Author |
Topic  |
going going
Advanced Member

Serbia
12222 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 05/03/2022 : 03:26:35
|
quote: Originally posted by Deers
Ne znam što mi teže pada, to što si je tek sada pročitao ili to što imaš samo 25 godina 
Meni je utrenutku čitanja bila presurova priča. Za razliku od Izgubljenog rudnika nema romantiziranja. A smrt rendžera mi je pala kao da vama pobiju posadu Golden Baby. Mogao bih je ponoviti.
Ocekivao si da sam stara kuka?
Jeste, izuzetno surova prica bez romantizacije koja je itekako prisutna u Izgubljenom rudniku. Zato je jos i jaci utisak nakon citanja Brace po krvi (pogotovo ako je kratki vremenski razmak izmedju citanja Izgubljenog rudnika i ove epizode), jer nema te romantizacije i osecaja da ce na kraju epizode sve biti u redu i da ce status quo biti sacuvan, ovde su ulozi pravi, rizici veliki, ni za koga nisi siguran da li ce preziveti pricu i da li ce biti umreti kao pozitivac ili kao iznudjeni negativac. Stvarno maestralna prica!
A evo i mog komentara za sveze procitanu pricu koja sledi odmah nakon Bosselijevog i Marcelovog remek dela:

Beg u slobodu / Lanci Burattini/Pepe
recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lu-98-99-bijeg-u-slobodu/1200/
Nezgodno je oceniti ovu pricu. Burattini odlucno zapocinje pricu s mnogo akcije, bez praznog hoda, napeto bekstov se nastavlja i nastavlja sve do sezdeset i neke stranice stripa kada nasi junaci imaju prvi put vremena da predahnu i da malo porazgovaraju i utvrde svoj cilj ali i to traje kratko jer se odmah nastavlja jurnjava i borba s vremenom koje curi da se stigne do Baksterovog broda. Odusevila me je Cikova akcija na brani, meksikanac je pokazao inicijativu i izvukao svog prijatelja iz nezahvalne situacije, volim epizode u kojima Ciko pokaze da je sposoban, odlucan i hrabar; i nema ih malo, ali opet moglo bi da ih bude vise (naravno ne umanjujuci element komedije koji je potreban serijalu i kog tradicionalno Ciko nosi za svojim pojasom). Prvi problem epizode je sto je od pocetka jasno da Bakster nije pozitivac za kakvog se izdaje, Pepe ga je jednostavno nacrtao kao jasnog negativca i onda je iznenadjenje u potpunosti propalo, sad da li je to Buretova ili Pepova greska ili obojice ne znam. Drugi i najveci problem price je zbrzanost poslednjih 30ak stranica, ocigledno je primetno da je Burattiniju ponestalo stranica i da mora da se razresi svih negativaca u kratkom roku i cudi me Zagorova okrutnost i svirepost. Kod Zagorovog karaktera volim bas to sto moze da se razbesni, sto moze ponekad da predje granicu ponositosti i bude gord, sto ume da odreaguje impulsivno i srcano (kao naprimer egzekucija Velaskeza u Krvavim piramidama, to je vrhunska scena) ali opet on je veliki covekoljubac i malo mi je preteran njegov krajnji cin. Kao sto kaze grofica Varga u svom komentaru: Ponekad me Bure baš iznenadi Zagorovim hladnokrvnim potezima. U ovoj epizodi je lud ko kupus. Zatvorio ljude u brod pa ga digao u zrak. Koja egzekucija po kratkom postupku. Bas je lud kao kupus! Odusevio me je ovaj izraz koji nikada nisam cuo do sada! Znaci volim kad je Zagor odlucan i kad kazni one koji su to zasluzili ali opet ovakva egzekucija mi je preterana. A i nije tako resio problem rudnika sumpora, mozda je ubio glavnog poslovodju i vlasnika i organizatora i njegova dva pomocnika, ali jasno je i iz onog jednog velikog kadra gde se prikazuje rudnik a i elementarnom logikom da mora da tu bude barem 15ak ljudi koji nadziru crnce i da je lako moguce da neko od njih odluci da zauzme poziciju glavnokomandujuceg i da bude novi sef. Morao je Bure to bolje da resi i da prikaze kako je zagor razbucao sve iz tog rudnika (pa nek ih i sve pobije, ali zato sto nije imao drugog izbora ili zato sto se licno ocima uverio da su to zasluzili zbog svoje brutalnosti) a ne da Bure to smandrlja u 3 stranice. Kao sto je vec receno Zagorovi stavovi po pitanju rasizma i slobode su nadaleko cuveni i svima poznati od pocetaka serijala ali nije lose s vremena na vreme videti ovakvu epizodu puna iskrene borbe protiv tlacenja jedne rase/naroda bez obojenih modernih politickih woke obelezja, nego vrlo iskreno i pravedno. Ovakav pristup pogotovo kod dece moze i mora da proizvede samo dobre rezultate i kao sto sam mnogo puta napisao na mnogim mestima siguran sam da su ljudi koji su citali Zagora u formativnim godinama vecinom postali ljudi s duboko izrazenim i jasno definisanim osecajem za pravdu i velikom empatijom za slabijeg i potlacenog (bio to Indijanac, crnac ili jedan sam covek koga tuku dvojica). Pepeov crtez je jako dobar, ovo mu je mozda i najbolji rad, steta sto nije nacrtao vise. Sasvim je solidan crtac. Ferrijeve naslovne strane su odlicne. Steta sto na drugoj naslovnoj strani nije nacrtao kako Zagor silinom svoje ruke cupa cev za koju su prikaceni njegovi lanci pa da onda imamo i efekat pare koja juri iz cevi, to bi bio vrlo efektan dodatak naslovnoj strani, ali nema veze.
Da sumiram sasvim prolazna prosecna prica koju neki elementi uzdizu i iznad prosecnosti ali kojoj nedostaje jos barem 30ak stranica i bolje osmisljen kraj da bi bila nesto vise od obicne dvodelne epizode koja ce nas zabaviti tokom citanja, ali koje se najverovatnije necemo bas secati kroz par meseci/godina.
Prica: 7 Scenario: 5 Crtez: 8 Naslovne strane: 10
70% |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 06/03/2022 : 10:08:52
|
Izgubljeni sin je meni odlicna epizoda, jedna od nepravedno podcjenjenih. Nije epski Spektakl, Ali je odlican Miks vesterna i detektivske price sa nepredvidljivim krajem. Prica cijelo vrijeme navlaci na jednu stranu, da bi se na kraju sve poslozilo na posve drugi nacin. Likovi uvjerljivi i zivotni.Scenarij za 10. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21721 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 06/03/2022 : 16:13:54
|

Buratini&Kerac:Zagor - Pueblo (Veseli četvrtak,kolekcionarsko izdanje)
Kako odoleti pa ne uzeti ovaj strip da pročitaš - em Zagor (omiljeni strip junak moje mladosti),em Bane Kerac (još jedan "strip junak" moje mladosti,al njega volim i danas),em sve to upakovano u kolekcionarsko izdanje.
U principu,za redovnog Zagora odavno već nemam živaca,a Bure,koji je i imao nekih hvalevrednih priča,je takođe odavno odsvirao svoje.Ali,kako rekoh,za ovako neko se moralo naći vremena,po potrebi i strpljenja. Samo izdanje je bombona,i stvarno je lepo držati u ruci tako velikog strip junaka koga crta naš čovek,pa još Il grande Bane.I vaistinu je lepo gledati njegov crtež,sve i da priča nije ni za šta.A ona čak i nije loša. U smislu da sam pročitao ceo album bez "zijeeev momenata". Mis'im nije sad da mi je donja vilica bila spuštena od oduševljenja,ali taj "Martijevski" momenat u #trči_skoči_baci_sekiru Zagoru je uneo neku,koliku-toliku novinu, pa je sve to ukomponovano sa Zagorom gde očekuješ da svakog trenutka iskoče kapetan Tara ili Ket,bilo neloše. 3/5 |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
 |
|
mike
Senior Member

Slovenia
2873 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 06/03/2022 : 20:52:41
|
quote: Originally posted by anto
U principu,za redovnog Zagora odavno već nemam živaca,a Bure,koji je i imao nekih hvalevrednih priča,je takođe odavno odsvirao svoje.
Več nekih 20+ godina brate.. |
Taylor. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21721 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 06/03/2022 : 21:12:38
|
quote: Originally posted by mike
quote: Originally posted by anto
U principu,za redovnog Zagora odavno već nemam živaca,a Bure,koji je i imao nekih hvalevrednih priča,je takođe odavno odsvirao svoje.
Več nekih 20+ godina brate..
 |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
 |
|
www2
Senior Member

.jpg)
Croatia
1062 Posts
Member since 11/02/2009 |
|
vešmašina
Average Member

600 Posts
Member since 12/10/2013 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8113 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9561 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27616 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 01/04/2022 : 00:21:05
|
Čita sam malo jučer i danas neke Nolittine(i Melloncellijeve) priče(27-54) i mogu reć da su slabo ostarile. Tj.problem je u meni što nemam više 10 godina. Ipak ću ih kupiti u klasiku kad dođu na red |
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19475 Posts
Member since 02/06/2008 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8113 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
shalilo6
Average Member

Croatia
554 Posts
Member since 30/03/2017 |
|
prop_ovednik
Senior Member

.jpg)
Croatia
1497 Posts
Member since 13/01/2008 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27616 Posts
Posted - 12/04/2022 : 12:48:55
|
Nice🙂 Nadam se da će talijani imat dobar ukus kad budu birali što će izabrat za ovu ediciju. Imat ćemo HR verziju ZSe.🙂 |
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
kasper
Advanced Member

10924 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
|
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
|
emirem
Advanced Member

10859 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 18/04/2022 : 22:21:04
|
quote: Originally posted by Curunir
Ray Charles.
 Spray Charles. Usta kao Tie-fighter iz SW. |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
 |
|
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 19/04/2022 : 00:58:14
|
Vidi stvarno TF  A može i kao neodlučan vektor. |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
 |
|
emirem
Advanced Member

10859 Posts
Member since 18/01/2010 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27616 Posts