Author |
Topic  |
D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7147 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 22/09/2022 : 20:16:02
|
Hvala Poncho! Drugim rijecima, nema nade dok se nešto ne promjeni u uredništvu. OK, smanjujem očekivanja za povratak Supermikea na minimum, tj. očekujem ono sto se desilo sa Burattinijevim radovima s Hellingenom, tj. gomile prepričavanja, opise kako je Supermike odrastao i promjenu njegovog karaktera u odnosu na prve dvije pojave. |
www.epicentercomics.com http://kck.st/45sjwvZ |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 23/09/2022 : 08:37:52
|
quote: Originally posted by D.J.
Hvala Poncho! Drugim rijecima, nema nade dok se nešto ne promjeni u uredništvu. OK, smanjujem očekivanja za povratak Supermikea na minimum, tj. očekujem ono sto se desilo sa Burattinijevim radovima s Hellingenom, tj. gomile prepričavanja, opise kako je Supermike odrastao i promjenu njegovog karaktera u odnosu na prve dvije pojave.
Da, nažalost tako će biti. Što zbog nevjerojatnog pritiska talijanske publike koja je očito puno mlađa i tuplja nego na balkanu (šta mi se ne uklapa u narativ o padu prodaje) što zbog Burine uvjerenosti da je to ispravan put i da slijedi Nolittine kanone (što je po meni teško neshvaćanje Nolitte).
Taj povratak supermikea može biti samo fijasko, od stila do karakterizacije lika. Nebitno je šta mi mislimo, talijanska publika od 6 god će bit zadovoljna. |
 |
|
Ted Miller
Average Member

810 Posts
Member since 28/10/2021 |
Posted - 23/09/2022 : 09:26:06
|
gle najbolje je nista ne ocekivati, bezveze trosenje vremena, energije na nesto iz buducnosti, uzivajmo u trenutnim stvarima kakve god da jesu, analizirajmo, usporedujmo sa brojevima iz zlatnog razdoblja i slicno, zivot je festa :P
Sumnjam bas da je i u Italiji glavna publika klinci od 10- godina i da Bure moze bolje, moze... al je prenakcrtac poslom, jebiga, i kvantiteta je u biznisu nekako > kvaliteta, a nama fanovima je suprotno.
|
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 23/09/2022 : 09:36:08
|
quote: Originally posted by Poncho
Hvala Poncho! Drugim rijecima, nema nade dok se nešto ne promjeni u uredništvu. OK, smanjujem očekivanja za povratak Supermikea na minimum, tj. očekujem ono sto se desilo sa Burattinijevim radovima s Hellingenom, tj. gomile prepričavanja, opise kako je Supermike odrastao i promjenu njegovog karaktera u odnosu na prve dvije pojave.
Da, nažalost tako će biti. Što zbog nevjerojatnog pritiska talijanske publike koja je očito puno mlađa i tuplja nego na balkanu (šta mi se ne uklapa u narativ o padu prodaje) što zbog Burine uvjerenosti da je to ispravan put i da slijedi Nolittine kanone (što je po meni teško neshvaćanje Nolitte).
Taj povratak supermikea može biti samo fijasko, od stila do karakterizacije lika. Nebitno je šta mi mislimo, talijanska publika od 6 god će bit zadovoljna.
Pa da, stavio je neki dan tablu scenarija. Na 287. (!) stranici se Zagor prisjeća drugog susreta s Supermikeom i razmišlja da li je taj susret bio slučajan. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Posted - 23/09/2022 : 09:47:36
|
quote: Originally posted by Deers
Taj povratak supermikea može biti samo fijasko, od stila do karakterizacije lika. Nebitno je šta mi mislimo, talijanska publika od 6 god će bit zadovoljna.
Pa da, stavio je neki dan tablu scenarija. Na 287. (!) stranici se Zagor prisjeća drugog susreta s Supermikeom i razmišlja da li je taj susret bio slučajan.
Ovo nekad zvuči ko namjerno parodiranje 
Al jebiga talijanska publika je sretna s tim.
Zanimljivo da je Bure naznačio potrebu za balansom da se ne pretjeruje u recikliranju, jer u praksi to ne radi.Na opasku o krivom pristupu fantastičnim tematikama (u smislu da je postalo jako banalno i da nema više tog sense of wonder u pričama) Bure je čak i rekao da bi se uredništvo trebalo više potruditi da dopru do nezadovoljnih čitatelja (!). |
 |
|
prop_ovednik
Senior Member

.jpg)
Croatia
1497 Posts
Member since 13/01/2008 |
Posted - 23/09/2022 : 10:10:59
|
Mozda je samo Zagorova publika 8-10 godina? Jer po onome sto sam vidio, izdanja Texa koja kostaju ko svetog Petra kajgana, to za dicu nije... Ali opet, zar ta dica napadaju Morena okolo? Sve je to supljikavo. Citajuci ove blogove koje je Poncho stavio ja bih rekao da je Bure ipak popizdio, u njemu ne vidim ni doze samokritike, ni zelje da pogleda i kaze - hej, mozda nesto krivo radim? Dapace, rekao bih da se ponasa ko uvredljiva zvijezda, umjetnik kojeg glupe ovce u narodu ne prepoznaju...
Iskreno, nakon citanja toga postao sam pesimist povodom Zagorove buducnosti (sto prije nisam bas bio), jer imam dojam da se Burattini okruzio sebi slicnima, onima koji mu povladjuju, a tamo u Bonellija nitko iznad njega nema zelje (volje?) da ga zaustavi i umiri...
Zlatna koka je Tex, a vamo daj sto das... |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
Posted - 23/09/2022 : 12:13:34
|
Na Zagora treba dovesti nekog novog, mladog, inspiriranog glavnog urednika (kao što su '90-ih to bili Boselli i Burattini), a Burattiniju treba dati priliku da kreira nekog vlastitog lika i neki vlastiti serijal gdje ne bi morao nastavljati tradiciju Nolitte (HA HA, više veze imamo ja i Canelo Alvarez nego neke Burattinijeve epizode s Nolittinim nasljeđem). Tada bismo mogli vidjeti što Burattini zapravo može i koji je njegov pravi kapacitet, a Zagor bi dobio novi dašak svježine i inspiracije kroz tog novog urednika (samo, problem je naći takvog) |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Posted - 23/09/2022 : 12:45:55
|
Pokušat ću mu pristojno objasniti da krivo shvaća Nolittino nasljeđe. Samo nisam siguran hoće li se dosta izgubiti u prijevodu. |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 23/09/2022 : 12:56:58
|
očito je sve kao i uvijek pitanje novca. izgleda da tamo djeca čitaju Zagora više nego odrasli pa i priče idu u tom smjeru. kod nas je valjda obrnuto, jer ja nisam vidio djete sa zagorom u ruci. prijatelj je neko vrijeme kupovao dvojici sinova zagore, ali su im brzo dosadili. |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 23/09/2022 : 12:58:34
|
U njegovu obranu, Nolitta im je stvarno rekao da neku stvar moraju barem tri puta objasniti. Mislim da je to više autora prokazalo. Nolitta se vodio onim što je najbolje zao, radio-dramama. U njima, budući da nema vizualne komponente, stvarno moraš više puta objasniti/pokazati. I on je to radio, ali puno suptilnije, sa mjerom. Ovo sada nema smisla. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Posted - 23/09/2022 : 13:06:02
|
quote: Originally posted by Deers
U njegovu obranu, Nolitta im je stvarno rekao da neku stvar moraju barem tri puta objasniti. Mislim da je to više autora prokazalo. Nolitta se vodio onim što je najbolje zao, radio-dramama. U njima, budući da nema vizualne komponente, stvarno moraš više puta objasniti/pokazati. I on je to radio, ali puno suptilnije, sa mjerom. Ovo sada nema smisla.
Stoji i to, moguće da je Nolitta pod stare dane u stilu starijih ljudi bio malo gnjavež. Al opet njegov zadnji ciklus na Mister Nou je životniji i protočniji od svega šta je Bure napisao u zadnjih 10 godina. |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Posted - 23/09/2022 : 15:43:55
|
quote: Originally posted by Kontrast 2
Ne bih sad u detalje, ne bi bilo u redu da sve otkrivam. Ali kao što rekoh, glavna primjedba se odnosila na te buratinizme (objašnjavanja, prepričavanja i flashbackovi) koji guše priču i čine je neprotočnom i pasivnom. Bure se mrtvo ladno pozva na Nolittu! Kao tako je radio Nollita, sve mora bit jasno inače su čitatelji zbunjeni (?! šta su čitatelji u Italiji toliko sporiji od čitatelja na balkanu?). Navodno kad god nešto ne objasne do u detalj u najboljoj maniri captain Obviousa dobiju zilijun poruka (nekad pisama) kritike i pitanja čitatelja (ok u Italiji izgleda to čitaju samo dica do 7 god, a mi smo anomalija). On je Nollitin tempo i opisivanje i dočaravanje života i svakodnevnice shvatio kao tradiciju pasive i objašnjavanja do u tančine (!?).
Dao mi je i link svog članka s bloga di to još detaljnije objašnjava (pročita san uz pomoć google translatea i ne mogu se složit s iznešenim, po meni promašena teza od početka)
http://morenoburattini.blogspot.com/2018/02/spiegazioni-spiegazioniste.html
Upravo ga i Italijani kritikuju zbog tih nepotrebnih objašnjavanja, a postavio sam i jedan odgovarajući post nekog člana foruma SCS: алессандро70 је написао: ликови који говоре шта раде док то раде и зашто то раде, или кажу шта су урадили зато што су то урадили након што су то урадили чак и ако је то већ било очигледно, или шта ће учинити зашто ће то учинити и како ће то учинити чак и ако ћемо онда видети исто када они ураде ...
More prijevod na latinicu, ja san 90-to godište nisan učio ćirilicu.
Nije mi cilj vrijeđat taliansku publiku ali očito je mlađa (samim tipe i naivnija) publika jer je nevjerojatno bombardiranje najbanalnijim pitanjima oko razjašnjavanja radnje. |
 |
|
Ted Miller
Average Member

810 Posts
Posted - 23/09/2022 : 17:50:09
|
probaj mu objasniti kako ti vidis Nolitino pisanje, Zagora u njegovom duhu, pa zlatno doba Bosellija, o tome mu pricaj, nacin na koji poboljsati vise, a manje o njegovim manama, jedino tako se nece bas uvrijediti i moguca je promjena. |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 24/09/2022 : 00:29:14
|
Moguce da ga zasmeta Ako se spomene bozelija kao pozitivni primjer. Neki ne preferiraju takav superherojsko mitoloski pristup i mijenjanje lika Kojeg je nolita zamislio kao smrtnika. |
 |
|
Ted Miller
Average Member

810 Posts
Posted - 24/09/2022 : 01:41:29
|
quote: Originally posted by adriano
Moguce da ga zasmeta Ako se spomene bozelija kao pozitivni primjer. Neki ne preferiraju takav superherojsko mitoloski pristup i mijenjanje lika Kojeg je nolita zamislio kao smrtnika.
hm, ako je tako onda nikako nebi dopustio "Korijeni", tamo je Zagor od pocetka odabranik bogova u borbi protiv zla, naprosto imas dojam da odsad, njemu se nista ne moze dogoditi.
Kod Bosellija nije bilo to bas toliko naglaseno a svi se mozemo sloziti da je imao jako zanimljive price.
|
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 24/09/2022 : 09:43:56
|
quote: Originally posted by Ted Miller
quote: Originally posted by adriano
Moguce da ga zasmeta Ako se spomene bozelija kao pozitivni primjer. Neki ne preferiraju takav superherojsko mitoloski pristup i mijenjanje lika Kojeg je nolita zamislio kao smrtnika.
hm, ako je tako onda nikako nebi dopustio "Korijeni", tamo je Zagor od pocetka odabranik bogova u borbi protiv zla, naprosto imas dojam da odsad, njemu se nista ne moze dogoditi.
Kod Bosellija nije bilo to bas toliko naglaseno a svi se mozemo sloziti da je imao jako zanimljive price.
+1 Definitivno je znao napisati jako dobru priču. Nestali istraživač, Crni plamen, Povratak Kandraxa, Dvoboj u Los Angelesu, Teksaški rendžeri, Crna duša, Izgubljeni svijet, Morska strava... Jednostavno nije imao ni jednu epizodu koju bismo mogli okarakterizirati kao potpuno smeće, dok danas Burattini zna napisati i prilično slabe priče (Zadnji Hellingen, Neljudi, Faraonova sjena). No, zanimljiva mi je činjenica da je Boselli pisao te priče kada je radio skupa s Burattinijem. Isto tako, Burattini je pisao svoje najbolje priče kada je na serijalu skupa s njim radio i Boselli (Zmajevi gusari, Nulta godina Darkwooda, Dugo putovanje...).
Možda je stvar u tome da je Zagor serijal kojem trebaju barem dva jaka scenarista koji bi iz mjeseca u mjesec donosili dobre epizode. Ovako je neizbježno da povremeno uleti neki škart jer Burattini mora većinom raditi sam. (Zamberletti i Mignacco nisu nekakvi top scenaristi koji će nositi serijal, a Marolla koji je obećavao očito više ne radi na Zagoru) |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
|
Ted Miller
Average Member

810 Posts
Posted - 24/09/2022 : 14:24:58
|
da, naravno, dva vrhunska covjeka u nekom podrucju podizu jedan drugoga na novu razinu, u tom je i smisao nase zajednice, scim si ti sam, opadas, nemas se za sto boriti :) |
 |
|
Kontrast 2
Senior Member

2328 Posts
Member since 12/09/2016 |
Posted - 24/09/2022 : 15:22:18
|
More prijevod na latinicu, ja san 90-to godište nisan učio ćirilicu.
Nije mi cilj vrijeđat taliansku publiku ali očito je mlađa (samim tipe i naivnija) publika jer je nevjerojatno bombardiranje najbanalnijim pitanjima oko razjašnjavanja radnje.
Evo: Alessandro 70 je napisao: "Likovi koji govore šta rade dok to rade i zašto to rade, ili kažu šta su uradili zato što su to uradili nakon što su to uradili, čak i ako je to već bilo očigledno, ili šta će učiniti, zašto će to učiniti i kako će to učiniti, čak i ako ćemo onda videti isto kada oni urade." (u pitanju je Gugl prevod, ali mislim da je dobar - prevod sa Italijanskog, naravno).
Dobar primer je jedna scena iz ovogodišnjeg Bis-a, gde Zagor ulazi u kolibu da bi video šta je sa vlasnikom, vide se krvavi tragovi koji vode u podrum i Zagor, po Buretu, logično razmišlja ovako: "Krvavi trag... koji se gubi kod poklopca podruma, moram da sidjem i proverim." Pretpostavljam da mora da objasni zašto će Zagor sići u podrum, jer bi inače prosečan čitalac očekivao ovakvo razmišljanje: "Krvavi trag... koji se gubi kod poklopca podruma, ništa bitno, vratiću se odakle sam došao."
|
 |
|
Ted Miller
Average Member

810 Posts
Posted - 24/09/2022 : 16:07:24
|
da, ovdje bi po meni trebalo biti "Krvavi trag, gubi se kod poklopca podruma..." i dalje vidimo akciju kako Zagor otvara i silazi, ne treba objasnjavati do kraja. |
 |
|
Kontrast 2
Senior Member

2328 Posts
Member since 12/09/2016 |
Posted - 24/09/2022 : 16:32:47
|
quote: Originally posted by Ted Miller
da, ovdje bi po meni trebalo biti "Krvavi trag, gubi se kod poklopca podruma..." i dalje vidimo akciju kako Zagor otvara i silazi, ne treba objasnjavati do kraja.
Upravo tako, a možda čak ne treba uopšte tekst, jer ćemo, kada Zagor sidje u podrum, shvatiti da se radi o tragovima krvi (ako se crtački to ne može baš dovoljno jasno dočarati, sem kada je reč o kolor stripovima), zato što ćemo videti leš čoveka čija je krv. Dakle, najbolje bi bilo da nema nikakav tekst. |
 |
|
emirem
Advanced Member

10864 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 24/09/2022 : 16:34:29
|
Kad ne bi bilo unutrasnjih monologa trajao bi strip kao kom. Mark na 60-tak stranica. Ziher. |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
 |
|
Ted Miller
Average Member

810 Posts
Posted - 24/09/2022 : 17:07:29
|
zbog toga obozavam tek klasik sto izlazi, akcija, no bullshit, Tex vadi pistolje ili udara sakom na prve znakove pametovanja :D |
 |
|
Qwertz
Senior Member

Croatia
1591 Posts
Posted - 24/09/2022 : 17:28:01
|
Posla san odgovor, probao sam objasniti da taj zagušeni tempo priče s objašnjavanjem nije u duhu Nolitte.
Duh Nolitte nema veze s Burattinijem. Nolittine epizode su prštale avanturom i akcijom, a ne prepričavanjima i objašnjavanjima. Nolitta je mogao napisati uvod koji nije imao baš nikakve veze s glavnom radnjom priče, a opet je bio zabavan. (Npr. epizoda Carev pečat gdje Chico i Trampy rade predstavu koja nema nikakve veze s nastavkom stripa, ali je urnebesna). Nolitta nam nikad nije nešto objašnjavao, Nolitta nam je sve pokazivao, davao nam je priliku da proživimo strip, a Burattini to očigledno ne vidi i smatra da je potrebno da nam sve "nacrta" i izbanalizira. |
 |
|
Topic  |
|