sve istinske zagorologe u radnu akciju!!! O čemu se radi? Divovima dobra i zla treba manje od tisuću pregleda na recenziji da se vrate na prvo mjesto najčitanijih recenzija na stranici. Dajem svoj doprinos, ali trebat će nam još radne snage. Ako želite, klikćite malo na recenziju, pa da skupimo te preglede. |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 25/02/2022 : 10:12:37
|
Ti si pomahnitao, kverc. To nije "istinska zagorologija", nego Supermašina. Staviti Zagora na pijedestal, makar i na kvarno... to je vrag u tijelu. Istinski zagorolog sabrano čita Zagora podalje od mahnitanja Supermašine, i tek blagim pokretom ruke, možda tipkovnice, očituje se u postojanju. Naizgled je to slabost, jer je u nevidljivosti, ali je s druge strane jakost, jer izdržava sve: vražje kušnje i vrevu svijeta. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 25/02/2022 : 10:15:15
|
Ma znaam. To je više šala, nego stvarna incijativa. Malo mi je dosadno jutros, jer ne mogu nigdje iz kuće i stvarno nemam što pametno raditi zbog lakše ozljede😄 |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 25/02/2022 : 10:15:51
|
A pomahnitao sam još davnih dana hahaha |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/02/2022 : 10:26:47
|
To je već bolje;) Inače, vidim da si ti nova snaga, Zagor i dalje obara sve rekorde. Sabire potiho i prožvače salonske stripaše, ko što bi dobri Poncho reko. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 25/02/2022 : 10:35:05
|
Već kad ste otvorili temu novih snaga, zanima me koju biste mi Zagorovu epizodu preporučili za čitanje, kao iskusni Zagorovac. Ne znam što da radim sa sobom danas😅 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/02/2022 : 10:49:15
|
Danas ti je, gledam sad kroz prozor, nekakav mlačni dan. Danas paše Otočka skupina ili, eventualno, Tajna Fride Lang. Boselli, danas. |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 25/02/2022 : 10:57:07
|
Može,može. Hvala |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
Member since 12/11/2009 |
|
prop_ovednik
Senior Member

.jpg)
Croatia
1497 Posts
Member since 13/01/2008 |
|
Kila Banana
stripovi.com suradnik

Sri Lanka
340 Posts
Member since 02/01/2019 |
Posted - 25/02/2022 : 20:38:28
|
quote: Originally posted by Qwertz
Pozivam sve istinske zagorologe u radnu akciju!!! O čemu se radi? Divovima dobra i zla treba manje od tisuću pregleda na recenziji da se vrate na prvo mjesto najčitanijih recenzija na stranici. Dajem svoj doprinos, ali trebat će nam još radne snage. Ako želite, klikćite malo na recenziju, pa da skupimo te preglede.
Svi znamo da to mjesto pripada Druuni! |
Mili Bože, zašto si me stvorio, što me nisi u kamen pretvorio? |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 25/02/2022 : 21:14:27
|
quote: Originally posted by Kila Banana
Pozivam sve istinske zagorologe u radnu akciju!!! O čemu se radi? Divovima dobra i zla treba manje od tisuću pregleda na recenziji da se vrate na prvo mjesto najčitanijih recenzija na stranici. Dajem svoj doprinos, ali trebat će nam još radne snage. Ako želite, klikćite malo na recenziju, pa da skupimo te preglede.
Svi znamo da to mjesto pripada Druuni!
Ajde, dobro. Dame imaju prednost Edit: pogotovo onakve dame |
Edited by - Qwertz on 25/02/2022 21:15:01 |
 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14517 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 26/02/2022 : 07:50:45
|
quote: Originally posted by stinky
Danas ti je, gledam sad kroz prozor, nekakav mlačni dan.
Kod mene u ovo doba, mogu samo ići "zimski" Zagori. Jer kad ja pogledam kroz svoj prozor, snijeg i snijeg, trpa li ga trpa  |
Never leave it in the hands of the judges
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7929 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 03/03/2022 : 17:49:10
|
Nakon pročitane JA odiseje, prebacujem se na onu spasonosnu sjevernoameričku odiseju. Kakvi su vaši dojmovi? Koje su vam epizode ostale u najboljem, a koje u najgorem sjećanju? |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12222 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 04/03/2022 : 04:24:53
|
U sklopu pripreme gradiva za prvi susret mladog Teksa i starog Zagora pod nazivom ,,Bandera" u najnovijem broju Zlatne Serije, obnovio sam Bosseli/Andreucci pricu Komanči/Teksaški rendžeri/Izgubljeni rudnik i potvrdio svoju ocenu i visoko misljenje koje imam o ovoj stvarno odlicnoj prici i po prvi put uzeo da procitam (iako mi vec barem 10 godina na policama stoje Ludensove svescice) pricu Pod meskickom zastavom. Pa evo mog osvrta na tu sjajnu Odabranu pricu!

Pod meksičkom zastavom Bosselli/Marcello
recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lu-94-97-krvna-braca/813/
Prica epskih razmera, Bosselijevo remek delo, velika velika prica (i po broju strana i po samoj sadrzini). Neverovatno mi je da sam tek sada procitao ovu pricu a vec sigurno 10 godina je imam u Ludensovim svescicama, ali tek sad odlucih da je procitam u novoizaslom izdanju Odabranih prica (uz prethodno ponovo procitan Izgubljeni rudnik) i potpuno sam oduvan kakva je ovo epizodcina! Braca po krvi upada sigurno u top 25 prica serijala i u sam vrh Bosselijevih prica. Bosseli je perfektno vodio radnju i napravio cak bolju vestern Zagor pricu od Izgubljenog rudnika, sto sam mislio da je nemoguce. Dijalozi su tako zivotni i realni, odnosi medju likovima fenomenalno oslikani (tu bih najvise istakao razgovore Rouz, Adam Krejnove verenice, sa Zagorom i Cikom dok su bili u zatvoru i kasnije sa Adamom tokom vecere u ocevoj kuci i posle u zatvoru i sjajan dijalog Zagora i Cika kada Ciko kaze Zagoru da mu ovo nije Darkvud i da ga niko ne sljivi ni 2% i da je on ipak belac koliko god se borio protiv toga, medjtuim Zagor odabire ispravnu stranu {to me donekle podseca na nesto slicno sto je Bosseli godinama kasnije uradio sa Teksom u gigantu Patagonija, i tu je Teks odabrao stranu ali je morao i Zagora i Teksa da pomeri iz svojih oblasti gde vlada njihov zakon, njihov mir i status quo i prebaci ih u manje vise nepoznatu sredinu gde njihov autoritet ne znaci skoro nista i gde su primorani da odaberu stranu, nema izvlacenja}). Ova epopeja obiluje prelepim i dirljivim scenama i zivopisnim likovima pre svega bih istakao scenu smrti vojnika Huana koju je i Ferri odabrao da bude motiv trece naslovne strane. Maestralno, ne znam sta bih vise dodao. Marcellov crtez je odlican ali ipak nije pokazao svoju bas najbolju stranu, mozda bi vise zasluzio ocenu 8 ali zbog par odlicnih scena i uspesne atmosfere ipak sam mu dao 9. Ferrijeve naslovne strane legendarne.
Bas mi se posrecilo sa Odabranim pricama u ovom slucaju i u prethodnom broju, oba puta sam citao vrhunsku Zagorovu pricu s kojom se po prvi put susrecem i iako sam iskusniji citalac nego sto sam bio onda kada sam sljustio vecinu Zagorovih legendarnih prica koje su zacementirale status tog serijala kod mene kao najdrazeg i najvaznijeg u mojoj stripofilskoj karijeri, izuzetno mi je drago da sam uspeo da naidjem na dve tako dobre price koje su uspele da ostave tako jak utisak na mene kao da sam ih citao kada sam imao 12 godina a ne sada sa 25. Izgubljeni rudnik i Krvna braca (Pod meksickom zastavom) su price koje treba dati nacitanim stripofilima ali koji nisu imali kontakta sa (ili nemaju bas najbolje misljenje o) Zagorom.
Kao muzicku podlogu u odredjenim scenama pogotovo u trecoj i cetvrtoj svesci preporucujem Morikoneovo malo po malo zaboravljeno remek delo iz Dobar, los, zao:
Prica: 10 Scenario: 10 Crtez: 9 Naslovne strane: 10
97% |
Edited by - going going on 04/03/2022 05:36:11 |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9561 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 04/03/2022 : 07:09:29
|
Ne znam što mi teže pada, to što si je tek sada pročitao ili to što imaš samo 25 godina 
Meni je utrenutku čitanja bila presurova priča. Za razliku od Izgubljenog rudnika nema romantiziranja. A smrt rendžera mi je pala kao da vama pobiju posadu Golden Baby. Mogao bih je ponoviti. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
prop_ovednik
Senior Member

.jpg)
Croatia
1497 Posts
Member since 13/01/2008 |
Posted - 04/03/2022 : 07:50:49
|
Nakon pročitane JA odiseje, prebacujem se na onu spasonosnu sjevernoameričku odiseju. Kakvi su vaši dojmovi? Koje su vam epizode ostale u najboljem, a koje u najgorem sjećanju?
Ako gledamo da je SA odiseja počela s "Nestali istraživači" i završila s "Imanje pod opsadom" (mislim, ne brojimo, tako je :) ), tu imaš 30 odličnih stripova, gdje mnoge epizode spadaju u sam vrh Zagora, a meni osobno top topova su (kronološkim redom):
Nestali istraživači Razbojnici Sedam gradova Cibole Izgubljeni rudnik Osveta Vudu
Ali i epizode kao "Aljaska", "Zmajevi gusari", "Vještica iz Sierre", "Krv Apača", "Liberty Sam". "Strah nad rijekom" i "Lažna optužba" su isto jako dobre, dinamične, s Boselli/Burattini timom koji se sjajno nadopunjuje (mada, ako dobro pamtim, Colombo je napisao "Strah nad rijekom")...
Ako pitaš najslabije, to bi bilo "Izgubljeni sin/Imanje pod opsadom" duo... Malo naivno u izvedbi, crtež Donatellija malo off). "Krv Apača" ugodno iznenađenje, dramatično, nasilno i svjesno da Zagor ne može uvijek ispraviti sve krive drine..
|
 |
|
Topic  |
|